Adsense

Jumaat, 27 Julai 2012

OHBULAN!

OHBULAN!


Ibu Michael Jackson Kehilangan Hak Penjagaan Cucu

Posted: 27 Jul 2012 12:31 AM PDT

Mahkamah Los Angeles telah menyerahkan hak penjagaan ketiga-tiga anak Michael Jackson kepada sepupu mereka, Tito Jackson Jr ekoran insiden "pergelutan kecil" yang berlaku di rumah keluarga Jackson baru-baru ini.

Sebelum ini hak penjagaan anak-anak  Michael Jackson telah diserahkan kepada ibunya, akan tetapi setelah berlakunya insiden "kehilangan" Katherine sabtu lalu telah membimbangkan Hakim Mitchell Beckloff sehingga membuat keputusan untuk melucutkan hak penjagaan tersebut.

Oleh itu, kini hak penjagaan ketiga-tiga anak Michael Jackson, telah berpindah tangan dan pihak mahkamah juga mengarahkan agar anak-anak Michael Jackson tidak boleh dibuang dari California. Namun begitu, menurut Associated Press, pihak mahkamah tidak mempunyai bukti bahawa Katherine bersalah dalam hal pergelutan keluarga Jackson, malah beliau akan mendapatkan hak penjagaan semula cucu-cucunya  setelah beliau kembali ke rumah.

Sumber : Sinar Harian

Kisah Gagal Twilight : Kristen Stewart Curang Terhadap Robert Pattinson

Posted: 26 Jul 2012 11:42 PM PDT

Kisah Twilight yang menjadi subjek cinta era moden ini menemui kegagalan apabila secara realitinya bintang utamanya, Kristen Stewart dilaporkan berlaku curang dengan seorang pengarah, Rupert Sanders.

Walaupun Kristern Stewart secara terbuka meminta maaf kepada kekasihnya, Robert Pattinson, ia tak berjaya memulihkan hubungan mereka berdua. Malah, Robert Pattinson mengambil langkah drastik berpindah keluar daripada rumah yang diduduki bersama.

Memetik laporan Page Six, seorang saksi memberitahu bahawa kedua-dua pasangan terbabit bertengkar di belakang pentas sempena majlis Anugerah Teen Choice, sehari sebelum beberapa keping foto dipercayai Kristen Stewart dan Rupert Sanders bercium di khayalak ramai tersebar di ruangan internet.

Robert Pattison dilaporkan sehingga kini amat kecewa dengan tindakan curang kekasihnya.

Dalam video berlainan, seorang peminat memberikan reaksi histeria dan berang dengan tindakan Kristern Stewart melalui sebuah video yang dimuatnaik khas kepada pelakon tersebut.

Zon Artis

Zon Artis


Zed Zaidi Kini Bergelar Ayah, Gambar Anak Disertakan

Posted: 27 Jul 2012 08:23 AM PDT

GAMBAR ANAK ZED ZAIDI

Belum terlambat untuk kami di Zon Artis ini mengucapkan tahniah kepada Zed Zaidi dan isteri, Nelly Natalia kerana telah selamat menerima kehadiran cahaya mata pertama pada pagi tadi, Jumaat sekitar jam 9.30 pagi.

Untuk info, anak pertama Zed Zaidi ni dilahirkan secara pembedahan dengan berat 4.32 kilogram. Berjantina lelaki dan diberi nama yang sedikit urban iaitu Ryan Ziqry. Kat bawah ni gambar Ryan Ziqry untuk anda.

GAMBAR ANAK ZED ZAIDI

Comel :)

Related Posts with Thumbnails

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Gambar Sekitar Majlis Berbuka Puasa MIG 2012

Posted: 27 Jul 2012 09:15 AM PDT

Gambar Sekitar Majlis Berbuka Puasa MIG 2012

Ramadan bulan yang sangat mulia dan pada bulan inilah kita digalakkan untuk membantu dan memberi sumbangan sedekah kepada insan yang memerlukan. Sempena dengan keberkatan Ramadan ini, Metrowealth (MIG) telah mengadakan Majlis Berbuka Puasa Iftar MIG selama dua hari berturut-turut iaitu pada 26 & 27 Julai 2012.

Budiey turut berkesempatan untuk hadir dan melihat sendiri acara tahunan ini berlangsung di perkarangan Wisma Metrowealth yang turut dimeriahkan dengan kehadiran artis-artis di bawah naungan MIG seperti Shaheizy Sam, Nora Danish, Yana Samsudin, Along Charm, Intan Ladyana, Fezrul Khan dan tak lupa artis yang baru iaitu Wawa Zainal, Shima Anuar, Epy Raja Lawak, Fyza dan Zalif Sidek.

Acara ini sangat bagus dan kita dapat lihat begitu prihatinnya syarikat pengeluar filem ini terhadap badan kebajikan. Ternyata, pada hari itu, sebanyak empat buah rumah kebajikan sekitar Selangor dan Kuala Lumpur telah diraikan. Lebih kurang 200 orang penghuni rumah kebajikan telah menerima sumbangan berupa duit raya dari MIG.

Filem Seram Sejuk arahan Azhari Zain akan menemui penonton di pawagam pada Aidilfitri ini iaitu 19 Ogos 2012.

Terima kasih MIG atas jemputan.

Wawa Zainal

Wawa Zainal

Shaheizy Sam

Shaheizy Sam

Shaheizy Sam

Mejar David Teo & anak emasnya, Shaheizy Sam

Diana Amir

Diana Amir

Along Raja Lawak

Along Raja Lawak

Fiza MIG

Fiza

Zalif Sidek

Budiey & Zalif Sidek

Zalif Sidek

Zalif Sidek

Nora Danish

Nora Danish

Nora Danish

Nora Danish

Budiey & Nora Danish

Diana Amir

Diana Amir

David Teo

David Teo sedang berucap.

Tags: ,

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

Gambar Anak Zed Zaidi

Posted: 27 Jul 2012 08:41 AM PDT

Gambar Anak Zed Zaidi. Pada jam 11 pagi tadi, Budiey telah menyiarkan satu entri tentang berita setelah menerima satu mesej pesanan ringkas SMS dari pelakon Zed Zaidi. Beliau mengkhabarkan satu berita gembira di mana isteri beliau, Natalia Natasya atau Nelly, telah selamat melahirkan bayi sulung mereka secara pembedahan kira-kira jam 9.30 pagi hari ini (27 Julai 2012), di Pusat Perubatan Tropicana (TMC), Kuala Lumpur.

Pada jam 3.40 petang tadi, Zed Zaidi telah menyiarkan secara eksklusif gambar baby anak sulong bernama Ryan Ziqry di Twitter dan Facebook miliknya. Comelnya baby ni… putih melepak. Pasti besar-besar nanti, kacak macam bapanya masa muda-muda dulu kan? Ingat tak rupa Zed Zaidi masa masuk Hero Remaja? Hehe. Apa-apa pun, selamat bertugas sebagai bapa ya Zed. Tahniah sekali lagi dari budiey.com.

Pastinya tak lama lagi, ada beberapa majalah ibu bapa Pa & Ma akan datang buat shooting baby comel ni.

Gambar Anak Zed Zaidi

Gambar Anak Zed Zaidi

Tags: , , , , , ,

Tags: , , , , , , , ,

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

borak kosong

borak kosong


Kelebihan Muatan, Pemandu Trak Cina Didenda 25 juta dollar

Posted: 27 Jul 2012 09:15 PM PDT


Ini mungkin adalah denda paling besar dalam sejarah pelanggaran lalu lintas. Dimana seorang pemandu trak asal China dikirimi saman sebanyak  25 juta dollar , kerana merobohkan sebuah jambatan dengan truknya yang kelebihan muatan.
Pemandu trak yang hanya disebut Zhang oleh media China tersebut menmandu trak berisi pasir yang sangat kelebihan muatan, sehingga membuat roboh jambatan ketika ia dan trak yang dikemudikannya melintas diatasnya.
Pemerintah lokal yang berdekatan dengan Beijing telah menyalahkan Zhang dan merupakan satu-satunya orang yang bertanggungjawab atas insiden itu, dan telah mengirimkan saman untuk perbaikan.
Jambatan tersebut akan menghabiskan biaya yang banyak untuk perbaikan, dan pemerintah daerah mengharapkan sang pemandu untuk membayar semuanya.
Mereka mengatakan bahawa itu adalah kesalahannya, kerana telah mengangkut terlalu banyak pasir di traknya musim panas lalu, dan sekarang ia harus membayar harga atas perbuatannya.
China Car Times menulis: "Pada tanggal 19 Julai tahun lalu, seorang pemandu trakk berusia 34 tahun yang hanya diketahui bernama Zhang oleh sumber media China, mengangkut pasir dengan taknya di pinggiran Beijing. Dimana truk seberat 110 ton miliknya itu menyebabkan jambatan runtuh."
Setelah pihak polis melakukan penyelidikan selama setahun, pengadilan telah sampai pada keputusan bahawa kesalahan adalah semata-mata disebabkan oleh Zhang kerana kelebihan muatan, dan sampai sejauh ini pihak kuasa hukum Zhang mengatakan bahawa ia hanya melakukan apa yang diperintahkan oleh perusahaan pengangkutan trak tempatnya bekerja.
Tidak jelas bagaimana Zhang akan mampu membayar saman sebesar itu, tapi diduga bahawa para petugas pengadilan akan mengalami kesulitan mengumpulkan bayaran.

Asrama Kampus Terbaik di Dunia [Foto]

Posted: 27 Jul 2012 09:00 PM PDT


Dengan segala fasiliti dan pesona keindahan di dalamanya, tak hairan jika asrama Tietgen Student Hall di Copenhagen, Denmark, berhasil mendapat  penghargaan sebagai asrama kampus terbaik di dunia. Mari kita sedikit berkeliling ke asrama dambaan para mahasiswa ini.
Tietgen Student Hall (Tietgenkollegiet) dibangun dan selesai pada tahun 2006 oleh arkitek Lundgaard & Tranberg . Bentuk bangunannya melingkar, terdiri dari 7tingkat dan memiliki 360 kamar.
Dibangun diatas lahan seluas 26.800 m2, tak perlu diragukan lagi jika asrama ini sangat lapang. Kamar-kamar didalamnya pun cukup selesa. Untuk kamar satu tempat tidur luasnya berkisar antara 26-33 m2dan untuk 2 tempat tidur berukuran 45 m2. Setiap kamar memiliki kamar mandi, toilet dan lantai berpenghangat.
Buat kalian yang suka makan  sambil belajar, asrama ini juga memiliki fasiliti yang amat kalian idamkan. Dapur besar. Ada total 30 dapur berukuran besar dan dilengkapi dengan peralatan memasak yang lengkap. Paling tidak didalam setiap dapurnya pasti terdapat 4 petisejuk dan 3 dapur. Disisi dapur dapat kita temui ruang makan dengan perabotan eksklusif dan juga laundry.
Untuk keperluan mahasiswa, tentu saja asrama ini menyediakan berbagai ruang untuk belajar dan bersenang-senang. Diantaranya ada ruang membaca, ruang komputer yang memiliki scanner, printer dan mesin fotocopy, ruang musik serta berbagai fasilitas olahraga seperti basket dan tenis meja.
Beberapa penghargaan yang berhasil didapat oleh asrama ini:
  • Award from the Improvement Society of Copenhagen (Foreningen Hovedstadens Forskonnelses Diplom) 2005
  • The Wood Award (Traeprisen) 2006
  • Award from the City of Copenhagen 2006
  • The Concrete Element Award (Betonelementprisen) 2007
  • RIBA European Award 2007
  • The Arne of the Year (Arets Arne) 2011

JK Rowling Membangun Rumah Pohon Bergaya Hogwarts Untuk Anaknya

Posted: 27 Jul 2012 08:45 PM PDT


Ini bestnya jadi penulis (atau anak penulis) ternama di dunia. Mampu membangun rumah pohon impian sendiri dengan harga yang lebih mahal dari rumah yang kita duduki.
Di dunia ini hampir tidak ada orang yang perlu izin pemerintah untuk membangun rumah pohon di perkarangannya sendiri. Kecuali JK Rowling dan mungkin beberapa multimillioneer lainnya.
Rumah pohon bergaya Hogwarts (sekolahnya Harry Potter) tersebut akan menjadi mainan baru bagi David (9) dan Mackenzie (7), dua buah hati milik sang pengarang buku dan film Harry Potter.
Rumah dua tingkat ini memang lumayan besar. Bangunan utamanya seperti dua buah menara yang terhubung dengan sebuah jembatan kayu. Didalamnya terdapat balkoni, pintu perangkap, terowongan rahsia, perosotan baja dan berbagai ukiran bergaya dunia sihir Harry Potter. Harganya £150.000.
Kayu yang dipakai sebagai bahan bangunannyapun khusus diambil dari hutan yang berproduksi secara sihat.

denah rumah pohonnya
Rumah kayu tersebut bakal dibangun di belakang mansion milik JK Rowling di Edinburgh.
Menurut daftar orang terkaya di Dunia 2012 dari Sunday Times Rich, saat ini sang penulis diperkirakan menyimpan kekayaan sebanyak £560 juta . Dari harta sebanyak itu, memang boleh dikatakan jika rumah mainan ini tidak ada apa-apanya.-idBite.com

Ditipu beli baju kurung di Facebook

Posted: 27 Jul 2012 08:30 PM PDT


PADANG BESAR – Impian lima rakan sekerja untuk melaram baju kurung baharu yang didakwa dibeli melalui sebuah kedai pakaian di laman sosial, Facebook bagi menyambut Aidilfitri nanti berkecai setelah pakaian yang dipesan tidak diterima.
Kesemua mereka bertugas di sebuah institut pengajian tinggi di sini kerugian RM520 berikutan 10 pasang baju kurung yang dipesan itu tidak diterima selepas membuat bayaran pada 19 Julai lalu.
Seorang mangsa, Nohasihida Mat Yazid, 26, berkata, pengendali kedai laman sosial tersebut didakwa telah menutup akaun Facebook tersebut selepas dua hari membuat bayaran.
"Kami amat terkilan dengan taktik pengendali laman Facebook itu yang mengambil kesempatan sempena hari raya ini untuk menipu orang ramai dan hasrat kami untuk membeli baju raya tidak kesampaian," katanya di sini semalam.
Menurut Nohashida, dia tertarik untuk membeli baju kurung di laman pengendali tersebut ekoran harga yang ditawarkan murah berbanding kedai lain dan pakaian yang ditonjolkan itu cantik serta mempunyai ciri serba moden berlabuci.
"Harga baju kurung yang dijual di kedai pengendali laman sosial itu sekitar RM90 sepasang, jimat RM100 dari kedai di luar dan apabila kita membeli dalam kuantiti lebih 10 pasang, kedai tersebut menurunkan harga kepada RM50 sepasang," ujarnya.
sumber : myMetro

Bapa ajar anak curi motosikal

Posted: 27 Jul 2012 08:15 PM PDT


KOTA KINABALU - Seorang bapa seharusnya memberi contoh baik kepada anak-anak namun lain pula yang berlaku kepada seorang ketua keluarga yang menurunkan ilmu menjadi penjenayah kepada ketiga-tiga anak lelakinya.
Lelaki berusia 47 tahun itu dipercayai memberi latihan kepada ketiga-tiga anaknya yang berusia 18 hingga 25 tahun untuk mencuri motosikal untuk dijadikan sumber rezeki.
Bapa dan tiga orang anak lelakinya itu diberkas pada pukul 12.40 pagi, 25 Julai lalu di sebuah kedai berhampiran kawasan Taman Putera Jaya, Telipok.
Ketiga-tiga anak lelaki tersebut masih bujang. Empat beranak itu penganggur.
Ketua Polis Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Ahmad Sofi Zakaria berkata, penangkapan empat beranak itu ekoran laporan seorang mangsa yang kehilangan sebuah motosikalnya di sebuah institusi pengajian tinggi di bandaraya ini baru-baru ini.
Menurut beliau, bersama dengan penangkapan tersebut polis merampas tiga buah motosikal curi jenis Honda EX5 bersama empat beranak terbabit.
"Soal siasat terhadap empat beranak berkenaan membawa kepada penahanan suspek kelima berusia 26 tahun di tepi jalan di Taman Putera Jaya," kata beliau,
Suspek kelima itu dipercayai bersubahat dengan empat beranak itu untuk melakukan jenayah curi motosikal sejak April lalu.
Nilai rampasan membabitkan tiga buah motosikal itu berjumlah RM10,000.
Ahmad Sofi memberitahu, modus operandi pencuri motosikal itu ialah menyasarkan motosikal yang diletakkan di kawasan tersembunyi di sekitar bandar raya ini.
"Penjenayah tersebut menggunakan pemutar skru bagi membuka enjin motosikal sebelum menyambungkan wayar untuk menghidupkan enjinnya," kata beliau.

sumber : myMetro

'Tandas terbesar' dunia di India

Posted: 27 Jul 2012 08:00 PM PDT


NEW DELHI - Menteri Pembangunan Luar Bandar India, Jairam Ramesh mencadangkan projek bernilai AS$130 juta (RM411.35 juta) untuk membersihkan landasan kereta api di negaranya yang dianggapnya sebagai 'tandas terbuka' yang terbesar di dunia, menurut beberapa laporan semalam.
Beliau menyatakan demikian pada satu mesyuarat di sini kelmarin bahawa terdapat 130 juta isi rumah yang tidak mempunyai kemudahan tandas.
"Ia merupakan sesuatu yang amat memalukan, dukacita dan marah," kata Ramesh seperti yang dilaporkan akhbar Times of India.
Menteri itu mencadangkan supaya sebanyak AS$28 juta (RM88.59 juta) diperuntukkan untuk menyediakan 100,000 tandas mesra alam di kampung-kampung di seluruh India.
Menurutnya, kereta api di India membawa 11 juta penumpang setiap hari.
Justeru, katanya, landasan kereta api di negara ini merupakan tandas terbuka yang paling besar di dunia. - AFP

sumber : myMetro

Tiga lagi bayar remaja bawah umur untuk seks didakwa

Posted: 27 Jul 2012 07:45 PM PDT


SINGAPURA: Tiga lagi lelaki didakwa kerana melakukan hubungan seks dengan pelacur bawah umur berhubung dengan kes berprofil tinggi rangkaian perkhidmatan pelacuran di Internet, lapor The Straits Times.
Ia adalah tambahan kepada 48 lelaki yang telah didakwa setakat ini, menjadikan jumlah keseluruhan lelaki yang didakwa kepada 51. Mereka dituduh melanggan remaja terbabit yang ketika itu berusia bawah 18 tahun dan identitinya dilindungi oleh sindiket melalui bapa ayam, Tang Boon Thiew.

Ketiga-tiga didakwa ialah Ban Yinh Jheow, 42; Arjunan Kulasegaram, 37; dan Koh Kooi Hon, 40-an.


Kesemua mereka dipercayai bekerja di sektor swasta dan seorang dikatakan naib presiden firma broker yang ternama di sini.

Ban menghadapi tiga pertuduhan, manakala Arjunan dan Koh, masing-masing berdepan satu pertuduhan. Menurut laporan akhbar itu, peguam jenayah terkenal, Subhas Anandan yang telah mewakili 10 lelaki lain yang didakwa telah diupah untuk mewakili seorang daripada tiga lelaki berkenaan. - Straits Timessumber : myMetro

Ramai percaya Obama Islam

Posted: 27 Jul 2012 07:30 PM PDT


WASHINGTON: Hampir empat tahun selepas menjadi presiden, lebih seorang daripada tiga pengundi konservatif Republikan masih menganggap Presiden Barack Obama seorang Islam.
Kajian Pusat Penyelidikan Pew mendapati, jumlah warga AS yang menganggap Obama beragama Islam meningkat sejak 2008 walaupun pemimpin terbabit sering menyatakan pegangan agamanya ialah Kristian. Penyelidik pusat itu, Greg Smith, berkata jumlah penduduk AS yang percaya Obama beragama Islam tidak berubah antara 2010 dan 2012.

"Bagaimanapun, jumlah itu meningkat lebih dua kali ganda sejak 2008," katanya. - AFPsumber : myMetro

Volkswagen ditipu rakan kongsi China

Posted: 27 Jul 2012 07:15 PM PDT


FRANKFURT: Syarikat pengeluaran kereta Jerman, Volkswagen menjadi mangsa penipuan industry di China, di mana rakan kongsi tempatan mereka dikatakan mencuri rekaan enjin, menurut laporan akhbar bisnes Handelsblatt, semalam.
Selama beberapa bulan, kumpulan syarikat China, FAW, iaitu rakan kongsi VW, dikatakan meniru satu daripada enjin dalam satu penipuan yang menurut sumber, dibuat secara "sistematik dan terancang". 
Menurut laporan itu, FAW bercadang untuk menjual model kereta lengkap dengan enjin itu di Russia, satu saingan dengan model VW dan model Skoda.

Akhbar itu memetik Pengurus VW sebagai berkata, "Ia adalah satu malapetaka."China adalah negara pasaran eksport penting untuk VW di mana ia telah menjual 2.26 juta kereta, tahun lalu.


China tidak membenarkan syarikat pembuat kereta luar membina kereta mereka di sana tetapi meminta syarikat asing bekerjasama dengan syarikat tempatan dalam usahasama di mana rakan kongsi China memegang saham terbesar. - AFPsumber : myMetro

RM50,000 hangus dalam ketuhar

Posted: 27 Jul 2012 07:00 PM PDT


SYDNEY: Seorang lelaki mendapat pengajaran pahit kerana kesilapannya menyembunyikan wang di tempat tidak sepatutnya, lapor media Australia, semalam.
Lelaki tidak didedahkan identitinya itu menjual keretanya hujung minggu lalu dan mendapat bayaran sebanyak A$15,000 (RM49,473).

Untuk mengelak dicuri, lelaki terbabit mencari tempat yang jarang digunakan serta tidak disangka sesiapa.


Justeru, lelaki terbabit menyimpan wang berkenaan dalam ketuhar yang sangat jarang digunakan di rumahnya. Bagaimanapun, secara kebetulan isteri lelaki terbabit tergerak untuk menggunakan ketuhar berkenaan pada hari itu untuk memanaskan ketulan daging ayam.

Tanpa disedari wanita terbabit, wang itu turut rosak dalam ketuhar berkenaan. Lelaki itu berkata, dia bercadang menggunakan wang berkenaan untuk membayar semua hutangnya.


"Kini saya langsung tiada wang simpanan," katanya. Menurut media, isteri wanita itu juga terlalu sedih dan tidak berhenti-henti menangis sebaik saja diberitahu keadaan sebenar. - APsumber : myMetro

Samsung juara telefon bimbit pintar dunia

Posted: 27 Jul 2012 06:45 PM PDT


SEOUL: Samsung Electronics Co, pengeluar telefon bimbit pintar nombor satu dunia menjual 50.5 juta telefon bimbit pada suku tahun kedua, menambahkan jurang dengan Apple Inc, dalam satu laporan yang dibuat oleh firma kajian, StrategyAnalytics.
Menurut laporan itu, Samsung menguasai 34.6 peratus daripada pasaran telefon pintar dunia, manakala Apple mengalami kejatuhan 26 peratus dalam penjualan telefon pintar jenama itu, kini hanya mampu mendapat 17.8 peratus dalam pasaran selepas menjual 26 juta iPhones sehingga Jun ini. 
Nokia mendapat tempat ketiga dengan 7.0 peratus dalam pasaran, menjual 10.2 juta telefon pintar. - Reuters 


sumber : myMetro

Samsung juara telefon bimbit pintar dunia

Posted: 27 Jul 2012 06:45 PM PDT


SEOUL: Samsung Electronics Co, pengeluar telefon bimbit pintar nombor satu dunia menjual 50.5 juta telefon bimbit pada suku tahun kedua, menambahkan jurang dengan Apple Inc, dalam satu laporan yang dibuat oleh firma kajian, StrategyAnalytics.
Menurut laporan itu, Samsung menguasai 34.6 peratus daripada pasaran telefon pintar dunia, manakala Apple mengalami kejatuhan 26 peratus dalam penjualan telefon pintar jenama itu, kini hanya mampu mendapat 17.8 peratus dalam pasaran selepas menjual 26 juta iPhones sehingga Jun ini. 
Nokia mendapat tempat ketiga dengan 7.0 peratus dalam pasaran, menjual 10.2 juta telefon pintar. - Reuters 


sumber : myMetro

Samsung juara telefon bimbit pintar dunia

Posted: 27 Jul 2012 06:45 PM PDT


SEOUL: Samsung Electronics Co, pengeluar telefon bimbit pintar nombor satu dunia menjual 50.5 juta telefon bimbit pada suku tahun kedua, menambahkan jurang dengan Apple Inc, dalam satu laporan yang dibuat oleh firma kajian, StrategyAnalytics.
Menurut laporan itu, Samsung menguasai 34.6 peratus daripada pasaran telefon pintar dunia, manakala Apple mengalami kejatuhan 26 peratus dalam penjualan telefon pintar jenama itu, kini hanya mampu mendapat 17.8 peratus dalam pasaran selepas menjual 26 juta iPhones sehingga Jun ini. 
Nokia mendapat tempat ketiga dengan 7.0 peratus dalam pasaran, menjual 10.2 juta telefon pintar. - Reuters 


sumber : myMetro

Samsung juara telefon bimbit pintar dunia

Posted: 27 Jul 2012 06:45 PM PDT


SEOUL: Samsung Electronics Co, pengeluar telefon bimbit pintar nombor satu dunia menjual 50.5 juta telefon bimbit pada suku tahun kedua, menambahkan jurang dengan Apple Inc, dalam satu laporan yang dibuat oleh firma kajian, StrategyAnalytics.
Menurut laporan itu, Samsung menguasai 34.6 peratus daripada pasaran telefon pintar dunia, manakala Apple mengalami kejatuhan 26 peratus dalam penjualan telefon pintar jenama itu, kini hanya mampu mendapat 17.8 peratus dalam pasaran selepas menjual 26 juta iPhones sehingga Jun ini. 
Nokia mendapat tempat ketiga dengan 7.0 peratus dalam pasaran, menjual 10.2 juta telefon pintar. - Reuters 


sumber : myMetro

Samsung juara telefon bimbit pintar dunia

Posted: 27 Jul 2012 06:45 PM PDT


SEOUL: Samsung Electronics Co, pengeluar telefon bimbit pintar nombor satu dunia menjual 50.5 juta telefon bimbit pada suku tahun kedua, menambahkan jurang dengan Apple Inc, dalam satu laporan yang dibuat oleh firma kajian, StrategyAnalytics.
Menurut laporan itu, Samsung menguasai 34.6 peratus daripada pasaran telefon pintar dunia, manakala Apple mengalami kejatuhan 26 peratus dalam penjualan telefon pintar jenama itu, kini hanya mampu mendapat 17.8 peratus dalam pasaran selepas menjual 26 juta iPhones sehingga Jun ini. 
Nokia mendapat tempat ketiga dengan 7.0 peratus dalam pasaran, menjual 10.2 juta telefon pintar. - Reuters 


sumber : myMetro

Samsung juara telefon bimbit pintar dunia

Posted: 27 Jul 2012 06:45 PM PDT


SEOUL: Samsung Electronics Co, pengeluar telefon bimbit pintar nombor satu dunia menjual 50.5 juta telefon bimbit pada suku tahun kedua, menambahkan jurang dengan Apple Inc, dalam satu laporan yang dibuat oleh firma kajian, StrategyAnalytics.
Menurut laporan itu, Samsung menguasai 34.6 peratus daripada pasaran telefon pintar dunia, manakala Apple mengalami kejatuhan 26 peratus dalam penjualan telefon pintar jenama itu, kini hanya mampu mendapat 17.8 peratus dalam pasaran selepas menjual 26 juta iPhones sehingga Jun ini. 
Nokia mendapat tempat ketiga dengan 7.0 peratus dalam pasaran, menjual 10.2 juta telefon pintar. - Reuters 


sumber : myMetro

Samsung juara telefon bimbit pintar dunia

Posted: 27 Jul 2012 06:45 PM PDT


SEOUL: Samsung Electronics Co, pengeluar telefon bimbit pintar nombor satu dunia menjual 50.5 juta telefon bimbit pada suku tahun kedua, menambahkan jurang dengan Apple Inc, dalam satu laporan yang dibuat oleh firma kajian, StrategyAnalytics.
Menurut laporan itu, Samsung menguasai 34.6 peratus daripada pasaran telefon pintar dunia, manakala Apple mengalami kejatuhan 26 peratus dalam penjualan telefon pintar jenama itu, kini hanya mampu mendapat 17.8 peratus dalam pasaran selepas menjual 26 juta iPhones sehingga Jun ini. 
Nokia mendapat tempat ketiga dengan 7.0 peratus dalam pasaran, menjual 10.2 juta telefon pintar. - Reuters 


sumber : myMetro

Samsung juara telefon bimbit pintar dunia

Posted: 27 Jul 2012 06:45 PM PDT


SEOUL: Samsung Electronics Co, pengeluar telefon bimbit pintar nombor satu dunia menjual 50.5 juta telefon bimbit pada suku tahun kedua, menambahkan jurang dengan Apple Inc, dalam satu laporan yang dibuat oleh firma kajian, StrategyAnalytics.
Menurut laporan itu, Samsung menguasai 34.6 peratus daripada pasaran telefon pintar dunia, manakala Apple mengalami kejatuhan 26 peratus dalam penjualan telefon pintar jenama itu, kini hanya mampu mendapat 17.8 peratus dalam pasaran selepas menjual 26 juta iPhones sehingga Jun ini. 
Nokia mendapat tempat ketiga dengan 7.0 peratus dalam pasaran, menjual 10.2 juta telefon pintar. - Reuters 


sumber : myMetro

Samsung juara telefon bimbit pintar dunia

Posted: 27 Jul 2012 06:45 PM PDT


SEOUL: Samsung Electronics Co, pengeluar telefon bimbit pintar nombor satu dunia menjual 50.5 juta telefon bimbit pada suku tahun kedua, menambahkan jurang dengan Apple Inc, dalam satu laporan yang dibuat oleh firma kajian, StrategyAnalytics.
Menurut laporan itu, Samsung menguasai 34.6 peratus daripada pasaran telefon pintar dunia, manakala Apple mengalami kejatuhan 26 peratus dalam penjualan telefon pintar jenama itu, kini hanya mampu mendapat 17.8 peratus dalam pasaran selepas menjual 26 juta iPhones sehingga Jun ini. 
Nokia mendapat tempat ketiga dengan 7.0 peratus dalam pasaran, menjual 10.2 juta telefon pintar. - Reuters 


sumber : myMetro

Saman RM1j

Posted: 27 Jul 2012 06:30 PM PDT


KUALA LUMPUR: Seorang ahli perniagaan yang juga bekas isteri kepada penyanyi popular, Hattan memfailkan saman menuntut ganti rugi RM1 juta terhadap syarikat Driven Communications Sdn Bhd yang mengendalikan portal berita hiburan 'Oh Bulan!' kerana didakwa menyiarkan kata-kata fitnah mengenai dirinya.
Noorfarashikin Othman, 32, memfailkan saman itu di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Tinggi melalui Tetuan Ranjit Singh & Yeoh pada 3 Julai lalu.

Dia menamakan Driven Communications sebagai defendan.


Noorfarashikin adalah bekas isteri penyanyi Hattan atau Datuk Mohd Shukri Shahabudin.

Mereka berkahwin pada 11 November 2011 di Seri Menanti, Negeri Sembilan bagaimanapun perkahwinan mereka hanya bertahan dua bulan apabila Hattan melafazkan cerai talak satu terhadap Noorfarashikin di Mahkamah Rendah Syariah Kuala Pilah, 19 Januari lalu.


Kes itu disebut di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Nor Bee Ariffin di sini, semalam, untuk pengurusan kes.
Peguam Nizam Bashir yang mewakili Noorfarashikin (plaintif) ketika ditemui berkata mahkamah menetapkan 10 Ogos ini untuk pihak defendan memfailkan pembelaan mereka.

Dalam pernyataan tuntutannya, Noorfarashikin antara lain memohon ganti rugi am berjumlah RM1 juta, ganti rugi khas, teruk, teladan dan lain-lain relif difikirkan wajar oleh mahkamah.


Beliau mendakwa pada awal Januari lalu, defendan menyiarkan artikel dan imej di laman web mereka iaitu www.ohbulan.com memberi maksud antara lain dia adalah seorang yang curang dan tidak boleh dipercayai.

Noorfarashikin mendakwa hasil penyiaran artikel itu menyebabkan reputasi peribadi dan profesionalnya tercemar selain sedih dan malu atas tuduhan itu.SUMBER : MYmetro

Diragut ketika tunggu berbuka

Posted: 27 Jul 2012 06:15 PM PDT


ALOR GAJAH: Seorang wanita warga emas terpaksa menggunakan seluruh kudrat tuanya dalam usaha menghalang peragut melarikan rantai tangannya dalam kejadian di Kampung Paya Datuk, dekat sini, petang kelmarin.
Dalam kejadian jam 6.15 petang, mangsa, Kalsom Ahmad, 62, yang menunggu waktu berbuka puasa di beranda rumahnya didatangi dua lelaki menaiki Perodua Kancil berwarna putih.

Menurut Kalsom, dia yang berada di beranda rumah melihat kenderaan itu masuk ke jalan mati berhampiran rumahnya.


"Kereta itu kemudian berpatah semula ke lorong arah rumah saya sebelum seorang lelaki keluar ke arah saya. Bimbang lelaki itu berniat jahat, saya bangun dan cuba masuk ke dalam rumah.

"Lelaki itu kemudian merentap rantai tangan saya dengan kuat dan saya cuba menghalang, namun tidak berdaya," katanya di sini, semalam.


Katanya, selepas merentap rantai tangan, lelaki yang tidak memakai topeng muka itu terus berlari ke arah kereta dinaikinya sebelum melarikan diri bersama rakannya."Pada masa sama saya menjerit sekuat hati sebelum anak saudara, Zailani Ahmad, 49, yang tinggal tidak jauh dari rumah berlari untuk membantu," katanya yang kerugian kira-kira RM2,000.

Sementara itu, Zailani berkata, ketika sedang mengopek buah kelapa di rumah, dia melihat Perodua Kancil itu berpatah balik selepas memasuki jalan mati.


"Mulanya saya perhatikan saja kerana beranggapan pemandunya tersesat jalan. Sambil mengopek kelapa saya sempat melihat nombor pendaftaran kereta itu dan menyalinnya di atas kertas.

"Pada masa sama saya lihat mereka berborak kuat sambil menunjuk isyarat tangan kononnya sedang mencari arah jalan sebelum seorang lelaki menunjuk ke arah rumah ibu saudara saya," katanya.


Menurutnya, tidak berapa lama kemudian dia terdengar jeritan kuat mangsa.


Dia kemudian bergegas ke rumah ibu saudaranya sebelum melihat mangsa tersandar pada kerusi di luar rumah sambil memegang tangan kirinya yang bengkak dan lebam.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin berkata, polis kini giat memburu dua suspek menjadikan warga emas sebagai sasaran ragut mereka.sumber : myMetro

'Tandas terbesar' dunia di India

Posted: 27 Jul 2012 06:10 PM PDT


NEW DELHI - Menteri Pembangunan Luar Bandar India, Jairam Ramesh mencadangkan projek bernilai AS$130 juta (RM411.35 juta) untuk membersihkan landasan kereta api di negaranya yang dianggapnya sebagai 'tandas terbuka' yang terbesar di dunia, menurut beberapa laporan semalam.
Beliau menyatakan demikian pada satu mesyuarat di sini kelmarin bahawa terdapat 130 juta isi rumah yang tidak mempunyai kemudahan tandas.
"Ia merupakan sesuatu yang amat memalukan, dukacita dan marah," kata Ramesh seperti yang dilaporkan akhbar Times of India.
Menteri itu mencadangkan supaya sebanyak AS$28 juta (RM88.59 juta) diperuntukkan untuk menyediakan 100,000 tandas mesra alam di kampung-kampung di seluruh India.
Menurutnya, kereta api di India membawa 11 juta penumpang setiap hari.
Justeru, katanya, landasan kereta api di negara ini merupakan tandas terbuka yang paling besar di dunia. - AFP

sumber : myMetro

Baka kahwin muda

Posted: 27 Jul 2012 06:00 PM PDT


PEKAN: Video majlis perkahwinan pengantin muda, Syafiq, 16 dan Yana, 14, yang dipaparkan di YouTube hingga menarik perhatian lebih setengah juta penonton mengejutkan ayah pengantin lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Man, 37.
Man berharap, majlis perkahwinan anaknya itu tidak dijadikan isu kerana berkahwin pada usia muda seakan-akan sudah menjadi tradisi dalam keluarganya.
"Hampir semua ahli keluarga kami, baik di sebelah keluarga saya mahupun isteri menamatkan zaman bujang masing-masing pada usia muda iaitu 14 hingga 19 tahun.

"Saya berkahwin pada usia 19 tahun dan sehingga kini rumah tangga saya bahagia tanpa sebarang masalah, " katanya ketika dihubungi.Man agak keberatan untuk mengulas lanjut mengenai perkahwinan itu dan enggan membenarkan Harian Metro berjumpa serta menemu bual anak dan menantunya.


sumber : myMetro

4 guna renjatan elektrik samun pemilik butik

Posted: 27 Jul 2012 05:45 PM PDT


KUALA LUMPUR: Empat penyamun yang menggunakan alat renjatan elektrik terhadap seorang wanita ketika menyamun butik pengantinnya di Taman Tasik Permaisuri di sini, bukan saja melaram dengan pakaian dan barang curi bernilai lebih RM10,000 bagaikan orang kaya di sebuah pusat beli-belah, malah turut mencabul wanita berkenaan, Rabu lalu.
Dalam kejadian jam 3.30 petang itu, empat penyamun berkenaan menyamar sebagai pelanggan ingin menempah pakaian untuk majlis akad nikah, mula mengintip pergerakan di kawasan butik beberapa jam sebelum itu.

Mangsa mahu dikenali sebagai Yati, 28, berkata ketika dia berehat di atas sofa butik yang terletak di tingkat satu, seorang lelaki masuk memberitahu mahu menempah pakaian untuk akad nikah melalui interkom.


Bagaimanapun katanya, sebaik membuka pintu butik, tiga lagi rakan lelaki itu menyerbu masuk sebelum mengenakan alat renjatan elektrik ke mukanya menyebabkan badannya lemah.

"Akibat terkena renjatan elektrik pada muka, saya terkencing dan terduduk lemah.


"Mereka menggeledah setiap ruang dalam butik dan melarikan beg tangan mengandungi 10 kad kredit, dua telefon bimbit, komputer tablet, barang kemas, wang tunai, cermin mata dan pakaian pengantin lelaki semuanya bernilai lebih RM10,000," katanya ketika ditemui Harian Metro di sini, semalam.Menurutnya, ketika kejadian tubuhnya turut diraba dan dalam tempoh 10 minit mereka dalam kedainya, seorang daripada suspek membuka seluarnya dan cuba mendekatinya tetapi dia sempat melarikan diri bersembunyi dalam tandas.

Sebaik mereka meninggalkan butiknya, Yati menghubungi bank bagi menamatkan perkhidmatan lapan daripada 10 kad kreditnya dan jangkaannya tepat apabila kumpulan itu cuba menggunakan kad kreditnya untuk membeli-belah di sebuah pusat beli-belah di Jalan Klang Lama, di sini.


Katanya, mereka melaram dengan pakaian pengantin yang dicuri dari butiknya itu dan berlagak seperti orang kaya dengan memasuki beberapa kedai jam dan cermin mata.

Menurut Yati, berdasarkan rekod bank, penyamun berkenaan cuba menggunakan kad kreditnya untuk membeli jam tangan berharga RM900 tetapi gagal kerana kad kredit berkenaan sudah dibatalkan.


"Sebaik dimaklumkan pihak bank kad kredit saya digunakan di pusat beli-belah itu, saya bergegas ke sana dan menemui pihak pengurusan pusat beli-belah bagi melihat rakaman kamera litar tertutup (CCTV) untuk mengenal pasti wajah mereka," katanya.


"Dalam rakaman itu jelas keempat-empat mereka memasuki beberapa kedai dengan bersahaja dan berlagak seperti orang kaya membeli-belah," katanya.


Menurutnya, apabila beberapa transaksi pembelian mereka gagal, keempat-empat suspek melarikan diri. dan tidak sempat dikejar pemilik kedai.


Susulan itu, Yati membuat laporan polis di Balai Polis Salak Selatan untuk tindakan lanjut.


Sementara itu, Timbalan Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian dan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan kerana samun berkumpulan.sumber : myMetro

Lihat cara tikus ini disiksa

Posted: 27 Jul 2012 05:30 PM PDT