Adsense

Khamis, 21 Julai 2011

borak kosong

borak kosong


Shun Shun, Anjing Ada Empat Cuping Telinga

Posted: 21 Jul 2011 09:00 PM PDT


WULUGI - Seekor anjing bertelinga empat bernama Shun Shun, ditemukan di China.

Sang pemilik, Peng Qiang, dari Wulumuqi, Provinsi Xinjiang, berkata bahawa anjing itu diberikan kepadanya oleh seorang teman setahun yang lalu.

"Awalnya kami tidak melihat perbezaan sampai enam bulan lalu ketika sepasang telinga mulai tumbuh di belakang telinga aslinya," ungkap Peng, sebagaimana Okezone kutip dari Orange, Khamis (21/7/2011).

Keluarga Peng awalnya pun tidak menyedari adanya keunikan dari Shun Shun. Namun seiring berjalannya waktu, telinga ekstra yang dimiliki Shun Shun lambat laun mulai tumbuh lagi dan lagi.
Bahkan kini panjang telinga ekstra Shun Shun melebihi panjang telinga asli, yakni mencapai 10cm panjangnya.

Peng mengatakan Shun Shun suka makan dengan keluarganya dan makanan favoritnya adalah tomata dan tembikai.(rhs)

Ibu mati selepas anak terlanggar ketika ajar undur kereta

Posted: 21 Jul 2011 08:00 PM PDT


LONDON: Seorang ibu beranak tiga mati selepas anak perempuan wanita itu terlanggarnya ketika dia mengajar anaknya mengundurkan kereta memasuki parkir, semalam.

Sue Duke, 41, dirempuh kereta Ford Ka dipandu anaknya, Lauren yang berusia 17 tahun.


Tubuhnya tersepit di antara kereta anaknya itu dengan sebuah kereta lain.


Sue yang bekerja sebagai pelayan bar dikatakan memberi tunjuk ajar kepada Lauren supaya memasukkan keretanya ke dalam tempat letak kenderaan sebelum kereta itu secara tiba-tiba meluru ke belakang.


Abang ipar Sue, Malcolm Mitchell berkata, kemalangan yang berlaku di Rochester, Kent itu berpunca daripada kesilapan tragik dilakukan Lauren, remaja lepasan sekolah.


Mitchell berkata: "Lauren sedang berlatih mengundurkan kereta. Kami yakin Susan keluar untuk memberi tunjuk ajar kepadanya. "Lauren pasti keliru antara pedal brek dan pedal minyak dan menekan pedal yang salah." Seorang saksi yang enggan dikenali berkata: "Pada mulanya, kami tidak sedar Sue dilanggar, kami hanya melihat kerosakan kereta itu.Kemudian kami nampak Sue terbaring di jalan. Dia dilanggar di kepala, terdapat darah di merata tempat. Ia adalah satu tragedi. "Kami cuba membantu dan menenangkannya sebelum ambulans tiba ke tempat kejadian.


"Remaja perempuan itu bagaikan histeria, dia menjerit dan menangis. Kami cuba menenangkannya tetapi dia sangat sedih. Lauren bersama bapanya, Wayne, 44, serta adik-beradinya yang lain berada di sisi Sue di hospital di London sebelum dia meninggal dunia, semalam.

sumber : myMetro

Gempak...Kereta dipenuhi gambar bintang bola sepak

Posted: 21 Jul 2011 07:00 PM PDT


BIRMINGHAM - Satu kumpulan peminat bola sepak menyertai satu perlumbaan kereta sejauh 3,379 kilometer tetapi kenderaan mereka dipenuhi dengan pelekat yang memaparkan wajah pemain bola sepak, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Kumpulan pemain tersebut, Ryan Dugmore, 23, Kelvin Misra, 22, Liam Bull, 22, dan Jack Orton, 23, dari utara Birmingham akan menyertai perlumbaan selama enam hari itu untuk tujuan amal.

Pelekat sebanyak 5,000 keping itu mengandungi wajah-wajah pemain bola sepak Liga Perdana Inggeris.

Kumpulan peminat bola sepak itu merancang untuk menyapu pelekat itu dengan lakuer bagi memastikan ia kalis air.

Perlumbaan itu akan bermula dari Birmingham, Britain ke Bolougne, Perancis dan menuju ke Itali menerusi Turin sebelum kembali ke Paris.

Pertandingan itu unik kerana kereta yang dinaiki mereka perlu berharga kurang £200 (RM967.99).

Kereta yang dinaiki mereka itu model Ford Escort yang berusia 12 tahun tetapi ia kini memerlukan pembaikan di bahagian alat suspensi. - Agensi

sumber : kosmo online

Hebat..sekolah ni ada 44 bahasa yang dipertuturkan

Posted: 21 Jul 2011 06:00 PM PDT

LONDON: Bagi seorang kanak-kanak yang bersemangat untuk mempelajari bahasa, anda boleh katakan ia adalah persekitaran pembelajaran yang sesuai.

Sebuah sekolah rendah di Surrey percaya mencatat rekod bilangan terbesar bahasa asing dipertuturkan - sebanyak 44 bahasa dituturkan oleh muridnya. Senarai itu termasuk bahasa Afrika, Aramia, Tagalog, Ga, Kikuyu, Kissi, Kannada, Telegu, Yoruba dan Zulu. Semua bahasa daripada tujuh benua kecuali Antartika dituturkan di sekolah itu.


Daripada 477 murid yang mendaftar di Sekolah St Matthew di Redhill, 178 tidak menuturkan bahasa Inggeris sebagai bahasa ibunda.


Guru Besar Janet Lightfoot berkata: "Kebanyakan orang melihat keadaan ini sebagai satu kesukaran tetapi kami meraikan kelainan kami. "Ia menjadikan sekolah ini pelbagai dan istimewa." Kepelbagaian bahasa di sekolah itu menyebabkan kakitangan dilarang menggunakan slanga seperti 'mufti' atau 'inset' kerana mungkin akan mengelirukan murid.


Janet menambah: "Kami perlu berhati-hati dengan perkataan yang tidak biasa digunakan kanak-kanak, seperti 'hari mufti' dan hari inset' dengan menggelarnya 'hari tanpa uniform' dan 'hari latihan guru'.


Sekolah yang dibiayai Church of England berusia 40 tahun itu selalu mendidik sejumlah besar kanak-kanak bukan Inggeris.Mereka yang tidak bertutur bahasa Inggeris diberi rakan berbahasa Inggeris dan tumpuan secara individu.


Bagaimanapun, kemasukan murid yang tidak bertutur bahasa Inggeris mendorong kepada kejatuhan standard pelajaran di sekolah berkenaan, menurut Pejabat Standard Pendidikan, Perkhidmatan dan Kemahiran Kanak-Kanak (Ofsted).

sumber : myMetro

Foto Askar Denmark Pengsan ketika akan menyambut Ratu

Posted: 21 Jul 2011 05:00 PM PDTTentera kerajaan ini jatuh sehingga mukanya tersembam ke lantai, dia jatuh ketika upacara penyambutan makan malam yang diselenggarakan oleh Ratu denmark.

Malam sebelumnya ia berjaga menunggu kedatangan Princess Mary dan para politisk lain di istana Chirtianborg di Copenhagen.

Mungkin itu yang menyebabkan ia keletihan sampai pengsan.Akhirnya askar itu diangkat sebelum para undangan datang ke acara makan malam tersebut...

Video..chimpanze guna AK-47 BIKIN GEMPAK

Posted: 21 Jul 2011 04:37 PM PDT

Oops…Manequin “Manusia” Berbikini Diprotes

Posted: 21 Jul 2011 10:30 AM PDT


Liputan6.com, Milan: Anda tertarik melihat pakaian yang dikenakan sebuah manequin dalam ruang pameran kedai pakaian? Itu hal yang wajar. Di Itali, orang-orang yang lalu lalang melewati kedai pakaian ini pasti tidak akan ragu untuk melihat. Kerana patung pakaian ini adalah seorang wanita.

"Manequin hidup," itulah yang dikatakan para pengguna jalan di sekitar kedaitersebut. Model yang menjadi patung ini mengenakan bikini dan berdiri di dalam kaca berlatar pantai buatan di sebuah kedai bernama The Coin di kawasan Milan, Itali.

Banyak terjadi pertentangan akan hal ini, persatuan buruh Itali pun menyatakan ketidaksetujuan mereka akan hal tersebut. "Patung versi manusia ini adalah hanya strategi bisnis yang tidak berbahaya," kata penjaga kedai tersebut.

"Kami dipersalahkan atas mencari keuntungan melalui eksploitasi tubuh manusia," ujar pemimpin kedaiThe Coin Stefano Beraldo kepada jurnalis. "Tetapi hal ini hanyalah bisnis, dan ini bukanlah penemuan kami, bahkan hal ini sudah pernah terjadi sebelumnya," tambahnya.

Protes pun datang dari perserikatan perdagangan utama Itali. Mereka memprotes penggunaan model hidup yang diperlihatkan di jendela kaca pameran. Pasalnya, itu juga akan berpengaruh terhadap kecerdasan para pelanggan.

Para manequin itu berpose dengan bikini dengan latar pantai buatan dan memperjuangkan hak mereka dengan membawa tulisan "walaupun menjadi model adalah pekerjaan".

Di balik itu Stefano pun mendapat dukungan dari para pengguna jalan yang tertarik akan penjualan produk pakaian musim panas yang menggunakan patung manusia itu.

Matteo Cuppeli 19 tahun, seorang model yang menjadi patung itu menceritakan perasaanya pada sebuah media. "Saya tidak melihat ada skandal di balik semua itu. Kami hanya melakukan pekerjaan sebagai alat untuk mengiklankan produk pakaian mereka."

Demi Suami, Nenek 61 Tahun Nekad Mencuri

Posted: 21 Jul 2011 09:50 AM PDT


MALANG- Seorang nenek warga kota Malang ditangkap warga setelah didapati mencuri dompet di sebuah pasar di Mojokerto, Jawa Timur. Pelaku nekad ini dilakukan untuk mencari biaya pengubatan suaminya yang sedang menderita stroke.

Siamah (61), warga Kelurahan Purwodadi Kecamatan Blimbing Kota Malang dibawa ke balai polis, Mojokerto, Rabu (20/7/2011). Dia ditangkap warga dan peniaga mencuri dompet di pasar Sedati Mojokerto.

Sebelum tertangkap nenek bercucu tiga ini telah mengambil dompet milik Marsini, penjual sayur di pasar setempat. Mangsa kemudian berteriak. Warga dan pedagang lain yang mendengar teriakan korban langsung mengejar pelaku.

Pelaku berhasil ditangkap dan diserahkan ke polis. Dari tangan pelaku, polis menemukan tiga dompet hasil curian.

Tersangka Siamah mengaku terpaksa mencuri kerana sudah bertahun-tahun suaminya sakit stroke dan tidak punya wang untuk membayar pengubatan.

Namun, polis tidak mempercayai keterangan korban dan menduga pelaku memanfaatkan keadaan korban yang sudah tua untuk melakukan kejahatannya. Bahkan pelaku diduga anggota sebuah sndiket.

Sumber :http://www.okezone.com/

Gadis Cantik Ketagihan Air Putih , Minum 9 Liter Sehari

Posted: 21 Jul 2011 08:35 AM PDT


Bermondsey, London, Air putih sangat penting bagi tubuh dan kebanyakan orang biasanya membutuhkan 8 gelas atau 2 liter air putih. Tapi seorang gadis di London mengaku ketagihan air putih hingga minum 9 liter sehari.

Air sangat penting untuk sebahagian besar reaksi kimia dalam sel tubuh. Air juga memungkinkan darah membawa nutrisi ke seluruh tubuh. Tubuh manusia kehilangan air setiap hari melalui pernafasan, berpeluh dan buang air, sehingga sangat penting untuk menggantinya.

NHS merekomendasikan minum air putih sekitar 1,2 liter setiap hari untuk tetap sihat. Tetapi minggu lalu, laporan di British Medical Journal menyatakan bahawa minum ketika tubuh tidak merasa haus dapat mengganggu konsetrasi.

Terlalu banyak air dapat lebih mengarah pada keadaan yang jarang terjadi namun berpotensi fatal yang disebut hiponatremia. Hal ini biasanya terjadi pada orang yang mengalami ketagihan air putih atau sering disebut 'aquaholic'.

Salah satu aquaholic adalah Anna Butterworth (24 tahun) yang harus menghabiskan 30 euro seminggu untuk membeli air putih.

"Ketika saya tumbuh dewasa, kami selalu menyediakan sebotol air di meja makan dan kami semua tahu kami harus minum air untuk tetap sihat dan terhidrasi," jelas Anna Butterworth yang bekerja sebagai account executive di Bermondsey, tenggara London, seperti dilapor Thesun, Khamis (21/7/2011).

Anna mengatakan tentu saja ada perbedaan ketika orang hanya minum air putih sesekali dan minum air hingga 9 liter sehari, seperti yang ia alami sekarang.

"Ini tidak pernah menjadi keputusan sedar saya. Itu hanya kebiasaan saya, saya hanya minum bila pun saya mahu," jelas Anna.

Anna bercerita, ketika ia masih duduk di bangku sekolah ia pernah merasa sangat kecewa kerana tidak membawa botol minum. Ia harus meninggalkan kelas untuk pergi ke keran air (yang biasanya disediakan di tempat umum) untuk minum sepanjang waktu.

"Ketika saya mulai bekerja dan boleh memiliki botol besar di meja sepanjang waktu, saya merasa berada di syurga. Sebahagian besar di tempat kerja juga banyak minum, jadi saya tidak terlalu menonjol," ujarnya.

Ia mengaku juga minum teh herbal. kopi dan alkohol. Ketika harus pergi ke bar, ia akan minum 2 gelas besar air putih terlebih dahulu sebelum minum alkohol.

"Saya juga minum air putih ketika harus minum alkohol, ini akan membantu mengurangi mabuk," tegasnya.

Anna akan meminum apa saja air yang tersedia, tetapi jika diberi pilihan ia selalu akan memilih air mineral sparkling. Inilah yang membuatnya harus mengeluarkan cukup banyak wang hanya untuk air minum.

Kerana ketagihan air yang dimilikinya, Anna pernah berkonsultasi dan memeriksakan diri ke doktor. Ia khuatir menderita diabetes kerana keinginannya yang selalu minum air.

"Saya sudah memeriksakan diri ke doktor untuk diabetes, kerana saya merasa haus yang berlebihan. Tapi ternyata saya baik-baik saja. Saya tidak banyak melakukan olahraga dan makan cukup banyak. Tetapi asupan air membantu saya tetap langsing dan sihat," tutupnya.

Air putih memang diperlukan tubuh, tetapi bila meminumnya secara berlebihan boleh menyebabkan keracunan air (water intoxication). Keracunan air terjadi bila seseorang meminumi terlalu banyak air sehingga nutrisi lain di dalam tubuh menjadi terlarut yang mengakibatkan zat tersebut tidak boleh lagi melakukan tugasnya dengan baik.

Keracunan air juga mengakibatkan ketidakseimbangan elektrolit yang mempengaruhi konsentrasi ion natrium dan memicu terjadinya hiponatremia. Elektrolit adalah garam ion sederhana yang digunakan oleh sel untuk memindahkan cairan serta pesan saraf yang masuk dan keluar dari sel di seluruh tubuh. Tanpa elektrolit, maka tubuh tidak dapat berfungsi.

Pada kes keracunan air, keadaan hiponatremia yang ekstrim pada akhirnya dapat menyebabkan koma dan kematian. Jika boleh diketahui secara dini, maka pengubatan dengan memberikan cairan yang mengandung elektrolit IV boleh memberikan pemulihan lengkap. Tapi jika tidak ditangani, maka keadaan ini akan berakibat fatal.


Pelik...Ini Dia Terapi Kereta Api Berbahaya

Posted: 21 Jul 2011 07:45 AM PDT
Meskipun mungkin terlihat seperti mereka memprotes sesuatu atau aksi bunuh diri beramai-ramai yang mengerikan tetapi sebenarnya orang-orang Rawa Buaya benar-benar mencari untuk menyembuhkan penyakit mereka dengan meletakkan di atas rel kereta api.

Di negara-negara Barat, kebanyakan orang berfikir tingkat tinggi menyebabkan kanser energi elektrik, tetapi untuk penduduk Rawa Buaya, di Indonesia itu Jawa Barat,elektrik adalah ubat utama. Dari anak-anak untuk orang-orang tua, mereka semua berbaring di rel kereta api yang melewati pemukiman mereka, berharap energi elektrik dari mereka akan menyembuhkan penyakit masing-masing.

Apple Store pun ditiru di China

Posted: 21 Jul 2011 06:40 AM PDT
sumber : stomp.com.sg

China is definitely living up to its reputation of being the 'Land of Fakes'. STOMPer Appearl was amused to find that there is a fake Apple store in Kunming, China.

Commented the STOMPer:

"China is truly the land of fakes.

"From fake branded bags to watches and phones, they are really good at making counterfeit products.

"It's amazing how detailed they are. Even the store layout looks very much like what a real Apple store would look like. They even made the same shirts for the staff working at the store.

"I'm pretty sure I wouldn't even have known I was in a fake Apple store if I went there.

"Apparently, the differences are very subtle so most people probably wouldn't realise it's a fake store."

Mahasiswa Korea Berhasil Memenangkan Pertandingan Mereka Ferrari

Posted: 21 Jul 2011 05:35 AM PDT

Eternita, kereta ferrari rancangan tiga mahasiswa Hongik University, Seoul, berhasil membawa mereka memenangkan Ferrari World Design Contest 2011 dengan rekaan yang, seksi, mulus, dan futurisrik.

Kim Cheong Ju, Ahn Dre dan Lee Sahngseok membuat rekaan kereta ferrari impian mereka dengan teknologi dan material generasi terbaru. Menjadikan kereta tersebut menjadi sebuah mahakarya kereta ekstrim yang sempurna tidak hanya dari segi rekaan eksterior, namun dari segala aspek lainnya.

Mereka bertiga patut berbangga kerana karyanya berhasil menyingkirkan karya-karya rekaan lain yang berasal dari 49 universiti di pelusuk dunia.

Eternita,rekaan pilihan nombor satu para juri

Xezri, membawa Samir Sadhikov dari IED, Turin, Itali menjadi juara ke dua.

Karya Henry Cloke dan Qi Haitao dari London Royal College of Arts di atas menjadi juara ketiga.

Tempat kencing wanita yang direka seperti tempat kencing lelaki

Posted: 21 Jul 2011 04:45 AM PDT

Direka seperti toilet segera lelaki ini memberikan banyak keuntungan bagi para wanita kerana biaya pembuatannya lebih murah dan tidak terlalu perlu tempat besar untuk menyediakan WC umum untuk wanita.

Satu Pollee ini terdiri dari 4 urinal sekaligus dan itu bererti meningkatkan kapasiti wanita yang mahu buang air, ertinya perlu lagi berbaris panjang.

Yang masih menjadi persoalan saat ini bahagian luar untuk menutup privasi dan saat ini Ada 3 disain untuk membuat para wanita boleh buang Air kecil lebih tenang (tidak Ada yang ngintip).Oh iya, kami suka dengan tag mereka "Don't Worry, Pee Happy".

Teguk Minuman Keras, Mualaf Disebat

Posted: 21 Jul 2011 03:37 AM PDT


INILAH.COM, Sydney – Seorang mualaf di Australia disebat 40 kali oleh para pemuda Islam, setelah ditangkap meminum minuman beralkohol.

Lelaki berusia 31 tahun yang tak disebut namanya itu, diberitakan Straits Times, ditahan ke lantai rumahnya di Sydney dan dicambuk puluhan kali oleh empat pemuda Islam yang membobol masuk pada Minggu (17/7) pagi waktu setempat.

Kuat dugaan hal itu dilakukan kerana si lelaki keluar bersama kawan-kawannya dan meminum minuman beralkohol. Salah satu penyerangnya, Tolga Cifci (20), tertangkap dan sedang disidang di pengadilan.

Jaksa George Lolis menyatakan, Cifci melihat si lelaki mualaf atau yang baru masuk Islam itu meminum minuman beralkohol yang hukumnya dilarang oleh Syariah. Cifci membenarkan tindakannya yang main hukum sendiri.

"Bagaimanapun, Cifci tak menghormati hukum, terutama di negara bahagian ini," ujar Lolis. Cifci kemudian dibebaskan dengan jaminan, selama tidak meninggalkan rumah tanpa pengawasan orangtuanya, mematuhi jam malam, menyerahkan pasport serta jauh dari mangsa.

Ia akan kembali ke pengadilan pada September mendatang. Tak ada dakwaan atau tuntutan lain yang ditujukan padanya. Namun polis menyatakan, penyelidikan mengenai kes ini masih berlangsung.

Seberapa Besar Ukuran Kondom Lelaki Perancis?

Posted: 21 Jul 2011 02:00 AM PDT


INILAH.COM, – Sebuah penelitian di Jerman mengungkapkan, ukuran kondom laki-laki Perancis lebih besar dibandingkan dengan ukuran kondom laki-laki Yunani.

Para peneliti di Institute of Condom Consultancymelakukan kajian terhadap 10.500 laki-laki yang tersebar di 25 negara. Mereka mengajukan pertanyaan seputar ukuran penis kepada responden.

Dari angka yang disebutkan responden, kemudian dimasukan ke dalam database oleh para peneliti.

Hasilnya menunjukan, sebhaagian besar laki-laki Perancis mengaku membutuhkan kondom ekstra besar dengan ukuran sekitar 15.48 cm ( 6.09 inchi). Ukuran ini lebih panjang tiga cm dibandingkan dengan ukuran kondom laki-laki Yunani.

Sementara kondom dengan ukuran sedang menjadi pilihan favorite di antara responden lainnya.

Jan Vinzenz Krause selaku pemimpin Institut, mengatakan kajian yang dilakukan dalam kurun waktu lapan bulan ini, bertujuan mengedukasi anak-anak muda tentang bagaimana pentingnya menggunakan alat kawalan ini.

Jeffery Ditangkap Gara-gara Pasang Kamera di Bilik air lelaki

Posted: 21 Jul 2011 01:00 AM PDT


TRIBUNNEWS.COM - Polis menangkap lelaki bernama Jeffery Larcade pada Jumaat,minggu lalu, kerana memasang kamera demi memata-matai rakan kerjanya saat masuk ke kamar kecil. Demikian dilansir Gawker, Rabu (20/7/2011).

Larcade yang bekerja di Department of Planning, Zoning and Codes, Lafayette, Louisiana, Amerika Syarikat (AS), ini merakam adegan rakan kerjanya buang air kecil dan dalam kad memori kamera itu terlihat sejumlah rakan kerjanya menjadi korban.

Meski ditangkap namun Lacarde akhirnya dilepas dengan wang jaminan 10 ribu dollar AS dan akan menghadapi tuntutan hukum di pengadilan.

Buruan Di China Tertangkap Setelah Muncul di Reality Show

Posted: 21 Jul 2011 12:00 AM PDT


Entah apa kerana memang bodoh, lupa atau lagi dimabuk cinta, seorang lelaki yang menjadi buruan di China selama 13 tahun akhirnya tertangkap setelah dirinya tampil pada sebuah acara di televisyen.

Kencan yang berakhir bencana bagi 'Liu Hao'. Foto: Xinhua

Lelaki bernama Wu Gang yang berusia 39 tahun tersebut tampil dengan nama Liu Hao. Ia termasuk kontestan yang beruntung kerana pada acara itu ia berhasil mengencani seorang peserta wanita. Namun keberuntungannya tak bertahan lama. Seorang penonton merasa familiar dengan bentuk wajah Liu Hao, ia pun menelefon polis.

Wu adalah tersangka pada ke pembunuhan seorang lelaki berumur 24 tahun yang terjadi pada tahun 1998 silam di Jilin. Meskipun wajahnya sudah sedikit banyak berubah, penonton tersebut masih mengenali ciri-ciri khusus wajah Wu.

Akhirnya pada 9 Jun kelmarin polis berhasil menangkap Wu di depan sebuah hotel daerah Shenyang. Lelaki itu telah berhasil menggunakan identiti 'Liu Hao' selama 13 tahun.

'Saya menjadi terbiasa menggunakan identiti palsu saya sebagai Liu Hao," ujarnya setelah ditangkap.


sumber: China Daily

Alamak.. Ada Bir Khusus Untuk Homo Seksual

Posted: 20 Jul 2011 11:00 PM PDT


Unik, Ada Bir Khusus Homo Seksual-Komuniti homoseksual, gay dan lesbian serta kaum transgender dan biseksual semakin menunjukkan eksistensi, termasuk dalam hal kuliner.
Sebuah perusahaan di Mexico melancarkan minuman bir bagi komuniti ini. Minuman ini dikemas unik, dengan aroma dan rasa madu. Meski awalnya hanya dijual di Mexico, minuman spesial ini akan diekspor ke Colombia dan Jepun.

"Kami memiliki idae menawarkan produk yang ditujukan untuk komuniti homoseksual, biseksual dan transgender yang diabaikan namun kini menuntut eksistensi mereka diakui," kata Dario Rodriguez Wyler , Kepala Pemasaran Bodega 12 bir seperti dikutip laman Times of India.
Saat ini, minuman ini hanya dijual di bar gay dan restoran di Guadalajara, salah satu kota paling tradisional Mexico, serta di Mexico City dan resort pantai, seperti Puerto Vallarta dan Los Cabos.

Namun bulan depan, perusahaan akan mengeksport lebih dari 1.000 peti bir ke Colombia dan Jepun kata Wyler .

Minuman yang diproduksi dalam dua jenis kemasan, Salamandra dan Purple Hand, yang sengaja diproduksi untuk mengingatkan protes terkenal para kaum gay yang menuntut haknya di San Francisco pada tahun 1969.

"Label ini dirancang dengan cara yang memungkinkan konsumen untuk menghapusnya dari botol dan menampilkannya sebagai tanda kebanggaan gay," kata Wyler .

Perusahaan ini juga berencana untuk meluncurkan bir rasa stroberi.

Guadalajara dan daerah disekitarnya merupakan kawasan yang terkenal sebagai wilayah bir. Lokasinya bahkan terkenal dengan nama "Marado 10", dinamai oleh legenda sepak bola Argentina, Diego Maradona.[niponk.blogspot.com]