Adsense

Rabu, 8 Disember 2010

Utusan Online - Hiburan

Utusan Online - Hiburan


Belum terfikir untuk bersara

Posted:

Belum terfikir untuk bersara

Belum terfikir untuk bersara

Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL
shazryn.faizal@utusan.com.my
Gambar NOOR AZLINA JAAFAR


SEBELUM muncul dengan album terbarunya, Siti akan terlebih dahulu mengeluarkan single.


MELIHATKAN dirinya yang begitu aktif membabitkan diri dalam dunia perniagaan lewat ini, ramai yang mengandaikan penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza Tarudin kini perlahan-lahan mengundurkan diri daripada dunia seni.

Sementelah, publisiti tentang dirinya juga semakin jarang kedengaran membuatkan ramai yang berpendapat penyanyi kesayangan ramai itu sudah mahu mengucapkan selamat tinggal.

Lebih-lebih lagi selepas dia mengambil keputusan muktamad untuk tidak lagi bertanding dalam Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) bermula tahun depan.

Mengajukan persoalan tersebut kepada empunya diri, dia hanya mampu ketawa kecil sambil mengatakan dia belum bersedia untuk berbuat demikian.

"Hati saya masih dalam dunia nyanyian. Mana mungkin saya berhenti menyanyi dalam waktu terdekat ini. Cuma, pembabitan saya dalam bidang perniagaan adalah sebagai persediaan untuk masa masa depan seandainya saya tekad bersara daripada dunia seni.

"Buat masa ini, saya masih lagi mampu mengimbangi dua dunia saya ini. Sudah 15 tahun saya dalam bidang ini dan dunia perniagaan merupakan satu fasa baru buat saya untuk terus maju ke depan," ujar pemilik rangkaian produk kecantikan, SimplySiti itu tanpa selindung.

Penyanyi bersuara emas itu berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran Sity Avita di Bangsar, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sity Avita merupakan sebuah perniagaan jualan langsung dari Singapura yang menggunakan jenama Avita. Hanya di Malaysia, perkataan Avita ditambah Sity di hadapannya sebagai tanda penghormatan kepada penyanyi tersohor negara itu.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ketua Pegawai Eksekutif, Lee Xiang Yin dan adik ipar Siti yang merupakan Pengarah Urusan Sity Avita, Zaini Mohamad Jiwa.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Pelayaran yang selamat

Posted:

Pelayaran yang selamat

Pelayaran yang selamat

Oleh SYAZWAN ZAKARIAH
syazwan_zakariah@astro.com.my

SUDAH lima tahun filem Narnia yang sulung, The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe memulakan tayangan di pawagam. Seperti mana siri Harry Potter, kanak-kanak di dalam filem ini iaitu adik-beradik Pevensie semakin meningkat dewasa, terutamanya Lucy.

Dengan tamatnya siri Harry Potter tahun depan, siri Narnia dilihat sebagai penyambung 'dos fantasi' untuk peminat filem, apatah lagi masih ada empat episod dalam perancangan.

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader merupakan filem ketiga dalam francais Narnia. Ia mengikuti pengembaraan King Caspian - selepas berakhirnya episod kedua, Prince Caspian (2008) - dalam mencari tujuh pedang yang hilang semasa pemerintahan King Miraz.

Dalam perjalanan, Caspian dipertemukan dengan Lucy, Edmund dan sepupu mereka, Eustace yang muncul secara tidak sengaja menerusi sebuah lukisan ajaib. Kali ini adik-beradik Pevensie yang lebih tua, Peter dan Susan sekadar bintang undangan dan tidak lagi menjadi 'pahlawan' utama.

Eustace yang pertama kali berkunjung ke dunia Narnia mengambil masa untuk mengadaptasikan diri dengan segala keanehan dan kesaktian. Bersama kapal Dawn Treader dan krewnya, termasuk haiwan-haiwan yang bercakap, mereka belayar melepasi Silver Sea untuk ke 'penghujung dunia'.

Kedatangan mereka bukan sekadar menentang naga, haiwan berbisa dan puting beliung, tetapi turut melawan ketakutan dan kelemahan yang ada dalam diri.

Saya tidak dapat membandingkan plot filem dengan kandungan buku kerana tidak pernah membacanya. Namun, melihat sebuah filem berdasarkan dua prekuel terdahulu, jalan ceritanya mudah difahami. Cuma penonton harus peka dengan setiap peristiwa dan karakter yang bertambah agar tidak keliru.

Seperti mana saya menyukai filem ketiga Harry Potter iaitu The Prisoner of Azkaban (2004), The Voyage of the Dawn Treader juga, secara peribadi, dianggap sebagai yang terbaik dari Narnia. Filemnya boleh dinikmati kanak-kanak dan dewasa tanpa membebankan kepala.

Apatah lagi dengan kembalinya si tikus comel, Reepicheep (suara oleh Simon Pegg) yang kali ini tidak sebulu dengan Eustace. Perhubungan benci-sayang di antara dua makhluk ini menjadi sumber komedi dan gelagat mereka mencuri masa tayangan.

Begitu juga dengan singa Aslan, ciptaan imej janaan komputer (CGI) terbaik yang pernah dihasilkan Narnia. Walaupun kehadirannya hanya beberapa babak, penonton dapat merasakan auranya. Suara yang disumbangkan Liam Neeson begitu cocok dengan karakter sebagai pelindung kepada adik-beradik Pevensie.

Namun demikian, peminat watak White Witch yang dilakonkan Tilda Swinton barangkali sedikit kecewa akibat kemunculannya yang sekejap. Imej ahli sihir itu tidak jelas kerana ditampilkan secara bayangan saja.

Filem ini mempunyai kemuncak yang baik, lebih kemas dari dua filem terawal. Suasana dan perasaannya bersesuaian sebagai satu penamat, meskipun bersifat agak gelap dan mistikal.

Visual yang cemerlang menjadikan 'penipuan' Narnia lebih bermakna dan dipercayai. Agak sukar untuk membezakan di antara set sebenar dengan set digital.

Narnia selamat di tangan Michael Apted (The World Is Not Enough, 1999) yang mengambil alih tugas daripada Andrew Adamson.

Seperti kebanyakan filem lain hari ini, The Voyage of the Dawn Treader juga ditayangkan dalam versi tiga dimensi.

Bagaimanapun, inisiatif itu tidaklah terlalu menonjol, malah anda masih boleh menyaksikan filem ini dengan jelas jika tidak menggunakan cermin mata 3D. Mungkin ini salah satu kekurangan episod ketiga Narnia.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.