Adsense

Rabu, 12 Jun 2013

Utusan Online - Hiburan

Utusan Online - Hiburan


Apek risau tanggapan peminat

Posted: 11 Jun 2013 11:53 PM PDT

Oleh MUHAMMAD AZRUL MOHD. RADI
Gambar MOHD. FARIZWAN HASBULLAH

SIAPA yang tidak kenal dengan pelakon dan pelawak yang lebih dikenali dengan nama Saiful Apek atau nama sebenarnya atau nama sebenarnya Mohamad Saifulazam Mohamed Yusof, 44.

Bukan orang dewasa, malah kanak-kanak pun kenal dengan nama pelawak ini.

Selama 19 tahun dalam industri seni, banyak ranjau yang dilalui oleh pelawak ini. Malah, setelah menjadi hak milik orang ramai, Apek sendiri sedar bahawa semua aktiviti dan perilakunya diperhatikan oleh masyarakat.

Namun, walaupun tahu dirinya diperhatikan masyarakat apatah lagi bila dikaitkan dengan kes dadah, Apek masih lagi tenang menghadapi dugaan itu. Namun, bagi Apek, dia sebenarnya lebih risau dengan penerimaan peminatnya sendiri.

"Kes dadah melibatkan diri saya sebenarnya memang memberi kesan tetapi lebih menjurus kepada peminat saya. Kerjaya saya sebagai seorang penggiat seni tidak terasa sangat impaknya.

"Malah, sehingga kini, masih ada lagi tawaran-tawaran kerja dalam bidang seni khususnya lakonan yang saya terima. Stesen televisyen tempatan pun setakat ini belum 'gam' saya lagi. Saya amat bersyukur dengan perkara ini.

Jelas Apek, seperkara lagi yang merisaukan dirinya ialah penerimaan peminatnya yang melihat dirinya bukan sebagai seorang pelawak, tetapi sebagai seorang ahli motivasi.

"Saya masih lagi dengan badan-badan kerajaan, melakukan kerja-kerja amal. Malah, ada juga yang institusi-institusi pendidikan dan sebagainya yang menjemput saya tetapi bukan untuk persembahan, tetapi untuk memberi motivasi.

"Nampak kurang baiklah sekiranya saya yang memberi motivasi kepada mereka pula dikaitkan dengan perkara-perkara yang tidak baik dan itu memberi kerisauan pada saya tentang perubahan pandangan mereka kepada Saiful Apek," katanya.

Walau bagaimanapun, jelas Apek, perkara ini terpulang kepada persepsi peminatnya atau masyarakat amnya menerima berita ini dan penilaian mereka terhadap berita yang disampaikan.

Tambah Apek lagi, dia lebih selesa untuk tidak terlalu melayan kata-kata orang terhadap dirinya termasuklah di laman-laman sosial.

"Kadang-kadang bila saya terbaca komen-komen berbentuk 'bom tangan' yang dilemparkan kepada saya berkaitan kes ini, jujurnya saya terkesan. Tetapi saya lebih selesa untuk tidak terlalu melayan perkara-perkara seperti ini," ujarnya.

Sumber kekuatan Saiful Apek

Bukan mudah sebenarnya untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang yang menjadi perhatian masyarakat. Apatah lagi, bebanan itu ditambah dengan kes-kes yang boleh menjejaskan maruah atau imej seseorang itu.

Tidak menjadi masalah jika seseorang itu menjadi topik perbualan sekiranya ia adalah sesuatu yang positif. Namun, bila topik itu menyentuh perkara negatif, ia bukan sahaja menganggu emosi seseorang itu, tetapi juga mental.

Bagi Apek, sepanjang dirinya dikaitkan dengan kes dadah, anak-anak menjadi tunjang kekuatan dirinya.

Malah, dia kelihatan teruja bila bercerita mengenai perihal anaknya Mohd. Riyadh Aslam, 18, dan Mohd. Radzin Aiman, 15.

"Menghadapi dugaan seperti ini memang memerlukan kekuatan dan hakikatnya, dua orang anak saya ini menjadi tonik untuk saya terus bekerja dalam industri seni.

"Malah, saya sendiri bersyukur kerana masih dikelilingi oleh mereka yang sangat baik dan sentiasa memberi kepercayaan kepada saya terutamanya mereka yang berada dalam dunia seni," jelasnya.

Tambah Apek, artis-artis lama yang pernah menjalani detik-detik hitam sepertinya juga menguatkan lagi semangatnya untuk terus kekal menghiburkan peminat yang sentiasa berada di belakangnya.

"Saya selak kembali sejarah orang terdahulu yang pernah menjalani detik-detik sejarah hitam melibatkan diri mereka. Sehingga kini, walaupun pernah tercalit dengan kontroversi, mereka masih gah dalam industri seni.

"Individu seperti ini memberi saya inspirasi untuk saya terus kuat dan melakukan yang terbaik untuk diri saya, keluarga, peminat dan masyarakat luar.

"Mereka menjadi sumber untuk saya tekad melupakan kisah silam dan tidak mudah berputus asa dengan apa yang telah terjadi kepada diri saya," jelasnya.

Tambah Apek, walaupun daripada luarannya dia nampak seperti seorang yang sentiasa ceria, dia berasakan dirinya tetap seperti manusia biasa.

"Ahli komedi ini sebenarnya sangat sensitif. Nampak sahaja suka berlawak dan buat orang ketawa, tetapi hati mereka sangat mudah tersentuh.

"Pelawak ini sebenarnya tidak suka bercerita dan lebih suka memendam tentang apa yang sedang dihadapinya," katanya.

Sarah buat Zahid lebih teratur

Posted: 11 Jun 2013 11:53 PM PDT

Zahid lega kerana Sarah ada untuk menjaganya.

BEKAS juara Akademi Fantasia 2 (AF2), Zahid, 33, yang juga penyampai radio ERA fm, menganggap isterinya, Sarah Julifa Isa, 25, telah menjadikan kehidupannya seharian menjadi lebih teratur.

Zahid atau nama sebenarnya Ahmad Zahid Baharuddin, berkata demikian sejurus bergelar suami kepada Sarah apabila dia diijabkabulkan dengan sekali lafaz.

Saya seorang yang simple. Kehadiran Sarah telah banyak mengubah hidup saya, misalnya saya lebih berdisiplin terutama dalam soal pengurusan masa dan duit," komennya ringkas. Zahid AF dan Sarah selamat diijabkabulkan oleh jurunikah, Jaafar bin Haji Puteh di Masjid Daerah Sultan Idris Shah II, Teluk Intan, Perak sekitar pukul 3 petang baru-baru ini.

Selepas itu, pasangan ini akan melangsungkan majlis resepsi mereka akan diadakan di Teluk Intan, Perak pada 15 Jun ini.

Berita Harian: Hip

Berita Harian: Hip


Persembahan tiga diva ditunda saat akhir

Posted: 11 Jun 2013 05:21 PM PDT

Persembahan Malam Amal Bersama 3 Diva yang sepatutnya berlangsung di Dewan Perdana Felda, Kuala Lumpur, malam ini, ditunda sehingga 3 September depan.

Konsert anjuran Kaizen Asia itu membabitkan penyanyi terkemuka tanah air, Datuk Sharifah Aini, Datuk Khadijah Ibrahim dan Uji Rashid.

Sharifah Aini atau lebih mesra dengan panggilan Kak Pah mengaku terkejut dengan keputusan yang diambil pihak penganjur.
Kak Pah diberitahu, persembahan ini akan ditangguh sehingga selepas hari raya. Kak Pah akan bertemu dengan penganjur untuk mendapatkan penjelasan lanjut berhubung perkara itu. Apa pun, Kak Pah anggap apa yang berlaku ini ada rahmatnya." Sharifah Aini, Penyanyi

Ketika dihubungi HIP semalam, Kak Pah berkata, dia hanya dimaklumkan mengenai perkara terbabit oleh penganjur malam kelmarin.

"Kak Pah diberitahu, persembahan ini akan ditangguh sehingga selepas hari raya. Kak Pah akan bertemu dengan penganjur hari ini (semalam) untuk mendapatkan penjelasan lanjut berhubung perkara terbabit. Apapun, Kak Pah anggap apa yang berlaku ini ada rahmatnya," ujar penyanyi Seri Dewi Malam ini.

Ditanya bagaimana dengan mereka yang sudah membeli meja untuk menyaksikan persembahan mereka, Kak Pah berkata, pihak penganjur perlu bertanggungjawab ke atas perkara itu.

"Mungkin mereka perlu memulangkan kembali wang mereka yang sudah pun membeli meja. Tidak semua orang boleh menunggu sehingga selepas Aidilfitri," ujarnya.
Diadakan selepas raya

Sementara itu, menurut pegawai publisiti acara terbabit, Rushuhaimin Abd Rahman, penundaan tarikh konsert itu bukanlah disebabkan masalah kesihatan atau penarikan diri seorang daripada bintangnya. Sebaliknya, penaja utama konsert meminta agar ia diadakan selepas sambutan Hari Raya, iaitu pada 3 September.

Berikutan penundaan, tiket yang sudah dijual masih boleh digunakan untuk persembahan itu nanti.

Walaupun sedikit ralat, pihaknya akur dan menerima keputusan itu demi kebaikan bersama, selain berharap penundaan berkenaan dapat memberi ruang untuk mereka menjual tiket yang masih berbaki 20 peratus.

"Setakat ini, sudah 80 peratus meja terjual. Kita berharap, dengan penundaan ini baki tiket dapat dijual sepenuhnya. Ada hikmahnya ia diadakan selepas Aidilfitri kerana tiga penyanyi ini dapat menyanyikan lagu raya masing-masing pada persembahan nanti.

"Mungkin, dengan penundaan ini juga, ia memberi lebih waktu untuk tiga penyanyi terbabit berlatih dengan lebih lagi, bagi memberikan persembahan terbaik," katanya.