Adsense

Khamis, 17 November 2011

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Teater Bangsawan Merong Mahawangsa

Posted: 17 Nov 2011 11:06 PM PST

SIRI SEMARAK BANGSAWAN 2011 – TEATER BANGSAWAN MERONG MAHAWANGSA

Program Siri Semarak Bangsawan adalah program kesepakatan erat Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sejak tahun 2007 dalam usaha menghidupkan dan menyemarakkan kembali kecintaan masyarakat terhadap seni pementasan bangsawan yang telah wujud sejak mula-mula dipentaskan di Pulau Pinang sekitar tahun 1870.

Bangsawan dipercayai berasal daripada Teater Parsi yang dibawa masuk dari Bombay, India yang dijadikan sebagai medium hiburan untuk soldadu India yang berkhidmat untuk Kompeni india Timur. Pada asalnya pementasan menggunakan Bahasa Hindi ini merupakan media hiburan yang sangat masyhur pada masa itu dan telah mempengaruhi rakyat tempatan yang akhirnya menghasilkan satu persembahan bangsawan yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantara.

Bagi meneruskan perjuangan mempopularkan kembali seni pementasan bangsawan, JKKN telah merasa terpanggil untuk menganjurkan pementasan bangsawan secara berjadual agar dapat dinikmati dan disemarakkan ke seluruh masyarakat.

Merong Mahawangsa

TEATER BANGSAWAN MERONG MAHAWANGSA

Tarikh : 18 – 20 november 2011
Masa : 8.30 malam
Tempat : Panggung Bandaraya Kuala Lumpur
Masuk : RM 5.00

Pada Program Siri Semarak Bangsawan kali ini, Kumpulan Opera Sri Bandaraya pula akan mempersembahkan Teater Bangsawan Merong Mahawangsa arahan Khusiary Mahayuddin dan olahan skrip oleh Raja Azrey Raja Kamaruzzaman. Persembahan Teater Bangsawan Merong Mahawangsa adalah penutup untuk Siri Semarak Bangsawan Bagi tahun 2011. Teater Bangsawan ini akan dipentaskan pada 18 November hingga 20 november 2011, jam 8.30 malam di Panggung Bandaraya Kuala Lumpur. Masuk RM5.00.

Antara watak-watak penting dalam Teater Bangsawan ini adalah seperti berikut.

WATAK-WATAK:
1. MERONG MAHAWANGSA – Raja Azrey
2. EMBOK –Syarita Karai
3. PUTERA MARCUS –Thye Mentor
4. PAK KESOM –Dato' Jalaluddin Hasan
5. TAJI – Adie Ariffin
6. KEMAWAS –DJ Pool
7. TELANI –Nazila Mat Safian
8. DON SIGAR – Haniff Ariffin
9. DON SIRA – Along Zainureen
10. LAKSAMANA LIU YUN – Azhar Sharmal
11. PUTERI LIU LIN – Marina Bhai

SINOPSIS – Merong Mahawangsa
Kisah tertumpu kepada 2 pasangan berkasih iaitu Merong Mahawangsa dan juga embok gadis kg di tanah langkasuka. Impian cinta mereka di gambarkan sungguh indah, namun tidak terlalu jelas seperti percintaan pasangan kekasih lain oleh kerana kehidupan penuh dengan pergolakan latar belakang diri.

Konflik bermula bila Embok di larikan oleh tentera Taji dalam satu pertempuran yang tidak di sangka.

Kehilangan Embok di ratapi sedih oleh ayah angkatnya Pak Kesom, dan dari situ terbongkarlah segala kisah di sebalik kejadian menimpa. Taji dan orang-orangnya menyimpan dendam terhadap Kesom di atas ketidakpuasan hati sejak berguru suatu ketika dulu. Merong berjanji akan menjejak Embok dan menyelamatkannya seterusnya memusnahkan kuasa taji dan gerudanya. Namun begitu kelemahan tenaga serta kekuatan membuatkan usaha Merong sedikit terjejas.

Di kala inilah datangnya Seorang pahlawan tentera dari cina iaitu Laksamana Liu Yun menawar diri membantu tetapi bersyarat, Merong mesti membantunya menyelamatkan adiknya iaitu puteri cina yang juga di larikan oleh kuasa Taji. Merong setuju dan mereka bersatu, akhirnya kuasa Taji dan gerudanya dapat di tewaskan dek kebijaksanaan Merong, namun terjadi sesuatu tragedi yang tidak di sangka. Merong serta yang lain terperangkap dengan tipu muslihat Taji.

Tags:

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

 • Gambar Lisa Surihani di Prebiu Hikayat Merong Mahawangsa
 • Gambar Ummi Nazeera di Prebiu Hikayat Merong Mahawangsa
 • Video Di Sebalik Tabir Hikayat Merong Mahawangsa
 • Gambar Anuar Zain di Prebiu Media Hikayat Merong Mahawangsa
 • Apa Ada Pada Hikayat Merong Mahawangsa
 • Pelancaran Aktiviti Seni Budaya JKKN
 • Pengarah Artistik BADRUL ZAMAN ABDUL JALIL
 • Isu Penganiayaan Penganjur Teater Bangsawan Siti Zulaikha
 • Photo Behind The Scenes Film Hikayat Merong Mahawangsa
 • Temubual Bersama KUKUBESI Pereka Grafik Poster Hikayat Merong Mahawangsa
 • Full content generated by Get Full RSS.

  Drama Kancil Mana Pelanduk

  Posted: 17 Nov 2011 11:02 PM PST

  Telemovie Khas Cuti Sekolah : Kancil Mana Pelanduk Kongsi Kisah Berlaku Dalam Kem Bina Semangat Di TV2

  Bermulanya musim cuti sekolah maka banyaklah kem-kem bina semangat yang dibuka untuk menyalurkan motivasi kepada murid-murid sekolah sepanjang cuti penggal persekolahan ini. Pastinya ia cara terbaik bagi pihak ibu bapa membina kembali semangat, kekuatan emosi dan perilaku seseorang.

  Perkhemahan bina semangat berupaya menghidupkan semangat terpendam di dalam diri pesertanya serta mengembalikan semangat dan keyakinan yang mungkin telah hilang. Ia juga berperanan untuk memberikan visi dan misi yang jelas kepada diri peserta tentang peranan, tanggungjawab serta persiapan menghadapi cabaran masa depan yang pelbagai.

  aksi dalam Kancil Mana Pelanduk

  Cuba membangkitkan semangat kepada murid sekolah yang bercadang mengikuti kem bina semangat cuti sekolah nanti, Radio Televisyen Malaysia (RTM) menerusi saluran TV2 menyiarkan sebuah drama menarik bertajuk Kancil Mana Pelanduk pada 25 November 2011, jam 10.00 malam mengisi slot tontonan ramai, Citra.

  Kisahnya berlatarkan lokasi berlaku pada watak Amran dan kawan-kawannya berlari merentasi pelbagai halangan yang disediakan di sebuah kem bina semangat. Ada yang terjatuh dan ada yang keletihan tetapi dipaksa oleh Cikgu Latif dan Cikgu Saleha supaya mereka meneruskan latihan.

  Plot cerita ini berkembang sebaik menghabiskan sessi latihan merentas halangan, Cikgu Latif mengumumkan yang mereka akan dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama diketuai oleh Amran dan dianggotai oleh Manjit, Rama, Tini serta Mandy. Mereka akan diawasi oleh Cikgu Saleha. Manakala kumpulan kedua diketuai oleh Sabri dan dianggotai oleh Raymond, Iwan, Surya serta Dewi. Kumpulan ini diawasi oleh Cikgu Latif sendiri.

  Pada sebelah malamnya pula, Cikgu Latif mengumunkan satu permainan akan diadakan pagi esok yang dikenali dengan permainan `kancil, kancil, di mana pelandok? Dua kumpulan ini dikehendaki mencari dan menyelamatkan pelandok yang kononnya telah terperangkap dalam perangkap pemburu. Kumpulan mana yang terlebih dahulu dapat menemui dan menyelamatkan pelandok berdasarkan peta dan petanda-petanda yang telah diletakkan, akan berpeluang mewakili sekolah untuk menyertai Perkhemahan Pengakap Kebangsaan.

  Mereka juga dikehendaki sentiasa berada dalam kumpulan sama ada ketika mencari pelandok mahupun ketika pulang semula ke khemah. Jika salah seorang tidak mematuhi peraturan, secara automatik kumpulan tersebut akan gagal. Mereka juga diingatkan, ketika jika ada ahli kumpulan yang tidak berada dalam kumpulan, kemungkinan mereka akan diculik dan ini juga akan menggagalkan mereka.

  Berjayakah mereka menjayakan misi tersebut? Saksikan babak-babak mendebarkan lakonan Arman Graseka, Bienda, Azhari Azizan dan Fieqa Malek ini dalam drama Kancil Mana Pelanduk di TV2.

  Arman Graseka dan Bienda

  babak dalam Kancil Mana Pelanduk

  Tags:

  Click on the following buttons to share this article with your friends:

  Baca artikel lain yang berkaitan:

 • Gambar Perodua Myvi 1.5 Limited Edition Design
 • Gossip Artis Bercuti Dengan Kekasih di Pulau
 • Shikin Dangdut Nyaris Maur Kemalangan
 • Seri Bayu Meninggal Dunia
 • Gambar Ida Nerina Seksi Pakai Bikini
 • Gambar Amylia Adnan AF3 Jadi Tomboy Pengkid Pasangan Lesbian
 • Gossip Kontroversi Gambar Bogel Intan Ladyana; Bukan Gambar Betul?
 • Video Lucah Ida Nerina & Fauzi di Rumah Tumpangan Sabul
 • Gossip Camelia Sudah Kahwin?
 • Gossip Artis Ada Suami Tapi Ada Teman Istimewa
 • Full content generated by Get Full RSS.