Nuffnang

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

sumber :-

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Imam Muda Perkenal Mursyid Baru

Posted: 10 Mar 2011 08:00 PM PST

Imam Muda perkenalkan empat Mursyid pelbagai bidang untuk bantu lahirkan Imam Muda terunggul

Setelah mengumumkan Dato' Hassan Mahmud Al-Hafiz yang sekali lagi dipilih sebagai Mudir (pengetua) untuk menerajui Imam Muda musim yang kedua, Astro dengan berbesar hati memperkenalkan pula barisan Mursyid (guru) yang akan berperanan sebagai pembimbing dan penasihat serta tenaga pengajar untuk musim ini.

Pengurus Saluran Astro Oasis, Tuan Hj Izelan Basar bersama mudir dan mursyid-mursyid Imam Muda musim yang ke-2

Pengurus Saluran Astro Oasis, Tuan Hj Izelan Basar bersama mudir dan mursyid-mursyid Imam Muda musim yang ke-2

Imam Muda musim kedua menampilkan empat orang Mursyid yang kesemuanya merupakan muka baru sebagai tenaga pengajar untuk program ini. Mempunyai latar belakang dalam bidang pengkhususan masing-masing dan mereka adalah Ustaz Ikmal Zaidi, Ustaz Tuan Asmawi, Ustaz Izhar Ariff dan Ustaz Zulkefli Hamat.

Menurut Pengurus Saluran Astro Oasis, Hj Izelan Basar, "Imam Muda amat komited dengan usaha untuk menonjolkan golongan muda yang berpotensi untuk memikul tanggungjawab bukan saja sebagai seorang imam yang serba boleh tetapi juga pemimpin yang berwibawa. Justeru itu, kami amat serius dalam memastikan calon Imam Muda ini mendapat didikan terbaik daripada pelbagai bidang keagamaan sebagai pelengkap ke arah menjadi seorang Imam Muda.

Jika pada musim pertama kami memperkenalkan dua orang Mursyid untuk menjadi penasihat dan pembimbing kepada 10 Imam Muda, pertambahan kepada empat individu ini menunjukkan kekuatan azam kami untuk meningkatkan lagi kualiti Imam Muda yang akan dilahirkan daripada program ini. Secara tidak langsung juga calon Imam Muda musim ini perlu bersedia dari segi mental dan fizikal terhadap cabaran yang pastinya akan lebih hebat bakal dilalui oleh mereka sepanjang berada dalam program ini nanti."

Bagi merancakkan lagi perubahan untuk musim ini, Mursyid bukan sahaja berperanan sebagai penasihat dan pembimbing kepada calon Imam Muda, malah akan turut serta sebagai tenaga pengajar dalam bidang masing-masing. Mereka ini juga yang akan menjadi tulang belakang dan bersama-sama dengan Mudir membentuk Imam Muda yang terunggul.

"Perubahan yang dilakukan ini menggalakkan lagi penglibatan Mursyid dan Mudir secara langsung dalam pengajaran dan pembelajaran Imam Muda. Ini akan menambahkan lagi keakraban mereka seterusnya memudahkan proses perkongsian ilmu. Bakal Imam Muda yang terpilih nanti perlu menggunakan peluang ini sebanyak mungkin untuk mencedok ilmu daripada mereka yang lebih berpengalaman," ujar Izelan lagi

Sebelum ini, pihak Astro telah pun mewujudkan beberapa nilai tambah untuk memantapkan lagi program Imam Muda musim kedua. Antaranya dengan membuka peluang kepada Muslimin dari seluruh dunia untuk datang ke ujibakat serta menambahkan jumlah lokasi uji bakat untuk memberi lebih peluang kepada golongan muda untuk menyertai program ini.

"Sepanjang hampir dua bulan produksi Imam Muda musim kedua menjelajah ke enam buah lokasi Imam Muda di seluruh negara iaitu Johor Bahru, Kota Bharu, Alor Setar, Kuantan, Kota Kinabalu dan Kuala Lumpur. Sambutan yang diterima amat baik bukan sahaja daripada peserta, malam kaum keluarga dan masyarakat setempat. Lebih membanggakan, kualiti peserta yang hadir pada sesi temu duga juga meningkat berbanding tahun lalu.

Rata-rata peserta yang hadir pada tahun ini terdiri datang daripada bidang yang pelbagai. Selain mereka yang mempunyai latar belakang agama, kami turut menerima penyertaan daripada golongan profesional seperti pensyarah institut pengajian tinggi (IPT), jurutera, jurutera aero-angkasa, peguam dan pelajar bidang perubatan. Ini jelas menunjukkan penerimaan positif golongan profesional muda terhadap sebuah program keagamaan yang ditayangkan di Astro Oasis ini."

Tambah Izelan, "Kami juga amat berbesar hati dengan penyertaan calon antarabangsa.. Walaupun kami tidak mengadakan sesi temu duga di negara luar, mereka sanggup datang ke negara ini semata-mata untuk menyertai program Imam Muda. Selain itu, penyertaan kumpulan pelajar Malaysia yang pulang dari Mesir turut merancakkan lagi sesi temu duga musim ini. Faktor-faktor inilah yang akan mewujudkan persaingan sengit pemilihan calon Imam Muda musim kedua yang sedang dijalankan sekarang."

Siri pencarian IMAM MUDA musim kedua ini bakal bersiaran di saluran rasmi; Astro OASIS (saluran 106) bermula 1 April 2011. Butir-butir lanjut mengenai program-program dan barisan calon Imam Muda musim kedua akan diumum pada sidang media akan datang.

Mudir Imam Muda musim yang ke-2, Dato' Hassan Mahmud Al-Hafiz bersama mursyid-mursyid Imam Muda musim yang ke-2

Mudir Imam Muda musim yang ke-2, Dato' Hassan Mahmud Al-Hafiz bersama mursyid-mursyid Imam Muda musim yang ke-2

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , ,

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

  • Aran, Azhar & Asyraf Hos Khabar Haji Musim Kedua
  • Senarai Peserta Imam Muda Astro Oasis
  • Hizbur & Asyraf Siapa Juara Imam Muda Musim Pertama
  • Ujibakat Imam Muda di Kelantan Dapat Sambutan
  • Astro Mencari Imam Muda Terbaik di Malaysia
  • Program Wanita Hari Ini Bakal Perkenal Set Baru
  • Asyraf Jadi Pengacara Soal Asyraf
  • Asyraf Juara Imam Muda Musim 1
  • Khabar Haji Astro Oasis
  • Astro Oasis Lancar Kuiz Keislaman Famili Sarjana
  • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    Life Unexpected Season 2

    Posted: 10 Mar 2011 07:47 PM PST

    LIFE UNEXPECTED SEASON 2

    Premieres 18 March @ 9.00 pm on DIVA Universal (Astro 702)

    Life Unexpected is back for the second season exclusively on DIVA Universal (Astro 702), premiering every Friday beginning 18 March, at 9pm.

    HONEYMOON IS OVER! The winds of change blow hard and strong in the sophomore season of this critically acclaimed family drama, as Cate and Ryan return from their honeymoon to find their newlywed bliss shattered. Not only is 15 year-old Lux forced to grow up this season, man-child Baze comes to grips with his feelings for Cate and steps up to the challenges of adulthood. Expect the unexpected that's called life!

    LUX-epi202-9264i (NXPowerLite)

    Meet The Cast
    SHIRI APPLEBY as Cate Cassidy (Right)

    Shiri Appleby stars as the beautiful and talented Cate Cassidy, a popular Portland, Oregon radio personality who is reunited with the 15-year-old daughter (Britt Robertson) she gave up for adoption back in high school. Appleby is best known for her portrayal of Liz, a teenager who falls in love with an alien on the television series "Roswell." Her additional television credits include "Six Degrees" and the final season of "ER."Her film credits include "Swimfan," "Undertow," "Havoc" and "Charlie Wilson's War," with Tom Hanks and Julia Roberts.

    BRITT ROBERTSON as Lux (Middle)
    Britt Robertson stars as 15-year-old Lux, a wise-beyond-her-years foster kid who decides to track down her birth parents in an effort to become an emancipated minor, but finds a new beginning instead. Robertson's feature film credits include "Dan in Real Life" and "Keeping up with the Steins." she is also seen in "Mother and Child," directed by Rodrigo Garcia, starring Naomi Watts and Annette Bening. Her independent films include "From Within" and "Driving Lessons." Her television credits include drama "Swingtown" as a series regular, along with lead roles in the television movies "Jesse Stone: Night Passage" and the critically acclaimed "The Tenth Circle."

    KRISTOFFER POLAHA as Nate "Baze" Bazile (Left)
    Kristoffer Polaha stars as Nate "Baze" Bazile, a charming bachelor whose carefree world is turned upside down when the 15-year-old daughter (Britt Robertson) he never knew existed shows up on his doorstep. His television credits include a role as John F. Kennedy, Jr. in the TBS movie "America's Prince." He has also starred on the series "North Shore" and "Miss Guided" and guest starred on "Mad Men," "Bones," "House" and "CSI: Miami," among others. Polaha will reprise his role as Carlton Hanson on "Mad Men."

    Episode Synopsis (Season 2)
    Episode 1 – Ocean Uncharted

    Cate and Ryan return from their honeymoon to learn that the radio station has made some major changes while they were away. Baze, confused by his feelings for Cate, hooks up with his new bartender, Paige. Lux and Bug reach a turning point in their relationship. Eric, a newcomer to Portland, immediately hits it off with Lux when the two meet at Baze's bar.

    Episode 2 – Parents Unemployed
    Cate and Baze are called to the principal's office of Lux's school, to find out that Lux is failing and is at risk of being kicked out. Meanwhile, after the radio situation Cate starts to look for a new job, and trying to be more grown up, Baze goes to an interview in his father's firm.

    Episode 3 – Criminal Incriminated
    Lux considers cheating on an important exam that she needs to pass to stay in school. Cate accidentally eats some bread that contains pot, which leads to an "unusual" day at the radio station. Ryan and Cate argue about who may have taken a large amount of cash that's missing from Cate's purse.

    Episode 4 – Team Rebounded
    Cate tries to improve her rocky work relationship with Ryan by bonding with Ryan's new radio partner, Kelly. Cate's plan goes awry when Kelly reveals one of Cate's biggest secrets to Ryan. Meanwhile, Tasha makes an unexpected return to Portland and enrolls at Lux's school, but trouble starts when Lux realizes that she has a connection to Tasha's new foster parents. As Math and Baze begin coaching the girls' basketball team, Math has a crush on Paige and Baze convinces him to ask her out.

    Episode 5 – Music Faced Ryan hosts a music festival for a Portland radio station, which features One Tree Hill's Haley (Bethany Joy Galeotti) and Mia (Kate Voegele). When Cate meets Haley at the festival, the two learn that they share similar pasts, and Cate reaches out to Haley for advice when an argument threatens her and Ryan's marriage. Elsewhere, Lux is upset when Eric shows up to the concert as Paige's date, and she is even more angry when she finds that Jones and Tasha are getting closer. The festival's music performers include Sarah McLachlan, Ben Lee, and Rain Perry.

    Episode 6 – Honeymoon Interrupted
    Cate and Ryan decide to stay at a local hotel to help make up for the fact that they never had a real honeymoon. Unfortunately for them, Baze's work retreat takes place at the same hotel, and some unexpected problems ensue for all of them. Meanwhile, Eric shows up while Lux and Paige are spending the evening together, forcing Lux to confront him with her feelings.

    Episode 7 – Camp Grounded
    Cate, Ryan, Baze, and Math volunteer to chaperon Lux's school camping trip. During the trip, tension rises between Cate and Ryan, while Baze grows closer to Emma. As Lux gets more intimate with Eric, Tasha urges her not to take that risk with her future.

    Episode 8 – Plumber Cracked
    Cate takes Paige out for some drinks, hoping that she'll spill some information about Ryan's ex-girlfriend, Julia. At the same time, Ryan joins Baze, Jamie and Math for a guys' night out, but Baze is depressed about the current state of his relationship with Emma. Meanwhile, Lux and Eric take a big risk with their relationship, which threatens Lux's friendship with Tasha.

    Episode 9 – Homecoming Crashed
    Baze and Emma attempt to sign a high-profile client, Candy, who is clearly attracted to Baze. Lux hopes to run into Eric at her homecoming dance, but the evening takes a turn for the worse. Meanwhile, after Lux has a revealing visit with a neurosurgeon, Cate digs into her daughter's past and is shocked at what she finds.

    Episode 10 – Thanks Ungiven
    Several big secrets come out when Baze hosts Thanksgiving dinner at his loft. Baze fears that his father, Jack, will find out that he's dating his boss, Emma; Lux is concerned that her parents will find out that she's dating Eric; Tasha worries that a dark secret from her recent past will be discovered; and Cate worries that telling Ryan the truth would further complicate their strained marriage.

    Episode 11 – Stand Taken
    Lux and Tasha are forced to deal with the consequences of their recent confrontation with Lux's former foster parents, Valerie and Trey. The outcome could greatly affect both of their futures, which means that many of Lux's long-kept secrets will finally be revealed to Cate and Baze.

    Episode 12 – Teacher Schooled
    Unaware of the affair between Emma and his father, Baze considers buying a house and planning a future with Emma. He also makes an effort to connect with Emma's son Sam, who is less than thrilled with the changes going on. Elsewhere, Cate disagrees with Ryan over how much parental protection her daughter needs after everything that's been exposed about her past. Lux plans a romantic dinner for her and Eric when she suspects that he's pulling away once again, but she is shocked at who shows up at the door.

    Episode 13 – Affair Remembered
    Baze struggles with the news of Emma's secret affair, which is now finally out in the open, and it doesn't help matters when Baze's mother asks him to host a birthday party for his father at the bar. Meanwhile, Cate's own stress levels continue to rise as she copes with a personal loss, more major changes at the radio station, and her daughter's resentful behavior. Rumors about Mr. Daniels' relations with a student sweep around school, and admist all the drama, Lux turns to Jones for support.

    LUX-appleby101i (NXPowerLite)

    LUX-cast202i (NXPowerLite)

    LUX-robertson202i (NXPowerLite)

    Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

    Tags:

    Click on the following buttons to share this article with your friends:

    Baca artikel lain yang berkaitan:

  • RHB BANKING GROUP BRINGS PUTERI GUNUNG LEDANG THE MUSICAL SEASON 3
  • Marion Caunter New Host The Biggest Loser Season 2
  • One In A Milion Season 3 Top 12 Finalists Roadshow
  • Biggest Loser Asia 2 Premieres 21 September 2010
  • CC WINNER SO YOU THINK YOU CAN DANCE SEASON 2
  • Living Lohan
  • Great Savings The Cheapest Domain Name
  • Gambar Mila, Elaine, Irma Hasmie Model Fesyen Nik Erwan Roseli Mifa 2008
  • Project Runway Season 4
  • Airasia Launches Year-End Promo
  • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    Sensasi

    sumber :-

    Sensasi


    Mahu beli Gadget eletronik,Pakaian berjenama,dan Makan di Restaurant dan banyak lagi dengan Diskaun 50%-90%. Hanya di Webuy.com.my

    Posted: 10 Mar 2011 10:00 PM PST



    Kali ni Sensasi nak share tentang satu website yang sangat menarik iaitu Webuy.com.my .

    Webuy.com.my adalah website jual barang dan dibeli oleh anda secara berkumpulan (group buying site) dimana barangan atau voucher restoran,spa,dan macam-macam lagi dijual dengan harga yang sangat menjimatkan iaitu dengan 50%-90% diskaun .

    Secara berkumpulan?apa tue?

    Contohnya pada 1st March 2011, Webuy.com.my menampilkan jualan(featured deal) makanan Spanish Tapas dengan harga hanya RM6.00 sahaja . Harga sebenar Spanish Tapas nie adalah RM20.90,tapi bila anda beli coupon /voucher di Webuy.com.my harganya Cuma RM6.00. Ini bermakna anda telah jimat RM14.90 iaitu 72% diskaun!! Tapi deal ini hanya akan "ON" sekiranya jumlah orang yang beli deal ini cukup pada masa yang diberikan


    Sekiranya tak cukup pembeli yang diperlukan, deal akan "OFF". Apabila the deal is OFF,takda siapa yang dapat menikmati deal tersebut,dan anda yang beli deal tersebut tidak akan dikenakan sebarang bayaran( tidak di charge langsung lah)

    Tapi Deal untuk Tapas nie dah pun tamat,jadi mereka yang dah beli dapat makan Tapas dengan harga RM6 je....murah giler! Cept-cepat jangan terlepas Deal menarik Webuy.com.my lagi!!


    Apa kelainan Webuy.com.my berbanding website jual dan beli secara berkumpulan yang lain??

    Ada dua jenis site yang berkonsepkan "group buying site" iaitu yang menampilkan "deal" yang murah,asalkan murah je "deal" tersebut akan ditampilkan (featured) dalam website itu .

    Tapi Webuy.com.my bukan setakat menampilkan deal yang murah,tetapi mementingkan kualiti dan "deal" yang sememangnya bagus.

    Setiap deal yang ingin dipaparkan (featured) di webuy.com.my akan melalui proses pemilihan untuk memastikan pembeli berpuas hati dengan deal yang mereka beli. Webuy.com.my mahu pembeli menikmati makanan yang lazat dan sedap,acara menarik,barangan dan gadget berkualiti dengan harga yang super duper menjimatkan dan mampu dimiliki.

    Bosan di KL,tak tahu nak pergi mana?takda idea nak makan apa? Tak tahu nak beli di kedai mana?

    Jangan lupa melayari Webuy.com.my ,pasti ada featured deal yang menarik,bolehlah bawak girlfriend/boyfriend,keluarga pergi makan dengan harga yang jimat gila dan murah,atau beli pakaian atau barangan dengan diskaun yang anda dapatkan di Webuy.com.my

    Anda juga boleh berikan pendapat (Suggestion) kepada Webuy.com.my untuk feature sesuatu Deal yang anda inginkan

    Contohnya anda teringin nak beli baju berjenama di kedai A.anda pun suggest kepada webuy.com.my kemudian,pihak webuy akan cuba mendapatkan deal itu dengan kedai A supaya dapat diskaun antara 50%-90% .kalau Berjaya pihak Webuy.com.my akan featurekan deal tersebut di Webuy.com.my .



    Gambar di atas adalah suggestion supaya difeature dalam webuy.com.my. iaitu Voucher membeli belah di Kissaten RM50 tetapi diberi diskaun 50% jadi RM25 sahaja.


    Video Webuy.com.my

    HOW IT WORKS!!




    Jadi jangan lepaskan peluang anda untuk menikmati Deal yang hebat dan menjimatkan ini.Lawatilah webuy.com.my sekarang ..

    Webuy.com.my akan meng-update Featured Deal yang baru ,paling maksimum setiap 3 hari.

    Dapatkan update tentang deal terbaru webuy.com.my melalui email atau anda boleh like dan berhubung dengan admin webuy.com.my melalui Facebook di http://www.facebook.com/webuynow

    Tunggu! Ada lagi deal yang menarik untu webuy.com.my

    Deal minggu ini, anda akan berpeluang untuk memenangi iPad 3G + WIFI. Macam mana ni? Asalkan seribu (1,000) orang membeli deal ini, pada harga RM 0, deal ini akan diteruskan. Kalau anda ingin mendapatkan iPad ini, cepat sebarkan berita hebat ini!!!


    nak tahu lebih lanjut dan tengok Deal terbaru? layari Webuy.com.my sekarang

    Uji IQ Anda dengan River Test hanya 10% manusia yang berjaya selesaikan

    Posted: 10 Mar 2011 06:56 PM PST



    So,sensasi tengah sibuk2 mengdownload game free kat Blackberry application,pastu terjumpa game nie...dulu-dulu kat opis sensasi pernah dpt emel nie tp sensasi tak sempat main,sebab busy...

    Difahamkan hanya 10% manusia sahaja yang berjaya menyelesaikan soalan IQ nie.kalau haiwan sensasi tak pastilah berapa percent yg berjaya..huhu

    dan nampaknya Sensasi ber-IQ tinggi ye rakan rakan sekalian sebab berjaya menyelesaikan dalam masa 5 minit....kekeke..manakala buah hatiku tidak berjaya ..opss..tp akhirnya berjaya jugakla..good job betey..

    ok here's the rule :

    - Only 2 persons can travel on the raft at a time.
    - The father cannot stay with any of the daughters, without their mother's presence.
    - The mother cannot stay with any of the sons, without their father's presence.
    - The thief (striped shirt) cannot stay with any family members, if the policeman is not there.
    - Only the father, the mother and the policeman know how to operate the raft.

    Press the big blue circle to start the game. Click on the people to move them and the red lever to move the raft. The only thing missing is an in-game clock so make sure to keep your own time. Depending on how long it took you to solve this, here is the intelligence meter breakdown:

    - Under 4 minutes: Genius! Einstein's descendant.
    - 5-6 minutes: Exceptionally intelligent! Wow!
    - 7-10 minutes: Very intelligent! Congratulations!
    - 11-20 minutes: Average. You're only human, right?
    - 21-25 minutes: Slightly slow. Close but no cigars.
    - 26-30 minutes: Slow. Sorry, just keep trying!
    - Over 30 minutes: No comment

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    OHBULAN!

    sumber :-

    OHBULAN!


    (Twitter) Faradhiya Bidas Deja Moss Kerana Menipu

    Posted: 10 Mar 2011 06:58 PM PST

    [unable to retrieve full-text content]Ekoran daripada kenyataan Deja Moss di Mstar semalam, Faradhiya membidas Deja Moss kerana menipu serta menokok tambah cerita. Faradhiya juga menyatakan bahawa Deja Moss telah tersilap langkah kerana ‘banyak bunyi’ & tidak meminta maaf. Isu ini timbul bukan kerana bunga, sebaliknya dasar profesional sebagai seorang pelakon. Kronologi kejadian asal daripada Gua.com.my: Deja Moss dikatakan berniat [...]

    (Gosip) Artis Berstatus Janda Kacau Tunangan Orang

    Posted: 10 Mar 2011 05:35 PM PST

    [unable to retrieve full-text content]Sunyi, atau terlampau banyak masa lapang, artis berstatus janda ini cuba mengoda tunangan orang pula. Kalau disebut nama, budak-budak pun kenal. Walaupun artis ini sering menjadi mangsa keadaan, tetapi lain ceritanya apabila kali ini dia pula menjadi pemangsa. Aha, macam karnivor gitu. Tunangnya sering menerima mesej-mesej yang mengoda seperti ‘I miss you’, dan etc, etc. [...]

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    borak kosong

    sumber :-

    borak kosong


    Artis cantik dari Korea ini dipaksa melayan 31 orang lelaki

    Posted: 10 Mar 2011 09:00 PM PST

    Meski telah dua tahun berlalu, orang ramai masih tertanya-tanya dengan apa yang menjadi penyebab aktris Korea, Jang Ja Yeon, memutuskan mengakhiri hidupnya dengan bunuh diri. Perlahan-lahan penyebab kematian aktris tersebut memang kini mulai terbongkar. Pada 6 March lalu 'The 8 O'Clock News' yang ditayangkan SBS mengungkapkan jika selama ini Jang Ja Yeon dipaksa untuk melayani nafsu berahi 31 orang lelaki. Fakta itu terungkap setelah adanya dokumen yang ditulis tangan sendiri oleh Jang Ja Yeon.

    Jang Ja Yeon, meninggal dengan tragik gantung diri kerana dijadikan budak seks lelaki

    Hal itu ternyata membuat artis cantik ini merasa lelah dan kecewa kerana dijadikan budak seks bagi  orang-orang penting yang memiliki pengaruh di dunia hiburan di negeri Ginseng tersebut. Diyakini hal itulah yang membuat Jang memutuskan untuk mengakhiri hidupnya dengan penuh tragik. Dia seperti sudah tak sanggup lagi menanggung beban hidup yang pahit ini. Apalagi, selama ini, dia juga harus menjalani kehidupan yang berat dan menyedihkan kerana kematian orang tuanya.

    Orangtua Jang meninggal dunia kerana kemalangan kereta yang terjadi pada tahun 1999 lalu. Sejak ditinggal orangtuanya, artis yang lahir pada 8 Disember 1982 ini hidup bersama dengan adik dan kakaknya. Jang memang memiliki keinginan yang kuat untuk maju di dunia entertainment. Dia mulai cuba untuk bersaingan di industri hiburan di negaranya.

    Dengan berbekal keinginan yang keras, usaha Jang Ja Yeon tak sia-sia. Dia memulakan kariernya sebagai artis dengan membintangi iklan di televisyen. Wajahnya yang cantik membuat dia mendapatkan tawaran untuk membintangi siri drama. Anjakan terbesar dalam kariernya adalah ketika dia mendapatkan peranan di drama 'Boys Before Flowers' yang turut dilakonkan Lee Min Ho sebagai watak utama. Drama bersiri yang dibuat berdasarkan cerita dari Jepang 'Hana Yori Dango' ini, Jang berperanan sebagai Sunny. Sunny adalah salah satu trio yang selalu memusuhi dan iri dengan heroin didalam siri drama itu.


    Setelah itu, artis yang meninggal dunia pada usia 26 tahun ini kembali mendapatkan tawaran untuk membintangi filem.  Jang mendapatkan dua filem sekaligus. Pada hari kematiannya, sebenarnya Jang sedang menunggu dua filemnya yang akan segera dirilis. Dia berlakon untuk filem 'They Are Coming' dan 'Penthouse Elephant'.

    Dari tulisan yang dibuatnya sebelum dia bunuh diri diketahui jika kerjasamanya dengan managervartis yang menaungi Jang tidak berjalan dengan betul. Diketahui Jang menghadapi kesulitan ketika merintis kariernya sebagai artis. Managernya diduga telah memanfaatkan dan menuntut Jang untuk melayani para lelaki yang memiliki pengaruh dalam industri hiburan Korea dengan alasan untuk memudahkan kariernya sebagai artis. Dia dipaksa tunduk pada peraturan tersebut.

    Sebelum kematiannya, artis ini diketahui menderita tekanan sampai harus mendapatkan rawatan perubatan selama satu tahun. Sebelum ditemukan bunuh diri di biliknya, di rumahnya di kawasan Bundang Seongnam, pada 7 March 2009 lalu, kakaknya mengatakan adiknya itu sempat mengeluh jika dia mengalami stres berat dan ingin mati. Ia mengatakan hal tersebut kepada kakaknya melalui telefon.

    Setelah tidak dapat di hubungi, kakaknya memutuskan untuk pulang ke rumah dan menemukan tubuh Jang yang telah tergantung di biliknya.  Kematian Jang dipercaya kerana bunuh diri. Tetapi, catatan yang dibuat Jang membuat polis melakukan penyiasatan di pejabat managernya. Polis menangkap bekas manager Jang, Kim Sung Hoon di Jepun.  Kim Sung Hoon membantahnya. Tetapi polisi tetap menjalani proses penyiasatan. Dan dia dihukum percobaan penjara selama 2 tahun dan harus menjalani kerja kemasyarakatan selama 160 jam. -ruanghati.com

    [Gila] Sanggup tatoo 82 wajah Julia Robert di tubuhnya kerana minat gila

    Posted: 10 Mar 2011 08:35 PM PST

    Kerana terlampau fanatik pada sang idola yang disukainya, seorang lelaki yang berasal dari kota Valparaiso di Chile ini mentatoo tubuhnya dengan gambar wajah idolanya iaitu Julia Robert yang pernah popular dengan filem Pretty Woman. Di tubuhnya terdapat 82 wajah Julia Robert berbagai pose. Lelaki yang bernama Miljenko Parserisas Bukovic tersebut memang benar-benar peminat gila Julia Robert.

    Bukovic terpesona pada Julia Robert setelah melihat filem Erin Brockovich

     Bukovic penjual majalah dan suratkhabar di kotanya, menceritakan ke media bahawa dia mula mentatoo tubuh untuk meletakkan gambar sang idola sejak  10 tahun yang lalu. Sebanyak  1.300 Poundsterling dikeluarkan penjaja majalah ini untuk melakukan hal tersebut.


    Lelaki yang berusia 56 tahun tersebut begitu suka dengan Julia Robert setelah melihat penampilannya di salah satu acara penganugerahan Piala Oscar di tayangan televisyen. Bukovic mengungkapkan pula bahawa dirinya akan terus menambah jumlah tatoo sang Pretty Woman di tubuhnya sehingga tidak ada lagi ruang kosong y di tubuhnya.-ruanghati.com

    JELAJAH BLOG 2011 : AKU INI BLOGGER LELAKI

    Posted: 10 Mar 2011 08:09 PM PST


    Aku  suka berblog kerana suka menulis,suka menyuarakan pendapat dan yang
    berblog dapat mempertengahkan potensi diri.Dan yang lagi penting dengan
    berblog aku dapat ramai kenalan baik lelaki atau perempuan.

    Kreatif atau tidak bukan terletak pada jantina sama ada dia lelaki atau perempuan.
    Dan blog lelaki lebih mendapat perhatian berkemungkinan kerana ramai pembaca-pembaca ini
    perempuan kot.

    Blog wanita yang selalu aku baca banyak kerana aku suka membaca sama ada
    blog itu penulisnya lelaki atau perempuan

    Calon pilihanraya berbogel untuk mengetengahkan hak golongan berbogel

    Posted: 10 Mar 2011 07:40 PM PST

    Gila betul..rosak kalau orang macam ini diangkat menjadi
    pemimpin...
    saya petik dari Berita Harian

    SYDNEY: Seorang calon yang bertanding dalam satu pilihan raya negeri di Australia berbogel di sebuah pejabat suruhanjaya pengundian semalam dalam cubaan mengetengahkan hak golongan berbogel, kata satu laporan. 





    Stuart Baanstra menanggalkan pakaian sebelum diiringi keluar oleh anggota keselamatan, membawa sepanduk bertulis 'berbogel bukan kurang ajar,' menurut agensi berita AAP. 
    Bercakap di luar bilik suruhanjaya, di mana dia tiba memakai jubah dan tali leher kupu-kupu memaparkan bendera Australia, Baanstra berkata dia pejuang golongan bogel dan lelaki gay yang percaya hak penduduk untuk tinggal tanpa pakaian. – AFP

    Replika kereta Chevrolet daripada 1.5 tan tanah liat

    Posted: 10 Mar 2011 06:45 PM PST

    Kerja seni yang memerlukan kesabaran dan kemahiran yang tinggi.
    saya petik dari kosmo online


    LONDON - Sebuah replika kereta Chevrolet saiz sebenar yang diperbuat daripada 1.5 tan tanah liat dipamerkan di daerah Clerkenwell di sini, lapor sebuah akhbar di sini semalam.

    Replika model yang menelan belanja £6,000 (RM29,417) itu dibuat sempena pelancaran kereta model baru, Chevrolet Orlando yang memiliki tujuh tempat duduk.

    Sebanyak lapan orang pengukir bertungkus-lumus menyiapkan ukiran kereta tersebut dalam tempoh dua minggu. - Agensi

    RM 10 sahaja dapat lakukan seks

    Posted: 10 Mar 2011 05:45 PM PST

    Malang sungguh remaja ini..semua gara-gara dipengaruhi kawan.
    saya petik dari myMetro

    KOTA KINABALU: Hanya RM10. Itu bayaran dikenakan seorang remaja perempuan berusia 17 tahun yang masih bersekolah kepada rakan sekelas yang mahu mengadakan hubungan seks dengannya.

    Remaja berkenaan juga tidak kisah melakukan perbuatan terkutuk itu pada siang hari di hotel murah pilihannya dan lebih memeranjatkan sudah melakukannya sejak berusia 15 tahun lagi.

    Dalam pertemuan dengan wartawan Harian Metro, pelajar itu yang hanya mahu dikenali sebagai Lina berkata, dia mula membabitkan diri dengan kegiatan tidak bermoral itu selepas dipengaruhi beberapa rakan wanita lebih tua yang dikenalinya ketika melepak di kompleks beli-belah di bandar raya ini.

    "Ketika itu, saya memerlukan wang untuk membeli pakaian berjenama selain mendapatkan peralatan sekolah lebih lengkap, sedangkan keluarga tidak mampu menyediakannya termasuk buku latihan disebabkan faktor kemiskinan," katanya.


    Lina berkata, selepas menceritakan masalah kewangan dihadapinya, seorang rakan mempengaruhi supaya melakukan pekerjaan itu kerana boleh memperoleh wang dengan mudah.

    "Pada mulanya, saya pelik dengan pekerjaan ditawarkan kerana dibawa ke sebuah bilik hotel dengan alasan untuk 'ditemu duga' sebelum didatangi seorang lelaki berusia sekitar 30-an.

    "Sebelum berbual, saya melihat lelaki berkenaan menyediakan segelas air sebelum memasukkan sejenis pil lalu mengarahkan saya meminumnya dengan alasan untuk menghilangkan perasaan takut dan gemuruh," katanya.

    Katanya, selepas beberapa minit meneguk air berkenaan, dia berasa ghairah sebelum lelaki berkenaan mengarahkannya berbaring.

    "Saya hanya tersedar beberapa jam selepas itu dalam keadaan tidak berpakaian. Pada masa itu, saya hanya mampu menangis, namun ditenangkan rakan itu sambil menunjukkan sejumlah wang untuk saya," katanya.

    Lina berkata, selepas kejadian itu, dia semakin ketagih untuk melakukan hubungan seks dan mula menawarkan diri kepada rakan lelaki yang dikenali saja.

    "Selepas kejadian itu, saya sering mengulangi perbuatan sama terutama selepas waktu sekolah hingga mampu hidup senang.

    "Bagaimanapun, disebabkan terlalu kerap melakukan hubungan seks dengan pelbagai lelaki, saya mengalami jangkitan kuman pada kemaluan," katanya.

    Menurutnya, keadaan itu menyebabkan dia berhenti daripada kegiatan itu dan akhirnya menyesal dengan apa dilakukannya.

    "Mungkin itu balasan atas perbuatan saya kerana mahu mencari wang dengan mudah. Mujur saya tidak mengandung, jika tidak pasti nasib lebih buruk," katanya.

    Unik, Bulu Penguin Berbentuk Tanda Hati

    Posted: 10 Mar 2011 04:25 PM PST

    INILAH.COM, Jakarta- Lambang cinta nampaknya tidak hanya ditunjukkan manusia. Penguin emperor memiliki tanda lahir berbentuk hati sebagai tanda cinta. Inilah keajaiban makhluk hidup.


    Pemenang penghargaan fotografi dan penerbit filem  Sue Flood berhasil menangkap gambar fenomena yang dikatakan hanya terjadi sekali pada satu juta penguin ini.

    Dikutip dari Daily Mail, Flood mengaku selama 20 tahun dia mengambil gambar di Artik dan Antartika ataupun 30 tahun menghabiskan waktu di kawasan  dingin, dia tidak pernah menemui fenomena itu.

    "Ini hanya satu dari satu juta dan sepanjang hidup saya sebagai fotografer, penguin itu satu-satunya yang saya lihat dengan bentuk tersebut. Ketika melihatnya, saya hampir tidak percaya," kata Flood.

    Penguin emperor merupakan spesies penguin paling tinggi dan terberat. Mereka memakan ikan kecil dan sotong kecil. Ketika berburu, penguin emperor mampu menyelam tanpa henti selama 18 minit dengan kedalaman 535 meter. Mereka mampu mengurangi kinerja metabolisme dan menutup fungsi organ penting ketika menyelam.

    Penguin emperor juga dikenal melakukan perjalanan setiap tahun dengan jarak setidaknya 120 kilometer untuk kahwin dan memberi makan anak mereka. Haiwan itu juga satu-satunya penguin yang menghasilkan keturunan selama musim dingin di Antartika.

    Foto-foto eksklusif perempuan China yang berumur 700 tahun

    Posted: 10 Mar 2011 10:01 AM PST

    Foto-foto eksklusif perempuan China yang berumur 700 tahun ini mulai dari penemuan peti sampai pengeluaran  tubuhnya..











    Nampak wajah hantu d isebuah drama Hong Kong

    Posted: 10 Mar 2011 09:30 AM PST



    sumber :stomp.com.sg

    Fans of popular Hong Kong Drama The Rippling Blossom got a nasty shock in the middle of an episode -- a creepily real human face appears in a cliff face in one of the scenes.

    STOMPer Lincoln, a fan of the series, relates what he saw:


    "There is a ghost in the Hong Kong drama 鱼跃在花见

    "Check out the scene in episode 20, about 30 minutes into the show.

    "I was very shocked when I saw this."

    Perompak bank ditangkap kerana air kencing

    Posted: 10 Mar 2011 08:45 AM PST

    COPENHAGEN – . Begitulah nasib sekumpulan perampok yang memasuki sebuah bank of Swedia. Gara-gara lupa menghapus jejak, mereka gagal menggunakn ratusan juta dolar Amerika dan perhiasan bertahta berlian.

    Penyebabnya, mereka lupa mengambil tiga botol air kencing  setelah bersembunyi selama tiga hari di dalam almari besi bank yang beroperasi di Copenhagen tersebut.

    Lelaki yang berusia 27 tahun serta rakannya menggunakan botol untuk membuang air kencingnya selama mereka bermalam di dalam almari itu.. Modus yang digunakan adalah mereka bermalam pada hujung minggu mulai Jumat petang, ketika bank tutup hingga Isnin pagi, ketika bank tersebut kembali beroperasi.

    Selama itu, mereka telah membongkar 140 kotak peti deposit, dengan wang minimum di dalamnya sebanyak USD500 ribu dan perhiasan.

    " Setelah itu mereka melarikan diri sehingga mereka lupa untuk mengambil air kencing ketika mereka meninggalkan tempat persembunyian. Sehingga kami boleh mendapatkan sampel DNA mereka dari botol," ungkap Jaksa Frederik Larsen, seperti dikutip Straitstimes.

    Menggunakan alat bukti berupa botol yang berbau hancing itu, polis pun dengan mudah mengheret pelaku ke muka pengadilan. Hakim pun menjatuhi hukuman penjara selama 21 bulan.

    Sumber : http://www.okezone.com

    Pancake Tertinggi Di Dunia

    Posted: 10 Mar 2011 07:00 AM PST

    Dalam upaya untuk merayakan Hari Pancake dengan cara yang berkesan, orang-orang di Food Network England membangun pancake tertinggi yang pernah ada .

    Pancake ini dicipta oleh staf TV saluran Food Network England. Dia memerlukan 13 jam untuk membuatnya dan diperlukan 253 biji telur, 5 kilogram tepung dan 15 liter susu, tapi itu semua layak untuk merayakan Hari Pancake. Setelah memasak 725 pancake, mereka menyusun Pancake setinggi 32 inci yang menetapkan rekod baru untuk pancake tertinggi di dunia.

    Nick Thorogood, mengatakan: "Salah satu aspek terbesar dari Makanan England adalah tradisi dan perayaan peristiwa seperti Pancake Day. Kami ingin merayakan tahun ini Hari Pancake dengan sesuatu cara yang sedikit berbeza.



    Anjing cuba memperkosa itik?

    Posted: 10 Mar 2011 06:00 AM PST



    Adakah anjing ini cuba memperkosa itik atau hanya 
    sekadar bergurau...?

    Lelaki terpendek didunia ditahan polis kerana menyangka dia budak-budak

    Posted: 10 Mar 2011 05:00 AM PST

    Khagendra Thapa MagarLiputan6.com, New South Wales: Anda masih ingat, pemegang rekod lelaki terpendek di dunia yang diumumkan sekitar lima bulan lalu? Ya…Khagendra Thapa Magar. Lelaki itu harus berurusan dengan polis Australia gara-gara naik kereta tidak menggunakan kerusi untuk kanak-kanak.

    Menurut laporan media Australia, The Daily Telegraph, pihak polis setempat mengira Khagendra adalah seorang budak kecil. Tubuh kecil Khagendra memang hanya berukuran bayi berusia enam bulan. Kerana tidak memakai tali pinggang keledar dan kerusi anak-anak, akhirnya polii pun menghentikan kereta yang ditumpangi oleh lelaki supermini itu.

    Halaman situs Metro.co.uk, (9/3), juga mewartakan, Khagendra sedang berada di New South Wales, Australia, dalam rangka berkeliling dunia untuk mengumpulkan dana amal bersama pasukan yayasannya "Khagendra Thapa Magar Foundation" yang memiliki kepedulian pada perdagangan seks. Namun, setelah polii tersebut melihat pasport Khagendra, mereka membolehkan dirinya melanjutkan perjalanan.

    Khagendra merupakan pemegang rekod dunia yang terdaftar di Guinness World Record sebagai lelaki terpendek. Dia menderita primordial dwarfism atau kekerdilan. Tak hanya banyak membuat bingung orang-orang, ia juga mengaku agak kesulitan jika ingin memakai toilet awam, meski ia tidak terlalu mempersoalkannya.

    Bila traktor berlaga dengan kereta

    Posted: 10 Mar 2011 04:35 AM PST






    Syoknya anjing ini naik basikal jalan-jalan dengan tuannya

    Posted: 10 Mar 2011 03:00 AM PST

    Di seret ke makhkamah kerana suara ayam

    Posted: 10 Mar 2011 02:00 AM PST

    POWYS – Apa jadinya jika Anda memiliki ayam yang terlalu bising dan akhirnya di seret ke mahkamah?

    Hal ini terjadi di Kota Powys, England. Sepasang suami isteri mengadukan seekor ayam tetangganya yang terlalu berisik ke pengadilan.

    Pemilik ayam Roy dan Valerie Rylands diketahui memelihara sekira 52 ayam betina dan lima ayam jantan. Demikian seperti dilaporkan BBC, Khamis (10/3/2011).

    Dewan kota pun melakukan penyiasatan berkait dengan keluhan yang diladukan oleh para tetangganya dengan memasang alat perakam di ruang tidur para tetangga Roy.

    Pada 10 Ogos 2010, rakaman tersebut mendapatkan suara kokok ayam yang sangat memekakkan telinga.

    Pada hari berikutnya terdapat 74 kali ayam-ayam tersebut berkokok dengan ketinggian suara mencapai 74 desibel.

    Datu Bandar Jonatahan Salmon mengatakan, Organisasi Kesihatan Dunia telah mengeluarkan pernyataan bahawa suara tidak boleh melebihi 60 desibel ketika berada di luar jendela.

    Sumber : http://www.okezone.com

    Remaja 18 tahun yang tinggi 56 cm ini mirip bayi

    Posted: 10 Mar 2011 01:30 AM PST

    TEMPO Interaktif, London – Remaja berasal Filipina, Junrey Balawing, bakal mencipta rekod sebagai orang terpendek di dunia di usia 18 tahun pada Jun yang akan datang.

    Dengan tinggi 56 sentimeter, Junrey nampak seperti bayi berusia satu tahun. Dia bakal memecahkan rekod jika tidak bertambah tinggi pada bulan Jun ini.

    Junrey lebih pendek 11 cm dari pemegang rekod orang terpendek di dunia, Khagendra Thapa Magar, 18 tahun. Magar memiliki tinggi 67 cm.

    Junrey bakal mengalahkan lelaki terpendek di dunia yang sudah meninggal, Gul Mohammed. Gul Mohammed berasal dari India dengan tinggi 57 cm. Gul Mohammed yang dikenal sebagai perokok berat meninggal di usia 40 pada 1997.

    "Jika saya dinobatkan menjadi lelaki terpendek di dunia, itu bakal sangat menyenangkan," ujar Junrey dari Zamboanga del Norte, Filipina.

    Namun keadaan tubuhnya tersebut cukup mengganggu aktivitinya. Balawing tidak boleh berdiri lama dan sangat bergantung kepada ibunya, Concepcion, 35 tahun. "Junrey hanya boleh berjalan dengan bantuan dan ia tidak boleh berdiri terlalu lama kerana kesakitan," ujar Concepcion.

    Adik-adik Junrey, Jaycel dan Jay-art, membesar seperti anak biasa. Kedua adik Junrey sekolah, sementara Junrey sendiri terpaksa tinggal di rumah.

    Concepcion mengatakan, "Saya ingin sekali boleh bekerja sementara anak-anak saya sekolah. Tetapi saya tidak boleh meninggalkan Junrey. Ia perlu perawatan saya setiap minit, setiap hari."

    Concepcion pertama kali menyedari ada kelainan dalam pertumbuhan Junrey ketika Junrey berusia dua tahun. Tetapi, doktor-doktor tidak boleh membantunya.

    "Junrey selalu sakit dan kami menyedari dia tidak tinggi. Jadi, kami membawanya ke doktor. Namun mereka angkat tangan," tambah Concepcion.

    Doktor hanya menganjurkan agar Junrey memakan lebih banyak vitamin. Namun, kerana keadaan ekonomi keluarga yang kurang mampu, mereka tidak bioleh memenuhi saranan doktor.

    Junrey tinggal di kampung yang jarak satu jam dari kota terdekat. Mereka tinggal 920 kilometer dari ibu kota Filipina, Manila. Ayah Junrey, Reynaldo, bekerja sebagai tukang besi dan hanya berada di rumah pada akhir minggu.

    Inilah kereta kasut raksasa dari China

    Posted: 10 Mar 2011 12:40 AM PST

    BEIJING – Sebuah idea bijak yang sangat unik  dari China. Bagaimana tidak, sebuah kilang kasut di China, membuat kasut berukuran raksasa yang dipasangkan enjin kereta elektrik sehingga terciptalah sebuah kereta elektrik berbentuk kasut berukuran raksasa.

    Kereta ini dapat membawa dua orang hingga 250 mil dengan kelajuan hingga 20 mph dalam satu kali full-charged bateri yang diletakkan di bawah kerusi pemandu.

    Badan kereta yang berlapiskan kulit lembu asli ini dibuat dengan cara yang sama dengan pembuatan kasut normal. Bezanya "kasut" yang satu ini bibuat dengan skala yang jauh lebih besar dan menghabiskan kulit daripada lima ekor lembu.


    Seorang juru cakap dari perusahaan kasut yang bernama The Kang Shoe, mengatakan, perancangan dan pembuatan kereta raksasa ini memakan waktu enam bulan dengan kos sebanyak 4.000 poundsterling.

    The Kang Shoe mempamerkan kereta unik tersebut di sekitaran wilayah China Timur,daerah Zhejiang, demikian laporkan Orange.

    Para pekerja berbaris untuk dapat berkesempatan memandu kasut raksasa yang memiliki panjang 10 meter dengan tinggi lebih dari tiga meter ini.

    Presiden Perusahaan, Wang Zhengtao, mengatakan keretaa ini sengaja dibuat sebagai promosi perusahaannya. Dia merancang  membuat kasut  raksasa ini untuk 40 kedai di seluruh negara.

    Sumber : http://www.okezone.com

    Isteri pemimpin ini ada timbunan emas sebanyak 20 tan

    Posted: 09 Mar 2011 11:45 PM PST

    INILAH.COM, Dubai – Isteri kedua Pemimpin Libya Safia Farkash tak seperti first lady Arab lain yang menjadi sorotan ketika negaranya bergolak. Namun, dia juga memiliki harta yang sama banyak dengn first lady Arab yang lain. Yakni timbunan emas sebanyak 20 tan!

    Safia yang isteri kedua Pemimpin Libya Muammar Khadafi, memiliki sebuah syarikat penerbangan, Buraq Air, yang beroperasi di Internasional Mittiga, Tripoli. Perusahaan itu, pesaing terbesar syarikat nasional Libya dan memonopoli pengangkutan jemaah haji Libya. Khadafi juga telah menyetujui bisness isterinya ini.

    Laporan mengenai kekayaan Safia bermacam-macam, Namun salah satu yang menonjol adalah  Saif Al Islam ini memiliki 20 ton emas. Hal ini sesuai dengan cerita kontroversi WikiLeaks, dalam salah satu dokumen rahsianya.

    Khadafi, menurut web ini, merupakan ketua keluarga yang amat kuat dan kaya. Namun keluarganya berpecah-pecah dan mengalami disfungsi. Safia, menurut WikiLeaks adalah seseorang yang rendah hati. Dia naik pesawat sewaan dan  naik kereta biasa untuk pergi kemana saja tujuannya.

    Ketika mengadakan pesta sekalipun, dia tak foya-foya. Seperti ketika mengadakan perayaan Revolusi 1969 di kompleks Bab Al Azizia, tempat tinggal utama keluarga Khadafi. Pascakrisis akibat pemboman Lockerbie, sekitar 1992, kekayaan Khadafi dilaporkan mencapai US$80 milion dan Safia US$30 milion.

    Muhsin Hendricks Imam gay yang buat umat Islam marah

    Posted: 09 Mar 2011 10:45 PM PST

    Muhsin Hendricks, yang mengaku gay (homo) sekaligus sebagai imam di Afrika Selatan, mengundang kontroversi di dunia Islam.

    REPUBLIKA.CO.ID, –Dia berbahaya bagi Islam. Dia harus mati.  Radio Netherland Wereldomroep, yang pertama kali menyiarkan susuk Mushin Hendricks, seorang imam yang mengaku gay (homo) dari Afrika Selatan.Pendapat imm gay ini mendapat banyak reaksi dari pembaca dan pendengar.

    Ada di antaranya sangat ekstrem, seperti ingin Hendricks dibunuh saja. Terutama dari dunia Arab.

    Reinhard Luhulima dari Indonesia menulis "Perkataan Hendricks merupakan refleksi dari kepercayaannya sendiri. Jika setiap orang mengekspresikan kepercayaannya sendiri mengenai Tuhan maka dunia akan kacau. Hendricks harus digantung kerana sesat."

    Sementara dalam web Arab: "Yang saya tahu, tidak ada tempat bagi homoseksual dalam Islam. Siapa yang menyatakan hal itu dianggap jahat. Apakah mungkin dia itu imam jahat?"

    Di Belanda hanya sedikit yang simpati dengan cerita imam yang berkeyakinan bahawa ada ruang bagi homoseksual dalam Islam. Ketika Hendricks baru-baru ini memberikan kuliah di Belanda, hanya dua dari lima puluh tamu undangan yang datang.

    "Saya merasa bahawa masyarakat Islam di Belanda belum siap untuk secara terbuka berdiskusi mengenai seksual, apalagi homoseksual. Saya fikir seorang imam tidak mahu mengangkat hal ini. Mereka bahkan menghindari topik ini," katanya.

    Artikel mengenai imam gay digunakan oleh stesen mitra RNW dan banyak web lainnya. 1.200 pembaca memberikan reaksi dalam sebuah forum di Afrika Selatan dan 400 orang Senegal memberikan pendapat mereka di situs seneweb.com. Dimana-mana cerita itu mengundang perdebatan antara pihak yang pro dan kontra.


    Ada pembaca memuji Hendricks kerana dia mahu berjuang melawan fundamentalisme dalam Islam: "Bagus. Akhirnya Islam sedikit demi sedikit mula meninggalkan abad pertengahan!"

    Tapi reaksi majoriti masih negatif. Misalnya, Hendricks dipandang bahaya bagi Islam "Kerana dia mengertikan imannya dengan cara yang salah. Al-Quran dan hadts tidak memberikan tempat bagi homoseksual."

    Hendricks menilai dirinya sebagai penganut muslim yang ingin membuka perbincangan mengenai topik tersebut di tengah masyarakat muslim. Dia tinggal beberapa tahun di Pakistan untuk belajar mengenai Islam. Dia tidak lagi takut akan ancaman mati yang dia terima:

    "Al-Quran mengundang para muslim untuk bertanya. Dan saya menggunakan hak tersebut. Saya tidak berfikir bahawa Allah, yang telah menguruniakan hak tersebut, akan menghukum saya kerana saya menggunakan hak yang Dia berikan. Beberapa muslim bereaksi terlalu emosional mengenai topik ini. Banyak orang tak bersalah yang mati keraa konsep yang salah bahawa Islam menentang homoseksual," katanya.

    bk-bahaya hukum diertikan untuk kepentingan diri sendiri

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS