Adsense

Selasa, 28 Mei 2013

Berita Harian: Hip

Berita Harian: Hip


Stacy lindungi Bella

Posted: 27 May 2013 04:05 PM PDT

Enggan terlalu tayang si kecil demi kebaikan anak

Biarpun bukan darah daging sendiri, Stacy cukup terluka andai ada yang terus memanggil si kecil kesayangannya, Bella Deluna Valentina, sebagai anak angkat hingga dia pernah meninggikan suara saat berdepan insiden sebegitu.

Memahami itu hakikat sebenar, namun naluri keibuan yang dirasakan sebaik mengendong Bella lebih setahun lalu membuatkannya sanggup berbuat apa saja demi melindungi anaknya.

Malah, andai dulu disebabkan rasa teruja, pemilik nama Stracie Angie Anam, 23, sentiasa memuat naik gambar puterinya, kini dia semakin jarang berbuat demikian atas sebab tertentu.
"Jangan salah faham, saya hanya mahu melindungi anak saya. Bella ialah nyawa saya"

Stacy,
Penyanyi


"Selepas dianugerahkan Bella baru saya menyedari bagaimana hebatnya kasih dan pengorbanan seorang ibu. Kami memang tak boleh berenggang. Kalau saya ada undangan di luar Kuala Lumpur, Bella tetap saya bawa kerana tak sanggup berpisah dengannya.

"Ikatan itu menyebabkan saya enggan membayangkan bagaimana saya mahu berdepan dengannya menjelaskan situasi sebenar. Sekarang, walaupun dia belum tahu apa-apa, saya sendiri akan naik darah jika orang memanggilnya anak angkat.

"Jangan salah faham, saya hanya mahu melindungi anak saya. Bella ialah nyawa saya. Apabila dia semakin membesar, saya semakin prihatin dengan isu keselamatan, sebab itu kadang kala saya keberatan gambar kami berdua dirakam untuk tatapan umum. Harap semua faham situasi ini," ulasnya lembut.

Cekap sebagai ibu
Sememangnya di atas pentas, pelantun lagu Kasanova itu cukup lincah beraksi, malah dalam kehidupan harian memikul tanggung jawab sebagai ibu pun Stacy cekap memastikan keperluan dan kebajikan Bella yang sudah menjangkau setahun lebih itu terjaga.

Jika gadis solo lain lebih gemar menghabiskan waktu senggang berlibur atau sekadar menggantikan tidur, Stacy sanggup mengorbankan keperluan sendiri dengan memperuntukkan masa bersama anaknya.

"Bella ialah tanggungjawab yang diamanahkan kepada saya. Memang ibu mahu pun adik-beradik saya boleh diminta menjaganya sesekali, tetapi hati saya tetap mahu pulang ke rumah bertemu Bella andai dia tidak dapat dibawa bersama-sama," kongsinya yang tampak teruja setiap kali bercerita perihal si buah hati.

Bella panggil Akim Daddy

Ditebak soal teman hidup selepas pernah dikaitkan dengan teman seperjuangan, Akim, akuinya tiada sebab untuk berselindung kerana hingga kini hatinya belum dimiliki sebaliknya lebih selesa berkawan.

Dapatkan naskhah BH hari ini untuk berita lanjut atau muat turun versi digital di http://subscription.nstp.com.my/

Vikingdom dapat perhatian antarabangsa

Posted: 27 May 2013 04:01 PM PDT

Filem Malaysia punya nilai komersial untuk tayangan negara luar

Penyertaan empat filem Malaysia pada Marche du Film sempena Festival Filem Antarabangsa Cannes dari 15 hingga 24 Mei lalu nyata tidak sia-sia apabila menerima sambutan positif daripada pengedar filem antarabangsa.

Buat julung kalinya juga empat filem yang dibawa iaitu Vikingdom terbitan KRU Studios, Bola Kampung (Animasi Studio), Penanggal dan Kil (Primework Studios) ditayangkan kepada peserta festival berkenaan, yang datang dari serata dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif, Persatuan Kandungan Kreatif Malaysia (CCAM), Datuk Mahyiddin Mustakim, berharap lebih ramai produser filem menyertai pasaran filem antarabangsa berikutan potensi filem tempatan untuk menembusi pasaran luar dilihat cerah.

"Berdasarkan maklum balas beberapa pengedar antarabangsa, mereka melihat filem kita mempunyai nilai komersial untuk dipasarkan di negara masing-masing.

"Malah ada pengedar yang meminta penerbit filem kita menghantar salinan dalam bentuk DVD supaya mereka dapat menayangkan pula kepada pengedar filem dan televisyen di negara mereka.

"Pada pasaran sebelum ini, filem kita hanya dipromosikan menerusi gerai yang disediakan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) menerusi Pavillion Malaysia. Inilah kali pertama filem kita mendapat peluang ditayangkan di sana.

"Daripada penyertaan kali ini juga, beberapa penganjur festival antarabangsa turut menunjukkan minat mengundang Malaysia menyertai festival filem anjuran mereka. Tidak ketinggalan mereka yang menyarankan agar kita menghantar filem untuk dipertandingkan," kata Mahyidin ketika dihubungi HIP, semalam.
Secara tidak langsung, kata Mahyiddin, matlamat kerajaan untuk melihat filem tempatan berjaya melangkah ke peringkat antarabangsa tercapai walaupun masih pada peringkat permulaan. Justeru dia berharap peluang ini akan membakar semangat lebih ramai penerbit tanah air untuk menyertai festival sebegini, sekali gus mendorong mereka menghasilkan lebih banyak filem bermutu.

Kelebihan filem berbahasa Inggeris

Sementara itu penerbit daripada KRU Studios, Norman Abdul Halim, melahirkan kegembiraan atas sambutan baik ditunjukkan peserta acara pasaran filem festival itu terhadap filem terbitan syarikatnya.

Katanya, penggunaan bahasa Inggeris dan tema aksi yang dipaparkan dalam filem berkonsepkan epik itu memberi kelebihan kepada Vikingdom berbanding filem lain yang menggunakan bahasa kebangsaan masing-masing.

"Penggunaan bahasa Inggeris memberi kelebihan kepada kami berbanding filem yang menggunakan bahasa lain seperti Thai atau Portugis. Bagaimanapun, ia tidak bermakna KRU Studios tidak akan menerbitkan filem yang mempunyai unsur dan budaya Malaysia.

"Kita bersyukur kerana keseluruhan maklum balas yang diterima cukup positif. Mereka sangat terpegun apabila diberitahu 100 peratus penggambaran filem Vikingdom dilakukan di Malaysia. Malah, mereka tidak menyangka kita mempunyai kepakaran menghasilkan kesan visual dan terpegun dengan kualiti filem terbabit.

"Pengedar yang pernah menonton filem Vikingdom dalam bentuk 2D, rata-ratanya berpendapat tayangan 3D yang kita tunjukkan di Cannes lebih menarik dan puas untuk ditonton.

"Sebelum menyertai festival filem ini, KRU memang giat memasarkan Vikingdom pada peringkat antarabangsa. Dengan penyertaan ini pula, kita berjaya meluaskan lagi pengedarannya. Setakat ini boleh dikatakan Vikingdom sudah berjaya menembusi kira-kira 85 negara," katanya.

Filem bercorak aksi pengembaraan yang membariskan pelakon antarabangsa seperti Dominic Purcell, Craig Fairbrass, Natassia Malthe, Jon Foo dan Conan Stevens itu sedang menanti kelulusan untuk ditayangkan pada 12 September depan.
Filem epik kedua selepas Hikayat Merong Mahawangsa itu diarahkan Yusry Abdul Halim dengan bajet puluhan juta ringgit.

- Blog Hanz -

- Blog Hanz -


Anwar Ibrahim

Posted: 28 May 2013 04:51 AM PDT

Mengapa Aku Berdiri Teguh Dibawah Kepimpinan DS Anwar Ibrahim...(untuk renugan anda)


Mengapa aku berdiri teguh dibawah kepimpinan DS Anwar Ibrahim. Masih terimbau detik itu dlm akhir thn 1997 cerita mengenai beliau seorang kaki liwat tersebar luas. Terkejut dan sangat keliru daya fikir aku waktu itu....

Jiwa aku cukup terkesan dan tersentap dengan pelbagai pertuduhan dan cercaan yang dilemparkan terhadap Anwar. Aku fikir ini tuduhan gila. Mana mungkin seorang bekas aktivis Islam mengamalkan homoseksual!


Menyorot beberapa artikel yg aku baca mengenai sosok diri seorang yg bernama Anwar Ibrahim, akal yg waras pasti akan membuat penafian atas semua tuduhan salah laku dan moral beliau.


Sejak berada di bangku sekolah iaitu di MCKK, Anwar bukanlah pelajar yg boleh di kategori popular kerana punya wajah tampan atau menjadi kegilaan remaja perempuan. Tetapi semua guru-guru sangat cenderung memilih dan melantik beliau sbg ketua pelajar.

Ini tidaklah menjadi kehairanan kerana peribadi beliau yg sgt pintar,berdisplin, bijak berhujah dan taat beragama.

Perwatakkan beliau terbawa hingga ke Universiti

Ramai dari kita tahu, Anwar merupakan peneraju Abim, pertubuhan pergerakan belia Islam sewaktu beliau berada di kampus Universiti Malaya.

Seorang aktivis pelajar yg sgt lantang bersuara mengenai hak dan kebajikan anak melayu. Memperjuangkan kehidupan dan menerapkan nilai-nilai keislaman dlm masyarakat melayu bermula dari kampus sehingga ke kampung-kampung.
.
Kemuncak kepimpinan beliau bila berlaku demostrasi dan pemberontakkan mahasiswa sewaktu isu kampung Baling yg keseluruhan penduduknya daif dan hanya mampu menjamah ubi kayu setiap hari utk melapik perut.

Natijahnya Anwar di penjara di bawah tahanan ISA di kemunting atas kesalahan menghasut dan menimbulkan huru hara.

Keperibadian Anwar sangat menarik minat Tun Mahathir

Tun Mahathir pada masa itu dapat mengagak bahawa Anwar boleh membantu beliau utk meraih jawatan tertinggi Umno.

Tun merasakan Anwar adalah satu kuasa keramat yg mampu menjatuh dan menaikkan reputasi seseorg politikus. Ini terbukti sewaktu Anwar mengetuai gerakkan memprotes dan berpiket mendesak Tungku Abd. Rahman meletakkan jawatan kerana pentadbirannya yg mengutamakan kaum cina sehingga kaum melayu di kampung-kampung terabai.

Tun memujuk Anwar untuk bersama- sama Umno memperjuangkan melayu dan islam.

Akhirnya keluar dari Kamunting Anwar bersetuju menyertai Umno.

Persetujuan Anwar utk menyertai Umno telah membuatkan ABIM gelisah. Separuh dari Mereka tidak bersetuju Anwar menyertai umno dan bukannya Pas. Pemimpin-pemimpin Pas yg mendokong perjuangan ABIM juga jadi jauh hati.

MengapaAnwar menerima pujukan Tun Mahathir utk menyertai Umno..!?
Anwar pernah berkata, dia berniat mahu menerapkan nilai-nilai islam ke seluruh pelusuk negara melalui perjuangan umno yg di dokong kebanyakkan kaum melayu.

Anwar dlm Umno naik begitu mendadak sekali. Kepimpinan dan aura pejuang melayu dan islamnya sangat besar sehingga ramai kalangan ahli Umno mulai pandai berhujah berdasarkan petikan hadis dan al- quran. Anwar berjaya mentraformasikan satu pertubuhan melayu menuju ke arah kepimpinan islam.

Aku masih ingat lagi sewaktu berada di tahun awal 80an. Waktu itu memang sangat sukar untuk bertembung dgn wanita atau pelajar sekolah yg menutup aurat dan bertudung. Nilai-nilai keislaman belum bangkit dan meresapi budaya orang melayu.

Namun sewaktu mengalas jawatan Menteri Pendidikan, Anwar dgn lantang mengubal akta mendaulatkan bahasa melayu dan mulai mengislamkan institusi pendidikan dgn nilai- nilai murni melalui pemakaian dan aktiviti ibadah.

Waktu itu barulah muncul dan kelihatan wanita dan gadis- gadis melayu memakai tudung yg menutup keseluruhan rambut.

Sekiranya ada orang yang boleh dianggap sebagai pengasas gerakan kebangkitan semula Islam di Malaysia, dia ialah Anwar Ibrahim...!!

Nah, masakan seorang penggerak perjuangan islam seorang kaki liwat..!!
Sehingga aku menulis artikel ini, belum ada seorang pun sahabat beliau di MCKK dan UM menjelaskan atau memperakui bahawa beliau memang seorang Gay atau biseksual..!!!

Malahan guru2 dan tenaga pengajar beliau jg amat sedih dan bersimpati atas setiap tuduhan dan fitnah yg di lemparkan terhadap Anwar... Kecuali sahabat politik yg akhirnya menjadi musuh politik beliau yg begitu lantang mengiyakan fitnah tersebut.

Sbg anak muda yg sangat jahil perihal politik, khabar itu membuatkan aku jadi begitu teruja utk mengetahui duduk perkara sebenar...

Dulu penggunaan internet belum cukup meluas. Buku, majalah dan akhbar menjadi media alternatif utk mencari berita dan maklumat...

Majalah Tamadun, Siasah, Detik, akbar Harakah dan buku2 politik seperti 50 dalil karangan Khalid Jafri .

50 dalil mengapa Anwar tidak boleh menjadi Perdana Menteri adalah pemulaan agenda memusnahkan personaliti dan karektor beliau ddlm politik.

Di meriahkan dgn kesinambungan surat berantai Umi Hafilda kpd Tun tentang salahlaku Anwar yg kononnya menjalin hubungan asmara dgn isteri abgnya Azmin Ali. Di tambah lagi dgn tuduhan jenayah seksual yg melibatkan adik angkat beliau serta pemandu peribadi Wan Azizah. Membaca buku 50 dalil ini agak mengelirukan dgn cara penulisan dan fakta yg di beri. Semacam setiap rangka dan cerita di garap dlm bentuk tuduhan dan fitnah yg melulu.

Berbanding dgn beberapa buku yg sangat menarik karangan Ahmad Lutfi Othman;-
##"Anwar Boneka Barat?".
##Layakkah Anwar Ketuai Reformasi.!?
##Skandal Seks atau Konspirasi Politik!?

Pada aku buku-buku karangan beliau agak mencabar minda kerana tulisannya memaksa pembaca berfikir dan mencari jawapan berdasarkan fakta dan pemerhatian.

Bukan tuduhan atau fitnah yg di rancang

Nampak sepertinya beliau mungkin semacam penentang, atau individu yg tidak menyukai sosok diri Anwar.Tetapi mungkin beliau sedikit kecewa dgn sikap dan peribadi DS Anwar sewaktu dlm UmNo terhadap Pas dan pemimpin- pemimpinnya.

Aku masih teringat ayat beliau yg menilai niat Anwar menyertai Umno umpama seekor lembu mengajak sekandang kerbau supaya tidak bermain dgn lumpur.

Sedangkan sikap kerbau itu mana mungkin tidak sukakan lumpur. Akibatnya lembu yg masuk ke kandang kerbau kalau tidak pun bergelumang lumpur pasti terpalit atau terpercik juga dgn lumpur. Agak berkias dan simbolik namun sangat menikam..!!!

Persoalan sama juga turut disentuh oleh S. H. Alattas dalam bukunya bertajuk " Anwar Ibrahim : Wira, Juara atau Penderhaka",

Buku karangan S.H Alattas ini agak sedikit misteri dan terlampau memaksa otak berfikir lama.

Tak kurang juga dgn kontroversi

Novel Shit karya Shahnon Ahmad pada tahun 1999 adaptasi daripada pergolakan politik Anwar vs Mahathir dan Umno yang sangat haru biru bermula dari satu episod politik dahsyat dan kebangkitan berani rakyat bersuara dan menyatakan pendapat dan perasaan.

Karya ini lebih berbentuk sindiran yg keras atau satira yg keterlaluan.

Episod pemecatan Anwar telah mengerakkan satu gelombang kebangkitan rakyat melalui semangat reformasi. Gerakan reformasi bermula dr road tour ceramah di beberapa buah negeri bagi membersihkan namanya dan menuntut Dr. Mahathir Mohamad meletak jawatan.

Dimana- mana muncul keluarga "anti-Mahathir' dengan beraninya memakai lencana dan tag yang tertera slogan 'reformasi', 'keadilan', 'lawan tetap lawan' !!!

Kemuncak reformasi seterusnya disaksikan pada petang 20 September 1998 di Masjid Negara, Kuala Lumpur. Hampir 100 ribu warga tanpa mengenal latar kaum dan kelas berhimpun untuk mendengar ucapan 'terakhir' dari Anwar sebelum beliau ditahan oleh pihak polis pada sebelah malamnya.

Selepas Anwar dipenjara dgn berbagai siri-siri kepincangan institusi negara bermula dr polis, badan kehakiman, hospital dan media perdana secara berterusan menidakkan hak dan memusnahkan karektor seorang pejuang rakyat yg bernama Anwar...!!!

Apabila Anwar di pukul di penjara oleh ketua polis ketika itu, Tun Mahathir dgn lantang menyatakan Anwar memukul dirinya sendiri. Bermula dr detik itu rakyat dan seluruh parti pembangkang terus menyatakan simpati dan sokongan yg tidak berbelah bg terhadap Anwar.

Rakyat yg sedar mulai mengerti Anwar adalah mangsa konspirasi jahat Tun dan sekutu- sekutunya di dalam Umno.

Mereka tidak dapat membongkar pecah amanah, rasuah atau salahlaku politik beliau sewaktu di dalam Umno.

Makanya tuduhan jenayah liwat dan seks yg di susun dan di rencana sejak 1997 di realisasikan pada september 1998.

Tuduhan itu dgn niat utk memusnahkan aura islamik dan kepimpinan Anwar yg bersih.

Semuanya berpunca dari sikap Anwar yg sangat berani dan lantang menegur kepimpinan Umno yg rasuah, kronisme serta kepincangan- kepincangan pentadbiran di segenap kementerian.

Natijahnya Tun mulai sakit hati dan tergugat dgn kuasa dan pengaruh Anwar yg semakin besar di dalam Umno.

Yang sedihnya, Anwar ditangkap, dibicara dan dipenjarakan kerana kehendak penguasa, waktu itu Tun Mahathir Mohamad bukan berdasarkan fakta keterangan dan undang-undang. Tetapi tuduhan dan agenda jenayah yg sangat meragukan. Dan sewaktu beliau dibebaskan juga adalah kerana kemahuan Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi yg ketika itu berbalah dari segi kepimpinan dgn Tun dan bukan semata-mata fakta kes.

Maka aku turut bersedih. Maknanya, hakim-hakim masih tidak bebas menentukan penghakiman dan mereka perlu melihat isyarat dari pihak eksekutif.

Namun setelah Anwar bebas berpolitik dan bejaya menyatukan semua parti pembangkang yg berlainan ideologi dan perjuangan dalam satu gelombang politik baru. Kini sudah mulai kelihatan kecenderungan badan- badan dan individu profesional yg secara terang- terangan menyokong dan mendokong perjuangan menuju Malaysia Baru.

Gelombang perubahan ini terlakar dlm PRU12 yg menafikan kemenangan 2/3 BN di Parlimen.

Kini gelombang itu semakin deras dan pukulan- pukulannya semakin keras membadai BN dan Umno.

BN semakin lemah dan melonglaikan

Rakyat mulai sedar, suara mereka adalah suara keramat yg mampu merubah politik Malaysia ke arah politik yg lebih baik,bijak dan matang.

Namun sehingga ke detik ini Umno masih bermain politik cara lama. Masih berusaha membangkitkan sentimen kaum dan agama, membakar api patriotik melalui agenda menuduh Anwar sbg agen Amerika dan Yahudi. Mencetuskan sentimen hak kaum melayu yg akan hilang di sebabkan perpaduan antara DAP.

Terus-terusan memfitnah, membuat tuduhan dan rencana jahat mereka melabel Anwar sebagai seorang pemimpin yg tidak layak kerana punya beberapa siri salah laku seks yg tidak pernah pun berjaya di buktikan oleh mahkamah.

Benarlah kata Anwar, beliau tidak pernah mampu berdiri seteguh dan segagah ini tanpa doa rakyat dan restu Allah.

Tiba- tiba jiwa ku terasa bergetar dan airmataku gugur perlahan- lahan.

Aku masih terbayang abah mengayuh basikal tua nya ke masjid semata- mata ingin berdoa dan membaca surah yassin sewaktu keputusan bicara kes tuduhan liwat Saiful Bukhari terhadap Anwar di jatuhkan.

Sempat aku melihat mak pun turut mengambil wuduk dan membacakan surah Yassin berkali- kali.

Bila aku sampaikan keputusan Anwar di bebaskan dan dilepaskan dari tuduhan tersebut, abah mengangkat tangan berdoa bersungguh- sungguh. Mak yg selesai membaca surah Yassin mula menguntumkan senyuman dan berbisik... Kali ini Anwar mungkin ikhlas berjuang utk rakyat...

Aku terpukul dan terkasima dari episod doa dan keyakinan rakyat biasa yg sangat mempercayai Anwar adalah insan terpilih yg mampu merubah corak Malaysia ke arah yg lebih baik...!!
Allahu akbar... Allahu akbar... Allahuakbar...!!!
REFORMASI...!!!
Lawan tetap lawan...!!!
Jom UBAH Malaysia...!!!