Nuffnang

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

sumber :-

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Concert Bruno Mars Kuala Lumpur Malaysia 2011

Posted: 17 Mar 2011 06:08 PM PDT

Bruno Mars Live in Kuala Lumpur, Malaysia 2011

This coming 10th April, Bruno Mars will be performing live in PWTC (Putra World Trade Center), Kuala Lumpur, Malaysia. Bruno Mars is popular with his hit songs such as 'Just the Way You Are' and 'Billionaire'. Bruno Mars – Just the Way You Are

Thus, the American singer-songwriter also recently won the Grammy Award for 'Best Male Pop Performance'. This concert is made possible by MAXIS. This is one of the must go concerts for 2011, however the TICKETS ARE ALL SOLD OUT!

Ticketpro.com.my issues this message on the website:

Dear Fans of Bruno Mars,

The overwhelming response in all his concerts worldwide has also happened here in Kuala Lumpur – tickets are sold out !

It is beyond the control of the organizers to add on seats as it has many regulatory matters that limits capacity .

The artiste management and local organizers cannot even consider another show as the schedule in the global tour has no provision of time to stay on in Kuala Lumpur.

We are really sorry.

bruno-mars-poster

Bruno Mars Live in Kuala Lumpur Details, Venue and Ticket Prices Info:
Ticket Prices: RM125, RM153, RM259 (SOLD OUT)

Date: 10th April 2011

Venue: Dewan Merdeka, Putra World Trade Centre

For those who missed out this one, Bruno Mars will be performing in Jakarta, Philippines, Australia and New Zealand. Details as follows:

Bruno Mars Live in Jakarta on 5th April 2011
Bruno Mars Live in Cebu, Philippines on 7th April 2011
Bruno Mars Live in Manila, Philippines on 8th April 2011
Bruno Mars Live in Perth, Australia on 12th April 2011
Bruno Mars Live in Sydney, Australia on 14th April 2011
Bruno Mars Live in Adelaide, Australia on 15th April 2011
Bruno Mars Live in Melbourne, Australia on 16th April 2011
Bruno Mars Live in Auckland, New Zealand on 18th April 2011

Book your flight to one of the concerts now!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags:

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

  • MUSIC AGAINST RACISM CONCERT MENARA KL
  • Senarai Pencalonan di Anugerah Grammy ke-53
  • Concert Rihanna Live in Kuala Lumpur Stadium Bukit Jalil
  • Hard Rock Calling Pearl Jam, Stevie Wonder Rock Concert
  • The Biggest Search Di Awan Biru Concert Ever
  • Nawal Al-Zoghbi Selamat Tiba di Malaysia
  • Dayang & Marcell SAYANG Concert Esplanade Singapore
  • Hard Rock Battle of The Bands Calling 2011
  • Konsert Search Berpindah Tempat ke BUKIT KIARA Equestrian & Country Resort
  • Konsert Ke-3 Search Di Awan Biru Kini Tiba di Jengka
  • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    Najwa Mahiaddin Lancar Album Pertama Innocent Soul

    Posted: 17 Mar 2011 05:02 PM PDT

    'Album Pertama Bagaikan Bayi' – Najwa Mahiaddin

    Budiey nak ucapkan tahniah dan selamat maju jaya kepada Najwa yang telah melancarkan album solo pertamanya semalam.

    PETALING JAYA: Kesibukan dengan pengajian di Berklee College of Music, Boston, Massachusetts, Amerika Syarikat, tidak menghalang penyanyi muzik soul, Najwa Mahiaddin, 25, untuk merealisasikan impiannya dengan melahirkan sebuah album sulungnya berjudul Innocent Soul.

    Najwa berkata, keinginannya untuk memiliki sebuah album ditanam sejak berusia tujuh tahun lagi dan ia diibaratkan seperti bayi pertama dalam hidupnya sebagai seorang penyanyi.

    Najwa

    Najwa kini sibuk dengan pengajiannya di Berklee College of Music, Boston.

    "Album ini mengandungi sebanyak 10 buah lagu dan kesemua lagu yang dihasilkan merupakan koleksi lagu yang ditulis sejak saya berusia 16 tahun. Bagi saya, setiap lagu yang dihasilkan ibarat sebuah diari. Memandangkan muzik soul kurang diterima masyarakat tempatan, saya mahu mulakan dengan membawa muzik tersebut kepada pendengar tempatan agar ia akan diminati pada kemudian hari.

    Najwa

    Najwa bersama pengurus A&R Warner Music Malaysia, Mokhtaza Ahmad ketika melancarkan album Innocent Soul.

    "Saya percaya jika Sheila Majid mampu popularkan muzik jazz kepada masyarakat Malaysia, jadi saya juga mahu lakukan seperti dia," katanya pada sidang media majlis pelancaran album Innocent Soul di Restoran Ecoba, di sini, Khamis.

    Tambah Najwa, sebanyak 10 buah lagu Inggeris yang dimuatkan dan pembikinan album itu telah dibuat di Jakarta pada Ogos tahun lalu di mana penerbitnya merupakan salah seorang daripada kumpulan Indonesia, Maliq & D'Essentials, Widi Puradiredja.

    Bagaimanapun, kata Najwa ketiadaan lagu-lagu Melayu disebabkan dia lebih selesa menulis lirik dalam bahasa Inggeris.

    "Saya bukan riak, tetapi bila kurang berkebolehan menulis lirik dalam sesebuah bahasa, bunyinya akan kedengaran pelik sedikit.

    Najwa

    Najwa membuat persembahan pembukaan sebelum pelancaran albumnya.

    "Seperti saya juga, penulisan lirik ditulis mengikut kemampuan diri. Bagaimanapun, saya akan hasilkan album bahasa Melayu pula pada masa akan datang," tuturnya.

    Penerbit yang turut membantu dalam pembikinan Innocent Soul ialah Jason Voo, yang merupakan anak didik penerbit album popular, Roslan Aziz.

    Antara lagu-lagu yang dimuatkan dalam album tersebut ialah Got To go, Innocent Soul, I've Got The…, Monday Blues, Sweet October, Go 'head, How Long Must i Wait, Jealousy, Ain't That A Shame dan Your Love.

    Sementara itu, Najwa berkata, buat masa ini, dia belum terfikir untuk memasarkan album tersebut ke luar negara selain daripada negara Brunei dan Singapura.

    Album Innocent Soul diterbitkan oleh Nada Biru Muzik Sdn Bhd dan diedarkan oleh warner Music Malaysia.

    Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

    Tags: , , , , , , , , ,

    Click on the following buttons to share this article with your friends:

    Baca artikel lain yang berkaitan:

  • Single Kedua Infinatez Ada Masa Lagu R&B Soul Terbaru
  • Penyampai Fly FM Hunny Madu Akan Lancar Album Baru
  • Early Bird Promotion For Sunburst KL Pineapple Concerts
  • Hafiz AF7 Akan Lancar Album Sulung Masih Jelas
  • Mila Jirin Bakal Lancar Album Terbaru & Showcase
  • Rahsia Kuruskan Badan & Buka Perniagaan
  • Wana My Starz LG Lancar Album Pertama
  • PROFILE LOUDSPEAKER
  • Malique Cuba Lagi Dengan 2010 Masih Hip Hop
  • Mawi Akan Lancar Album Baru Allah Habeebi
  • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    OHBULAN!

    sumber :-

    OHBULAN!


    Poster Kongsi Vs Ninja Assassin : Sama Tapi Tak Serupa

    Posted: 17 Mar 2011 07:51 PM PDT

    Sejak artikel Poster Hikayat Merong Mahawangsa vs Centurion : Sama Tapi Tak Serupa di-publish-kan, rakan media RunWitMe turut berkongsikan 2 poster yang 'look alike' iaitu filem Kongsi & Ninja Assassin.

    Sam Shaheizy Vs Rain, Kongsi Vs Ninja Assassin. Dari konteks populariti, kedua-dua pelakon ini mempunyai peminat yang besar di negara masing-masing. Sam Shaheizy, bijak menggunakan emosi untuk mengambil hati penonton, manakala Rain pula bersandarkan kepada rupa serta fizikal badan yang menarik untuk tujuan yang sama.

    Sayang sekali, Sam tidak bareback untuk poster filem Kongsi. Kalau tidak, ramai'lah peminat wanita yang pengsan dek teringatkan Sam.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    Tokyo Bergelap : Ibu Kota Jepun Bagai Bandar Berhantu Gara-Gara Ancaman Radioaktif

    Posted: 17 Mar 2011 07:20 PM PDT

    Tokyo Bergelap : Ibu Kota Jepun Bagai Bandar Berhantu Gara-Gara Ancaman Radioaktif

    Kredit berita & gambar: Dailymail.

    Tokyo, merupakan bandar paling happening serta mempunyai penduduk seramai 13 juta kini tidak lagi seperti dulu gara-gara amaran radiasi radioaktif yang membuat penduduknya mengambil langkah berjaga-jaga dengan tinggal di rumah. Stesen janakuasa nuklear Fukushima yang terletak hanya kira-kira 200km daripada Tokyo mengalami ketidakstabilan angkara gempa bumi 9.0 richter, Jumaat lepas.

    Dalam perkembangan terbaru, Jepun hanya mempunyai masa kira-kira 48 jam untuk mengawal krisis nuklearnya sebelum tragedi yang lebih buruk daripada insiden Chernobyl berlaku. Semalam, cubaan pihak keselamatan Jepun menghantar beberapa helikopter untuk menyejukkan reaktor dengan menjiruskan air, namun operasi tersebut dibatalkan ekoran radiasi tinggi yang mencecah 4,000 mikrosievert/jam.

    Ada laporan yang menyebut bahawa lapangan terbang Chicago & Dallas menerima pelawat beradiasi, namun dakwaan tersebut belum disahkan oleh pihak berkuasa lapangan terbang.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    borak kosong

    sumber :-

    borak kosong


    Kisah Cinta Rahsia Ratu Inggris dengan Pemuda Muslim Dibukukan

    Posted: 17 Mar 2011 09:00 PM PDT


    REPUBLIKA.CO.ID, LONDON–Ini kisah nyata. Bukan seperti kisah di novel-novel romantikyang lain. Ratu Inggris, Victoria, yang berkuasa dari 1837-1901 ternyata menjalin hubungan asmara dengan pelayannya asal India bernama Abdul Karim, yang beragama Islam!

    Kisah unik ini ditemukan secara tidak sengaja oleh pengarang kelahiran India, Shrabani Basu. Menurut Banu, kisah ini sengaja ditutupoleh Kerajaan Inggris. Ketika Victoria meninggal dunia pada 1901, anaknya Raja Edward VII memerintahkan seluruh surat dan fotografi yang menghubungkan Victoria-Karim dihancurkan.

    Untungnya, Karim memiliki buku harian yang sempat dia seludupkan ketika dia dipecat dari Kerajaan Inggris. Buku ini jatuh ke tangan Basu, tahun lalu. Diberikan oleh salah satu kerabat Karim, Begum Qamar Jehan. Bersama dengan buku itu, terdapat pula sejumlah foto yang menunjukkan Victoria-Karim.



    Berikut kisah uniknya, seperti dikutip dari the National:

    Karim adalah pemuda asal Agra, India. Ia dibawa ke Inggris pada 1887. Ia disebut sebagai 'Hadiah dari India untuk Inggris'. Sebelumnya Victoria memang ingin ada pelayan khusus India untuk melayani seorang ratu India yang berkunjung ke Inggris.

    Setahun di Inggris, karier Karim menyinar. Dia menjadi salah satu pelayan dan orang penting di dalam rumah tangga Istana. Ia menjadi anak kesayangan Victoria. Banyak orang dari pemerintahan dan anggota keluarga kerajaan yang irihati dengannya.

    Di satu kesempatan, Perdana Menteri Inggris Lord Salisbury bahkan harus menolak keputusan Victoria. Ratu ingin menganugerahkan Karim gelar kesatria Inggris, namun ditolak Salisbury. Akhirnya Karim mendapat gelar 'Companion of the Order of the Indian Empire' dan gelar 'Commander of the Royal Victorian Order'.

    Karim datang ketika Victoria sedang berduka atas kematian John Brown. Brown adalah salah satu pelayan fkesukaan  Ratu, yang juga kemungkinan salah satu kekasihnya. Suami Victoria, Putera Albert, meninggal pada 1861.

    "Victoria mengirim surat ke Karim yang menunjukkan kasih sayang. Dia menulis dalam surat itu 'dari Ibumu yang sangat menyintaimu' atau 'dari sahabatmu' atau malah di beberapa kesempatan ada surat yang dikirim dengan tanda kecupan sang Ratu. Ini sangat jarang pada saat itu," kata Basu.

    "Hubungan mereka sangat berghairah, tidak diragukan lagi. Hubungan mereka boleh dikatakan dalam berbagai lapisan, ada hubungan ibu-anak, ada hubungan lelaki  India-perempuan Inggris, macam-macam," sambung Basu.

    Apakah hubungan keduanya cinta? Basu masih ragu mengatakannya. Sebab saat itu Karim sudah menikah dan Victoria nampak ingin sendiri. Namun gosip di Kerajaan waktu itu sempat memuncak ketika Karim dan Victoria bermalam bersama di salah satu rumah peristirahatan di dataran tinggi Scotland.

    Selain sebagai pelayan, Karim juga mengajari Victoria bahasa Urdu, Hindi, dan masalah-masalah India. Karim selalu ikut dalam rombongan kerajaan. Dia diberikan rumah mewah di Inggris dan di India. Bahkan ia memiliki menu khusus, kari, setiap hari di Istana.

    Karim pun naik jpangkat Dari pelayan menjadi sekretari Ratu. Kenaikan jpangkat itu membuat pihak rumah tangga Istana makin gusar. "Aku sangat mengagumi Karim," kata Victoria suatu waktu kepada menantunya, Louisse, Duchess of Cornwall di 1888. "Karim itu lelaki yang lembut, baik, dan pengertian. Dia membuatku merasa nyaman," kata Victoria.

    "Yang terjadi saat itu adalah Karim sangat berpengaruh terhadap Victoria. Bahkan Karim boleh mempengaruhi kebijakan politik Inggris terkait India. Ini sangat menakjubkan. Ketika Inggris di masa jayanya, ada pemuda Muslim yang menduduki posisi penting di Kerajaan Inggris yang boleh mengubah keputusan" kata Basu.

    Menurut Basu, hubungan Victoria-Karim menjadi sangat heboh. Bahkan lebih heboh dari hubungan Victoria-Brown. Ini membuat putra Victoria, Raja Edward VII sangat tidak senang. Ketika Victoria meninggal dunia, Edward memecat Karim dan memulangkannya ke India.

    PELAJAR CUBA RASUAH GURU DENGAN SELIT WANG DIKERTAS JAWAPAN

    Posted: 17 Mar 2011 08:00 PM PDT

    TRIBUNNEWS.COM - Ketika memeriksa kertas jawapan  ujian, seorang guru menemukan wang di dalam lembaran kertas ujian.

    Sang guru bernama Wang dan mengajar di sebuah sekolah Qingdao, China, menemukan kertas jawapan yang terpasang bersama lembar jawaban ketika dia cuba memeriksa kertas itu.

    "Wang itu disimpan di antara lembar jawaban yang kosong. Si pelajar ini tak menjawab namun menaruh wang di sana," kata sang guru menambahkan siswa ini berasal dari keluarga kaya. Si siswa mendapatkan angka kosong kerana tidak menjawab dan dikenakan hukuman dari guru bersangkutan. Wangnya pun dikembalikan.

    Sumber: City Evening News

    [Gila] Nak parang pensyarah kerana tukar asrama

    Posted: 17 Mar 2011 07:00 PM PDT

    Ini semua disebabkan nak ikut darah muda...
    saya petik dari myMetro

    KUALA LUMPUR: Hanya kerana ditukar ke bilik asrama lain, seorang siswa lelaki sebuah kolej swasta di sini yang berusia 25 tahun, nekad cuba mencederakan warden yang juga pensyarahnya dengan menyerang wanita berkenaan menggunakan parang. 

    Pelajar terbabit turut mengugut membunuh pensyarah berusia 47 tahun itu selain mengarahkan mangsa menarik balik arahan menukar bilik yang dikeluarkannya sebelum itu.

    Bagaimanapun, dalam kejadian kira-kira jam 12 tengah hari kelmarin, warden terbabit bernasib baik apabila suspek dapat dihalang sekumpulan siswa lain yang kebetulan berada di kawasan berkenaan.

    Bimbang mengenai keselamatannya, mangsa membuat laporan di Balai Polis Sentul, di sini dan berdasarkan aduannya mangsa memaklumkan siswa terbabit memang seorang yang bermasalah.

    Bagaimanapun, menurut sumber, mangsa mengarahkan siswa itu ditukarkan ke bilik lain bukan semata-mata disebabkan masalah dirinya, sebaliknya ia untuk keselesaan semua siswa berikutan premis asrama berkenaan sudah didiami terlalu ramai penghuni. "Dalam aduannya, mangsa memberitahu kejadian berlaku ketika dia dalam perjalanan ke tempat letak kereta sebelum didatangi suspek yang memarahinya.

    "Mangsa cuba menenangkan pelajarnya itu dengan memberikan penjelasan, namun tidak diendahkan. Sebaliknya, suspek memaki hamun mangsa," katanya.

     Menurutnya, mangsa mengambil pendekatan mendiamkan diri kerana tidak mahu masalah menjadi lebih serius, namun tindakannya masih tidak memuaskan hati suspek.

    "Suspek pergi ke keretanya dan mengambil parang sebelum berlari ke arah mangsa dipercayai untuk menyerangnya sambil menjerit mahu membunuh mangsa.

     "Tersentak dengan itu, mangsa menjerit meminta pertolongan dan dia bernasib baik kerana terdapat sekumpulan lima siswa lelaki yang melalui kawasan berkenaan.

    "Kumpulan siswa itu menghalang suspek sebelum mereka mengarahkan mangsa meninggalkan kawasan itu," katanya.

    Sumber itu berkata, sebaik suspek meninggalkan kawasan itu suspek ditenangkan kumpulan pelajar berkenaan.

    Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu dan memberitahu siasatan lanjut sedang dilakukan.

    Sanggup habiskan duit bina pondok atas pokok untuk berzina

    Posted: 17 Mar 2011 06:00 PM PDT

    Kerana nafsu duit habis pun tak apa..
    saya petik dari myMetro



    MELAKA: Seorang lelaki sanggup berbelanja besar untuk mengubah suai pangkin bagi mencapai hasratnya mendirikan sebuah 'mahligai' di atas pokok bagi membolehkan dia tinggal sebumbung bersama kekasihnya.

    Bagaimanapun, kediaman ibarat chalet di Pantai Kundor, dekat sini, yang lengkap elektrik, tempat tidur, televisyen dan tandas milik lelaki itu diserbu sepasukan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) kira-kira jam 1.30 pagi kelmarin.

    Dalam serbuan itu, Jaim menahan seorang lelaki tempatan berusia 31 tahun dan kekasihnya, wanita warga Indonesia berusia 23 tahun yang mendiami pondok terbabit.

    Turut ditahan ialah anak saudara lelaki terbabit berusia 22 tahun yang berada dalam rumah di atas pokok itu dipercayai mengunjungi mereka.

    Pondok terbabit dibina tiang penyokong, tangga dan mempunyai titi untuk ke beberapa bahagian di atas pokok berkenaan selain dilengkapi beranda.

    Ketua Pegawai Penguat Kuasa Jaim, Rahimin Bani, berkata sepasukan pegawai dan anggotanya ke pondok terbabit selepas menerima aduan ada perbuatan maksiat dilakukan di sebuah rumah di atas pokok.

     Katanya, apabila tiba di lokasi berkenaan pihaknya mendapati ada tangga untuk naik ke pondok dan selepas dua anggotanya naik serta mengetuk pintu, ia dibuka seorang lelaki.

    "Selepas memperkenalkan diri, anggota kami masuk ke dalam pondok terbabit dan menemui seorang lagi lelaki serta seorang wanita.

     "Apabila disoal siasat, wanita itu tiada hubungan mahram dengan kedua-dua lelaki terbabit. Wanita itu juga mengaku tinggal di dalam pondok terbabit bersama lelaki berusia 31 tahun itu yang juga kekasihnya," katanya.

    Rahimin berkata, siasatan awal mendapati pasangan terbabit tinggal di pondok yang diubah suai di atas pokok berkenaan sejak hampir setahun lalu.

    Katanya, berdasarkan maklumat, pondok terbabit asalnya dijadikan tempat seorang ahli keluarga lelaki itu mengajar al-Quran yang meninggal dunia beberapa tahun lalu dan sejak itu pondok terbabit tidak digunakan.

    Menurutnya, lelaki terbabit yang bekerja sendiri mengubah suai pangkin berkenaan untuk dijadikan kediamannya.

    "Bagaimanapun, dia bertindak luar batasan apabila tinggal bersama wanita Indonesia yang juga seorang pekerja industri seolah-olah suami isteri," katanya.

    Rahimin berkata, dua lelaki dan wanita warga Indonesia terbabit kini disiasat mengikut Seksyen 53, Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991, kerana bersekediaman dengan bukan muhrim. Jika sabit kesalahan, mereka boleh didenda RM3,000 atau penjara selama 24 bulan atau kedua-duanya.


    Ditemukan Tikus Berjari Mirip Manusia

    Posted: 17 Mar 2011 05:00 PM PDT

    INILAH.COM, – Seekor tikus berjari mirip manusia, ditemukan di Pasuruan, Jawa Timur.

    Tikus yang berhasil ditangkap di sebuah villa milik Samsul Hadi (53), warga Desa Puspo, Kecamatan Puspo, Kabupaten Pasuruan itu disyaki tikus jadi-jadian.

    "Tikus tersebut ditangkap oleh Gus Arsyid, asal Pasrepan di kamar villa saya pada Sabtu (5/3/2011) lalu, sekitar Pukul 7:00 WIB. Selepas ditangkap, tikus itu sempat saya pelihara di rumah," terang Samsul Hadi, pemelihara tikus yang diduga jadi-jadian, Rabu (16/3/2011).

    Diakuinya, memang tikus ini bukan sembarang tikus kerana memiliki sejumlah keanehan, yakni jari dan tangannyan  mirip seperti manusia. Sebab, yang paling meyakinkan adalah adanya garis tangan yang juga dimiliki oleh tikus yang diduga jadi-jadian atau tikus pesugihan itu.

    "Setelah saya bawa ke rumah, Minggu (6/3/2011) lalu ramai orang yang berkunjung kerumah saya Mereka meminta agar tikus tersebut dibunuh.

    Tak hanya itu, lanjutnya, bukti jika tikus ini adalah tikus jadi-jadian yakni dari bentuk fisik wajahnya yang mirip seperti babi. Begitu pula dengan gaya rambutnya, juga persis seperti gaya anak muda zaman  sekarang. Ditambah lagi dengan bentuk kuping tikus aneh itu, yang hampir tak ada bez sepertinya manusia.

    Selain itu, soal selera makan, tikus  ini lebih suka makan roti daripada makanan lainnya. "Tikus ini akhirnya mati pada Jumat (11/3/2011) lalu . Saya tidak tahu apa penyebabnya, tetapi kerana khuatir  dia tikus jadi-jadian ia akhirnya kita kubur," pungkasnya.

    Haiwan Kecil Yang Jauh Lebih Kuat Dari Mesin Motor

    Posted: 17 Mar 2011 11:01 AM PDT

    Copepoda adalah group crustacea kecil yang dapat ditemui di laut dan hampir di semua habitat air tawar dan mereka membentuk sumber terbesar protein di samudra. Banyak spesies adalah plankton, tetapi banyak juga spesies benthos dan beberapa spesies kontinental dapat hidup di habitat limno-terestrial dan lainnya di tempat terestrial basah, seperti rawa-rawa.

    Copepoda termasuk zooplankton, dewasanya berukuran antara 1 dan 5 mm, biasanya dimanfaatkan sebagai pakan larva ikan karena selain mempunyai nilai nutrisi yang tinggi juga karena ukuran tubuh yang bervariasi sehingga sesuai tingkat perkembangan larva ikan.

    Pasukan kajian dari Denmark, secara rasmi menobatkan copepoda sebagai haiwan pelompat tercepat di dunia. Krustasea bawah air menggunakan hingga 5 pasang kaki untuk mendorong air, dan mempercepat hingga 500 panjang tubuhnya dalam waktu 1saat .Demikian dilaporkan "News Discovery", baru-baru ini.

    Mereka mampu melompat dengan rata-rata kecepatan setengah meter per saat, bererti dilakukan hanya dalam waktu kurang dari beberapa ribu saat .Hal tersebut menunjukkan bahwa copepoda dihubungkan dengan ukurannya yang sangat kecil, memiliki kekuatan 10 kali lebih kuat dari haiwan atau mesin motor apapun buatan manusia.

    Peneliti berhasil mengungkap kesimpulan bahwa kekuatan copepoda 10-30 kali lebih kuat dari spesies lainnya dengan produksi kekuatan maksimum yang juga konstan didapatkan dari pelontar superior kaki bercabang lima yang biasa digunakan untuk berenang tersebut memiliki dua mekanisme terpisah yakni dua gaya dorong terpisah dari kaki kuatnya

    Ilmuwan Temukan Ikan Pari ‘Pancake’

    Posted: 17 Mar 2011 10:30 AM PDT

    CALIFORNIA – Para ilmuwan mengatakan kalau mereka telah menemukan dua spesies baru ikan pari di hutan hujan Amazon dan menyebutnya sebagai ikan Pari 'Pancake'

    "Julukan tersebut diambil kerana bentuknya yang menyerupai pankek. Ikan tersebut juga merupakan jenis pari terbaru yang ditemukan dalam kurun 20 tahun terakhir di Amazon," ujar Nathan Lovejoy dari University of Toronto dan Marcelo Rodrigues de Carvalho dari University of Sao Paolo. Demikian seperti yang dikutip dari The Post Chronicle.

    Spesies baru yang ditemukan oleh para ilmuwan tersebut dinamakan Heliotrygon Gomesi dan Heliotrygon Rosai.

    Di samping bentuknya yang menyerupai pankek, kedua spesies baru pari tersebut berukuran besar dan memiliki duri di ekor mereka.

    Kebanyakan dari spesimen tersebut berasal dari wilayah Rio Nanay, dekat lquitos, Peru. Penemuan tersebut juga menambah jumlah jenis ikan pari di wilayah tropis seperti Meksiko, India Barat dan Amerika Tengah.

    "Yang paling penting dari penemuan ini adalah pemberitahuan bahwa masih banyak ikan di Amazon yang belum diteliti dan ditemukan," ujar Lovejoy.

    Penemuan ikan Pari Pankek ini dilaporkan dalam jurnal sains Zootaxa.

    Kota Kondom Larang Jual Kondom

    Posted: 17 Mar 2011 09:46 AM PDT

    PARIS – Bada kehakiman di Perancis telah melarang sebuah perusahaan yang didirikan oleh keturunan Raja Louis XIV yang menjual kondom mewah dari Kota Kondom, Prancis.

    Pengadilan di Kota Bordeaux ini melarang penjualan kondom yang menggunakan jenama "Kondom Asli dari Kota Kondom".

    "Sudah jelas bahawa penggunaan nama, gambar dan kemahsyuran kota Kondom tanpa sepengetahuan pemerintah kota setempat ini adalah suatu hal ilegal," ujar sang hakim seperti dilansir Strait Times, Khamis (17/3/2011).

    Keturunan bangsawan Perancis, Charles-Emmanuel de Bourbon Parme dan Gil de Bizemont, telah menjual kontrasepsi mewah yang ramah lingkungan itu sejak tahun 2009. Penjualannya paling banyak ialah di Amerika Syarikat (AS).

    Perusahaan yang berpusat di Kota Kondom dengan gaya abad pertengahan ini menjual kondom tersebut seharga USD2 . Kondom itu sendiri diproduksi di Malaysia, dan pihak perusahaan mengatakan bahawa kondom mereka tidak akan ditemukan di tempat lain di Perancis.

    Dalam situsnya, keduanya mengatakan bahwa "Kondom ini mencegah penyakit dan melindungi dari rasa kelengketan," kata Bizemont.

    Kes ini kemudian diajukan ke pengadilan oleh Datuk Bandar Kota Kondom kerana telah memburukkan nama Kota Kondom.

    Sumber : http://www.okezone.com/

    Kisah Mengharukan Seekor Anjing yang Selamat Menjaga rakannya yang cedera di Tsunami Jepun

    Posted: 17 Mar 2011 08:40 AM PDT


    REPUBLIKA.CO.ID, ARAHAMA–Kisah mengharukan soal mangsa selamat gempa dan tsunami dahsyat di Jepun bukan cuma tentang manusia. Dua ekor anjing yang ditemukan di kota Arahama memperlihatkan bagaimana kesetiaan haiwan berkaki empat itu terhadap rakannya yang terluka.

    Kisah ini ditemukan dua wartawan dari laman Jezebel. Mereka tiba di kota Aramaha yang sudah porak poranda dihantam gempa dan tsunami. Di depan runtuhan bangunan, mereka melihat dua ekor anjing.

    Kedua anjing itu nampak kusam dan kotor. Mereka secara luar biasa boleh selamat dari tsunami. Seekor anjing yang berwarna cokelat putih masih sanggup berdiri dan berlari-lari. Sementara seekor lainnya yang berwarna putih nampak kesakitan, hanya berbaring di dekat tong besar. Yang mengharukan adalah, anjing cokelat itu terlihat menjaga anjing putih yang sedang kesakitan.

    Khabar terakhir dari Arahama, kedua anjing itu akhirnya diselamatkan pasukan SAR. Kini mereka dirawat di hospital setempat untuk memulihkan keadaannya. Kedua anjing itu selamat.

    Jepun sebelumnya terkenal dengan kisah anjing yang setia kepada tuannya. Kisah anjing Hachiko itu menggemparkan Jepun kerana dia menunggu tuannya yang sudah meninggal selama bertahun-tahun di depan stesen keretapi di Tokyo. Kini patung Hachiko ada di dekat wilayah Shibuya, Tokyo.

    Ayam berleher telanjang

    Posted: 17 Mar 2011 07:00 AM PDT

    Haiwan berleher panjang tanpa bulu itu menjadi perdebatan ilmuwan dan peternak unggas. Inilah 'turken' yang berasal dari kata turkey (kalkun) dan chicken (ayam).

    Meskipun dinamai Transylvanian Naked Neck, haiwan ini sebenarnya salah satu jenis ayam. Namun kerana salah satu alasan misteri yang belum disepakati ilmuwan, ramai orang mengira itu perkahwinan dari kalkun dan ayam.

    Berdasarkan ujian DNA dari ilmuwan di Roslin Institute, University of Edinburgh, Inggris, peternak unggas tidak perlu panik. Dr. Denis Headon,  menilai keberadaan ayam itu dapat membantu peternak menghasilkan ayam yang sesuai dengan habitat negara beriklim panas.

    "Ayam berleher telanjang itu tidak memiliki bulu, tapi mereka berperilaku seperti ayam normal dengan bertelur dan menghasilkan daging yang baik. Yang menarik, mereka ternyata lebih tahan keadaan panas dari ayam normal," kata Dr. Denis Headon.

    Ayam berleher panjang itu pertama kali muncul di Eropah Tengah dan masuk ke England pada 1920.

    Kajian terbaru menemukan adanya mutasi genetik secara acak yang menyebabkan kelebihan produksi molekul penghilang bulu, lebih dikenal dengan gen BMP12. Mutasi tersebut pertama kali muncul pada ayam di utara Romania, ratusan tahun lalu. Mutasi gen ini membuat leher unggas menjadi telanjang atau tak berbulu

    Secara umum, mutasi genetik buruk bagi perkembangan binatang. Namun, bagi ayam, kemampuan itu membantu mereka bertahan di suhu panas sehingga menghasilkan telur dan daging yang lebih baik.

    [Video]Penyanyi Idola Transeksual Yang Jadi Fenomena diThailand

    Posted: 17 Mar 2011 06:46 AM PDT

    Ketika dia menyanyi, suaranya merdu mendayu, membuat para penonton dan juri Thailand's Got Talent terpana.

    Tak ada yang aneh dengan pemandangan itu. Nampaknya seperti sesi audition biasa di sebuah petandingan pencarian bakat. Namun kemunculan Bell Nuntita malam itu begitu mengesankan banyak orang, sehingga 'gadis' cantik ini langsung jadi perbincangan di dunia maya.

    Ini kerana Bell bukan sekadar penyanyi biasa. Ia dilahirkan sebagai laki-laki, tapi kini mengklaim dirinya seorang perempuan. Dan di panggung audisi Thailand's Got Talent malam itu, Bell tak segan menunjukkan keunikannya dengan cara menyanyikan separuh lagu dengan suara perempuan, dan menyelesaikan lagu dengan suara aslinya yang berat dan dalam.

    Wajah cantik dan penampilan Nuntita yang langsing serta suara yang lembut memang menambah sempurna penampilannya ketika di atas pentas Tetapi, siapa sangka dulunya Bell dilahirkan sebagai laki-laki.




    [Lawak]Mug untuk survenior perkahwinan Wiliam dan Kate Middleton tersalah letak gambar

    Posted: 17 Mar 2011 05:00 AM PDT

    MAJLIS pernikahan yang paling dinanti oleh seluruh rakyat Britain akan berlangsung tidak lama lagi. Segala persiapan telah rancak diatur. Namun di detik-detik terakhir, terjadi suatu kecacatan pada persiapan pernikahan. Apa itu?

    Sebuah mug yang sengaja dibuat untuk menjadi survenior pada hari besar PuteraWilliam dan Kate Middleton, ternoda dengan salah pemasangan foto.

    Yang semestinya terpasang di mug berdekorasi cantik tersebut ialah foto dari pasangan Putera William dan Kate Middleton. Namun yang terjadi j di sebelah foto Kate, bukanlah William, tetapi sang adik Putera Harry. Demikian yang disitat dari Orange.

    Padahal, mug tersebut sudah didesain begitu cantik, terbuat dari bahan terbaik dengan ornamen bunga sebagai tanda kehormatan sejarah besar kerajaan.

    Pada bahagian belakang mug terdapat sebuah prasasti berbunyi "Dongeng Pernikahan Romantis Sepanjang Masa. 29 April 2011″.

    Sampai saat ini, belum jelas apa penyebab pastinya sampai terjadi kesalahan tersebut. Tersebar dugaan yang mengatakan, bahawa ini merupakan suatu lawak yang sengaja dibuat sebagai taktik pemasaran.

    Keluarga kerajaan akhirnya menolak mug tersebut. Kini, mug yang dirancang oleh perusahaan Guandong China Enterprises ini dapat dibeli seharga 9,99 poundsterling, termasuk kos kirim dan pembungkusan

    Perusahaan tersebut berpromosi di dalam webnya, "Silakan menjadi tamu kami untuk memiliki pusaka ini, edisi terhad. Terhormat untuk merayakannya dengan rekan kerja, teman, keluarga, dan orang-orang tercinta pada 29 April 2011."

    Tak hanya itu saja, ada ayat yang jelas terlihat sebagai satu promosi untuk membuat survenior tersebut laku, "Anda dipersilakan untuk membeli sekarang untuk menghindari kekecewaan dan penyesalan."

    Leher Digigit Ikan Yu, Wanita Australia Selamat

    Posted: 17 Mar 2011 04:30 AM PDT

    Seorang perempuan Australia, yang diserang ikan yu di sebelah utara Sydney, dalam keadaan stabil  . DiIa mengalami luka besar gigitan pada tangan dan sejumlah luka di leher, kata beberapa pejabat.

    Mangsa berusia 24 tahun diserang ketika meluncurdi l pantai Jimmy's Beach, Teluk Nelson, sekitar 150 kilometer timur laut Sydney, dan diselamatkan ke demarga umum dengan kapal.

    "Pesakit itu ditemukan dengan luka gigitan besar pada tangan dan sejumlah luka di leher," kata juru bicara ambulan kepada AFP, dengan menambahkan bahawa dia bergegas dibawa ke hospital dengan helikopter.
    Dia dikatakan sudah berada dalam keadaan stabil.

    Glen Rampling, juruterbang helikopter dari Layanan Penyelamat Newcastle, mengatakan perempuan itu terjatuh ketika meluncur kemudian diserang oleh ikan yu. Ia sedar ketika dibawa ke hospital.

    Banyak ikan yuditemukan di perairan Australia dan ikan hiu putih sering terlihat di Teluk Nelson -- tempat pemancingan terkenal. Ikan tersebut sudah umum di Australia tetapi serangan mematikan merupakan kes yang ljarang terjadi. Tercatat terjadi 53 kematian dalam 50 tahun terakhir, menurut Data Serangan Ikan YuAustralia.

    Seorang peluncur berusia 31 tahun tewas terbunuh pada Agustus 2010 setelah diserang ikan hiu di sekitar negara bagian Western Australia.

    Inilah erti ‘i’ Pada iPod, iPhone dan iPad

    Posted: 17 Mar 2011 03:20 AM PDT

    INILAH.COM, Jakarta – Apple menciptakan trademark produk 'i' yang boleh dikatakan tak berhubungan dengan fungsi dan design. Pasti Anda bertanya-tanya apa ertinya?


    Ketika Apple mengeluarkan debut produk 'i' pertamanya, iMac, pendiri dan CEO Apple Steve Jobs mengatakan, "Itu merupakan perkahwinan kesenangan internet dan kesederhanaan Macintosh".

    Jadi, 'i' mewakili internet dan 'Mac' mewakili Macintosh. Internet merupakan kata yang paling sering dikira diwakili 'i'. Namun, internet bukanlah satu-satunya arti 'i' yang dimaksud Jobs.

    Selain internet, 'i' juga bererti individual, merujuk pada sifat alami personal komputer. Instruksi, komputer juga dimaksudkan untuk tujuan pendidikan serta informasi dan inspirasi.

    Sejak debut iMac pada 1998, Apple mulai menciptakan beberapa rancangan serupa produk konsumen lainnya menggunakan 'i,' termasuk iPod, iPhone dan kini iPad.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    aReaL&Celebrity

    sumber :-

    aReaL&Celebrity


    Abang Janet Khoo Mati Dibunuh ?

    Posted: 16 Mar 2011 10:50 PM PDT

    KAJANG - Abang pelakon dan model terkenal, Janet Khoo ditemui mati dalam keadaan tragis dengan mayatnya dibalut dengan tilam manakala kakinya diikat sebelum dicampak ke dalam semak berhampiran Lembah Pangsun, Hulu Langat di sini baru-baru ini.


    Menurut sumber, mayat Khoo Kim Leong, 47, seorang ahli perniagaan ditemui oleh seorang lelaki di tepi jalan setelah dia terhidu bau busuk di kawasan tersebut kira-kira pukul 11.40 malam pada 6 Mac lalu.

    "Siasatan mendapati mangsa telah dipukul, dicekik dan dipijak sehingga mati di tempat lain sebelum mayatnya dicampakkan ke dalam semak tersebut.

    "Difahamkan, sebelum kejadian mangsa terlibat dengan satu pergaduhan dan kes itu dipercayai bermotifkan dendam," katanya di sini semalam. - Kosmo

    P/s: R.I.P..Takziah Pada Keluarga Janet Khoo!

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    Celebrity News

    sumber :-

    Celebrity News


    Tutorial Youtube : Video Player kepada MP3 Player

    Posted: 17 Mar 2011 08:16 AM PDT

    Youtube memainkan peranan penting untuk seseorang blogger untuk memaparkan video yang tertentu. Bagi kategori muzik, video dapat menambahkan lagi seri sesebuah lagu. Walau bagaimanapun, ada ketikanya paparan videonya tidak diperlukan, samada disebabkan video tersebut memaparkan gambar statik atau mungkin juga pemilik blog hanya ingin mempersembahkan 'lagu' sahaja kepada pengunjung.



    Tutorial ini akan menerangkan bagaimana untuk menjadikan video dari youtube kepada bentuk mp3 player.

    Contoh anda ingin menukarkan video ini dalam bentuk mp3 player.






    kepada


    =============


    Tutorial untuk menukarkan keadaan ini adalah:

    1. Dapatkan link video (URL) dari youtube.

    Contoh untuk lagu di atas:
    http://www.youtube.com/watch?v=_eYj0B5LwOo

    2. Buang 'watch?' dan gantikan '=' kepada '/'

    Contoh :
    http://www.youtube.com/watch?v=_eYj0B5LwOo kepada
    http://www.youtube.com/v/_eYj0B5LwOo


    3.Masukkan link yang anda telah ubah ke dalam kod berikut.
    <embed width="425" height="25" allowscriptaccess="always" type="application/x-shockwave-flash" src="LINK DISINI"></embed>


    contoh untuk kod di atas.
    <embed width="425" height="25" allowscriptaccess="always" type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/_eYj0B5LwOo"></embed>


    4.Dan hasilnya. 



    Suka Gossip Ini ClickLah Like !!

    This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

    How To Disable Right Click

    Posted: 17 Mar 2011 12:56 AM PDT

    Adakah anda tidak suka orang lain mengambil apa sahaja kandungan dalam blog anda.?
    Dan pada masa yang sama anda tidak suka dengan kod² yang berserabut yang perlu di edit dalam 'edit html'. Kini ada cara mudah untuk realisasikan hasrat anda.:)

    Kenapa Perlu Disable Right Click.?
    Kebiasaannya,seseorang pemilik blog akan menggunakan fungsi ini untuk megelakkan orang lain mengambil apa yang ada dalam blog mereka. Samada tidak senang ayat mereka ditiru bulat² (copy paste), ataupun untuk mengelakkan bandwidth habis digunakan. Kebiasaan alasan yang aku selalu baca adalah kerana ada orang yang copy entri mereka bulat².

    Berikut adalah contoh msg yang akan keluar apabila anda aktifkan disable right click


     Tips Dan Cara Nak Buat Sila Ikut Arahan Di Bawah

    1. Copy kod Warna Merah dibawah,

    <script language=JavaScript>
    <!--

    //edit by unwanted


    var message="Masukkan Mesej Anda Disini";

    ///////////////////////////////////
    function clickIE4(){
    if (event.button==2){
    alert(message);
    return false;
    }
    }

    function clickNS4(e){
    if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
    if (e.which==2||e.which==3){
    alert(message);
    return false;
    }
    }
    }

    if (document.layers){
    document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
    document.onmousedown=clickNS4;
    }
    else if (document.all&&!document.getElementById){
    document.onmousedown=clickIE4;
    }

    document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

    // -->
    </script>
    2. Paste pada "HTML/javascript" dalam blog anda.

    Dashboard >Layout>Add a Page element >html/javascript.



    Apabila sudah siap, CLICK SAVE dan lihat kesannya pada blog anda.:)
    Suka Gossip Ini ClickLah Like !!

    Cerita Lawak : Susu Lembu Dan Telur Ayam !!

    Posted: 16 Mar 2011 10:48 PM PDT

    Ayam  :  Manusia ni memang pentingkan diri sendiri!
    Lembu : Kenapa kau kata macam tu?
    Ayam  :  Tengoklah. Apa mereka buat kat aku!
    Lembu :  Hah! Buat apa pulak?
    Ayam  :   Aku ni bertelur hari-hari. Aku cadang naklah dapat anak dua tiga
            ekor. Orang kata ada juga waris aku bila aku dah tak de nanti. Tapi
            manusia ni memang tak berhati perut. Hari-hari dia orang makan
            telor aku, macamana aku nak dapat anak!
    Lembu :   Alah! Kau punya masaalah kecil aja!
    Ayam  :    ?? Maksud kau?

    Lembu :   Aku ni, kalau fikirkan nasib aku lagi malang. Rasa nak bunuh diri
            pun ada. Bayangkan, hari-hari manusia minum susu aku tapi
            sorang pun tak pernah panggil aku MAK!
    Ayam  :   ?? (Dalam hati: Tak boleh pakai punya lembu!) 

    Suka Gossip Ini ClickLah Like !!

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS