Adsense

Jumaat, 28 September 2012

OHBULAN!

OHBULAN!


“Saya Ucapkan Terima Kasih Kepada Perdana Menteri” – Presiden Seniman, Zed Zaidi Ulas #Bajet2013

Posted: 28 Sep 2012 05:04 AM PDT

"Menjengah peranan karyawan, budayawan dan seniman dalam proses pembangunan negara, kita maklum bahawa kemajuan Malaysia tidak diukur semata-mata pada pendapatan perkapita dan pertumbuhan ekonomi. Ia turut diukur menggunakan pelbagai dimensi. Para karyawan memainkan peranan penting dalam meningkatkan peradaban nasional. Sebagai menghargai peranan mereka ini, Kerajaan bersetuju memperuntukkan sejumlah 6 juta ringgit sebagai bantuan pentadbiran dan kegiatan kepada semua persatuan yang berdaftar." – petikan daripada pembentangan Bajet 2013.

"Selama 38 tahun, Seniman yang kini menaungi 5000 artis termasuk 30 000 pengiat seni yang lain terpaksa berhempas pulas untuk mendapatkan dana bagi menjalankan aktiviti untuk ahli. Kebiasaannya, kami menerima peruntukan sebanyak RM30 ribu setahun untuk urusan pentadbiran daripada pihak berkaitan. Bagaimanapun, pada tahun 2011 & 2012, kami tidak lagi menerima peruntukan tersebut atas alasan ketiadaan bajet. Jadi, kami terpaksa mendapatkan sendiri dana daripada sumber lain bagi menjayakan sesuatu aktiviti. Jadi, dimanakah keadilan sebenar untuk anak seni kerana kami juga adalah kelompok rakyat yang mengundi dan membayar cukai?"

Pada saya, suara anak seni dan seniman perlu diberikan perhatian sejajar dengan slogan kerajaan untuk mendahulukan rakyat. Kami adalah barisan depan yang berhadapan dengan rakyat melalui media massa seperti televisyen, radio, internet dan persembahan luar.

Sebagai contohnya, baru-baru ini Shila Amzah telah mengharumkan nama negara di persada antarabangsa. Secara tak langsung, kejayaan beliau memberikan sumbangan yang besar kepada negara sekaligus membantu ekonomi negara. Bagaimanapun, kami seperti dianaktirikan kerana kepulangannya ke tanah air tidak disambut secara besar-besaran seperti atlet yang berjaya di peringkat antarabangsa. Anak seni seperti kami juga wajar diberikan pengiktirafan!

Melalui pembentangan bajet 2013 sebentar tadi, jujur kata ia adalah satu kejayaan yang besar buat kami kerana akhirnya kerajaan memandang tinggi dan mengiktiraf kewujudan persatuan, terutamanya Seniman yang selama ini berjuang untuk kebajikan ahli-ahlinya.

Dengan bajet ini, kami dapat membantu anak seni yang berkebolehan mengembangkan lagi kareernya ke persada antarabangsa. Secara tak langsung, peruntukan ini dapat menganjakkan lagi industri seni ke satu tahap yang membanggakan.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kerana mendengar serta mempertimbangkan suara kami dalam pembentangan bajet sebentar tadi. Ini adalah hadiah kemenangan buat anak seni seluruh Malaysia!

Bagaimanapun, saya harap bajet ini dapat disalurkan terus kepada orang yang jujur, amanah serta telus untuk membantu anak seni tempatan tanpa sebarang birokrasi atau muslihat tersendiri. Sekiranya berlaku, saya akan berjuang sehabis habisnya!

Dan akhir kata, saya harap bajet seperti tadi akan diteruskan untuk tahun-tahun yang akan datang, bukan sekadar untuk menarik perhatian kami kerana musim pilihan raya," ulas Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi yang dihubungi OHBULAN! melalui telefon, sebentar tadi.

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Gambar Aaron Aziz di Sidang Media Fear Factor Selebriti Malaysia

Posted: 27 Sep 2012 11:33 PM PDT

Tahniah Budiey ucapkan kepada kerana telah dilantik sebagai pengacara program terbaru .

Budiey kira, bukan senang juga untuk mengendalikan program ini, walaupun tak melalui cabaran sebagai peserta, Aaron terpaksa berkorban masa dan kena bijak mengawal emosi peserta di samping menyampaikan dengan gaya tersendiri tanpa terlalu mengikut skrip.

Namun, bagi Aaron Aziz yang kini sibuk dengan pengambaran filem arahan di Perlis, terpaksa berulang alih untuk mengikuti Boot Camps Fear Factor selama 5 hari.

Bakal menjalani pengambaran di , , program yang akan disiarkan di Astro Ria dan Mustika HD ini adalah yang pertama pernah diadakan di Asia.

Pada jam 10 pagi tadi, Budiey sempat singgah di salah satu lokasi latihan Boot Camp hari terakhir diadakan iaitu di di mana 30 orang peserta Fear Factor Selebriti Malaysia dikerah untuk menaiki tangga yang tinggi.

30 orang selebriti juga turut diperkenalkan. Kesemua mereka dibahagikan kepada 15 pasukan berpasangan.

Ikuti video temubual eksklusif Budiey bersama Aaron Aziz yang diupload sekejap lagi:

Pada yang tak tahu apa itu Fear Factor, program ini diadapatasi daripada format program popular antarabangsa yang bakal menguji ketahanan mental dan fizikal para peserta. Format antarabangsa ini telah diubahsuai dan diberi nafas baru mengikut kesesuaian budaya dan kehidupan masyarakat di Malaysia. Apa yang Budiey dengar, program ini mencabar peserta untuk menghadapi tempat yang tinggi, air dan macam-macam lagi kecuali peserta tak akan dicabar memakan cacing, lipas dan sebagainya.

Astro memilih Aaron Aziz sebagai pengacara adalah kerana ia amat bersesuaian berdasarkan kepada karakternya yang bersahaja dan menarik. Sudah tentu, Aaron Aziz juga ada ramai peminat yang akan mencipta fenomena luar biasa di Twitter dan Facebook. Ini menepati konsep dan penonton sasaran program ini. Pihak Astro juga yakin Aaron mampu mengendalikan program ini dengan sentuhan dan gayanya yang tersendiri sekaligus memikat hati para penonton untuk terus melekat di kaca TV, tak gitu?

Gambar Aaron Aziz di Sidang Media Fear Factor Selebriti Malaysia

Fear Factor Selebriti Malaysua

Fear Factor Selebriti Malaysua

Fear Factor Selebriti Malaysua

Fear Factor Selebriti Malaysua

Fear Factor Selebriti Malaysua

Fear Factor Selebriti Malaysua

Tags: , , , , ,

Tags: , , , , ,

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

borak kosong

borak kosong


Foto-foto lucu ayah bersama anak perempuanya yang menjadi hit di internet

Posted: 28 Sep 2012 09:30 PM PDT


Serangkaian foto-foto lucu yang menampilkan ayah dan anak kecilnya telah menjadi hit di internet.
Titiled Bapa Terbaik di Dunia, Dave Engledow, dari Tahoma Park, Maryland  terlihat berpose bersama balita menggemaskan berumur dua tahun Alice Bee.

• Bapa Terbaik Dunia Dave Engledow  berpose bersama putri Alice Bee dalam serangkaian skenario yang sangat tidak mungkin

  
• Ide Bapa Terbaik di Dunia dipicu oleh foto lucu (kiri) di mana Mr Engledow menuangkan susu dari botol Alice ke dalam kopinya. Gambar lain melihat pasangan ini belajar balet bersama dalam Tutus merah muda (kanan)

• Little Bee Alice cuba untuk menyetrika dan sang ayah membaca halaman olahraga

• Alice Bee mengalahkan ayahnya menyayanginya nya dalam pertandingan panco

• Alice memegang kotak kembang api menyala untuk merayakan 4 Julai

• Mr Engledow kehilangan jari setelah membiarkan Alice untuk memotong pizza

• Alice Bee membuat pancake buat ayahnya untuk sarapan di tempat tidur

• Jelas Alice Bee tidak berpikir banyak tentang saga Twilight sebagai cerita pengantar tidur

• Rupanya Alice membuat rumah menjadi  berantakan, dia harus belajar untuk membersihkannya sendiri

• Alice mendapat tumpangan di atap mobil

• Alice menyebabkan kerusakan di dapur

Untungnya istri Mr Engledow itu, Jen seorang Letnan Kolonel di Angkatan Darat AS, telah banyak-terlibat dalam produksi gambar ini.
Saat  ini menjalani tur satu tahun bertugas di Seoul, dan terus menawarkan dukungan jarak jauh dan memberikan pendapat atas karya-karyanya terbaru melalui Google Hangout.

• Mr Engledow menginstruksikan Alice tentang cara untuk menjaga cangkir Bapa Terbaik Dunia ini

  
• Alice pergi untuk melihat laut untuk membantu ayahnya mencukur (kiri), dan ternyata mesin cuci berfungsi sebagai bak mandi bayi di rumah Engledow (kanan)

• Sarapan tampaknya menjadi bisnis yang kotor untuk Alice dan ayahnya

• Mr Engledow membuktikan dia bisa dipotong ketika kecelakaan terjadi ...

• ... tapi sementara tugas-tugas sederhana menghindari dia

• Ada pemandangan langka swigging Engledow Jen dari botol Champagne sebagai upaya ayah dan anak untuk berlomba mengitari dapur

 
• Alice membuktikan dia bisa menjadi tumpuan dan berguna (kiri), tetapi jika dibiarkan tanpa pengawasan di kamar mandi, dia cenderung menjatuhkan segala sesuatu di toilet (kanan)

• Mr Engledow tidak terkesan dengan membakar roti panggang cara Alice Bee

• Ayah dan anak menikmati beberapa cokelat dari Kelinci Paskah

• Alice minum dari botol bir

• Alice menghasilkan uang sakunya dengan memotong rumput

• Mungkin terinspirasi oleh permainan di London, Mr Engledow menempatkan Alice dalam pelatihan untuk Olimpiade berikutnya

• Alice siaga sebagai Mr Engledow menempatkan kakinya

• Rupanya Alice akan memasukkan apa pun di mulutnya

• upaya Mr Engledow mendapatkan Alice untuk makan buah gagal ketika ia mencoba untuk berbaur

• Ini gelembung bulat untuk duo ayah anak kreatif

• Sekilas Natal chez Engledow

• Alice menarik wajah ketika ayahnya mencoba untuk berbagi makan malamnya

Terlalu Sayang, Orangtua Simpan Mayat Anaknya Selama 6 Tahun

Posted: 28 Sep 2012 09:00 PM PDT


Ilustrasi 

Beijing, Pasangan suami-isteri di China menyimpan mayat anak mereka selama 6 tahun di dalam rumah mereka. Hal ini kerana mereka terlalu menyayangi dan merindukan sang anak sehingga tidak menguburkannya .

Insiden ini dilaporkan terjadi di kawasan Chongqing, China seperti dilansir The Star, Jumaat (28/9/2012). Buah hati pasangan yang tidak disebutkan namanya ini, meninggal dunia 6 tahun lalu kerana sakit.

Namun pasangan ini memutuskan untuk tidak menguburkan anak mereka. Jasad anak laki-laki ini disimpan di dalam peti sejuk raksasa yang ada di rumah mereka. Tapi sayang tidak disebutkan umur berapa anak tersebut meninggal dunia.

Menurut media setempat Kwong Wah Yit Poh, setiap kali pasangan tersebut merindukan sang buah hati, mereka akan membuka peti sejuk dan memandangi sang anak.

"Putra saya tampak seolah masih hidup di dalam peti sejuk itu. Dia terus berada di samping kami dan tidak pernah meninggalkan saya," tutur sang ayah yang tidak disebutkan namanya ini.

Terhadap hal ini, pihak keluarga dan kerabat pasangan ini telah menasihati mereka untuk mengkremasi jasad sang anak. Namun nasihat tersebut sama sekali tidak didengar.

Pasangan ini mengaku tidak sanggup jika harus kehilangan anak mereka. Sebabnya, pasangan ini juga kehilangan seorang anak mereka lainnya sekitar 15 tahun lalu. Anak perempuan mereka itu meninggal dunia kerana dehidrasi.

sumber

Merasa tubuh pendek lelaki ini curi sedozen kasut tumit tinggi wanita

Posted: 28 Sep 2012 08:30 PM PDT


Merasa dirinya mempunyai postur tubuh yang kurang tinggi, seorang lelaki dari Korea Selatan punya cara unik (dan ilegal) agar dirinya tetap terlihat tinggi: Lenyapkan semua kasut tumit tinggi dari seantero kota.
Beberepa waktu yang lalu, sebuah kes kriminal yang aneh telah menghantui para wanita yang tinggal di daerah Busan, Korea Selatan.
Polis setempat banyak menerima laporan dari para wanita di daerah tersebut jika kasut tumit tinggi mereka tiba-tiba menghilang secara misteri. Kejadian ini terjadi di berbagai lokasi seperti sekolahan, restoran dan rumah .
Setelah melakukan pencarian, polii akhirnya berhasil mengetahui identiti pelaku setelah melihat rakaman kamera CCTV dari sebuah taman . Dari analisa rakaman tersebut, tertangkaplah Lee, seorang lelaki berusia 24 tahun yang mengakui semua perbuatannya.
"Awalnya, kami kira pelakunya adalah seseorang yang mengalami kelainan seksual," kata seorang juru bicara Polisi kepada AFP.
"Namun Lee mengatakan bahawa alasan dirinya melakukan hal itu kersna ia tidak suka para wanita menjadi lebih tinggi darinya setelah memakai kasut tumit tinggi, ia merasa dirinya pendek," lanjut juru bicara tersebut.
Dalam rakaman CCTV, terlihat Lee yang ber-tinggi badan 165 cm itu membuang kasut-kasut hasil pencuriannya ke sebuah taman.

Lelaki sumabt mulut isteri dengan sabun pencuci kerana mengeluarkan kata-kata kotor

Posted: 28 Sep 2012 08:00 PM PDT


Konflik antara dua sejoli memang suatu hal yang wajar terjadi, tapi ketika salah satu diantara keduanya mulai mengeruhkan suasana dengan melemparkan kata-kata kotor, sabun cuci piring bukanlah solusi yang terbaik.
Malam  25 September kelmarin, John Vincent Caruso (26), dan kekasihnya, Stephanie Madwell, terlibat dalam perang mulut yang terjadi di rumah John di daerah Pasco, Florida.
Ketika pertengkaran semakin memanas, John mulai khuatir jika suara keras mereka dapat membangunkan anak-anak mereka yang sudah terlelap. John kemudian memberikan peringatan kepada Stephanie agar ia berhenti mengeluarkan sumpah-serapah kotor dari mulutnya. Jika tidak, ia akan membersihkan mulut isterinya menggunakan sabun pencuci.
Stephanie tak mempedulikan peringatan dari John yang pertama, kedua, dan pada saat peringatan yang ketiga dijatuhkan dan kata-kata kotornya terus mengalir, John segera mengambil sebuah botol sabun cuci piring dari dapur, menempelkan hujung botol itu ke mulut Stephanie, dan crooot!
Stephanie, dengan mulut dan bajunya yang kini wangi dengan aroma sabun cuci piring, segera lari menuju rumah ibunya. Dari sana ia lalu menghubungi polis.
Kepada polis, John mengatakan metodenya untuk menghentikan sumpah-serapah dengan menggunakan sabun cuci piring itu ia pelajari dari orang tuanya sendiri ketika ia masih kecil. Waktu kecil ia sering diperlakukan seperti itu. Ia bahkan mengaku jika kini, setelah dewasa, ia masih tetap sering 'mencuci' mulutnya sendiri untuk menghargai orang tuanya. Bagaimanapun, cerita tradisi keluarganya yang aneh ini tak mempengaruhi keputusan polis untuk menahan John atas tuduhan melakukan kekerasan dalam rumah tangga.
Ini adalah kali ke-empat bagi John menginap di hotel prodeo setelah sebelumnya ia ditahan kerana masalah memilikan ubat terlarang dan menghindari kejaran polis.

4 hari rebus mayat isteri

Posted: 28 Sep 2012 07:45 PM PDT


LOS ANGELES: Seorang tukang masak didapati bersalah membunuh semalam selepas mengaku dia merebus tubuh isterinya selama empat hari untuk menghapus bahan bukti.
Lelaki itu mendakwa isterinya meninggal dunia secara tidak sengaja. 
Dalam perbicaran enam hari, David Viens, 49, memberitahu polis dia mengikat isterinya Dawn, 39, dengan pita pelekat untuk mencegahnya dari melarikan diri.

Beberapa jam kemudian dia bangun dari tidur dan mendapati isterinya telah mati.Viens memasukkan mayat isterinya dalam tong dram besar dan merebusnya.

"Saya terus mereneh tetapi proses itu mengambil masa empat hari," katanya dalam pita soal siasat detektif yang dimainkan semasa perbicaraan itu.

Katanya, selepas dimasak dia membiarkan mayat itu sejuk sebelum menapisnya danmembuangnya ke dalam tong sampah. Mayatnya tidak dijumpai sejak hilang pada Oktober 2009. - AFP


sumber : mymetro

Beribu-ribu paku dalam badan

Posted: 28 Sep 2012 07:30 PM PDT


BANTUL (Indonesia): Seorang penduduk, Supiati, 25, di daerah Harjomulyo, Ogan Komering Ulu, selatan Sumatera, mengalami penyakit misteri.
Terdapat beribu-ribu paku di dalam tubuhnya menyebabkan dia kesakitan dan sukar untuk bergerak. 
"Saya telah bertemu dengan ramai doktor tetapi kesakitan ini masih berterusan," kata Supiati, semalam.

Walaupun telah dibawa ke hospital dua kali oleh bapanya, doktor hanya menemui bukti paku di dalam tubuhnya selepas pemeriksaan kedua.Pengarah Hospital Besar Nur Hidayah, Arrus Ferry berkata, Supiati akan menjalani pembedahan selepas imbasan X-ray kedua mengesan paku di dalam tubuhnya.

Seorang jururawat, Evariyanti, mengaku dia dan beberapa jururawat lain mengeluarkan 56 paku dari tapak kaki Supiati.

"Setakat ini, lebih daripada 2,000 paku telah dikeluarkan dan saya rasa sedikit sihat," kata Supiati dan tambahnya dia merasa resah kerana penyakitnya ini kini tersebar luas di kampung Dlinggo di mana bapanya mempunyai rumah di situ. - Jakarta Post


sumber : mymetro

Lelaki dituduh rogol, bunuh wartawan Ireland

Posted: 28 Sep 2012 07:15 PM PDT


SYDNEY: Seorang lelaki semalam dituduh merogol dan membunuh Jill Meagher selepas mayat wartawan Ireland itu ditemui dalam lubang cetek.
Mahkamah bersidang pada awal pagi untuk membolehkan Adrian Ernest Bayley didakwa ekoran kehilangan Jill, 29, di Melbourne, baru-baru ini.

Berasal dari Drogheda, County Louth, Jill dilihat kali terakhir pada awal pagi Sabtu lalu selepas keluar dengan kawan-kawannya. Difahamkan, mayat Jill ditemui di Gisborne South, kira-kira 30 kilometer dari tempat dia dilaporkan hilang. Jurucakap polis Victoria berkata, anggota forensik masih menjalankan pemeriksaan di tempat kejadian. Bayley, 41, dari pinggir Coburg ditahan selepas rakaman kamera litar tertutup memaparkan imejnya bercakap dengan Jill. - DM


sumber : mymetro

Tengkorak dalam perut

Posted: 28 Sep 2012 07:00 PM PDT


BOISE (Idaho): Bekas ratu cantik menjalani pembedahan luar biasa apabila suku daripada tengkoraknya dipotong dan disimpan dalam perut sementara menanti kecederaan parah di kepalanya sembuh.
Pakar bedah menyimpan bahagian belakang tengkorak Jamie Hilton itu dalam perutnya bagi memastikan ia kekal bebas daripada pencemaran kuman dan mendapat khasiat sewajarnya ketika menunggu bengkak di otaknya surut. Apabila ibu kepada tiga anak itu sedar daripada pembedahan, dia mendapati ada benjolan besar dan keras di perutnya.

Pada masa sama, sebahagian daripada tengkoraknya 'hilang.' Menurut media, cebisan tengkorak itu disimpan di perut Jamie selama 42 hari sebelum Jamie sekali lagi dibedah untuk mencantumkan semula tulang berkenaan.


Semalam, Jamie, 36, dibenarkan pulang selepas bertarung dengan maut kira-kira tiga bulan lalu. Menulis di blog mengenai pengalaman itu, Jamie berkata, tiada yang lebih penting padanya daripada terselamat melalui detik kritikal sebelum ini.

"Saya boleh bermain dengan anak-anak, mencium suami, melepak dengan ibu dan hidup. "Hati saya bagaikan mahu meledak dengan kesyukuran.


"Adakah hidup saya segala-galanya sempurna? Tidak, tetapi hari ini saya masih hidup!" katanya. Memenangi gelaran Ratu Idaho pada 2009, Jamie menyertai suaminya, Nick, dan iparnya, Greg memancing ikan salmon di Hell's Canyon, Jun lalu. Ketika Jamie cuba menarik tali pancingnya, dia tergelincir dan terjatuh kira-kira empat meter ke atas bongkah batu.


Apabila Nick tiba di situ, dia mendapati Jamie terkulai tanpa denyutan nadi atau bernafas. Namun, ketika Nick mengangkat Jamie, wanita itu kembali bernafas dan hasil bantuan Renjer Hutan dan perkhidmatan kecemasan, dia dikejarkan ke hospital di Boise menaiki helikopter. Pemeriksaan doktor mendapati otak Jamie membengkak dan perlu dibedah untuk menyelamatkan nyawanya. - TS

sumber : mymetro

Renangan bogel selamat diri

Posted: 28 Sep 2012 06:45 PM PDT


KUKUP: "Saya menanggalkan pakaian dan hanya mengapungkan diri sambil membiarkan diri dibawa ombak. Tiga jam kemudian, saya terdampar di hutan bakau Kampung Penerok.
"Dalam keadaan bogel, saya berjalan tiga kilometer untuk ke Kampung Penerok bagi mendapatkan bantuan penduduk selain memaklumkan Hisham lemas," kata Khairul Kasim, 27, yang berasal dari Kampung Sungai Buntu, di sini, semalam. 
Rakan Khairul, Hisham Mohamad Johari, 45, berasal dari Kampung Penerok lemas di perairan Laut Rambah ketika kedua-duanya yang menaiki sebuah bot dalam perjalanan pulang ke Kampung Penerok selepas menjaring ikan.

Kedua-dua sahabat itu pergi menjaring pada jam 1.30 tengah hari kelmarin dan pulang pada jam 8 malam hari sama selepas kawasan perairan berkenaan dilanda ribut.Mengimbau kejadian, Khairul berkata, mereka sedang menjaring apabila ribut melanda kawasan perairan itu.


sumber  : mymetro

Lepas gian atas pokok

Posted: 28 Sep 2012 06:30 PM PDT


KUANTAN: Sekumpulan penagih tegar di Tanjung Lumpur, di sini, sanggup bergadai nyawa apabila membina sebuah pondok di atas pokok setinggi lebih lima meter sebagai 'port' melepaskan gian.
Lebih menarik, pokok dipilih itu terletak di atas pulau kecil dan kumpulan penagih itu hanya boleh memanjat pokok berkenaan ketika air pasang kerana jika tidak, persekitaran pulau itu berselut hingga paras lutut, sekali gus menyukarkan mereka memanjat.
Difahamkan, pondok di atas pokok itu markas kedua kumpulan berkenaan dan akan hanya digunakan ketika air pasang manakala markas utama mereka adalah sebuah pondok buruk di tebing sungai berdekatan.

Dalam serbuan di kedua-dua lokasi itu malam kelmarin, 17 penagih ditahan ketika sedang asyik melepaskan gian di markas utama manakala serbuan di markas kedua gagal menemui sasaran berikutan air surut.


Serbuan diketuai Inspektor Arman Ibrahim dari Cawangan Risikan, Operasi dan Tahanan, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pahang bersama 35 anggota itu terpaksa membuat pemantauan dan rondaan sebelum terserempak dengan beberapa individu dipercayai penagih menunggang motosikal menuju ke port itu.

sumber : mymetro

Mati di pangkuan rakan

Posted: 28 Sep 2012 06:15 PM PDT


ALOR GAJAH : "Saya melompat keluar selepas menyedari gegaran kuat pada traktor yang terhoyong-hayang sebelum hilang kawalan lalu menjunam ke dalam gaung.
"Ketika itu saya lihat tayar kiri traktor tercabut manakala pemandu serta rakan saya (mangsa) terpelanting di laluan di sebelah bawah bukit sebelum traktor itu menghempap mereka."
Demikian kata Ibrahim Baharudin, 44, selepas seorang rakannya, Basri Hasan, 44, maut dihempap traktor dipandu seorang lagi rakannya dikenali sebagai Arifin berusia 40-an di sebuah ladang di Brisu, di sini, petang kelmarin.

Menurutnya, dia sempat memangku Basri selama beberapa minit sebelum rakannya itu meninggal dunia tidak lama kemudian kerana kecederaan parah manakala Arifin turut cedera parah.Difahamkan, kejadian berlaku kira-kira jam 5 petang ketika mereka dalam perjalanan pulang ke rumah kongsi selepas selesai bekerja.


sumber : mymetro

‘Sekepala’ buat noda

Posted: 28 Sep 2012 06:00 PM PDT


KUALA LUMPUR: Keutamaan mereka ialah hiburan dan mendapatkan wang dengan cara mudah. Itu cara hidup segelintir pasangan suami isteri di ibu kota yang 'sekepala' menjalani kehidupan yang disifatkan golongan terbabit amat bahagia biarpun diselubungi noda.
"Isteri saya pernah kerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) dan saya beri keizinan kerana pendapatannya lumayan, boleh cecah sehingga lebih RM10,000 sebulan.
"Lagipun, saya minat hiburan dan suka lepak dengan kawan mendengar muzik," kata lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Man, 37.

Man yang mendakwa hanya bekerja sendiri berkata, dia dan isterinya, Liza, 28, baru berkahwin lima bulan lalu."Tapi, isteri saya baru saja berhenti kerja sebagai GRO sejak sebulan lalu kerana kini dia hamil lima minggu," katanya.


sumber : mymetro

Pelik pakaian kakak ini

Posted: 28 Sep 2012 05:30 PM PDT


mungkin kakak ini peminat setia Sponge Bob

Barbie Tutup aurat

Posted: 28 Sep 2012 05:00 PM PDT


http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/11/21/article-1229760-074B1535000005DC-764_468x286.jpg

Barbie, boneka plastik yang menjadi ikon, yang terkenal glamor baginya pakaian dan pneumatik angka - tetapi tradisi itu telah berubah di atas kepalanya dengan pengenalan baru model berpakaian burka.....
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/11/21/article-1229760-074B37DE000005DC-314_468x619.jpg

sumber:


R

Kelakuan Lucu Tupai Albino Saat Melihat Bayangannya

Posted: 28 Sep 2012 04:30 PM PDT


You're a bit of all-white: The rare albino critter loves to admire herself in the mirror

Tupai Albino ini terlihat bingung ketika melihat bayangan dirinya pada sebuah cermin yang diletakkan staf dari pusat penyelamatan haiwan di dalam kandangnya.
Mahluk mungil ini berhasil diselamatkan dari kematian setelah dua ekor tupai abu-abu menyerangnya, kerana ingin menyingkirkan tupai albino tersebut dari hutan mereka. Dan ia kemudian dibawa ke pusat perlindungan Margasatwa, Hart dekat Alton di Hampshire dimana para staf menamainya Snow White (Putri Salju) karena penampilannya yang tidak biasa.

Give me a hug: Snow White has been nursed back to health after being attacked by a pair of vicious grey squirrels

"Ada darah yang mengalir dari hidungnya, dan berada dalam kondisi yang sangat buruk saat dibawa kemari," tutur Caragh Hunter, Asisten Senior Klinis di pusat perlindungan haiwan tersebut.
 
Hunter juga menambahkan bawa alasan mereka menempatkan cermin kecil di kandangnya agar mereka dapat mengawasi tupai tersebut setiap waktu.

Double take: Snow White poses up in front of her mirror as she waits to be sent to a squirrel sanctuary

Bright-red eyed and bushy tailed: Albino squirrels suffer from poor vision and are often picked on in the wild


sumber: dailymail.co.uk


Fashion Show Orang-orang sakti

Posted: 28 Sep 2012 04:00 PM PDT

Foto-Foto Kecelakaan Ice-Skating

Posted: 28 Sep 2012 09:45 AM PDT


Berikut adalah Kejadian memalukan yang dilakukan oleh atlet ice-skating, mulai dari jatuh sampai pose - pose yang aneh

oooooooooooops!!


Italian skaters Barbara Fusar Poli and Maurizio Margaglio. (Link)


Ice dancers Margarita Drobiazko and Povilas Vanagas of Lithuania fall during the 2006 Winter Olympics. (Link)


Anais Morand hitting the ground.


This skater didn't seem happy at all. (Link)


Sarah Hughes falling. (Link)


I can hold you… not!


That must have hurt!


Wrong turn.


Bad landing.


Take it easy, girl.


Weird pose.


Inilah artis cilik bila dah besar jadi hot

Posted: 28 Sep 2012 09:30 AM PDT1Kid Actresses of the '90s That Became Really Hot
2Kid Actresses of the '90s That Became Really Hot
3Kid Actresses of the '90s That Became Really Hot
4Kid Actresses of the '90s That Became Really Hot
5Kid Actresses of the '90s That Became Really Hot
6Kid Actresses of the '90s That Became Really Hot
7Kid Actresses of the '90s That Became Really Hot
8Kid Actresses of the '90s That Became Really Hot
9Kid Actresses of the '90s That Became Really Hot

CEO Google Ikut Joget "Gangnam Style"

Posted: 28 Sep 2012 09:15 AM PDTPsy dan Chairman Google, Eric Schmidt, berjoget khas Gangnam Style
Chairman Google Eric Schmidt selama seminggu ini berkeliling Asia untuk meluncurkan tablet Google Nexus 7 di Jepang dan Korea Selatan. Saat berada di Korea Selatan, Schmidt menyempatkan diri berjoget khas Gangnam Style.
Penyanyi rap Psy yang mempopularkan lagu Gangnam Style, mendatangi pejabat Google di Korea Selatan untuk bertemu dengan Schmidt, Khamis (27/9/2012). Di  pertemuan itu Schmidt meminta Psy untuk mengajarkan tari Gangnam Sytle.

Dengan posisi kedua tangan bertumpuk sejajar dada, bos Google ini lompat-lompat seperti sedang menunggang kuda.

Psy dan Eric Schmidt berjoget Gangnam Style

Aksi Schmidt ini disambut sorakan dan tepuk tangan dari orang-orang yang berada di ruang pertemuan.

Lagu Gangnam Style menjadi salah satu video terpopular di YouTube saat ini. Jumlah "like" yang diterima Gangnam Style mencapai lebih dari 2,6 juta. Angka tersebut jauh lebih besar dibandingkan pemegang rekod sebelumnya, Party Rock Anthem dari LMFAO, yang berhasil mengumpulkan sekitar 1,5 juta "like."

Di balik irama catchy dan gaya  Gangnam Style, Psy menyampaikan kritik sosial atas gaya hidup penduduk di distrik Gangnam, sebagai daerah paling mentereng di ibu kota Korea Selatan, Seoul.

Psy punya nama asli Park Jae Sang. Pria berusia 34 tahun ini sempat menempuh pendidikan di Boston University dan Berklee College of Music, Amerika Serikat.

Psy dan Eric Schmidt berbincang di kantor Google di Korea Selatan

Psy dan Eric Schmidt bertemu di kantor Google di Korea Selatan
Foto-foto: Dokumentasi Google Korea Selatan

cara bakar satay yang ANEH dan UNIK tapi lazat

Posted: 28 Sep 2012 09:00 AM PDT
cara bakar satay yang ANEH dan UNIK tapi lazat.. hehee.. cekidott...


1Absolutely WTF Kebab Cooking
2Absolutely WTF Kebab Cooking
3Absolutely WTF Kebab Cooking
4Absolutely WTF Kebab Cooking
5Absolutely WTF Kebab Cooking
6Absolutely WTF Kebab Cooking
7Absolutely WTF Kebab Cooking
8Absolutely WTF Kebab Cooking5 Fakta Unik Masa Kecil Messi

Posted: 28 Sep 2012 08:30 AM PDT

Selain membawa Barcelona menjuarai Liga Champion untuk keempat kalinya, Messi juga mencatatkan diri sebagai top score Liga Champion tiga tahun berturut-turut. Messi memang identik dengan rekod dalam bola sepak. Saat ini ia dianggap sebagai salah satu pemain bolasepak terbaik yang pernah ada dalam sejarah. Berikut 5 fakta unik masa kecil messi:

1. Ibu Messi, Celia mengatakan bahawa Messi tidak tertarik dengan sepakbola saat Messi diminta untuk bergabung dengan klelab tempatanl Grandoli.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGLTxWdjP1pC7knmvRdE9zV8eNSQngwSCnU2B0-RdTm17xGZ0YniGoGcv5lvfWqC5-w5QnLX-hcYsRWiQaTVdkNh3es09jyMV5NT7-0bNCisy9nm66Hn-TuajJF6iGqoqg_zIzwXBOlLVF/s1600/xvsynyc7.jpg

2. Messi anak yang pintar. Saat belajar di General Las Heras, guru-guru Messi mengatakan bahwa pemain bernombor punggung 10 tersebut sangat menyukai matematik. Ia juga tidak bermasalah dengan mata pelajaran lain. Saat berumur 11 tahun, Messi mendapatkan nilai 10 untuk pelajaran Matematik, bahasa Sepanyol dan IPA.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3v-NN9Th7jVR3DNaA5Ky-4_9Vu1YmRcf5ubKpcRdRt4574IDyo3jBXuC4T_ZQ1jOtrcmYYOwOVj9oVJdeaJkNiXoqo5Kqg6f5KkC13lcxlKZsC7b0px2Q67FGImmEHfwpPbP8HY4yzvuE/s1600/9e3hwiqk.jpg

3. Saat pertama kali bergabung dengan Newell's Old Boy, Messi ditempatkan sebagai sweeper oleh pelatih Gabriel Digerolamo.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBL1huvzswvAxYxFl6ImyBgE6Q0Kgq2woxfWwnV1maRIE0_s-KlH8FM9BY7MQBEePSvnc-i5uA2aWqAvly-5TnOPxBc14r9RWh9SohOhmhWAGpG2pGMeGtRAdHh69pPf6Bd3_fugFbNCNQ/s1600/n7dgtbcv.jpg

4. Messi dikenal sebagai pemain yang sangat rendah hati, tidak pernah mengeluh dan tak pernah berkelahi. Ia juga pernah ditempatkan sebagai gelandang bertahan oleh pelatih Ernesto Vecchio (Newell's Old Boy).

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEge1KzdrSSMFGKYkXrC9rfgZtXv-H55KYtMHKbuj9YZYSa_7Fq5KTryHIIFLm6Ika4Ft1AjzJHrHPz17I4C6xtLEcBu5TvHH4BhhZtfQnA481BTL34bZRNBkbBdMDslfs7JSlSgkFB4FXeE/s1600/k38zufqt.jpg

5. Messi mulai melakukan terapi hormon sejak Januari 1998, Ia memerlukan injeksi setiap hari. Awalnya hal itu dilakukan oleh ibunya, namun lama kelamaan Messi yang melakukan sendiri. Hasilnya setiap 3 bulan, Messi memerlukan seluar dan kasut baru.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmdn5C1c-Jd_4xapnVqO0cb5daG7IfpXXxQ-c8s2A7cJiczrDmbR9A1AT6HQpiBfvHSgmU6ONhvLqPmo1TQ7ZT4rhAEtlxp98NZA2spF1hzDNrzJO7Fak_OHhxRYNYag4z7n5LKtYIwLTV/s1600/65ccpvvs.jpg

Topeng Kepala Bayi yang Lucu

Posted: 28 Sep 2012 08:00 AM PDT


Topeng bayi yang super realistik ini di buat oleh Landon Meier dengan harga 250 dollar, topeng fleksibel ini dapat di pakai untuk ukuran kepala apapun,

Inilah Rahsia Kekuatan Tembok Besar China

Posted: 28 Sep 2012 07:30 AM PDT


Rahsia dari kekuatan dan umur panjang Tembok China terletak pada ketan yang digunakan sebagai perekat campuran semen, menurut penemuan sejumlah ilmuwan China.
Inilah Rahasia Kekuatan Tembok Besar China

Dr. Zhang mengatakan penggunaan ketan merupakan salah satu inovasi teknik terbesar pada zaman tersebut.

Para pekerja membangun Tembok Besar pada jaman Dinasti Ming, sekitar 600 tahun silam dengan mencampurkan tepung ketan dengan kapur, sebagai bahan standar campuran perekat, ujar Dr. Zhang Bingjian.

Campuran ketan mengikat batu bata begitu erat banyak rumput liar tidak bisa tumbuh. Namun, penolakan luas terjadi di selatan China terhadap pembangunan Tembok tersebut karena kaisar Ming meminta panen ketan di selatan untuk makanan pekerja dan sebagai campuran semen.

'Campuran perekat semen kuno tersebut, terdiri dari semacam campuran khusus organik dan anorganik,' ujar Dr. Zhang, pakar kimia dari UniversitiZhejiang, kota Hangzhou, China Timur, seperti dilansir Telegraph.

'Komponen organik, amilopektin, berasal dari bubur ketan yang ditambahkan ke dalam campuran semen,' imbuhnya.

'Komponen anorganiknya adalah kalsium karbonat dan komponen organiknya adalah amilopektin yang berasal dari ketan. Amilopektin membantu menciptakan mikrostruktur padat, menjadikan Tembok Besar lebih stabil serta memiliki kekuatan mekanis yang lebih besar,' menurut laporannya dalam jurnal American Chemical Society.

Dr. Zhang mengatakan, penggunaan ketan, bahan makanan pokok Asia Timur, merupakan salah satu inovasi tekhnis terbesar pada saat itu, yang membantu berbagai pusara, pagoda dan tembok pada zaman Dinasti Ming dari hentaman cuaca, gempa bumi serta bencana alam lainnya.

Foto-foto Permukaan Planet Mars yang Unik

Posted: 28 Sep 2012 07:00 AM PDT


Foto-foto Permukaan Planet Mars yang Unik

Mars adalah salah satu planet di tata surya kita yang hampir serupa dengan bumi.

Permukaan mars yang tediri dari bukit-bukit dan lembah-lembah yang curam sampai sekarang diindikasi pernah ada air diplanet itu.

Bahkan menurut penelitian sebuah foto terakhir di katakan bahwa di mars pernah di tumbuhi pohon!

Grisel Ramirez, Penculik Bayi Yang Menyembunyikan Korbannya di Beg Tangan

Posted: 28 Sep 2012 06:30 AM PDT

www.AstroDigi.com
Seorang wanita di California, Amerika Syarikat, ditahan setelah diduga menculik satu bayi yang baru dilahirkan. Beruntung, gelang bayi yang dipasangi alarm berbunyi begitu ia berusaha lari dari rumah sakit.

Para karyawan di Garden Grove Hospital Medical Center segera menahan pelaku yang bernama Grisel Ramirez. Selidik punya selidik, bayi curian itu disembunyikannya di beg tangan berwarna ungu .
www.AstroDigi.com


Letnan Jeff Nightengale dari polis setempat menyatakan Ramirez ditahan saat itu juga. Ia jadi tersangka dugaan penculikan dan  akan segera dibawa ke pengadilan.

www.AstroDigi.com


Menurut Nightengale, ia menculik bayi demi menyelamatkan perkahwinannya. "Dia telah mengatakan kepada suaminya dia hamil, dan kerana itu mencuba mencuri bayi berdarah Hispanik," katanya.

Ramirez memasuki Garden Grove Hospital dengan menyamar sebagai jururawat. Ia mengenakan masker yang biasa dikenakan petugas medis.

Wanita 48 tahun ini segera pergi ke bangsal persalinan di tingkat lima di mana ia memasuki bilik seorang ibu yang baru melahirkan dan menyuruhnya mandi, kata polis. Sementara sang ibu sedang mandi, Ramirez diduga menempatkan bayi itu ke dalam begnya dan berjalan menuju pintu keluar rumah sakit. Saat itulah sensor dalam gelang bayi berbunyi.