Adsense

Ahad, 9 September 2012

OHBULAN!

OHBULAN!


Hijabster : Cantik Dengan Hijab Lace MAIRAA

Posted: 09 Sep 2012 10:01 PM PDT

Dewasa ini terdapat pelbagai gaya hijab yang ditonjolkan oleh penggemar fesyen tempatan mahupun antarabangsa. Ini telah membuktikan bahawa, individu yang berhijab juga mampu bergaya dan ia tidak menjadi penghalang untuk mereka turut tampil sopan dan anggun sepanjang hari.

Menerusi sebuah blog hijab, Scarf Sweet Honey, blog ini bukan sahaja menjual pelbagai jenis hijab, malah ia turut menyelitkan beberapa tutorial pemakaian hijab yang cantik dan sopan untuk semua pelanggannya.

Di sini pihak OHBULAN! ingin berkongsi salah satu gaya hijab yang menarik untuk para wanita. Gaya ini sangat sesuai untuk individu yang ingin tonjolkan kelainan dalam penampilan harian dan ingin tampil segar dengan gaya yang baru. Untuk aplikasikan gaya hijab ini, pertama sekali, anda harus memiliki selendang yang berukuran panjang seperti selendang.

Sebagai langkah pertama, anda hendaklah kemaskan fabrik hijab tersebut diatas kepala dan bawakan ia dibahagian sisi sebelah kanan. Seterusnya, pegang hujung tepi selendang dan bawakan ia ke bahagian hadapan sehingga menutupi dada. Kemaskan selendang tersebut di bahagian belakang dan sematkan ia di atas bahu sebelah kanan.

Untuk hasil yang lebih cantik dan menarik, kemaskan bahagian tepi selendang sebelah kiri dan kanan agar ia tidak mudah bergerak. Selamat mencuba!

Tips Penjagaan Rambut Sunsilk

Selalu gunakan syampu yang dicipta khusus dengan ramuan aktif untuk cucian mendalam, menanggalkan mendapan minyak agar kulit kepala bersih dan sihat. Hasilnya – kesegaran berpanjangan tanpa kegatalan.

Tahniah! kepada empat pemenang bertuah Sunsilk Clean & Fresh. Senarai nama pemenang telah diumumkan pada 4 September yang lalu. Ingin melihat foto pemenang-pemenang ini? Jom layari laman rasmi Facebook Sunsilk.

“MasterChef Malaysia” Kembali Lagi Untuk Musim Kedua!

Posted: 09 Sep 2012 07:48 PM PDT

Bermula 8 September 2012 lalu, pihak Astro Ria telah menyiarkan program realiti masakan, MasterChef Malaysia untuk musim kedua. Dengan bertemakan 'Dapur' Malaysia ke Persada Dunia, MasterChef Malaysia musim ini bakal memfokuskan kepada penyediaan masakan tempatan dan memartabatkan makanan Malaysia ke peringkat antarabangsa.

Pada musim kedua ini, pihak Astro masih memberikan inspirasi dan peluang kepada para peserta mencungkil bakat mereka dalam bidang masakan dan dilatih oleh mereka yang berpengalaman dalam dunia masakan. Mereka yang berpengalaman adalah, Chef Johari Edrus atau lebih dikenali sebagai Papa Joe dan Chef Zubir Md Zain yang merupakan juri untuk musim lalu. Selain itu, Chef Adu Amran yang pernah muncul di MasterChef Selebriti Malaysia juga akan bertindak selaku juri di MasterChef Malaysia musim kali ini.

Menurut Pengurus Saluran Astro RIA, Encik Raqim Ahmad, pihak Astro Ria amat berbangga kerana telah menayangkan kembali sebuah program yang dinantikan oleh rakyat Malaysia. Disamping itu, melihat daripada peningkatan jumlah peserta yang terlibat dalam sesi ujibakat yang berakhir pada bulan Jun yang lalu, pihak Astro Ria menjangkakan enam episod ujibakat dan 66 episod seterusnya ini bakal menerima sambutan yang lebih hebat berbanding musim pertama.

Selepas enam episod siaran sesi ujibakat dan cabaran Bootcamp disiarkan, seramai 24 peserta akan berjuang di MasterChef Malaysia untuk musim kedua ini. Di mana, sebanyak enam program akan ditayangkan selama seminggu iaitu Peti Saji Misteri & Ujian Cipta Rasa (Sabtu), Ujian Sajian Pantas dan Penyingkiran (Ahad), Cabaran Chef Undangan (Isnin), Cabaran Sajian Luar (Selasa), Ujian Rasa dan Penyingkiran (Rabu) dan Kuliah Master (Khamis).

Untuk makluman semua, Juara MasterChef Malaysia musim kali ini bakal memenangi wang tunai  sebanyak RM100,000 dan berpeluang untuk tampil di pelbagai program yang akan diaturkan oleh pihak Astro kelak.  Sementara itu, pihak Astro turut mengalu-alukan kehadiran pihak Panasonic Cooking Magic sebagai penaja utama dan MyChef sebagai penaja bersama.

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Drama Excellent Pictures Tangga Teratas Program Aidilfitri

Posted: 09 Sep 2012 10:36 PM PDT

EXCELLENT PICTURES BERTERIMA KASIH ATAS SOKONGAN SEMUA.

Syarikat penerbitan dan pengedaran filem juga drama, Excellent Pictures, berterima kasih kepada semua pihak, stesen televisyen, media juga orang ramai, di atas sokongan produk terbitan syarikat ini, yang antaranya berjaya menduduki tangga teratas, program Aidilfitri tahun ini.

Terus mencetuskan fenomena, filem arahan Ahmad Idham dan dibintangi Zizan Razak, Juliana Evans dan Taiyuddin Bakar, Mael Lambong, mengungguli di tangga teratas, program Aidilfitri, yang ditayangkan di slot Terbaik Raya TV3, dengan mencatat jumlah tontotan setinggi 2.8 juta atau 47 peratus dari jumlah keseluruhan penonton.

Drama Excellent Pictures

Mengulas mengenai fenomena ini, pengarah juga penerbit, Ahmad Idham berkata, sambutan yang diterima untuk produk terbitan Excellent Pictures, seperti Mael Lambong, sudah boleh dijangkakan. Namun, mendapat sambutan sehingga menjadi program paling popular untuk musim perayaan, adalah diluar jangkaan.

"Ini semuanya dapat direalisasikan, atas sokongan semua pihak, iaitu stesen televisyen (TV3), rakan media yang sentiasa membantu memyebarluaskan maklumat berkaitan produk terbitan syarikat kami, juga, yang paling penting, sokongan penonton. Tiada kata yang mampu disebut, hanya ucapan jutaan terima kasih di atas sokongan," jelas Idham lagi.

Terdahulu, Excellent Pictures dan pihak TV3 telah menjalinkan satu kolabrasi, yang telah menampakkan kejayaan besar, terbukti dengan produk yang dihasilkan, mendapat sambutan mengalakkan.

Kala diminta mengulas mengenai hal ini, kata Idham, " Inilah kolabrasi yang diperlukan dalam industri hiburan (perfileman). Melalui promosi oleh pihak TV3 dan kami memberikan produk yang mampu menarik minat penonton, hasilnya cukup membanggakan."

Ditanya, jika sambutan yang diterima ini, boleh memberi tekanan kepada dirinya, Idham menambah, "Ianya mungkin betul, ini akan memberi sedikit tekanan. Tetapi tekanan ini, membuatkan saya akan terus menghasilkan karya terbaik yang mampu memberi kepuasan kepada penonton."

Untuk musim sambutan Aidilfitri yang lalu, filem terbitan Excellent Pictures, Jangan Pandang-Pandang, lakonan Zizan Razak juga ditayangkan dan mencatat jumlah tontonan, lebih dari dua (2) juta penonton. Selain itu, filem-filem arahan Ahmad Idham, seperti Jangan Pandang Belakang Congkak, Aku Masih Dara, Cuti-cuti Cinta dan banyak lagi, ditayangkan dan mendapat sambutan cukup mengalakkan.

Excellent Pictures juga terus mencetuskan fenomenanya tersendiri, apabila, selepas kejayaan Cintaku 120 km/j pada malam sambutan Aidilfitri yang lalu, Apa Celop Raya, mendapat sambutan hebat apabila mencatat jumlah tontonan 1.8 juta, yang ditayangkan pada malam sambutan Aidilfitri 2012.

Idham menambah,"Jenama Apa Celop, terus dikenali, diterima peminat dan menyebabkan ianya mampu mencetus satu fenomena baru. Dari drama bersiri Apa Celop, yang cukup diperkata, diteruskan dengan Apa Celop Raya, yang terus mendapat sambutan hebat. Dan, sebagai menghargai sokongan peminat, filem Apa Celop Toqq akan mula ditayangkan di pawagam bermula 25 Oktober nanti. Saya amat menghargai sokongan berterusan peminat jenama Apa Celop ini."

Filem terbitan Excellent Pictures, Apa Celop Toqq, lakonan hebat Azad Jazmin, Taiyuddin Bakar, Intan Ladyana, Shenthy Feliziana dan buat julung kalinya, memperkenalkan Hazama Azmi, akan mula ditayangkan bermula 25 Oktober, sempena sambutan Aidil Adha nanti.

Jika, Hantu Bonceng, lakonan Zizan Razak, mampu mencetus fenomena apabila ditayangkan sempena sambutan Aidil Fitri tahun lalu, dengan kutipan sebanyak RM 5 (lima) juta untuk 5 (lima) hari tayangan, Apa Celop Toqq, mampu mencipta sejarah tersendiri apabila ditayangkan pada sambutan Aidil Adha tahun ini.

Excellent Pictures ingin berkongsi kejayaan ini bersama peminat dan penonton yang terus memberi sokongan yang tidak henti-henti, dengan menghasilkan karya yang mampu menawan hati penonton. Inilah caranya untuk kami, mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah memberi sokongan selama ini.

Untuk memberikan sebarang maklum balas ataupun informasi, boleh emailkan kepada admin@excellentpictures.com.my, di twitter iaitu excellentpic_my atau layari www.excellentpictures.com.my.

Drama Excellent Pictures

Drama Excellent Pictures

Drama Excellent Pictures

Drama Excellent Pictures

No tags for this post.

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

Travel Review Holiday Inn Resort Phuket

Posted: 09 Sep 2012 10:11 PM PDT

Holiday Inn Resort Phuket Buat Seisi Keluarga!
Oleh Shah Shamshiri

Phuket merupakan salah satu destinasi percutian pulau yang paling popular di Asia Tenggara. Biarpun satu ketika dulu ia pernah menjadi perhatian dunia gara-gara dipukul ombak tsunami, Phuket kini bangkit semula sebagai pusat hiburan buat mereka yang mencari ketenangan di tepi pantai serta sedikit hiburan sampingan .

Terkenal dengan Pantai Patong yang menjadi pusat segala aktiviti Phuket, kota ini juga diwarnai dengan ratusan tempat-tempat penginapan yang menarik. Di antara hotel yang paling popular di Patong adalah Holiday Inn Resort Phuket. Hotel yang berada di bawah payung jenama hotel IHG ini terletak 45 minit dari lapangan terbang antarabangsa Phuket dan antara 15 hingga 20 minit sahaja dari pantai Karon, Kata dan juga Surin. Sungguhpun begitu, ia menempati satu kawasan yang besar di seberang jalan di tepi pantai Patong sendiri. Ini terletak di tengah-tengah kawasan membeli-belah serta jalan-jalan hiburan yang lain.

Terbahagi kepada dua sayap iaitu sayap utama hotel dan juga sayap Busakorn, kesemua unit penginapan direka khas bagi menepati ciri-ciri pelancong masa kini. Di sayap utama terdapat pelbagai jenis bilik, termasuklah yang bertema khas seperti Familysuite serta Kidsuite yang diwujudkan bagi mereka yang berkeluarga dan mempunyai anak-anak. Malah buat kanak-kanak terdapat Kid's Club bagi mereka yang berumur 5 tahun ke atas. Di sini ada kemudahan seperti aneka permainan dalam, pemain DVD dan juga karaoke. Tersedia juga kolam renang khas buat kanak-kanak. Selain daripada itu, kanak-kanak boleh juga makan secara percuma di restoran terpilih dan buffet makan malam tertentu.

Di sayap Busakorn pula terdapat beberapa unit khas yang sangat eksklusif dan terbahagi kepada dua kategori iaitu studio dan juga villa. Sayap Busakorn dikhaskan buat golongan dewasa sahaja dan kanak-kanak tidak dibenarkan menginap di kawasan ini. Terdapat sebuah kolam renang peribadi di sayap ini yang istimewa disediakan bagi mereka yang menginap di sayap Busakorn sahaja.

Hotel ini mempunyai beberapa buah kolam renang berasingan mengikut sayap masing-masing serta kolam renang khas bagi kanak-kanak. Selain kolam renang dan juga Jacuzzi, para tamu boleh juga memanjakan diri di Aspara Spa dan bersenama di pusat gimnasium. Para pengunjung juga boleh mencuba aktiviti-aktiviti lain yang tersedia di hotel ini seperti akuarobik, pakej lawatan bersiar-siar, pakej membeli-belah dan jalan-jalan, kelas mewarna batik dan payung serta tidak lupa juga demonstrasi kraftangan.

Soal menjamu selera pula terdapat banyak tempat makan di hotel ini. Di antaranya Sea Breeze Café & Terrace, Terrazzo Ristorante & bar, Sam's steak House, The Bar dan juga Charm Thai Restaurant yang terkenal dengan aneka sajian antarabangsa serta hidangan khas Thai. Pendek kata, hotel ini mempunyai segala-galanya bagi mereka yang ingin bercuti dan bergembira bersama yang tersayang. Jadi pastikan ia menjadi salah satu hotel pilihan anda jika berwisata ke Phuket.

No tags for this post.

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

borak kosong

borak kosong


Teka yang mana satukah bukan foto?

Posted: 09 Sep 2012 09:30 PM PDT


Dari 10 gambar di bawah ini, bolehkah kamu meneka gambar mana yang sebenarnya bukan sebuah foto? alias hanya sebuah lukisan. Jawaban silakan lihat lihat di akhir artikel.Jawapan:
Semua gambar diatas adalah lukisan dari seorang lulusan Universiti Saskatchewan, Kanada, yang bernama Christopher Scott.

Caligynephobia, Penyakit Yang Takut Sama Wanita Yang Cantik

Posted: 09 Sep 2012 09:15 PM PDTWanita memang makhluk yang indah dan mempesona. Hampir setiap orang suka memperhatikan wanita yang cantik. Tapi tidak bagi penderita caligynephobia, paras wanita yang cantik justru membuatnya ketakutan alias fobia. Menurut American Psychological Association, fobia adalah salah satu gangguan mental yang paling umum, yang mempengaruhi lebih dari 11 peratus lelaki dan wanita. Tapi mungkin tidak banyak orang yang tahu bahawa ada orang yang fobia dengan wanita berparas cantik, yang dikenal dengan caligynephobia atau
venustraphobia.

Seperti ketakutan atau fobia lainnya, caligynephobia diciptakan oleh fikiran bawah edar sebagai mekanisme perlindungan. Hal ini mungkin disebabkan oleh peristiwa masa lalu yang menghubungkan wanita cantik dengan trauma emosional.

Fobia wanita cantik ini juga bisa dipicu oleh berbagai peristiwa selain trauma pribadi, seperti kejadian di film dan televisi atau melihat pengalaman orang lain yang berhubungan dengan wanita cantik.

Orang dengan caligynephobia akan menganggap wanita berparas cantik sebagai makhluk yang sangat berbahaya. Orang dengan kelainan ini akan sangat panik bila bertemu dengan wanita cantik.

Seperti dilansir dari Ehow, gejala lain yang dialami penderita caligynephobia saat melihat wanita cantik baik langsung mahupun di televisyen, foto atau video adalah:
- Sesak nafas, nafas menjadi cepat dan pendek
- Detik jantung tidak teratur
- Berkeringat dingin
- Mual
- Ketakutan secara menyeluruh

Meskipun gejala-gejala ini berbeza antara sesama penderita caligynephobia, tapi efeknya jelas akan membuat penderita tidak dapat berkonsentrasi dan kinerja menurun bila berada di dekat wanita cantik.

Fobia ini tidak hanya terjadi bila berhadapan langsung dengan wanita cantik, tapi juga boleh terjadi bila si penderita melihat wanita cantik di televiyeni, foto atau video.

Sekitar 6 peratus penderita mengaku mengalami masalah yang cukup signifikan. Tapi belum ada ubat yang pernah dikembangkan secara khusus untuk mengobati fobia wanita cantik, ubat-ubatan yang ada hanya mampu menekan ketakutan untuk sementara waktu.

Budaya Aneh Dan Menyakiti yang tidak biasa Kita Temui

Posted: 09 Sep 2012 09:00 PM PDT


Tatto Seluruh Tubuh
Ini semua adalah yang dilakukan orang atau suku tertentu untuk dapat dikatakan cantik menurut versi mereka sendiri.

http://www.terungkap.net/2012/02/budaya-budaya-aneh-yang-tidak-biasa.html

http://www.terungkap.net/2012/02/budaya-budaya-aneh-yang-tidak-biasa.html

Walaupun, untuk mengejar predikat cantik itu, seseorang harus rela merasakan sakit yang amat sangat. Gambar diatas adalah tatto full bodi, sehingga orang yang mentato seluruh tubuhnya, akan kelihatan berpakaian lengkap, biarpun ia telanjang bulat. Cantik yang aneh..

Gigi Buaya
http://www.terungkap.net/2012/02/budaya-budaya-aneh-yang-tidak-biasa.html

Di New Guinea, seseorang dikatakan dewasa dan modis, bila sudah mempunyai tato gigi buaya. Mereka menggambar motif atau symbol di tubuh dengan menggunakan gigi buaya. Jika luka-lukanya sudah sembuh, maka ia akan mendapatkan gambar timbul di punggungnya. Uh..sakitt

Muka Penuh Luka
http://www.terungkap.net/2012/02/budaya-budaya-aneh-yang-tidak-biasa.html

Orang Afrika barat membuat luka dimuka agar diakui. entah luka itu di buat dengan cara apa, dan bagaimana rasanya. Namun yang jelas itu lebih murah daripada perawatan rutin tiap hari.

Kakinya Dikurangi
http://www.terungkap.net/2012/02/budaya-budaya-aneh-yang-tidak-biasa.html

Sejak kecil, gadis-gadis di China sudah melakukan pemotongan kaki mengerikan ini. Lihatlah lukanya. Ini dilakukan agar kakinya bisa kecil sehingga muat di sepatu kecil khas china. Semakin kecil ukuran sepatunya, semakin cantiklah ia..

Penajaman gigi
http://www.terungkap.net/2012/02/budaya-budaya-aneh-yang-tidak-biasa.html

Jika gigi kita kena sesuatu yang keras saja sakit, apalagi jika harus dibuat runcing seperti gambar ini. Terbayangkah rasanya? Banyak kebudayaan di dunia menganut kecantikan gigi runcing ini. Jika sudah memasuki usia dewasa, giginya harus diruncingkan dengan cara diasah. Seseorang boleh pengsan saat melakukannya.

Lidah Bercabang
http://www.terungkap.net/2012/02/budaya-budaya-aneh-yang-tidak-biasa.html

Sebenarnya idenya adalah lidah reptilia, sehingga lidah manusia harus diiris di tengah untuk boleh menyamainya. Ia harus menanggung resiko infeksi dan susah makan ketika melakukannya. Dan hasilnya..lidah yang konyol..

Korset Ketat
http://www.terungkap.net/2012/02/budaya-budaya-aneh-yang-tidak-biasa.html

Gadis bangsawan eropah zaman dahulu, melakukan kegiatan menyakitkan ini setiap harinya. Tali korsetnya di tarik sekuat mungkin agar badannya tampak langsing dan cantik. Resiko sesak nafas dan tulang sakit adalah konsekuensinya. Namun ini dianggap lebih efektif dari pada harus berdiet untuk mempertahankan bentuk tubuh.

Gelang leher
http://www.terungkap.net/2012/02/budaya-budaya-aneh-yang-tidak-biasa.html

Padaung, terletak di pegunungan Burma sampai Thailand, mempunyai kebiasaan unik ini. Mereka memasang gelang di leher wanitanya. Semakin banyak gelang dan semakin panjang lehernya, maka semakin cnatiklah ia. Rasa sakit yang luar biasa harus di rasakan selama bertahun-tahun. Resiko patah leher dan mati menanti. Jika gelang sudah dipasang, adalah anti untuk melepasnya. Karena jika dilepas semuanya, beberapa menit kemudian lehernya patah.

Bibir Piring
http://www.terungkap.net/2012/02/budaya-budaya-aneh-yang-tidak-biasa.html

Ini yang menurut saya paling aneh..sungguh tidak nyaman memiliki bibir seperti ini. Namun orang Ethiopia menganggap ini adalah cantik...Sungguh cantik yang aneh.

Jom lihat Rumah Cristiano Ronaldo

Posted: 09 Sep 2012 08:45 PM PDT


Bintang Club Real Madrid mempunyai rumah yang cukup indah.Bayangkankalau kita mempunyai rumah sebesar  dan semewah ini

 
Cantik rumahnya


Halamanya luas


Dalamannya indah


bilik  untuk anak


garaj untuk keretanya


pintunya


ruang keluarga


bilik tidur utama


Rumahnya Dari belakang

Gambar Restoran Mcdonald's Pertama Di Dunia

Posted: 09 Sep 2012 08:30 PM PDTRestoran pertama dibuka pada tahun 1940 oleh dua beradik iaitu Richard dan Mauraice McDonald di 1398 North E Street, West 14th Street sekitar San Bernardino, California. Pada mulanya nama restoran ini adalah "McDonald's Famous Barbeque" dan mempunyai lebih 40 menu makanan BBQ.

Akan tetapi pada tahun 1948, mereka menyingkirkan beberapa menu kerana mereka mendapati keuntungan kebanyakkannya datang dari hamburger. Beberapa tahun kemudian, french fries dan Coca-cola. Jom kita lihat gambar keadaan restoran tersebut.

Pesakit tewas kerana doktor pergi makan tengahari

Posted: 09 Sep 2012 08:15 PM PDT


Ilustrasi Operasi 


Akibat kekurangan oksigen, pesakit lelaki itu mengalami kerosakan otak parah dan akhirnya meninggal seminggu kemudian.

Seorang lelaki Sweden diketahui meningal dunia setelah dirinya menjalani operasi pengangkatan tumor di sebuah rumah sakit di kawasan Lidkoping, Sweden.

Seperti dilaporkan surat khabar The Local, saat dirinya tengah menjalani prosedur perawatan di meja operasi, seorang dokter anestesi dan perawatnya dikatakan pergi meninggalkannya untuk makan tengahari.

Doktor yang menangani lelaki berusia 72 tahun itu, diketahui berada dalam penanganan anestesi pada pukul 10 pagi.

Menurut The Local, dokter anestesi kemudian meninggalkannya pada siang hari untuk makan , yang kemudian diikuti oleh ketua perawat anestesi lima belas menit kemudian.

Sementara mereka pergi, tidak ada anestesi pengganti untuk mengambil alih perawatan. Seorang perawat anestesi lainnya kemudian dipanggil, namun dirinya tidak terbiasa dengan alat respirator yang menampel pada lelaki tersebut. 

Walhasil, dengan segera pesakit yang sudah tua itu mulai mengalami pendarahan dengan tekanan darahnya mulai turun.

Perawat pengganti yang putus asa itu, mencoba untuk menemukan anestesi yang menanganainya sampai pukul 1 siang, ketika kondisi pria itu telah kritis.

Dokter dan perawat yang baru kembali dari makan siang, menemukan bahwa alat respirator pria itu telah dimatikan dan menyebabkan pasien kekurangan oksigen selama delapan menit.

Mereka mencuba untuk menyedarkan pesakit, namun tidak berhasil. Kerana kekurangan oksigen, lelaki itu mengalami kerosakan otak parah dan akhirnya meninggal seminggu kemudian.

Insiden yang menimpa lelaki malang itu baru-baru ini dilaporkan kepada Dewan Nasional Kesihatan dan Kesejahteraan Sweden oleh putri pesakit  tersebut. Pihak Dewan sendiri telah mengeluarkan kritik tajam soal kebijakan rumah sakit dalam menangani pesakitnya.

sumber 

Bayi yang Lahir Dengan Setengah Jantung Berhasil Bertahan Hidup

Posted: 09 Sep 2012 08:00 PM PDT


Seorang bayi perempuan yang lahir dengan setengah jantung berhasil selamat, meskipun keadaan yang mengancam jiwa nya ini baru didiagnosis ketika dia mencapai usia empat bulan.
Scarlett Dougan lahir dengan Hypoplastic Right Heart Syndrome (HRHS), sebuah sindrom langka dimana sisi kanan jantungnya tidak berkembang sempurna, yang bererti tubuhnya tidak mampu mengepam cukup darah ke paru-paru.
Sekitar 600 bayi yang menderita keadaan ini lahir setiap tahun, namun hanya sedikit yang bertahan hidup, dan banyak yang ganya mamapu bertahan selama beberapa hari setelah lahir.
Namun Scarlett, dari Glasgow, mengalahkan semua kemungkinan itu dan bertahan hidup, meskipun keadaannya dideteksi terlamabat.
Biasanya bayi yang menderita HRHS dapat dideteksi oleh scan yang dilakukan pada ibu pada 22 minggu masa kehamilan mereka.
Sang ibu, Nichola mulai curiga dan menyedari bahawa ada yang salah dengan bayi perempuannya itu setelah melihat perbedaan temperamen antara Scarlett dan kakaknya yang lebih tua 23 bulan, Nathanial.
"Nathanial adalah anak laki-laki yang ceria, semua orang tahu betapa bahagianya dia. Tapi Scarlett terlihat tidak bahagia dan berteriak sepanjang waktu." tutur Nichola.
Wanita berusia 28 tahun itu akhirnya membuat terobosan ketika berkonsultasi dengan seorang doktor tentang Scarlett yang sering menangis dan susah tidur di malam hari.
Setelah pemeriksaan cepat, Nichola disarankan untuk membawa putrinya ke rumah sakit anak Yorkhill di Glasgow.
Scarlett segera dibawa ke ruang perawatan intensif setelah hasil pemeriksaan rumah sakit menemukan bahwa putrinya hanya mempunyai setengah jantung.
Para doktor tidak boleh percaya bagaimana seorang anak boleh bertahan dengan keadaan ini selama empat setengah bulan.
Sejak saat itu, Scarlett telah menjalani dua operasi jantung di mana doktor menghabiskan berjam-jam mengalihkan arteri utama langsung ke paru-parunya untuk meningkatkan aliran oksigen.
Para doktor kini berharap dia akan menikmati masa kanak-kanak yang relatif normal, meskipun kemungkinan Scarlett akan perlu menjalani transplantasi jantung pada saat ia mencapai usia remaja.

Rumah Miley diceroboh ‘rakan’ tidak dikenali

Posted: 09 Sep 2012 07:45 PM PDT


LOS ANGELES: Polis menahan seorang lelaki yang menceroboh masuk ke kawasan rumah selebriti remaja terkenal, Miley Cyrus, bersenjata sebilah gunting.
Menurut sumber, pihak berkuasa dipanggil ke rumah Miley, 19, dan polis menemui seorang lelaki memanjat pagar kediaman berkenaan. Polis kemudian menahan Jason Luis Rivera, 40, kerana disyaki menceroboh kira-kira jam 4 pagi semalam.

Dia kemudian ditahan sebelum dibenarkan diikat jamin. Sumber berkata, polis mengancam menggunakan pistol pegun sebelum Rivera setuju menyerah diri. Saksi pula berkata, Rivera duduk di halaman rumah Miley dan enggan beredar walaupun diminta.


Dia mendakwa "kawan" kepada Miley. Ketika ditahan, Rivera mendakwa dia berkawan dengan penyanyi itu selama lima tahun. Dia dipercayai membawa wang, nota, kad pengenalan, gunting dan objek berbentuk jantung merah jambu digantung di lehernya. Miley tiada di rumah ketika itu. - TS

sumber : mymetro

Budak 9 tahun putus kaki kiri selepas terpijak bom

Posted: 09 Sep 2012 07:30 PM PDT


BANGKOK: Seorang kanak-kanak sembilan tahun kehilangan kaki kirinya dalam letupan bom ketika bermain dengan rakannya di daerah Rangae di Narathiwat pagi semalam.
Pegawai polis bertugas, Leftenan Santhiti Thongchan berkata, dia dimaklumkan mengenai insiden itu kira-kira jam 10.40 pagi.

Hasil siasatan mendapati, Muhamad Safik Late, 9, dan dua rakannya sedang berjalan dari Ban Bangoto di Jalan Tanyongmas-Dusongyo di Bango Sate, Rangae untuk membeli makanan ringan. Muhamad terpijak sebutir bom yang ditanam di permukaan jalan itu.


Kaki kirinya terputus dalam letupan itu tetapi dua rakannya tidak cedera.

Sebelum itu pada hari sama, dua lelaki ditembak mati di daerah Chanae, Narathiwat. - Bangkok Post


sumber : mymetro

Muat naik foto kurang sopan untuk ajar bekas kekasih

Posted: 09 Sep 2012 07:15 PM PDT


BANDAR SERI BEGAWAN: Satu kes "dendam asmara" timbul di mahkamah di mana seorang lelaki tempatan berusia 27 tahun mengaku bersalah memuat naik foto bekas teman wanitanya di rangkaian laman sosial Facebook selepas wanita itu memutuskan hubungan mereka.
Penganggur, Muhammad Syakirin Hamdani mengaku di depan Majistret Kanan Pangeran Masni Pangeran Bahar di mahkamah, dia memuat naik foto teman wanitanya memakai korset untuk "mengajarnya" kerana mengakhiri hubungan mereka. - Brunei Times

sumber : mymetro

13 kali hamil anak orang lain

Posted: 09 Sep 2012 07:00 PM PDT


LONDON: Dalam tempoh tujuh bulan lagi Carole Horlock akan bersalin dan bayi itu akan diserahkan kepada pasangan warga Itali tanpa perlu menunggu dia menggendongnya walaupun untuk seketika.
Dalam keadaan begitu, Carole tidak berasa apa-apa, malah gembira kerana sekali lagi dia berjaya membantu pasangan suami isteri yang tidak memiliki zuriat. Wanita Britain berusia 45 tahun itu menjadi ibu tumpang paling prolifik di dunia dan kini hamil untuk kali ke-13.

Kata Carole, pasangan yang tidak mempunyai anak dibantunya sangat menghargai pertolongan sedemikian.


"Anda boleh lihat kegembiraan di wajah pasangan terbabit sebaik saja menyentuh bayi mereka untuk kali pertama.

"Melihat kepada perasaan teruja dan penuh emosi itu mendorong saya menjadi ibu tumpang," katanya. Lahir di Stevenage, Carole mempunyai dua anak perempuan - kini berusia 22 dan 19 tahun - hasil hubungannya dengan dua lelaki berbeza. Kata Carole, dia mengetahui mengenai ibu tumpang itu selepas membaca satu rencana di akhbar pada 1995 ketika bekerja di kedai dobi.


"Walaupun berusia 20-an, saya menjadi ibu tunggal dan membesarkan dua anak perempuan."Saya faham bagaimana perasaan seorang ibu terhadap anaknya dan betapa sedih seorang wanita yang tiada zuriat.

"Saya tak mampu mengubah hidup sesiapa dengan bekerja di kedai dobi, tetapi jika menjadi ibu tumpang, ramai yang beroleh manfaat," katanya. Justeru, Carole menghubungi pertubuhan yang menguruskan perkhidmatan ibu tumpang seperti dipapar di akhbar. Setakat ini Carole melahirkan lapan bayi perempuan dan empat lelaki untuk pasangan bermasalah, termasuk sepasang kembar dua dan tiga. Biasanya Carole menerima bayaran antara �10,000 (RM49,787) dan �15,000 (RM74,681) daripada pasangan yang dibantunya. - DM


sumber : mymetro

Mayat reput berseluar dalam

Posted: 09 Sep 2012 06:45 PM PDT


KUALA KUBU BHARU: Misteri penemuan cebisan pakaian, kasut dan jam tangan yang hangus terbakar di Bukit Belata, Sungai Sabai, Kalumpang petang kelmarin terjawab apabila polis yang menjalankan pemeriksaan menemui satu 'kubur' di lereng bukit hutan itu.
Difahamkan, hasil penemuan kubur sedalam 60 sentimeter itu menyebabkan pasukan polis yang menjalankan siasatan menggalinya sebelum menemui satu mayat reput hanya berseluar dalam. 
Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Norel Azmi Yahya Affandi berkata, mayat terbabit dipercayai milik seorang lelaki berketinggian kira-kira 175 sentimeter dan dipercayai ditanam lebih seminggu lalu.

Norel berkata, penemuan tulang itu dimaklumkan oleh pemilik tanah berkenaan kira-kira jam 3 petang kelmarin ketika membersihkan kawasan tanahnya.


Menurutnya, pengadu memberitahu menemui dua tulang tangan yang timbul di permukaan tanah setelah dipercayai dikorek binatang buas.

sumber : mymetro

Kari selamat suami

Posted: 09 Sep 2012 06:30 PM PDT


IPOH: Seorang buruh parah dan nyaris putus telinga kiri selepas ditetak dengan parang oleh seorang jiran tidak berpuas hati dengan teguran mengenai anjing peliharaannya.
Dalam kejadian jam 9 malam kelmarin di Kampung Kobin, Menglembu, di sini, mangsa S Nagalingam, 41, parah dan dikejarkan ke wad kecemasan Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) selepas diserang dua suspek dipercayai jirannya. 
Sumber polis berkata, mangsa yang berehat di pekarangan rumahnya didatangi dua jiran berusia 30-an lalu bertengkar sebelum seorang suspek menyerang mangsa menggunakan parang.

"Mangsa yang tidak sempat menyelamatkan diri bermandi darah selepas diserang bertalu-talu suspek yang tidak berpuas hati dan naik berang dengan teguran mangsa."Dia cuba mengelak dan mendapat bantuan ketika diserang suspek, namun tidak terdaya kerana cedera teruk," katanya.


sumber : mymetro

Bocor skandal apabila mabuk

Posted: 09 Sep 2012 06:15 PM PDT


MIRI: Perbualan dua rakan sambil minum arak di sebuah rumah sewa di Riam di sini, kelmarin, berakhir tragedi berdarah apabila seorang daripada mereka menerima lebih lima jahitan di kepala akibat ditetak dengan kapak.
Kejadian jam 10.30 malam itu dikatakan berlaku apabila seorang daripada mereka secara tidak sengaja mendedahkan dia menjalin hubungan dengan isteri rakannya itu.
Menurut sumber, sebelum kejadian, mangsa, seorang buruh binaan berusia 40-an, menjemput rakan sekerjanya ke rumah sewanya untuk minum bersama.

"Suspek yang juga berusia 40-an itu tiba di rumah rakannya itu seawal jam 9 malam, namun sejam selepas sesi meneguk arak, berlaku pertengkaran antara mereka apabila suspek secara tidak sengaja mendedahkan dia menjalin hubungan dengan isteri mangsa," katanya.Sumber itu berkata, pada mulanya hanya berlaku pertengkaran mulut antara mangsa dan suspek, tetapi mangsa yang berang dengan pendedahan itu, memukul suspek.sumber : mymetro

Ali memang setan

Posted: 09 Sep 2012 06:00 PM PDT


JOHOR BAHRU: Tertipu dengan dakyah karut bomoh yang kononnya boleh meramal kematian dan menebus dosa, seorang lelaki dan keluarganya membuat pinjaman bank untuk membayar wang pengeras sebanyak RM12,000.
Lebih mengaibkan, mangsa yang mahu dikenali sebagai Jamil, 25, berkata, ibarat dipukau, dia dan ibu bapa turut membenarkan adik perempuannya tinggal bersama bomoh itu selama seminggu. 
Katanya, dia terpengaruh mendapat khidmat bomoh yang dikenali sebagai Ali, 40-an, selepas lelaki itu mengakui dirinya ustaz dan menjalankan rawatan secara tradisional mengikut cara Islam.

"Saya bersama ibu, ayah dan adik perempuan berusia 20 tahun berjumpa bomoh itu bagi merawat ibu yang menghidap penyakit lemah badan dan kemurungan," katanya ketika ditemui.


Dia berkata, bomoh itu mendakwa boleh mengubat secara ghaib, termasuk berhubung terus dengan Allah menerusi jin yang menurun dalam badan pembantu peribadinya.

sumber : mymetro

3 beradik dicekup

Posted: 09 Sep 2012 05:45 PM PDT


KULIM: Tiga beradik berusia 20-an ditahan sepasukan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulim di sebuah rumah di Kampung Batu Lapan, Sungai Kob, di sini, kelmarin, kerana dipercayai terbabit dalam pengedaran dan penagihan dadah.
Ketua Polis Daerah, Superintendan Ghuzlan Salleh berkata, hasil siasatan, polis menemui dua bungkus daun ketum yang masih belum diproses serta beberapa peralatan menyuntik dadah.

Katanya, dalam serbuan jam 12 tengah hari itu, polis terpaksa menunggu lebih 10 minit sebelum pintu dibuka salah seorang suspek.


"Selepas siasatan dijalankan, polis menemui seorang suspek sedang menyorok di belakang pintu bilik air di dalam rumah berkenaan," katanya.

Menurutnya, semua suspek di bawa ke IPD Kulim untuk siasatan lanjut dan didapati positif dadah jenis ganja dan heroin.


"Salah seorang suspek dikehendaki polis dan kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya manakala yang lain disiasat mengikut Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya," katanya.


sumber : mymetro

Inilah kilang buat spark plug di China

Posted: 09 Sep 2012 05:30 PM PDT
Bukti kenapa barang buatan China murah.....


Inilah Baju Renang Seksi yang Dilarang Basah

Posted: 09 Sep 2012 05:15 PM PDT

Dengan potongan mini dan warna menarik, design baju renang terbaru dari Herve Leger memang layak ditunggu. Namun pakaian renang ini  dilarang untuk basah. Kenapa?

Dengan harga sekitar US1050 , pembeli baju renang ini dilarang untuk terkena air kerana menggunakan bahan yang rosak jika terkena dengan air di kolam renang.

Satu peringatan tertulis di web perusahaan, "Untuk mendapatkan hasil terbaik dari pakaian renang Herve Leger, kami menyarankan anda untuk tidak menggunakannya di dalam air."

Meskipun terdengar mencurigakan, bahan pakaian renang itu terbuat dari poliester, nilon dan spandex sehingga memungkinkan untuk dicuci dengan mesin. Pakaian itu berdesign belahan dada yang rendah, tali di belakang leher dan ornamen resleting.

 Meskipun begitu, Herver Leger optimistis pakaian ini dapat terjual di kalangan orang kaya yang rela untuk membuang wang demi kepuasan.

Tahun lalu, label pakaian Rodarte melancarkan sarung kaki berharga US$500 yang tidak boleh dicuci. Selain itu, pembuat kasut mahal Christian Louboutin mempamerkan kasut dengan tumit setinggi 8 inci yang diperkirakan tidak mungkin dipakai manusia

Aduh..sakitnya

Posted: 09 Sep 2012 05:00 PM PDT


[Hot pic] Cara baru nyalakan api rokok

Posted: 09 Sep 2012 04:45 PM PDT

9e1543e545e9cpoj1.jpg1

a7553a3097urk17h1.jpg1
Ini gerenti terbakar…

Salah jangkaan

Posted: 09 Sep 2012 04:30 PM PDT
LETAK MAKLUMAT IKLAN
Kesian dia...sakit gila tu ..silap-silap boleh patah hidung

Anda rasa anda boleh buat macam pak cik ini?

Posted: 09 Sep 2012 04:15 PM PDT

mengangkat batu-bata menaiki tangga..
berat memang berat...kalau aku tak sanggup...

Wow..Pemuda ini cipta kode software di usia 12 tahun

Posted: 09 Sep 2012 04:00 PM PDT

SETH Priebatsch, sebuah nama yang memang belum terkenal seperti Mark Zuckerberg si pemilik Facebook. Namun di usia 12 tahun, Priebatsch  telah mengembangkan kode perangkat lunak (software) di Russia.Dalam wawancara dengan CNN, Priebatsch  telah mengembangkan aplikasi yang diberi nama SCVGNR, semacam kode geek  untuk berburu pemulung. Lewat aplikasinya itu, dia ingin mengubah dunia nyata menjadi sebuah dunia permainan video. Lewat aplikasinya itu, Priebatsch  mendorong masyarakat melakukan tantangan mobile lewat aplikasi tersebut. Dia pun menerangkan bagaimana sebuah permainan mekanik boleh membuat orang merasa lebih baik dalam menjalankan kehidupan.


Ketika hadir sebagai pembicara di acara teknologi tahunan di Austin, Texas, dia mengemukakan mengapa orang cenderung kurang dinamik dalam menjalankan aplikasi-aplikasi yang tersedia di perangkat.

"Sekarang kita sudah sangat dekat dengan website dan jejaring sosial seperti Facebook dan MySpace. Di masa mendatang, teknologi akan bekerja untuk membangun lapisan permainan di atas dunia nyata," kata Priebatsch memprediksi.

Pemuda yang kini genap 21 tahun ini menjelaskan tentangaplikasi SCVGNR. Aplikasi ini dibangun untuk menjadikan sebuah permainan game bersama. Dengan kata lain, dalam sebuah wilayah terbangun sebuah koneksi game memakai aplikasi SCVGNR, yang kemudian para pemain saling berinteraksi.

Inilah yang disebut sebagai lapisan permainan di atas dunia nyata. Pendiri perusahaan Postcard Tech yang khusus menjual CD-ROM tentang wisata, yakin  teknologi akan menjadi lebih baik dalam melengkapi kehidupan manusia.

Sebagai pengusaha muda Priebatsch berpesan agar anak muda sudah harus dekat dengan teknologi saat duduk di bangku sekolah menengah. "Jangan sampai menyesal ketika di bangku sekolah menengah Anda tidak paham teknologi," ujar pegusaha muda ini.

Sumber :http://www.mediaindonesia.com/

Nama apa sesuai yang nak diberikan pada kenderaan ini?

Posted: 09 Sep 2012 10:30 AM PDT

kendaraan-aneh-dari-china

Apa punya 'tur' ini murid,cikgu mengajar didepan dia main game

Posted: 09 Sep 2012 10:15 AM PDT