Nuffnang

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

sumber :-

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Peraduan Twilight Movie Marathon di Cathay Cineleisure Budiey.com

Posted: 12 Nov 2012 07:21 PM PST

The Twilight Saga Breaking Dawn Part 2 akan menemui penonton tak lama lagi. Ya, pastinya ramai pembaca yang menunggu kesudahan filem yang diadaptasi dari novel ini. Okay, sila bawa bersabar ye, rileks semua… sebab penantian akan berakhir tak lama lagi.

Budiey dikhabarkan, filem ini akan ditayangkan di pawagam mulai tanggal 22 November nanti. Jadi, Budiey pun dah tak sabar untuk menonton babak-babak seterusnya dan menonton lakonan hebat pelakon-pelakon Twilight di pawagam.

Bersempena dengan tayangan filem penamat siri Twilight ini, Budiey dengan kerjasama dan Nusantara Edaran Filem Sdn Bhd akan mengadakan The Twilight Saga Movie Marathon pada 23 November, hari Jumaat bermula dari jam 8 malam sehingga 8 pagi 24 November 2012 di Cathay Cineleisure.

The Twilight Saga Movie Marathon di Cathay Cineleisure

Ini bermakna selama 12 jam anda akan dihidangkan kesemua filem The Twilight, dari awal sampai habis. Sanggupkah anda bersengkang mata, tak tidur, berjaga sampai pagi? Jika anda sanggup, haaaa Budiey ada berita baik untuk anda semua! Budiey ada 20 tempat duduk kepada pembaca yang berminat untuk join.

Selain tayangan kelima-lima filem Twilight, acara Movie Marathon ini diselit dengan sesi cabutan bertuah dan juga macam-macam permainan yang akan dikendalikan oleh penyampai Red FM & NEF.

Budiey yakin seyakinnya, ramai peminat setia siri ini teruja dan super duper excited untuk join Movie Marathon ini. Namun, Budiey hanya ada 20 tempat duduk untuk diberikan kepada pembaca setia . Mmm… pasti susah nak pilih pemenang, kan?

Ops, sekejap. Apa kata hilangkan keterujaan anda itu dengan menonton trailer ini:

Kepada yang terpilih nanti, jangan lupa pakai baju tema Twilight untuk berpeluang memenangi hadiah lumayan. Anda bebas untuk memilih watak yang anda suka.

Sedikit aturcara yang akan berlangsung 23 November ini:

8:00pm Registration / Ticket Redemption
9:00pm to 11:10pm The Twilight Saga
11:20pm to 01:30am The Twilight Saga New Moon
01:40am to 03:45am The Twilight Saga Eclipse
03:55am to 05:55am The Twilight Saga Breaking Dawn Part 1
06:05am to 08:05am The Twilight Saga Breaking Dawn Part 2

Kepada yang nak join ini, anda hanya perlu menyertai ini dengan menjawab soalan yang diberikan serta lengkapkan slogan dengan gaya yang paling kreatif.

Seorang pemenang akan mendapat 2 keping tiket untuk hadir di acara ini di Cathay Cineleisure, Mutiara Damansara.

Tarikh: 23 November 2012, Jumaat
Jam: 8 malam
Tempat: Cathay Cineleisure

Terima kasih buat Cathay Cineleisure yang menyediakan lokasi untuk #TwilightMovieMarathonCathay

Cathay Logo

Apa yang korang perlu buat ialah:

1. Sila klik butang LIKE entri ini, Google + & share di Facebook milik anda, jika anda mahu menyertai Movie Marathon ini dan komenlah apa pendapat anda tentang filem ini di ruangan komen. Sila cari butang LIKE, butang Google + (g+) dan butang share Facebook di bawah tajuk entri ini.

2. Sila cipta slogan kreatif anda dan hantar melalui emel bersama jawapan pada soalan di bawah. Selain itu, anda WAJIB juga Tweet slogan ini di Twitter.

Kepada yang ada Twitter, sila gunakan hashtag event ini iaitu #TwilightMovieMarathonCathay. Tweetkan slogan anda tidak lebih 140 huruf.

Slogan: Saya mahu hadir di #TwilightMovieMarathonCathay bersama Budiey kerana…. (tidak lebih dari 100 huruf)

Jika anda tiada Twitter, boleh letak di Facebook. Tapi sebaik-baiknya di Twitter ya sebab senang Budiey nak reTweet dan baca.

1. Jawab soalan 1: Berikan watak jahat dalam filem Twilight.

2. Jawab Soalan 2: Sebutkan nama pelakon utama yang ada dalam poster filem kat bawah ni:

The Twilight Saga Breaking Dawn part 2

Slogan: Saya mahu hadir di #TwilightMovieMarathonCathay bersama Budiey kerana…. (tidak lebih dari 100 huruf)

Sertakan juga maklumat peribadi:
Nama:
Twitter:
Alamat surat menyurat:
Email:
Nombor telefon:

Hantarkan jawapan anda kepada:

dengan tajuk email: Peraduan Twilight Movie Marathon di Cathay Cineleisure Budiey.com

Tarikh tutup peraduan:
21 November 2012

Pemenang akan dihubungi oleh Budiey melalui email & Twitter.

Peringatan: Sila tulis tajuk emel anda dengan betul ya. Kalau salah tajuk emel ni, nanti Budiey tak dapat kasi sebab takde dalam list carian kat emel. Orait?

Terima kasih Cathay Cineleisure & NEF atas kesudian menjemput pembaca budiey.com.

The Twilight Saga Breaking Dawn part 2

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Tags: , , , ,

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

  • The Twilight Saga Movie Marathon di Cathay Cineleisure
  • Photos Movie Still Twilight Breaking Dawn Part 1
  • Movie Carnival 2008
  • The Twilight Saga: Eclipse
  • Green Day The Forgotten Anthem For The Twilight Saga Breaking Dawn Part II
  • Teater Komedi Fauziah Nawi MARATHON
  • Peraduan Pelancaran Drama Rona Roni Makaroni
  • Let's Try Segway PT PAUL BLART MALL COP
  • 2012 MTV Movie Awards Winners
  • Video Rakaman Pengumuman 12 Pemenang Anugerah FFM 23
  • Gambar Tunang Anne Ngasri Mohd Sumali Reduan

    Posted: 12 Nov 2012 12:41 AM PST

    Tak sampai sehari bertunang, kini kita dah dapat tahu siapa tunang kepada pelakon Anne Ngasri. Seorang ahli politik berstatus duda yang berasal dari Pontian Johor. Beliau juga hadir di Majlis Pertunangan yang diadakan di kediaman keluarga Anne Ngasri bernama , berusia 40 tahun. Sah-sah siapa yang hadir di majlis itu akan bertemu dengannya.

    Di Facebook milik Sumali turut menerima puluhan ucapan tahniah sempena majlis pertunangan.

    Dari semalam, Budiey pasti ramai yang nak tahu siapa gerangan yang bertakhta di hati Anne Ngasri selepas pelakon berkulit cantik ini putus cinta dengan penyanyi Aliff Aziz.

    Gambar Bakal Suami & Tunang Anne Sumali

    Adakah tunangnya itu sekacak Aliff Aziz? Atau lelaki itu seromantis bekas suami Anne, Wafi?

    Walaupun Anne cuba untuk merahsiakan identiti sebenar tunangnya itu pada majlis berkenaan, namun difahamkan tunang Anne turut berada di majlis pertunangan yang diadakan semalam.

    Di majlis pertunangan ini berlangsung, Sumali telah hadir dengan berpakaian rona yang sama dengan Anne. Lebih romantis lagi, ketika majlis pertunangan itu berlangsung, Anne dilihat sempat berkaraoke bersama Sumali yang sporting itu.

    Anne pernah hadir ke sebuah majlis merisik Anne yang diadakan di sebuah kampung di Johor pada 27 Oktober lalu.

    Sumali adalah seorang ahli politik yang memegang jawatan sebagai SUK Pemuda Umno, Setiausah Pemuda UMNO Pontian, Pengerusi Gerakan Belia 4B Pontian, Naib Presiden Kelab Penyokong 1Malaysia dan Naib Yang Di Pertua Majlis Belia Daerah Pontian.

    Mereka akan disatukan dalam satu majlis pernikahan pada bulan Disember nanti. Selamat bertunang, Anne. Semoga bahagia dan majlis nikah nanti berjalan lancar.

    Gambar Bakal Suami & Tunang Anne Sumali

    Gambar Bakal Suami & Tunang Anne Sumali

    Gambar Bakal Suami & Tunang Anne Sumali

    Gambar Bakal Suami & Tunang Anne Sumali

    Comments

    comments

    Powered by Facebook Comments

    Tags: , , , , ,

    Click on the following buttons to share this article with your friends:

    Baca artikel lain yang berkaitan:

  • Kes Cerai Anne Ngasri
  • Gambar Anak Pelakon Anne Ngasri
  • Anne Ngasri Bertunang Dengan Ahli Politik Berstatus Duda
  • Anne Ngasri Perlu Berehat Kerana Demam Virus
  • Adzriefaiz, Tengku Tiara OIAM, Fara Fauzana Pelakon Gadis Cuci Bertemu Peminat
  • Photo Anne Hathaway Red Carpet Oscar 2011
  • Drama Selamat Tinggal Sayang
  • Anne Ngasri SAH Putus Cinta Dengan Aliff Aziz
  • Anne Hathaway as Catwoman in Dark Knight Rises
  • Photo Anne Hathaway @ Oscars 2007
    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    borak kosong

    sumber :-

    borak kosong


    Apa punya mak bapak biarkan anaknya buat begini

    Posted: 12 Nov 2012 09:30 PM PST


    What kind of parents would let their child have this at such a young age???
     
    Just an Ordinary Kid... Wait for It
    1Just an Ordinary Kid... Wait for It
    2Just an Ordinary Kid... Wait for It
    3Just an Ordinary Kid... Wait for It
    4Just an Ordinary Kid... Wait for It
    5Just an Ordinary Kid... Wait for It
    6Just an Ordinary Kid... Wait for It

    Wow, Panggung wayang lipan –Berkonsep Unik

    Posted: 12 Nov 2012 09:00 PM PST


    Salah satu kegiatan favorit pelepas lelah pada akhir minggu adalah menonton wayang Kebanyakan panggung wayang  sekarang dibangun dengan biaya yang mahal, hal itu membuat tiket nonton film di menjadi mahal.

    Bioskop Lipan (sumber: blogspot.com,uniknya.com)

    Mungkin sulit bagi sebahagian dari kita untuk percaya bahwa gabus dapat berguna lebih dari sekedar jadi tempat penyimpanan botol minuman.Panggung wayang  dengan konsep unik yaitu bentuk lipan telah dibuat tim Bartlett School of Architecture dari Inggris.
    panggung wayang  lipan ini dirancang sebagai tempat publik untuk mendapatkan kesenangan dalam menonton film favorit mereka. Panggung wayang ini menggunakan fitur bingkai baja dan bahan gabus.

    Bioskop Lipan (sumber: blogspot.com,uniknya.com)

    Pasukan pembuat panggung wayang unik ini dipimpin oleh Colin Fournier. panggung wayang  lipan adalah desain bangunan perkotaan yang menunjukkan bagaimana kita dapat dengan mudah membangun sebuah tempat hiburan dengan biaya yang murah.
    Panggung wayang  lipan ini menggunakan bahan utama gabus. Gabus dapat digunakan dalam arsitektur bangunan serta kegunaan lain yang lebih konvensional. Bagian luar dibalut gabus berwarna terang sementara interior dibalut gabus gelap untuk menciptakan efek pemadaman. (**)
    Sumber : uniqpost.com, uniknya.com

    Berhubungan Se*s Dengan Patung Singa, Lelaki Austria Ditahan

    Posted: 12 Nov 2012 08:30 PM PST

     Seorang lelaki Austria ditahan setelah dirinya tertangkap sedang berusaha berhubungan seks dengan  patung singa yang dibuat daripada tembaga.

    Dua orang polis melihat kaki Matthias Maier, si lelaki yang berhubungan seks dengan patung itu, sedang berada di atas patung singa itu di Russe, Bulgaria, dan mahasiswa 24 tahun itu juga didapati telah melorotkan seluar panjangnya hingga ke mata kaki.

    Meier pun dinyatakan bersalah kerana berhubungan seks dengan patung dan juga melakukannya tindakan tak senonoh itu di tempat umum.

    Lelaki  Austria itu dinyatakan bersalah atas tuduhan-tuduhan itu dan diberi hukuman penjara 1 tahun dan denda 20 Poundsterling.

    Maier sendiri mengatakan dirinya sedang mabuk saat itu.

    Hebat.. Kad Kredit Ini Punya Keyboard Dan LCD

    Posted: 12 Nov 2012 08:00 PM PST


    MasterCard baru saja merilis sebuah kad kredit yang mereka bekali dengan layar LCD dan juga keyboard built-in.
    Kad ini sudah dilancarkan di Singapura. Keyboard-nya sendiri mempunyai jenis tombol yang sangat sensitif terhadap sentuhan jari. LCD-nya sendiri masih hitam putih dan posisinya sendiri terletak di kanan atas kad.
    Untuk saat ini, kad kredit tersebut fungsinya masih sangat terbatas. Kegunaan utamanya adalah untuk menciptakan One Time Password (OTP) sebagai langkah pengamanan saat melakukan online banking.
    "MasterCard Display Card ini terlihat dan berfungsi hampir sama seperti kad  kredit umumnya, tapi punya layar LCD dan tombol yang memungkinkan pengguna membuat OTP sebagai langkah sekuriti," demikian pernyataan MasterCard.
    Nantinya kad kredit ini akan membuat fungsi layarnya semakin canggih. Contohnya, pengguna boleh langsung mengakses jumlah saldo, poin, serta informasi lainnya.
    Seperti yang dikutip dari VentureBeat, kad kredit dengan layar dan keyboard ini sejatinya bukan hal yang benar-benar baru. Visa pernah melancarrkan kad serupa tahun lalu di Turki.

    Foto-foto ini pasti buat anda terpesona

    Posted: 12 Nov 2012 07:30 PM PST


     











    Tewas di Tengah Pesta S*x Lantaran Viagra

    Posted: 12 Nov 2012 07:00 PM PST

    TRIBUNNEWS.COM, THE HAGUE - Seorang lelaki warga Belanda tewas dalam sebuah pesta seks, lantaran diduga mengkonsumsi narkoba dan ubat kuat Viagra, Minggu(11/11/2012).

    Korban, yang diketahui bernama Luc W., 43,tengah menghadiri "pesta swingers" di kota
    Essen, Belgium ketika tiba-tiba jatuh tak sedarkan diri, akibat serangan jantung.

    Menurut surat khabar setempat, pesta itu dilangsungkan di dalam sebuah garaj sebuah rumah, sekitar pukul empat pagi. Isteri korban yang namanya tidak mahu disebutkan itu, mengaku sudah mengetahui khabar meninggalnya suaminya. 

    "Luc adalah seorang pemandu truk, ia kurang rehat, dan seorang doktor sebelumnya telah memperingatkannya bahwa arterinya tersumbat," katanya.(asiaone.com)

    Baju Wizard of Oz dilelong lebih RM1j

    Posted: 12 Nov 2012 06:30 PM PST

    LOS ANGELES - Pakaian aktres filem Wizard The Of Oz dilelong pada harga AS$480,000 (RM 1,457,420), manakala sepotong kek perkahwinan Putera William dilelong AS$1,375 (RM4,174) ketika majlis bida di Beverly Hills, Amerika Syarikat.

    Kostum pakaian biru dan payung putih dalam filem klasik tahun 1939 itu menjadi rebutan pengumpul barang antik dan pengarah filem kerana ia mempunyai nilai komersial tinggi dalam dunia perfileman di Hollywood.

    Tetapi nilai itu dianggap rendah berbanding pakaian aktres Hollywood, Marilyn Monroe dan Audrey Hepburn yang pernah dilelong pada harga AS$910,000 (RM2,763,020) pada tahun 2011.

    Penganjur Darren Julien berkata, harga pakaian itu dianggap rendah kerana terdapat tujuh koleksi sama dipakai aktres itu sepanjang pembikinan filem terbabit. - AP

    sumber : sinar harian

    Lepas pantang, kembali aktif mencuri

    Posted: 12 Nov 2012 06:00 PM PST


    KUALA TERENGGANU - Walaupun baru sahaja lepas berpantang melahirkan anak keempat, seorang pembantu kedai makan terus aktif menjalankan jenayah mencuri.
    Dia yang memiliki rekod jenayah lampau dilihat seolah-olah tidak pernah serik apabila sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Majistret, semalam, atas dua pertuduhan iaitu melakukan pencerobohan ke atas sebuah kedai runcit di Jalan Sultan Sulaiman, dan mencuri barangan kosmetik di sebuah kios kecantikan di Pasar raya Mydin Mall.

    Tertuduh, Norazlina Mamat, 35, dari Jalan Banggol Kampung Paya Keladi, dengan selamba mengaku bersalah atas kedua-dua pertuduhan itu yang dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Noradila Ab Latiff.
    Bagi pertuduhan pertama, Norazlina mengaku melakukan pencerobohan ke atas kedai Nine Enterprise di Jalan Sultan Sulaiman, di sini, milik Dzulkarnaim Othman, 29, pada jam 4 hingga 5 pagi, 9 November lalu.
    Dengan itu, dia mengaku melakukan kesalahan di bawah Seksyen 453 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda jika sabit kesalahan.

    Sementara itu, Norazlina turut mengaku bagi pertuduhan kedua mencuri pelbagai barangan kosmetik bernilai RM400 di kios Butik EllyNoor di Pasar raya Mydin Mall, Jalan Sultan Mohamad, milik Norrizam Muda, 44, pada 14 Ogos lalu, kira-kira jam 11.40 malam.
    Norazlina mengaku melakukan kesalahan di bawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan kerana mencuri yang memperuntukkan hukuman penjara boleh sampai tujuh tahun dan denda jika disabitkan kesalahan.
    Pendakwaan dikendalikan pegawai pendakwa, Inspektor Miky Dunstan Muda manakala Norazlina tidak diwakili peguam.

    Sejurus pengakuan bersalah bagi kedua-dua pertuduhan direkodkan, Noradila menetapkan 20 November depan sebagai tarikh jatuh hukum dan membenarkan dia diikat jamin RM6,000 untuk kedua-dua pertuduhan dengan seorang penjamin.
    sumber : sinar harian

    Landasan terbang bawa kokain haram ditemui

    Posted: 12 Nov 2012 05:45 PM PST


    ASUNCION, Paraguay - Beberapa pegawai pihak berkuasa negara ini menyatakan seorang ketua sindiket dadah Bolivia, Marco Antonio Rocca Ali telah ditangkap dan lebih satu tan kokain ditemui di sebuah bandar di sempadan Brazil.
    Menurut beberapa ejen unit khas kelmarin, mereka menemui 1,689 kilogram kokain di sebuah ladang di Salto del Guairo, 400 kilometer dari bandar raya ini.
    Sebuah landasan terbang haram yang digunakan pesawat ringan untuk membawa kokain turut ditemui.
    Pihak Sekretariat AntiDadah Kebangsaan Paraguay memberitahu, dadah itu akan diterbangkan dengan menggunakan lima buah pesawat ringan ke Rio de Janeiro, Brazil.
    Dalam serbuan yang dilakukan pada Sabtu lalu, seramai 18 orang lagi turut ditangkap yang melibatkan warga Paraguay, Brazil dan Bolivia. - AP
    sumber : kosmo online

    Artifak emas abad ketiga Sebelum Masihi ditemui

    Posted: 12 Nov 2012 05:30 PM PST


    SOFIA - Sejumlah artifak emas pada abad ketiga Sebelum Masihi dipamerkan oleh pihak Muzium Arkeologi Bulgaria di sini kelmarin.
    Antara artifak yang ditemui itu ialah patung emas berbentuk muka kuda, cincin, mahkota dan gelang emas.
    Sekumpulan ahli arkeologi menemui artifak itu semasa melakukan kerja-kerja penggalian di sebuah makam dekat Kampung Sveshtari di utara negara ini pada Khamis lalu.
    Artifak tersebut milik suku kaum Thrace, Getae pada akhir abad keempat atau permulaan abad ketiga Sebelum Masihi.
    Menurut ketua pasukan arkeologi itu, Diana Gergova, makam tersebut mungkin mempunyai kaitan dengan pemerintah Getae, Cothelas.
    Dia berkata, ia kemungkinan ditanam pada satu majlis pengebumian. - Agensi
    sumber : kosmo online

    Pelancong berenang di Venice akibat banjir

    Posted: 12 Nov 2012 05:15 PM PST


    VENICE, Itali - Sekumpulan pelancong dilihat berenang di sekitar Dataran St. Mark yang ditenggelami air akibat banjir, kelmarin.
    Cuaca buruk melanda bahagian utara dan tengah Itali dengan menyebabkan 200 penduduk meninggalkan kediaman mereka di Tuscany.
    Menurut pihak berkuasa Venice, deretan kedai, kawasan kediaman dan tempat bersejarah telah dipenuhi dengan air.
    Kira-kira 70 peratus kawasan tepi pantai turut terjejas.
    Paras air dilaporkan mencecah sehingga 149 sentimeter yang merupakan tahap keenam tertinggi yang pernah direkodkan sejak tahun 1872.
    Sehingga semalam, hampir tiga suku Venice dipenuhi dengan air.
    Setakat ini tiada sebarang anggaran kemusnahan didedahkan kepada media.
    Di Tuscany, hujan yang turun tanpa henti selama empat jam telah mengakibatkan Sungai Ricortola dan Parmignola melimpah.
    "Ia merupakan banjir terburuk yang pernah berlaku di kawasan itu," ujar Datuk Bandar Massa Carrara, Roberto Pucci.
    "Saya melihat sekurang-kurangnya enam jambatan musnah di kawasan bukit, banjir di kebanyakan kawasan, tanah runtuh dan ladang anggur serta kebun zaitun turut musnah. Jika tiada nyawa yang terkorban, ia ibarat suatu keajaiban," katanya. - Reuters
    sumber : kosmo online

    5,000 menari tarian kuda di Rom

    Posted: 12 Nov 2012 05:00 PM PST


    ROM - Seramai 5,000 orang menari tarian kuda yang pernah dipopularkan penyanyi rap Korea Selatan, Psy di sini kelmarin.
    Mereka menari di Dataran Piazza Del Popolo dan melakukan pergerakan tarian kuda ketika laguGangnam Style nyanyian Psy diperdengarkan.
    Penganjur perhimpunan itu menggunakan rangkaian laman sosial dan pemberitahuan secara lisan untuk menghimpunkan peserta tersebut.

    AFP
    SERAMAI 5,000 orang menari tarian kuda di Dataran Piazza Del Popolo, Rom kelmarin.


    Kebanyakan peserta itu ialah golongan remaja.
    Perhimpunan itu bermula pada pukul 4.45 petang waktu tempatan.
    Para peserta memakai pakaian baju-T berwarna putih yang mempunyai imej wajah Psy.
    Klip muzik video Gangnam Style nyanyian Psy itu telah ditonton lebih 670 juta kali di laman YouTube sejak ia dimuat naik pada 15 Julai lalu. - Agensi
    sumber : kosmo online

    Bahaya ketagih main video

    Posted: 12 Nov 2012 04:42 PM PST


    KUALA LUMPUR - Ketagih bermain permainan video dalam kalangan kanak-kanak terutamanya pada musim cuti persekolahan sekarang salah satu punca mereka mengalami masalah gagal menguasai kemahiran bersosial dan berkomunikasi.
    Pensyarah Psikologi Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr. Khaid- zir Ismail berkata, sindrom itu berlaku akibat kurangnya pendedahan dan pergaulan dengan masyarakat.
    Mereka, katanya, akan menjadi pendiam dan lebih gemar bersendirian.
    "Dari segi psikologi, ciri ketagihan permainan video sama seperti ketagihan lain iaitu keinginan yang sangat tinggi untuk mendapatkan sesuatu yang dikehendaki.
    "Ketagihan ini boleh membawa kepada masalah lain seperti kemerosotan kesihatan dan pengurusan diri serta masa yang tidak teratur," katanya kepada Kosmo! baru-baru ini.
    Menurut Khaidzir, faktor yang mendorong ketagihan tersebut berpunca daripada unsur ganjaran dan sikap ingin mencapai tahap tertinggi dalam satu-satu permainan video.
    Menurut Khaidzir, selain bermain video di rumah, kesan ketagihan yang sama di kafe siber juga membimbangkan kerana kanak-kanak terdedah kepada kemungkinan terlibat dengan kejadian jenayah seperti samun dan dadah.
    "Pengaruh rakan yang turut terlibat dalam hal ini akan menambahkan lagi ketagihan. Adanya dorongan daripada rakan-rakan memburukkan lagi keadaan," ujarnya.
    Sebelum ini, pada awal tahun ini seorang remaja mati mengejut di sebuah kafe siber di Taiwan akibat kemaruk bermain permainan video selama 40 jam tanpa henti.
    Bulan lepas, seorang remaja Amerika Syarikat berusia 15 tahun dikejarkan ke hospital kerana tidak sedarkan diri selepas bermain permainan video selama empat hari tanpa henti.
    Sementara itu, mengulas perkara yang sama, Pegawai Psikologi Kanan Universiti Sains Islam Malaysia, Nurhazreen Mohd. Nor berkata, selain kanak-kanak, ia juga memberi kesan buruk kepada orang dewasa.
    "Sindrom yang sama boleh menyebabkan tekanan dalam hubungan antara suami isteri kerana kurang rasa hormat antara satu sama lain.
    "Oleh kerana terlalu asyik dengan permainan video, suami kurang meluangkan masa berkualiti bersama keluarga," jelasnya.
    Justeru, Nurhazreen mengesyorkan supaya ahli keluarga memainkan peranan penting bagi memberi sokongan kepada ahli keluarga yang mempunyai masalah ketagihan permainan video.
    "Dalam sebuah keluarga harus ada seorang yang bertindak sebagai perancang untuk mengembalikan interaksi sesama ahli keluarga termasuk menghentikan tabiat ketagih permainan video," jelasnya.
    sumber : kosmo online

    Foto – Foto Kehancuran Era Kamera Film yang Kalah Bersaing Dengan Era Kamera Digital

    Posted: 12 Nov 2012 04:00 PM PST


    Gambar industri kamera film yang runtuh akibat kalah dalam persaingan menghadapi dunia yang semakin digital.
    Gambar yang diambil oleh fotografer Robert Burley, sebuah projek yang telah membawanya keliling dunia.
    Dia mengabadikan pembongkaran pada tahun 2007 sebuah gedung Kodak di Rochester, New York bersama dengan kamar gelap kosong dan pabrik kimia di pabrik pencampuran dari Kanada ke Prancis.

    • Fotografer Robert Burley menangkap pembongkaran bangunan pabrik Kodak di Rochester, New York

    • Pabrik Kodak-Pathe di Chalon-Sur-Saone, Prancis setelah kontraktor gagal meledakkannya

    • Sekali-sibuk Polaroid buildling di Waltham, Masschusetts pada tahun 2009

    • foto instan seperti yang ditangkap oleh Robert Burley pada kamera lapangan 4x5 nya

    • Ruang pencampuran kimia di Kodak Kanada

    • ruangan gelap bekas di gedung Kodak di Toronto, Kanada

    • Pekerja kepala keluar setelah hari terakhir dari manufaktur di Kodak Kanada pada tahun 2005

    • Sebuah studio foto dengan jendela atas potret hitam dan putih terletak kosong

    (Daily Mail | YhWp)

    Inilah ‘Botaoshi’ Olah Raga Brutal Tradisional Jepun

    Posted: 12 Nov 2012 03:00 PM PST


    Para calon Academy Pertahanan National di Japan menandai ulang tahun ke-60 berdirinya hari ini dengan permainan tradisional Botaoshi.
    Olah raga brutal melibatkan dua tim hingga 150 orang mencoba untuk menggulingkan tiang bendera lawan mereka menggunakan segala cara yang diperlukan.
    Botaoshi, yang diterjemahkan dari Jepang sebagai  'manjatuhkan tiang bendera', dimainkan setiap tahun di akademi di Yokosuka, selatan Tokyo pada hari berdirinya.
    Hal ini dimaksudkan untuk menunjukkan kekuatan fisik kadet, kemampuan operasional dan kerja sama tim, dengan empat pasukan bersaing untuk trofi kemenangan di depan publik senang.
    Sebuah strategi pemain untuk memanjat di atas rekan tim dan berjalan di punggung mereka, untuk naik ke ujung tiang tersebut.
    Membela tim biasanya posisi pemain di atas tiang sebagai baris terakhir pertahanan,  menendang dan memukul setiap lawan yang terlalu dekat dengan hujung tiang.

     
    • kadet Jepang pertempuran itu selama permainan tradisional Botaoshi

     
    • Seorang pemain keluar dalam usaha terakhir untuk memegang tiang bendera timnya

     
    • Batoashi menunjukkan kekuatan fisik taruna dan kemampuan kerja sama tim

     
    • Sebuah strategi  untuk pemain untuk memanjat di atas rekan satu tim dan menceburkan diri di tiang

     
    • taruna bersaing untuk piala kemenangan untuk menandai dasar akademi

    (DM | YhWp)

    Foto-foto Kocak Selebritis Hollywood Yang Terjatuh (Hahahaha)

    Posted: 12 Nov 2012 08:45 AM PST


    Tingkah dan polah selebritis memang selalu membuat kita penasaran untuk mengikutinya. Baik itu hal positif maupun hal negatif.

    Sangat jarang selebritis tertangkap melakukan hal-hal lucu apalagi kalau kelucuannya itu spontan dan tidak disengaja. Mari kita simak foto-foto kocak para selebritis Hollywood yang terjatuh.

    Walau terjatuh, Lady Gaga tetap santai saja dan sok cool

    Ooops! Liz Hurley terantuk wedgesnya sendiri

    Jessica Alba tersandung

    Haha..Ellie Goulding kejeblos di pasir pantai

    Charlotte Church sedang mabuk, makanya dia jatuh

    Karena terantuk, Snooki merepotkan bodyguardnya

    Inilah akibat kalau Cheeky Girls main roller blade di paving block

    Jom lihat Pengantin Pecandu Opium Menikah di Afghanistan

    Posted: 12 Nov 2012 08:30 AM PST


    Foto-foto ini menunjukkan pernikahan sepasang pecandu narkoba yang sedang berusaha mengalahkan kecanduan mereka di sebuah pusat rehabilitasi di pinggiran kota Kabul.
    Sang pengantin wanita Sousan dan pengantin pria Ali menikah di pusat rehabilitasi 'Ibu Camp' untuk para pecandu narkoba pada hari Jumat.  Sousan, seorang janda tiga anak dan Ali memiliki masalah kecanduan narkoba.
    Haidari, menjalankan sebuah restoran yang disebut Taj Begum, 'Crown Wanita' dan menjalankan penampungan menggunakan hasil.
    Dia juga mempekerjakan para pecandu dan memberikan mereka kesempatan untuk membangun kembali kehidupan mereka dan belajar keterampilan baru sambil membantunya menjalankan bisnis.
    Pilihan pengobatan untuk pecandu di Afghanistan bervariasi dari tidak ada yang terbatas. Hanya ada satu proyek substitusi metadon, meskipun ada lebih dari satu juta pengguna, menurut Kantor PBB untuk Narkoba dan Kejahatan (UNODC).
    Opium produksi di Afghanistan telah meningkat sejak pendudukan AS dimulai pada tahun 2001.
    Berdasarkan data UNODC, lebih banyak lahan yang sekarang digunakan untuk opium di Afghanistan dibandingkan kakao tumbuh di Amerika Latin.
    Sebelumnya hari ini seorang pria bersenjata mengenakan seragam militer Afghanistan pada hari Minggu menembak dan menewaskan seorang anggota pimpinan pasukan koalisi berperang di Afghanistan - yang terbaru dalam serangkaian serangan insider yang patah kepercayaan antara NATO dan pasukan Afghanistan.

     
    • pengantin Sousan dan pengantin Ali bersama dengan teman-teman mantan pecandu narkoba di  upacara pernikahan mereka di Kabul Afghanistan

     
    • Upacara berlangsung di pusat rehabilitasi 'Ibu Camp' untuk pecandu narkoba. Ini didirikan oleh pembuat film dokumenter Iran Laila Haidari

    • Meskipun penggunaan narkoba di kalangan perempuan di Afghanistan merajalela, itu hampir tidak pernah dibicarakan di negara ultra-konservatif

     
    • Sousan dan Ali yang kecanduan opium. Menurut laporan, sekitar satu juta warga Afghanistan kecanduan obat

     
    • pusat rehabilitasi The 'Ibu Camp' ini didanai dengan dana dari menjalankan restoran oleh Haididi

    (Mail | YhWp)

    Adik ini memang tak reti adab

    Posted: 12 Nov 2012 08:15 AM PST


    selamba je dia buang hajat..dalam train ...

    Siapa ni awek atau anak pak cik ini?gamabr

    Posted: 12 Nov 2012 08:00 AM PST

    Wow.. Gitar Masa Depan, Tidak Memiliki Senar

    Posted: 12 Nov 2012 07:00 AM PST


    Gitar Digital Jenama Kitara memiliki layar multi-touch yang menampilkan 6 jalur senar yang cukup disentuh tanpa perlu anda petik. Harganya diperkirakan sekitar $850. Gitar futuristik yang akan menjadi alat musik masa depan.



    Lelaki Ini Mengayuh Beca Sambil Mengasuh Bayinya

    Posted: 12 Nov 2012 06:00 AM PST


     Hati siapa yang tidak tersentuh melihat seorang lelaki menarik becak di siang hari yang panas sambil menggendong bayi? Hal ini benar-benar terjadi di India.Lelaki ini mengasuh bayinya kerana sang isteri meninggal setelah melahirkan dan tidak ada yang bersedia merawat sang bayi.
    Dilansir Dailymail, nama lelaki ini adalah Bablu Jatav, 38 tahun. Dia dikaruniai seorang bayi perempuan yang diberi nama Damini setelah menikah selama 15 tahun dengan isetrinya, Shanti. Pak Bablu mengatakan bahwa dia sangat senang diberkati seorang putri, tetapi dia menyimpan kesedihan mendalam kerana sang istri meninggal sesaat setelah melahirkan.
    (c) dailymail.co.uk
    "Shanti meninggal tidak lama setelah melahirkan di rumah sakit pada tanggal 20 September," ujar pak Bablu. "Sejak saat itu, belum ada seorang pun yang mahu merawat putri saya, sehingga saya yang merawatnya, bahkan pada saat saya menarik becak," lanjutnya.
    Pekerjaan pak Bablu sehari-hari adalah penarik becak di kota Bharatpur. Dia tidak memiliki saudara yang boleh merawat bayinya, sehingga jalan satu-satunya adalah merawat sang putri sambil bekerja. Pak Bablu menggendong bayinya dengan kain yang dililitkan di leher. Hal ini terpaksa dia lakukan, bahkan di tengah hari yang sangat panas.
    (c) dailymail.co.uk
    Keadaan ini memang memprihatinkan, terutama bagi Damini yang masih sangat kecil. Panasnya matahari dan keadaan jalanan membuatnya harus dilarikan di rumah sakit Jaipur beberapa waktu yang lalu. Sang bayi mengalami septikemia, anemia dan dehidrasi akut. Untungnya, keadaan sang bayi membaik setelah dirawat.
    Berita ini dengan cepat menyebar di India, sehingga banyak tawaran bantuan yang diterima oleh pak Bablu. Besar kemungkinan bahwa pemerintah India setempat sedang memproses cara untuk membantu merawat sang bayi. Semoga bantuan segera datang, sehingga bayi perempuan ini mendapat perawatan yang lebih baik.
    Ladies, jangan remehkan cinta seorang ayah. Sudahkah Anda berterima kasih pada beliau?
    (vem/yel)

    Pelik beno bentuk scarf ini

    Posted: 12 Nov 2012 05:00 AM PST


    Apa yang Anda pikirkan tentang scarf atau syal? Kalau kita bisa menggunakan scarf sebagai item fashion untuk menghangatkan badan. Namun di Jepun, item fashion boleh menjadi sarana menampilkan hal yang unik dan jenaka, sekaligus sedikit mengandung unsur seksual. Salah satu contohnya adalah nipple scarf atau scarf berbentuk puting payudara wanita.

    Inilah Cover Album yang Dilarang dan Kontroversi

    Posted: 12 Nov 2012 04:00 AM PST


    Para musisi mengekspresikan kebebasan diri mereka melalui sebuah cover album dimana di dalam cover album itu mereka menuangkan segala ide di dalam pendesainan sebuah album agar terlihat lebih bagus dan mempunyai seni jual yang tinggi serta berbeda. Malah kadang saking bebasnya ide yang dituangkan di dalamcover album, mau tak mau ide tersebut harus dibatasi agar album itu bisa di jual di toko CD lagu.
    Cover-cover yang kita angkat nanti harus terpaksa di ganti agar album tersebut bisa di jual secara internasional tanpa berusan dengan pihak berwajib. Mau nggak mau si artis harus merelakan sebuah cover album yang artistik dan indah ini.
    1. Yesterday and Today
    Ini dia nih cover asli dari band legendaris dunia The Beatles band asal Liverpool, Inggris, para anak band berfoto menggunakan jas lab putih dengan potongan boneka bayi yang disulap menyerupai daging ini. Album Yesterday and Today ini di rilis pada tahun 1966, album tersebut langsung mendapat larangan dari badan sensor. Mau tidak mau pihak Capitol akhirnya menarik semua album itu di pasaran, tetapi ada beberapa album itu sudah laku terjual.
    Akhirnya album itu di ganti covernya dengan para pose personel The Beatles yang hanya duduk dan berdiri di dekat sebuah brankas. Kalau kita lihat cover yang sudah dibuat ulang ini seperti tidak ada nilai seninya sama sekali. Beruntuglah yang sudah mendapatkan cover mengerikan ini kerana album tersebut bernilai sangat mahal.
    2. Diamond Dogs
    Seniman asal Belgium yang bernama Guy Peelleart, melukis sebuah lukisan dengan gambar yang sangat mengerikan dimana David Bowie dilukisan itu di gambarkan sebagai manusia setengah anjing. Gambar ini dibuat sangat detail dan memperlihatkan alat vital dari Bowie, OMG.. dan akhirnya membuat itu langsung mendapat kecaman.
    RCA Records, selaku label dimana Bowie bernaung langsung kalang kabut dan segera menarik album tersebut di toko kaset. Mereka langsung mendesain ulang cover tersebut dan menyamarkan alat vital Bowie sehingga tak terlihat detil. Kabarnya desain labum pertama yang sempat terjual dihargai sangat mahal oleh para kolektor.
    3. Virgin Killer
    Grup band Scorpions selalu bermasalah dengan cover album yang mereka gunakan. Cover yang bermasalah tersebut ada satu cover yang membuat mata dunia terbelalak. Scorpions menampilkan erotisme seoarang gadis berusia 10 tahun di sampul album Virgin Killer. Lantas badan sensor melarang album ini beredar di pasaran sebelum diganti. Scorpions pun akhirnya mengalah dan langsung mengganti cover album Virgin Killer dengan pose personel mereka.
    4. Love it To Death
    Sepintas mungkin kita tidak akan menemukan hal yang salah dalam sampul album ini. Namun jika dilihat lebih detil maka akan menemukan kejanggalannya. Di cover pertama ini sangat vulgar di mana Alice Cooper menunjukkan kemaluannya. Saat dirilis oleh label milik Frank Zappa, Straight, Alice Cooper masih memakai cover tersebut, namun saat album ini didistribusikan oleh Warner Brothers akhirnya cover tersebut diedit.
    5. Holywood In The Shadow of The Valley of Death
    Album yang dikeluarkan pada tahun 2010 ini rupanya membuat umat kristaini menjadi berang. Masalahnya, Marilyn Manson ini berpose seperti layaknya seorang Yesus yang sedang di salib. Album ini juga ditengarai sebagai inspirasi pembunuhan sadis di Columbine High School.
    Marilyn Manson sendiri mengungkapkan jika sebenarnya cover album ini memiliki banyak makna. Dia menyindir hipokritnya masyarakat Amerika terhadap nilai-nilai konservatif. Sayangnya masyarakat tidak melihat akan hal itu.
    6. Appetite For Destruction
    Cover debut album dari salah satu band legendaris Guns N Roses ternyata juga dicekal lantaran cover itu terlalu vulgar. Robert Williams adalah orang yang mendesain cover tersebut yang dimana cover itu menampilkan seorang gadis yang diperkosa oleh Alien anehnya cover ini sempat beredar atas ketidak tahuan dari pihak Geffen Records selaku label. Mereka tak menduga jika desain gambar yang indah ini vulgar. Mendapat banyak kecaman, akhirnya pihak Geffen pun menarik dan mengeluarkan desain baru. Karikatur salib serta terngkorak 5 personel ini menjadi pengganti dan merupakan cover ikonik hingga saat ini,. Sementara itu artwork milik Robert williams ditaruh di bagaian dalam cover.
    7. Amorica
    Cover ini dianggap sebagai sebuah penghinaan terhadap negara yang bersangkutan lantaran cover tersebut menampilkan sebuah G string bergambarkan bendera Amerika yang dipakai oleh wanita membuat The Black Crowes harus berhadapan dengan badan sensor. Album Amorica dilarang beredar apabila tidak diganti. Akhirnya cover album ini diganti dengan desain G String tadi yang tetap ditampilkan namun dengan background hitam disekitarnya. Sehingga terlihat segitiga terbalik berbentuk bendera Amerika.

    Unik...Pohon Natal Berbentuk Baju

    Posted: 12 Nov 2012 03:00 AM PST


    Natal identik dengan pohon natal dan salji. Dalam suasana natal yang bersalji, diperlukan baju hangat untuk membuat natal menjadi hangat. Berita uniknya seorang desainer asal Inggris menggabungkan keduanya, Pohon Natal dan Baju dan hasilnya adalah sebuah pohon natal berbentuk baju.


    Sumber

    Unik,, Burung Nuri Sampaikan Wasiat Terakhir Sebelum Mati

    Posted: 12 Nov 2012 02:00 AM PST


    • detail berita





    Sumber 

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS