Nuffnang

Utusan Online - Hiburan

sumber :-

Utusan Online - Hiburan


Razif Hashim tidak laku

Posted: 26 Apr 2013 02:00 AM PDT

Oleh GARRET DAWUM
garret.dawum@utusan.com.my
Gambar ZULHILMI ZAINI (Pelatih UiTM)

PERCAYA masih ada ruang untuk dirinya lebih dikenali pada masa depan.

SIAPA Razif Hashim? Maaf saya tidak kenal. Persoalan dan jawapan itu pasti akan diungkapkan oleh banyak individu apabila ditanya mengenai pelakon dan pengacara kacak, Razif Hashim.

Tidak terkenal dan jarang ditampilkan di dalam sesebuah filem atau drama popular, memang memberi kesukaran untuknya menonjol sama seperti pelakon popular yang lain.

Hendak dikatakan tiada bakat berlakon, dia memilikinya. Razif sebenarnya pernah muncul dalam sebuah siri, Jeffs Place dan paling hebat digandingkan bersama pelakon popular, Lisa Surihani.

Apabila ditanya mengenai bakat lakonannya yang tidak diiktiraf oleh produksi tempatan, Razif lantas menjawab dengan nada yang sayu bahawa dia sangat sedih kerana tidak diterima walaupun mempunyai Ijazah Sarjana Lakonan dari East 15 Acting School, London.

Tawaran lakonan memang sukar untuk saya perolehi walaupun pelbagai uji bakat drama ataupun filem yang saya hadiri selepas pulang daripada menyambung pelajaran pada 2010.

Barangkali saya tidak cukup bagus sebagai pelakon oleh sebab itu saya tidak diberi peluang untuk memegang watak dalam filem atau drama walaupun mempunyai ijazah sarjana dalam bidang lakonan.

Hati saya memang kecewa tetapi apakan daya rezeki saya bukan terletak di situ. Tidak diterima bukan bererti saya sudah berputus asa dan patah semangat dalam bidang lakonan. Lakonan itu memang saya minat sejak dulu lagi," akuinya.

Razif atau nama sebenarnya Mohamad Razif Hashim Natt, 30, memberitahu dua projek terakhir yang melibatkan dirinya adalah menerusi drama bersiri Aku, Dia dan Tong Sampah terbitan Playground Production dan filem arahan Datin Paduka Shuhaimi Baba, Tanda Putera.

Di sebalik wajah tampan dan pelajaran yang tinggi itu, sememangnya tersimpan pelbagai kisah dan duka yang perlu dilaluinya.

Tetapi dia sebenarnya tidak perlu bimbang dan tertekan walaupun kerjaya lakonan agak terbantut kerana dalam bidang pengacaraan, rezekinya semakin murah.

Saya tetap bersyukur walaupun tidak diterima berlakon. Dalam bidang pengacaraan saya masih diterima lagi. Mungkin rezeki saya di sini. Cinta saya memang pada lakonan tapi rezeki lebih pada sebagai pengacaraan.

Malah pelbagai tawaran telah saya terima. Namun, saya perlu bijak mengambil setiap peluang itu," katanya yang kini akan melakukan penggambaran bagi musim ketiga sebuah rancangan travelog makanan, Best In The World pada bulan Jun ini.

Walaupun bidang pengacaraan bukanlah minat utamanya namun dia semakin keseronokan semakin terasa setelah bergelar seorang pengacara.

Tambahan pula, bidang pengacaraan telah membuka mindanya tentang pelbagai perkara yang tidak pernah disedarinya sebelum ini.

Selain itu, ia juga telah mendewasakan diri saya dari pelbagai aspek untuk menjadi lebih baik," jelasnya.

Buka sebuah restoran

MENONTON aksinya dalam Best In The World yang cukup teruja menjamah tanpa henti semua makanan yang terhidang di atas meja sehingga ada yang melabelkan dia sebagai pelahap, Razif berkata, dia tidak risau dengan dakwaan orang itu kerana apa yang dia lakukan itu ada sebabnya.

Saya tak kisah orang nak cakap saya gelojoh ke atau apa. Saya memang suka makan. Dan saya datang dari keluarga yang suka makan," katanya dalam hilai ketawa.

Meskipun begitu, ada juga memuji gelagatnya yang dilihat berkesan dan benar-benar merangsang penonton untuk turut berasa keenakan makanan yang dinikmati.

Atau paling tidak, sekurang-kurangnya Razif berjaya membuat penonton terliur di kala dia menikmati hidangan.

Sebenarnya saya boleh jer makan dengan tertib. Tapi dalam rancangan tu, saya sangat enjoy dengan apa yang saya makan. Lagipun saya tidak memilih makan," kata bekas pengacara 8TV Quickie.

Itulah pengalaman Razif setelah mengacarakan program berkaitan makanan. Namun demikian, Razif yang memang seorang periang ini menyimpan cita-cita tinggi.

Kata Razif, pengalaman banyak mengajarnya supaya tidak berputus asa dan perlu meneruskan segala apa yang dilakukan.

Selain sibuk dengan kerjaya seni, saya juga mengurus sebuah restoran yang telah dibuka oleh keluarga saya.

Itu semua saya lakukan setelah mengalami pelbagai perkara menarik sepanjang mengacara rancangan makanan. Walaupun dengan makanan, saya mendapat pelbagai ilham dan percaya makanan dapat mengeratkan ikatan silaturahim antara kaum yang pelbagai di Malaysia," jelasnya.

Di samping mengacara dan menjalankan perniagaan makan, Razif juga sedang membangunkan modul Performance Intelligent untuk latihan korporat yang sudah dibuka sejak enam bulan lalu.

Dalam era teknologi dan pembangunan kini, saya mengambil kesempatan itu untuk terus mengejar cita-cita membina sebuah gim kreatif pertama di Malaysia.

Apa yang saya maksudkan ini adalah secara kebiasaannya anda ke gim untuk membentuk tubuh badan agar menjadi sasa tetapi dengan kami anda bakal mempelajari dan menguji tahap kreativiti dan kemahiran komunikasi. Bersenam sambil belajar," katanya.

Melalui pembelajaran ini, pelbagai teknik lakonan akan dipelajari, kata Razif.

Lakonan adalah sebuah proses yang dapat membantu seseorang untuk memperbaiki penceritaan dan cara penyampaian maklumat.

Oleh itu, kami komited untuk mengajar dan mendidik golongan anak muda mengenai lakonan dan persembahan agar mereka (anak muda) dapat mempertahankan seni di dalam negara kita," jelasnya.

Watak Sam popularkan Imuda

Posted: 26 Apr 2013 02:00 AM PDT

Oleh ABD. AZIZ ITAR
aziz.itar@utusan.com.my
Gambar SYEFRY MONIZ

GAMBAR terbaru Imuda yang diambil di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

SEJAK awal tahun 1980-an, Imuda telah terbabit dalam pelbagai bidang seni tempatan dengan kerjaya awalnya sebagai pelukis di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan penyair. Imuda atau nama sebenarnya Abdul Rahim Muda juga merupakan penyanyi dan pelakon.

Bagaimanapun di antara ke semua bidang seni itu, dia paling menyerlah dan diingati ramai kerana pembabitannya sebagai pelakon komedi. Sitkom 2 + 1 merupakan siri televisyen yang telah mempopularkan namanya dalam dunia lawak jenaka tanah air.

Menerusi sitkom arahan Othman Hafsham itu, dia melakonkan watak Sam iaitu seorang lelaki lembut yang bekerja sebagai pereka fesyen. Walaupun watak itu pernah mencetuskan kontroversi tetapi ia secara tidak langsung telah melonjakkan populariti namanya sebagai pelakon komedi.

Saya sendiri tidak menyangka watak Sam itu menjadi fenomena dan ikutan ramai. Pada mulanya watak Sam bukannya lembut tetapi saya cadangkan karakter itu kepada Othman Hafsham dan dia bersetuju dengan idea itu.

Tujuan saya reka karakter Sam itu antara lain bagi menyesuaikan watak itu bergaul dengan tiga gadis yang berjiran dengannya. Malah, Sam asalnya hanyalah watak sampingan sahaja tetapi kerana sambutan para penonton Sam kemudiannya menjadi watak utama dalam sitkom itu," katanya kepada Hits di Petaling Jaya baru-baru ini.

Jelas anak seni berusia 54 tahun ini, sambutan para penonton itu dapat dilihat apabila rating penonton yang menyaksikan 2 + 1 ketika ia ditayangkan di TV3 pernah mencecah lima juta penonton.

Sitkom itu bukan sahaja menjadi siri televisyen yang paling popular pada tahun 1980-an. Malah, ia sekali gus telah membuka ruang yang lebih luas kepada Imuda menggunakan formula kejayaan watak Sam untuk meneruskan lagi kesinambungan siri komedi itu selepas sambutan tersebut.

Ketika itu pelakon utama 2 + 1 ialah Susan Lankester, Louisa Chong dan Liza Othman, manakala saya hanyalah pelakon tambahan. Tetapi selepas tiga musim ditayangkan, Sam telah diangkat menjadi watak utama. Kalau watak Sam tidak muncul dalam 2 + 1 maka siri itu seperti menjadi tidak ceria.

Ketika itu golongan lelaki lembut tidak banyak diperkatakan sehinggalah saya popularkan. Saya banyak mengambil inspirasi daripada lelaki lembut yang saya kenali ketika itu seperti pelakon Jaafar Onn dan penulis lirik Juwie sebagai bahan rujukan untuk watak Sam," ujarnya.

Dikecam kerana lembut

Imuda memang boleh berbangga kerana watak Sam yang dilakonkannya itu diminati ramai penonton. Namun, pada masa sama dia yang juga merupakan seorang kartunis tidak terkecuali daripada mendapat kecaman masyarakat kerana dikatakan mempopularkan budaya dan trend lelaki lembut yang kemudiannya menjadi ikutan ramai.

Siri itu pernah dikecam ramai dan ia dihentikan siarannya buat sementara. Bagi saya respons itu memang sedikit sebanyak mengganggu emosi saya tetapi secara tidak langsung ia adalah bukti keberkesanan dan kejayaan watak lakonan saya itu.

Niat saya bukan mahu para penonton meniru atau terikut-ikut dengan karakter watak Sam yang lembut tetapi semua itu cuma sekadar lakonan dan hiburan sahaja. Tetapi lama kelamaan para penonton dan masyarakat boleh menerima kehadiran Sam kerana watak seperti Sam memang banyak dalam masyarakat hari ini," tuturnya.

Jelas Imuda selain watak Sam, watak Budin yang dilakonkannya menerusi sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu juga banyak mengangkat namanya sebagai pelakon komedi. Sitkom yang diarahkan oleh Prof. Dr. Hatta Azad Khan itu juga pernah menjadi antara sitkom popular kerana banyak memaparkan isu masyarakat di dalamnya.

Watak Budin berlainan dengan Sam kerana watak itu sedikit sebanyak menggambarkan karakternya sebagai budak kampung yang nakal tetapi bijak dalam mencetuskan pelbagai isu sosial yang sedang berlaku dalam masyarakat pada tahun 1980-an.

Budin adalah watak budak kampung yang berperwatakan tersendiri seperti berambut panjang dan suka melepak di gerai. Ketika itu Kementerian Penerangan di bawah Menterinya, Datuk Mohamed Rahmat melarang artis lelaki berambut panjang keluar televisyen.

Tetapi entah macam mana saya yang melakonkan watak Budin yang berambut panjang boleh terlepas pandang sehingga ada artis seperti Datuk Shake yang berambut panjang ketika itu melahirkan rasa tidak puas hati," katanya.

Selepas lebih 20 tahun watak Sam dan Budin masih diingati ramai sehinggalah ke hari ini kerana sambutan para penonton terhadap 2 + 1 dan Pi Mai Pi Mai Tang Tu yang antara lain telah dimasukkan ke dalam Malaysia Books of Records kerana menjadi siri sitkom televisyen yang paling lama ditayangkan iaitu lebih 10 musim.

Bagi Imuda kejayaan dua watak lakonannya itu tidak terhenti setakat itu sahaja, sebaliknya sehingga kini dia masih meneruskan kerjayanya sebagai anak seni termasuklah dalam bidang nyanyian.

Terbaharu dia telah muncul dengan album single berduet dengan Art Fazil menerusi sebuah lagu berjudul Rilek Brader terbitan Moro Records yang telah dirakamkan di Studio 47 di Singapura pada tahun lalu.

Inspirasi lagu itu diambil daripada salah satu adegan filem Kembara Seniman Jalanan yang saya lakonkan pada pertengahan tahun 1980-an yang mana dalam filem itu saya melakonkan watak Joe Burger. Dalam adegan itu saya banyak sebut dialog rileks la brader.

Lagu Rilek Brader adalah sebuah lagu berkonsepkan santai yang ada elemen blues dan komedi. Ia sesuai dengan cita rasa dan penampilan saya pada usia sekarang ini.

Art Fazil yang telah menjemput saya berduet dengannya dalam lagu yang diciptanya itu. Setakat ini lagu itu telah ditonton lebih 76,000 penonton di laman YouTube baru-baru ini," jelasnya lagi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Berita Harian: Hip

sumber :-

Berita Harian: Hip


Wanita dalam hidup Zizan

Posted: 25 Apr 2013 05:40 AM PDT

Benarlah kata orang, di sebalik kejayaan setiap lelaki, ada wanita berdiri yang mendorong di belakang. Begitu jugalah juga dengan Artis Komedi Lelaki Popular, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) 2012, Zizan Razak.

Selain sokongan padu daripada peminat, kerjaya seni artis pelbagai bakat berusia 29 tahun itu banyak berhutang budi pada keluarga serta ibunya sendiri, Anai Ibrahim, 56.

Selasa lalu, nama wanita terbabit diumumkan sebagai seorang daripada penghantar borang undian terbanyak ABPBH 2012 pada majlis penyampaian hadiah yang diadakan Holiday Villa Hotel & Suites, Subang.

Anai yang berbangga dengan kejayaan anak bongsunya mengakui tidak pernah membeli surat khabar untuk mengundi Zizan. Sebaliknya, nama wanita ini digunakan oleh peminat artis komedi terbabit dalam borang undian tanpa pengetahuannya.

Namun Anai yang juga seorang suri rumah berkata, hubungannya dengan anggota kelab peminat, Zizan Twitter Family, memang akrab. Malah, sepanjang proses undian berlangsung, dia sering berulang-alik antara Kuala Terengganu dan Kuala Lumpur, semata-mata untuk meniupkan kata-kata semangat buat peminat anaknya.

"Sepanjang tempoh mengundi, boleh dikatakan setiap dua minggu sekali saya turun ke Kuala Lumpur bertemu peminat Zizan. Biasanya kami akan berkumpul di satu tempat untuk memangkah undi bersama-sama. Namun, kehadiran saya lebih kepada untuk memberikan motivasi kepada mereka.

"Selama Zizan dicalonkan dalam ABPBH, saya tidak pernah mengundi. Bahkan, saya tidak tahu menahu langsung mereka menggunakan nama saya dalam borang undian," katanya.
Berkorban demi anak

Menurut Anai lagi, sejak anaknya berkecimpung dalam dunia seni, masanya lebih banyak dihabiskan di ibu kota berbanding Terengganu, apatah lagi anak sulungnya juga menetap bersama Zizan.

Lagipun, dia faham kesibukan Zizan banyak mengekang waktu pemuda terbabit, sehingga tidak dapat kerap pulang ke kampung.

Sebagai ibu pula, Anai sanggup berkorban demi anak kesayangannya.

"Saya faham dia sibuk, jadi dia jarang dapat pulang ke kampung. Jika ada cuti sehari biasanya saya melarang Zizan daripada balik ke Terengganu kerana saya bimbangkan keadaan dirinya. Saya tidak mahu dia penat disebabkan terburu-buru," tegas Anai.

Zizan bawa rakan wanita bertemu ibu

Ketika ditanya pandangannya mengenai gosip cinta membabitkan pelakon Mael Lambong itu pula, Anai memaklumkan, dia tidak pernah campur tangan dalam soal membabitkan teman hidup anak bujangnya.

Mengaku cukup akrab bersama anaknya, Anai turut mendedahkan Zizan pernah membawa pulang beberapa wanita ke rumah, untuk diperkenalkan kepadanya, termasuklah dua pelakon wanita berwajah Pan Asia, Juliana Evans dan Emma Maembong.

Namun menurut Anai, Emma sudah dikenalinya sejak dua tahun lalu apabila finalis kategori Artis Baru Wanita Popular itu itu berkunjung ke rumahnya ketika Hari Raya.

"Saya tidak kisah siapa pun wanita yang menjadi pilihan Zizan, sama ada artis ataupun orang biasa. Malah, dari mana asal gadis berkenaan pun bukannya hal utama. Semuanya terpulang kepada Zizan untuk menentukan. Paling penting, bakal isterinya harus memahami kerjaya Zizan yang sentiasa sibuk, dan wanita terbabit juga tidak boleh mudah rasa cemburu.

Berkenan dengan Juliana Evans

"Setiap kali mengenali seseorang wanita, memang menjadi kebiasaan Zizan membawa temannya untuk bertemu saya. Namun saya faham perangai anak saya, selalunya hubungannya tidak lama.

"Saya tidak pernah campur tangan dalam setiap perhubungannya, cuma Zizan seolah-olah boleh membaca perasaan saya. Jika ada wanita yang saya rasakan tidak serasi di jiwa, Zizan seperti boleh hidu dan biasanya hubungan itu tidak bertahan.

"Buat masa ini pula dia belum memberitahu saya, siapa teman wanitanya. Cuma sepanjang memperkenalkan beberapa wanita kepada saya, saya berkenan dengan Juliana. Tetapi saya tahu, kasih sayang yang wujud antara mereka tidak lebih sekadar teman rapat," katanya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS