Adsense

Jumaat, 12 Julai 2013

Utusan Online - Hiburan

Utusan Online - Hiburan


Lady Gaga bakal lancar album baharu

Posted: 12 Jul 2013 02:47 PM PDT

LOS ANGELES 13 Julai - Penyanyi berimej pelik, Lady Gaga bakal melancarkan album baharunya berjudul 'Artpop' pada 11 November ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan dalam laman web penyanyi tersebut semalam, lagu single daripada album tersebut akan dilancarkan pada 19 Ogos ini.

Penyanyi berusia 27 tahun itu sebelum ini membatalkan siri jelajah konsertnya pada awal tahun ini ekoran menjalani pembedahan di bahagian pinggul. - REUTERS

Kim Kardashian bawa anak bercuti

Posted: 12 Jul 2013 12:04 PM PDT

Kim Kardashian dan pasangannya, Kanye West.

CALIFORNIA - Bintang realiti televisyen, Kim Kardashian dan pasangannya, Kanye West dilapor membawa bayi mereka, North menghadiri pertemuan keluarga di pantai Malibu, baru-baru ini.

Pertemuan keluarga besar Kardashian itu adalah untuk meraikan Hari Kebangsaan Amerika yang disambut pada 4 Julai lalu.

Kim dan West pergi ke rumah bapa tirinya, Bruce Jenner di tepi pantai Malibu untuk melihat pertunjukan bunga api.

Bagaimanapun, gambar pasangan itu bersama bayi mereka tidak dapat dirakam. Adalah mustahil bagi mereka untuk meninggalkan North atau nama panggilannya Nori yang dilahirkan pada 15 Jun lalu.

Satu laporan menyebut, Kim tidak keluar walaupun ke balkoni semasa percutian tersebut, sebaliknya dia menghabiskan masa duduk di dalam rumah bagi menjaga Nori.

Jika benar puteri sulungnya itu dibawa ke pantai Malibu, ini merupakan kali pertama dia dibawa bersiar-siar selepas keluar dari hospital pada 21 Jun lalu.

Kim juga dikhabarkan tidak mahu berenggang dengan si kecil itu kerana terlalu menyayanginya. - AGENSI

Berita Harian: Hip

Berita Harian: Hip


Rabbani disingkir

Posted: 11 Jul 2013 03:20 PM PDT

Kumpulan Rabbani dan Hotel Singgahsana, Petaling Jaya, memang dua nama yang cukup sinonim. Sejak 23 tahun lalu, kumpulan nasyid popular ini sering diundang menghiburkan pengunjung yang berbuka puasa di sana, setiap kali Ramadan menjelma.

Justeru, apabila kumpulan yang popular dengan lagu Intifada ini mengumumkan baru-baru ini, mereka akan mengadakan persembahan di sebuah lokasi lain, iaitu di NDah Mahligai, Shah Alam, banyak pihak yang terkejut.

Keputusan itu secara tidak langsung menebarkan spekulasi kurang enak didengar seperti Rabbani disingkir, masalah bayaran yang mahal, dan pelbagai cerita lain yang tidak kurang sensasi.

Enggan berteka-teki, HIP mendapatkan anggota Rabbani bagi menjelaskan situasi sebenar. Menurut Azadan Abdul Aziz, Rabbani tidak mengadakan persembahan di Singgahsana tahun ini berikutan tiada sebarang permintaan daripada pihak pengurusan hotel berkenaan.

Selalunya, beberapa bulan sebelum Ramadan, kami sudah pun mendapat pengesahan untuk membuat persembahan di sana. Namun kali ini ia tidak berlaku walaupun mereka ada memanggil kami untuk berbincang mengenai perkara itu.

Saya faham, pihak pengurusan yang ada sekarang adalah yang baru. Mungkin mereka ada alasan tersendiri. Bagi Rabbani, mungkin bukan rezeki kami di sana kali ini, jelasnya.

Lepas peluang menyanyi di Dubai
Biarpun reda, namun perasaan sedih dan terkilan tetap ada memandangkan sudah dua dekad kumpulan itu menabur bakti di lokasi terbabit.

Sepatutnya pada Ramadan kali ini kami membuat persembahan selama sebulan di Dubai Mall, Dubai. Namun, sebab menantikan keputusan untuk membuat persembahan di hotel berkenaan, kami terpaksa menolak tawaran terbabit. Cuma itulah yang membuat kami terkilan, ujar Azadan.

Percaya rezeki ada di mana-mana, akhirnya ada pihak sudi menawarkan kumpulan ini slot persembahan sempena Ramadan. Kali ini, di sebuah lokasi yang tidak kurang menarik.

Ketika kami tercari-cari lokasi baru, tiba-tiba kami diperkenalkan kepada pemilik NDah Catering & Wedding Planner, iaitu Puan Indah. Kebetulan, dia juga teman kepada kakak seorang daripada anggota kami dan pernah menyaksikan persembahan kami sebelum ini.

Alhamdulillah, selepas mendapat kata sepakat, kami mengadakan persembahan di tempat baru ini selama sebulan, cerita Azadan lagi.

Untuk membuat tempahan bagi menyaksikan persembahan Rabbani, orang ramai boleh menghubungi talian 03-62721225.

Pilih Irama Malaysia

Ketika ini, ramai artis nasyid berlumba-lumba merakamkan album baru. Kumpulan Inteam, Hijjaz dan Hafiz Hamidun ialah antara penggiat nasyid yang baru saja melahirkan album baru dalam genre itu.

Bukan saja nama yang sudah sedia dikenali, malah ada juga artis baru yang berjinak-jinak merakamkan album berkonsepkan kerohanian seperti Imam Muda Asyraf dan Sharifah Khasif.

Jadi, bila pula giliran Rabbani untuk menghasilkan album baru? Kali terakhir mereka mengeluarkan album ialah sekitar empat tahun lalu, iaitu Mahabbah.

Azadan berkata, album terbaru mereka masih dalam peringkat pembikinan.
Sepatutnya ia dikeluarkan dalam bulan puasa, tetapi rasanya tak sempat sebab masih ada lagu yang belum dirakamkan.

Untuk album ini, kami memilih konsep Irama Malaysia. Rabbani kerap diundang menjayakan persembahan di negara asing dan kami rasa, antara cara untuk mempromosikan muzik kita adalah dengan menyanyikannya di hadapan orang luar. Untuk itu, kami menerima empat lagu daripada komposer Pak Ngah, selain beberapa komposer lain, katanya.

Jika segala-gala berjalan lancar, album ini bakal berada di pasaran menjelang Aidiladha.

Usah lepas tangan

Posted: 11 Jul 2013 03:15 PM PDT

Pertikaian berhubung mekanisme pengagihan royalti oleh Performers & Artistes Rights Malaysia (PRISM) Sdn Bhd makin hangat. Kredibiliti badan itu yang bertanggungjawab mengutip royalti bagi artis dan pemuzik terus dipersoalkan apatah lagi selepas mengumumkan pembubarannya, Februari tahun lalu.

Bukan isu lapuk sebaliknya dianggap perkara pokok, ahli PRISM bangkit mempertahankan hak dan mahu pembelaan di atas agihan royalti diterima saban tahun yang didakwa tidak adil.

Mengakui ada pihak yang tidak senang duduk dan tidak berpuas hati dengan tindakannya menghentam PRISM, pemuzik yang juga anggota kumpulan Saturnine, Aznan Alias tampil menuntut keadilan bukan untuk dirinya, malah semua ahli PRISM serta pemuzik lain.

Berasakan diri mereka teraniaya dan ditipu, Aznan bersama pemuzik, Hillary Ang dan Tam Spider mahu audit dalaman dilakukan terhadap PRISM bagi mengetahui bagaimana agihan royalti dibuat.

"Saya sudah lima kali menerima royalti dengan bayaran RM300 setahun. Kali terakhir bayaran diterima pada 2010 dengan jumlah RM11,000. Apa yang menghairankan, individu yang mempunyai 10 lagu boleh menerima bayaran royalti lebih banyak berbanding saya yang sudah menghasilkan lebih 1,000 lagu.

"Saya cuma nak tahu bagaimana PRISM membuat kiraan dan agihan sedangkan mereka menerima royalti daripada Badan Persembahan Awam (PPM) lebih RM1 juta ketika saya menerima bayaran RM11,000, katanya.

Aznan berkata, apa yang berlaku dianggap tidak adil kerana dia menyertai PRISM sejak badan itu ditubuhkan.
Bayaran yang saya terima tidak setimpal. Ini soal royalti yang menentukan masa depan generasi kami. Kita bukan kakitangan awam atau swasta yang mempunyai caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWS) dan pencen.

Sumber inilah yang membantu kami golongan pemuzik," katanya.

Tunggu jawab notis

Tidak berpuas hati dengan urus tadbir pengagihan royalti serta mendakwa suaranya tidak didengari pengurusan PRISM, Aznan membuat keputusan menggunakan saluran undang-undang dengan mendapatkan khidmat peguam Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan), Tetuan Aizul Rohan Anuar and Associates.

Menganggap langkah itu sebagai jalan terbaik menyelesaikan isu berkenaan, Aizul sudah menghantar notis kepada PRISM pada 26 Jun lalu bagi menghantar juruaudit dalaman melakukan audit di syarikat terbabit.

"Kami masih menunggu notis balas daripada PRISM mengenai perkara itu. Sehingga kini, kami masih belum menerima jawapan. Kami ada berkunjung ke pejabat PRISM untuk menghantar notis itu secara bersemuka, tetapi malangnya pejabat itu ditutup.

"Kami tidak menetapkan tempoh untuk menjawab notis berkenaan. Jika tiada jawapan diterima, kami akan menggunakan saluran mahkamah," katanya.

KARYAWAN campur tangan

Menganggap PRISM wajar melaksanakan amanah kerajaan dalam melindungi hak dan karya artis dan pemuzik, Presiden Persatuan Karyawan Malaysia (KARYAWAN), Datuk Freddie Fernandez yang menghadiri sidang media sama, berjanji membantu mencari penyelesaian terhadap kemelut yang dihadapi ahli PRISM.

"PRISM sudah mengutip royalti sejak 2005 daripada PPM. Tetapi badan itu tidak pernah memaklumkan kepada ahli jumlah yang diterima setiap tahun. Jadi, agihan wang itu tidak jelas .

"Ahli perlu tahu berapa jumlah pendapatan PRISM setahun, bagaimana ia diagihkan serta peratus diterima setiap ahli bergantung kepada karya mereka. Tetapi, semua ini tidak dinyatakan, sebaliknya cukup tempoh setahun, ahli terima cek saja," katanya.