Nuffnang

borak kosong

sumber :-

borak kosong


Eminem Ajak Bunuh-membunuh di Facebook

Posted: 08 Jul 2011 09:00 PM PDT


INILAH.COM,– Eminem promo album Hell: The Sequel dengan merilis gameFacebook. Hati-hati, game ini sarat dengan kekerasan.

Rapper Eminem mempromosi mini album miliknya, Hell: The Sequel, dengan membuat projek game. Game sarat kekerasan ini akan boleh dimainkan di Facebook. Saat memilih avatar, pengguna game ini akan mendengarkan lagu dari album tersebut.

Memainkan game ini sangat mudah. Misinya, pemain harus jadi sejahat mungkin, supaya boleh masuk neraka. Pemain harus mengumpulkan point untuk beli senjata. Senjata diperlukan untuk membunuh pemain lain. Kalau dapat point tinggi, pemain akan masuk neraka.

Sebelumnya selebriti Lady Gaga juga punya cara serupa mempopularkan albumnya Born This Way, yakni dengan bekerja sama dengan Zynga menciptakan game GagaVille.

Gadis ini Melukis gunakan bibirnya

Posted: 08 Jul 2011 08:00 PM PDT

HOUSTON: Jika pelukis lain menggunakan berus untuk menghasilkan karya seni, Natalie Irish pula hanya menggunakan bibirnya yang ditekap ke kanvas untuk membentuk sesuatu imej.

Melalui kaedah tekanan berbeza ketika 'mencium' kanvas, Natalie mencipta pelbagai bentuk imej dalam bermacam-macam saiz.


Dalam satu rakaman video, Natalie menggunakan kucupannya untuk melukis wajah aktres legenda, Marilyn Monroe.


Kata Natalie, ketika bersekolah dia belajar melukis menggunakan ibu jari.


"Ia mendapat sambutan, tapi disebabkan teknik itu pernah digunakan pelukis lain, saya kurang selesa," katanya.


Satu hari, kata Natalie, dia bersiap-siap untuk pergi ke satu majlis dan mengenakan gincu merah dan untuk merapikannya, dia melekap sekeping kertas ke bibirnya."Melihat kesan pada kertas itu, saya jadi tertarik dan mula melakukan eksperimen," katanya.


Ketika melukis, kata Natalie, ada ketikanya dia berasa sangat penat.


"Mata saya juga selalu kelesuan kerana terpaksa bergerak banyak, jauh dan dekat, untuk memastikan setiap lukisan tepat," katanya. - DM

sumber : myMetro


Ada panduan cara menangani serangan zombi

Posted: 08 Jul 2011 07:00 PM PDT


BRISTOL - Majlis Perbandaran Bristol di Britain mengeluarkan garis panduan bagi menangani serangan zombi, lapor sebuah akhbar semalam.

Garis panduan itu menunjukkan cara terbaik untuk membunuh zombi iaitu mayat yang kembali hidup dan memburu manusia untuk memakan daging mereka.

Majlis Perbandaran Bristol mengeluarkan garis panduan itu sebagai reaksi terhadap permintaan kebebasan maklumat.

Ia dikeluarkan selepas seorang penduduk meminta maklumat apa yang perlu dilakukan jika zombi membuat serangan.

Garis panduan itu memberikan maklumat mengenai penduduk boleh menggunakan senjata api seperti senjata renjatan elektrik, gari dan memakai pakaian perlindungan untuk membunuh zombi.

Menurut garis panduan tersebut, zombi itu boleh dibunuh dengan melakukan satu pukulan kuat di bahagian kepala atau memutuskan kepala mayat hidup itu.

Bagi mengelak berlaku panik, berita akan disiarkan mengenai perkembangan serangan zombi.

Garis panduan itu melibatkan bandar Whitchurch Park, Shirehampton dan Totterdown di dalam kawasan perbandaran Bristol. - Agensi

sumber : kosmo online

Restoran terkenal tetapi dapur alamak jijik

Posted: 08 Jul 2011 06:00 PM PDT


KUALA LUMPUR: Menjijikkan! Perkataan ini mungkin paling sesuai untuk menggambarkan keadaan beberapa dapur restoran terkenal yang diserbu pegawai kesihatan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di Jalan Tuanku Abdul Rahman, di sini, Rabu lalu.

Di bahagian depan restoran, semuanya tersusun cantik dan lauk yang disajikan menyelerakan. Namun, sebaik saja melangkah ke dapur, bau meloyakan menusuk hidung.

Najis tikus dan lipas bersepah di lantai terutama di stor dan tandas, sampah tidak dibuang, peti sejuk dan lantai kotor seperti tidak pernah dibersihkan dan bahan mentah masakan dibiarkan bersepah di merata tempat.

Pengarah Kesihatan DBKL, Dr Sallehudin Abu Bakar, berkata pegawai kesihatan sudah memberikan notis awal kepada pemilik restoran dua minggu lalu supaya membersihkan premis dan mengikut garis panduan ditetapkan Jabatan Kesihatan, namun mereka gagal melaksanakan arahan."Selepas dua minggu, pemeriksaan susulan dibuat dan tiada perubahan. Peniaga yang ingkar mengikut arahan diberi notis penutupan premis sehingga semuanya dibersihkan semula.

Tempat kerja tergempak di dunia

Posted: 08 Jul 2011 05:00 PM PDT


PITTSBURGH - George M. Davison, seorang CEO dan pendiri sebuah perusahaan pengembang produk yang dinamakan Davison di Pittsburgh, Pennyslvania merancang tempat kerja para karyawannya menjadi seperti taman bermain raksasa demi memudahkan para karyawannya mencetuskan idea-idea kreatif.

Di atas lahan seluas 6967,7 meter persegi, berdiri sebuah bangunan yang dinamakan Inventionland yang dibangun pada tahun 2006.

Sesuai namanya, Inventionland (Pulau Rekayasa), di dalamnya terdapat aneka ruang kerja dengan berbagai bentuk rekaan benda-benda dengan ukuran raksasa yang disertai warna-warna cerah, sehingga seperti tempat bermain anak-anak.

Di dalam Inventionland terdapat sebuah perahu layar raksasa yang tentunya merupakan ruang kerja bagi staf Divison.

Selain perahu layar raksasa, ada juga sebuah ruangan di dalam sepatu raksasa, di dalam sebuah rumah pohon, atau cupcakes raksasa. Bahkan terdapat pula air terjuan buatan yang sengaja dibuat untuk menyembunyikan sebuah ruangan yang berisi dokumentasi rahasia.

Sebagaimana dikutip Dailymail, Jumaat (8/7/2011), dengan motto perusahaan "Dare to Invent", perusahaan Davison yang didirikan pada tahun 1989 ini hanya memiliki 250 staf, namun setiap tahunnya mampu menghasilkan 2.500 penemuan-penemuan baru yang dikembangkan menjadi sebuah produk inovatif yang dijual di perusahaan-perusahaan waralaba ternama seperti Wal-Mart, F.A.O Schwartz, ACE Hardware dan banyak nama besar lainnya.(rhs)

Sayangnya dia pada anaknya

Posted: 08 Jul 2011 11:01 AM PDT

Pencuri dengan Bangga Tunjuk Wajah di CCTV Sebelum Mencuri

Posted: 08 Jul 2011 10:30 AM PDT


TRIBUNNEWS.COM - Seorang pencuri dengan bangga memperlihatkan wajahnya ke kamera CCTV sebelum mencuri sampan kecil. Demikian dilapor The Sun, Jumaat (8/7/2011).

Si pencuri ini cuba memperlihatkan identitinya dengan memanjat tempat pemasangan kamera. Si pemilik cuba mencari si pencuri dan akhirnya berhasil menemuinya dari sebuah sungai bernama River Blyth.

Sampan itu kemudian ditemukan ditinggalkan di aliran sungai. Inspektur Trevor Oakley dari Northumbria Police, Inggris, mengatakan mereka akan mencari tahu tentang siapa pencuri itu.

Anggota tentera ini ditangkap berhubungan seks dengan patung seks curi

Posted: 08 Jul 2011 09:45 AM PDT


TRIBUNNEWS.COM - Seorang anggota militer masuk ke sebuah kedai yang menjual alat-alat seks di Woodbridge, Virginia, Amerika Syarikat (AS). Tetapi anggota militer bernama Justin Dale Little Jim (28) bahkan tak tahan lagi dan memilih berhubungan seks dengan patung yang dicurinya di sebuah ruangan di kedai itu.

Dilapor AOL, penylidik di Woodbridge mengatakan bahawa mereka menemukan Little Jim masuk ke kedai penjualan alat bantu seks pada pukul 02.45 petang pada 5 Julai lalu. Saat tiba di TKP, dengan bantuan anjing, polis berhasil menemukan Little Jim berusaha berhubungan seks dengan patung seks tersebut.

"Ini sangat menyedihkan. Harga barang-barang kami sangat murah. Setiap orang boleh datang ke sini dan membelinya," kata manager kedai MVC Late Night bernama Jerry Poe. Atas kejadian ini, Little Jim dikenai tuduhan melakukan pencurian dan merosak gedung. Kini ia ditahan di sel tahanan Prince William County.

Cekik anak kerana banyak tanya

Posted: 08 Jul 2011 08:40 AM PDT


TRIBUNNEWS.COM - Seorang ayah dijatuhi hukuman lapan tahun penjara kerana membunuh anak perempuannya kerana gara-gara masalah kewangan. Demikian diberitakan The Korea Herald/ANN, Jumat (8/7/2011).

Lelaki berusia 51 tahun yang namanya dirahsiakan itu mencekik anak perempuanya ketika dia sedang tidur. Lelaki ini sebelumnya bercerai dan harus membesarkan dua anaknya seorang diri. Sayangnya, perceraian itu menganggu jiwanya dan membuatnya tak boleh bekerja lagi.

Rumah kemudian dilelong dan keluarga ini tak punya tempat tinggal. Anak perempuannya kemudian kecewa dan menanyakan keadaan ini kepada sang ayah. "Di mana kita akan tinggal, bagaimana dengan wang kuliah saya? Cari wang sekarang," demikian ujar anak perempuannya.

Dia meminta maaf kepada anak perempuannya namun sang anak tak mahu mengerti dan terus mendesak sang ayah yang membuatnya kehilangan kawalan. Pengadilan Incheon, Korea Selatan, kemudian menjatuhkan hukuman setelah melihat sejumlah fakta di persidangan.

Masjid dan Gereja bersebelahan

Posted: 08 Jul 2011 07:00 AM PDTGereja Kristian jawa atau gkj joyodiningratan dan Masjid Al hikmah di kota Solo, Jawa Tengah, sejak sekitar 60 tahun lalu berdiri berdampingan. Umat dari dua tempat ibadah itu pun hidup berdampingan. Bahkan, gereja dan masjid ini menggunakan alamat yang sama, yakni jalan gatot subroto 222, kampung joyodiningratan, kratonan, serengan, solo.

Mereka membangun harmoni kehidupan dengan saling menghargai. Bagi pihak gereja, mendengarkan suara azan pada saat khUtbah sudah menjadi hal biasa. Begitu juga bagi jemaah masjid, mendengar paduan suara dari gereja juga sudah biasa. Jemaah solat yang memenuhi jalan raya, termasuk area depan gereja, sudah biasa terjadi.
Tak hairan, walau pemimpin di gereja mahupun pengurus masjid telah berganti-ganti, kedua tempat ibadah ini tetap eksis hingga sekarang. Ketika hari raya idul fitri jatuh pada hari minggu, demi menghormati umat yang mengikuti solat di Masjid Al Hikmah, pihak gereja meniadakan kebaktian pagi hari.

"Biasanya setiap minggu kebaktian dilakukan empat kali. Namun, kalau hari minggu itu bertepatan dengan sOlat idul fitri, maka khusus kebaktian pukul 06.30 kami tiadakan," tutur pendeta Widiatmo Herdjanto sth, pendeta jemaat gkj joyodiningratan yang memimpin gereja tersebut selama 20 tahun.

Jika perayaan natal berlangsung, biasanya urusan parkir kendaraan dari jemaat gereja dibantu pemuda masjid. Bahkan, ketika seorang pendeta di gkj joyodiningratan meninggal, pengurus Masjid Al Hikmah menyediakan tempat parking di sekitar masjid.

Tugu lilin

Kerukunan umat Masjid Al Hikmah dan gkj Joyodiningratan disimbolkan dengan tugu berbentuk lilin yang didirikan persis di antara tembok gereja dan masjid. Tugu itu dibuat sebagai komitmen pihak masjid dan gereja untuk selalu menjaga hubungan baik.

Masjid al hikmah dibangun tahun 1947 di atas tanah milik Haji Ahmad Zaini. Adapun gedung gkj dibangun tahun 1929.

"Almarhum bapak mertua saya punya tanah persis di samping gereja. Ia lalu menyampaikan izin membangun masjid di tanah itu. Sekarang masjid diwakafkan untuk umat," ujar Nur Aida (60) yang tinggal di joyodiningratan sejak 1967.

Pendeta gereja dari masa ke masa telah biasa memenuhi undangan halal bihalal yang diadakan warga kampung setempat. Hubungan antara mereka juga terjalin cukup erat. "Kalau lebaran saya dikirim roti oleh tetangga-tetangga yang non-muslim. Gantian saat natal, saya kirim kuehke tempat mereka," ungkap gusti.

Umat masjid dan gereja pernah saling bantu membantu korban gempa Yogyakarta dan klaten tahun 2006. "waktu itu masjid sedang membuat acara bakti sosial untuk korban gempa. Gereja dan tetangga yang non-muslim ikut memberi bantuannya," ungkap ketua takmir Masjid Al Hikmah m nasir (45).

Ayah nasir, abu bakar, adalah salah satu yang terlibat dalam kesepakatan menjaga hubungan harmonis antara gereja dan masjid. "waktu masjid mau ditingkat, kami menyampaikan dan minta izin ke pendeta. Begitu juga sebaliknya, saat gereja mau ditingkat, mereka datang dan minta izin ke sini," sebut nasir.

Menurut Nasir, pernah ada usaha provokasi dari pihak luar. Namun, latar belakang dan sejarah hubungan keduanya yang sudah terjalin baik menjadi penangkal hasutan tersebut.

"Tugu lilin itu punya makna dalam. Setiap kali melihatnya, kami teringat bahawa bapak ibu kami dulu telah membangun fondasi hubungan yang baik. Jangan sampai itu rosak dalam sekejap. Hubungan seperti ini sangat indah," kata Nasir.

Dahsyat buat design rumah guna paint

Posted: 08 Jul 2011 06:38 AM PDTmemang hebat hanya guna paint sahaja boleh design rumah
sebegini rupa....

Trend baru ke ni.pakai spender kat luar macam superman

Posted: 08 Jul 2011 05:00 AM PDTsumber gambar : stomp.com.sg

Trend baru ke ni..macam superman..hahahaha

HAI!

Posted: 08 Jul 2011 04:48 AM PDT

Lelaki mabuk ini ditinggalkan kekasih dan tertidur diatas pinggan nasi ayam

Posted: 08 Jul 2011 03:40 AM PDT
SUMBER : stomp.com.sg

The night could not have been worse for this man, who was apparently drunk. First, he slept on his plate of half-eaten chicken rice. Then, his female companion left him in this unflattering position.

STOMPer Ballerina, who sent in this photo, said:

"My friend spotted this drunk man at Boon Tong Kee Chicken Rice last night at around midnight.

"The man later fell asleep with half his face and a hand on his plate of greasy half- eaten chicken rice.

"He had a female companion eating with him who left shortly after he laid on his plate."

RAMAI ORANG YANG AKAN BOLEH HIDUP SAMPAI UMUR 150 TAHUN

Posted: 08 Jul 2011 02:00 AM PDT

Los Angeles, Tak banyak orang yang mampu mencapai umur di atas 100 tahun. Namun dengan perkembangan teknologi kedoktoran, proses penuaan akan mudah dihambat dan diperkirakan saat ini sudah ada manusia yang kelak boleh hidup hingga umur 150 tahun.

Prediksi menghebohkan tersebut diungkap oleh seorang pakar biomedis dari Strategies for Engineered Negligible Senescence (SENS) Foundation, Dr Aubrey De Grey. Menurutnya, salah satu dari manusia yang hidup saat ini akan dapat mencapai usia 150 tahun berkat kemajuan teknologi kedoktoran.

Dia juga meramalkan, manusia yang boleh hidup hingga 1.000 tahun akan lahir dalam 20 tahun ke depan. Boleh dibayangkan bagaimana padatnya planet ini jika harapan hidup manusia meningkat, sementara laju pertumbuhan penduduk masih sulit dikendalikan.

Menurut ilmuwan asal California ini, usia harapan hidup manusia mengalami peningkatan sekitar 3 bulan tiap tahunnya. Jika peningkatan tersebut boleh dipertahankan, populasi manusia yang boleh hidup di atas usia 100 tahun boleh mencapai jutaan orang di seluruh dunia pada tahun 2030.

Saat ini, populasi  berumur lebih dari 1 abad paling banyak terdapat di Jepun. Menurut data sensus tahun 2010, negara maju di wilayah Asia Timur ini memiliki sekitar 44 ribu berumur lebih dari 100 tahun dan yang tertua sudah berumur 122 tahun.

Faktor yang mendasari perkiraan Dr De Grey salah satunya adalah perkembangan ilmu kedoktoran yang begitu pesat. Berbagai penyakit degeneratif akibat proses penuaan makin mudah ditangani, sehingga kelak akan semakin sedikit orang yang meninggal kerana sakit.

"Saya harus katakan, kita sudah punya peluang 50 peratus untuk dapat menghambat proses penuaan dalam 25 tahun mendatang melalui kontrol medis yang baik," ungkap Dr De Grey seperti dikutip dariDailymail, Rabu (7/7/2011).

Berbagai kemajuan di bidang kedoktoran, khususnya menyangkut proses penuaan dinilai Dr De Grey cukup mengagumkan. Saat ini orang sudah boleh memanfaatkan terapi stem cell atau sel punca, stimulasi sistem kekebalan tubuh dan berbagai teknik lain untuk membuatnya awet muda.

Umur panjang seperti yang diprediksi oleh Dr De Grey merupakan efek samping atau lebih tepatnya harapan dari tercapainya peningkatan status kesihatan. Kematian di usia lebih muda tetap mungkin terjadi, namun akan lebih banyak dipicu oleh faktor selain penyakit misalnya kecelakaan.

Sumber :http://www.detik.com/

Kanak-kanak ini pengsan kerana payudara emaknya

Posted: 08 Jul 2011 01:00 AM PDT

LETAK MAKLUMAT IKLAN

Pesan Facebook di iPhone Selamatkan Remaja dari Kebakaran

Posted: 08 Jul 2011 12:00 AM PDT

TRIBUNNEWS.COM - Seorang remaja berhasil diselamatkan dan dalam keadaan sihat setelah Facebook menjadi dewa penolongnya. Demikian dilapor Sydney Morning Herald, Rabu (6/7/2011).

Remaja perempuan bernama Hunter Matthews, seorang pelajar berusia 17 tahun, sedang sendirian di rumah neneknya di Charnley St,Kearneys Spring, Queensland, Australia, ketika Isnin malam dia mendengar bunyi gemeretak pakaian dan tilam yang terbakar.

Ia tidak tahu jika itu adalah api dan asap hitam mulai membakar biliknya. Ia baru terbangun ketika aplikasi Facebook di iPhone berbunyi tanda ada pesan terkirim pada pukul 01.34 dini hari.

"Ini hanya satu kesempatan kerana seorang teman mengomen status saya dan Facebook mengirimkan pesan ke telefon saya dan membuat saya terbangun,' jelasnya.

"Saya merasa beruntung mendapat pesan itu, jika tidak saya sudah meninggal," kata Matthews, dengan nada lega.

Rupanya penyanyi terbaru group Jepun AKB 48 ini rekaan komputer

Posted: 07 Jul 2011 11:00 PM PDT

VIVAnews - Eguchi Aimi merupakan anggota terbaru group pop asal Jepun, AKB 48. Tak seperti enam anggota lainnya, Eguchi memiliki keunikan. Ternyata, Aimi adalah susuk maya atau rekaan komputer.

Seperti dikutip dari laman Channel News Asia, Eguchi Aimi tampil pertama kali di iklan sebuah perusahaan permen, Glico. Eguchi dan AKB 48 tampil untuk mempromosikan permen baru produksi Glico.

Glico pun kemudian mengakui kalau Eguchi merupakan idola-virtual. Wajah cantik Eguchi Aimi ternyata merupakan gabungan dari enam anggota AKB 48 lain, hasil rekaaan komputer.

Eguchi Aimi memiliki mata Atsuko Maeda dan hidung milik Tomomi Itano. Bentuk wajahnya (outline) mengambil Minami Takahashi. Sedangkan, bentuk mulutnya diambil dari Mariko Shinoda, dan alis dari Mayu Watanabe. Adapun, tubuh seksi dan rambut indahnya diambil dari Yuko Oshima.

Penampilan perdana Eguchi Aimi sangat mengejutkan fans AKB 48. Para fans mengira keindahan Eguchi sebagai keindahan alami, bukan rekaan komputar.

Walau begitu, pengurus AKB 48 dikhabarkan telah mempersiapkan sejumlah langkah untuk mempopularkan karakter rekaan ini. Profil rekaan Eguchi pun diciptakan, dengan biodata palsu dan foto-foto rekaan. Eguchi disebut sebagai gadis 16 tahun asal Saitama.

Eguchi Aimi jelas bukan sosok nyata. Tapi, Eguchi memiliki esensi layaknya idola, sosok yang diciptakan dengan karakter, dan tentu saja penampilan yang dicintai fansnya.

BBC Buat Berita Palsu: Air Zamzam di Makkah Tercemar

Posted: 07 Jul 2011 10:00 PM PDT

London (Voa-Islam) – Dasar pembual, BBC menyiarkan beritaan bohong dengan menyatakan, air zamzam mengandung bahan berbahaya. Seperti diberitakan media Inggris itu,  air zamzam yang dikemas dalam botol tersebut memiliki kadar arsenik tinggi. Itulah sebabnya, para peziarah diminta untuk mengambil sejumlah sampel air zamzam yang dijual di dalam botol-botol  untuk membandingkan dengan air serupa yang dijual secara illegal di London. Zamzam yang dituding tercemar itu ditemukan di tiga kedai buku Islam di London, iaitu London Selatan, London Timur dan Luton.

Kebelakangan ini, ada gerakan untuk menciptakan kecurigaan tentang kualiti air Zamzam. Hingga saat ini, tidak pernah terbukti, jamaah haji yang meminum air Zamzam, tidak pernah terjangkit penyakit kanser. Kaum muslimin di seluruh dunia meyakini, sumur Zamzam tidak pernah kering lebih 4.000 tahun dan para peziarah menganggap air suci itu memiliki kekuatan yang boleh menyembuhkan penyakit.

Menanggapi hal tersebut, Pihak Arab Saudi menyangkal pemberitaan BBC, yang menyebut air Zamzam di Makkah tercemar, dan minum air suci itu boleh menyebabkan penyakit, seperti kanser. Berita yang membuat heboh umat Islam se-dunia itu akhirnya dapat diredam setelah dikeluarkannya pernyataan rasmi dari Zuhair Nawab, Presiden Saudi Geological Survey (SGS), yang menyangkal tuduhan itu. Ditegaskan, bahawa lembaganya telah mengambil langkah-langkah untuk menjamin keamanan sumur maupun kesucian air Zamzam.

Zuhair Nawab mengungkapkan, organisasinya bertanggungjawab dalam memantau kualitas air Zamzam, tidak hanya menyangkut Arab Saudi, tetapi seluruh dunia Islam. "Para ahli kami memantau keadaan Zamzam setiap hari, setelah mengambil tiga sampel air. Hasilnya, air Zamzam ternyata tidak terkontaminasi, seperti yang dituduhkan BBC," ujarnya.

Pusat Distribusi Air Zamzam Raja Abdullah di Makkah yang bertugas melakukan pengemasan dalam botol telah dilengkapi dengan fasilitas canggih dan sesuai dengan standar internasional. Pusat Distribusi yang dirasmikan pada September 2010 seharga 700 juta riyal itu mampu membotolkan air Zamzam sebanyak 200 ribu botol setiap hari.

Penelitian Palsu

Hasil laboratorium dari Asosiasi Analis Publik Inggris menemukan, kalau air  tersebut tidak baik diminum manusia. Ketua Asosiasi, Duncan Campbell mengatakan, air itu beracun, terutama kerana tingginya level arsenic di dalamnya. Konon, penemuan air zamzam beracun ini bukan pertama kalinya di Inggris. Ogos 2010, kaum muslim di Leicestershire juga diperingatkan oleh pemerintah setempat, bahawa ada produk air zamzam botolan yang berbahaya yang beredar.

Berbahayanya, karena air botolan itu mengandung arsenic tiga kali lebih tinggi dari level yang diperbolehkan. Arsenik yang berlebuhan dalam tubuh, menurut pemerintah setempat, boleh mengakibatkan keracunan dan kanser.

BBC menyatakan, penemuan air zamzam berbahaya itu terjadi sehari setelah peristiwa air zamzam di Uni Emirat Arab. Selanjutnya, pemerintah melarang warganya membeli air zamzam di kedai. Menyusul ditemukannya air zamzam palsu dalam kemasan di Ras Al-Khaimah. Beberapa kedai di UEA menjual air zamzam, meski penjualan itu dilarang. Belakangan diketahui, air yang diklaim zamzam itu ternyata hanya air mineral biasa saja.

Di Inggris sendiri tidak melarang penjualan air zamzam. Namun negara ini punya peraturan ketat soal menjual produk palsu dan berbahaya bagi kesihatan, yaitu denda besar dan dua tahun penjara

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Komen