Nuffnang

OHBULAN!

sumber :-

OHBULAN!


“Saya Tidak Suka Mendedahkan Kisah Peribadi” – Sam Respond Hubungan Rapat Dengan Syatilla

Posted: 15 Nov 2012 06:45 PM PST

Sekiranya Rabu lalu pihak OHBULAN! telah mengeluarkan kenyataan Syatilla Melvin, 21 mengenai hubungan rapatnya dengan pelakon lelaki terkenal Shaheizy Sam, hari ini muncul pula kenyataan dari pihak Sam sendiri yang mengaku hal yang sama akan tetapi enggan mengulas lebih lanjut mengenai hubungan tersebut.

"Saya selesa berkawan rapat dengan dia kerana sikapnya yang memahami. Dia tidak pernah bertanya itu dan ini mengenai kerja saya kerana dia faham dan sokong apa yang saya lakukan.

"Namun, saya tidak mahu memikirkan secara serius mengenai persahabatan kami pada waktu ini. Segalanya masih terlalu awal.

"Saya tidak suka mendedahkan kisah peribadi. Tiada apa yang menarik pun mengenai hal peribadi saya.

"Sebab itu dari dulu lagi saya selesa menyendiri dan tidak banyak bercerita mengenai urusan peribadi termasuk soal cinta," luah Sama menerusi pihak mStar Online hari ini.

Update : Peminat Mengamuk Konsert 2NE1 Di Malaysia Batal!

Posted: 15 Nov 2012 06:40 PM PST

Semua peminat artis Korea (K-Pop) tanah air sedia maklum bahawa kumpulan 2NE1 bakal mengadakan persembahannya pada 8 Disember ini sempena '2NE1 Global Tour 2012 in Malaysia – New Evolution.'

Akan tetapi pada saat-saat akhir, pihak penganjur telah mengumumkan bahawa konsert 2NE1 terpaksa dibatalkan atas sebab-sebab teknikal dan mereka amat kesal dengan perkara tersebut.

Pembatalan konsert ini telah membuatkan ramai peminat K-Pop tanah air mengamuk, terutama bagi individu yang telah membeli tiket konsert.

Ramai yang menginginkan wang mereka dikembalikan dan merasa sangat kecewa.

Berikut antara respond yang pihak OHBULAN! perolehi daripada laman sosial Facebook dan Twitter pihak penganjur :

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

sumber :-

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Tony Fernandes on AXN’s The Apprentice Asia

Posted: 15 Nov 2012 09:46 PM PST

Do You Have What It Takes For The Ultimate Job Interview?

gets set to hire and fire on 's

Are you young, bold, with big dreams of working for one of Asia's billionaires? If so, you might just be the one we are looking for in the brand new Asian adaptation of The Apprentice!

Video and Film

The Apprentice Asia will be the brand new original production on AXN Asia, with Asia's very own tycoon and Forbes Asia's 2010 'Asia Businessman of the Year' – Tony Fernandes – most well-known for turning around ailing airline Air Asia and breaking even within a year of taking over. Modelled after the US format, the reality series will be helmed by reality TV guru (, ) and Fremantlemedia Asia, a leading global entertainment company. The winning apprentice will stand to walk away with a dream job under Tony Fernandes! All entries must reach us by 16 December at midnight Singapore time.

Call for participation will begin as of 15 November. We are looking for aspiring and/ successful entrepreneurs with big business ideas, from backgrounds in various enterprises from sales and marketing, real estate, accounting to consulting management.

The Apprentice Asia's Criteria

  1. - Age of 21 years and above
  2. - Currently living or working in Asia; with a valid passport of at least six months
  3. - Well-versed in English

If you think you fulfill the above criteria, head right on to www.axn-asia.com/TheApprenticeAsia to download the application form right now! Interested applicants will be required to fill up the application form and send in a video of maximum four minutes to introduce themselves.

Grab this once-in-a-lifetime opportunity for the ultimate job interview, for you might just be one to outwit and outlast the rest! You're hired!

The Apprentice Asia_Tony Fernandes-002

About AXN & AXN HD
AXN offers viewers a thrilling ride with an exciting slate of programs designed to exhilarate and help them escape the humdrum of daily routine. The leading English general entertainment destination among upscale, affluent adults aged 18-39, the channel delivers first run, exclusive top-rated drama series, blockbuster features, adventure and competitive reality programs from around the world, as well as made-in-Asia original productions. Launched first in Asia in 1997, AXN has become an international channel brand that is now seen across 60 countries globally including Latin America and Europe. In Asia, the channel is now watched by 154 million viewers in more than 104 million homes across 21 countries, including close to 50 million households on a time-block basis in China. AXN has also been available in high-definition (HD) since March 2009. AXN ASIA is wholly owned by Sony Pictures Entertainment and managed by Sony Pictures Television's Networks, Asia, which also operates pay-TV channels beTV, ANIMAX, SONY ENTERTAINMENT TELEVISION and ONE.

Comments

comments

Tags: , , , , , ,

How to Redeem Watsons Music Festival Ticket

Posted: 15 Nov 2012 08:03 PM PST

will be held on 15th Dec 2012 in Stadium Merdeka, Kuala Lumpur. Themed 'Time to Play, it is expected to be one of the largest Hip-Hop or R&B concerts in Malaysia.

The Watsons Music Festival will feature (aka B.o.B), and the who are world renowned contemporary acts, as well as Mizz Nina, Malaysia's very own hip-hop or R&B singer, songwriter.

How to Redeem Watsons Music Festival Ticket

Apart from warm-up acts; Mootz and DJ Skeletor from Hitz.FM's Club Hitz, the event promises various exciting stage activities, even an "Oppa KL Style" music video which is expected to have the entire audience joining-in with "gangnam" style dance moves.

How to Redeem Watsons Music Festival Ticket

Flash mob dancers dancing the Hitz FM 'Oppa KL Style', learn it and show us on 15th Dec 2012 at Stadium Merdeka

This could be Watsons' grandest VIP member's celebration in conjunction with the 2nd Anniversary of the Watsons VIP Card.

Mr. Kulvinder Birring, Managing Director of Watsons Malaysia

"We don't just sell health and beauty products. We help customers to 'Look Good, Feel Great, Have Fun,' and if you step into any of our outlets, you will find a team of pharmacists, health advisors, nutritionists, and beauty professionals ready to help you do just that."

"But more than just helping our customers in the store, we want to deliver an exceptional brand experience to them hence the idea of the Music Festival", says Kulvinder Birring, Managing Director of Watsons Malaysia.

The Watsons VIP Card was a first in the Health & Beauty Retail industry and was launched with the promise of giving more than just points but 'money can't buy experiences'. In the last two years, Watsons had organized Men's Grooming Workshops, Positive Living Workshops with Cooking Demos, and members have even driven away with two brand new cars.

How to Redeem Watsons Music Festival Ticket

Watsons Music Festival, Time To Play

How to Watsons Music Festival Tickets:-
Step 1
Purchase & Register VIP Card

Step 2
Spend RM60 inclusive of participating brands

Step 3
Redeem 2 tickets for just 100 points

Free tickets and other great prizes can also be won via Era FM and Hitz.FM, 8TV Quickie as well as The Sun Newspaper. Apart from all that, the concept of "Time to Play" will also feature a host of exciting activities that consumers can be a part of. This includes live feeds, behind the scene action, interviews, games, contest information, details on how to meet the artistes, and, even how to win a once in a lifetime On-Stage Pass. To know more, visit Watsons Malaysia Facebook Page.

How to Redeem Watsons Music Festival Ticket

68223_10151507930144409_897105770_n

308870_10151507936414409_116162239_n

188428_10151507935754409_239202377_n

207591_10151507935084409_443930890_n

533680_10151507932649409_1217719596_n

Comments

comments

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sensasi

sumber :-

Sensasi


Kenapa Justin Bieber dan Selena Gomez berpisah?

Posted: 15 Nov 2012 09:45 AM PST


Terkejut jugak Sensasi bila mendengar kisah hubungan Bintang Pop terkenal antarabangsa,Justin Bieber dan Selena Gomez..Maunye tak,kedua nie cukup romantik,loving couple,dah buat kenyataan nak jadi seperti Angelina Jolie dan Brad Pitt untuk mempunyai ramai anak...

Keduanya mempunyai pengaruh tersendiri,tapi tentulah Justin Bieber yang terlebih dahulu meletop,apabila mereka mula bercinta,ramai peminat Bieber yang mengugut bunuh Selena..Namun lama kelamaan semua dah suka mereka bersama...

Selena yang meminta hubungan cinta mereka diputuskan memberikan alasan; 

"Gomez meminta hubungan ini ditamatkan pada minggu lalu. Dengan keadaan mereka terpaksa berjauhan dalam waktu yang agak panjang, Gomez terpaksa menyesuaikan diri. Keadaan ini telah menggugat kepercayaannya terhadap Justin. Ia bukan perkara yang mudah, akhirnya hubungan ini terpaksa di tamatkan," kata sumber tersebut.


Gambar nie macam anak patung..


Namun disebalik kenyataan tersebut sebenarnya kes cemburu telah menyebabkan mereka bergaduh...

Dahulu,Selena pernah memutuskan hubungan mereka namun dipujuk oleh Justin Bieber sambil nangis2 tau..
Kemudian Selena menerima Justin semula...Masa tu kes cemburu menjadi punca mereka berpisah..nampaknya berulang kembali...

Justin dikatakan menghubungi dan "berkawan" secara sembunyi dengan Barbara Palvin,seorang Model Victoria Secret yang berumur 19 tahun.

Justin berumur 18,dan Selena 20.

Satu pertemuan diantara Selena dan Justin telah dibuat untuk membincangkan tentang hubungan mereka namun nampaknya gagal untuk menjernihkan kembali hubungan,menurut Justin,dia mahu kebebasan untuk mengenali dan keluar dengan perempuan lain...cis dasar lelaki..Tapi yelah Justin baru je 18,dengan kekayaan dan popularitinya,petik jari je beratur pempuan nak berkepit..mungkin dia baru "nampak" dunia,nak rasa enjoy.Sebab tu la,bila bercinta zaman sekolah sering dikaitkan dengan cinta monyet..

Sebab masih muda,belum nampak dunia..bila dah mula kenal lagi ramai orang,ditambah dah ada duit,dah ada kebebasan ,banyak pula godaan,lagi la hati tu nak flirting ngan orang lain...Tapi tak semua begitu,kalau kedua pihak boleh bertolak ansur dan saling memahami dan sayang pasti boleh...


Barbara Palvin menerima banyak ugutan daripada peminat kedua selebriti Pop ini...Sebenarnye Palvin sendiri sudah mempunyai kekasih hati...

Bagi Sensasi Barbara nie berwajah garang sikit..



Video:WHAT GUYS WANT FROM GIRLS

Posted: 15 Nov 2012 09:12 AM PST

Video: That Awkward moment...

Posted: 15 Nov 2012 09:02 AM PST

Teehee!!

Video: The Worst Boyriend Ever

Posted: 15 Nov 2012 08:57 AM PST

The worst Boyfriend ever.haha,Sensasi pasti korang pernah kenal atau maybe ada boyfren yang bersikap seperti Ryan dalam Video ni... Well for me,my bf used to be kinda immature jugak,and suka cemburu lebih2,tak sensitif,but in someways he is very romantic and suka memujuk.. But people change ,i think he is much better now..hehe.. He is actually satu contoh lelaki yang baik, buat Sensasi rasa happy,selamat dan i do feel complete with him.. There was a time when i broke up with him and be with other person.but i didnt feel complete.I feel void in my heart and i misses my ex bf so much. That other person is "perfect" in the way that i thought my perfect guy would be..you know stuff like,financially,pandai selok belok agama,charismatic and ramai kawan yg u know in the bussiness circle,politician,etc2.sort of berpengaruh la,hv good look,and nice voice,and fit..but emotionally,i cant attach .. Not everyone can make u feel the way u feel when u r really in love.. Im really in love with my bf now.the same bf i had 3 years ago :) Now me and ex bf are together again..and i feel happy and complete again.. i relly hope we will be together till the end.. :)

Setelah berbulan lamanya tak berblogging..

Posted: 15 Nov 2012 08:12 AM PST

Dah begitu lamanya sensasi tak jejak dalam blog Sensasi ini... Sungguh sedih sebenarnye... Sensasi busy dengan kerja ,dulu Sensasi tinggal di Penang.Sekarang dah pindah ke KL semenjak erm pertengahan tahun lepas gitu..

 Semenjak di KL,sensasi mula bekerja di syarikat2 yang sungguh menyibukkan sensasi.. Bila sibuk,lepas balik keja beriadah pula kan.. So dah tu tidur and seterusnye esok pergi keje balik..

 Bukan langsung takda masa nak berblogging..tapi seriously..bila dah sebulan dua tak update blog..Perasaan tu jadi lain...mood memang lari..ditambah rasa mcm penat nak start over..hehe
Okeylah tak keysah..Sebenarnye blogging nie hiburan,dan satu cara untuk kill the time.. Para blogger pasti tahu..kadang2 bila kita berblogging,memang boleh addicted sampai tak nak keluar rumah,tak mahu pergi tempat yang takda internet dan sebagainya..

 Dulu2 zaman sensasi aktif,bila pulang ke kampung (takda internet) hati jadi gelisah je sebab nanti rindu blog...sekarang nie takde perasaan hehe.. Well anyway,Sensasi buat blog nie sebenarnye hiburan pada Sensasi sendiri..its like my very own collection of stuff i find interesting and amusing me..


 Ada blog yang sungguh konsisten,ada yang memang pentingkan originality,ada blog yang glamour dan sebagainya..Sebenarnye tu semua terpulang pada individu..Apa yang boleh buat dia happy,dia buat lah kan...korang yang takda blog pun boleh buat blog..
Selain menghiburkan blog juga boleh jadi tempat meraih wang sampingan.. Ada yang menjadikan blog sebagai pendapatan utama mereka...janji ada readers.. 

 Ada blog yang cukup canggih dan memang pandai selok belok IT.

Bagi Sensasi,Sensasi pakai blogspot je sebab buta wordpress..ala tak reti la nak complicated sangat..asalkan boleh tulis,letak gambar,dan video pun dah cukup.. 

 Okeylah dah lama tak celoteh dalam blog sendiri..buat yang masih membaca blog nie,terima kasih banyak ye korang... :)) buat yang tak suka pun ,Sensai takleh nak cakap ape lah.life is short to fill with hatred.

 K adios

Video: Apabila Aaron Aziz ketawa sampai menangis dengar lawak Zizan

Posted: 15 Nov 2012 08:12 AM PST

Hehe ,kalau korang tengok Video Aaron gelak mesti tersenyum je.. Sbenarnye sensasi pun tak dapat tangkap sangat lawak Zizan nie...cume kelakar dgr aaron gelak je... Sensasi rasa Aaron gelak sbb x tahan tengok muka Zizan yang mmg lawak walaupun tak buat kelakar..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

borak kosong

sumber :-

borak kosong


(Foto) Hal-hal Unik Yang Hanya Terjadi Di Peru

Posted: 15 Nov 2012 09:30 PM PST


Kita sering melihat dan mengalami kejadian aneh, lucu, dan mengundang gelak tawa. Tapi tidak ada yang banyaknya seaneh seperti di Peru

Wow, gila!

Pintu rumah sebagai pintu gerbang

Pernah lihat lampu penerang jalan seperti ini?

Salah kamar kali ya?

Tempat multitasking pegawai teladan nih

Sedia rantai sebelum kemalingan

Ini baru namanya "emansipasi"

Hanya di Peru haiwan memerlukan minyak untuk sumber tenaga. Wow!

Hot items nih

Hanya di Peru kita boleh melihat hal tersebut.
(Perufail)

Orang-Orang Ini Berpura-Pura Menjadi Patung

Posted: 15 Nov 2012 09:00 PM PST


Seniman mempunyai seribu cara untuk mengexpresikan idea-ideanya, melukis dengan menggunakan rambut manusia, melukis di dalam air, membuat patung salji bahkan ada juga seniman yang membuat patung dari sebutir beras.
Foto-foto berikut ini adalah salah satu contoh dari kreatifiti para seniman ini. Mereka adalah para seniman jalanan yang berusaha mengaktualisasikan dirinya sebagai sebuah patung, hasilnya cukup mengagumkan mereka begitu mirip patung sungguhan. 









Panjangnya kaki awek ini

Posted: 15 Nov 2012 08:30 PM PST

Panjangnya kaki awek in..cuba lihat...



mesti cun...mari kita lihat wajah awek ini...




oh...ini rupa wajahnya.....hihihi..



Tak sopan lansung cara kakak ini duduk

Posted: 15 Nov 2012 08:00 PM PST


mana adab kakak ini..tak reti malu...

Ayam Ini Pandai Menghitung

Posted: 15 Nov 2012 07:30 PM PST


Foto : Helen & JJ (SWNS)
Foto : Helen & JJ (SWNS)
FELMINGHAM – Seekor ayam memiliki kemampuan yang luar biasa, yakni boleh  berhitung. Ayam itu juga pandai memainkan trik kad yang dapat membuat banyak orang terpukau.

Helen Rose mengajarkan ayam geniusnya bernama JJ, metode berhitung. JJ saat ini sudah boleh menghitung dari satu sampai tujuh dan JJ pun cuba untuk menghitung sampai lapan.

JJ, menunjukkan kepandaiannya dengan cara mematuk kad jika ingin menunjukkan jumlah yang diinginkan. Jika ayam ini memberikan jawaban yang benar, maka dihargai dengan biji bunga matahari.

"Saya menghabiskan bertahun-tahun mengelola orang-orang diperusahaan saya dan itu sangat sulit. Jujur kalau melatih JJ itu jauh lebih mudah," ujar Pemilik, Helen Jones. Seperti dikutip Daly Mail, Khamis (15/11/2012).

"Dia benar-benar ayam yang paling luar biasa. Saat ini JJ sedang mencuba untuk belajar menghitung sampai lapan, tetapi dia terus mendapatkan sedikit kesulitan," ungkap perempuan yang sempat memiliki usaha ketering itu.

OMG...Kerusi Goyang Ini Boleh Buat Me-recharge iPad

Posted: 15 Nov 2012 07:00 PM PST


Furniture asal Swiss yang didesain oleh Micasa Lab ini merupakan kursi goyang terunik yang pernah ada. Kerusi penghasil energi kinetik ini mampu menghasilkan energi yang nantinya akan berguna untuk me-recharge iPad, iPhone, dan produk Apple lainnya. Tak hanya itu, kerui yang yang dijuluki iRock chair ini juga dilengkapi dengan dock dan speaker. Oiya, satu jam saja kerusi ini bergoyang, maka energinya mampu me-recharge iPad hingga 35 peratus. 
 








 








 






 





Lelaki tangkap belut gergasi

Posted: 15 Nov 2012 06:30 PM PST


DEVON: Seorang pengail, Andy Parker berjaya menangkap seekor belut seberat 43 kilogram di perairan Britain semalam.
Dia berjuang selama 40 minit untuk menarik naik haiwan itu ketika memancing kiar-kira 35 batu di perairan Torquay, di Devon.

Batang kailnya melendut sebaik belut berkenaan memakan umpan dan cuba untuk melarikan dirinya ke dasar laut. Parker, 42 dari Huddersfield, barat Yorks, berkata: "Ia bagaikan perlawanan tinju. Ia adalah belut terbesar yang saya pernah lihat apalagi menangkapnya.


"Kami seolah-olah tidak percaya dengan saiznya. Ia kelihatan seperti makhluk dasar laut dalam filem seram," katanya. Parker dan rakannya menaikkan haiwan berukuran 17 kaki itu dan merakam hasil tangkapannya itu sebelum melepaskan ia semula ke laut.

"Memang sangat sukar untuk menangkapnya tetapi berbaloi akhirnya," katanya. Rekod belut terbesar pernah ditangkap di perairan Britain adalah 60 kilogram dan ditangkap oleh Vic Evans pada 1996 di Brixham, Devon. - TS


sumber : mymetro

Kembar tiga terberat di dunia

Posted: 15 Nov 2012 06:00 PM PST


SACRAMENTO: Seorang ibu di California melahirkan tiga bayi lelaki yang mencatatkan rekod baru sebagai kembar tiga paling berat di dunia.
Jason dan Brittany Deen dari Sacramento, California, menyambut kelahiran tiga bayi lelaki mereka pada 8 November lalu.

Gabungan berat ketiga-tiga bayi itu ialah sembilan kilogram bermakna mereka mencatat rekod baru dalam Buku Rekod Dunia Guiness, menurut Sacramento Bee. Bayi sulong, Sidney adalah seberat 3.5 kilogram dan adiknya, Elliot seberat 3.3 kilogram, manakala anak bongsu Jenson mencecah 2.5 kilogram.


Pihak hospital telah merekod berat kelahiran kembar tiga itu dan kini keluarga itu telah menyerahkan dokumen berkenaan kepada Guiness untuk pengesahan.

Rekod sedia ada dipegang sepasang suami isteri dari Carolina Utara yang mempunyai kembar tiga dengan jumlah berat keseluruhan ialah 8.2 kilogram pada tahun lalu.


Brittany, 32, yang memberi makan bayi itu secara normal menghadiri kelas mingguan di Sutter Memorial's Moms untuk mempelajari bagaimana memberikan penjagaan terbaik bayi baru lahir kepada kembar tiga miliknya.



"Menjadi ibu kepada bayi kembar tiga amat menakutkan," katanya kepada Sacramento Bee.

"Anda dengar mengenai kesukaran dan cabarannya.


"Saya harap dengan menyaksikan saya dan mendengar pengalaman positif yang saya lalui akan memberi inspirasi kepada ibu lain agar tidak berasa takut dan membantu mereka menyedari bahawa mereka tidak sendirian," katanya. Brittany, seorang jururawat onkologi di Pusat perubatan Universiti California Davis berazam melanjutkan tempoh kehamilan kembar tiga itu dengan sempurna.

Dia memberi perhatian khas mempelajari cara pemakanan untuk empat orang yang bermakna mengambil makanan hingga 6,000 kalori dalam sehari. - DM


sumber : mymetro

Doktor kikis duit 3 isteri

Posted: 15 Nov 2012 05:45 PM PST


JOHOR BAHRU: Bermodalkan kata-kata manis dan statusnya sebagai doktor di sebuah klinik swasta, seorang lelaki berusia 44 tahun bukan saja bijak memikat wanita untuk dijadikan isteri, malah mengikis wang teman hidupnya itu.
Bagaimanapun, tembelang sebenar terbongkar apabila isterinya hidup menderita selepas lelaki terbabit mula mengikis wang serta sanggup menjadikan isteri sebagai penjamin untuk memohon pinjaman bank sebelum akhirnya menceraikan dan meninggalkan wanita berkenaan menanggung hutang dengan institusi perbankan. 
Bekas isteri pertama lelaki itu, Nora Ahmad, 42, ketika mendedahkan masalahnya pada sidang media di pejabat Biro Pengaduan Awam MCA Johor Bahru, di sini, semalam berkata, suaminya pernah mempunyai empat isteri wanita tempatan pada satu masa, tetapi tiga daripada mereka diceraikan sebelum lelaki itu menghilangkan diri bersama isteri keempat.

Jururawat klinik swasta itu berkata, bekas suaminya itu meninggalkan beban hutang kepadanya apabila secara menipu menggunakan tandatangannya ketika memohon pinjaman di sebuah institusi perbankan tanpa pengetahuannya.



Menurutnya, akibatnya, dia kini berdepan risiko diisytihar muflis menyebabkannya bingung memikirkan nasib apabila saban hari diburu institusi perbankan yang menuntutnya menjelaskan hutang RM58,000.


sumber : mymetro

Ibu hamil ditimpa motor

Posted: 15 Nov 2012 05:30 PM PST


KEPALA BATAS: Tindakan terburu-buru seorang lelaki warga Myanmar keluar dari simpang tiga dekat Permatang Tok Gelam di sini, nyaris meragut nyawa penunggang motosikal wanita yang hamil enam bulan, petang kelmarin.
Berikutan kejadian itu, Norhidayati Hashim, 32, bimbang kandungannya terjejas kerana dia mendakwa turut ditimpa motosikalnya selepas berlanggar dengan motosikal ditunggang lelaki terbabit.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu, mangsa seorang Pembantu Makmal Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sri Mutiara, Pulau Pinang menunggang motosikal Yamaha dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Kuala Muda, dekat sini.


Sebaik tiba di tempat kejadian, lelaki Myanmar yang menunggang motosikal Honda Wave dari Teluk Air Tawar secara tiba-tiba keluar dari simpang dan menyebabkan mangsa tidak sempat mengelak sebelum berlaku perlanggaran.

Berikutan itu kedua-dua mangsa terjatuh, manakala Norhidayati ditimpa motosikal sendiri sebelum dibantu penduduk yang melihat kejadian.


Kebetulan adik Norhidayati, Norshafikah, 25, yang melalui jalan sama berhenti untuk melihat kemalangan itu sebelum terkejut sebaik mendapati kakaknya menjadi mangsa.



Norshafikah menenangkan kakaknya yang hampir pengsan sebelum dihantar ke Hospital Seberang Jaya (HSJ) untuk rawatan, manakala lelaki Myanmar terbabit berusia 50-an ditahan penduduk.

Menurut Norshafikah, kakaknya cedera di kaki kiri.


Sementara itu, lelaki Myanmar terbabit yang juga pemegang kad Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) mendakwa dia tidak nampak mangsa dari arah kanan kerana ada sebuah kereta di depannya yang juga mahu keluar dari simpang.

"Saya tidak nampak motosikal mangsa sebab pandangan terhalang oleh kereta lalu keluar dari simpang menyebabkan berlaku perlanggaran," katanya.


Lelaki terbabit diserahkan kepada polis, tetapi enggan dihantar ke hospital walaupun mendakwa mengalami kesakitan di bahu kanan.


sumber : mymetro

Kepala disyaki dimakan biawak

Posted: 15 Nov 2012 05:15 PM PST


SANDAKAN: Kanak-kanak berusia dua tahun dilaporkan hilang pada 10 November lalu ketika menghadiri majlis perkahwinan ibu saudaranya di Kampung Garinono, Batu 25, dekat sini, ditemui dalam keadaan menyayat hati apabila badannya terputus dua dan hampir reput dipercayai angkara binatang buas.
Difahamkan, mayat mangsa, Haziq Hassan, ditemui jam 4 petang kelmarin, tiga kilometer dari rumah ibu saudaranya oleh seorang juruukur.
Hanya bahagian pinggang dan kaki yang ditemui, manakala bahagian atas termasuk badan dan kepalanya gagal ditemui dipercayai dimakan biawak.

Saksi yang melakukan kerja mengukur tanah terkejut melihat sepasang kaki manusia sebelum menghubungi polis memaklumkan perkara itu.



Ketua Polis Daerah Sandakan, Asisten Komisioner Rowell Marong, ketika dihubungi mengesahkan perkara itu dan mayat mangsa ditemui berhampiran kolam di ladang berkenaan.


sumber : mymetro

Ustaz popular naik angin

Posted: 15 Nov 2012 05:00 PM PST


KAJANG: Dia digelar ustaz selepas diangkat menerusi sebuah rancangan realiti TV berkonsepkan agama yang popular di Malaysia dan di peringkat antarabangsa.
Namun perwatakan sebagai suami penyayang dan menantu yang paling disayangi ibu mentua kini berubah sekelip mata apabila dikatakan tergamak mengugut mahu melakukan sesuatu yang buruk terhadap ibu mentua sehingga wanita itu kini bersembunyi di tempat lain.
Ustaz yang berjawatan tinggi dalam sebuah syarikat petroleum terkemuka negara itu dikatakan mengugut isteri dan keluarga mentua apabila menuntut wang RM140,000 daripada isterinya atas alasan membayar kembali kos sara hidup dia bersama isterinya, termasuk perbelanjaan ketika membawa anak saudara keluar bersiar-siar.

Kemuncak drama gila lelaki terbabit berlaku apabila dia memberanikan diri pergi ke rumah ibu mentuanya di Pahang, pada Isnin lalu.



Dia menunggu di luar rumah untuk menuntut wang berkenaan.


sumber : mymetro

Empat beranak mati berulat

Posted: 15 Nov 2012 04:30 PM PST


BETONG: Misteri bau busuk yang dihidu seorang lelaki ketika mengunjungi rumah abangnya semalam, membawa kepada penemuan mayat empat beranak yang sudah berulat dipercayai meninggal dunia tiga hari sebelum itu di sebuah rumah di Kampung Lubuk Chepong, Pusa, di sini.
Kejadian disedari lelaki berusia 43 tahun itu yang bertandang ke rumah abangnya di kampung berkenaan sebelum terhidu bau meloyakan, jam 5.30 petang.

Ketua Polis Daerah Betong, Deputi Superintendan Sarifuddin Mustafa berkata, lelaki itu adik kepada seorang mangsa yang kemudian menghubungi polis bagi mendapatkan bantuan.


Beliau berkata, sepasukan anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Betong bergegas ke rumah mangsa sebelum menemui mayat empat beranak dalam keadaan berulat.

Katanya, mangsa dikenali sebagai Zaidi Pandi, 62, isterinya dikenali sebagai Saemah, 53, anak perempuan pasangan itu, Noratikah, 20, dan anak lelaki, Mohd Khaizel, 27.


"Ketika tiba di rumah mangsa, anggota polis memecah pintu berikutan dikunci dari dalam. Sejurus pintu dibuka, polis menemui seorang lelaki berusia 62 tahun bersama isterinya berusia 53 tahun serta anak lelaki dan perempuan masing-masing berusia 27 dan 20 tahun dalam keadaan berulat.



"Sejurus selepas penemuan mayat, polis menjalankan siasatan untuk mengenal pasti sama ada ia berkaitan kes rompakan atau sebaliknya, namun tiada bukti ditemui.

"Malah, keadaan rumah berkunci dari dalam selain tiada kesan ceroboh serta senjata ditemui ketika siasatan dijalankan," katanya ketika dihubungi, semalam.


Sarifuddin berkata, berikutan itu polis membuka kertas siasatan sebagai mati mengejut.

"Setakat ini, polis tidak boleh membuat kesimpulan mengenai kematian mangsa berikutan tiada unsur jenayah ditemui," katanya.


sumber : mymetro

Inilah artis China yang memukau dunia

Posted: 15 Nov 2012 04:00 PM PST


1. Gong Li

Gong Li

Gong Li tak hanya dikurniai wajah cantik, tapi ia juga memiliki bakat sebagai seorang aktris besar. Sejumlah film yang dibintanginya mengantarkan Gong Li sebagai artis China yang terkenal di dunia. Ia juga mendapatkan gelar sebagai 'Ratu Film' dalam dua penghargaan, The Golden Rooster Awards dan Hundred Flowers Movie Awards. keduanya merupakan penghargaan bergengsi di China.
Gong Li juga berhasil meraih penghargaan di ajang dunia seperti Festival Film Internasional Venice. Ia meraih piala sebagai Aktris Terbaik. Gong Li tercatat sebagai artis China daratan pertama yang memenangkan penghargaan internasional.
Tak hanya itu, ia juga menjadi artis China pertama yang menjadi juru bicara untuk produk L'oreal, jenama kosmetik terkenal dari Perancis. Kecantikannya pun membius banyak pihak di luar negara tirai bambu tersebut. Terbukti dengan keberhasilannya masuk dalam daftar 50 Wanita Tercantik versi People. Gong Li juga meraih penghargaan khusus dalam Festival Film Montreal di Kanada.
Selain itu, ia juga terdaftar sebagai tamu yang selalu diundang untuk menghadiri Festival Film Cannes. Gong Li juga masuk dalam anggota Komite Oscar. ia juga membintangi beberapa film produksi Hollywood seperti 'Miami Vice' dan 'Hannibal Rising'.

2. Zhang Ziyi

Zhang Ziyi

Zhang Ziyi mulai mencuri perhatian saat ia berakting di film 'My Father and Mother'. Namun, namanya mulai mendunia setelah ia berperan dalam film 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' bersama aktor Chow Yun Fat.
Setelah itu, sejumlah sutradara besar tertarik untuk bekerjasama dengan bintang kelahiran 9 Februari 1979. Ia menjadi artis China yang paling terkenal di dunia setelah Gong Li. Ia mendapat julukan sebagai 'Best Gift to Hollywood from China'.
Ziyi berhasil masuk nominasi dalam Golden Globe Awards untuk perannya di film 'Memoirs of Geisha'. ia juga menjadi aktris China pertama yang masuk nominasi dalam penghargaan film Hollywood. Ziyi juga berhasil terpilih sebagai juri Piala Oscar dan menjadi juri termuda dalam sejarah Amerika.

3. Joan Chen


Satu lagi artis China yang mendunia. ia adalah Joan Chen. Debut aktingnya mulai diakui ketika Chen membintangi film 'Little Flower'. Chen berhasil menyabet penghargaan sebagai aktris terbaik dalam Penghargaan Hundred Flowers Film Awards. Chen juga mendapatkan penghargaan di ajang Festival Film Yugoslavia di tahun 1980.
Keberhasilannya itu membuat Chen memberanikan diri mengadu nasib ke Hollywood. Ia berhasil meraih peran dalam film 'Tai-Pan' Kemudian Chen membintangi film yang mengisahkan kehidupan tragis Kaisar Wan Rong. Chen juga berkesempatan beradu akting dengan beberapa bintang Hollywood. Aktris ini tampil dalam film Hong Kong 'Snack and Heaven and Earth' di Amerika Serikat. Chen adalah artis China pertama yang diterima dalam Institut Film Amerika.

4. Maggie Cheung

Maggie Cheung

Meski memiliki wajah cantik, karir Maggie Cheung untuk menjadi seorang bintang tidak berjalan mulus. Ia hanya mendapatkan peran-peran kecil. Keberuntungan mulai menaungi Cheung ketika ia berperan di film 'Full Moon in New York' besutan sutradara Stanley Kwan. Berkat perannya di film itu, Cheung meraih penghargaan sebagai Aktris Terbaik di ajang Golden Horse Awards, penghargaan penting di Taiwan.
Setelah itu, ia menjadi aktris yang langganan mendapatkan penghargaan. Cheung dua kali berturut-turut mendapat penghargaan dari film 'Almost a Love Story' dan 'In The Mood for Love'. Film 'Ruan Lingyu' membawa artis ini menggondol penghargaan Silver Bear dalam Festival Film Berlin. Cheung menjadi aktris China pertama yang tampil dalam tiga festival film internasional bergengsi.
Cheung juga mendapatkan penghargaan dalam Fetival Film Cannes saat berperan di film 'Clean'. Ia dikenal sebagai aktris yang memiliki bakat terampil di China.

5. Li Bing Bing

Li Bing Bing

Tak perlu waktu lama untuk meraih kesuksesan bagi Li Bing Bing. Ia berhasil mendapatkan banyak penghargaan penting dalam festival film China. Selain sebagai aktris, Bing Bing juga dikenal sebagai penyanyi dan laris sebagai model iklan.
Bing Bing tidak puas hanya dikenal publik China. Ia membuat gebrakan agar namanya terkenal publik dunia. Bing Bing tampil dalam film 'The Forbidden Kingdon' dengan dua aktor China yang sudah mendunia, Jackie Chan dan Jet Li. Namanya, mulai disejajarkan dengan artis-artis terkenal China lainnya.

(Plg)

Rahsia Dibalik Kereta James Bond Aston Martin DB5.

Posted: 15 Nov 2012 03:00 PM PST


Kereta agen James Bond Aston Martin DB5 dimasukkan dalam serangkaian ledakan besar selama pembuatan film Skyfall, termasuk satu adegan kendaraan antik ini meledak dalam api.
Namun sang pengeluar kereta ini telah mengungkapkan rahsia di balik aksi ekstreem tersebut, ternyata mereka hanya boleh mencetak lagi duplikat seperti aslinya.
Tiga replika kereta dibuat tapi hanya sepertiga dari ukuran kereta yang asli dengan menggunakan printer 3D skala besar.

18 bagian panel yang dicetak untuk menciptakan Aston Martin yang terlihat di layar lebar. Modelnya  dua kali lipat untuk kendaraan asli.
Model tersebut dibuat oleh perusahaan Inggris Propshop Modelmakers Ltd, yang mengkhususkan diri dalam produksi alat peraga film, dan digunakan untuk mencetak Voxeljet mobil.
Propshop menugaskan kita untuk membangun tiga model plastik dari Aston Martin DB5,' voxeljet CEO Dr Ingo Ederer. "Kita bisa dengan mudah mencetak mobil sport legendaris di satu bagian pada skala 1:3 menggunakan highend kami VX4000 printer, yang dapat membangun cetakan dan model dalam dimensi hingga delapan meter kubik.

Setelah proses finishing, adalah mustahil untuk membedakan Aston Martin model dibuat dengan printer voxeljet dari aslinya, bahkan di gambar close-up, perusahaan mengatakan.
 Aston Martin DB5 yang sudah digunakan dalam film James Bond pertama persis 50 tahun yang lalu, tetap berjalan mulus, sementara salah satu model meledak di api dalam film, "katanya.

CARA CETAK BOND'S ASTON MARTIN DB 5


• voxeljet CEO Dr Ingo Ederer dengan salah satu printer 3D yang digunakan

  • Voxeljet memulai proses pencetakan sekali file komputer dengan data desain untuk semua komponen yang tersedia.
  • Model diproduksi dengan lapisan aplikasi lapis demi bahan partikel yang direkatkan dengan bahan pengikat.
  • Seperti setiap lapisan selesai, yang lain dicetak di atas untuk membangun sebuah model 3D.
  • Bagian-bagian tersebut kemudian dibersihkan secara individual.
  • Sebanyak 54 bagian individu untuk tiga model kendaraan, termasuk mudguards, pintu, topi, atap dan banyak lagi, kemudian dikemas dan diangkut ke Pinewood Studios dekat London.
  • Pembangun model di Propshop kemudian dirakit cermat dan selesai komponen, dicat dalam warna asli dan menambahkan aplikasi krom bersama dengan realistis tampak lubang peluru.

• Model selesai, yang terlihat di adegan kunci beberapa film

 
• Daniel Craig dengan Aston Martin nyata DB 5

 
• Sebuah close up dari salah satu bumper model kereta dan kap

(Mail | YhWp)

Gaun Menerawang Kristen Stewart Dan Bintang Lain Di Pemutaraan Twilight 5

Posted: 15 Nov 2012 08:45 AM PST



THESUN.CO.UK - Kristen Stewart memukau banyak orang orang pada premier LA Breaking Dawn Part 2 dalam gaun renda warna nude yang membuat sedikit imajinasi. Renda strapless pada gaunnya begitu terawang sehingga seluar dalamnya jelas boleh terlihat. Dan dia mempamerkan bokong nakal saat ia berbalik kembali pada kamera.


Ribuan Twihards sangat gembira ketika melihat sang aktris bergabung di karpet merah dengan co-star Twilight dan pacaar on-off-nya, Robert Pattinson. Pasangan ini tidak mengecewakan, berbual  dengan penggemar dan tanda tangan sebelum berpose bersama-sama untuk menunjukkan reuni mereka. R-Patz, yang memerankan vampire Edward Cullen, memilih untuk kot hijau tua untuk menghadiri pemutaran film waralaba populer kelima dan terakhir.


Film yang ditunggu-tunggu ini menggambarkan karakter Kristen, Bella Swan, menghadapi hidup sebagai vampire yang baru lahir dan seoarang ibu. Bintang lainnya pada Nokia Theatre LA Live termasuk Taylor Lautner, Nikki Reed, Kellan Lutz, Ashley Greene dan Teresa Palmer.



Barbie Hidup Dari Ukraine Tampil Di Majalah AS

Posted: 15 Nov 2012 08:30 AM PST



DAILYMAIL.CO.UK - Valeria Lukyonova, 21, menjadi sensasi internet setelah video dirilis tentang prosedur operasi plastik epik, ia diduga mengalami berubah menjadi boneka Mattel kehidupan nyata. Sekarang dia telah berpose untuk edisi terbaru majalah V 'Girl Power', dengan porposi bak boneka mencuri perhatian. Model, yang menyebut dirinya 'wanita Rusia paling terkenal di internet berbahasa Rusia' dalam wawancara, memiliki proporsi tubuh yang terlalu dibuat-buat yang bertujuan untuk meniru boneka Barbie.



Dalam edisi baru, yang mulai dijual November 15, ia menggambarkan hari-harinya untuk para penggemar. "Pada pagi hari aku make up wajahku dan aku melakukan pijat, lalu aku menghabiskan waktu di Internet," katanya. "Aku bermeditasi dan melakukan perjalanan dalam tubuh astralku, dan setelah itu aku berolahraga di gym. Aku berjalan-jalan dengan pacar aku yang paling baik, aku pulang, dan akumembuat makan malam untuk orang yang aku cintai. Lalu aku menghabiskan lebih banyak waktu di Internet, melakukan beberapa membaca dan merenungkan, dan pergi tidur."

Sementara banyak orang yang skeptis dengan tampang porselen Nona Lukyonova, bertanya-tanya apakah dia hanya sebuah kreasi Photoshop internet , majalah V mampu melacak dia melalui sumber anonim. Majalah ini menulis: "Sumber kami juga mengklaim bahwa Dinas Keamanan Ukraina memantau kegiatan Lukyanova. Hati-hati," kita diperingatkan. "Kami mengkhuatirkan Anda dan tidak ingin Anda menderita kerana dia." 



Lukyonova, yang mempunyai nama spiritual Amatue, mengatakan pada majalah V bahwa 'pekerjaan nyata'nya adalah seorang guru di Sekolah Out-Of-Body Travel ... sebuah sekolah internasional di mana instruktur kami menunjukkan siswa bagaimana untuk meninggalkan tubuh fisik mereka dan melakukan perjalanan spiritual dalam tubuh mereka, di mana Anda dapat mengunjungi tempat manapun di planet ini dan di alam semesta. Dia menambahkan: "Aku tahu bahwa ini adalah masa depan umat manusia."


Wanita Ini Menjadi Patung, Kerana Dagingnya Boleh Berubah Jadi Tulang

Posted: 15 Nov 2012 08:15 AM PST



Lucy Pratt, 25, berubah bak sebuah patung akibat menderita penyakit langka dimana dagingnya boleh berubah menjadi tulang. Pergerakan rahang Pratt terbatas, dan dia tak mampu mengangkat tangan di atas kepalanya. Sebuah tulang berbentuk pita besar juga telah terbentuk di seluruh punggungnya. Sedikit tepukan ringan di kulit bisa mempercepat pembekuan daging menjadi tulang.

Pratt yang kini tinggal di London diketahui mengidap Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP), yang membuat penderitanya sulit mengerjakan tugas sehari-hari. FOP adalah sebuah kondisi langka, yang biasanya terdeteksi sejak usia balita. Namun, pada kasus Pratt, tak ada gejala hingga usianya 15 tahun. Di Inggris penderitanya tercatat hanya 45 orang.

Seperti dilansir dari Dailymail, kendati sulit, menakjubkannya Lucy berhasil menyelesaikan sekolah dan mendaftar di Universiti Oxford. Pratt kini bekerja penuh waktu di perusahaan biomedis. Pratt berharap bisa hidup secara normal suatu hari nanti dan dapat memiliki anak-anak walapun peluangnya lebih kecil.
Profesor Paul Wordsworth, seorang ahli FOP dari Oxford University, mengatakan, "FOP adalah keadaan yang paling melemahkan yang pernah saya tangani. Penderitanya bisa mengembangkan tulang dari jaringan eksternal yang membuat mereka menjadi seperti patung."

Dia menambahkan, "Mengisolasi gen yang menyebabkan pembekuan daging dan jaringan eksternal, sebuah terobosan untuk menghentikan pertumbuhan tulang dan mencegah penyebaran penyakit ini," ujarnya.


Perusahaan Kondom China Cari Wanita Yang Mahu Se*s Untuk Menguji Kondom

Posted: 15 Nov 2012 08:00 AM PST



Salah satu iklan di jejaring sosial China membuat heboh, iklan tersebut mencari para wanita untuk menguji kondom dengan gaji luar biasa sebesar 3.000 yuan  per hari.
Restaurant pelayan di Beijing biasanya mendapatkan sekitar 2.000 yuan per bulan. Iklan tersebut menuliskan perusahaan Aiqingsong sedang mencari perempuan berusia antara 18 sampai 25 yang rapi dan memiliki keperibadian ramah.
"Prioritas diutamakan bagi mereka yang memiliki ukuran payudara berukuran C, dan setidaknya pernah memiliki minimal tiga hubungan" tulis iklan tersebut.
Lokasi pekerjaan di Shanghai. Seorang perwakilan dari perusahaan bernama Chen, mengatakan bahwa meskipun mesin juga digunakan untuk menguji kualitas kondom , manusia tetap diperlukan untuk menguji produk tersebut.
"Selama proses pengujian, perempuan tidak perlu melakukan apa-apa. Hanya Laki-laki yang diwajibkan untuk mencatat hasil pengujian." tambahnya lagi.
Chen menambahkan sejumlah perempuan telah lulus wawancara mereka dan mulai bekerja. "Biasanya, pengujian dilakukan sekali sehari. Kami tidak akan membayar lebih jika Anda melakukan pengujian lebih dari itu.".
Ketika didesak apakah pengujian kondom melalui hubungan seksual ini hanya eufemisme (ungkapan yang lebih halus) untuk mucikari.  "Mengapa kita membayar ribuan yuan jika itu adalah apa yang Anda sebut prostitusi?" tegasnya.


Inilah yang terjadi jika menyuntik insulin ditempat yang sama setiap hari

Posted: 15 Nov 2012 07:00 AM PST

Penghidap diabetes melitus tipe 1 harus berhati-hati saat menyuntikkan insulin. Gara-gara menyuntikkan hormon ini di tempat yang sama setiap hari selama 30 tahun, perut seorang pesakit  bengkak di 2 tempat hingga bentuknya mirip bontot.

Pesakit  laki-laki berusia 55 tahun yang tidak disebutkan namanya ini berasal dari Johannesburg, Afrika Selatan. Ia datang ke doktor beberapa waktu yang lalu dengan keadaan perut membengkak di 2 tempat hingga membentuk belahan besar mirip bontot.



Belahan yang menggantung persis di bawah pusar itu merupakan jaringan lemak yang membengkak dan sering dialami oleh para pengidap diabetes melitus tipe 1 yang harus menyuntikkan insulin setiap hari. Kebanyakan, hormon ini memang disuntikkan di bagian perut.

Pembengkakan lemak atau lipohypertrophy merupakan reaksi yang wajar pada penyuntikaninsulin, sehingga disarankan untuk selalu berpindah tempat penyuntikan. Namun yang terjadi pada pasien ini, selama 30 tahun ia menyuntikkan insulin di tempat yang sama setiap hari.


Dasar pemabuk,salah turun eskalator

Posted: 15 Nov 2012 06:00 AM PST


Seorang pekerja Jepun yang mabuk, tertangkap kamera ketika berusaha menuruni tangga berjalan yang bergerak ke atas di sebuah stesen kereta api bawah tanah London. Dilansir dari the Sun, seorang lelaki berpakaian jaket dan membawa beg berusaha menuruni tangga eskalator yang bergerak ke atas di Stesen Kereta Api Tottenham Court Road.
Sam Napper (27th) asal London, berhasil merekam peristiwa lucu tersebut.


"Satu per satu pengunjung stesen berusaha mengarahkannya ke arah yang benar, namun tidak berhasil. Bahkan seorang perempuan yang berusaha membantunya pun akhirnya pergi, kerana lelaki tersebut tetap saja berjalan berlawanan arah," ucap Sam.
"Namun akhirnya setelah beberapa detik setelah perempuan itu meninggalkannya, lelaki tersebut berbalik arah dan pergi begitu saja, bahkan tidak memperhatikan kami," tambah Sam.(**)
Sumber: orange.co.uk, uniknya.com

Ini Kunci Atau Flash Disk ?

Posted: 15 Nov 2012 05:00 AM PST


Jika Anda sedang mencari flash disk yang unik, maka FD keluaran Lacie ini boleh jadi pilihan FD yang unik untuk Anda miliki. FD yang dijuluki PetiteKey ini memiliki desain unik yang menyerupai kunci. Selain itu, FD ini juga diklaim mampu tahan akan air. FD ini memiliki variasi kapasiti mulai dari 8GB dengan harga $15 dan yang 32GB dengan banderolan $40. kalo mahu pesan di sini 

Inilah Bos Microsoft yang Baru Ms. Julie Larson Green

Posted: 15 Nov 2012 04:00 AM PST


Silicon Valley mungkin memiliki stereotipe sebagai kutu buku komputer dan laki-laki alpha, tapi bos teknologi modern semakin mungkin untuk seorang wanita juga.
Sekarang wanita  seperti Sheryl Sandberg Facebook dan Marissa Mayer CEO Yahoo telah bergabung dengan Julie Larson Green, presiden baru dari Windows.
Raksasa software ini  mengumumkan pada hari Isnin bahwa Steven Sinofsky, yang bertanggung jawab atas pengembangan dan peluncuran terbaru dari sistem operasi Microsoft Windows 8, mengundurkan diri.
Microsoft mengatakan  bahwa mereka telah mempromosikan veteran Ms Larson-Green untuk memimpin semua perangkat lunak Windows dan rekayasa hardware.
Tami Reller akan mengambil alih tanggung jawab atas usaha Windows, sementara tetap mempertahankan posnya sebagai chief financial officer dan kepala pejabat pemasaran.
Mr Sinofsky mengatakan "Tidak mungkin untuk menghitung berkat-berkat yang telah saya terima selama bertahun-tahun di Microsoft. Saya kagum dengan profesionalisme dan kemurahan hati dari semua orang yang saya telah memiliki nasib baik untuk bekerja dengan mereka. "
Sejak tahun 1993, Ms Larson Green telah bekerja dan memimpin beberapa produk yang paling sukses untuk Microsoft, termasuk pengalaman pengguna untuk versi awal dari Internet Explorer, dan membantu mendorong pemikiran di balik refresh pengalaman pengguna untuk Microsoft Office.
Untuk Windows 7 dan Windows 8 dia bertanggung jawab untuk pengelolaan program, desain user interface dan penelitian, serta pengembangan semua rilis internasional.
Dia memiliki gelar master dalam rekayasa perangkat lunak dari Seattle University dan gelar sarjana dalam administrasi bisnis dari Universitas Washington Barat, menurut CNET.
Dalam peran barunya dia akan bertanggung jawab untuk semua pengembangan produk Windows masa depan selain hardware masa depan.
Ms Larson Green adalah wanita terbaru yang sebagian besar didominasi laki-laki tech.  Melissa Mayer diangkat CEO Yahoo pada bulan Juli. Pada tahun 2008, Sheryl Sandberg menjadi COO di Facebook dan sekarang wanita pertama di papan direktur perusahaan microsoft.


• Julie Larson Green akan menggantikan Steven Sinofsky sebagai CEO Microsoft

• Steven Sinofsky, keluar dari Windows dan Windows Live Divisi di Microsoft, berbicara di sebuah acara bulan lalu di New York

• Pada tahun 2008, Sheryl Sandberg menjadi COO di Facebook.

• Melissa Mayer diangkat CEO Yahoo pada bulan Juli

(Daily Mail | YhWp)

Faith Dickey Wanita Highliner Penantang Maut Dari Amerika

Posted: 15 Nov 2012 03:00 AM PST


Faith Dickey, wanita 23 dari AS ini merupakan wanita paling berani. Dirinya bernai berjalan diatas seutas tali dari tebing tinggi atau trak yang berjalan.
Dirinya menjadi wanita pertama bahkan orang pertama yang melakukan aksi menantang maut, pada sebuah jalan tol baru yang belum dibuka di Crotia berjalan dari truk ke truk yang melaju dengan kecepatan tinggi diatas seutas tali.
Tantangan ini tiba-tiba menjadi jauh lebih sulit, kerana jalan dimana kedua truk ini melaju dipisahkan oleh pembatas jalan, namun dirinya berhasil.

Dickey yang merupakan pemegang rekor dunia untuk highlining. Saya sudah terbiasa dengan ketinggian, tali panjang yang bergoyang-goyang diterpa angin. Tetapi tali itu diikatkan di dinding tebing, dan berjalan diatas tali pada dua titik yang bergerak adalah sesuatu yang sangat berbeda. ungkap Dickey.


Kereta Mainan Ini Berusia 7.500 Tahun

Posted: 15 Nov 2012 02:00 AM PST


"Kereta mainan" dipamerkan bersama boneka mainan dan peluit (semuanya terbuat dari batu) di Museum Mardin. Arkeolog Mesut Alp melaporkan bahawa kereta mainan itu paling tidak berusia 7.500 tahun akhir Zaman Batu. Ketika berbicara dengan wartawan, Alp berkeras bahwa benda itu adalah kereta mainan.


Direktur Kebudayaan dan Pelancungan Mardin, Davut Beliktay, menegaskan bahawa benda yang dipamerkan salah satunya adalah mobil mainan berusia 7.500 tahun. Beliktay mengatakan bahwa keretaitu "seperti salinan" kereta hari ini, menambahkan bahwa benda itu juga menyerupai traktor. Ia tidak menjelaskan bagaimana kereta mainan boleh berusia 7.500 tahun. Mengomentari mainan kuno lainnya, ia berkata: "Kami percaya bahwa peluit dan boneka berasal dari 5.000 hingga 6.000 tahun yang lalu. Peluit-peluit masih dalam kondisi baik". Beliktay mengatakan kepada wartawan bahawa informasi yang komprehensif mengenai kereta mainan 7.500-tahun itu akan segera dirilis.


Hal ini boleh menjadi anomali sejarah yang menarik; dan dengan melihatnya, mungkin mainan ini lebih menggambarkan sebuah kereta perang (chariot) daripada sebuah kereta. Tapi meskipun seandainya mainan ini memang kereta, tetap menjadi penemuan yang menarik kerana usianya yang 7500 tahun.
(Cihan, Todays Age)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS