Adsense

Khamis, 8 September 2011

Utusan Online - Hiburan

Utusan Online - Hiburan


Diana, Sharnaaz, Remy hidupkan Azazil

Posted:

Diana, Sharnaaz, Remy hidupkan Azazil

Diana, Sharnaaz, Remy hidupkan Azazil

Oleh ABD. AZIZ ITAR
aziz.itar@utusan.com.my
Gambar ABDUL RAZAK LATIF


SALAH satu adegan pertarungan membabitkan watak Kamal (kanan) dan Atan dalam filem Azazil.


TIDAK banyak filem Melayu yang berteraskan cerita-cerita mitos dan sejarah yang dihasilkan dalam industri perfileman tempatan sejak dari dulu hingga kini.

Antara sebabnya kerana kos tinggi bagi membina set penggambaran yang menggambarkan suasana zaman silam dan prob khas untuk digunakan oleh watak-watak yang ditonjolkan.

Selain itu, komitmen yang membabitkan para pelakonnya dalam menghidupkan watak masing-masing dalam suasana penggambaran yang panjang serta mencabar turut menjadi penyumbang kepada faktor tersebut.

Bagaimanapun, bagi Diana Danielle, Sharnaaz Ahmad serta Remy Ishak mereka tiada masalah memberi komitmen jitu bagi menghidupkan filem berjudul Azazil dalam genre mitos dan aksi itu.

Menurut Diana, dia sentiasa cuba menyahut apa juga cabaran termasuklah dengan mengenakan pelbagai kostum yang berlatarbelakangkan tahun 1940-an yang agak asing baginya dalam filem arahan Kabir Bhatia itu.

"Sebagai pelakon, saya akan sentiasa memberi komitmen padu termasuklah dalam filem ini. Antaranya mengenakan pelbagai kostum atau pakaian lama yang agak lusuh dan kurang selesa kerana mahu menyesuaikannya dengan filem ini.

"Malah, saya juga tiada masalah menjalani penggambaran filem ini meskipun kebanyakkannya diadakan dalam hutan," katanya sewaktu ditemui di lokasi penggambaran Azazil di Hulu Yam, Selangor baru-baru ini.

Jelas anak kacukan Melayu dan Inggeris itu, dia sudah biasa berlakon dalam pelbagai situasi termasuklah dalam filem-filem lama seperti Hanyut yang turut berlatarbelakangkan era sebelum negara merdeka.

Tambah Diana, dia bukan setakat memberi komitmen yang baik dalam mengharungi apa juga jenis latar penggambaran filem lakonannya, tetapi turut menganggapnya sebagai suatu pengalaman baru.

"Saya tiada masalah berlakon dalam filem Azazil. Ini kerana, sebelum ini saya juga telah menghabiskan penggambaran filem Hanyut di mana cabarannya hampir sama seperti watak Aishah lakonan saya dalam Azazil.

"Dalam Hanyut saya turut melakonkan watak gadis Melayu yang hidup pada zaman penjajah di Tanah Melayu. Kebanyakan babak saya dalam filem itu juga di hutan," ujarnya.

Azazil memaparkan kisah di sebuah perkampungan di pedalaman di Tanah Melayu sewaktu era penjajahan tentera Jepun pada tahun 1940-an. Suasana peperangan itu tambah mendebarkan apabila kampung itu digemparkan dengan kehadiran satu makhluk ganas.

Daripada gambaran itu dapat dibayangkan set prob bukan sahaja memainkan peranan penting tetapi ia juga menagih penghayatan para pelakon bagi menghidupkan watak masing-masing.

Sharnaaz Ahmad yang melakonkan watak Atan dalam filem pertama genre seram dan mitos arahan Kabir Bhatia itu turut tidak menafikan cabarannya, apatah lagi difahamkan penggambaran Azazil banyak dijalankan pada waktu malam.

"Apabila mendapat tawaran berlakon filem ini April lalu saya terus menerimanya. Ini kerana, daripada skripnya lagi saya sudah dapat menggambarkan cabaran serta tarikan filem ini.

"Selain itu, saya pula memang teringin berlakon di bawah arahan Kabir Bhatia. Sama seperti Diana, saya juga tiada masalah untuk berlakon dalam filem genre seram. Sebelum ini pun saya pernah berlakon dalam banyak drama aksi dan seram.

"Saya pernah berlakon dalam telemovie seram berjudul Penanggal arahan Michael Ang tahun lalu. Cuma bezanya dalam Azazil ia memerlukan saya bersilat dan lebih banyak adegan pertarungan. Jadi, cabarannya lebih dalam lakonan terbaru saya ini," ujarnya.

Sementara itu, Remy Ishak yang melakonkan watak Kamal dalam filem terbitan Grand Brilliance itu juga teruja berlakon di bawah arahan pengarah berasal dari India.

"Saya mula terbabit dalam bidang lakonan menerusi filem Anak Halal pada tahun 2007 arahan Osman Ali. Filem itu penuh dengan aksi lasak dan begitu juga dengan watak Kamal dalam Azazil. Cuma bezanya Azazil berlatarbelakangkan zaman lampau," jelasnya.

Gabungan Diana, Remy dan Sharnaaz dalam Azazil yang menelan kos mencecah RM1.4 juta dijangka mampu menghidupkan filem itu serta menarik para penonton ke pawagam.

Kolaborasi Dafi dengan muka baru

Posted:

Kolaborasi Dafi dengan muka baru

Kolaborasi Dafi dengan muka baru

Oleh NUR AZHARI ZAINOODDIN
Gambar NOOR AZLINA JAAFAR


DAFI mahukan album yang bakal dilahirkan nanti memuaskan peminatnya.


DALAM keterujaan untuk menghasilkan album terbaru, penyanyi muda Gadaffi Ismail Sabri atau nama pentasnya Dafi lebih terbuka untuk berkerjasama dengan muka-muka baru yang belum pernah berkolaborasi dengannya.

Baginya, dia mahu mendapatkan idea-idea baru yang boleh memberikan kelainan dalam albumnya itu nanti.

Tambah Dafi, impiannya untuk melahirkan sebuah album demi mengubati rindu peminatnya.

"Saya mahukan yang terbaik. Sebab itu kalau boleh untuk album ini saya mahu bekerjasama dengan mereka yang belum pernah lagi bekerjasama dengan saya.

"Bagi saya apabila kita bekerja dengan orang yang belum pernah bekerjasama dengan kita itu akan memberikan suatu kelainan.

"Maklumlah kita perlu mengenali diri masing-masing terlebih dahulu dan itu akan membuatkan seseorang itu lebih berhati-hati dalam mencari keserasian untuk melakukan yang terbaik," kata Dafi ketika ditemui pada majlis berbuka puasa bersama Kelab Peminat Dafi, baru-baru ini.

Bagaimanapun, ujar teraju teater muzikal Kenangan Mengusik Jiwa itu, biarpun mahu mencari muka-muka baru, dia juga berharat untuk muncul dengan mereka yang pernah bekerja dengannya sebelum ini.

"Ada beberapa nama yang saya ingin berkolaborasi lagi dengan mereka dan itu semua bergantung kepada persetujuan nanti.

"Lagipun kini masih lagi dalam proses untuk mencari material yang menepati cita rasa saya.

"Saya mahu material yang akan dimuatkan dalam album itu nanti bertepatan dengan konsep yang saya inginkan.

"Jika semuanya berjalan lancar, kemungkinan hujung tahun ini semuanya akan selesai dan album terbaru saya akan berada di pasaran sekitar awal tahun hadapan," jelasnya.

Kata Dafi lagi, dia mengambil masa yang lama untuk menyiapkan album berkenaan adalah demi mencari kelainan dalam memuaskan hati para peminat.

"Saya mahukan yang terbaik agar peminat tidak kecewa," ujarnya lagi.

Kesempatan bertemu dengan Dafi tidak dilepaskan Hits untuk bertanya berkenaan dengan cerita Aidilfitrinya.

Cerita Dafi, rutin lebaran Aidilfitrinya sedikit berubah sejak ayahnya menjadi salah seorang menteri kabinet.

Ujarnya, jika dahulu setiap kali lebaran, dia dan keluarganya akan pulang ke kampung sama seperti kebanyakan insan lain, kini rutin itu sedikit berbeza.

"Sejak ayah menjadi menteri, kami sekeluarga akan menyambut hari raya bersama dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak terlebih dahulu.

"Selepas menunaikan solat Aidilfitri, kami sekeluarga akan terus ke rumah PM dan selepas itu barulah pulang ke kampung untuk berhari raya bersama dengan sanak-saudara.

"Jadinya jadual pulang ke kampung sudah berubah di mana kami pulang ke kampung pada tengah hari 1 Syawal.

"Seperti tahun ini, selepas pulang dari rumah PM kami sekeluarga terus menuju ke Cheras untuk beraya di rumah nenek sebelah ibu saya," bicara Dafi berkongsi pengalaman rayanya.

Selain itu, jelas Dafi, untuk memeriahkan lagi sambutan lebarannya tahun ini, dia akan mengadakan rumah terbuka pada penghujung Syawal nanti.

"Insya-Allah kalau mengikut perancangan rumah terbuka itu adakan 30 September ini, cuma tempatnya masih belum ditentukan.

"Dengan mengadakan rumah terbuka seperti yang dirancangkan itu, ia merupakan landasan terbaik untuk saya mendekati para peminat," ujarnya yang akan tampil dengan single terbaru bulan hadapan.