Adsense

Jumaat, 12 April 2013

Utusan Online - Hiburan

Utusan Online - Hiburan


R4V pertaruh aliran emo

Posted: 12 Apr 2013 02:26 PM PDT

(DARI kiri) Muhammad Farhan, Shahrul Nizam, Mohd. Hafidzie dan Mohd. Norhayat menempa nama melalui gig underground dengan lagu ciptaan sendiri.

BERMULA sekadar suka-suka, tetapi kini kumpulan R4V mula mengorak langkah dengan hasil karya mereka sendiri walaupun diduga pelbagai cabaran.

Kumpulan yang mula ditubuhkan pada tahun 2008 dengan nama asalnya The Single ini digerakkan oleh dua anak muda kental iaitu Shahrul Nizam Mohd. Radi atau dikenali sebagai Momo (vokal/gitar kedua/keyboard), 26, bersama Mohd. Hafidzie Lokman (gitar utama), 26.

Nama Rose 4 Velina (R4V) mula digunakan selepas dua ahli baharu iaitu Mohd. Norhayat Noraini (bass), 26, dan Muhammad Farhan Mohd. Radzi (drum), 21, menggantikan ahli lama yang menarik diri.

Penyertaan mereka dalam gig underground tempatan nyata menaikkan nama mereka sehingga awal tahun 2012 dengan menggunakan muzik beraliran emo atau rock alternatif.

Menurut Momo, aliran yang dibawa kumpulannya memberi fokus kepada penciptaan lagu sendiri yang mengandungi lirik berunsur cinta, kematian, keganasan dan kegelapan.

"Aliran ini dipilih kerana sesuai dengan kehendak ahli dan kami menjadikan beberapa kumpulan antarabangsa seperti My Chemical Romance, 30 Seconds to Mars, Panic at The Disco dan Evenescene sebagai idola," katanya.

Antara lagu-lagu mereka yang menjadi sebutan peminat gig undergrond adalah Cinta Malam yang dicipta khas oleh Momo tentang skandal seorang lelaki yang mencintai dua wanita dalam masa yang sama.

Nama R4V juga mula melonjak di negeri mereka iaitu Perak kerana lagu mereka yang bertajuk Amukan Seladang yang digunakan sebagai lagu semangat untuk pasukan bola sepak negeri Perak melalui projek bersama Unregistered High School (UHS).

Tambah Momo, mereka menulis lagu menggunakan bahasa Melayu sepenuhnya sebagai tanda sokongan memartabatkan bahasa kebangsaan, di samping memudahkan pendengar memahami mesej yang ingin disampaikan dengan lebih berkesan.

"Usaha kami mendapat sokongan dan dorongan positif daripada banyak pihak terutamanya dari kelab peminat kami. Jadi, kami akan meneruskan perjuangan ini.

"Single pertama kami yang telah dilancarkan pada tahun 2011 diterima peminat dan buat masa ini, kami masih belum merakam beberapa lagu lain seperti Awan Hitam, Kuasa Hatimu, Burung Hantu dan Velina," katanya.

Mereka juga sedang merancang untuk menyiapkan single kedua yang dijangka dikeluarkan dalam masa terdekat ini.

Bagi peminat aliran emo dan rock alternatif tempatan, anda boleh melihat dan mengenali R4V dengan lebih dekat di www.facebook.com/rose4velina, www.myspace.com/thesinglemusic atau twitter.com/rose4velina. - AZRIN/ZAKARIA IDRIS

Hafiz sedia untuk maraton

Posted: 12 Apr 2013 02:26 PM PDT

Selain Hafiz (dua dari kiri), ramai lagi selebriti yang bakal menyertai acara maraton Bandar Utama bersamanya.

KETERBATASAN waktu boleh menyebabkan seseorang itu terpaksa melupakan aktiviti bersukan.

Biarpun demikian, bagi penyampai radio Fly FM, Hafiz Mohd. Hatim yang berkhidmat di stesen radio berbahasa Inggeris itu sejak 2006, dia pasti mencari masa terluang untuk melibatkan diri dengan aktiviti sukan.

Mana tidaknya, sejak berumah tangga, Hafiz semakin rajin bersukan untuk sihat dan kelihatan menarik di sisi orang tersayang.

Baru-baru ini, .com sempat bertemu dengannya sewaktu sesi fotografi yang berlangsung di Celebrity Fitness, One Utama sambil ditemani peminat setia.

Menurut Hafiz, dia kini dalam proses persediaan untuk berlari dalam acara maraton Feel Good Run yang bakal diadakan pada 7 Julai 2013.

Hafiz berazam untuk menamatkan larian sejauh 15 kilometer dari Sri Pentas, Bandar Utama sehingga ke garisan penamat di Central Park, One Utama.

Selain Hafiz, selebriti lain seperti Lisa Wong, Vanessa Chong, Leslie Chai, Jan Chin, Daniel Khoriri, Melissa Ong, Karena Chin dan ramai lagi akan turut hadir bagi menarik minat masyarakat tempatan mengamalkan gaya hidup sihat.

Jelasnya, Hafiz gemar bermaraton kerana aktiviti itu boleh mengalirkan peluh sekali gus membuatkan badan lebih sihat, mampu melancarkan peredaran darah dan mencegah penyakit.

Selain mengendalikan Fly FM's Night Flight, Hafiz juga menjadi penyampai untuk Freaky Fly 30 dan pernah berlakon dalam drama Gol & Gincu musim kedua dan Impian Ilyana musim ketiga.

Malah hos kepada program Showdown yang berkonsepkan street dance itu juga bakal kembali menemui peminat pada Mei akan datang. - SYAHRIL/SHIDDIEQIIN ZON