Adsense

Selasa, 30 April 2013

Berita Harian: Hip

Berita Harian: Hip


Tunda kahwin demi kerjaya

Posted: 29 Apr 2013 06:41 PM PDT

Farhan bakal muncul dengan single ciptaan Azlan, buat persembahan di Kuantan

Mengikut perancangan awal, mereka bercadang mengakhiri zaman solo pada tahun ini. Bagaimanapun, ketentuan Allah tidak ada siapa mampu menolaknya.

Bukan disebabkan masalah peribadi, namun bagi bekas peserta Akademi Fantasia musim keempat, Nur Farhan Azizan atau Farhan dan tunangnya, Ahmad Rashdan Suhaimi, keputusan untuk menangguhkan perkahwinan mereka adalah disebabkan kerjaya nyanyian Farhan yang kian berkembang.
"Sebelum ini saya lebih fokus dalam perniagaan. Bukan saya tak minat menyanyi, tawaran juga masih ada. Cuma tidak banyak publisiti mengenai diri saya diketengahkan. Lagipun kalau tiada cerita, lebih baik saya mendiamkan diri.

Jika sebelum ini Farhan, 28, agak menyepi, tetapi pada tahun ini, penyanyi bersuara mantap ini mahu lebih aktif dalam bidang yang dicintainya.

"Sebelum ini saya lebih fokus dalam perniagaan. Bukan saya tak minat menyanyi, tawaran juga masih ada. Cuma tidak banyak publisiti mengenai diri saya diketengahkan. Lagipun kalau tiada cerita, lebih baik saya mendiamkan diri.

"Kebetulan, saya akan mengadakan persembahan khas untuk peminat di Kuantan, Pahang, serta bakal muncul dengan single, barulah saya bersedia bertemu wartawan untuk menghebahkannya," katanya yang hadir ke Balai Berita baru-baru ini, bersama tunang.

Katanya, kesibukan tidak disangka-sangka itu menyebabkan mereka terpaksa menangguhkan tarikh perkahwinan. Farhan dan Rashdan mengikat tali pertunangan Februari tahun lalu.
"Bukan senang untuk peluang seperti ini datang di depan mata. Bila sesekali ia datang, takkanlah kita nak tolak begitu saja? Selepas berbincang dengan tunang, paling awal, mungkin penghujung tahun ini kami akan bernikah. Jika tidak mungkin pertengahan tahun depan," ujarnya sambil menjeling ke arah Rashdan di sisinya.

Akan ada pengurus sendiri

Bercerita mengenai single terbaru, dalam nada teruja Farhan menjelaskan, lagu itu bakal dicipta Azlan & The Typewriter.

"Dia bertemu saya dan melahirkan hasrat mencipta lagu buat saya. Mulanya saya terkejut juga. Maklum saja, genre muzik kami berbeza dan tentu ramai yang akan rasa pelik apabila Azlan yang mahu menghasilkan lagu. Saya sendiri tidak sabar untuk mendengarnya," katanya.

Buat masa ini, segala urusan kerjaya seninya diuruskan sendiri, dengan bantuan tunang. Ditanya apakah dia berhasrat melantik Rashdan sebagai pengurus peribadi, Farhan berkata, dia lebih selesa kerjayanya diuruskan orang lain.

"Biarlah dia dengan kerjayanya sendiri. Sekarang dia cuma tolong saja.

"Sebenarnya, saya takut untuk mencari pengurus berdasarkan pengalaman lalu. Bukanlah nak kata serik, tapi kena berhati-hati. Terus terang, saya memang tidak tahu selok-belok perihal pengurusan. Namun ada juga yang merisik, mahu menguruskan kerjaya seni saya. Buat masa ini, kami sedang berbincang. Jika kata sepakat dicapai, insya-Allah, kami akan bekerjasama," jelas Farhan yang merahsiakan gerangan bakal pengurus barunya.

Yakin sambutan peminat di Pahang

Mengulas persembahan Glamourous Nite With Farhan di Hotel MS Garden, Kuantan, Pahang, pada 25 Mei, jam 8.30 malam, dia berkata, semuanya dilakukan atas permintaan peminat.

"Sebelum ini saya pernah menghadiri majlis makan malam di sana, sebagai tetamu. Namun apabila kehadiran saya disedari pengacara, dia mengundang saya menyanyi. Tak sangka pula sambutan diberi cukup menggalakkan.

"Dari situ, timbul idea untuk mengadakan persembahan. Saya buat di Kuantan kerana saya percaya sambutan di luar ibu kota biasanya lebih hebat kerana mereka kurang acara hiburan berbanding di Kuala Lumpur," katanya.

Info: Glamourous Nite With Farhan:

* Ditaja Nilaitek Properties, acara dianjurkan syarikat Farhan sendiri iaitu Mezzaforte Records itu bakal menyaksikannya mendendangkan lagu daripada pelbagai genre. Malah dia juga bakal mengundang seorang penyanyi untuk berpadu suara.

* Harga tiket ialah RM150, RM200, RM300 dan RM400. Maklumat lanjut boleh didapati dengan menghubungi 012-3044580 (Jeff) dan 019-9199680 (Liza), atau emel kepada glamorousnite@gmail.com.