Adsense

Isnin, 27 Mei 2013

Utusan Online - Hiburan

Utusan Online - Hiburan


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

Berita Harian: Hip

Berita Harian: Hip


Fouziah bertunang Sabtu ini

Posted: 26 May 2013 04:39 PM PDT

Pilih lelaki biasa sama usia, hapus spekulasi jejaka yang bertakhta di hati

Pelakon Fouziah Gous, 30, akhirnya disunting jejaka dari kalangan orang biasa - bukan artis mahupun kenamaan, sekali gus melenyapkan spekulasi yang membelenggu diri artis tinggi lampai ini.

Sabtu ini, Fouziah dan Md Zhafran Md Yusof, bakal mengikat tali pertunangan. Mereka memilih September depan untuk disatukan sebagai pasangan suami isteri.

Perkenalan singkat dengan jejaka seusia nampaknya mencipta keserasian sehingga Fouziah tidak mengambil tempoh panjang mengakhiri hubungan istimewa itu.

Akui wanita ini, dia tidak gemar membuang masa dalam bercinta. Baginya, Md Zhafran atau Zhaf sudah memiliki pakej lengkap lelaki idaman, jadi tiada apa yang perlu ditunggu lagi.

"Zhaf kenal perangai saya. Dia tahu saya jenis yang tidak suka membuang masa ketika bercinta. Saya lebih percaya kepada percintaan selepas berkahwin, disebabkan itu, dia melamar walaupun baru beberapa bulan kami bercinta.

"Sekurang-kurangnya ikatan ini dapat mengelak kami difitnah. Kami membuat keputusan tidak mahu mengikat tali pertunangan terlalu lama kerana kami rakan kongsi perniagaan. Apabila adanya ikatan yang sah, lebih mudah untuk kami menguruskan perniagaan bersama-sama. Jadi tidaklah menjadi buah mulut orang jika sering dilihat bersama," katanya kepada HIP.

Menceritakan persiapan pertunangannya, kata pelakon yang pernah membintangi filem Rasukan Ablasa ini, majlis yang dijangka berlangsung pada sebelah malam itu diadakan secara sederhana untuk keluarga kedua-dua belah pihak.
Mengenai lokasi pertunangannya pula, kata Fouziah, dia dalam dilema berikutan kemungkinan mereka perlu menukar tempat lain selepas sepakat memilih suatu lokasi istimewa sebelum ini.

Enggan fikir masa lalu

Ditanya apakah dia lega sekurang-kurangnya ikatan pertunangan ini dapat melenyapkan gosip percintaan dirinya, Fouziah membalas, dia tidak langsung memikirkan soal itu.

Ini kerana katanya, sebagai artis yang sudah lama berada dalam industri, gosip umpama itu dianggap asam garam hidup selebriti.

"Saya tidak fikir langsung mengenai hal itu, cuma saya mengakui lega kerana bakal bergelar tunangan orang. Apa yang penting, hubungan ini mendapat restu keluarga dan mengikut cara yang betul.

"Saya malas memikirkan perkara yang sudah berlalu. Lagipun tumpuan saya adalah pada majlis perkahwinan kami yang bakal berlangsung tidak lama lagi. Setakat ini, tarikh pernikahan masih belum ditetapkan, tetapi yang pasti dalam tempoh terdekat.

"Alhamdulillah, hidup saya semakin tenang dan bahagia. Zhaf seorang lelaki yang sangat memahami diri saya. Dia memiliki ciri-ciri lelaki yang saya idamkan. Saya lihat dia boleh mendidik saya ke arah kebaikan terutama membabitkan soal agama," kata Fouziah.

Fouziah dan Zhaf berkenalan menerusi adik kepada kakak ipar Fouziah yang juga rakan rapatnya lebih setahun lalu. Jejaka lulusan Ijazah Perakaunan Universiti Multimedia Malaysia (MMU) itu memiliki syarikat keselamatan Arrow Guard dan menjadi perunding kewangan.

Izzue bilang hari

Posted: 26 May 2013 04:37 PM PDT

Bakal disatukan dengan pujaan hati, Awin Nurin yang dikenali sejak lima tahun lalu, Ahad ini

Kurang seminggu lagi, pelakon dan penyanyi, Muhammad Izzul Islam Mazlan atau Izzue Islam, 23, bakal disatukan dengan wanita pilihan Awin Nurin. Namun, dalam kesibukan itu, jadual seni Izzue masih padat.

Izzue yang juga salah seorang anggota kumpulan Forteen hanya mula bercuti tiga hari sebelum dia dan Awin diijabkabulkan, Ahad ini. Enam hari kemudian, Izzue akan kembali memenuhi komitmen sebagai artis dengan menyambung penggambaran drama rantaian.

Mujur dengan bantuan tunang, keluarga dan pegawai perhubungan perhubungan awam (PR), urusan pernikahan Izzue menjadi lebih mudah. Malah, Izzue mengakui tidak sabar menghitung hari menamatkan zaman bujang dengan wanita dicintai.

"Alhamdulillah, persiapan berjalan lancar dengan bantuan mereka yang berada di sekeliling saya. Maklumlah, saya sibuk dengan penggambaran drama Sahabat sebanyak 36 episod terbitan Suhan Movies, jadi masa agak terhad untuk menguruskan hal perkahwinan.

"Melainkan jika penggambaran dilakukan di Kuala Lumpur, saya akan cuba mencari ruang untuk melakukan apa yang patut. Setakat ini, boleh dikatakan persiapan hampir siap sepenuhnya dan kami menanti masa untuk diijabkabulkan saja," kata Izzue.

Takut kehilangan tunang

Menamatkan zaman bujang pada usia muda, apatah lagi ketika namanya sedang meniti gerbang popular, tidak membimbangkan jejaka berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang ini.
Izzue menganggap pernikahan sebagai ketentuan takdir. Dia bimbang andainya menolak jodoh dengan Awin, peluang untuknya bertemu wanita sebaik bakal isterinya itu menjadi tipis.

"Kami sudah saling mengenali sejak lima tahun lalu ketika saya belum bergelar artis. Dia seorang wanita yang sangat memahami, malah dia tahu susah senang saya.

"Kita tidak tahu ujian yang bakal diturunkan, jika saya tangguhkan hubungan ini, peluang untuk bertemu dengan wanita lain mungkin ada. Tetapi peluang untuk mendapat wanita sebaik dia mungkin susah," kata Izzue yang merancang untuk berbulan madu dengan Awin selepas penggambaran drama episod Sahabat berakhir.

Bukan niat selindung

Memilih tarikh ulang tahun kelahirannya untuk disatukan, majlis sambut menantu di sebelah keluarga Izzue pula dijangka diadakan secara kecil-kecilan di Kelantan, Aidilfitri nanti.

Izzue sengaja memilih Aidilfitri nanti bagi memudahkan bertemu saudara mara yang akan pulang ke kampung menyambut hari raya.

Ditanya mengapa merahsiakan pertunangannya dengan Awin hingga ada yang membuat spekulasi kononnya bimbang populariti merudum, anak kedua dari lapan beradik itu menyangkal dakwaan itu.

Jelas Izzue, dia tidak berniat menyorokkan statusnya sebagai tunangan orang. Ini kerana baginya hal pertunangan tidak wajib dihebahkan. Sebaliknya, Izzue enggan menanggung malu jika berlaku sesuatu kepada hubungan mereka.

"Saya sorokkan hal pertunangan ini bukan kerana bimbang kehilangan peminat. Jika saya takut populariti merudum, sudah tentu saya akan rahsiakan hal perkahwinan.

"Saya mohon maaf kepada semua kerana merahsiakan pertunangan. Saya buat semua ini demi menjaga nama baik keluarga kedua-dua belah pihak. Saya tidak mahu keluarga kedua belah pihak menanggung malu jika sesuatu berlaku kepada perhubungan kami," katanya.