Nuffnang

Sensasi

sumber :-

Sensasi


Fazura pula bertudung

Posted: 15 Mar 2011 01:18 PM PDT

Baru-baru nie Irma Hasmie yang selesai mengerjakan Umrah telah mengambil keputusan untuk bertudung.

Nampaknya semakin ramai artis kita yang sudah mula berhijrah dan berubah kepada yang lebih positif.

Fazura pun dah bertudung ke?? Sebenarnya Fazura tak bertudung,tp masa tengah surfing-surfing terjumpa lah gambar nie.

Dalam banyak-banyak artis ,Sensasi belum pernah tengok Fazura bertudung lengkap mcm nie..sebelum nie ada gambar Fazura memakai selendang putih dengan wajah pucat tanpa make-up.

Sangat sweet kan Fazura bertudung,macam ustazah pun ada..Walaupun tudung nya tak se glamour tudung-tudung modern,shawl dan mcm-mcm lagi,tp nampak sweet sangat sejuk je mata memandang...




Gempa Bumi dan Tsunami yang dinyatakan dalam Al-Quran

Posted: 15 Mar 2011 01:02 PM PDT

Kalau kita cari perkataan gempa bumi dalam Al Quran, perkataan gempa bumi secara tegas dinyatakan sebanyak 4 kali, iaitu pada Surah Al A'raaf (ayat; 78, 91 dan 155) dan Surah Al-Ankabut ayat 37. Dalam Surah Al An'aam ayat 65 kalimat gempa bumi hanya ditemui dalam penjelasan.

Seterusnya kalau dikembangkan lagi dengan perkataan "Bumi bergoncang", maka akan ditemui sebanyak 4 kali juga, iaitu pada Surah Ar Ra'd ayat 31, Al Waaqi'ah ayat 4, Surah Al Fajr ayat 21 dan Surah Al Zalzalah ayat 1.

Seterusnya dari laporan Integreted Tsunami Database for the Pacific menjelaskan bahawa gempa bumi bumi telah mula tercatat pada tahun 416 sehingga sekarang. Keadaan ini menunjukkan bahawa jauh sebelum itu,Al Quran telah menjelaskan tentang peristiwa gempa bumi.


Secara etimologi,definisi gempa bumi adalah merupakan peristiwa alam, terjadi secara mendadak, kerana pelepasan energi, akibat daripada pergeseran relatif batuan/lempeng tektonik/kerak bumi.

Merujuk kepada definisi tersebut, maka dalam Al Quran dalam Surah Al Zalzalah ayat 1 dan 2, secara jelas dikatakan Apabila bumi digoncangkan dengan goncangannya (yang dahsyat), dan bumi telah mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung) nya,

Berkenaan dengan Tsunami pula, sudah pasti perkataan Tsunami tidak akan kita temui dalam Al Quran, kerana tsunami berasal dari bahasa Jepun iaitu (tsu = pelabuhan, nami = gelombang laut), tetapi kalau dihubungkan dengan definisi tsunami itu sendiri adalah sebagai gelombang laut dengan jangka masa panjang yang ditimbulkan oleh gangguan impulsif dari dasar laut, tsunami ini menimbulkan gelombang besar ke kawasan pantai.

Memerhatikan definisi dari tsunami tersebut, maka dalam Al Quran akan ditemui 2 ayat iaitu dalam Surah Al Infithar ayat 3,"dan apabila lautan menjadi meluap" dan Surah At Takwiir ayat 6 "dan apabila laut dipanaskan". Makna kedua Surah tersebut, adalah menegaskan, dimana laut akan meluap kerana kerana adanya proses pemanasan didasar bumi.

Menurut teori, gangguan implusif adalah seperti gempa bumi tektonik, erupsi volkanik, dan gelongsoran (land slide). Tsunami menyebabkan terjadinya bencana di darat dan dilaut, sebagaimana yang dijelaskan pada Surah Al An'am ayat 63, dimana Allah menanyakan kepada manusia iaitu,

Katakanlah: "Siapakah yang dapat menyelamatkan kamu dari bencana di darat dan di laut?.

Fenomena terjadinya patahan, dan terbentuknya gunung-gunung akibat pergerakan kerak bumi ini dapat ditemui dalam Al Quran pada 1). Surah Ar Ra'du ayat 41

"dan apakah mereka tidak melihat bahawa sesungguhnya Kami mendatangkan daerah-daerah, lalu Kami kurangi daerah-daerah itu (sedikit demi sedikit) dari tepi-tepinya? Dan Allah menetapkan hukum (menurut kehendakNya), tidak ada yang dapat menolak ketetapanNya; dan Dia-lah Yang Maha cepat hisabNya".

2) Surah An Naba ayat 6 dan 7, iaitu

"Bukankah kami telah menjadikan bumi itu sebagai hamparan? Dan gunung-gunung sebagai pasak?

Manusia diseru dalam Surah Thaha ayat 81, iaitu

"Makanlah di antara rezeki yang baik yang telah Kami berikan kepadamu, dan janganlah melampaui batas padanya, yang menyebabkan kemurkaanKu menimpamu. Dan barangsiapa ditimpa oleh kemurkaanKu, maka sesungguhnya binasalah ia".

Pesanan Allah ini selalu diabaikan oleh manusia, sehingga terjadinya sumber daya yang berlebihan, contohnya pengeluaran minyak bumi, gas cairdan sebagainya, sehingga telah menimbulkan kesan kepada generasi berikutnya.

Bukan saja eksploitasi terhadap sumberdaya yang dilakukan oleh manusia, manusia itu sendiri juga telah mengeksploitasi dirinya sendiri, sehingga telah menimbulkan kehidupan yang tidak harmonis antara manusia dengan lingkungan, dan manusia dengan manusia, apalagi manusia dengan Sang Khaliq, seperti yang digambarkan dalam Surah Ar-Ruum ayat 41 iaitu

"Telah nampak kerosakan di darat dan di laut disebabkan kerana perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar)".

Semua bencana ini tidak akan terjadi, apabila semua manusia itu tunduk dan patuh untuk melaksanakan seluruh perintah dan menghentikan semua larangan yang telah ditetapkan oleh Allah SWT, sebagaimana yang disampaikan pada Surah Al Hadid ayat 22, iaitu "Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah".

Dari berbagai tinjauan yang disampaikan di atas, terjawablah bahawa gempa bumi bumi dan tsunami merupakan proses dari Allah untuk penyempurnaan ciptaan-Nya. CiptaanNya yang sempurna ini, bukan hanya berlaku kepada bumi, tetapi juga kepada penghuninya.

ND Lala pergi mengerjakan Umrah,ditemani keluarga semasa berlepas di KLIA

Posted: 15 Mar 2011 12:51 PM PDT

Ada ke yang tak kenal ND Lala?walaupun merupakan penyanyi Vateran tapi Sensasi rasa ramai yang kenal dnegan ND Lala.

Dan anaknya Shila mengikut jejak langkah bapanya menjadi seorang penyanyi,dan nama Shila mula dikenali selepas menyertai OIAM.

Beberapa hari lepas ND Lala ditemani keluarga semasa menghantarnya utk mengerjakan Umrah.




Video Kelakar: The Creepiest Indian Cricket Fan Ever

Posted: 15 Mar 2011 12:28 PM PDT



Haha,kelakar je..Si Ray William nie pemerhati video kat youtube dan membuat ulasan ..

Part yang sensasi nak tergelak tue bila part The Creepiest Cricket Fan Ever,sorang laki tue punyer lah renung sambil control macho kat kamera..hehe

Pastu ada plak laki bermisai tue,berdiri statik sambil gerak2kan misai dia..Sensasi tatau dia buat camana...dier tak menggerakkan hidung pun...berbakat bukan..haha...
Ok i get it,dier cume perlu menggerakkan pipi untuk gerakkan misai nya itu.


Lagi satu,mamat yang asyik melambai-lambai tue,tetiba dier korek hidung pastu lap kat muka,kahkah...kelakar je..

Video seterusnya yang direview takla begitu funny bg Sensasi..biasa je..dirty jokes,.huhu..layan~

Ubat magik untuk lelaki kepala botak.Rambut tumbuh sekelip mata

Posted: 15 Mar 2011 12:18 PM PDT



Mari-mari siapa yang rasa nak rambut tumbuh bagi lelaki yang mengalami masalah kebotakan..

Ubat ini hanya disapu terus rambut tumbuh,ada yang berpendapat itu hanyalah sejenis alat mcm maskara yang memanjangkan bulu mata..

haha mengarots lah...Yang kelakar nyer rambut dier yang baru siap dengan uban..haha..

ada yang cakap nie video reverse.Dia pergi shave rambut.tp video tue direverse jadi nampak mcm rambut tumbuh...Tp dari pergerkan tangan laki tue usap kepala dia tak mcm reverse movement pun..lgpun kalau dia shave rambut die mesti de rupa rambut jatuh2 kan..

Setelah sensasi amati lah kan...sensasi nampak sbnrnye laki tue da rambut tp warna rambut laki tue mcm lutsinar la plak,atau kaler putih,uban..habis tue alat yang digunakan tue adalah untuk mewanakan rambut putih tue jadi kaler hitam...

heeee..

enntahla,tp nampak tebal la pulak kan...

kalau betul ada product utk bg rambut tumbuh camnie,kalah Yun Nam...

Fasha Sandha suka membaca

Posted: 15 Mar 2011 12:00 AM PDT

Apakah hobi anda? Ada yang suka main game,ada yang suka mengumpul barangan ,mcm-mcm jenis barang yang dikumpul...ada yang suka tido..err,tido nie hobi ke?

Fasha Sandha rupanya suka membaca,jom tengok antara buku-buku kegemaran Fasha Sandha.membaca nie sebenarnya seronok.Tp tak semua org suka membaca..ada sesetengah org lebih cenderung dengan visual dan mendegar cerita drpd membaca..tp sensasi sure ramai diantara reader sensasi yang suka membaca kan...

kaau tak takkan korang tengah baca blog nie skrg...

membaca tue bagus...menambahkan ilmu dan meluaskan imaginasi..









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Komen