Adsense

Ahad, 31 Mac 2013

Utusan Online - Hiburan

Utusan Online - Hiburan


ASWARA pengeluar karyawan seni

Posted: 30 Mar 2013 11:42 AM PDT

pelajar-pelajar ASWARA yang terlibat dalam pementasan teater yang merupakan antara salah satu fakulti utama di akademi ini.

MULAI sekarang, jika anda meminati bidang kreatif, anda ialah calon yang dialu-alukan untuk menyambung pengajian di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) bagi Sesi Akademik 2013/14. Institusi ini adalah sebuah universiti awam dengan program pengajian yang mendapat pengiktirafan MQA.

Sebagai sebuah institusi pengajian tinggi dalam bidang seni, budaya dan warisan, ASWARA lebih unggul berbanding institusi seni yang lain. Di ASWARA terdapat tujuh fakulti yang saling melengkapi iaitu Fakulti Muzik, Teater, Tari, Penulisan Kreatif, Filem & Video, serta Animasi dan Multimedia.

Tenaga pengajarnya terdiri daripada mereka yang berpengetahuan dan berpengalaman dalam bidang masing-masing, di samping yang didatangkan khas dari industri. Sesetengah kursus yang bersifat silang-fakulti menghasilkan pelajar yang menguasai pelbagai ilmu dan kemahiran seni. Pilihannya begitu luas dan terbuka, bagi membolehkan anda memilih fakulti yang benar-benar anda minati, agar bakat anda dapat dikembangkan semaksimum mungkin.

Berbanding sekolah seni atau institusi seni yang lain di tanah air, ASWARA menyediakan prasarana yang lebih lengkap lagi kondusif untuk para pelajarnya. Ini termasuklah:

n Panggung Eksperimen yang boleh memuatkan kira-kira 300 penonton. Panggung ini dilengkapi sistem pencahayaan, bunyi dan pelbagai kemudahan persembahan dan pementasan. Sebahagian latihan pelajar dilakukan di panggung ini. Persembahan pelajar yang memerlukan ruang besar juga dilakukan di panggung ini. Panggung ini juga menjadi pentas persembahan teater kebangsaan dan antarabangsa.

n Dewan Orkestra yang canggih, yang boleh memuatkan kira-kira 200 penonton. Dewan ini dilengkapi keperluan akustik yang sesuai untuk latihan atau persembahan oleh pelajar Fakulti Muzik atau pemuzik antarabangsa.

n Studio Rakaman & Penyuntingan Muzik, khusus untuk kegunaan para pelajar Fakulti Muzik, bagi tujuan menghasilkan album.

n Studio Tari yang luas dibina memenuhi ciri-ciri keselesaan dan keselamatan semasa latihan pelajar.

n Bilik-bilik latihan muzik, bagi pelajar menjalani latihan atau ujian secara individual.

n Studio penyuntingan filem dan video untuk kegunaan para pelajar Fakulti Filem dan Video, bagi menghasilkan filem pendek, video dokumentari dan sebagainya.

n Dewan Kuliah Utama yang boleh memuatkan kira-kira 300 pelajar, di samping beberapa lagi bilik-bilik kuliah.

n Perpustakaannya luas dan selesa. Perpustakaan ASWARA mempunyai koleksi buku yang besar tentang seni, budaya, warisan, pengurusan dan sebagainya; di samping koleksi khas, VCD dan DVD.

n Asrama untuk kira-kira 200 orang pelajar, dengan keutamaan diberikan kepada pelajar tahun pertama dan pelajar dari luar Lembah Klang.

ASWARA satu-satunya institusi pengajian tinggi seni budaya yang didokongi sepenuhnya oleh kerajaan di bawah Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan. Ia bertujuan menghasilkan seniman yang mahir dan karyawan yang berwibawa dalam bidangnya di samping memantapkan kesinambungan warisan seni negara.

Bagi mencapai maksud tersebut ASWARA menumpukan kepada pendidikan seni yang boleh melahirkan penghibur serta karyawan berilmu dan profesional untuk mengisi industri seni negara. ASWARA berusaha mengeluarkan graduan-graduan yang berupaya menjadi cendekiawan, penggalak, pemupuk, pelaku dan pengamal seni budaya dan warisan berbekalkan diploma dan ijazah.

Hanya calon pelajar yang benar-benar berbakat serta berminat sahaja dipilih menyertai ASWARA. Dalam langkah ASWARA untuk menjadi sebuah universiti butik, penekanan terhadap kualiti lebih diutamakan daripada kuantiti pelajar. Ini menyebabkan ASWARA tidak mengambil ramai pelajar.

Perangkaan semasa menunjukkan hanya 384 pelajar terpilih mengikuti program diploma, sementara 206 pelajar mengikuti program ijazah - kedua-dua program ini mengambil masa selama tiga tahun.

Sistem pengajian di ASWARA memberi keutamaan 60 peratus kepada penciptaan karya seni pelajar sendiri, sementara 40 peratus lagi kepada input ilmu pengetahuan yang menyentuh aspek teori serta disiplin ilmu yang berkaitan. Dengan menguasai teori dan disiplin yang dipelajari secara ilmiah, ASWARA dapat melahirkan penghibur dan karyawan seni yang berilmu.

Sementara keutamaan 60 peratus kepada penciptaan karya seni pelajar sendiri, ini melibatkan proses bimbingan yang berterusan oleh pensyarah yang berpengalaman atau mereka daripada industri, kepada setiap pelajar. Proses ini melibatkan semua tugasan setiap semester, serta projek tahun akhir para pelajar.

Proses tersebut akhirnya berhasil mengeluarkan graduan ASWARA yang boleh berkarya dengan baik dalam bidangnya seperti muzik, teater, tari, penulisan, filem dan video, seni halus, serta animasi dan multimedia. Di samping itu terdapat juga graduan ASWARA yang berkeupayaan menjadi penggubah muzik, pereka tari, serta tenaga penting dalam pelbagai peringkat produksi teater, serta filem dan video.

Amanda lali dicemuh

Posted: 31 Mar 2013 02:03 AM PDT

Oleh SITI ATHIRAH DZULKIFLY
athirah.dzulkifly@utusan.com.my
Foto SYEFRY MONIZ

BUKAN sekali dua, penyanyi Amanda Imani dicemuh dengan gelaran yang bukan-bukan. Itu semua berlaku lantaran dia memiliki tubuh yang agak berisi selain berangka besar.

Ada yang mencemuh dengan panggilan wanita gergasi atau apa saja yang terlintas di fikiran mereka.

Tentu sekali dia mudah menjadi bahan cemuhan kerana statusnya sebagai seorang artis membenarkan dia diperlakukan begitu. Itu tanggapan kebanyakan orang.

Kerjayanya itu tentu sekali mengundang banyak mata untuk mencari setiap kesalahan atau kejelikan yang ada pada dirinya meski itu tidak diingini Amanda.

Malah itu menjawab persoalan mengapa anak muda berusia 21 tahun ini sukar menjadi pilihan utama gadis muka depan sesetengah majalah atau akhbar.

Menganggap Amanda tidak boleh dijual, hal itu menjadi tanda tanya buat sesetengah pihak mengapa wanita ini bagai dianaktirikan gara-gara memegang gelaran `artis wanita gergasi.

Menyelami pandangan pelantun lagu Selamilah Cinta ini, ternyata dia sudah lama menyedari kritikan dan pandangan enteng sesetengah pihak padanya berhubung perkara yang satu itu.

Masa mula-mula masuk dalam industri seni saya mengaku, saya memang tak biasa dengan situasi bila orang memandang aneh dengan saya.

Maklumlah masa itu, apalah yang diketahui gadis 17 tahun mengenai industri. Ya, awalnya saya sangat terasa dengan cemuhan orang mengenai tubuh saya.

Mereka kata begitu begini dan itu memang pedih. Tapi sampai satu tahap, saya sudah lali dengan itu semua," katanya.

Kongsi wanita yang memiliki ketinggian 170cm ini, dia lebih senang untuk menganggap cemuhan itu sebagai satu perkara yang subjektif memandangkan pandangan setiap individu adalah berbeza.

Sejak dulu lagi, tubuh saya memang begini. Saya tak rasa itu satu tekanan terutama untuk saya ikut cakap orang untuk menjadi seorang yang bertubuh kurus.

Ada orang cakap saya okey begini, ada pula yang tak suka. Saya tak kecil hati atau marah bila orang bercakap mengenai hal ini atau menjadikannya isu sebab saya tahu sukar untuk saya menutup mulut orang.

Jadi apa yang saya lakukan, saya biarkan saja apa yang mereka mahu katakan. Nak buat macam mana kalau tubuh saya tak seperti figura wanita Asia lain," ujarnya.

Bangga

Meski jenuh berhadapan dengan kata dan umpatan orang, Amanda yakin bahawa apa yang dia miliki kini sudah begitu cukup untuk membuat dirinya berasa bangga.

Ya, saya bangga dengan diri saya. Rasanya saya tak perlu menuruti kemahuan orang. Kalau saya nak kurus, saya akan buat atas inisiatif sendiri. Bukan kerana disuruh-suruh.

Lagipun, tak semestinya saya tak kurus maka saya tak boleh berjaya. Ada banyak contoh artis atau selebriti yang berjaya dalam bidang mereka walau bertubuh besar. Contohnya Adele, Kim Kardashian dan ramai lagi.

Ramai pereka fesyen tanah air yang secara peribadi memuji tubuh saya kerana tak terlalu kurus dan nampak cantik dalam busana mereka. Jadi itu antara kelebihan yang saya dapat.

Jadi tak salah bukan kalau saya memilih untuk menjadi seorang yang berbeza. Sebab kalau semua orang sama, pasti membosankan.

Sama seperti isu pakaian, orang kata saya seksi. Pada saya asalkan yang saya pakai itu selesa dan menyakinkan, saya akan pakai," katanya.

Dalam riak wajah yang masih tenang, jelas Amanda dia tidak peduli dengan segala cemuhan itu kerana baginya apa yang penting adalah menjalani hidup dalam kegembiraan dan sihat.

Malah bercerita dalam niat bukan untuk meninggi diri, kata Amanda, meski menjadi bahan umpatan, setidak-tidaknya dia bangkit membuktikan bahawa dia mampu berjaya dalam landasannya.

Saya bersyukur dalam orang mengata, saya telah dipilih untuk menjadi duta produk kosmetik Za untuk tempoh kontrak selama setahun. Itu rezeki dan tuah buat saya.

Jadi untuk apa saya nak runsing memikirkan apa kata orang sedangkan rezeki itu ada buat saya walau ramai yang tak suka saya," katanya.

Berita Harian: Hip

Berita Harian: Hip


Posted:

[unable to retrieve full-text content]