Adsense

Rabu, 17 April 2013

Utusan Online - Hiburan

Utusan Online - Hiburan


1,000 penggiat seni hadir majlis bersama PM

Posted: 17 Apr 2013 04:24 AM PDT

Oleh KHADIJAH IBRAHIM dan GARRET DAWUM

PUTRAJAYA 17 April - Kira-kira 1,000 penggiat seni hadir pada majlis ramah mesra ikon dan persatuan seni budaya tanah air bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di kediaman rasminya hari ini.

Pada majlis itu mereka mendapat berita gembira apabila Najib mengumumkan pemberian Kad Diskaun 1Malaysia kepada penggiat seni yang berdaftar dengan Persatuan Seniman Malaysia (Seniman).

Terdahulu dalam ucapannya, Presiden Seniman, Zed Zaidi meminta kerajaan mempertimbangkan empat perkara yang mempengaruhi kebajikan penggiat-penggiat seni tanah air.

Antaranya, masalah hak cipta, royalti dan isu intelektual kepada penggiat seni; dana industri kreatif; pemilikan perumahan serta Kad Diskaun 1Malaysia.

"Apa yang saya usulkan ini adalah pengalaman saya sendiri sejak bergelar anak seni. Saya berharap pertimbangan terhadap usul-usul akan dilaksanakan dengan kadar yang segera," katanya. - UTUSAN ONLINE

Kad Diskaun 1Malaysia untuk penggiat seni - PM

Posted: 17 Apr 2013 03:16 AM PDT

Oleh NORLIZA ABDUL RAHMAN

PUTRAJAYA 17 April - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pemberian Kad Diskaun 1Malaysia kepada penggiat seni yang berdaftar dengan Persatuan Seniman Malaysia (Seniman).

Perkara itu diumumkan Najib dalam majlis ramah mesra Perdana Menteri bersama ikon dan persatuan seni budaya tanah air di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE