Adsense

Rabu, 8 Mei 2013

Berita Harian: Hip

Berita Harian: Hip


Undi tetap rahsia

Posted: 07 May 2013 05:23 PM PDT

Faizal Tahir menyanyi pada majlis pembangkang sekadar cari rezeki

Kemunculan penyanyi Faizal Tahir dalam sebuah majlis anjuran parti pembangkang 1 Mei lalu menimbulkan tanda tanya, adakah penyanyi yang terkenal dengan lagu Antigraviti itu penyokong kuat parti terbabit?

Sementelah tindakannya membidas kenyataan Norman Abdul Halim di laman sosial Twitter. Norman membuat kenyataan industri hiburan akan hancur jika pembangkang memerintah. Apabila Faizal berbuat demikian, ia seperti menguatkan lagi dakwaan bahawa Faizal berpihak kepada parti lawan.
Ramai yang salah faham apabila saya menulis status seperti itu. Mereka menganggap saya membuat serangan kerana saya menyokong pembangkang." Faizal Tahir, Penyanyi

Adakah benar bekas penyanyi kumpulan nasyid Miwarna ini mengikut jejak langkah beberapa selebriti lain, yang menyertai parti pembangkang berdasarkan beberapa insiden itu?

Untuk berlaku adil, HIP mendapatkan kenyataan Faizal yang ketika itu berada di Pulau Pinang bagi menjayakan sebuah konsert di sana. Saat diajukan pertanyaan sensasi itu, penyanyi berusia 34 tahun ini berkata, sebagai anak seni, apa yang dilakukannya itu adalah sekadar untuk mencari rezeki semata-mata.

"Saya hanya memenuhi undangan mereka untuk menghiburkan pengunjung. Sebagai artis, saya hanya mencari makan dan tidak ada kena-mengena dengan menyokong mana-mana parti. Seperti hari ini, saya berada di Pulau Pinang kerana menjayakan konsert yang dianjurkan oleh Barisan Nasional (BN)," katanya ketika dihubungi Jumaat lalu.

Status di Twitter disalah erti
Tegas Faizal, dia juga mempunyai pendirian tersendiri apabila membabitkan diri dalam situasi seperti ini.

"Setiap kali apabila saya membuat persembahan dalam mana-mana acara anjuran parti politik, saya menyediakan syarat, iaitu saya tidak akan sesekali berkempen ketika di atas pentas.

"Seperti yang berlaku di Putrajaya tempoh hari, ada pihak yang meminta saya melaungkan kata-kata berunsur kempen. bagaimanapun, saya menolak dengan cara baik dan menyatakan kehadiran saya di situ hanyalah untuk menyanyi. Bagi saya, undi adalah rahsia dan tidak perlu dihebahkan parti mana saya sokong," tegasnya.

Mengenai perang Twitter membabitkannya dengan Norman, Faizal berkata, perkara itu sudah disalahertikan banyak pihak.

"Ramai yang salah faham apabila saya menulis status seperti itu. Mereka menganggap saya membuat serangan kerana saya menyokong pembangkang. Selepas saya menulis status itu, ada status lain yang menyusul kemudian.

"Saya menulis barangkali Norman perlu mengubah ayat 'hancur' itu kepada "berubah". Berubah pula ada banyak maksud, ada yang ke arah kebaikan dan juga sebaliknya. Perkara ini menjadi sensasi apabila ramai yang cepat sangat melatah," katanya sambil menafikan dia mempunyai masalah dengan Presiden Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) itu.

Faizal sebelum ini didakwa 'membelasah' Norman di laman Twitter apabila anggota kumpulan KRU itu lantang mengeluarkan kenyataan industri hiburan akan hancur apabila PAS memerintah.

Jelajah negara promosi album

Baru saja muncul dengan album ketiga yang masih menggunakan nama sendiri sebagai judul, Faizal berkata, kali ini promosi akan dijalankan dengan lebih agresif.

Katanya, sebaik saja selesai Pilihan Raya Umum ke-13, dia akan mengadakan persembahan bergerak bermula di Malaysia Timur.

"Bagi dua album sebelum ini, promosinya biasa saja. Tetapi kali ini memang saya nak buat promosi secara besar-besaran. Jika persembahan itu nanti mendapat sambutan, saya bercadang untuk menganjurkan sebuah konsert solo. Kiranya showcase promosi itu akan menjadi penanda aras untuk saya teruskan hasrat itu ataupun tidak," ujarnya.

Selepas Buta dan Antigraviti, Faizal berkata single seterusnya berjudul Biar dan lagu itu kini katanya sedang rancak diputarkan di corong radio.