Nuffnang

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

sumber :-

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Sekitar Prebiu Dokumentari P.Ramlee di Saluran History™

Posted: 19 Oct 2010 10:58 PM PDT

Saluran HISTORY™ Memberi Penghormatan Kepada Tan Sri P. Ramlee

Pada 19 Oktober lalu, Budiey ada menghadiri screening untuk dokumentari terbaru tentang seniman aguna P.Ramlee di Hotel Hilton, Kuala Lumpur. Selain media, screening ini dihadiri oleh seniman veteren seperti Mariani, Datuk Aziz Satar, anak kepada Allahyarham P. Ramlee iaitu Sazali, pengarah berkaliber Shuhaimi Baba dan ramai lagi.

P. Ramlee

Event ini dianjurkan oleh AETN All Asia Networks yang memiliki dan mengendalikan saluran HISTORY™ di Malaysia. Dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) yang berganding bahu memberi penghormatan kepada seniman agung tanahair, P. Ramlee pada bulan Oktober ini dengan penerbitan asli berkisar kehidupan ikon layar perak kesayangan ramai ini.

P. Ramlee ialah satu rancangan biografi selama dua jam yang mendedahkan kisah menakjubkan mengenai Arwahyarham Tan Sri P. Ramlee, seorang pelakon, penyanyi, pelawak, komposer, penulis skrip dan pengarah filem yang serba boleh.

Daripada seorang yang tidak dikenali, P. Ramlee muncul sebagai anak emas panggung Malaysia, dikagumi oleh penggemar-penggemar filem di seluruh rantau dengan hasil kerjanya yang meliputi 66 buah filem dan lebih daripada 360 buah lagu.

P. Ramlee

Walau bagaimanapun, apabila beliau menyahut panggilan Ilahi pada tahun 1973 ketika hanya berusia 44 tahun, beliau telah diketepikan daripada industrinya sendiri sehingga dipersendakan dan difitnah oleh orang-orang yang pernah menyanjungi beliau. Beliau meninggalkan muka bumi ini dengan hati yang patah dan terluka.

Beberapa tahun selepas pemergian beliau, perasaan bersalah menyusup membelenggui penggemar-penggemar filem dan hasil kerja beliau telah menyedarkan mereka bahawa beliau tidak dihargai dengan sewajarnya.

Hari ini, pelbagai anugerah, darjat kebesaran dan penghargaan yang diberikan kepada P. Ramlee namun setelah 40 tahun pemergiannya, penduduk Malaysia masih dihantui detik kehilangan satu-satunya penggerak seni panggung. Akhirnya, pemergian beliau memberikannya kemasyhuran yang dicuba dicari sepanjang kehidupan beliau.

P. Ramlee

"P. Ramlee merupakan seorang seniman yang dikagumi bukan hanya kerana kebolehannya menghibur, tetapi juga kerana kesungguhannya untuk menceritakan kisah-kisah yang boleh membangkitkan emosi. Kisah kehidupan beliau juga merupakan satu kisah penuh emosi – kisah mengenai harapan, ketabahan dan karisma yang membolehkan para penonton melihat ke dalam penjalanan seorang lelaki menjadi ikon. Kami sungguh gembira kerana diberi peluang untuk bekerjasama dengan FINAS dalam menerbitkan dokumentari istimewa dua jam ini. Kami percaya bahawa para penonton akan terpesona dengan rancangan yang tidak akan diceritakan dengan lebih indah dan terperinci sepertimana yang akan kami siarkan," kata Michele Schofield, Naib Presiden Pengaturcaraan dan Penerbitan, AETN All Asia Networks.

Diterbitkan oleh Pesona Pictures dan diarahkan oleh Shuhaimi Baba, para penonton akan menyusuri titian memori bersama-sama mereka yang mengenali dan menyanjungi beliau seperti Sazali Ramlee, Datuk Aziz Sattar, Datuk Sarimah Ahmad, Hashimah Yon dan Datuk Siti Nuhaliza.

Dokumentari ini juga menampilkan sedutan ekslusif yang tidak pernah disiarkan di kaca TV seperti temuramah bersama kaum keluarga dan rakan-rakan rapat P. Ramlee sebelum pemergian mereka, di antaranya, Nasir P. Ramlee, anak kepada P. Ramlee; Sukardi, teman zaman kanak-kanaknya; Dato' Ahmad Daud, teman sekampungnya dan Datin Saadiah, teman seperjuangannya di dalam industri perfileman.

P. Ramlee

"FINAS amat berbangga dan berbesar hati di dalam memainkan peranan yang penting dalam memperingati kehidupan seniman agung P. Ramlee kepada para penonton seluruh Asia. P. Ramlee merupakan seorang seniman yang kreatif dan pintar di sebalik tabir kebangkitan sinematografi negara. Bakat beliau sebagai pelakon, penyanyi, pelawak, komposer, pemuzik, penulis skrip dan pengarah filem telah menjadi sumber inspirasi kepada beberapa generasi anak muda, terutamanya pengarah-pengarah muda di Malaysia," kata Mohd Mahyidin Mustakim, Ketua Pengarah FINAS.

P. Ramlee akan disiarkan di Saluran HISTORY (Saluran Astro 555) pada 31 Oktober 2010, pada jam 9.00 malam. Untuk memenuhi permintaan penonton, rancangan ini akan disiarkan dengan suara latar di dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris, bersamaan dengan sarikata Bahasa Malaysia dan Bahasa Cina.

Mengenai Saluran HISTORY™
Saluran HISTORY™ merupakan destinasi utama pendedahan kisah-kisah sebenar yang dipetik daripada peristiwa-peristiwa penting secara lebih berinformasi, menghiburkan serta dapat membawa penonton kembali berhubung dengan sejarah. Rancangan-rancangan yang disiarkan semuanya merupakan rancangan yang memenangi pelbagai anugerah. Pengaturcaraan saluran ini merentasi pelbagai jenis sejarah merangkumi sejarah ketenteraan kepada sejarah kontemporari, sejarah asli kepada teknologi, juga sejarah sains, arkeologi dan budaya terkini. Di antara rancangan-rancangan yang disiarkan termasuk rancangan-rancangan kegemaran seperti Dogfights, Battle 360, The Universe, Cities of The Underworld and Monster Quest, dan juga rancangan-rancangan khas termasuk Life After People, China's First Emperor, Einstein and Lost Book of Nostradamus. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://www.historyasia.com

Mengenai Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS)
Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) merupakan sebuah agensi kerajaan di bawah Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 1981 untuk menggalakkan, memelihara dan membangunkan industri perfileman Malaysia. FINAS telah menyediakan pelbagai kemudahan untuk mempromosikan industri perfileman Malaysia, termasuk memasarkan filem-filem Malaysia ke serata dunia. Untuk maklumat lanjut mengenai FINAS, sila layari http://www.finas.gov.my

Shuhaimi Baba

Pengarah berkaliber — Shuhaimi Baba

P. Ramlee

Pengacara Event dari History Channel

Finas

Mohd Mahyidin Mustakim, Ketua Pengarah FINAS

Sazali

Inilah dia salah seorang anak P.Ramlee. Namanya Sazali. Pernah tonton Anakku Sazali?

Aziz Satar

Kawan karib P.Ramlee, Datuk Aziz Satar

Rozita Rohaizad

Anak kepada Seniwati Mariani, Rozita Rohaizad. Juga seorang pelakon dan penyanyi.

Baca artikel lain yang berkaitan:

  • MPH SPOTLIGHTS P. RAMLEE WITH SPOT POSE CONTES
  • Astro Lancar Kempen P.Ramlee Di Mana Kan Kucari Ganti
  • Nasir Anak P Ramlee Meninggal Dunia Petang Tadi
  • Dokumentari DAULAT TUANKU Di TV3
  • Gambar Fouziah Gous Sebagai Delima Dalam Si Tanggang
  • Dokumentari Suatu Ketika… Pos Dipang di Astro Prima
  • Gambar Sekitar Prebiu Filem Niyang Rapik
  • Suatu Ketika Papar Kisah Sejarah
  • Kampus Astro Learning Carnival
  • Astro Anjur Karnival Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak
  • Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

    Drama Mini Ponti Anak Remaja Lakonan Liyana Jasmay

    Posted: 19 Oct 2010 07:15 PM PDT

    Bulan Oktober ni banyak betul drama-drama baru yang lebih fresh dan lebih mengancam kat TV. Harapnya drama-drama yang dihidangkan taklah membosankan penonton. Mengapa Budiey cakap macam tu? Ada aduan dari pembaca yang mengatakan kononnya drama kita ni masih lagi ditahap zaman awal 2000. Kadangkala ada yang stereotaip dan di tahap yang biasa-biasa bagi penonton.

    Diharap drama yang satu ni taklah macam tu. Ya, sebuah lagi drama yang akan dihidangkan untuk penonton Astro pada bulan Oktober ni ialah drama mini siri Ponti Anak Remaja. Baru-baru ini, 18 Oktober lalu, Budiey sempat menonton sedikit sedutan dari drama mini siri Ponti Anak Remaja di sidang media pelancaran drama ini di Restoran Aaliya Island, Lorong Dungun, Bukit Damansara.

    DSC_0018

    Untuk info pembaca, drama arahan Nizam Zakaria ni akan mulai ditayangkan pada 25 Oktober 2010 setiap hari Isnin, jam 10 malam menerusi saluran 104. Drama ini adalah kesinambungan dari telemovie Ponti Anak Remaja yang disiarkan tahun lepas. Pengambaran drama ni dibuat sekitar FRIM dan juga Kuala Lumpur.

    Bercorak komedi ringan, drama ini akan bersiaran dengan hanya 4 episod dan masih mengekalkan penyanyi dan pelakon comel berbakat besar yang pernah dinobatkan sebagai Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-22 menerusi filem Papadom. Siapa lagi kalau bukan Liyana Jasmay.

    Liyana membawa watak utama sebagai Ponti yang agak-agak nakal, ceria-ceria manja dan comel di skrin, juga disokong oleh Tam Suhaimi sebagai Amir, Nazim Othman sebagai Hazuan serta Azlee Khairi sebagai Kamal. Selain itu, drama mini juga akan disokong oleh watak yang dilakonkan oleh Amran Ismail, Finie Don, Elliza Razak, Aishah Hoo, Adam Faiz dan ramai lagi.

    Nizam Zakaria

    Pengarah dan penulis skrip berbakat besar, Nizam Zakaria

    Ponti Anak Remaja mengisahkan tentang kehidupan Ponti, seorang pontianak yang berubah menjadi manusia yang terpaksa berdepan dengan onak dan kehidupan yang sangat mencabar sebagai pelajar kolej di Kuala Lumpur. Untuk dilihat sebagai manusia yang normal, Ponti akan meniru semua tingkahlaku dan perbuatan orang lain.

    Ponti juga berwatakan ceria dan mesra dengan kawan-kawannya. Dalam masa yang sama, Ponti sangat sayang pada Hazuan, kekasih yang pernah cuba menyelamatkan nyawanya satu ketika dahulu tetapi kini dia terpaksa berdepan dengan Sofea, bekas kekasih Hazuan yang berdendam dengannya.

    Ponti terpaksa berdepan dengan Kamal, kekasih lamanya yang dikenalinya semasa dia masih seorang pontianak. Kamal bertekad mahu memenangi hati Ponti kembali dan mahu Ponti mengingati kembali hubungan yang pernah mereka jalinkan suatu ketika dahulu.

    Untuk mengetahui kisah lanjut, silakan menonton setiap Isnin jam 10 malam bermula pada 25 Oktober ini di Astro Ria saluran 104.

    Diharap benarlah dengan lahirnya drama-drama ini, Astro sebagai platform untuk saluran hiburan Melayu utama tidak seperti memperlekehkan pemilihan isi kandungan saluran. Cuma mungkin penonton akan jemu sekiranya Astro sering mengulang drama yang sama. Dengan adanya drama-drama baru ini, sudah tentu akan memberi suntikan baru bagi memikat penonton untuk terus menonton.

    DSC_0014

    Nazim

    Nazim Othman

    DSC_0032

    Finie Don… tiada kena mengena dengan Sassi The Don ya.

    Amran

    Amran Ismail, pernah muncul dengan filem kontroversi CHUKANG.

    DSC_0080

    Tam Suhaimi sebagai Amir. Sesuai !

    DSC_0099

    Batsheba.. ingat Lady Gaga mana la kan.

    Finie

    Finie Don

    Eliza Razak

    Elliza Razak

    DSC_0120

    Ehem ehem…

    DSC_0138

    DSC_0140

    DSC_0144

    Baca artikel lain yang berkaitan:

  • Liyana Jasmay Bintangi Drama Ponti Anak Remaja
  • Gambar Liyana Jasmay di Pelancaran Drama Ponti Anak Remaja
  • Apa Lagi Bakat Liyana Jasmay Ada?
  • Profile & Biodata Liyana Jasmay Pelakon Malaikat Maut
  • Liyana Jasmay di Konsert Jelajah 11 Era
  • Drama bersiri Sari Maya Lakonan Fauzi Nawawi, Zizie Ezette, Liyana Jasmay
  • Jawapan Trivia: Liyana Jasmay Duta Baru Maybelline New York
  • Liyana Jasmay di Giant Tambun, Perak
  • Liyana Jasmay di Jelajah Era di Nilai, Negeri Sembilan
  • Gambar Liyana Jasmay di Duta Baru Cosmetic Maybelline New York
  • Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    Sensasi

    sumber :-

    Sensasi


    Nokia C3 dengan Plan Celcom Exec,berbaloi baloi

    Posted: 19 Oct 2010 09:48 PM PDT

    Pada 15 hb yang lepas ,Nokia berkolaborasi dengan Celcom telah mengadakan Launching produk terbaru mereka iaitu Nokia C3…Apa yang menariknya kali ini,Handphone ini merupakan sebuah handphone jenis smartphone tetapi dtg dengan harga yang amat berbaloi dan sungguh murah ..

    Pada Pelancaran tersebut yang berlangsung di Pavillion La Bodega,100 Pembeli pertama yang dtg mendapat harga istimewa pada RM99 utk 50 pembeli awal,dan RM199 utk 50 pembeli seterusnya..Pelancaran terebut bermula pada pukul 2.30 pm hingga 5.00pm..

    Gambar-gambar dibawah diambil dengan menggunakan Camera 2Mega pixel Nokia C3




    Dengan RM520,anda sudah mampu memiliki Nokia C3,sensasi telah diberi sebuah unit handphone C3 utk mengeksplorasi fungsi dan applikasi Nokia C3 ini…dan sensasi rasa handphone nie memang user friendly.

    Handphone ini sememangnya mampu dimiliki oleh sesiapa sahaja yang menginginkan applikasi bijak tetapi dengan harga yang cukup berpatutan..

    Bayangkan harga dipasaran RM520,tatpi kalau anda mendaftar dengan Plan Celcom exec..

    Lagi murah …ok jom usher plan Celcom executive ini..






    Bentuknya yang cantik dan bergaya seperti handphone mahal yang harga ribuan ringgit..Keypad qwerty yang membolehkan anda menaip dengan laju tanpa memenatkan jari menekan keypad berulang2 kali seperti handphone biasa.skrin Handphone ini bersaiz 2.4", dengan premium metallic finishing.ringan dan nipis.


    Menghubungkan anda dengan social network seperti Facebook ,twitter YM,MSN.Dan anda juga boleh setkan push email sehingga 10 akaun email ,haa blackberry pun 9 email je..boleh digunakan untuk melayari internet…Sensasi cuba melayari blog My-sensasi..pun boleh takda masalah..









    Dilengkapi dengan internet berkelajuan 2g dan ada Wifi build in,lepak dimana sahaja yang ada perkhidmatan Wifi percuma,korang boleh la surf dengan kelajuan wifi tersebut…

    Handphone Nokia C3 dilengkapkan dengan kamera berpixel 2 Mega pixel ..


    Selain pelbagai applikasi menarik seperti yang sensasi sebut diatas…
    Handphone Nokia C3 nie jugak boleh digunakan utk tune in radio kegemaran anda.Boleh simpan lagu Mp3 dan dengar lagu ,boleh memuatkan sehingga 8GB memory dengan memory card,dan mempunyai 55MB internal memory…

    So tunggu apa lagi…dapatkan Nokia C3 dengan plan Celcom..memang terbaik..
    Murah,bijak,dan sungguh berbaloi baloi…

    Untuk info lanjut click sini http://www.celcom.com.my/celcomexec/promotions/nokiac3_features.php

    Christina dan Jordan berpisah kerana Christina sebenarnya seorang Lesbian

    Posted: 19 Oct 2010 04:16 PM PDT


    Kalau korang mengikuti blog sensasi mesti korang tahu cerita tentang pergolakan rumah tangga Christina Aguilera...

    Ok,cerita terbaru yang sampai ke telinga Sensasi baru-baru nie memang pelik dan tak disangka-sangka la..

    Perkahwinan Christina dan Jordan dikatakan diambang perpisahan atau mmg dah berpisah sebab Christina cenderung menyukai perempuan(Lesbian)....Beberapa wanita telah tampil memberitahu ttg hal ini..

    Baru-baru nie "sumber" seorang wanita mendakwa telah didekati oleh Selebriti terkenal Christina Aguilera di dalam kelab Lesbian ...kata wanita tersebut "Bodyguard Christina memberitahu saya bahawa Jordan tahu tentang kesongsangan Christina dan OK dengan situasi itu"

    "saya bertemu Chritina dlm tandas dan dia memberitahu yang dia suka berasmara dengan perempuan.Namun akhirnya saya dan Christina tidak membuat apa-apa kerana saya merasakan situasi itu sgt kekok dan pelik,tetapi christina kelihatan seperti berharap sy akan berasmara dengannya"

    Menurut sumber yang lain pula,Jordan sebenarnya tidak tahu yang Christina selalu membawa pulang perempuan utk berasmara,jadi apabila perkara ini sudah bocor,Rumahtangga meeka pun bergolak dan sudah tidak seperti dulu...


    hmmm...entah betul ke tak cerita nie..atau saja2 je org nak men sensasikan kisah rumahtangga Christina..Tp nothing is impossible di Hollywood...mereka hidup tanpa batasan pun...

    Nasha Aziz nak masuk 40 tahun ,Tak Jadi Kahwin dan pergi Umrah

    Posted: 19 Oct 2010 03:55 PM PDT



    Sensasi:Seriously Nasha dah nak masuk 40???dah boleh panggil mak cik dah nie..Ok fine,dalam drama dia nampak masih muda remaja,tatapi matang...wajah nasha masih nampak muda,tapi tangan Nasha agak berkedut seribu...adui..tak jaga tangan ker cik kak..

    Perancangan pelakon dan model, Nasha Aziz, (gambar) untuk melangsungkan majlis perkahwinannya dengan Nur Iman Tang pada Jun lalu terpaksa ditangguhkan.

    Kedua mereka yang turut merancang untuk mengerjakan umrah sebelum pernikahan mereka juga tidak menjadi.

    Ketika menemui Nasha pada majlis sidang media sempena tajaan Rafflesia untuk Festival Filem Malaysia ke-23, di Hotel Park Royal, Selasa, dia agak sukar untuk membicarakan berkenaan dengan hal peribadinya kepada pihak media.

    Bagaimanapun, selepas dipujuk untuk meminta dirinya berkongsi cerita mengenai status hubungan mereka, kata Nasha, mereka masih lagi pasangan kekasih.

    "Alhamdulillah, hubungan kami masih lagi berjalan dengan lancar. Saya memerlukan seseorang untuk menyokong saya dalm segala hal. Dia (Iman) membuatkan saya seorang manusia tahu memilih yang baik dan buruknya.

    "Saya rasa Allah S.W.T sentiasa bersama saya dan saya sabar menunggu deminya (Iman).

    "Tahun depan, umur saya dah nak masuk 40 tahun. Siapa yang tak nak kahwin. Mungkin anugerah itu (kahwin) saya belum terima lagi daripada Allah S.W.T.

    "Andaikan satu hari nanti saya perlu berhenti daripada karier demi seseorang, saya akan buat. Saya sanggup berkorban demi suami," katanya.

    Mengenai perancangan menunaikan Umrah, kata Nasha, kekasihnya itu mungkin belum lagi bersedia dan dia sedia menanti untuk Iman benar-benar bersedia untuk mengerjakan umrah.

    "Awal-awal, memang dia teruja untuk melakukannya (umrah). tapi bila masanya hampir tiba, dia senyap. Bagi saya, sebagai seorang manusia biasa, terpulang pada seseorang itu untuk membuat keputusan.

    "Saya memang ingin membantu kepada orang yang ingin tahu tentang Islam. tapi kalau belum bersedia, saya tak boleh nak paksa. Ia akan hadir sendiri jika sudah bersedia.

    "Pada awal tahun depan saya akan menunaikan umrah dan jika dia mahu ikut, terpulang. Sesiapa sahaja yang nak ikut pun boleh.

    "Hal-hal agama, terpulang pada orang. Saya boleh memberi sokongan, tetapi bukan memaksa.

    "Saya pun tak mahu terlalu merancang, takut tak menjadi pula. Untuk perancangan umrah nantii, saya memilih Visa Ziarah," katanya yang kini banyak aktiviti peragaan di Shah Hai, China.

    ha

    Konsert Super Awesome Paramore di Bukit Jalil

    Posted: 19 Oct 2010 03:51 PM PDT





    Sensasi:
    Comelnyer Hayley William nie kan...walaupun badan kecik tapi suara tetap mantap..

    Mantap!!Hampir 8,000 orang membanjiri Bukit Jalil semata-mata untuk melihat kumpulan kesayangan mereka ini, Rasanya agak lama peminat di Malaysia menanti kehadiran kumpulan pop-punk yang berasal dari Franklin, Tennessee, Amerika Syarikat ini semenjak ia ditubuhkan enam tahun lalu iaitu tahun 2004.

    Paramore yang dianggotai oleh Hayley Williams (vokal), Josh Farro (gitar), Taylor York (gitar), Jeremy Davis (bass) dan Zac Farro (dram) memulakan persembahan mereka buat pertama kali di Malaysia sekitar jam 8.30 malam dengan lagu "Ignorance" yang diambil daripada album ketiga mereka, "Brand New Eyes". Peminat dihiburkan dengan lagu-lagu popular mereka seperti "CrushCrushCrush", "That's What You Get", "Decode", "Fences", "Brick By Boring Brick" dan persembahan hampir satu jam setengah itu diakhir dengan lagu "Misery Business". Mereka juga turut mempersembahkan beberapa buah lagu seperti "When It Rains" dalam versi akustik.

    Kelihatan juga beberapa artis seperti Noh (Hujan), Mizz Nina, Youk (Bunkface) dan juga pengacara "Bang Bang Boom" Ahmad Azahari yang baru-baru ini ditangkap khalwat dengan isteri orang.

    Memey berlakon Siri Awan Dania 3

    Posted: 19 Oct 2010 03:31 PM PDT

    Nampaknya Rezeki Memey semakin murah selepas bergelar tunangan Org..huhu..

    Terbaru Memey berlakon siri Awan Dania 3..Ramai peminat Awan Dania rasa annoyed sbb kehadiran Memey dalam Siri kegemaran mereka...








    Comic Romantis: Cinta yang di uji

    Posted: 19 Oct 2010 03:18 PM PDT



    Credit to blog Realiti Konspirasi...Lama dah tak jenguk blog Zack Zuhairi which slalu de kartun2 comel..

    So ceduk dri Blog beliau ...Layan..













    Rita Labelkan Ayu Raudhah "busuk dan berperangai macam bangkai"

    Posted: 19 Oct 2010 03:10 PM PDT

    Sensasi:Fuh....bakal biras berdua yang mencintai 2 lelaki berwajah sama...(same taste la Rita ngan Ayu nie..ehe) kini berbalah..

    Ayu Raudhah mencanangkan tentang keluarga Zaquan akan meminangnya lepas raya,tapi sampai skrg takda khabar berita pun...mungkin lepas raya ,tapi tahun bila tue tak tau lagi la.. :P

    Hmmm,bagi sensasi Ayu mmg tak patut masuk campur urusan keluarga Rita dan Aidil,sebab dia pun belum ada apa-apa ikatan dgn Zaquan...bukan apa takut nanti termalu diri kan..

    Skrg nie Rita dah Hamil anak kedua dah,keluarga mertua pula dah nak berbaik nak dtg melawat keluarga Rita di Perlis utk menjernihkan keadaan,Aidil pula,masih syg Rita sepenuh hati dan tak pernah berniat menceraikan Rita...

    So skrg tinggal Ayu jer terkial-kial tunggu si buah hati Zaquan masuk meminang...

    Mungkin ayu tak puas hati ngan Rita sebab dulu Zaquan pun nak tekel Rita...

    huhu..nasehat sensasi,mintaklah maaf kalau dah buat salah,berbaik baiklah...kalau nama busuk,malu juga..

    Cume sensasi rasa kelakar dgn kenyataan rita.."berperangai mcm bangkai?" agaknya mcm mana lah perangai bangkai yer....aha






    "Apa yang ditekankan sebenarnya bukan kes pergolakan rumah tangga saya. Antara saya dan Aidil tiada masalah besar, kalau ada sekalipun ia dapat diselesaikan dengan baik. Masalah timbul apabila saya difitnah. Individu yang bertanggungjawab menyebarkan fitnah memberitahu menerima maklumat daripada keluarga mentua.

    "Sebab itulah saya mengatakan rumah tangga saya jadi huru-hara disebabkan campur tangan individu tertentu dan keluarga mentua. Apabila masing-masing nak mempertahankan diri dan menyalahkan satu antara lain, jadi terkeluar cerita yang selama ini dipendam. Saya terpaksa membuka mulut apabila tidak tahan dengan kenyataan yang dikeluarkan sebelum ini.

    "Bagaimanapun, kisah rumah tangga saya pula jadi isu utama sedangkan cerita fitnah dan individu yang bertanggungjawab berlalu begitu saja. Kepada keluarga mentua, tak perlulah bercerita hal-hal yang berkaitan dengan keluarga kepada orang lain, inilah jadinya... Perkara keruh semakin bertambah keruh, benda yang dingin jadi bara. Rumah tangga saya dan Aidil jadi mangsa. Saya dan Aidil jarang bergaduh tetapi disebabkan itu tak kena, ini tak kena pasal keluarganya, kami pula bermasam muka," katanya dalam nada sebak.

    Baginya, Tuhan Maha Adil dan percaya Tuhan akan memberi balasan setimpal kepada mereka yang menabur fitnah dan menganiayai dirinya apatah lagi kini sedang berbadan dua. Rita mengharapkan mereka yang menyebarkan fitnah itu supaya cerminlah diri sendiri terlebih dulu sebelum mengata pada orang lain.

    "Jaga maruah diri dan kaum wanita. Diri sendiri pun `busuk', rasanya satu industri sudah tahu perangai pelakon wanita itu mengalahkan bangkai, tak payahlah nak berlakon baik macam dalam drama. Janganlah sibuk tengok kain orang, pandanglah kain sendiri yang sudah lama reput dan busuk.

    "Saya bukan minta simpati apatah lagi meraih belas kasihan suami. Saya sedar saya terpaksa menepis segala tohmahan dan fitnah. Saya kena pertahankan maruah sebagai seorang isteri dan ibu. Cuma saya berdoa supaya Tuhan memberi balasan dan petunjuk pada mereka yang menabur fitnah dan menganiaya wanita yang mengandung," katanya.

    Saya tidak tahan mendengar fitnah, disebabkan itu saya keluarkan kenyataan yang terbuku di hati. Dan fitnah yang disebarkan oleh bakal menantu mereka menyebabkan saya hilang sabar. Saya malu dan kecewa apabila wartawan dan orang dalam industri bertanya, seolah-olah perangai saya buruk sangat!

    "Saya tahu Aidil tidak akan mengetepikan keluarganya, saya juga tidak mahu Aidil berbuat demikian, tetapi bagi peluang pada saya dan anak. Saya bukannya nak rampas Aidil, tetapi saya hanya menumpang kasih sayang dan mahu berkongsi suka duka.

    "Permintaan saya tak banyak, fahami saya. Dia boleh pulang ke rumah ibu bapanya bila-bila masa, saya tidak pernah menghalang tetapi pada masa sama, jangan kecilkan hati saya. Jika masalah tidak berlarutan, saya dengan rela hati akan mengajak Aidil pulang ke rumah keluarganya, suatu ketika nanti.

    "Saya nak rasa bahagia macam wanita lain yang berkeluarga. Saya bangga dengan suami dan saya rela mengalah tetapi saya perlukan masa, biarlah apabila bertemu nanti, hati saya benar-benar ikhlas bukan paksaan," katanya.

    Rita Hamil anak kedua,Aidil tak pernah berniat menceraikan Rita

    Posted: 19 Oct 2010 02:50 PM PDT




    BAGI Mohd Aidil Zafuan Abd Radzak cinta dan kasihnya pada isteri dan anak tidak pernah luntur meskipun ketika ini berlaku krisis rumah tangga akibat sesuatu yang tidak dijangkanya.

    Aidil berkata, dia terlalu sayang isteri dan anaknya, Airit Rayyan Rizkin, malah apa yang berlaku tidak sedikitpun merubah kasih sayang dan perhatiannya pada keluarga.

    "Saya dan Rita bahagia, malah saya lebih bahagia apabila mendapat tahu Rita hamil anak kedua. Kami sudah mengenali hati budi sejak lima tahun lalu, malah saya tahu perangai isteri saya. Dia mungkin agak keras hati, tetapi Rita seorang yang penyabar. Disebabkan keras hatilah menyebabkan kami masih hidup bersama.

    "Saya tahu isteri saya tertekan apabila berdepan dengan fitnah yang keterlaluan tetapi biarlah, asalkan saya tahu siapa isteri saya. Kalau kita terlalu memikirkan soal kata-kata orang, hidup tidak akan aman. Apa yang penting hari ini adalah kebahagiaan rumah tangga dan keluarga saya.

    "Sebagai ketua keluarga, saya tetap berusaha perlahan-lahan memulihkan hubungan isteri dan keluarga. Saya sayangkan isteri, dalam masa yang sama, saya hormati ibu bapa saya. Impian saya mahu pertemukan Rita, keluarga mentua dan keluarga saya.

    "Insya-Allah, saya mahu mereka berdamai. Saya percaya perbalahan tidak akan selesai jika masih berbalas kenyataan di akhbar, ia akan mengeruhkan hubungan.

    "Kami sudah berbincang dari hati ke hati, Rita tidak kisah beralah, asalkan rumah tangga kami terpelihara. Apa yang saya nak tekankan di sini, tidak terdetik di hati kami nak bercerai seperti tersebar dalam internet.

    "Walau apa pun yang berlaku, kami reda dan sanggup mengharungi suka duka bersama demi anak-anak kami. Berpisah jauh sekali," katanya tenang.

    Kisah Benar: Bahana Cinta di Alam Siber...

    Posted: 19 Oct 2010 01:50 PM PDT


    "TELEFON dan komputer alat penghubung dan lambang kemajuan. Namun alat itulah juga punca segala-galanya, menghubungkan dan memutuskan. Ada orang bercerai melalui telefon, ada yang berkenalan melalui Internet. Begitulah yang berlaku pada saya, bukan bercerai tetapi dapat kawan.

    ''Mula-mula chatting, tak sangka pulak lama-kelamaan jadi seronok akhirnya jatuh cinta dengan lelaki bernama Sam yang mengaku bujang. Peristiwa ini berlaku kira kira lapan tahun lalu. Walaupun perkenalan di alam maya dan berjauhan, tapi kami serius dalam masa tak sampai setahun.'' Demikian cerita Nooratila dalam emelnya.

    ''Bila dah seronok chatting mulalah nak ajak jumpa, seorang di utara seorang di selatan. Tapi kata Sam itu semua bukan masalah, kita boleh naik kereta, bas ataupun keretapi untuk berjumpa. Zaman ini semua dah canggih yang jauh boleh didekatkan.

    ''Dipendekkan cerita KL jadi destinasi lokasi pertemuan kami. Bila empat mata bertemu maka ikatan cinta kami menjadi semakin kuat. Ketika itu tidak ada siapa boleh memisahkan kami.

    ''Bila dah berjumpa terasa macam serasi pulak, ketika inilah telefon menjadi alat pilihan pertama. Malangnya telefon juga jadi alat merosakkan hubungan kami.

    ''Sangkakan cinta kami ibarat panas hingga ke petang, rupanya ribut taufan di tengah hari. Semuanya bermula bila gelora cinta memaksa saya menghubungi Sam. Nak jadi cerita panggilan saya hari itu dijawab oleh seorang wanita. Sepantas kilatsaya kenalkan diri sebagai teman sepejabat, apabila wanita itu bertanya.

    ''Di talian saya terdengar tangisan anak-anak. Wanita itu menjawab suaminya masih mandi. Nak pitam saya cuba kawal perasaan marah, sebab dah kena tipu. Sam rupanya suami orang. Malam itu saya menangis kerana sedih ditipu.

    ''Esoknya saya serang Sam di telefon, mengaku bujang konon rupanya dah beranak pinak. Sam ajak jumpa di KL nak terangkan semuanya. Nak pujuklah tu.Cinta punya pasal saya pergi jumpa dia di KL.

    ''Saya pun tak tahu macam mana saya boleh terus percayakan Sam sedangkan saya tahu dia dah kahwin.

    ''Satu hari entah macam mana saya terkantoi, isteri Sam dapat nombor telefon saya, apa lagi sebu perut saya kena sumpah seranah. Saya terpaksa diam, dah tahu salah sendiri layan suami orang. Tapi bukan salah saya seorang, Sam yang mengaku bujang, kalau dari awal saya tahu dah kahwin, tak ada pasal saya nak layan dia.

    ''Tetapi kalau hati dah suka nak buat macam mana, sampai sekarang kami masih berhubungan, dah tak boleh berpisah lagi. Bayangkan kini dalam diam tak diam hubungan kami mencecah lapan tahun. Dulu duduk berjauhan kini dah dua tahun saya berpindah dekat dengan negeri Sam. Dan sudah pasti kami sering berjumpa.

    ''Lepas kerja dia ikut saya balik kami makan malam bersama. Kecuali kalau ada hal. Hujung minggu Sam datang jumpa saya. Dia buat alasan ada kerja lebih masa, kerja luar daerah dan macam-macam asalkan dapat bersama saya.

    ''Dek kerana dah frust isteri Sam pun layan komputer, dia cerita pasal suaminya curang. Dari situ saya dapat emelnya, kami berhubung, dia tak tahu saya, sebab saya menyamar. Melalui komputer saya dapat tahu dia bencikan suaminya, dia kutuk suaminya curang, dia dah bosan dan tak kisah kalau berpisah pun.

    maki hamun

    ''Sebenarnya hubungan saya dengan Sam dah erat, malah kami pernah pergi bercuti ke luar negara bersama selama dua minggu tanpa pengetahuan isterinya. Banyak gambar kami bersama, kalau isterinya tengok pasti dia minta cerai, tetapi saya masih sabar dan lihat apa tindakan dia dan Sam sendiri.

    ''Sam tak tinggalkan saya sebab dia tahu siapa yang banyak bantu dia selama ini. Jadi biarlah dia buat keputusan. Siapa yang belikan laptop untuk anaknya masuk kolej, siapa bayar yuran kolej dan asrama anaknya. Dan siapa yang banyak bantu Sam yang sering kekurangan duit untuk menguruskan kehidupan keluarganya.

    ''Isteri Sam tak pernah ambil tahu daripada siapa suaminya dapat duit untuk membiayai perbelanjaan anaknya melanjutkan pelajaraan. Dia tak pernah peduli dalam banyak hal urusan rumahtangga, sebab semua Sam uruskan. Tiap-tiap minggu saya dan Sam akan belikan barang keperluan dapur mengikut kehendak isterinya.

    ''Kami pernah terlanjur, sebab itu susah nak berpisah, saya pernah ajak Sam kawin, tapi alasan dia takut tak boleh berlaku adil. Malangnya saya tak boleh berpisah dengan Sam. Dan saya tak nampak lelaki lain kecuali Sam.

    Sam banyak habiskan masa dengan saya. Setiap hari dia balik ke rumahnya jam 10 malam. Kami makan tengah hari dan malam bersama. Jadi berapa jam sangat dia dengan isterinya di rumah selepas ditolak waktu bekerja?

    ''Kalau difikirkan memang saya bodoh layan suami orang dan habiskan banyak wang tanggung anak bini orang, tapi saya tak ada teman lelaki lain. Tak tahu sampai bila saya mesti hidup begini, menagih cinta suami orang dan janji kahwin yang belum pasti.

    ''Kadang tu bila tidur sendirian saya sering terfikir bila agaknya Sam mahu ambil saya sebagai isterinya yang sah. Kerana saya sudah menunggu terlalu lama, umur pun semakin meningkat, jadi sampai bila saya mesti bersabar?"

    Demikian luahan hati Nooratila bercinta dengan suami orang.


    Sensasi:Ya Allah ..kurang bijak nyer pompuan nie...
    Ade ke patut 8 tahun bersama tak kahwin2 sah2 dibodoh bodohkan oleh si Sam tue,tuk kikis duwet dan guna body jer...dah tue ckp taknak kahwin sebab takut tak boleh adil...ape kejadah nye sume nie????

    Kalau nak bercinta thru siber boleh,tapi make sure la kenal rakan2,keluarga,dan siasat latar belakamg dahulu..jangan main redah je...pompuan nie,nanti bila laki tue mati ke apa,dia langsung takde hak..memang sah sah outsider yg dipergunakan sahaja..haiya...

    habis ke tua tak de anak la kau..kalau ade anak pun ,anak luar nikah kalau tak kahwin kan..huhu...pelik la
    Lelaki tue pulak memang tak guna betul...

    Katy Perry & Russel Brand Elak Melakukan Seks Sebelum Kahwin

    Posted: 19 Oct 2010 01:37 PM PDT

    Russel dan Katty bakal melangsungkan majlis perkahwinan mereka di India pada 23 Oktob

    PENYANYI Katy Perry yang bakal berkahwin dengan pelakon komedi Russel Brand menghentikan seketika hubungan intim bersama kekasihnya itu sehingga mereka bergelar suami isteri.

    Menurut sumber terdekat Katy, permintaan itu adalah untuk membolehkan malam pertama perkahwinan mereka adalah sesuatu yang istimewa.

    "Katy mahu perkahwinan mereka akan jadi lebih istimewa termasuk pada malam pertama. Dia telah meminta kekasihnya itu tidak mengadakan sebarang hubungan seks sebelum hari perkahwinan mereka pada 23 Oktober ini," ujarnya seperti dipetik Contactmusic.

    Russel yang dikenali sebagai buaya darat di kalangan penggiat industri hiburan Hollywood akur dan menuruti permintaan bakal isterinya itu.

    "Russel bersetuju dengan idea Katy, mereka yakin perkara tersebut bakal menjadi yang paling istimewa pada malam pertama mereka selepas kedua-duanya secara rasmi menjadi pasangan suami isteri," kata sumber tersebut.

    Upacara pernikahan penyanyi lagu I Kissed a Girl itu bakal mengadakan majlis perkahwinan mereka dengan konsep ala Hindu di Hotel Taj Rambagh Palace, Jaipur, India.

    3 Selebriti Indon Murtad

    Posted: 19 Oct 2010 01:25 PM PDT

    Sensasi:Inilah yang terjadi di Indonesi skrg,byk benda-benda pelik berlaku disana...Bukan nak kata Indon je sbnarnye Malaysia pun ada berlaku kes-kes Murtad ,menghina Islam dan byk lagi...cuma bezanya Di Malaysia undang-undang syariah masih kuat,dan tidak sewenang wenangnya nak murtad atau sebagainya...Tpi kat Indon sebab undang-undang yg tak kuat semakin byk benda-benda pelik kita tengok..

    Ramai Artis Indon berkahwin Islam dgn bukan Islam tanpa masing-masing menukar agama,ada yang Isteri Islam,suami kritian,jadi kat rumah ada gambar salib dan sebagainya...

    yang kelakarnya dlm Drama Indon,kelaurga yang baik ,bersolat ,berdoa ,tp dlm rumah ada bar yang dipenuhi botol-botol arak..

    teringat kisah Lina Joy (perempuan Islam Malaysia) yang murtad ,lawan kes kat Malaysia dia tak menang,jadi dia bawa kes ke Indonesia baru menang...huhu,..habis tue pegi la duduk indon,jgn duduk Malaysia..
    Cis haram jadah betul..

    Kes Murtad Dato Azhar Mansor,dia skrg dah duduk oversea sbb dia tahu dia tidak akan diterima duduk di negara Islam,Malaysia...




    SEJAK beberapa bulan lalu, masyarakat Indonesia dikejutkan dengan tindakan beberapa selebriti negara itu menukar agama.

    Seorang daripada mereka ialah Pinkan Mambo.

    Penyanyi lagu popular, Kekasih Yang Tak Dianggap ini untuk kali keduanya dilapor telah menukar agama dan disahkan ibunya sendiri, Deetje yang nyata kecewa.


    Walaupun belum pernah melihat Pinkan pergi ke gereja, Deetje berkata, anaknya sudah mula belajar agama lain sejak April lalu.


    Menurutnya, Pinkan yang nama penuhnya Pinkan Ratnasari Mambo banyak berubah sejak kebelakangan ini.

    Bagaimanapun, keputusan Pinkan menukar agama tidak menyebabkan Deetje merasa kehilangan anak.

    "Anak merupakan titipan Allah dan kita tidak boleh mencintai anak 100 peratus kecuali pada Yang Maha Pencipta," kata Deetje.

    Artis cantik yang juga pernah menjadi VJ MTV Rianti Rhiannon Cartwright juga dikatakan telah meninggalkan Islam dan berkahwin dengan kekasihnya, Cas.

    Perkahwinan mereka berlangsung di Gereja Old St Patrick, New York, Amerika Syarikat.

    Rianti yang lebih dikenali dengan watak Aisha dalam filem agama, Ayat-Ayat Cinta, dikatakan sudah murtad sebelum berkahwin lagi, berdasarkan risalah yang dikeluarkan sebuah gereja di Jakarta Selatan.

    Namun, ketika diminta mengesahkan perkembangan itu, pengurusnya, Adi,
    enggan berbuat demikian sebaliknya berkata, dia tidak tahu menahu mengenainya.

    "Saya hanya berkomunikasi dengan dia mengenai kerja. Yang lain saya tidak tahu," katanya.

    Dia mencadangkan supaya pengesahan itu didapatkan daripada paderi di gereja yang mendedahkan perkahwinan Rianti dengan penyanyi yang nama lengkapnya Alfoncius Dapot Parulian Nainggolan.

    Bagaimanapun, pihak gereja juga enggan mengesahkannya.

    Selebriti terbaru Indonesia yang didakwa meninggalkan Islam ialah Happy Salmah.
    Happy dikatakan memeluk agama Hindu kerana mahu berkahwin dengan kekasihnya, Tjokorda Bagus yang keturunan raja.

    Model dan juga pelakon filem yang dilahirkan di Sukabumi, Jawa Barat itu menjalani upacara pindah agama Hindu, dalam upacara yang dinamakan Sudhi Wadani di Villa Ibah, Ubud, pada 29 September lalu.

    Sudhi Wadani adalah upacara dalam Hindu sebagai pengesahan ucapan atau janji seseorang yang secara tulus ikhlas dan hati suci menyatakan menganut agama Hindu.

    Upacara yang mengambil masa sehari itu adalah antara syarat yang harus dijalani bila seseorang ingin berkahwin mengikut adat Hindu.

    Mereka melangsungkan perkahwinan beberapa hari kemudian di Puri Saren Kauh, Ubud dengan mengikut adat istiadat Hindu dan diikuti dengan majlis di Sukabumi Sabtu lalu.

    Mengenai dia menukar agamanya, Happy menegaskan, dia tidak akan berbicara secara terbuka.

    "Saya tidak akan bercakap mengenainya," kata Happy.

    Segala hal yang berhubungan dengan keyakinannya, dia berharap menjadi rahsia hubungan perkawinan yang baru mereka jalin.

    Isu masyarakat Islam Indonesia, baik lelaki mahupun wanita berkahwin dengan pasangan mereka yang beragama lain adalah perkara biasa sejak era Sukarno dan Suharto kerana sebahagian orang yang mendakwa ulama di negara itu berkata ia dibolehkan.

    Namun, apa yang dilakukan oleh Pinkan, Rianti dan Happy ialah mereka memeluk agama lain untuk mengikut agama suami masing-masing.

    Kembar Lisa Surihani atau memang Lisa Surihani

    Posted: 19 Oct 2010 01:07 PM PDT

    Sensasi tengok gambar-gambar nie dari blog hiburan BN..
    ramai yg kata muka gadis sebelah kanan seiras Lisa Surihani...
    Gambar belah kiri sememangnya Lisa la kan..

    Bukan apa,Lisa pernah ckp dia takkan pakai seksi gitu..

    Tapi hakikatnya Lisa dulu memang agak seksi jugak,Lisa mula dikenali selepas Filem pertamanya Im not Single...

    Sensasi plak dah minat Lisa berkurun sebelum Lisa Famous lagi..masa tue lisa selalu dalam Iklan TV,masuk majalah remaja,dan pernah berlakon dalam 3R,dulu Lisa tak kurus mcm sekarang dia agak berisi tapi tak gemuk,and she's super duper gorgeous time dia berisi...skrg sensasi tgk dia kurus sgt and pipi tembam,,ada inbalance sikit disitu..
    ..memang sensasi rasa Lisa nie lawa sgt2....tapi yang herannya masa tue Lisa takla famous pun...

    Selepas beberapa tahun kemudian ,bila Filem Im not single keluar barulah dia Famous...maybe for few years tue Lisa takde dlm iklan semua sebab dia smbg study kan..

    sebelum nie,lisa memang jenis yang modern,pakai short sume...so tak hairan kalau gambar seksi dibawah nie adalah Lisa...memang seiras sgt kan..

    Lagipun Lisa bukan tinggi sangat,dan bila tengok gambar baju merah tue,dat girl pun tak tinggi sgt,seriously mcm Lisa ..rambut "V" shape kat dahi lisa pun sama ngan gambar yg dikatakan seiras Lisa..i think dats her la..

    maybe for her own personal photos ker...who knows..


    gambar pakai boots memang akan menampakkan seseroang tue tinggi atau berkaki panjang...its fashion trick guys..

    Berkongsi pengalaman :Surah Al-Ikhlas

    Posted: 19 Oct 2010 12:55 PM PDT


    Teringat saat rakan seofis sensasi dulu dia cina,kami bercakap-cakap tentang agama masing2..
    Dan masa tue kwn sensasi nie pun tanya la,mcm mana rupa tuhan kamu?

    Sensasi pun membacakan surah Al-ikhlas..

    dan memberikan maksudnya

    Qulhu Allahu ahad,Allahussomad,Lam yalid walam yulad,Walam yakul lahu kufuan ahad.

    Allah yang Esa, Allah tempat ku berlindung dan meminta pertolongan, DIA tidak beranak dan tidak diperanakkan, dan tiada suatu pun di dunia ini yang menyerupaiNYA...

    Sensasi pun jelaskan yang tiada satupun benda atau rupa yang kita boleh lihat di dunia ini yang menyerupaiNYA,hanya apabila kita mati dan masuk Syurga je kita berpeluang utk menemui Allah yg Esa...

    Lagipun logicly,kalau tuhan nie ada form seperti rupa manusia,takla perfect,sebab manusia nie ada pelbagai rupa,bangsa dan warna...mcm hindu,tokong dia berupa bangsa hindu dan ada rupa haiwan juga,seperti Ganesha yg menyerupai gajah,pastu ada yang menyerupai monyet,dan ular...

    Buddha pula, patungnya menyerupai bangsa cinawpun buddha asalnya dari India,dan dewa kekayaan utk org cina berbadan besar (boroi)..zaman dahulu org yg gemuk dikatakan byk wang..tp kalau ikut peredaran zaman ,org kaya skrg nie pegi gym dan slimming dah.. :P

    Jepun pulak,matahari,which kita belajar dari sains matahari hanyalah sebuah bintang yang paling dekat dengan galaksi Bima Sakti.

    Kristian sedikit sebanyak berkait dengan Islam sendiri kerana mereka menggunakan kitab Injil dimana Injil dibawa oleh nabi kita Isa,seperti yang umat Islam tahu Injil Kristian telah diubah dari Injil sebenar Islam.beza paling ketara islam dan kristian ialah,bagi mereka Jesus anak tuhan,manakala bagi kita Nabi Isa tue adalah nabi Allah.

    Lagipun sensasi pernah tanya pada sahabat sensasi yg beragama kristian, siapa sebenarnya yg menyebarkan agama kristian?adakah jesus?takkan jesus yg ajar mereka tentang tanda suci kristian iaitu "Cross"(salib) .padahal bagi mereka jesus dibunuh dengan disalib,jadi kenapa pula lambang salib yang diagung2kan?

    lepas tue my friend story yang lambang salib nie dtg dari seorang yg bernama apa yeh Paus ke(sensasi lupa),yg dikatakan menjumpai jesus selepas jesus dibunuh,kat tangan jesus tue ada tanda kene tebuk paku(masa salib)...so org ramai mula mengikuti ajaran pope tue,dan mula menggunakan lambang salib sebagai lambang suci mereka..so maknanya bukan jesus la yg ajar mereka benda nie kan...

    Tapi tue la..agama nie,semua ada pegangan dan ikutan masing-masing,cuma kita sebagai manusia berakal harus mencari kebenaran la dalam agama masing-masing kan...sensasi selalu mencari kebenaran dan sebab-sebab kenapa boleh,dan tak boleh,kenapa haram dan kenapa halal...dan puas hati la,sensasi selalu dpt temui jwpn yang bernas dengan agama Islam ..

    Sensasi dulu slalu tak puas hati kenapa lelaki boleh kahwin empat...tp sebenarnya nie pun adalah satu ujian Allah kepada para isteri,dan tanggungjawab para suami,..dan sesungguhnya lelaki yang nak kahwin lebih mestilah cukup syarat,adil,ada ilmu agama yg cukup,berkahwin lebih dengan sebab yg munasabah,menjaga hati para isteri..

    sebab zaman dahulu,selalu ada peperangan,ramai isteri yg menjadi balu,takda tmpt bergantung,sahabat2 arwah suami nak membantu pun susah,nanti menimbulkan fitnah dan buruk sangka,disinilah,mereka berkahwin lebih utk memikul tanggungjawab menjaga maruah wanita ,dan menjaga wanita itu dan anak-anaknya.

    Si siteri pertama mestila ada rasa cemburu dan rasa terpaksa berkongsi kasih,tp disinilah suami kena convince isteri dan bimbing mereka agar isteri menghormati suami dan merasa gembira dgn layanan baik suami..Lelaki yg kahwin lebih dan tidak adil nie,teruk la balasannya nanti kan..Isteri yang redha dimadukan pulak mendapat payung emas kat syurga.

    Apa pun,kalau lelaki kahwin lebih sebab nafsu,sebab nak wanita yg lebih muda,sebab dah bosan dengan isteri pertama,yang ini,memang lerrrrr menyakitkan hati..

    Tp kalau sensasi sendiri..mungkin tak sanggup la.. :P melainkan dibuka hati ini menerima madu kerana Allah S.W.T.... wallahualam...mintak dijauhkan..ehe..

    Jawapan dari Surah Quran :Mengapa aku diuji?

    Posted: 19 Oct 2010 12:20 PM PDT



    KENAPA AKU DIUJI ?
    Surah Al-Ankabut, ayat 2-3
    Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan ( saja ) mengatakan : "kami telah beriman ", sedangkan mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.


    KENAPA AKU TIDAK MENDAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
    Surah Al-Baqarah, ayat 216
    Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi(pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui,sedangkan kamu tidak mengetahuinya.


    KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
    Surah Al-Baqarah, ayat 286
    Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.


    RASA KECEWA?
    Surah Al-Imran, ayat 139
    Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang2 yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang2 yang beriman.


    BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?
    Surah Al-Imran, ayat 200
    Hai orang2 yang beriman,"bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetapkanlah bersiap siaga (diperbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung. Surah Al-Baqarah, ayat 45 Dan mintalah pertolongan (kepadaAllah) dengan jalan sabar dan solat. Dan sesungguhnya solat itu amatlah berat,kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.


    APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?
    Surah At-Taubah, ayat 111
    Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang2 mukmin, diri dan harta mereka dan memberikan syurga untuk mereka.


    KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
    Surah At-Taubah, ayat 129
    Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Allah selain Dia.Hanya kepadaNya aku bertawakal.


    AKU TIDAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!
    Surah Yusuf, ayat 37
    Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS