Nuffnang

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

sumber :-

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Gambar Ning Baizura di Pelancaran Album & Showcase Dewa

Posted: 08 Jul 2011 08:19 AM PDT

Walaupun tatkala ini, ramai yang risau dengan keadaan di Kuala Lumpur ekoran dari demonstrasi BERSIH yang dijangka berlangung esok, namun peminat-peminat Ning Baizura tetap membanjiri Zouk KL pada malam tadi. Banyak jalan yang akan ditutup dan KL dijangka akan mengalami kesesakan lalu lintas, tapi Budiey tengok jalan Ampang sangat lengang. Ini bermakna, peminat Ning Baizura yang mahu hadir, tak perlu risau dengan keadaan ini.

Selain dihadiri oleh peminat setia Ning iaitu Ning Clix & HappeNing, showcase dan pelancaran yang dianjurkan oleh syarikat rakaman dan edaran Universal Music Malaysia ini juga turut dihadiri oleh penulis blog dan media yang turut sama membantu mempromosikan album Ning.

Jam 8.30 malam, Ning Baizura memulakan persembahan dengan gimik yang menggunakan beberapa lelaki berotot besar seperti RAKSASA. Ya, Raksasa kan lagu di carta pertama album DEWA. Sesuai lah kan.

Tahniah buat Ning Baizura yang telah berjaya melancarkan album DEWA yang memuatkan 8 buah lagu yang Budiey rasa korang patut dengar kesemuanya. Bak kata beliau, semua lagu dalam album DEWA ada keunikan dan nilai, selera masa kini serta energetik tersendiri.

Seramai 20 orang pembaca budiey.com turut dijemput hadir secara eksklusif dan mereka yang hadir diberi album DEWA dan dijemput oleh Ning untuk menerima sehelai baju T eksklusif Ning DEWA.

Suasana masa opening rasa macam pertandingan bina badan pun ada. Tak caya tengok gambar ni. Ning Baizura diusung dari luar Zouk KL dan dibawa masuk ke pentas sambil menyanyikan lagu Raksasa.

Ning Baizura

Ning juga turut mengumumkan akan ke USA untuk menyaksikan persembahan penyanyi tersohor Celine Dion di mana ini adalah hadiah istimewa dari suami beliau.

Dress yang dipakai Ning Baizura direka oleh Rizman Ruzaini yang juga turut mencipta pakaian buat Ning semasa pengambaran video klip BILA.

Ning Baizura

Ning Baizura

Ning Baizura

Ning Baizura

Ning Baizura

Ning Baizura

Ning Baizura

Ning Baizura

Ning Baizura

Ning Baizura

Ning Baizura

Ning Baizura

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: ,

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

  • Gambar Ning Baizura di Malam Universal & Showcase 2011
  • Gambar Ning Baizura di Hi Tea 5Star ABP2010
  • Gambar Ning Baizura Nikah
  • Buku Bergambar Dua Dunia Satu Cinta Ning Baizura RM10
  • Ning Baizura & Omar Sharif Bertunang
  • Gambar Ning Baizura di Sidang Media ABPBH2010
  • Ning Baizura Jadi Puteri Gunung Ledang Dalam Filem Magika
  • Gambar Foto Majlis Ning Baizura Bertunang
  • Gambar Nikki Bertudung di Majlis Nikah Ning
  • Gambar Ning Baizura di Pelancaran The Twelve
  • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    Langgan Indo Pek Astro Hanya RM12

    Posted: 08 Jul 2011 03:06 AM PDT

    BROADWAY MEDIA SDN BHD BAWA HIBURAN INDONESIA TANPA HENTI
    KE PLATFORM ASTRO MELALUI DUA SALURAN DEDIKASI; BINTANG & PELANGI

    Indo Pek mampu dimiliki dengan hanya RM12.00!

    Astro terus memberi pilihan kepada pencinta kandungan 100% TV dan filem Indonesia melalui pakej premium terbaru; Indo Pek yang akan ditawarkan dalam dua saluran dedikasi dengan harga yang amat berpatutan; RM 12.00 sebulan selama 24 jam sehari.

    Pembekal kandungan; Broadway Media Sdn Bhd dengan kerjasama syarikat penyiar Astro membawakan saluran Bintang (saluran 141) dan Pelangi (saluran 142) yang akan disasarkan kepada golongan keluarga terutamanya kepada pelanggan pakej Mustika yang sedia ada.

    Saluran Bintang akan menayangkan program-program TV yang meliputi kandungan popular dari pasaran Indonesia yang menyentuh muzik, drama, hiburan, berita dan variasi. Manakala saluran Pelangi pula akan menayangkan filem-filem dari zaman tujuh puluhan sehingga filem-filem terbaru Indonesia termasuk yang disediakan khas untuk kandungan TV.

    INDOPEK 001

    Pelakon dan artis terkenal Indonesia seperti Acha Septriasa, Baim Wong, Leny Marlina dan Alvin Adam dari program bual bicara Just Alvin telah diterbangkan khas dari Indonesia bagi memeriahkan lagi majlis pada hari ini.

    Turut hadir pada majlis sidang media pada petang ini ialah Pengerusi Broadway Media Sdn Bhd; Yang Berbahagia Datuk Syed Ahmad Khalid bin Syed Mohammed dan Presiden Perniagaan Melayu Astro; Encik Khairul Anwar Salleh.

    Menurut kata Datuk Syed Ahmad Khalid Bin Syed Mohammed, Pengerusi Broadway Media Sdn Bhd, diantara tujuan menyediakan pakej ini adalah sebagai memenuhi citarasa pelanggan yang meminati sajian program dari indonesia dan ingin menikmati lebih banyak lagi jenis rancangan daripada apa yang telah disediakan di saluran saluran telivisyen tempatan dan di astro pada masa ini.

    justeru adalah difikirkan lebih baik dari segi fokus dan pemantapan penyajian jika rancangan indonesia dipelbagaikan dan di sediakan di dalam satu pakej yang khusus untuk menepati citarasa pelanggan.

    saya percaya dengan adanya pakej indo pek dan kedua saluran tersebut, ia akan mendapat sambutan yang baik oleh penonton dan kita yakin pengisian rancangan akan memenuhi kahendak seluruh golongan penonton.

    Encik Khairul pula mengulas, "Seiring dengan komitmen Astro untuk memberikan pengalaman menonton yang terbaru dan tiada bandingnya kepada para pelanggan, pelaburan dan kerjasama dengan syarikat pembekal seperti Broadway Media Sdn Bhd ini dilihat sebagai salah satu cara bagi kami untuk memperluaskan pilihan kandungan. Perhubungan rangkaian yang kukuh dengan syarikat pembekal ini juga telah mengukuhkan lagi usaha bagi memenuhi kehendak tempatan dan dalam masa yang sama tidak mengenepikan hasrat utama kami iaitu menyuntik elemen tempatan dalam program-program yang disiarkan."

    Selaras dengan komitmen Astro untuk memenuhi kehendak tempatan, progam-program yang akan bersiaran di kedua-dua buah saluran ini akan mempunyai sari kata Bahasa Malaysia untuk menarik lebih ramai lagi penonton.

    Bagi memberikan gambar sebenar tentang dua saluran dedikasi yang dijangka akan menarik perhatian pencinta kandungan 100% filem dan TV Indonesia, semua pelanggan Astro berpeluang untuk menonton dua saluran tersebut; Bintang dan Pelangi secara PERCUMA selama sebulan bermula pada 16 Julai 2011 sehingga 14 Ogos 2011.

    Pakej Indo Pek yang disasarkan akan mendapat sambutan yang sama hebat dengan pelanggan sasaran dari pakej Mustika sedia ada boleh mula dilanggan dari 15 Ogos 2011 melalui dua cara:

    1. SMS ke 32888 dengan menaip INDO PEK nombor akaun. Caj standard akan dikenakan.

    2. Telefon Astro di 1-300-82-7777

    Sehingga hari ini, pelanggan Astro mempunyai pilihan 146 buah saluran pelbagai bahasa dan genre program antarabangsa mahupun tempatan termasuk acara sukan global dan tempatan terbaik, 24 jam sehari. Astro terus komited untuk mengekalkan harga bagi Pek Famili pada harga RM37.95 sebulan (atau hanya RM 1.30 sehari) untuk akses ke 38 buah saluran.

    Astro terus meningkatkan mutu produk dan perkhidmatannya bagi memastikan para pelanggan dapat menikmati hiburan tempatan dan global yang terbaik , pengalaman menonton yang mengasyikkan dan dalam masa yang sama mengekalkan bekalan hiburan di rumah pada harga yang berpatutan. Astro akan terus melabur dalam menyediakan produk dan perkhidmatan terbaru agar para pelanggan sentiasa mendapat pilihan, nilai wang, variasi dan kualiti yang terbaik.

    INDOPEK 003

    INDOPEK 002

    Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

    Tags:

    Click on the following buttons to share this article with your friends:

    Baca artikel lain yang berkaitan:

  • Selamat Hari Jadi ke 38 Afdlin Shauki
  • Pelancaran Rasmi Astro MUSTIKA di Mid Valley Megamall
  • Gambar Selebriti di Pelancaran Astro B.yond
  • Profile Marsha Milan Londoh
  • FILEM SETEM & MARHABAN DI ASTRO DI PAKEJ MUSTIKA
  • Sekitar Majlis Rumah Terbuka Astro Mustika
  • Sepet, Cinta antara 3 filem Malaysia ditayang di Chennai
  • Kampus Astro Learning Carnival
  • MTV World Stage Live In Malaysia 2011 Sponsors
  • Saksikan 64 Perlawanan Piala Dunia FIFA 2010 di Astro
  • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    Zon Artis

    sumber :-

    Zon Artis


    Saksikan GIG TV9 Secara Langsung Melalui Kaca TV Anda

    Posted: 08 Jul 2011 12:31 AM PDT

    TONTON GIG TV9 SECARA ONLINE

    Festival muzik rock terbesar di Malaysia, GiG TV9 akan menggegarkan kaca televisyen anda pada hari Ahad, 10 Julai, 8.30 malam secara langsung di stesen televisyen nombor 2 negara, TV9 (Saluran 119). GiG TV9 membawa ke pentas, barisan kumpulan muzik rock tempatan terbaik iaitu Wings, Hujan, Bunkface dan 6ixth Sense serta idola remaja Aizat, khusus untuk tontonan malam minggu anda. Siaran langsung konsert ini juga boleh diikuti DI SINI dan menerusi radio stesen Hot fm.

    GiG TV9 adalah karnival dua hari yang menggabungkan elemen muzik, aktiviti dan ekpresi anjuran TV9 dan penaja rasmi Digi. Karnival ini akan diadakan pada 9 Julai (Sabtu) dan 10 Julai (Ahad) bertempat di I-City Shah Alam bermula pada 4.00 petang hingga 12.00 tengah malam.

    Pengurus Besar TV9, Cik Sherina Nordin berkata:

    "Objektif utama penganjuran karnival ini adalah untuk memberikan pendedahan dan platform kepada para remaja untuk mengekspresikan diri melalui muzik dan aktiviti-aktiviti sihat. Kami pasti dengan gabungan elemen muzik, aktiviti dan ekspresi yang kami tonjolkan melalui GiG TV9 dapat memupuk kreativiti dan inovasi di kalangan remaja. Segala persiapan telah dilaksanakan mengikut perancangan dan kami yakin festival muzik rock terbesar di Malaysia ini akan menggegarkan semua."

    Selain daripada konsert rock pada hari Ahad, GiG TV9 akan terus meraikan muzik dengan sebuah lagi konsert rock pada hari Sabtu, 9 Julai bertempat di Pentas Utama I-City Shah Alam bermula 9.00 malam dengan persembahan daripada Pesawat, Azlan & the Typewriter, Projek Pistol, The Azenders, Awanband, Drama Band dan Awi Rafael. Konsert ini akan dirakamkan untuk siaran akan datang.

    GiG TV9 bukan sekadar hiburan tetapi turut memainkan peranan dalam merintis bakat remaja melalui pencarian bakat Battle of the Indie Bands yang menawarkan RM 8,000.00 kepada kumpulan yang bergelar juara. Selain itu bengkel muzik Kita Punya Gig Workshop yang akan dikelolakan oleh nama-nama besar di dalam industri muzik akan diadakan untuk berkongsi informasi dan pengalaman kepada generasi baru.

    GiG TV9 juga memberi peluang kepada remaja dan belia untuk mengekspresikan diri mereka melalui aktiviti-aktiviti yang menjadi trend masa kini seperti demonstrasi basikal fixie, pertandingan Hero Gitar, Karaoke Rockstar, artis Grafiti serta memberikan platform kepada usahawan remaja untuk berniaga melalui Indie Flea Market.

    Tiada kenderaan untuk ke sana? Jangan risau kerana TV9 dengan kerjasama Rapid KL akan menyediakan pengangkutan pergi balik secara percuma dari stesen Komuter Shah Alam dan lokasi GiG TV9 bermula jam 3.00 petang hingga 11.00 malam.

    Related Posts with Thumbnails Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    borak kosong

    sumber :-

    borak kosong


    Eminem Ajak Bunuh-membunuh di Facebook

    Posted: 08 Jul 2011 09:00 PM PDT


    INILAH.COM,– Eminem promo album Hell: The Sequel dengan merilis gameFacebook. Hati-hati, game ini sarat dengan kekerasan.

    Rapper Eminem mempromosi mini album miliknya, Hell: The Sequel, dengan membuat projek game. Game sarat kekerasan ini akan boleh dimainkan di Facebook. Saat memilih avatar, pengguna game ini akan mendengarkan lagu dari album tersebut.

    Memainkan game ini sangat mudah. Misinya, pemain harus jadi sejahat mungkin, supaya boleh masuk neraka. Pemain harus mengumpulkan point untuk beli senjata. Senjata diperlukan untuk membunuh pemain lain. Kalau dapat point tinggi, pemain akan masuk neraka.

    Sebelumnya selebriti Lady Gaga juga punya cara serupa mempopularkan albumnya Born This Way, yakni dengan bekerja sama dengan Zynga menciptakan game GagaVille.

    Gadis ini Melukis gunakan bibirnya

    Posted: 08 Jul 2011 08:00 PM PDT

    HOUSTON: Jika pelukis lain menggunakan berus untuk menghasilkan karya seni, Natalie Irish pula hanya menggunakan bibirnya yang ditekap ke kanvas untuk membentuk sesuatu imej.

    Melalui kaedah tekanan berbeza ketika 'mencium' kanvas, Natalie mencipta pelbagai bentuk imej dalam bermacam-macam saiz.


    Dalam satu rakaman video, Natalie menggunakan kucupannya untuk melukis wajah aktres legenda, Marilyn Monroe.


    Kata Natalie, ketika bersekolah dia belajar melukis menggunakan ibu jari.


    "Ia mendapat sambutan, tapi disebabkan teknik itu pernah digunakan pelukis lain, saya kurang selesa," katanya.


    Satu hari, kata Natalie, dia bersiap-siap untuk pergi ke satu majlis dan mengenakan gincu merah dan untuk merapikannya, dia melekap sekeping kertas ke bibirnya.



    "Melihat kesan pada kertas itu, saya jadi tertarik dan mula melakukan eksperimen," katanya.


    Ketika melukis, kata Natalie, ada ketikanya dia berasa sangat penat.


    "Mata saya juga selalu kelesuan kerana terpaksa bergerak banyak, jauh dan dekat, untuk memastikan setiap lukisan tepat," katanya. - DM

    sumber : myMetro


    Ada panduan cara menangani serangan zombi

    Posted: 08 Jul 2011 07:00 PM PDT


    BRISTOL - Majlis Perbandaran Bristol di Britain mengeluarkan garis panduan bagi menangani serangan zombi, lapor sebuah akhbar semalam.

    Garis panduan itu menunjukkan cara terbaik untuk membunuh zombi iaitu mayat yang kembali hidup dan memburu manusia untuk memakan daging mereka.

    Majlis Perbandaran Bristol mengeluarkan garis panduan itu sebagai reaksi terhadap permintaan kebebasan maklumat.

    Ia dikeluarkan selepas seorang penduduk meminta maklumat apa yang perlu dilakukan jika zombi membuat serangan.

    Garis panduan itu memberikan maklumat mengenai penduduk boleh menggunakan senjata api seperti senjata renjatan elektrik, gari dan memakai pakaian perlindungan untuk membunuh zombi.

    Menurut garis panduan tersebut, zombi itu boleh dibunuh dengan melakukan satu pukulan kuat di bahagian kepala atau memutuskan kepala mayat hidup itu.

    Bagi mengelak berlaku panik, berita akan disiarkan mengenai perkembangan serangan zombi.

    Garis panduan itu melibatkan bandar Whitchurch Park, Shirehampton dan Totterdown di dalam kawasan perbandaran Bristol. - Agensi

    sumber : kosmo online

    Restoran terkenal tetapi dapur alamak jijik

    Posted: 08 Jul 2011 06:00 PM PDT


    KUALA LUMPUR: Menjijikkan! Perkataan ini mungkin paling sesuai untuk menggambarkan keadaan beberapa dapur restoran terkenal yang diserbu pegawai kesihatan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di Jalan Tuanku Abdul Rahman, di sini, Rabu lalu.

    Di bahagian depan restoran, semuanya tersusun cantik dan lauk yang disajikan menyelerakan. Namun, sebaik saja melangkah ke dapur, bau meloyakan menusuk hidung.

    Najis tikus dan lipas bersepah di lantai terutama di stor dan tandas, sampah tidak dibuang, peti sejuk dan lantai kotor seperti tidak pernah dibersihkan dan bahan mentah masakan dibiarkan bersepah di merata tempat.

    Pengarah Kesihatan DBKL, Dr Sallehudin Abu Bakar, berkata pegawai kesihatan sudah memberikan notis awal kepada pemilik restoran dua minggu lalu supaya membersihkan premis dan mengikut garis panduan ditetapkan Jabatan Kesihatan, namun mereka gagal melaksanakan arahan.



    "Selepas dua minggu, pemeriksaan susulan dibuat dan tiada perubahan. Peniaga yang ingkar mengikut arahan diberi notis penutupan premis sehingga semuanya dibersihkan semula.

    Tempat kerja tergempak di dunia

    Posted: 08 Jul 2011 05:00 PM PDT


    PITTSBURGH - George M. Davison, seorang CEO dan pendiri sebuah perusahaan pengembang produk yang dinamakan Davison di Pittsburgh, Pennyslvania merancang tempat kerja para karyawannya menjadi seperti taman bermain raksasa demi memudahkan para karyawannya mencetuskan idea-idea kreatif.

    Di atas lahan seluas 6967,7 meter persegi, berdiri sebuah bangunan yang dinamakan Inventionland yang dibangun pada tahun 2006.

    Sesuai namanya, Inventionland (Pulau Rekayasa), di dalamnya terdapat aneka ruang kerja dengan berbagai bentuk rekaan benda-benda dengan ukuran raksasa yang disertai warna-warna cerah, sehingga seperti tempat bermain anak-anak.

    Di dalam Inventionland terdapat sebuah perahu layar raksasa yang tentunya merupakan ruang kerja bagi staf Divison.

    Selain perahu layar raksasa, ada juga sebuah ruangan di dalam sepatu raksasa, di dalam sebuah rumah pohon, atau cupcakes raksasa. Bahkan terdapat pula air terjuan buatan yang sengaja dibuat untuk menyembunyikan sebuah ruangan yang berisi dokumentasi rahasia.

    Sebagaimana dikutip Dailymail, Jumaat (8/7/2011), dengan motto perusahaan "Dare to Invent", perusahaan Davison yang didirikan pada tahun 1989 ini hanya memiliki 250 staf, namun setiap tahunnya mampu menghasilkan 2.500 penemuan-penemuan baru yang dikembangkan menjadi sebuah produk inovatif yang dijual di perusahaan-perusahaan waralaba ternama seperti Wal-Mart, F.A.O Schwartz, ACE Hardware dan banyak nama besar lainnya.(rhs)

    Sayangnya dia pada anaknya

    Posted: 08 Jul 2011 11:01 AM PDT

    Pencuri dengan Bangga Tunjuk Wajah di CCTV Sebelum Mencuri

    Posted: 08 Jul 2011 10:30 AM PDT


    TRIBUNNEWS.COM - Seorang pencuri dengan bangga memperlihatkan wajahnya ke kamera CCTV sebelum mencuri sampan kecil. Demikian dilapor The Sun, Jumaat (8/7/2011).

    Si pencuri ini cuba memperlihatkan identitinya dengan memanjat tempat pemasangan kamera. Si pemilik cuba mencari si pencuri dan akhirnya berhasil menemuinya dari sebuah sungai bernama River Blyth.

    Sampan itu kemudian ditemukan ditinggalkan di aliran sungai. Inspektur Trevor Oakley dari Northumbria Police, Inggris, mengatakan mereka akan mencari tahu tentang siapa pencuri itu.

    Anggota tentera ini ditangkap berhubungan seks dengan patung seks curi

    Posted: 08 Jul 2011 09:45 AM PDT


    TRIBUNNEWS.COM - Seorang anggota militer masuk ke sebuah kedai yang menjual alat-alat seks di Woodbridge, Virginia, Amerika Syarikat (AS). Tetapi anggota militer bernama Justin Dale Little Jim (28) bahkan tak tahan lagi dan memilih berhubungan seks dengan patung yang dicurinya di sebuah ruangan di kedai itu.

    Dilapor AOL, penylidik di Woodbridge mengatakan bahawa mereka menemukan Little Jim masuk ke kedai penjualan alat bantu seks pada pukul 02.45 petang pada 5 Julai lalu. Saat tiba di TKP, dengan bantuan anjing, polis berhasil menemukan Little Jim berusaha berhubungan seks dengan patung seks tersebut.

    "Ini sangat menyedihkan. Harga barang-barang kami sangat murah. Setiap orang boleh datang ke sini dan membelinya," kata manager kedai MVC Late Night bernama Jerry Poe. Atas kejadian ini, Little Jim dikenai tuduhan melakukan pencurian dan merosak gedung. Kini ia ditahan di sel tahanan Prince William County.

    Cekik anak kerana banyak tanya

    Posted: 08 Jul 2011 08:40 AM PDT


    TRIBUNNEWS.COM - Seorang ayah dijatuhi hukuman lapan tahun penjara kerana membunuh anak perempuannya kerana gara-gara masalah kewangan. Demikian diberitakan The Korea Herald/ANN, Jumat (8/7/2011).

    Lelaki berusia 51 tahun yang namanya dirahsiakan itu mencekik anak perempuanya ketika dia sedang tidur. Lelaki ini sebelumnya bercerai dan harus membesarkan dua anaknya seorang diri. Sayangnya, perceraian itu menganggu jiwanya dan membuatnya tak boleh bekerja lagi.

    Rumah kemudian dilelong dan keluarga ini tak punya tempat tinggal. Anak perempuannya kemudian kecewa dan menanyakan keadaan ini kepada sang ayah. "Di mana kita akan tinggal, bagaimana dengan wang kuliah saya? Cari wang sekarang," demikian ujar anak perempuannya.

    Dia meminta maaf kepada anak perempuannya namun sang anak tak mahu mengerti dan terus mendesak sang ayah yang membuatnya kehilangan kawalan. Pengadilan Incheon, Korea Selatan, kemudian menjatuhkan hukuman setelah melihat sejumlah fakta di persidangan.

    Masjid dan Gereja bersebelahan

    Posted: 08 Jul 2011 07:00 AM PDT



    Gereja Kristian jawa atau gkj joyodiningratan dan Masjid Al hikmah di kota Solo, Jawa Tengah, sejak sekitar 60 tahun lalu berdiri berdampingan. Umat dari dua tempat ibadah itu pun hidup berdampingan. Bahkan, gereja dan masjid ini menggunakan alamat yang sama, yakni jalan gatot subroto 222, kampung joyodiningratan, kratonan, serengan, solo.

    Mereka membangun harmoni kehidupan dengan saling menghargai. Bagi pihak gereja, mendengarkan suara azan pada saat khUtbah sudah menjadi hal biasa. Begitu juga bagi jemaah masjid, mendengar paduan suara dari gereja juga sudah biasa. Jemaah solat yang memenuhi jalan raya, termasuk area depan gereja, sudah biasa terjadi.
    Tak hairan, walau pemimpin di gereja mahupun pengurus masjid telah berganti-ganti, kedua tempat ibadah ini tetap eksis hingga sekarang. Ketika hari raya idul fitri jatuh pada hari minggu, demi menghormati umat yang mengikuti solat di Masjid Al Hikmah, pihak gereja meniadakan kebaktian pagi hari.

    "Biasanya setiap minggu kebaktian dilakukan empat kali. Namun, kalau hari minggu itu bertepatan dengan sOlat idul fitri, maka khusus kebaktian pukul 06.30 kami tiadakan," tutur pendeta Widiatmo Herdjanto sth, pendeta jemaat gkj joyodiningratan yang memimpin gereja tersebut selama 20 tahun.

    Jika perayaan natal berlangsung, biasanya urusan parkir kendaraan dari jemaat gereja dibantu pemuda masjid. Bahkan, ketika seorang pendeta di gkj joyodiningratan meninggal, pengurus Masjid Al Hikmah menyediakan tempat parking di sekitar masjid.

    Tugu lilin

    Kerukunan umat Masjid Al Hikmah dan gkj Joyodiningratan disimbolkan dengan tugu berbentuk lilin yang didirikan persis di antara tembok gereja dan masjid. Tugu itu dibuat sebagai komitmen pihak masjid dan gereja untuk selalu menjaga hubungan baik.

    Masjid al hikmah dibangun tahun 1947 di atas tanah milik Haji Ahmad Zaini. Adapun gedung gkj dibangun tahun 1929.

    "Almarhum bapak mertua saya punya tanah persis di samping gereja. Ia lalu menyampaikan izin membangun masjid di tanah itu. Sekarang masjid diwakafkan untuk umat," ujar Nur Aida (60) yang tinggal di joyodiningratan sejak 1967.

    Pendeta gereja dari masa ke masa telah biasa memenuhi undangan halal bihalal yang diadakan warga kampung setempat. Hubungan antara mereka juga terjalin cukup erat. "Kalau lebaran saya dikirim roti oleh tetangga-tetangga yang non-muslim. Gantian saat natal, saya kirim kuehke tempat mereka," ungkap gusti.

    Umat masjid dan gereja pernah saling bantu membantu korban gempa Yogyakarta dan klaten tahun 2006. "waktu itu masjid sedang membuat acara bakti sosial untuk korban gempa. Gereja dan tetangga yang non-muslim ikut memberi bantuannya," ungkap ketua takmir Masjid Al Hikmah m nasir (45).

    Ayah nasir, abu bakar, adalah salah satu yang terlibat dalam kesepakatan menjaga hubungan harmonis antara gereja dan masjid. "waktu masjid mau ditingkat, kami menyampaikan dan minta izin ke pendeta. Begitu juga sebaliknya, saat gereja mau ditingkat, mereka datang dan minta izin ke sini," sebut nasir.

    Menurut Nasir, pernah ada usaha provokasi dari pihak luar. Namun, latar belakang dan sejarah hubungan keduanya yang sudah terjalin baik menjadi penangkal hasutan tersebut.

    "Tugu lilin itu punya makna dalam. Setiap kali melihatnya, kami teringat bahawa bapak ibu kami dulu telah membangun fondasi hubungan yang baik. Jangan sampai itu rosak dalam sekejap. Hubungan seperti ini sangat indah," kata Nasir.

    Dahsyat buat design rumah guna paint

    Posted: 08 Jul 2011 06:38 AM PDT







    memang hebat hanya guna paint sahaja boleh design rumah
    sebegini rupa....

    Trend baru ke ni.pakai spender kat luar macam superman

    Posted: 08 Jul 2011 05:00 AM PDT



    sumber gambar : stomp.com.sg

    Trend baru ke ni..macam superman..hahahaha

    HAI!

    Posted: 08 Jul 2011 04:48 AM PDT

    Lelaki mabuk ini ditinggalkan kekasih dan tertidur diatas pinggan nasi ayam

    Posted: 08 Jul 2011 03:40 AM PDT




    SUMBER : stomp.com.sg

    The night could not have been worse for this man, who was apparently drunk. First, he slept on his plate of half-eaten chicken rice. Then, his female companion left him in this unflattering position.

    STOMPer Ballerina, who sent in this photo, said:

    "My friend spotted this drunk man at Boon Tong Kee Chicken Rice last night at around midnight.

    "The man later fell asleep with half his face and a hand on his plate of greasy half- eaten chicken rice.

    "He had a female companion eating with him who left shortly after he laid on his plate."

    RAMAI ORANG YANG AKAN BOLEH HIDUP SAMPAI UMUR 150 TAHUN

    Posted: 08 Jul 2011 02:00 AM PDT

    Los Angeles, Tak banyak orang yang mampu mencapai umur di atas 100 tahun. Namun dengan perkembangan teknologi kedoktoran, proses penuaan akan mudah dihambat dan diperkirakan saat ini sudah ada manusia yang kelak boleh hidup hingga umur 150 tahun.

    Prediksi menghebohkan tersebut diungkap oleh seorang pakar biomedis dari Strategies for Engineered Negligible Senescence (SENS) Foundation, Dr Aubrey De Grey. Menurutnya, salah satu dari manusia yang hidup saat ini akan dapat mencapai usia 150 tahun berkat kemajuan teknologi kedoktoran.

    Dia juga meramalkan, manusia yang boleh hidup hingga 1.000 tahun akan lahir dalam 20 tahun ke depan. Boleh dibayangkan bagaimana padatnya planet ini jika harapan hidup manusia meningkat, sementara laju pertumbuhan penduduk masih sulit dikendalikan.

    Menurut ilmuwan asal California ini, usia harapan hidup manusia mengalami peningkatan sekitar 3 bulan tiap tahunnya. Jika peningkatan tersebut boleh dipertahankan, populasi manusia yang boleh hidup di atas usia 100 tahun boleh mencapai jutaan orang di seluruh dunia pada tahun 2030.

    Saat ini, populasi  berumur lebih dari 1 abad paling banyak terdapat di Jepun. Menurut data sensus tahun 2010, negara maju di wilayah Asia Timur ini memiliki sekitar 44 ribu berumur lebih dari 100 tahun dan yang tertua sudah berumur 122 tahun.

    Faktor yang mendasari perkiraan Dr De Grey salah satunya adalah perkembangan ilmu kedoktoran yang begitu pesat. Berbagai penyakit degeneratif akibat proses penuaan makin mudah ditangani, sehingga kelak akan semakin sedikit orang yang meninggal kerana sakit.

    "Saya harus katakan, kita sudah punya peluang 50 peratus untuk dapat menghambat proses penuaan dalam 25 tahun mendatang melalui kontrol medis yang baik," ungkap Dr De Grey seperti dikutip dariDailymail, Rabu (7/7/2011).

    Berbagai kemajuan di bidang kedoktoran, khususnya menyangkut proses penuaan dinilai Dr De Grey cukup mengagumkan. Saat ini orang sudah boleh memanfaatkan terapi stem cell atau sel punca, stimulasi sistem kekebalan tubuh dan berbagai teknik lain untuk membuatnya awet muda.

    Umur panjang seperti yang diprediksi oleh Dr De Grey merupakan efek samping atau lebih tepatnya harapan dari tercapainya peningkatan status kesihatan. Kematian di usia lebih muda tetap mungkin terjadi, namun akan lebih banyak dipicu oleh faktor selain penyakit misalnya kecelakaan.

    Sumber :http://www.detik.com/

    Kanak-kanak ini pengsan kerana payudara emaknya

    Posted: 08 Jul 2011 01:00 AM PDT

    LETAK MAKLUMAT IKLAN

    Pesan Facebook di iPhone Selamatkan Remaja dari Kebakaran

    Posted: 08 Jul 2011 12:00 AM PDT

    TRIBUNNEWS.COM - Seorang remaja berhasil diselamatkan dan dalam keadaan sihat setelah Facebook menjadi dewa penolongnya. Demikian dilapor Sydney Morning Herald, Rabu (6/7/2011).

    Remaja perempuan bernama Hunter Matthews, seorang pelajar berusia 17 tahun, sedang sendirian di rumah neneknya di Charnley St,Kearneys Spring, Queensland, Australia, ketika Isnin malam dia mendengar bunyi gemeretak pakaian dan tilam yang terbakar.

    Ia tidak tahu jika itu adalah api dan asap hitam mulai membakar biliknya. Ia baru terbangun ketika aplikasi Facebook di iPhone berbunyi tanda ada pesan terkirim pada pukul 01.34 dini hari.

    "Ini hanya satu kesempatan kerana seorang teman mengomen status saya dan Facebook mengirimkan pesan ke telefon saya dan membuat saya terbangun,' jelasnya.

    "Saya merasa beruntung mendapat pesan itu, jika tidak saya sudah meninggal," kata Matthews, dengan nada lega.

    Rupanya penyanyi terbaru group Jepun AKB 48 ini rekaan komputer

    Posted: 07 Jul 2011 11:00 PM PDT

    VIVAnews - Eguchi Aimi merupakan anggota terbaru group pop asal Jepun, AKB 48. Tak seperti enam anggota lainnya, Eguchi memiliki keunikan. Ternyata, Aimi adalah susuk maya atau rekaan komputer.

    Seperti dikutip dari laman Channel News Asia, Eguchi Aimi tampil pertama kali di iklan sebuah perusahaan permen, Glico. Eguchi dan AKB 48 tampil untuk mempromosikan permen baru produksi Glico.

    Glico pun kemudian mengakui kalau Eguchi merupakan idola-virtual. Wajah cantik Eguchi Aimi ternyata merupakan gabungan dari enam anggota AKB 48 lain, hasil rekaaan komputer.

    Eguchi Aimi memiliki mata Atsuko Maeda dan hidung milik Tomomi Itano. Bentuk wajahnya (outline) mengambil Minami Takahashi. Sedangkan, bentuk mulutnya diambil dari Mariko Shinoda, dan alis dari Mayu Watanabe. Adapun, tubuh seksi dan rambut indahnya diambil dari Yuko Oshima.

    Penampilan perdana Eguchi Aimi sangat mengejutkan fans AKB 48. Para fans mengira keindahan Eguchi sebagai keindahan alami, bukan rekaan komputar.

    Walau begitu, pengurus AKB 48 dikhabarkan telah mempersiapkan sejumlah langkah untuk mempopularkan karakter rekaan ini. Profil rekaan Eguchi pun diciptakan, dengan biodata palsu dan foto-foto rekaan. Eguchi disebut sebagai gadis 16 tahun asal Saitama.

    Eguchi Aimi jelas bukan sosok nyata. Tapi, Eguchi memiliki esensi layaknya idola, sosok yang diciptakan dengan karakter, dan tentu saja penampilan yang dicintai fansnya.

    BBC Buat Berita Palsu: Air Zamzam di Makkah Tercemar

    Posted: 07 Jul 2011 10:00 PM PDT

    London (Voa-Islam) – Dasar pembual, BBC menyiarkan beritaan bohong dengan menyatakan, air zamzam mengandung bahan berbahaya. Seperti diberitakan media Inggris itu,  air zamzam yang dikemas dalam botol tersebut memiliki kadar arsenik tinggi. Itulah sebabnya, para peziarah diminta untuk mengambil sejumlah sampel air zamzam yang dijual di dalam botol-botol  untuk membandingkan dengan air serupa yang dijual secara illegal di London. Zamzam yang dituding tercemar itu ditemukan di tiga kedai buku Islam di London, iaitu London Selatan, London Timur dan Luton.

    Kebelakangan ini, ada gerakan untuk menciptakan kecurigaan tentang kualiti air Zamzam. Hingga saat ini, tidak pernah terbukti, jamaah haji yang meminum air Zamzam, tidak pernah terjangkit penyakit kanser. Kaum muslimin di seluruh dunia meyakini, sumur Zamzam tidak pernah kering lebih 4.000 tahun dan para peziarah menganggap air suci itu memiliki kekuatan yang boleh menyembuhkan penyakit.

    Menanggapi hal tersebut, Pihak Arab Saudi menyangkal pemberitaan BBC, yang menyebut air Zamzam di Makkah tercemar, dan minum air suci itu boleh menyebabkan penyakit, seperti kanser. Berita yang membuat heboh umat Islam se-dunia itu akhirnya dapat diredam setelah dikeluarkannya pernyataan rasmi dari Zuhair Nawab, Presiden Saudi Geological Survey (SGS), yang menyangkal tuduhan itu. Ditegaskan, bahawa lembaganya telah mengambil langkah-langkah untuk menjamin keamanan sumur maupun kesucian air Zamzam.

    Zuhair Nawab mengungkapkan, organisasinya bertanggungjawab dalam memantau kualitas air Zamzam, tidak hanya menyangkut Arab Saudi, tetapi seluruh dunia Islam. "Para ahli kami memantau keadaan Zamzam setiap hari, setelah mengambil tiga sampel air. Hasilnya, air Zamzam ternyata tidak terkontaminasi, seperti yang dituduhkan BBC," ujarnya.

    Pusat Distribusi Air Zamzam Raja Abdullah di Makkah yang bertugas melakukan pengemasan dalam botol telah dilengkapi dengan fasilitas canggih dan sesuai dengan standar internasional. Pusat Distribusi yang dirasmikan pada September 2010 seharga 700 juta riyal itu mampu membotolkan air Zamzam sebanyak 200 ribu botol setiap hari.

    Penelitian Palsu

    Hasil laboratorium dari Asosiasi Analis Publik Inggris menemukan, kalau air  tersebut tidak baik diminum manusia. Ketua Asosiasi, Duncan Campbell mengatakan, air itu beracun, terutama kerana tingginya level arsenic di dalamnya. Konon, penemuan air zamzam beracun ini bukan pertama kalinya di Inggris. Ogos 2010, kaum muslim di Leicestershire juga diperingatkan oleh pemerintah setempat, bahawa ada produk air zamzam botolan yang berbahaya yang beredar.

    Berbahayanya, karena air botolan itu mengandung arsenic tiga kali lebih tinggi dari level yang diperbolehkan. Arsenik yang berlebuhan dalam tubuh, menurut pemerintah setempat, boleh mengakibatkan keracunan dan kanser.

    BBC menyatakan, penemuan air zamzam berbahaya itu terjadi sehari setelah peristiwa air zamzam di Uni Emirat Arab. Selanjutnya, pemerintah melarang warganya membeli air zamzam di kedai. Menyusul ditemukannya air zamzam palsu dalam kemasan di Ras Al-Khaimah. Beberapa kedai di UEA menjual air zamzam, meski penjualan itu dilarang. Belakangan diketahui, air yang diklaim zamzam itu ternyata hanya air mineral biasa saja.

    Di Inggris sendiri tidak melarang penjualan air zamzam. Namun negara ini punya peraturan ketat soal menjual produk palsu dan berbahaya bagi kesihatan, yaitu denda besar dan dua tahun penjara

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS