Nuffnang

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

sumber :-

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Selamat Hari Jadi Ke 20 Akim Ahmad

Posted: 18 Jan 2011 04:32 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Semalam merupakan hari yang bermakna buat penyanyi Akim Ahmad kerana telah menyambut ulangtahunnya yang ke-20. Budiey ucapkan selamat hari jadi yang ke-20 buat Akim (walaupun dah ucap berkali-kali kat Akim di event semalam), tapi nak juga ucap kat sini. Semoga Akim dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dan terus mencipta kejayaan dalam apa bidang yang diceburinya. Semalam, [...]

Gambar Fouziah Gous di Pelancaran Butik Mimpi Kita

Posted: 18 Jan 2011 03:55 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Walaupun sibuk berlakon drama untuk TV Al-Hijrah, selebriti tinggi langsing ini masih sempat meluangkan masa hadir untuk menggayakan fesyen terbaru keluaran butik Mimpi Kita yang berlangsung jam 3 petang semalam. Ye lah, kebetulan semalamnya jadual Fouziah Gous ada kekosongan. Menurut Fouziah, sebenarnya, dari dulu lagi beliau selesa dan rasa serasi memakai pakaian dari butik ini. [...]

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

OHBULAN!

sumber :-

OHBULAN!


Vokalis Sweet September Meninggal Dunia Kerana Serangan Jantung

Posted: 18 Jan 2011 09:35 PM PST

OHBULAN! » Vokalis Sweet September Meninggal Dunia Kerana Serangan Jantung | OHBULAN!
Share or Save
bubble-arrowX bookmark-icon

OHBULAN!

is now web-app enabled!

Save OHBULAN! as a web-app on your Home Screen.

Tap the center button below, then Add to Home Screen.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tin Pepsi Siti Nurhaliza Edisi Terhad Dijual RM2000

Posted: 18 Jan 2011 08:26 PM PST

Sekarang anda mempunyai alasan untuk mengumpul barangan edisi terhad Siti Nurhaliza. Terkini, tin minuman Pepsi edisi terhad yang memaparkan Siti Nurhaliza sebagai duta telah dijual di portal Mudah pada harga RM2000. Tin Pepsi yang mempunyai autograf Siti Nurhaliza merupakan edisi keluaran tahun 2000 ini masih tidak dibuka & mengandungi air.

Peminat Siti Nurhaliza dijangkakan akan membida tin Pepsi Siti Nurhaliza sehingga puluhan ribu ringgit selepas pihak portal Mudah.my berhasil mendapatkan hak penjualan daripada penjual asal. Kredit berita Tokobakso.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

borak kosong

sumber :-

borak kosong


[Aneh] Nenek 70 tahun beri kucing susu badan

Posted: 18 Jan 2011 09:16 PM PST

Di Mataram, seorang nenek mengejutkan ramai orang. Siti Aminah 70 Tahun warga Turen Malang yang tinggal di Panti Jompo Tresna Werdha Mataram, sejak enam bulan lalu memberikan susu badan kepada si manis yang tidak lain adalah seekor kucing.

Luarbiasa, tapi itulah tindakan seorang nenek dengan memberikan susunys kepada seekor kucing. Walupun pada awalnya hanya suka-suka tapi itu terus dilakukannya selama enam bulan.

Nenek itu mengaku kasihan melihat kucing yang ditinggal ibuya. "Saya kasihan, dan ketika saya susui ternyata kucingnya mahu dan berterusan sampai sekarang," kata Siti saat ditemui wartawan di Mataram .

Rasa kasihan Siti terhadap kucing juga kerana latar belakang oleh kisah sedih hidupnya.Selama itu Siti hidup serba kekurangan. Sepeninggal suaminya Siti terpaksa ikut dengan seorang dermawan asal Cakranegara Mataram. Orang itulah yang membawa Siti ke Rumah orang tua Tresna Werdha di Jalan Majapahit Mataram.

Rutin menyusui anak kucing itu  pun dilakukan pada waktu-waktu tertentu. Meskipun air susunya tidak keluar, namun kucing betina berbulu hitam putih itu nampak asyik menyusu seperti  dia menyusu pada ibunya. Siti juga dilihat asyik memangku si "manis" sambil membelai kucing kesayangannya itu. Bahkan dia juga menyisihkan makanannya untuk anak kucing kesayangannya.

Tingkahlaku aneh  nenek itu menarik perhatian petugas di Panti Jompo. Petugas juga pernah mengambil anak kucing kesayangan si Nenek dengan alasan menjaga kebersihan kawasan rumah itu. Namun Siti memprotes keras  dengan menangis hingga dia jatuh sakit. "Saya kasihan Kucing masih kecil malah dibuang, saya senang dengan kucing itu," ujar Siti.

Hingga kini  tindakan aneh iturus berlanjut. Kini dia memiliki empat ekor kucing peliharan. Keempat ekor kucing itu hidup bersama didalam BILIK tempat tinggalnya. Petugas  rumah orang tua masih berusaha memujuk Siti untuk menghentikan tingkah anehnya itu.Tapi sampai ketika ini usaha petugas itu tidak berhasil.

[Gila] Pasang saksi filem lucah guna laptop di kenderaan awam

Posted: 18 Jan 2011 08:30 PM PST

Untitled
Kejadian ini berlaku di China..mereka memang berani walaupun ramai orang disekeliling
mereka.Yang peliknya perempuan pun ikut sama tengok.Inilah bila hidup mementingkan diri
sendiri.Yang diri sendiri dapat kepuasan……

Inilah hantu bergaun merah yang dapat dirakam oleh seorang pemuda

Posted: 18 Jan 2011 07:47 PM PST

Warga desa Nagrak, Kecamatan Nagrak Selatan, Sukabumi, Jawa Barat, kelmarin dikejutkan dengan kemunculan susuk tubuh hantu perempuan di rumah salah seorang penduduknya. Kemunculan hantu yang mengenakan gaun merah tersebut dapat dirakamkan kamera anak pemilik rumah.

 Ade, anak kepada  Ika Jayasantika, yang merupakan pemilik rumah tersebut yang berhasil mengamabil gamabar menyeramkan tersebut kedalam video yang  dibuatnya ketika hari menjelang gelap. Bahkan, Ade sendiri sempat berteriak-teriak memanggil ayahnya ketika melihat susuk hantu tersebut di beberapa tempat dalam rumahnya.-TRIBUNNEWS.COM









Budak bijak guna GPS cari telefon ibunya yang dicuri

Posted: 18 Jan 2011 06:30 PM PST

Inilah kelebihan jika ada anak-anak yang telah didedahkan dengan
teknologi yang berguna.Kadang-kadang kita yamg dewasa pun tak terfikir
macam dia orang berfikir....saya petik dari kosmo online

WOODBRIDGE, Britain - Seorang anak, Kristen Richardson berusia 12 tahun mengesan lokasi telefon bimbit ibunya yang disimpan oleh seorang pencuri, dengan menggunakan sistem kedudukan global (GPS), lapor sebuah akhbar semalam.

Ibu budak itu, Gemma Richardson, 32, mendapati telefon bimbitnya yang berharga £230 (RM1,127) hilang selepas dia minum di sebuah bar di Felixstowe, Suffolk pada Ahad lalu.

Dia kemudian memberitahu anaknya, Kristen yang kemudian dapat mengesan lokasi telefon bimbit ibunya itu.

Kristen dapat mengesan kedudukan telefon itu dengan menggunakan komputer riba ibunya menerusi GPS kerana dia telah memuat turun satu aplikasi keselamatan telefon ke dalam telefon bimbit ibunya.

Budak itu mendapati telefon bimbit itu berada beberapa meter dalam sebuah rumah di sebuah kampung beberapa kilometer dekat sini.

Dia kemudian melihat alamat rumah tersebut menerusi Google Street View di Internet sekali gus dapat melihat gambar rumah berkenaan.

Ibunya kemudian menghubungi polis bagi memberitahu alamat rumah tersebut.

Menurut akhbar Daily Mail, beberapa anggota polis kemudian pergi ke rumah tersebut dan menemui telefon bimbit itu.

Seorang lelaki berusia 21 tahun di dalam rumah itu kemudian mengaku dia mengambil telefon tersebut semasa berada di bar tersebut.

Menurut seorang jurucakap polis, kes itu diselesaikan menerusi pendekatan komuniti apabila si pencuri telefon tersebut menulis surat meminta maaf kepada pemilik telefon. - Agensi


Sanggup bunuh isteri hamil untuk dapatkan janin buat tangkal menang loteri

Posted: 18 Jan 2011 05:40 PM PST

Betul-betul kerja gila...sanggup bunuh isteri untuk dapat janin
untuk dibuat tangkal supaya boleh menang loteri...saya petik dari myMetro

HANOI: Seorang lelaki Laos memberitahu polis, dia membunuh isterinya yang hamil dengan kapak kerana mahukan janin untuk menjadikannya tangkal bagi membolehkannya menang loteri.

Akhbar Vientiane Times melaporkan, lelaki berusia 38 tahun itu ditangkap sehari selepas memujuk isterinya yang berusia 24 tahun masuk ke dalam hutan di wilayah Xieng Khuang sebelum membunuhnya dengan mengapak belakang wanita itu.


Menurut laporan itu, janin berkenaan tidak ditemui.

Polis memberitahu akhbar berkenaan, lelaki itu mengaku merancang menggunakan janin berusia tiga bulan untuk membuat 'louk lord,' tangkal yang menurut legenda masyarakat Laos boleh memberi pemiliknya kuasa dan kekayaan. "Pembunuh itu mengaku melakukan jenayah kejam itu tetapi enggan menyatakan di mana dia menyimpan janin berkenaan. "Suspek berkata, dia diberitahu jika dia berjaya menghasilkan 'louk lord,' dia boleh bercakap dengan hantu untuk mendapatkan nombor loteri.

"Atau dia boleh menjual tangkal itu dengan harga yang amat tinggi," kata Ketua Penyiasat, Mejar Khamsouk Phonkhamdy.

Bagaimanapun, menurut Khamsouk, setakat ini tidak jelas sama ada lelaki itu melakukan jenayah berkenaan bersendirian atau bersama rakan yang masih berusaha membuat tangkal itu. - AFP

Perempuan ini sanggup buat pembedahan plastik menyeluruh demi bekas kekasihnya

Posted: 18 Jan 2011 04:45 PM PST

Seorang perempuan China ingin mendapatkan kembali cinta bekas kekasihnya dengan cara yang aneh. Perempuan tersebut merancang melakukan pembedahan plastik menyeluruh, untuk merubah dirinya menjadi artis idola bekas kekasihnya iaitu Jessica Alba.

Xiaoqing yang baru saja putus cinta tiba-tiba berfikiran untuk merubah tubuhnya secara keseluruhan. Perempuan berusia 21 tahun tersebut  mengaku telah menemui seorang ahli bedah plastik yang menawarkan operasi plastik tersebut tanpa bayaran.

"Saya sudah membuat keputusan dan ingin melakukannya untuk diri sendiri bukan hanya untuk bekas kekasihnya. Secara psikologis diriku memang lemah, untuk itu saya ingin melakukan sesuatu yang boleh menentang diri sendiri dan menciptakan peribadi yang kuat melalui pembedahan plastik,"kata Xiaoqing

Sementara doktor di hospital Shanghai Time Plastic Surgery, Liu Qi berkata perempuan tersebut memerlukan pembedahan di pada alis mata, kelopak mata serta pembedahan pada hidung agar bentuknya seperti Jessica Alba. "Hal ini boleh dilakukan dan secara teknik mudah dilakukan."

Namun yang menjadi perhatian doktor yang berpengalaman ini adalah wajah Xiaoqing tidak dapat diubah. Untuk itu wanita  tersebut harus berfikir serius mengenai pembedahan pada bagian wajah. Hospital Shanghai Time Plastic mengaku permintaan Xiaoqing, tetapi hingga kini mereka belum memastikan bersedia untuk melakukan pembedahan itu.

Keinginan Xiaoqing sendiri memang berdasarkan kepada keinginanbekas kekasihnya. Dia menceritakan bagaimana obsesinya dia kepada Jessica Alba yang telah mempengaruhi dirinya.Bekas kekasihnya pernah meminta dirinya untuk merias wajahnya seperti bintang Hollywood tersebut.

Bahkan pada ketika tidur bekas kekasihnya Xaioqing mendesak dirinya untuk menggunakan wig perang seperti rambut Jessica Alba, yang diberikan sebagai hadiah . Wanita muda tersebut terus mengikuti keinginan mantan pacarnya.

Inilah lelaki yang boleh mengimbang kereta dengan kepalanya

Posted: 18 Jan 2011 10:01 AM PST

Kelebihan John Evans,  ini adalah dirinya boleh mengimbangkan benda atau objek yang berat di kepalanya seperti mengimbangkan batu bata, orang, buku-buku dan juga sebuah kereta.

Dengan tinggi hampir 2 meter dan berat 155,7 kg , John sudah memecahkan 30 rekor dunia dalam 11 kategori yang berbeza. Salah satu rekodnya yang paling hebat adalah mengimbangkan kereta yang beratnya sekitar 159,6 kg diatas kepalanya.John memecahkan rekod mengimbangkan kereta di The London Studios, UK, pada 24 Mei 1999 selama 33 saat.




Lelaki ini masih tersenyum ketika dirinya hendak digantung

Posted: 18 Jan 2011 09:30 AM PST






Hebat betul jiwa lelaki ini walaupun kematian menghampirinya..

[Gila] Dua orang lelaki memperkosa kambing

Posted: 18 Jan 2011 08:01 AM PST

Seorang penternak mengeluh jika kambing miliknya telah diperkosa oleh dua orang pemuda di desanya. Insiden yang terjadi di wilayah pinggiran kota Mbucuta, Mozambique telah membuat kecoh kota tersebut.

Sebelumnya dua pemuda yang melakukan hal tersebut didapati tengah melakukan aktiviti seks dengan kambing milik penternak tersebut. Polis sendiri menangkap aksi kedua pemuda yang sepertinya sudah dipenuhi nafsu itu.

"Salah seorang pemuda ditemukan dalam keadaan telanjang dan sedang memegang kepala kambing. Sementara seorang lainnya sedang melakukan seks dengan binatang tersebut," menurut laporan Radio Mozambique, seperti dikutip News.com.au.

Jaksa wilayah yang menangani kes unik ini, Leonides Mapasse menyatakankedua pemuda berkemungkinan besar akan menghadapi dakwaan atas tuduhan perlakuan tidak senonoh. Sementara pemilik kambing sendiri merancang untuk melayangkan tuntutan rasmi atas kes ini.

Tidak hanya itu, pemilik juga menuntut kedua pemuda tersebut membayar kerugian sekaligus melakukan tradisi pengganti pernikahan berupa "Lobolo". Tradisi ini bererti membayar sejumlah wang atas tindakan perkosaan yang telah mereka lakukan.Hukuman yang selalu dikenakan keatas pelaku rogol manusia.(OKEZONE)

Orang yang paling hot dan seksi yang masak di dapur

Posted: 18 Jan 2011 07:00 AM PST

funny-pictures.jpg2
Seksikan…very-very the hot gitu….

Senang betul dia potong kulit kentang

Posted: 18 Jan 2011 06:31 AM PST




LETAK MAKLUMAT IKLAN
macam-macam cara nak potong kentang....


Tengok pun dah bernafsu

Posted: 18 Jan 2011 05:31 AM PST
















kreatif betul diaorang ni..tengok pun dah bernafsu...

Akibat nak tunjuk lagak

Posted: 18 Jan 2011 04:35 AM PST




LETAK MAKLUMAT IKLAN
Akhirnya diri sendiri yang merana....


Pelik betul jambatan ni,agak-agak kukuh tak?

Posted: 18 Jan 2011 03:35 AM PST

image

Fuuhh!!! hebat dan pelik jamabatan ni.Siapa yang cipta jambatan macamni? Kukuh ke tak?

Haiya!!! Ada restoran khas untuk anjing

Posted: 18 Jan 2011 02:00 AM PST

 Makanan segar  tak hanya baik buat manusia, tetapi juga bagi haiwan peliharaan. Itu sebabnya, sepasang suami isteri di Rio de Janeiro, Brazil, membuka restoran makan khas untuk anjing peliharaan.

"Begitu anda memiliki haiwan peliharaan ini kasih sayang sama seperti kepada anak atau orangtua, Anda ingin memberi yang terbaik buat mereka," tutur Rachel Zanardi (49), pengacara yang mengaku bahawa kesihatan dua anjingnya, Julyane dan Davyd, makin baik setelah diajak makan di Pet Delicia, nama restoran makanan itu.

Meski begitu, pemiliknya  itu menolak menyebut tempat usahanya sebagai restoran. "Kami lebih memilih menyebutnya 'tempat untuk anjing' daripada restoran kerana masih ramai orang kelaparan di negara seperti Brazil ini," kata Roberta Camara.








bk-dah disamakan pulak kasih sayang kepada anjing dengan kasih sayang kepada anak dan orang tua

Sekumpulan beruang kutub jatuh dari langit

Posted: 18 Jan 2011 01:00 AM PST

Dalam sebuah iklan yang dibuat oleh Plane Stupid diperlihatkan bagaimana sekumpulan beruang kutub berjatuhan dari langit. Hal ini dimaksudkan untuk menunjukkan terdesaknya kehidupan beruang kutub akibat pemanasan global.
Diprediksi jika keadaan iklim seperti sekarang ini terus berlanjut, populasi beruang Kutub akan punah kurang dari 100 tahun lagi.


Plane Stupid mengatakan "Mereka membuat iklan ini, dimaksudkan untuk memperingatkan manusia terhadap kesan jangka pendek global warming. Kami menggunakan beruang kutub, kerana merekalah yang ketika ini paling merasakan kesan global warming itu sendiri. Dimana habitat mereka untuk hidup terancam lenyap."


3 Jam Tanpa Denyut Jantung, Lelaki Ini Masih Bertahan Hidup

Posted: 18 Jan 2011 12:25 AM PST

Jantung seorang lelaki  Inggris berusia 53 tahun sempat berhenti selama 3,5 jam. Namun nyawanya boleh tertolong setelah pasukan doktor melakukan chest compression.

Arun Bhasin, ditemukan tak sedarkan diri setelah dia pengsan di jalan raya yang licin dalam  keadaan suhu yang beku akhir Desember lalu. Dia diketahui tergelincir dan mengalami luka di bahagian kepala. Ketika dilarikan ke hospital baru diketahui bahawa dia mengalami serangan jantung.

Beruntung dia dibawa ke Cyroydon University Hospital, di London Selatan, yang merupakan hospital terbaik kedua di England dalam menangani kes penyakit jantung.

Pasukan doktor yang menanganginya dengan melakukan usaha tekanan dada menggunakan mesin CPR terkini, AutoPulse, yang bertujuan untuk mengembalikan fungsi paru-paru dan jantung.

"Dia sudah tiada harapan kerana tidak ada denyut jantung atau nadi selama 3-3,5 jam. Karena itu sebuah keajaiban melihatnya sedar kembali,' kata Dr.Nigel Raghunath yang menanganinya.

Resusitasi jantung paru (cardiopulmonary resuscitation/CPR) merupakan prosedur standard untuk menangani kes orang yang berhenti bernafas. Tanpa CPR, seseorang yang henti nafas hanya mampu bertahan hidup selama beberapa minit saja. Setiap tahunnya, jutaan orang meninggal kerana terlambat mendapat bantuan perubatan akibat serangan jantung.

Sementara itu Bhasin  mengaku sangat bersyukur diberi kesempatan untuk hidup lagi. "Saya orang yang sangat beruntung kerana saya dirawati oleh doktor-doktor hebat," katanya.(link)

Baru 12 tahun sudah ada suratkhabar sendiri

Posted: 17 Jan 2011 11:30 PM PST

Remaja ini masih 12 tahun, namun dia boleh menjadi seorang reporter sekaligus editor dan juga penerbit suratkhabarnya sendiri.


Di usia yang amat muda, Utkarsh Tripathi sudah menunjukkan minat yang sangat mendalam terhadap jurnalisme. Dia yang berasal dari Allahabad, India ini memiliki suratkhabarnya sendiri yang diberi nama Jagriti.

Suratkhabar mingguan itu telah ia terbitkan, dengan tulisan tangannya sendiri, selama setahun . Utkarsh rupanya memiliki tujuan mulia. Pelajar kelas lapan ini ingin masyarakat mengambil perhatian dengan lingkungan sekitar dan pengguguran kandungan.

Jagriti adalah suratkabar hitam putih setebal empat halaman. Utkarsh bekerja sebagai reporter, editor sekaligus penerbitnya. "Ya, saya melakukan semuanya sendiri. Tinggal menyiapkannya kemudian di photostate dan sebarkan. Mudah," katanya.

Jerih payahnya itu membuahkan hasil. Jagriti memiliki 150 pembaca dari berbagai kalangan. Ayahnya yang memiliki institut pengajian, menyokong anaknya. "Dia bertanya pada saya lebih dari setahun lalu, apa yang bioleh dia lakukan untuk negara."(link)

bk-hebat jiwa budak ini.....

Naked Yunnan Girl!! Peng Chunping Pose Telanjang di Internet Mencari Ibu dan Keadilan

Posted: 17 Jan 2011 10:45 PM PST









Peng Chunping memutuskan untuk memposting apa yang disebut  "foto bogel" di Internet. "Jika Anda tidak memahami kesedihan saya, bagaimana kamu boleh mengatakan bahawa saya gila?".. Peng Chunping 21 tahun gadis Yunnan yang sedang mencari ibunya dengan posting online foto-foto telanjangnya dan menjadi berita hangat di Internet. Jadi apa yang kisah sedih di balik tujuan penayangan foto telanjang Peng Chunping?

untuk membaca kisahnya sila klik open pada spoiler dibawah

Spoiler:


Peng Chunping decided to publish her so-called "nude photos" on the Internet. "If you don't understand my sorrow, how can you say that I am crazy?" Recently the 21 year old Yunnan girl Peng Chunping who is looking for her mother by posting her nude photos online became red-hot on the Internet. So what is the sad story behind the incomprehensible nude show?
Since July 2008, Peng Chunping has published three sets of nude photos. Each time, some media contacted her. But all her injustices have not been vindicated yet. This 21-year-old girl from a remote mountainous area did not attend school and held no steady job for the past four years. Her sole goal in life was to petition against the injustices at all costs. These costs include posting nude photos of herself in order to attract Internet traffic; offering her body to real or fake government officials, or reporters; finding "boyfriends" and even "fiancés" in order to raise the money to file petitions.


But not a single media report has been satisfactory to her — almost all the media were interested only in the nude photos and nobody paid attention to the "injustices."
So lets start from the beginning of the story.
Before she published those nude photos, she was a girl living in the mountainous Shijiu village, Qinfeng town, Lufeng county, Yunnan province.
Her relatives and fellow villagers think that her personality today was just like her deceased father Peng Chaogui: stubborn and hot-tempered.


According to the police file at the Lufeng county public security bureau, on the evening of November 13, 1988, the father Peng Chaogui had an argument with neighbors and set village houses on fire. When the villagers tried to put out the fire, Peng Chaogui prevented them by using a wood chopper. In the end, he was sentenced to 10 years in prison.
In 1997, Peng Chaogui was released two years early. Once again, he got into a quarrel and used a wooden pole and a hoe to beat a couple in the village to death. The woman was pregnant at the time. Peng Chaogui was given the death sentence which was carried out immediately.
In the ten years of her childhood, Peng Chunping had only spent fewer than two months with her father. There was more terror than fondness. She has always refused to accompany her mother to visit her father in jail. "I hated him for causing some much trouble to the family." For refusing to call Peng Chaogui "father" while preferring the term "labor reform criminal" instead, she was whipped repeatedly by Peng Chaogui who even threw her down from the first floor.


After her father was executed, the family found it hard to make a living. Peng Chunping and her sister quit school after fourth grade to stay at home. At 2000, 12-year-old Peng Chunping went out to work but was kidnapped to Anyang in Henan province. Fortunately, she was rescued the next day. The mother went out to work and has not reappeared since.
The two orphan girls were adopted by two maternal uncles in the village. To the uncle, Peng Chunping was sensitive and stubborn "just like her dad" and very difficult to live with.
Peng Chunping liked to start her memory from the year 2003, when her aunt received a call from her mother Zhumadian in Henan to ask for help after being kidnapped. It was that year that she left her sister and the village behind in order to locate her mother. Her sole motivation in life became petitioning.


Nobody can clearly describe the shock and impact of this petition journey for this strong but helpless girl. She has not talked about the details either. Two years later, Peng Chunping returned to the village to obtain her identification card. She found to her surprise that her household registration, her land and even part of her house had been taken away. This would turn her to turn the entire village into her enemies.
The village party secretary explained; "Who is going to allow a plot of land to remain fallow?" But Peng Chunping thinks that the village cadres and residents were bullying the widow and her two orphans. If she did not fight back, she would be living in a permanent state of oppression.
Even though she does not know farming and she never wants to come back and live there, she was going to get her possession back even if "the field was covered with weeds."
In her eyes, the crimes of her father also became another example of injustice — Her father did not deliberately set the fire; the police made up the story about him and the wood chopper; he killed the couple out of self-defence, because the brother of the couple had insulted her mother but was never punished by the law.


During the process of seeking her mother and petitioning, Peng Chunping learned how to write a blog. In each blog post, she recounted the injustices done to her parents. She continued to add details. One detail was that her father was shot three times at his execution but he did not die. When he was taken to the funeral parlour, he still looking through his opened eyes.
The reporter reminded her of the common knowledge that a legal doctor has to verify that the executed person is indeed dead. But Peng Chunping refused to believe that.
But she has no reservation in believing those total strangers on the outside.
She has never held a steady job. She wandered around everywhere. She has worked in a hair salon, she has been a salesgirl, she has worked in a factory. In her spare time, she looked for her mother . She created user accounts at all the major Internet forums, she posted her own blogs and she supported them with hits and comments.


She tried to learn about the laws of property rights and forestry on her own. She has a lot of difficulty reading the legal articles. She types very slowly. She does not know many words. When she uses the unfamiliar pinyin system, she does not know which of the many words that sound the same is the right one.
For a long period of time, the blog of Peng Chunpeng received no attention. One or two months after a blog post, fewer than 10 people read it.
She called all the newspapers and television channels, from the provincial ones to the national ones. Only one television station's sentimental program was somewhat interested in her journey to find her mother, but thought that it was too long ago and therefore too hard to track her down.
Her petition materials have been submitted from Lufeng county all the way to Kunming for countless number of times without result. Each time, she would observe her petition materials in pristine shape at the town government office. Each time, the town government worker told her the same thing, "This is not going to work for you."


But bad things kept happening which made her even more extreme in fighting back.
Gimana menurut kamu tentang berita menjelma ? In 2004, Peng Chunping returned to the home village and she was molested by a male villager. The other party offered 3,000 RMB to settle the case. She refused. During this time, Lufeng county lawyer Zhou Xianjiang received a group SMS from Peng Chunpeng offering her land, house and even her body to anyone who was willing to handle her case. Zhou provided his service to her for free. The other party was sentenced three years in prison.
Zhou Xianjiang can still remember this client from five years ago. "She was very young, but she was ready to risk everything."
In June 2008, Peng Chunping decided to go to Beijing. She learned from the Internet that "all the reporters of the world will be in Beijing during the Olympics." When she arrived in Beijing, she was surprised to find that she could not enter even an ordinary office.
Only in the Internet cafes could she obtained the support that she was not getting in the real world. She felt increasingly more that "she and the majority of netizens stood on the side of truth and facts."








sumber : www.portalgue.com



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS