Nuffnang

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

sumber :-

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Era FM Makin Dekat Di Hati Penduduk Sarawak & Sabah

Posted: 08 Nov 2010 03:00 PM PST

Setiap pagi, sambil bersarapan, Budiey akan dengar dan layan lagu-lagu di radio. Hobi Budiey sejak dulu memang suka dengar radio. Tak kira samada kat rumah atau semasa memandu. Semua radio Budiey akan dengar. Kadang-kadang, sekadar nak dengar celoteh penyampai aje. Kadang-kadang tu, yang pelik, dengar radio semata-mata nak dengar iklan! Boleh tak cam tu?

Budiey sempat buat survey kat Facebook. Saje tanya kawan-kawan kat FB, radio mana yang diorang paling minat. Dalam banyak-banyak radio, ada yang minat dan setia mendengar ERA FM .

Budiey BlogMemang tak nafikan, Budiey pun ada dengar radio ERA FM. Sikit masa dulu, Budiey selalu nantikan Anugerah Era. Memang best masa tu. Sekarang, ERA FM dah makin matang seiring dengan masa dan penyampainya pun semuanya ada peminat atau pengikut mereka sendiri. Penyampai-penyampai baru pun apa kurangnya, semuanya menyerlah dan berbakat besar serta setanding dengan penyampai yang lain.

Kepada pembaca yang tak tahu, tagline radio yang memulakan siaran pada 1998 ni ialah Kini Hanya Memainkan Muzik Hit Yang Terbaik. Seiring dengan tagline tu, radio berbahasa Melayu ini memutarkan lagu kotemporari tempatan mahu pun antarabangsa. Antaranya, lagu dari Dato' Siti Nurhaliza, Stacy, Bunkface, Hujan, Yuna, Mizz Nina, Aliff Aziz, Katy Perry, Super Junior dan ramai lagi.

Hari ini jumlah pendengar ERA FM ialah 4.15 juta pendengar. Tahniah! Satu jumlah yang sangat membanggakan.

Gandingan spontan dan menghiburkan di Riuh Pagi ERA bersama Aznil, Ray & Haniff

Program Petang ERA yang ke udara dari jam 4 petang hingga 8 malam yang diceriakan oleh Reza dan Adi mendapat sambutan hangat dari pendengar. Ini menjadikannya program petang No. 1 di Malaysia dengan mengumpulkan 2.18 juta pendengar.

Sementara itu, Riuh Pagi ERA bersama Aznil, Ray & Haniff berada di tempat kedua paling popular untuk Breakfast Show. Show kegemaran ramai ini menampilkan segmen seperti Merisik Khabar, Can I Help U, Teka Bunyi dan Jangan Lupa Nyanyi.

Terbaru, Budiey ada dengar ERA FM melancarkan satu lagi siarannya di Kuching Sarawak.

Budiey diberitahu, ERA FM telah mengambil dua orang penyampai baru iaitu Osha dan Hasmin bagi menceriakan lagi para pendengar yang berada di Sarawak.

Jom, kita berkenalan dengan dua orang penyampai baru ni.

SYAKIRAH BINTI BASRI @ OSHA

Osha

Wajah comel milik Osha yang masih berusia 28 tahun ini memang ada potensi untuk menjadi penyampai atau selebriti radio terkenal. Tapi bukan itu taruhannya kerana celoteh Osha ni memang sangat mesra pendengar. Berasal dari Kuching. Gadis yang mempunyai ukuran tinggi 156cm ini rupanya memiliki Diploma dalam bidang Jurutera Elektronik di Politeknik Kuching. Mempunyai 5 orang adik beradik dan anak bongsu ini meminati bidang muzik dan memasak. Pada masa lapang, Osha begitu gemar dengan sukan ping pong.

Osha yang meminati lakonan Elly Suriati dan Fauziah Nawi ini, mempunyai pengalaman selama 5 tahun dalam bidang penyiaran dan pernah menjadi hos Anugerah Sri Angkasa.

Osha berharap dapat menjadi penyampai radio yang lebih bagus dan dapat diterima oleh semua masyarakat.

NUR HASMIN MOHD NURHISAMUDDIN @ HASMIN

Hasmin Era

Selain Osha, gadis berusia 22 tahun yang menggelarkan diri HASMIN ini turut dipilih untuk menjadi penyampai ERA FM di Sarawak. Lahir pada 31 Julai 1988 dan anak kelahiran Miri ini mempunyai ketinggian 143 cm. Mempunyai latar pengajian dalam bidang Teknikal Komputer di I-System Centre, Kuching. Anak kedua dari 7 orang adik beradik ini begitu menggemari muzik dan suka membaca majalah. Beliau menjadikan Dato' Siti Nurhaliza sebagai idola dan HASMIN bercita-cita mahu ke Paris satu hari nanti. Cita-cita HASMIN tak lain dan tak bukan untuk menjadi penyampai radio yang berjaya satu hari nanti. Selamat maju buat Hasmin!

Kepada pembaca di Sarawak, Budiey rasa ini satu berita baik untuk anda semua. Budiey pasti, siaran ERA FM di Sarawak akan meluaskan lagi reputasi dan memperkenalkan lagi radio ini kepada semua!

SELAMAT MENDENGAR!

Layari sekarang: ERA FM

Osha

Hasmin Era

Tags:

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

  • Gambar Sekitar HotFM Yeah Yeah Di Kota Kinabalu, Sabah
  • FIESTA KAAMATAN GAWAI BERSAMA FELIX & MARSHA
  • Senarai Nama Pelajar Akademi Fantasia 7
  • Sekitar Ujibakat Raja Lawak Astro di Sabah
  • Gambar Aleesya Anak Erra Fazira Terbaru 2010
  • Konsert Jelajah Dewa 19 Duet Ella, Rabbani, Sheila Majid, Mulan
  • Dokumentari Masyarakat Penan Sarawak di TV1
  • Konsert Jelajah Malaysia Search Di Awan Biru – Tribute Concert Tour
  • Konsert Ke-3 Search Di Awan Biru Kini Tiba di Jengka
  • Qi & Izzati Jadi Pengacara Impian 1Malaysia
  • Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

    Gambar Baby Amber Chia Ashton Wong di Full Moon Party

    Posted: 08 Nov 2010 02:41 PM PST

    Semalam, Budiey telah dijemput oleh Amber Chia, seorang supermodel terkenal untuk menghadiri Full Moon Party anak lelaki sulungnya yang bernama Ashton Wong di Nusantara Ballroom, Sheraton Imperial KL. Thank you, Amber Chia!

    Selain ditemani suami tercinta, Adrian Wong, party itu juga dihadiri oleh sahabat, selebriti dan keluarga di kedua belah pihak. Full Moon party dianggap satu majlis yang memperkenalkan baby Ashton Wong yang kini berusia 1 bulan kepada kenalan, keluarga dan media.

    Party Full Moon itu dianjurkan secara ekslusif oleh S2 Slimming, sebuah syarikat kecantikan dan slimming yang telah menaja pakej menghilangkan lemak kepada Amber Chia. Sebagai info, Amber Chia merupakan duta produk syarikat pelangsingan badan ini.

    Pengarah Urusan S2 Slimming, Stella Lim juga turut hadir bagi meraikan majlis itu. Beliau juga turut bercerita tentang proses pengurusan badan Amber Chia yang dilakukan oleh S2 Slimming. Amber menjalani treatment yang dipanggil SuperMom Post Natal Treatment selepas beranak. Sekarang, berat badan Amber Chia dah turun dari 69.5kg kepada 55kg dalam masa sebulan sahaja!

    Budiey diberitahu Amber yang dia terlalu banyak menerima penajaan semenjak bergelar ibu. Dari produk penjagaan bayi, pakaian hinggalah kepada hal penjagaan ibu. Cuma susu sahaja tak dapat penajaan sebab Amber Chia memang kasi susu badan kepada baby lelakinya.

    Ketika mana berbicara tentang anaknya, Amber Chia nampak sangat teruja dan excited untuk bercerita pengalaman pertamanya. Kalau sebelum ini, beliau tak berapa nak pandai tentang cara nak jaga baby, tukar lampin, itu dan ini, kini Amber Chia dah pakar untuk buat semua tu.

    Berat Ashton Wong kini dah mencapai 5 kg. Amber kasi breastfeed baby sulungnya itu sebanyak 7-8 kali sehari. Ashton suka dimanja dan bermain dengan daddynya.

    Menurut Amber, kalau boleh dan ada peluang, dia nak anak perempuan selepas ni. Tapi kena rehat la setahun. Mungkin 3 tahun lagi baru dapat beranak lagi. Kini, Amber Chia kembali untuk fokus kepada kariernya sebagai peragawan dan perlu mengekalkan berat badan idealnya.

    Dihoskan oleh sahabat Amber sendiri iaitu Daphne Iking, grand Full Moon Party ini mendapat perhatian jurugambar dan media untuk melihat baby lelaki Amber Chia (Ashton Wong) dengan lebih dekat lagi.

    Amber Chia

    Amber Chia

    Amber Chia

    Amber Chia

    Amber Chia

    Amber Chia

    Amber Chia

    Amber Chia

    Tags:

    Click on the following buttons to share this article with your friends:

    Baca artikel lain yang berkaitan:

  • Photo Baby Boy Amber Chia
  • Amber Chia AX Appreciation Party Photos
  • Amber Chia Lancar Amber Chia Academy
  • Gambar Kontroversi Amber Chia di Majalah Taiwan
  • Tema The Green Wedding di Majlis Resepsi Amber Chia & Adrian Wong
  • Gambar Wedding Rahsia Amber Chia
  • Gambar Amber Chia di Sidang Media The Ford Supermodel of the World Malaysia 2009
  • Gambar Diana Danielle di Amber Chia Reception
  • Photo Wardina Safiyyah Fadhullah Wilmot Baby Boy Sleeping
  • Gambar Birthday Suprise Party Hannah Tan
  • Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    OHBULAN!

    sumber :-

    OHBULAN!


    “Buka Tudung Atas Kerelaan Hati” – Dita Mari Menari

    Posted: 08 Nov 2010 10:58 PM PST

    4958 a2313  Buka Tudung Atas Kerelaan Hati   Dita Mari Menari

    Ingatkan dah tutup cerita ini, rupanya baru hari ini pasangan Dita meluahkan perasaan mengenai isu tudung yang pernah kami paparkan dalam artikel Mari Menari : Pasangan Dita Dulu Pakai Tudung, Sekarang Free Hair

    Puan Rudita berkata, beliau buka tudung bukan atas paksaan atau hasutan sesiapa, semuanya atas kerelaan hati. Malah beliau sudah dimaklumkan oleh pihak produksi dengan risiko yang akan berlaku kerana sebelum ini Puan Dita kerap muncul dalam program-program terbitan Astro.

    Apabila ditanyakan mengenai imej selepas terkeluar, Dita berkata bahawa beliau akan kembali berimej tudung seperti biasa.

    "Saya akan berimej seperti dulu. Saya buka tudung pun kerana masuk pertandingan sahaja. Sejujurnya, mak mentua saya seorang yang alim. Dia tak ada pula marah dengan tindakan saya," kata Dita.

    Alhamdullilah, harap Puan Dita jangan buat lagi ye.

    Firman Allah:

    "…sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang taubat dan menyukai orang-orang yang mensucikan diri. (al-Baqarah: 222)."

    Kredit berita : Murai

    pixel  Buka Tudung Atas Kerelaan Hati   Dita Mari Menari
    Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

    Nora Danish Tidak Suka Fasha Sandha Bertemu Anaknya

    Posted: 08 Nov 2010 08:39 PM PST

    012441977 Nora Danish Tidak Suka Fasha Sandha Bertemu Anaknya

    Semuanya bermula apabila Fasha Sandha dikatakan telah membeli barang mainan untuk anak Nora Danish, Rayqal di sebuah kedai permainan yang sering menjadi pilihan Jejai.

    Nora Danish dengan tegas mengatakan bahawa buat masa ini beliau tidak suka Fasha Sansha bertemu dengan anaknya. Namun satu hari nanti akan berlembut hati andai kata Fasha Sandha sudah berkahwin dengan Jejai, iaitu ayah kepada Rayqal.

    Kami faham, bukan senang hati Nora Danish hendak dipulihkan selepas pelbagai kontroversi melanda beliau. Nora Danish juga tidak menolak kemungkinan besar permainan tersebut dibelikan untuk orang lain.

    Kata Nora lagi, "Lagipun anak saya ada ibunya sendiri dan itu kehidupan saya, bukan urusan dia (Fasha Sandha) untuk membeli sesuatu untuk Rayqal. Mungkin orang nampak pelik dengan kata-kata saya ini, tapi bagi saya, kita hanyalah manusia biasa dan hati saya tidaklah sekuat mana."

    Kredit berita : Mstar

    pixel Nora Danish Tidak Suka Fasha Sandha Bertemu Anaknya
    Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    Sensasi

    sumber :-

    Sensasi


    Antara punca kerosakan Otak,kerosakan hati,dan makanan penyebab kanser

    Posted: 08 Nov 2010 09:10 PM PST

    ...Join Keralites, Have fun & be Informed.

    1. No Breakfast

    People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level. This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration.

    2 . Overeating

    It causes harde ning of the brain arteries, leading to a decrease in mental power.

    3. Smoking

    It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer disease.

    4. High Sugar consumption

    Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients causing malnutrition and may interfere with brain development.

    5. Air Pollution

    The brain is the largest oxygen consumer in our 20 body. Inhaling polluted air decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a decrease in brain efficiency.

    6 . Sleep Deprivation

    Sleep allows our brain to rest.. Long term deprivation from sleep will accelerate the death of brain cells..

    7. Head covered while sleeping

    Sleeping with the head covered increases the concentration of carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects.

    8. Working your brain during illness

    Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain.

    9. Lacking in stimulating thoughts

    Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain stimulation thoughts may cause brain shrinkage.

    10. Talking Rarely

    Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain


    The main causes of liver damage are:


    ...Join Keralites, Have fun & be Informed.

    1. Sleeping too late and waking up too late are main cause.

    2. Not urinating in the morning.

    3 . Too much eating.

    Read more here...

    Mizz Nina dan Noh Hujan ,bakal umumkan pertunangan pada 16 November 2010

    Posted: 08 Nov 2010 07:23 PM PST

    Percintaan antara Nih dan Mizz Nina telah lama diperkatakan dan diperakui oleh rakan rakan dan anggota kumpulan Hujan sendiri.Namun,kadang kala Noh,mengaku kadang-kadang pasangan ini cuba mengelak dan mengatakan yang mereka hanya berkawan baik..ehe

    kemana sahaja mereka dilihat berdua.Kini Noh dan Nina bersedia mengumumkan kepada media pada sidang media yang bakal diadakan pada 16 November 2010 bertempat di Restoran Seri Melayu tentang hubungan cinta merekA,bahkan akan mengumumkan pertunangan mereka..

    Mizz Nina yang kini sudah berusia 30 tahun dan Noh hujan pula 26 tahun.
    Bila tengok pasangan ini,mereka nampak serasi dan sesuai bersama walaupun Mizz Nina kelihatan matang dari segi sikapnya,manakala Noh agak nakal dan kebudak budakkan dan kadang kala menimbulkan kekecohan dengan gurauan kasarnya.hee




    Nasha yang masih seksi pada MIFA 2010

    Posted: 08 Nov 2010 07:08 PM PST

    Nasha Aziz yang sudahpun berusia 40 tahun,masih kelihatan seksi dan muda..mantain gitu..semasa menggayakan pakaian rekaan Baharim pada MIFA 2010.

    gosip  artis Gambar Seksi Nasha Aziz Di MIFA 2010

    gosip artis Gambar Seksi Nasha Aziz Di MIFA 2010

    gosip artis Gambar Seksi Nasha Aziz Di MIFA 2010

    gosip artis Gambar Seksi Nasha Aziz Di MIFA 2010

    gosip artis Gambar Seksi Nasha Aziz Di MIFA 2010



    Gambar Mekah Pada musim Haji 2010

    Posted: 08 Nov 2010 06:56 PM PST











    Nora sedia beri Fasha meluangkan masa bersama anaknya Rayqal ,dengan syarat.

    Posted: 08 Nov 2010 06:54 PM PST


    Setelah sekian lama pelakon Nora Danish bermain 'tarik muka' dengan seorang lagi pelakon, Fasha Sandha, kini Nora berkemungkinan besar akan berlembut hati dengan kekasih bekas suaminya, Jejai, itu.

    Kata Nora, dia mungkin akan berlembut hati dengan Fasha di mana dia akan memberi Fasha meluangkan masa bersama-sama dengan anaknya, Rayqal, jika pelakon drama Chinta itu berkahwin dengan Jejai.

    "Sebelum ini, saya ada bertanya pada diri sampai bila saya nak halang dia (Fasha) bertemu dengan Rayqal, memandangkan ayah Rayqal adalah kekasihnya?

    "Tapi, jika mereka sudah berkahwin, mungkin saya akan berubah hati. Lagipun rasanya sekarang ini mereka tidak merancang lagi untuk ke peringkat seterusnya (kahwin)," katanya pada sidang akhbar program Kamilah Bintang di restoran Fullhouse, Isnin.

    Tambah Nora, buat masa ini, dia sememangnya tidak suka jika Fasha bertemu dengan anaknya itu.

    Baru-baru ini, Fasha dikatakan telah membeli barang permainan untuk Rayqal di sebuah kedai permainan kanak-kanak yang menjadi pilihan Jejai untuk membeli barang permainan anaknya itu.

    Ditanya adakah Nora tahu tentang hal itu, katanya:"Mungkin barang permainan itu dibeli untuk orang lain kot.

    "Lagipun anak saya ada ibunya sendiri dan itu kehidupan saya, bukan urusan dia untuk membeli sesuatu untuk Rayqal.

    "Mungkin orang nampak pelik dengan kata-kata saya ini, tapi bagi saya, kita hanyalah manusia biasa dan hati saya tidaklah sekuat mana.

    "Apapun, Jejai faham dengan pendirian saya. tapi tak tahulah, kalau di belakang saya macam mana." jelas Nora yang akan bercuti ke Jepun dan Korea bersama-sama dengan keluarganya dan Jejai.

    Gambar dan senarai Pemenang Europe Music Award 2010

    Posted: 08 Nov 2010 06:15 PM PST

    Walaupun ini merupakan MTV Europe Music Awards 2010 (EMA) tetapi kalau dilihat para senarai pemenangnya, kesemua kategori telah dibolot oleh artis America. MTV Eropah Music Awards 2010 (EMA) telah berlangsung dengan gemilangnya. Majlis tersebut telah diadakan pada 7 November 2010 di Madrid. Pada malam tersebut Lady Gaga telah merangkul tiga anugerah penting iaitu Best Pop Act, Best Female Act dan Best Song untuk lagu "Bad Romance".

    "This means so much to me. Europe, I love you!", Itulah kata-kata yang yang diluahkan oleh Lady Gaga ketika menerima anugerah tersebut.
    Bon Jovi telah menerima anugerah Icon Global kerana albumnya yang telah terjual lebih dari 125 juta di seluruh dunia. Shakira pula telah di nobatkan sebagai "Free Your Mind Award" kerana tanggungjawab sosialnya melalui kempen untuk pendidikan bagi anak-anak kurang beruntung dengan memberikan dana yang di perolehi dari lagu Piala Dunia "Waka Waka".

    Acara MTV Europe Music Award 2010 di host kan oleh pelakon "Desperate Housewives", Eva Longoria.



    Inilah senarai pemenang

    Best New Act - Kesha
    Best Pop Act - Lady Gaga
    Best Alternative Act - Paramore
    Best Video - Katy Perry "California Girls"
    Best Male - Justin Bieber
    Best Live Act - Linkin Park
    Best Hip Hop Act - Eminem
    Best Push Act - Justin Bieber
    Best World Stage Performance - Tokio Hotel
    Best Rock Act - 30 Seconds to Mars
    Best Female Act _ Lady Gaga
    Best Song - Lady Gaga "Bad Romance"








    Jared Leto & Tomo Milicevic dari (30 Seconds of Mars)


    Aksi Eva ketika di atas pentas

    Kesha

    Aksi Shakira ketika menerima anugerah

    Hayley Williams (Paramore)



    Persembahan
    Kid Rock



    B.O.B & Hayley Williams


    Kanye West


    Shakira


    Linkin Park


    Miley Cyrus


    Katy Perry


    Jon (Bon Jovi)


    Rihanna


    Kesha

    Siti bakal menjadi pengacara Rancangan temubual sendiri bertajuk "Siti"...mcm Oprah la

    Posted: 08 Nov 2010 05:44 PM PST

    Oprah adalah sebuah nama yang sgt gah,menampilkan temubual bersama org-org yang mempunyai pengalaman luar biasa,mangsa bencana alam,pelakon-pelakon hebat,ali politik,tukang masak,pakar kecantikan,dan mcm-mcm lagi disamping sering membantu org miskin ,berjaya mendapatkan pengaruh drpd penontotn Oprah untuk mengundi.utk menandatangani petisyen...Pendek kata melalui rancangan Oprah,dia menjadi salah satu selebriti terkaya didunia..nombor satu dan tak dpt ditandingi...

    Kini Diva nombor satu negara kita,penyayi Datuk Siti Nurhaliza pula bakal mengacara rancangan temubual yang juga akan membantu org-org susah,rancangan diberi nama sebagai "Siti"...first time sensasi dengar terus teringat rancangan Oprah

    Sensasi harap rancangan baru Siti yang bakal ditayangkan pada Februari depan nie,mendapat sambutan yang baik,...

    Video dibawah menunjukkan Lisa menjadi Cameo (watak kecil) dalam siri temubual Siti.



    Penyanyi nombor satu Malaysia, Datuk Siti Nurhaliza (gambar) bakal muncul dengan program temubual sendiri berjudul Siti buat julung kalinya pada Februari depan.

    Siti, 32, akui gugup untuk mengendalikan program tersebut kerana buat pertama kalinya juga, dia bergelar seorang pengacara menerusi rakaman temubual bersama-sama aktres Lisa Surihani.

    Lisa memuatkan video rakaman yang membabitkan penggambaran program yang dilakukan di Batu 18, Hulu Langat pada 4 November lalu tersebut pada laman web Facebooknya

    Menurut Siti, program ini bukan sahaja berkonsepkan temubual semata-mata tetapi dalam masa yang sama diterbitkan untuk membantu mereka yang memerlukan.

    Menariknya, rancangan tersebut turut menampilkan pelbagai segmen termasuk segmen yang memerlukan Siti berlakon.

    Salah satunya, dia perlu melakonkan watak Ros lakonan seniwati Roseyatimah dalam filem Pendekar Bujang Lapok yang turut menampilkan Lisa sebagai cameo.

    Kisah benar:dihimpit hantu?

    Posted: 08 Nov 2010 11:34 AM PST


    Ramai yang kata ternampak 'benda' tertentu yang menindih tubuh mereka hingga tidak boleh bergerak. Adakah itu sekadar cerita rekaan kerana tidak tahu hendak menghuraikan fenomena lumpuh sementara?

    Sebenarnya apa yang berlaku itu merupakan fenomena paralisis tidur. Ia merujuk kepada suatu tempoh singkat yang membuatkan seseorang tidak dapat membuat pergerakan mana-mana bahagian badan ketika baru memasuki fasa hendak tidur (hipnogogik atau predormital), atau ketika hendak sedar daripada tidur (hipnopompik atau posdormital).

    Apakah simptom-simptomnya? Lazimnya seseorang akan mengadu hilang upaya gerak anggota tangan atau kaki ketika baru mula tidur atau hendak sedar. Berlaku juga episod singkat paralisis otot skeletal, sama ada sebahagian atau sepenuhnya. Ia biasanya dikaitkan dengan halusinasi hipnogogik atau aktiviti otak yang mencetus situasi seperti mimpi.

    Paralisis tidur selalunya dikaitkan dengan narkolepsi, iaitu gangguan neurologikal yang membuatkan seseorang mengalami rasa mengantuk yang ekstrem lalu boleh tertidur secara tiba-tiba. Namun begitu, ada orang yang mengalami paralisis ini tanpa menunjukkan petanda narkolepsi.

    Antara penyebab paralisis tidur ini adalah seperti tidur dalam posisi terlentang terlalu lama, jadual tidur yang tidak menentu, tidak cukup tidur dan istirehat, stres dan juga pertukaran gaya hidup secara mendadak (misalnya peralihan daripada mod rehat kepada aktiviti ekstrem secara mengejut).

    Dalam kes halusinasi hipnogogik tertentu, seseorang akan merasa seperti ada orang lain di dalam bilik tidur mereka. Ada juga yang trauma apabila menyangka ada 'sesuatu' yang duduk di atas dada hingga menyukarkan pernafasan.

    Sejak berkurun, ia terjadi pada manusia dan dipanggil Fenomena Hag. Walaupun kesannya menimbulkan keresahan dan ketakutan, tiada risiko atau ancaman fizikal boleh berlaku.

    Dalam dunia ini memang ada makhluk lain di dimensi yang tidak dapat ditembusi mata kasar kita. Tetapi janganlah kita jadikan ia satu-satunya alasan bagi setiap kejadian yang tidak dapat dihuraikan.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS