Adsense

Ahad, 28 April 2013

Berita Harian: Hip

Berita Harian: Hip


Menghidupkan kisah 'Oblivion'

Posted: 27 Apr 2013 05:00 PM PDT

ADVERTORIAL Tidak dapat disangkal, antara daya penarik filem 'Oblivion' adalah barisan pelakonnya yang terdiri daripada Tom Cruise dan Morgan Freeman. Kedua-duanya pelakon gred A yang sudah lama menghambakan diri kepada seni lakonan. Gandingan sulung mereka di layar perak semestinya sesuatu yang dinanti-nantikan.

Tatkala dimaklumkan pelakon veteran tersebut telah menerima tawaran membawa watak Beech, pemimpin sekumpulan pejuang revolusi di Bumi, Cruise memberitahu, "Pada tahun 1990, kami berdua telah dicalonkan untuk Oscars. Saya untuk watak saya dalam 'Born on the Fourth of July dan dia untuk 'Driving Miss Daisy'.

"Saya begitu mengaguminya dan saya ingat lagi di malam Oscars, saya memberitahunya saya meminati hasil kerjanya dan mencadangkan kami patut bekerjasama. Agak sedih ia telah mengambil masa bertahun lamanya untuk kami digandingkan tetapi saya gembira diberikan peluang ini. Dia seorang individu yang hebat dan pelakon yang luar biasa."

Freeman bila ditanya alasannya menerima projek ini menjawab, "Yang membezakan 'Oblivion' daripada filem-filem lain ialah kreativiti, kostum dan set-nya. Ia seakan sebuah dunianya tersendiri. Joe Kosinski (pengarah) seorang yang menitikberatkan kesempurnaan, dia tahu apa yang dia inginkan. Ini menjadikan pengalaman bekerja dengannya amat menyeronokkan."

'Oblivion' turut dibintangi Olga Kurylenko dan Andrea Riseborough. Ramai yang mungkin mengingati Kurylenko dari filem 'Quantum of Solace' sementara Riseborough mula mendapat perhatian melalui filem 'W.E.', arahan Madonna.
Menurut penerbit Peter Chernin, mereka mencari pelakon wanita yang mampu memenuhi keperluan emosi filem tersebut. Olga dikatakan telah memberi watak Julia Rusakova satu jiwa yang besar dan mendalam. Andrea pula bakat baru yang cukup bersemangat. Kedua-duanya begitu serasi dalam gandingan mereka dan membawa watak masing-masing ke satu tahap yang di luar jangkaan.

Untuk menghidupkan watak Julia, pihak produksi mencari seorang aktres yang tahan lasak seperti Cruise. Bukan sesuatu yang mudah tetapi Olga seorang yang berani mencuba apa saja.

"Jangan terlalu percaya dengan apa yang anda lihat di dalam filem ini. Kehadiran Julia di dalam hidup Jack Harper dan Victoria 'Vika' Olsen bukan saja menghancurkan kehidupan sempurna mereka tetapi juga membawa kepada pelbagai masalah. Keadaan menjadi huru-hara. Ditambah pula watak ini memerlukan saya melakukan pelbagai babak aksi yang belum pernah saya buat sebelum ini," ujar Kurylenko.

Sebelum kedatangan Julia, hanya ada seorang wanita di sisi Jack, pembantunya Vika. Biarpun Jack berdepan dengan ketidapastian, Vika menasihatkannya supaya tidak mempersoalkan apa yang diketahui mereka sebaliknya menuruti sahaja.

"Jack dan Vika berada di satu titik dalam kehidupan mereka di mana masing-masing mempunyai keinginan berlainan. Vika seorang pengatur strategi yang hebat dan berjiwa positif. Tetapi tindakannya mungkin kelihatan sedikit radikal."

Membawa watak Sykes, orang kanan Beech, adalah Nikolaj Coster-Waldau yang kian popular melalui wataknya dalam drama 'Game of Thrones'.

"Mereka yang terselamat dari peperangan dengan makhluk asing telah melalui kehidupan yang sukar dan perit. Keadaan telah merubahkan mereka, menjadikan 'Oblivion' sebuah kisah yang menarik," kata Coster-Waldau.

Karektor Sally, penyelia Jack dan Vika, dilakonkan Melissa Leo. Fokus Sally hanya pada menyiapkan tugasan yang diberikan, tak kira apa kos dan akibatnya.

"Joe (Kosinski) telah berjaya mengumpulkan bakat-bakat besar dari pelbagai bidang untuk mencipta sesuatu yang unik. Bila membaca skrip yang diberikan, saya dapat rasakan ini satu projek yang istimewa. Pada terasnya, 'Oblivion' sebuah kisah tentang cinta, tentang manusia."

'Oblivion' akan berada di pawagam bermula 11 April ini.