Nuffnang

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

sumber :-

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Drama Songkok Memey Suhaiza & Mubarak Majid

Posted: 16 May 2011 04:19 AM PDT

Nilai Kasih Sayang ditonjolkan RTM Dalam Drama Bersiri Songkok Di TV1

Mustafa, seorang pembuat songkok tradisional. Namun tiada seorang pun dari zuriatnya yang mahu diperturunkan bakatnya itu. Arus pemodenan dan cara pemikiran anak anaknya yang kaya dengan IT membuatkan mereka alpa dan lupa bahawa jasa songkoklah yang membesarkan dan memberi mereka pelajaran hinggalah dapat mengenal dunia yang serba canggih yang menjadi teras hidup mereka kini. Namun Mustafa tidak berdendam malah jauh sekali berkecil hati dengan sikap anak-anaknya itu.

Chong Lee rakan sedari zaman mudanya amat memahami perasaan temannya itu. Dia tahu bertapa bermaknanya songkok pada Mustafa. Dia juga tahu bertapa kerana songkok buatan tangan Mustafa itu juga telah menyelamatkan nyawanya suatu masa dahulu.

drama Songkok

Tanpa diduga anak Chong Lee, Chong Wu atau lebih senang dipanggil Wu seakan jatuh cinta dengan seni membuat songkok yang halus lagi teliti oleh mustafa itu. Setelah berkali kali Chong Lee memujuk teman rapatnya agar menerima Wu sebagai anak muridnya akhirnya Mustafa bersetuju.

Begitu kisah yang melatari drama bersiri Radio Televisyen Malaysia (RTM) bertajuk Songkok, setiap Jumaat, jam 3.30 petang mengisi slot Kasturi di TV1. Dibintangi oleh Mubarak Majid, Fadilah Mansor, Z.Zamrie, Memey Suhaiza, Ng Hung Shen, Irfan Roslan, Chomat Samad dan Taha Wahid sepanjang 13 episod siarannya, Songkok sarat memaparkan nilai kasih sayang tidak kira bangsa, agama mahupun budaya di samping ikatan kekeluargaan yang kuat dalam watak yang diketengahkan.

Kisahnya bermula dengan memaparkan situasi gerai songkok Mustafa lengang, sesepi surau dikampung yang diduduki Mustafa dan isterinya Ziaton itu. Hanya segelintir golongan tua yang memenuhi jemaah disurau itu. Dan kebanyakan warga belia seperti anak-anak Mustafa, Daris dan Iwan yang telah berhijrah kebandar bagi mengejar kehidupan yang lebih menjamin masa hadapan mereka atau sebenarnya mengejar materialistik dan kebendaan. Kini yang tinggal bersama Mustafa dan Ziaton hanyalah anak tunggal perempuan mereka iaitu Zara.

Zara yang sedang belajar ditingkatan lima juga turut berikrar untuk menjejak langkah seperti abang-abangnya untuk meninggalkan kampung dan mahu bergelar warga kota. Dia agak malu dengan karenah ayahnya yang sering bercakap dan menceritakan kisah kisah merdeka kepada setiap orang yang ditemuinya. Ini kerana dibelakang Mustafa ramai yang mencemuhnya.

Maka bermulalah hidup Wu sebagai pembuat songkok. Ramai teman Wu mencemuh Wu kerana berjinak dalam bidang yang jauh tersasar dari budaya dan kepercayaan mereka itu. Namun Wu tidak memperdulikan kata kata hinaan mereka itu. Jauh disidut hatinya, Wu sedar bertapa dia dan terutama sekali bapanya terhutang nyawa pada Mustafa dan songkoknya itu.

Pada satu malam tanpa diduga, Daris dan Iwan pulang kerumah Mustafa. Tujuan mereka Cuma satu, iaitu untuk membawa Mustafa, Ziaton dan Zara tinggal bersama mereka dibandar. Daris dan Iwan menyatakan mereka mahu membalas budi ayah mereka dan mahu ibubapa serta adik kesayangan mereka mengecapi kemewahan yang dinikmati mereka di ibukota itu. Namun niat murni mereka itu tidak dipersetujui oleh Mustafa.

Antara memenuhi hasrat seorang anak yang mahu menyenangkan ibu dan bapanya atau perniagaan songkok yang telah sebati dalam hidupnya apakah yang menjadi pilihan Mustafa? Saksikan kesudahannya dalam Songkok, setiap Jumaat, jam 3.30 petang di TV1.

babak dalam Songkok

drama bersiri Songkok

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

  • Gambar Memey Suhaiza Suhaimi Norman Hakim Tangkap Khalwat
  • Gossip Tergempar: Norman Hakim dan Memey Ditangkap Basah?
  • Ibu Norman Hakim Restui Hubungan Norman & Memey
  • Gambar Imej Baru Norman Hakim Botak Macam Mawi
  • Akukah Tanggang & Mahsuri Bakal Ditayangkan di TV3
  • Trivia Album Raya Paling Mahal di Dunia
  • Drama Sempena Hari Merdeka di TV2
  • Gambar Iqram Dinzly Dengan Putri Aurora
  • Gosip Norman Hakim dan Memey Akan Kahwin di Aidiladha Fitnah?
  • Kisah Norman Hakim Abby Abadi: Tilam Toto, Selimut, Tuala Basah Bahan Bukti
  • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    Showdown 2011 Top 11 Crews Step It Up

    Posted: 16 May 2011 03:10 AM PDT

    TOP ELEVEN CREWS STEP IT UP!!

    WHO WILL BE ELIMINATED THIS WEEK?

    SHOWDOWN 2011 has now gone LIVE! The countless turns, jumps, isolation of body parts, flips, stands and crazy spins are just a modest account of what we've seen on SHOWDOWN 2011, as the crews battle it out towards earning themselves the SHOWDOWN 2011 Championship title and the grand prize of a massive RM50,000 cash!

    From the hundreds of aspiring dance crews that swarmed in for auditions, rounds of eliminations, auditions, battles, the MELTDOWN phase and the first LIVE show – we now have the spot light on the top 11.

    SOULUTION

    The SHOWDOWN 2011 LIVE show takes place at the official venue I-City, Shah Alam, every Wednesday at 9.30pm. This week catch the Top 11 crews drop the hippest moves to the 80's theme as they show off their coolest skill in front of a LIVE audience, leaving it up to the Malaysian public to determine the bottom 4 crews via SMS voting. The four crews with the least amount of votes will have to BATTLE it out for the judges before they decide which crew gets eliminated. To vote for your favourite crew type SD CREW CODE and send it to 33399. For 5 or 10 votes type SD5 or SD 10 CREW CODE and send it to 33399. It would then be up to the star studded judge panel made up of award-winning rapper/album producer Joe Flizzow of Too Phat and renowned dancer/choreographer Maple Loo to determine who was to get eliminated!

    Last week has brought us to the top 11 dance crews of the competition, as SHOWDOWN 2011 bidded goodbye to EGS Monsters. The crews that have engraved their names in the Top 11 include, Panic, Force 136, Bounce Stepperz, Dejavu Breakers, Borneo Crew, Elecoldxhot, Blazin Squad, HMC Phlow, Roku Steps, Stepholic and Soulution.

    Hosted by Fly.FM's reputed deejay Hafiz Hatim and showcasing a star studded judge panel, SHOWDOWN 2011 is also telecasted LIVE on 8TV every Wednesday at 9:30pm. You can catch the encore every Tuesday at 11.45pm.

    "The LIVE show is about to get even more exciting now!" says Group General Manager of 8TV and ntv7, Ms. Airin Zainul. Airin adds: "It's shocking that some really good crews landed in the bottom four last week. Make sure you vote for your favourite crew to ensure they don't fall in the bottom four."

    Come witness the crews drop their most exhilarating moves right in front of your eyes and get your hands on the exclusive tickets to the LIVE show at these SHOWDOWN 2011 roadshows venues.

    Also, get your hands on the SHOWDOWN 2011 exclusive tickets from the 8 Team, by tuning in the 8TV Quickie or by logging on to the Showdown Facebook Fan Page. You can also redeem your tickets at the Sri Pentas, Guard House every Monday to Friday from 10am to 12pm or from 2pm to 5pm.

    Just as exciting as the dance warfare are behind the scenes preparation, drama and the oh-so juicy gossips that we have to splurge on the finalist in the special Diaries' programme called SHOWDOWN 2011 Diaries…From the Streets, created especially for you to get to know the finalists a little better. SHOWDOWN 2011 Diaries…From the Streets, will air exclusively on 8TV every Tuesday at 11.30pm.

    Get ready to witness even more electrifying energy, unthinkable skill and creative choreography as the TOP 11 crews step up their game and dance it out! Dont forget to keep your favourite crew in the game by voting! Who will be eliminated this week? Who will win the grand prize of RM50,000 plus the title SHOWDOWN 2011 Champions? Stay tuned to SHOWDOWN 2011, Every Wednesday, 9.30pm exclusively on 8TV.

    This year, online interactivity and content will also be taken to another level. SHOWDOWN 2011fans will be able to access vast content and information as well as go social on SHOWDOWN 2011's microsite http://www.8tv.com.my/showdown/2011/ . What's new and great about the site this year? Not only will viewers get to know your favourite Top 12 Dance Crew better, you can also have access to video dance tips by experts (from the likes of Byron Carter and BBoy China from Thailand), LIKE your favourite Dance Crew Facebook pages, see our extensive Video Gallery (Not Seen on TV, 2010 recaps, full episodes and diaries) and Photo Gallery (Auditions, Meltdowns & Episodic) and so much more. The most exciting content will be the introduction of an interactive Online Battle application. More details coming soon!

    Get ready to witness, electrifying energy, unthinkable skill, creative choreography and intense passion, as SHOWDOWN 2011 makes its way to you every Wednesday at 9.30pm exclusively on 8TV. All this and more can be enjoyed for free only on 8TV. 8TV is also on Astro's Channel 708.

    Don't forget you can also catch your favourite 8TV programmes by simply logging to www.8tv.com.my / www.tonton.com.my. Also, follow us on www.facebook.com/8TVshowdown for web exclusives and to watch your favourite episodes of the show. Are you game?

    SOULUTION_1

    bounce stepperz

    Soulution_2

    Tags: , , , , , , , , , , ,

    Tags: , , , , , , , , , , , ,

    Click on the following buttons to share this article with your friends:

    Baca artikel lain yang berkaitan:

  • Showdown Episode 3 The Battles Johor Bahru & Penang
  • Showdown 2011
  • Showdown Street Fest 2010 8TV
  • SHOWDOWN 2011 Kembali gegarkan Malaysia
  • Ujibakat SHOWDOWN 2011
  • Step Forward 8TV
  • Hafiz Penyampai Fly FM Jadi Hos Showdown 2010
  • Wakaka Crew Juara Showdown 2010
  • Chasing Mummies New Series Astro channel 555
  • 8TV Umum 12 Top List Showdown 2010
  • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    Zon Artis

    sumber :-

    Zon Artis


    (Gambar) Pernikahan Yassin Senario

    Posted: 16 May 2011 06:25 AM PDT

    GAMBAR KAHWIN YASSIN SENARIO

    Takde angin, takde ribut, tup-tup Yassin Senario dikatakan sudah berkahwin. Ini berikutan tersebarnya beberapa gambar yang mana salah satunya jelas menunjukkan Yassin sedang menunggu detik untuk dinikahkan. Anda tengok sendiri gambar-gambar kat bawah ni.

    GAMBAR KAHWIN YASSIN SENARIO

    GAMBAR KAHWIN YASSIN SENARIO

    Andai benar Yassin sudah selamat mendirikan rumahtangga, tahniah kami ucapkan. Selamat berbahagia dan semoga rumahtangga yang dibina akan berkekalan buat selama-lamanya. Buat Yassin, jaga isteri elok-elok. Oh ya, seperti info yang kami perolehi, nama isteri Yassin tu ialah Farah.

    Psstt: ~ Nah, 6 buah iPad dan 90 buah Panasonic dect phone untuk dimenangi

    Related Posts with Thumbnails Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    aReaL&Celebrity

    sumber :-

    aReaL&Celebrity


    Takziah... Remy Ishak Patah Kaki Akibat Kemalangan Motosikal Berkuasa Tinggi.

    Posted: 16 May 2011 07:34 PM PDT

    Salam 1Malaysia, Terkejut Beruk Den Pabila Terbaca Satu Artikal Berita Kemalangan Motosikal Berkuasa Kuda Tinggi A.K.A Superbike Yang Melibatkan Pelakon Terkenal, Remy Ishak.Kemalangan Ini Berlaku Semasa Remy Yang Dikatakan Sedang Menunggang Motosikal Kesayangan nya *Model KTM Duke 690 Kot* Terbabas Jalan Berhampiran LRT Jelatek.


    Yang Peliknya,Motosikal Tu Takde Calar Pon.. Mmm... Kemalangan Misteri Nih.. Tapi, Sejauh Mana Kebenaran Berita Ini Pon AKu Tak Pasti.. Try Gak Cekidaud Kat Facebook Page Remy Ishak.. Found Nain'... Maybe Kemalangan Tu Salah Satu Dari Babak Filem Nur Kasih The Movie 2 Kot... Diharap Remy Ishak Sihat Hendaknya...Sumber

    P/s:Nak Tengok Filem Nur Kasih The Movie, Tapi Masa Tak Mengizinkan... Waaaa.....



    Churp1 Churp2 Churp3 Churp4 Churp5 Churp6
    Cameron Highlands, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai, Kemalangan Bas, Kemalangan Jalan Raya, KM15 ,gambar kemalangan di Jalan Pekan Nenasi, gambar kemalangan di tali air, gambar kemalangan dipahang, Isu Semasa, kemalangan bas, kemalangan bas di Jalan Pekan Nenasi,rekod, pecah rekod, nuffnang, unique visitor nuffnang, innit nuffnang, bilangan pengunjung, absolute unique visitor, count unique visitor, php unique visitor, php visitor counter, unique user, unique visitor google, unique visitor statistics, unique visitor stats, unique visitor traffic, unique visitors, website visitors, analytics unique visitors, monthly unique visitors, unique visitors definition, website unique visitors,Proton inspira,facebook,ipad,Malaysia,benci bilang cinta,youtube,world cup 2010,yahoo,justin bieber,login facebook,fb,games,utusan online terkin,google,mudah.com.my,Selangor,mail,didi games,yahoo mail,fifa,you,maher zain,david villa,justin bieber,lionel messi,luna maya,ronaldhino,din beramboi,Fernando torres,lady gaga,kaka,hanis zalikha,cristiano ronaldo,lee min ho,van persie,adam lambert,iker casillas,siti nurhaliza,mesut ozil,paul tan,fabregas
    Kongsi Gosip Ini Di Facebook Anda Dengan Menekan Butang LIKE Di Bawah.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    borak kosong

    sumber :-

    borak kosong


    Posted: 16 May 2011 09:25 PM PDT

    OSLO - Seorang warga negara Jerman dinyatakan sebagai pemilik janggut terbagus di dunia setelah membuat takjub masyarakat pada sebuah pertandingan yang diadakan di Norway. Janggut unik tersebut dibentuk seperti seekor rusa dan bendera Norway.

    Elmar Weisser, seorang penata rambut yang berusia 47 tahun mengalahkan 160 pesaing dari 15 negara dan mendapatkan peringkat pertama Kejuaraan Misai dan Janggut yang diadakan di Trondheim, Norway.
    Hebatnya, Weisser sebelumnya juga sudah pernah mengikuti pertandingan ini dan telah menang beberapa kali. Dirinya mengaku bahawa saudara perempuannya telah membantunya dan mereka berusaha seharian untuk membentuk janggut ini.

    "Ketika janggutku tidak tertata, janggutku sampai ke pinggang. Ini harus dilipat," ucap Weisser seperti dikutipAFP.
    Weisser juga mendapatkan juara serupa tahun 2005 di Berlin, Jerman dengan jenggotnya yang membentuk gerbang Brandenburg. Bahkan, dua tahun yang lalu dia menang di Britain dengan rekaan uniknya iaitu Menara London.
    Sumber :http://www.okezone.com/

    Kerana rambut 'cornrows' pelajar diusir dari kelas

    Posted: 16 May 2011 08:41 PM PDT

    SEORANG pelajar di Britain berjuang di pengadilan kerana dilarang memiliki gaya rambut 'cornrows', gaya rambut Afrika Barat. Pelajar yang namanya dirahsiakan kerana alasan hukum itu menilai, sekolah memperlakukannya secara rasis.


    Pelajar berusia 13 tahun itu ditolak St Gregory Catholic Science College di Kenton, Harrow, London Utara, kerana gaya rambutnya. Akibat penolakan, remaja yang disebut sebagi G, mengalami 'pukulan' yang sangat keras atas harga dirinya kerana dikeluarkan pada hari pertama di kelas.

    Para pelajar di sekolah elite ini dilarang mengenakan gaya rambut Afrika Barat yang berbentuk kepangan di sepanjang kulit kepala. Pejabat sekolah berpendapat, model rambut seperti ini boleh digunakan para pelajar sebagai 'lambang' keanggotaan geng. Seperti dikutip dari Telegraph.


    Dalam persidangan yang berlangsung di Pengadilan Tinggi London, dinyatakan bahawa sekolah melanggar hukum dan melakukan diskriminasi ras dan jenis kelamin kerana, para pelajar yang ada di sekolah tersebut diizinkan memiliki gaya rambut cornrows.

    Sang pelajar, yang keturunan Afrika Karibia ini bersama dengan ibunya meminta sang hakim agar membatalkan keputusan sekolah, yang dibuat pada September 2009. Kuasa hukum siswa, David Wolfe mengatakan gaya rambut cornrows merupakan sebahagian dari tradisi keluarga sang anak.

    Dalam persidangan, ibu sang anak mengatakan gaya rambut itu adalah hal sangat penting sebagai identiti budaya dan ras. Sementara Wolfe menuduh pihak sekolah rasisme dan melanggar Undang-Undang diskriminasi ras dan jenis kelamin.


    Pihak sekolah menolak tuduhan ini dan mengatakan kebijakan soal larangan adalah rasional dan legal. Kuasa hukum sekolah, Peter Oldham menyatakan, jika guru besar sekolah membuat pengecualian kepada G, maka akan timbul kesulitan serius. Akan ada tekanan dari siswa lainnya yang meminta pengecualian, sehingga sekolah sulit untuk mempertahankan peraturan atas seragam dan potongan rambut.

    Hebat..Sekolah di Texas guna kamera untuk ukur kadar kalori yang diambil pelajar

    Posted: 16 May 2011 07:45 PM PDT

    SAN ANTONIO – Sebuah sekolah di Texas, Amerika Syarikat melakukan inovasi untuk memantau pelajarnya. Projek memantau makan tengahari bernilai USD2 juta ini dilakukan dengan cara memasang kamera berteknologi tinggi. Sekolah akan memantau makanan apa yang dimasukkan para pelajar ke pinggan makan tengahari mereka dan melihat makanan apa yang tidak dihabiskan.

    Kemudian, foto akan menganalisa dengan cara menghitung berapa banyak kalori yang dimakan tiap pelajar. Pejabat kesihatan setempat mengatakan program yang didanai dari hibah Jabatan Pertanian AS ini, merupakan yang pertama diterapkan di sekolah AS, seperti dikutip dari Straits Times.

    Peneliti berharap melalui hasil analisa, para orang tua akan mengubah kebiasaan makan anak mereka di rumah. Data tersebut juga akan digunakan untuk memelajari makanan apa yang cenderung dipilih anak dan berapa banyak yang mereka makan jika memilih makanan itu.

    "Hal ini sangat canggih," kata Direktur Pusat Penelitian Sosial dan Kesihatan San Antonio, Dr Roberto Trevino. Dia yang merupakan pengawas program ini menyatakan, orang tua akan diminta untuk menyetujui agar anak mereka ikut program ini. Secara berkala, orang tua akan menerima laporan makanan apa yang dipilih anak saat makan tengahari. Trevino mengatakan yang difoto hanya pinggannya dan bukan wajah sang pelajar.

    Berikut adalah cara kerjanya: para siswa akan membawa pinggan makan tengahari dengan kode bar yang unik. Setelah siswa mengisi piring mereka ke bawah garis dan memilih makanan, kamera di atas juruwang akan mengambil gambar setiap pinggan.

    Ketika makan siang selesai dan pelajar mengembalikan piring ke dapur, kamera lain akan mengambil gambar apa yang tersisa di pinggan. Software kemudian akan menganalisa sebelum dan sesudah foto, untuk menghitung kalori yang dimakan dan membuat laporan nutrisi dalam makanan.
    (rhs)

    Gila...Menantu acu pisau rampas anak dari mentuanya

    Posted: 16 May 2011 06:00 PM PDT

    Kenapa boleh jadi begini?
    saya petik dari myMetro

    SUNGAI PETANI: Bagi 'merampas' anaknya, seorang lelaki sanggup mengacu pisau terhadap ibu mentuanya sebelum melarikan bayi lelaki berusia lapan bulan itu daripada rumah ibu kepada isterinya di Kampung Permai.

     Dalam kejadian kira-kira jam 12.30 tengah malam Khamis lalu, lelaki terbabit, Zulkipli Mohamad, 31, dikatakan bertindak demikian ketika isterinya, Siti Fairuz Abd Wahab, 24, tiada di rumah kerana ke kedai berhampiran.

     Selepas beredar bersama anaknya, Muhammad Darwis Ikhram Abdullah, lelaki itu menghantar SMS dengan menyatakan 'jangan harap hang (awak) nak tengok anak lagi, dia ada dengan aku' kepada Siti Fairuz.

     Siti Fairuz ketika ditemui berkata, sebaik pulang ke rumah, ibunya memberitahu Muhammad Darwis dilarikan suaminya, lalu dia segera berusaha menghubungi Zulkipli melalui telefon bimbit, namun tetapi tidak dijawab lelaki itu.

     "Saya meminta bantuan beberapa penduduk dan cuba mencari suami di sekitar kawasan taman perumahan berdekatan, namun gagal. Saya membuat laporan di Balai Polis Sungai Petani.

    Hebat…Kehilangan Dua Kaki akibat Gempa Bumi tak Surutkan Guohong Jadi Perenang

    Posted: 16 May 2011 05:45 PM PDT

    REPUBLIKA.CO.ID, BEIJING – Namanya Dai Guohong. Pemuda 18 tahun ini memiliki banyak impian untuk masa depannya. Apa daya, gempa bumi hebat di Sinchuan "memenggal" hampir habis seluruh kakinya.

    Surutkah tekad Guohong? Tidak. Ia terus berlatih. Kini, ia menjadi salah satu perenang andal negeri itu.

    Bencana datang tiga tahun lalu saat gempa hebat meruntuhkan sekolahnya di Beichuan. Dia selamat dengan kedua kali harus dipotong. Sedang 26 teman sekelasnya, tewas dalam bencana itu.

    Dinyatakan setelah melakukan serangkaian pembedahan Guohong kembali berlatih. Kini, dia disiapkan untuk mewakili China dalam Paralympics di London tahun depan.

    "Doktor berkata, renang bagus untuk tubuhku, maka aku gigih berlatih," ujarnya. Ia berjanji akan melakukan yang terbaik di London.

    Hebat cara kakak iniduduk dalam bas

    Posted: 16 May 2011 11:01 AM PDT

    hebat cara dia duduk...

    Kulit Tangan dan Kaki Lelaki China Ini Mendadak Berubah Seperti Kulit Limau

    Posted: 16 May 2011 10:01 AM PDT

    REPUBLIKA.CO.ID, BEIJING – Doktor di China sedang mencuba untuk mengubati seorang lelaki 51 tahun yang tangan dan kaki tiba-tiba membengkak. Tak hanya itu, empat anggota tubuh itu juga berubah tekstur menjadi serupa  kulit limau.

    Gejala yang dialami Yang Bing, nama lelaki itu, menurut doktor adalah contoh ekstrim namun klasik myxedema pretibial, komplikasi jarang penyakit Graves.

    Dia didiagnosis dengan penyakit Graves enam tahun yang lalu dan memakai ubat-ubatan tanpa batas.

    Namun, Yang mengeluh ubat tidak meredakan gejala aslinya dan berhenti memakannya setelah dua tahun.

    Saat itulah tangan dan kaki mulai membengkak dan – akhirnya – ia pergi ke Hospital  Xin Qiao di Chongqing untuk mencari bantuan.

    Yang berkata penyakitnya itu dimulai dengan ruam berair yang muncul di bahagian belakang tangan dan kaki. Makin hari, ruam itu berubah menjadi lepuhan yang kain membesar.

    "Mereka akhirnya membentuk cengkerang keras dan sekarang saya tidak dapat berbuat apa-apa dengan tangan kiriku, tidak bahkan membuat kepalan," katanya.

    "Dan aku harus memakai kasut terbesar yang ketika membukanya, harus digunting."

    Ibu Cekik Anak Kandung Hingga Mati Kerana Kahwin Pemuda Hindu

    Posted: 16 May 2011 09:46 AM PDT

    TRIBUNNEWS.COM - Dua perempuan Muslim membunuh anak perempuan mereka kerana menikahi pemuda beragama Hindu. Keduanya membunuh anak mereka dengan mencekiknya hingga tewas. Demikian diberitakan Daily Mail, Isnin (16/5/2011).

    Pengantin baru bernama Zahida (19) dan Husna (26) dicekik hingga meninggal dunia ketika kembali ke rumah setelah menikahi pemuda pilihan mereka. Demikian ujar Anil Kumar Kusan, seorang polis yang bertugas di wilayah Baghpat,negara bahagian Uttar Pradesh, India, tempat kejadian itu berlangsung.

    Zahida dan Husna bertetangga dan jatuh cinta dengan dua pekerja kontrak. Mereka berdua memilih kahwin lari dan kembali ke rumah masing-masing dengan harapan boleh berdamai dengan keluarga. Ibu mereka yang masing-masing bernama Khatun dan Subrato menolong satu sama lain mencekik anak kandung sendiri.

    "Kami membunuh mereka kerana membuat malu komuniti. Bagaimana boleh mereka kahwin lari dengan (pemuda) Hindu? Mereka pantas mati dan kami tak punya rasa sesal," kata Khatun setelah ditangkap pada Jumaat, minggu lalu

    Suami Sebut Nama perempuan Lain di Malam Pertama

    Posted: 16 May 2011 08:33 AM PDT

    TRIBUNNEWS.COM - Pasangan pengantin baru memutuskan berpisah setelah pengantin lelaki menyebut nama perempuan lain di malam pertama.

    Sun Qiang (24) bertemu pengantin perempuan, Hu Yan, di kampung halamannya, Suiqian di Daerah Jiangsu, China, pada Oktober tahun lalu. Dua bulan kemudian, mereka menikah secara tradisional dan tak mendaftarkannya di catatan sivil.

    Sun memberikan keluarga Hu berupa emas, motosikal, dan wang sebanyak 20 ribu yuan , sebagai mas kahwin. Setelah pesta, Sun dan Hu kembali ke bilik mereka. Ketika melihat Hu, Sun menyebut nama perempuan lain dalam keadaan mabuk.

    Sang pengantin perempuan marah dan kembali ke rumah orangtuanya, esok harinya. Ia menolak menerima suaminya kembali meski berulang kali meminta maaf.

    Pada Februari tahun ini, Sun meminta pernikahan dibatalkan dan memaksa agar Hu mengembalikan mas kahwin yang kemudian ditolak Hu.

    Perkara kemudian bergulir di pengadilan. Hasilnya, pihak pengadilan meminta agar semua perhiasan, motor, dan sebahagian wang sebagai mas kahwin dikembalikan ke Sun.

    Sumber: AsiaOne

    Pilot Bunuh Isterinya Yang Kaya Gunakan Alat Bantu Seks Milik Kekasih

    Posted: 16 May 2011 07:00 AM PDT

    TRIBUNNEWS.COM - Seorang pilot dituduh membunuh isterinya yang kaya dengan menggunkan alat bantu seks yang sering digunakannya bersama kekasih barunya. Alat bantu seks itu ditemukan bersama dengan mayat sang isteri. Demikian diberitakan Daily Mail.

    Robert Brown (47),  pilot di Syarikat Penerbangan British Airways, bertengkar dengan isteri yang telah memberikannya dua anak, Joanna Brown (46) di mansion sang isteri yang bernilai 3 juta poundsterling di Windsor Great Park, Windsor, Britain. Dia kemudian menggunakan alat bantu seks untuk mengikat leher isterinya hingga tewas.

    Di dalam plastik pembungkus mayat isterinya ditemukan plaster, pengikat taman, sarung tangan getah, kasut plastik, dan tukul kayu yang memilik getah.

    Ketika kekasihnya, Stephanie Bellemere (41), memberikan kesaksian di pengadilan, dia mengatakan jika pengikat taman itu digunakan saat bercinta. Sementara, beberapa item yang ditemukan dari lokasi penggalian mayat, Bellemere menyatakan itu hanya alat-alat rumah tangga biasa.

    Bellemere adalah pramugari British Airways yang berasal dari Oise, sekitar 80 kilometer arah utara Paris dan bertemu Brown ketika bekerja sama dan berkasih pada tahun 2007. Bellemere hamil lima bulan ketika isteri Brown tewas dibunuh pada 31 Oktober tahun lalu.

    Surat khabar Unik, Selesai Dibaca Boleh Terus Di makan

    Posted: 16 May 2011 06:30 AM PDT

    Begitu isinya habis dibaca, biasanya surat khabar terus disimpan atau dibuang dan kalau sudah banyak dijual . Namun, idea redaksi Metro, sebuah surat khabar yang terbit di Britain, dan sejumlah ahli makanan membuat seauatu yang unik.


    Mungkin terinspirasi Willy Wonka, tokoh dalam film Chocolate Factory, yang membuat segala sesuatu di sekitar kita boleh dimakan, mereka menciptakan bentuk surat khabar Metro yang boleh dimakan.

    Seperti dilapor web Metro.co.uk, kerja sama itu menghasilkan suratkhabar yang boleh dimakan. Jadi begitu selesai dibaca, suiratkhabar tak perlu dibuang, tetapi lboleh terus dimakan saja.


    Heston Blumenthal,seorang pakar masak, punya peranan besar dalam mewujudkan idea unik ini. "Suratkhabar yang boleh dimakan ini sedikit banyak merupakan obsesi saya," katanya.

    Soal rasa bagaimana? Para sukarelawan sudah mencabik-cabiknya dengan gigi mereka dan menelannya. Mereka pun menganggukkan kepala dan menilainya sangat lazat.


    Tentu saja produksi suratkhabar itu tidak hanya memerlukankan editing yang ketat, tetapi pengolahan adunan yang cermat pula. Adunan itu sendiri terdiri atas tepung maizena, minyak sayur, permen arab, air dan asam sitrat yang dimasak hingga menjadi pasta liat dan dibentuk menjadi lembaran.

    Pasta itu kemudian ditaburkan ke lembaran tipis itu melalui kasa sutra yang diatur sedemikian rupa menjadi headline, foto dan artikel.


    Proses pembuatan dan pencetakan suratkhabar lazat ini memerlukan beberapa jam. Untuk mengeringkannya perlu waktu sedikit lama. Untuk polesan terakhir, suratkhabar itu diberi aroma vanila yang baunya lembut.

    Charles Bouquet, dari Edible Paper Company, mengatakan projek itu akan mendorong kebiasaan daur ulang dalam masyarakat. "Kami berharap ini memberikan tambahan aroma pada berita dan menyajikan menu isu-isu terkini yang lebih berwarna."

    sumber :http://bayusp.blogspot.com

    Inilah ambulan yang boleh membuat pembedahan didalamnya

    Posted: 16 May 2011 05:00 AM PDT

    Dubai, negara kosmopolitan di kawasan Arab, sudah memiliki gedung tertinggi, apartment tertinggi dan aquarium terbesar di seluruh dunia. Kali ini, Dubai lagi-lagi bikin sensasi dengan memiliki ambulan terpanjang di dunia.

     Ketua Dubai Ambulance Center (DAC), Khalifa bin Darri, panjang ambulan itu sekitar 18 meter dan boleh membawa 44 pesakit sekaligus. Ambulan terpanjang itu, dilengkapi dengan tempat pendaratan helikopter di bahagian atapnya termasuk fasiliti satelit dan internet untuk para doktor yang bertugas.

     Selain itu, terdapat ruang-ruang operasi, ruang perawatan intensif (ICU), ruang radiografi dan apotik yang saling terintegrasi. Pendek kata, ambulan terpanjang itu sudah mirip hospital berjalan. "Ambulan ini akan menjadi hospital berjalan yang akan dikerahkan jika terjadi kecelakaan dan operasi penyelamatan dengan jumlah korban yang banyak, sehingga para korban boleh langsung mendapatkan perawatan sebelum dipindahkan ke wad," papar Darri.

     Ambulan yang direka oleh orang Dubai sendiri itu, diharapkan sudah boleh dioperasikan dalam tiga bulan ini. Menurut Darri, mereka sengaja membuat ambulan super besar itu kerana tingkat kecelakaan lalu lintas di Uni Emirat Arab terbilang cukup tinggi. Kecelakaan paling buruk terjadi tahun 2008 lalu yang melibatkan lebih dari 200 kereta dalam pelanggaran.

     "Kami perlu ambulan yang boleh membawa pesakit sebanyak mungkin dan memberikan perawatan secepat mungkin. Oleh sebab itu, satu pasukan dari Emirat mereka ambulan ini dan mengirimnya ke sebuah perusahaan otomotif Jerman untuk pembuatannya," ujar Darri.

     "Ambulan ini merupakan lompatan besar dari sejarah pelayanan ambulan. Ini bukan sekadar ambulan biasa yang digunakan untuk membawa pesakit tapi ambulan yang memberikan layanan medik yang lengkap sehingga korban mungkin tidak perlu ke hospital lagi setelah menjalani perawatan di ambulan ini," sambung Darri, yang menilai bahawa ambulan terpanjang itu lebih efektif dari sisi waktu dan biaya jika dibandingkan menggunakan ambulan-ambulan kecil.

     Darri mengatakan, pihaknya juga sudah menhubungi pihak Guinness Book of World Record agar ambulan ini boleh dimasukkan dalam buku rekod dunia sebagai ambulan terpanjang di dunia. Namun belum ada jawaban dari pihak Guinness.

    Akibat kata tidak pada panda

    Posted: 16 May 2011 04:00 AM PDT



    Brutal betul iklan ni......

    Lidah hampir putus kerana sukarela cuba ubat ilmu kebal

    Posted: 16 May 2011 03:00 AM PDT

    Hampir saja lidah Hayatu, warga Malihut, Ternate, Maluku Utara putus kerana hirisan parang. Hayatu memberanikan diri menjadi sukarela untuk menguji ubat kebal yang dijual di pasar malam Swering.

    Ceritanya bermula ketika Hayatu hendak kembali ke Hospital Medika tempat isterinya dirawat. Sehabis membeli makan malam, Hayatu singgah di tempat penjaja ubat kebal ..

     Penjual ubat kebal terus menarik Hayatu untuk mencuba ubat yang dijualnya. Mulanya kepala Hayatu digesekkan dengan parang kemudian leher dan tangan juga diuji kekebalannya.

     Untuk meyakinkan calon pembeli, rupanya penjual ubat meminta Hayatu menjulurkan lidah untuk disayat dengan parang. Baru satu kali irisan, lidah Hayatu pun berdarah.  Hayatu memberontak kesakitan.

     "Saya terkejut kerana terasa sakit. Ternyata ada darahnya. Untung saja saya cepat menahan tangannya untuk tidak lagi menghiris. Jika tidak, pasti lidah saya dibuat putus," tkata Hayatu pada okezone, ketika ditemui selepas memberikan keterangan di Mapolres Ternate.

     Melihat korbannya berdarah, penjual ubat pun kata Hayatu langsung melarikan diri. Satu unit patroli polis yang tiba di lokasi kejadian, gagal menangkap pelaku. Namun, polis berhasil mengambil barang bukti pelaku berupa sejumlah ubat yang dicurigai  dan menyita sebilah parang milik pelaku.

     Kerana gagal meringkus pelaku yang sudah melarikan diri, polis lantas menahan beberapa rakan pelaku untuk disiasat di Mapolres Ternate. Dari data yang dihimpun, pelaku yang bernama Dayat baru tiba beberapa hari di Ternate. Dayat dan temannya tinggal di sebuah krumah di Kelurahan Kota Baru, Ternate Tengah.

    Jennifer Mills-Westley, Wanita Yang Dipenggal Tanpa Alasan Oleh Orang Tak Dikenal

    Posted: 16 May 2011 02:45 AM PDT

    Seorang wanita Inggris dipenggal kepalanya dalam serangan di sebuah supermarket di pulau resort Sepanyol Tenerife di Kepulauan Canary pagi ini (15/5/2011) telah diidentifikasi sebagai nenek dari lima orang cucu.

    Jennifer Mills-Westley, 60 tahun, dari Norfolk di Inggris timur, dibunuh pada hari Jumat 13 Mei 2011 lalu, di resort pantai Los Cristianos, dalam rangka menghadiri acara amal bertajuk "Trust & Missing Abroad" yang diselenggarakan oleh Lucie Blackman.

    Wanita ini sudah pencen dan seringkali menghabiskan waktu dengan melakukan perjalanan antara Tenerife dan Perancis.

    Seorang lelaki 28 tahun, dari Bulgaria yang identitinya belum diungkap ditangkap polisi tak lama kemudian, setelah ia terlihat lari keluar dari supermarket dengan menggenggam sebilah pisau dan membawa kepala korban yang masih berdarah-darah.

    "Ibu saya pencen beberapa tahun yang lalu dan telah sepenuhnya pencen dari pekerjaan, ia menikmati perjalanan antara Tenerife dan Perancis, di mana dia menghabiskan waktu untuk mengunjungi puterinya dan cucu-cucu, dan anak perempuannya yang lain di Norfolk," kata keluarganya.


    Melalui badan amal, ia meluangkan waktu dan tenaga dengan bekerja sukarela untuk membantu keluarga mereka yang tewas atau hilang di luar negeri.

    "Ia adalah ibu yang penuh ghairah hidup, murah hati, dan akan melakukan apa pun untuk siapa pun. Kami sekarang harus menemukan cara hidup tanpa cinta dan cahaya, kami memohon untuk diberikan privasi disaat yang sulit ini untuk mengatasi rasa kehilangan"

    Bekas majikan wanita itu, di Norfolk County Council mengatakan dia telah bekerja di jalanan dengan memberikan pelatihan keselamatan berbasikal kepada anak-anak.

    "Simpati kami yang terdalam Jenny kami berikan kepada keluarga dan teman-teman dekatnya. Ini adalah berita yang mengerikan," kata otoritas itu dalam sebuah pernyataan.

    "Jenny adalah anggota popular dan dihormati oleh para staf, yang selama bersama Norfolk County Council bekerja sebagai petugas keamanan jalan. Bekerja sama dengan banyak sekolah dan anak-anak untuk mengajar pelatihan keselamatan berbasikal"

    Laporan media setempat mengatakan tersangka meninggalkan kedai sambil berteriak "Saya pembalas yang dikirim Tuhan dan aku datang untuk keadilan."

    Gila..seniman 57 tahun lakukan hubungan seks depan orang ramai kerana seni

    Posted: 16 May 2011 01:33 AM PDT

    TRIBUNNEWS.COM - Seorang seniman berusia 57 tahun melakukan adegan hubungan seks di depan umum sebagai sebagian dari eksebisi seni. Namun, tindakannya ini membuat dirinya ditangkap dan dijatuhi hukuman satu tahun penjara.

    Seperti dilapor ChinaSmack, minggun lalu, seniman bernama Cheng Li ini melakukan aksinya di daerah seni,Songzhuang, Beijing, China. Setelah melakukan adegan itu, ia kemudian dibawa oleh polis dan dihukum setahun bekerja sebagai bentuk pembelajaran.

    Dalam dokumen Komite Administrasi Pembelajaran Tenaga Kerja China, Cheng Li dituduh melakukan kegiatan tak senonoh di depan umum, telanjang, menarik banyak orang dan menganggu ketenteraman awam. Kini pengacara Li berusaha merayu agar hukuman itu dipertimbangankan kembali.

    Batu nisan dari mendiang bintang porno Sexy Cora dinilai terlalu seksi.

    Posted: 16 May 2011 12:46 AM PDT

    Batu nisan dari mendiang bintang porno Sexy Cora dinilai terlalu seksi. Kerana itu pihak pengelola pemakaman memutuskan untuk memindahkan nisan yang dihiasi sebuah patung marmar berbentuk malaikat wanita setinggi empat kaki itu.

    Patung seharga 15.000 poundsterling itu dianggap terlalu ofensif dan tidak patut untuk ditempatkan di kawasan pemakaman. Pihak pengelola pemakaman khuatir patung tersebut akan mengganggu kesucian tempat itu.

    Suami Cora, Tim Wosnitza menolak untuk menandatangani persetujuan pemindahan patung tersebut. Untuk melindungi patung itu Wosnitza menyewa sekelompok orang untuk menjaga patung yang menghiasi makam isterinya itu.

    Sedih,,mesti baca..Kisah Seorang Gadis Kecil Bernama Bar’ah (True Story)

    Posted: 15 May 2011 11:25 PM PDT


    Ini adalah kisah gadis berumur 10 tahun bernama Bar`ah, yang orangtuanya doktor dan telah pindah ke Arab Saudi untuk mencari kehidupan yang lebih baik. Pada usia ini, Bar `ah menghafal seluruh Al Qur'an dengan tajweed, dia sangat cerdas dan gurunya mengatakan bahawa dia sudah maju untuk anak seusianya. Keluarganya kecil dan berkomitmen untuk Islam dan ajaran-ajarannya. hingga suatu hari ibunya mulai merasa sakit perut yang parah dan setelah beberapa kali diperiksakan diketahuilah ibu bar'ah menderita kanser, dan kanser ini sudah dalam keadaan kriktikal.

    Ibu bar'ah berfikir untuk memberitahu puterinya, terutama jika dia terbangun suatu hari dan tidak menemukan ibunya di sampingnya dan inilah ucapan ibu bar'ah kepadanya

    "Bar`ah aku akan pergi ke syurga di depan anda, tapi aku ingin kamu selalu membaca Al-Quran dan menghafalkannya setiap hari kerana Ia akan menjadi pelindungmu kelak.."

    Gadis kecil itu tidak benar-benar mengerti apa yang ibunya berusaha beritahukan, Tapi dia mulai merasakan perubahan keadaan ibunya, terutama ketika ia mulai dipindahkan ke hospital untuk waktu yang lama. Gadis kecil ini menggunakan waktu sepulang sekolahnya untuk menjenguk ibunya ke sana dan membaca Quran untuk ibunya sampai malam sampai ayahnya datang dan membawanya pulang.

    Suatu hari pihak rumah sakit memberitahu ayah bar'ah bahawa keadaan isterinya itu sangat buruk dan dia perlu datang secepat melalui telefon, sehingga ayah bar'ah menjemput Bar `ah dari sekolah dan menuju ke hospital. Ketika mereka tiba di depan hospital dia memintanya untuk tinggal di kereta sehingga dia tidak akan terkejut jika ibunya meninggal dunia.

    Ayah keluar dari keretanya, dengan penuh air mata di matanya, ia menyeberang jalan untuk masukhospital, tapi tiba-tiba datang sebuah kereta dengan laju dan melanggar ayah bar'ah dan dia meninggal di depan puterinya itu, tak terbayangkan tangis gadis kecil ini pada saat itu…!

    Tragedi Bar `ah belum selesai sampai di sini. Berita kematian ayahnya yang disembunyikan dari ibu bar'ah yang masih dirawat di hospital, namun setelah lima hari semenjak kematian suaminya akhirnya ibu bar'ah meninggal dunia juga. Dan kini gadis kecil ini sendirian tanpa kedua orangtuanya dan oleh orangtua teman-teman sekolah bar'ah memutuskan untuk mencarikan kerabatnya di Mesir, sehingga kerabatnya boleh merawatnya.

    Tak berapa lama tinggal di Mesir gadis kecil Bar `ah mulai mengalami nasib yang sama dengan ibunya dan oleh keluarganya ia lalu diperiksakan dan setelah beberapa kali ujian didapati bar'ah juga mengidap kanser, tapi sungguh mengejutkan kala dia diberitahu kalau ia menderita kanser. Inilah perkataan bar'ah kala itu:

    "Alhamdulillah, sekarang aku akan bertemu dengan kedua orang tua saya."

    Semua teman-teman dan keluarga terkejut. Gadis kecil ini sedang menghadapi musibah yang bertubi-tubi dan dia tetap sabar dan ikhlas dengan apa yang ditetapkan Allah untuknya! Subhanallah ...

    Orang ramai mula mendengar tentang Bar `ah dan ceritanya dan Kerajaan Saudi memutuskan untuk mengurusnya, ia mengirimnya ke Britain untuk pengobatan penyakit ini. Salah satu saluran TV Islam (Al Hafiz – The pelindung) dapat menghubungi gadis kecil ini dan memintanya untuk membaca Quran dan ini adalah suara yang indah yang di lantunkan oleh bar'ah …




    Mereka menghubungi lagi Bar'ah sebelum ia pergi ke Coma(nama kota) dan dia berdoa untuk kedua orangtuanya dan dia menyanyikan nasyid..







    Hari-hari terlewati dan kanser mulai menyebar di seluruh tubuhnya, para doktor memutuskan untuk memotong kakinya, dan ia telah bersabar dengan apa yang ditetapkan Allah baginya tapi beberapa hari setelah operasi kakinya kanser sekarang menyebar ke otaknya, lalu oleh doktor memutuskan untuk melakukan operasi otak dan sekarang bar'ah berada di sebuah hospital di Inggris menjalani perawatan.

    Silakan berdoa untuk Bar'ah, dan bagi saudara-saudara kita di seluruh dunia.


    Jadikanlah Sabar dan Shalat Sebagai Penolongmu. Dan Sesungguhnya Yang Demikian itu Sungguh Berat, Kecuali Bagi Orang-Orang yang Khusyu
    [Al-Baqarah:45].

    Kisah terjadi di tahun 2009 dan Bar'ah kini telah kembali pada sang khalik dia menemui orang-orang yang dicintainya. Ketika kisah Bar'ah ditampilkan di TV2 Timur tengah ribuan orang menamakan bayi perempuannya dgn nama Bar'ah.

    Sepasang Pelajar Kolej Tertangkap Kamera Berhubungan seks di Ruang Kuliah

    Posted: 15 May 2011 10:20 PM PDT


    TRIBUNNEWS.COM - Sebuah video berdurasi 15 minit memperlihatkan sepasang mahasiswa dan mahasiswi asyik berhubunganseks di dalam ruang kuliah. Demikian dilapor The Straits Times, Isnin (16/5/2011).

    Pasangan ini dilaporkan merupakan mahasiswa dari Hebei Polytechnic College of Light Industry, China, yang memilih melakukan kerja itu pada waktu makan tengahari..

    Video dengan kualitas HD ini dirakam menggunakan kamera tersembunyi. Video ini dirakam pada tahun lalu namun baru-baru ini muncul di dunia maya.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS