Adsense

Sabtu, 6 November 2010

Kosmo Online - Hiburan

Kosmo Online - Hiburan


Jahat yang baik, baik yang jahat

Posted:

Jahat yang baik, baik yang jahat

Jahat yang baik, baik yang jahatKEUPAYAAN pecah panggung filem-filem animasi pada masa ini dilihat setanding filem cereka. Filem terbaru terbitan DreamWorks Animation, Red Hour Films dan Paramount Pictures, Megamind kini muncul dan apa yang menarik ia menggabungkan suara latar pelakon-pelakon ternama seperti Will Ferrell, Tina Fey dan Brad Pitt.

Dalam sesi temu bual, Will Ferrell dan Tina Fey banyak berlucu dan berkongsi momen bekerjasama buat kali pertama dalam Megamind. Kedua-duanya saling mengusik dan memuja kebolehan masing-masing.

Adakah ini kali pertama anda berdua bekerjasama?

WILL: Ya, ini merupakan kali pertama kami bekerjasama.

TINA: Saya sudah bermula dengan kempen di Internet untuk memastikan kami bekerja bersama, tetapi ketika itu saya menggunakan iVillage bukannya Facebook, jadi tidak begitu mendapat perhatian.

WILL: Itulah sebabnya, saya tidak sedar. Ketika saya berharap untuk meninggalkan Saturday Night Live dan berlakon semula, Tina pula mendapat momentum untuk bekerjasama. Apabila filem ini memulakan proses rakaman, saya begitu senang berada di samping Tina. Lucu rasanya apabila kita bersama.


MEMUKAU visual dengan busana serba biru, Megamind (Will Ferrell) cuba memaparkan aura adi wira yang diimpikan selama ini.


Adakah bekerjasama dengan Brad Pitt dalam filem ini sesuatu yang mengecewakan kerana dalam maksud lain, kalian sebenarnya tidak berlakon dengan Brad Pitt secara realiti?

TINA: Saya pasti suatu hari nanti, kami akan bergandingan dalam erti kata sebenar.

WILL: Saya tidak rasa dia mahu berjumpa dengan Tina.

TINA: Saya akan hantar lebih daripada 100 keping surat kepada Brad Pitt untuk menyatakan kepastian saya yang kami akan berjumpa kelak.

Anda berdua memiliki anak, begitu juga dengan Brad dan Angelina. Adakah kalian menghabiskan masa keluar bersama dengan mereka?

WILL: Kami harus cuba berjumpa di bandar yang lebih bersifat neutral.

TINA: Seperti bandar Denver.

WILL: Bandar Kansas, Denver atau St. Louis. Kami boleh berjumpa di sana, kita tidak pasti. Jika Brad mahukan perjumpaan tersebut disertai dengan anak-anak, pasti boleh dirancang.

Ada atau tidak elemen menarik buat orang dewasa menonton Megamind?

TINA: Sudah pasti. Terdapat beberapa bahagian yang saya sudah lihat memaparkan visual amat menakjubkan.

WILL: Bagi saya, Megamind adalah filem dewasa. Daripada apa yang saya dengar, Megamind merupakan salah satu cerita dewasa yang pernah DreamWorks hasilkan. Saya berharap ia bukanlah sesuatu yang mendatangkan keburukan.

Apakah perkara menarik sewaktu pembikinan filem ini?

TINA: Sudah pasti kerana saya dapat bekerja dengan Will, Jonah (Hill) dan Tom McGrath. Megamind juga mempunyai konsep filem yang mudah.


DARI kiri: Watak Roxanne Ritchi, Tighten dan Metro Man meminjam vokal padu Tina Fey, Jonah Hill dan Brad Pitt.


Apabila anda mendengar konsep filem ini dengan hanya sebaris ayat sahaja, anda akan berkata: "Oh, itu sebuah cerita yang bagus, kenapa kita tidak pernah terfikir mengenainya?"

WILL: Ya, saya mempunyai pengalaman terlibat dalam animasi dengan Curious George. Tetapi saya lebih suka dengan perasaan ambivalen secara keseluruhan dalam sesebuah filem. DreamWork mempunyai rekod prestasi yang hebat dan menawarkan peluang tersebut kepada saya. Kata mereka, Megamind adalah filem yang cukup kelakar. Saya berkata: "Oh, ini sepatutnya yang berlaku" dan saya menyertainya.

Adakah anda berdua dibenarkan melakukan tambahan secara spontan sepanjang pembikinan filem ini?

TINA: Oh, tentu sekali boleh dan ia tidak merugikan. Mereka rekod semua. Jadi kami tidak akan tergagap-gagap melakukannya secara spontan.

WILL: Ya, benar sekali. Itulah keindahan bekerja dengan set Megamind. Dalam kebanyakan filem, pelakon boleh menyimpang daripada cerita asal tetapi dalam filem animasi, kami dibenarkan bereksperimen dengan mana-mana adegan dan dalam apa cara sekali pun. Malah ia amat mengalakkan dan juga tidak melambatkan proses pembikinan filem.

Apakah kuasa terhebat yang sesuai dengan personaliti anda berdua?

WILL: Tina sudah ada kuasa terhebat.

TINA: Saya ada, saya boleh mengeluarkan laser dengan menggunakan mata saya. Itu bukan masalah besar. Tetapi saya tidak akan melakukannya sekarang.

WILL: Dia tidak mahu mengeksploitasi dirinya. Malah dia tidak suka bercakap mengenainya. Saya minta maaf kerana membawa perkara tersebut ke dalam perbincangan ini.

TINA: Dalam masa sejam Will akan dapat menukarkan sesuatu objek kepada ais dan ais kepada air.

WILL: Saya dapat menukarkan sesuatu menjadi air dengan hanya durasi satu jam dan kondisi yang panas.


DUA hero, satu heroin. Metro Man dan Megamind cuba menarik perhatian wartawan, Roxanne Ritchi terhadap tugasan mereka. Percaturan Megamind menjadikan Tighten sebagai anak didik, akhirnya memakan diri.


Siapakah adi wira yang menggambarkan 'alter ego' anda berdua?

TINA: The Hulk. Saya akan bertukar apabila marah.

Will: Wonder Women kerana dia memiliki pesawat halimunan.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Kesedihan Sarah Aqilah

Posted:

Kesedihan Sarah Aqilah

Kesedihan Sarah Aqilah

Oleh ADLAN JAAFAR


LAGU Biar Hati Mencintaiku berkait dengan personal Sarah.


SUASANA santai dan mesra di Red Box Ria, Sogo, Kuala Lumpur masih lagi tidak mampu untuk pendatang baru seni suara dari Kota Singa itu melupakan kesedihan atas pemergian allahyarham adik perempuannya, Shaffadina yang ketika itu hanya berusia 20 tahun.

Ketika hendak menyanyikan lagu yang dijangka hit, Biar Hati Mencintaiku, lagu dan lirik oleh Aiman dan Zimi Sofaz, Sarah Aqilah tidak dapat menahan air mata daripada tumpah membasahi pipi.

"Adik penyokong kuat saya sejak dalam pertandingan Anugerah 2009 lagi. Dia insan yang bersungguh-sungguh melobi untuk saya sehingga saya menjuarai pertandingan tersebut.

"Dia tidak dapat hadir ketika saya menjuarai pertandingan tersebut. Namun, dia orang pertama yang ucapkan tahniah atas kemenangan saya melalui panggilan telefon.

"Lagu Biar Hati Mencintaiku khusus saya tujukan kepada adik. Adik beria-ia mahu mendengar lagu pertama yang saya rakam. Tetapi arwah tidak berkesempatan mendengar lagu ini kerana meninggal dunia tahun lalu. "Hanya beberapa minggu selepas lagu ini tamat rakaman," kata Sarah menahan sebak.

Dalam nada sayu, Sarah menambah, semangat Allahyarham dan hajat yang tidak dapat dipenuhi membuatkan saya menjadi sebak setiap kali menyanyikan lagu Biar Hati Mencintaiku.

Pada majlis pelancaran album sulung Sarah Aqilah yang ringkas tetapi penuh bermakna itu. Penyerahan album berjudul Sarah Aqilah daripada Pengurus Besar Suria Record (SRC) Edwin Tan kepada Sarah dilakukan sebagai simbolik bermula edaran album tersebut di Malaysia.

Sarah juga turut menyanyikan lagu Ku Ingin Kamu ciptaan Sharon Paul. Lagu berentak balada itu yang menceritakan keinginan seorang kekasih untuk mendampingi pasangannya walaupun sehingga akhir hayat.

Menariknya, Ku Ingin Kamu telah dijadikan runut bunyi drama Buih-Buih Cinta.

Walaupun rentak balada sudah menjadi makanan ruji Sarah sejak di pertandingan Anugerah lagi. Itu bukan alasan untuk tidak menjadi versatil. Jatuh Cinta, lagu ciptaan Pam Yuen dan Mohariz Yakup jelas berjaya memancarkan personaliti Sarah yang ceria. Lagu berentak rancak itu, kelainan yang mampu disampaikan oleh Sarah dengan baik.

Pasti ramai yang tidak mengetahui bahawa gadis dari Toah Payoh, Singapura ini seorang yang lasak. Sarah pernah mewakili Singapura dalam pertandingan Bola Sepak Wanita dan menjadi sukarelawan sepenuh masa dalam angkatan tentera Singapura.

"Pengalaman selama tiga tahun setengah di dalam tentera yang tidak dapat Sarah lupakan, bermalam di hutan. Ketika itu, Sarah sentiasa berjaga-jaga umpama persediaan untuk berperang dengan musuh. Sarah juga pernah menggunakan M16, bayangkan ukuran panjang M16 itu setinggi Sarah," seloroh Sarah lagi.

Siapa sangka, Sarah juga mempunyai bakat dalam bidang lakonan. Antara drama yang pernah dibintangi di Singapura ialah Projek Cerpen-Impian Gadis Jeans dan Cinta Izora.

Ketika ditebak persoalan minat sama ada lakonan atau nyanyian lebih diutamakan, Sarah berkata, dia belum puas lagi dengan dunia nyanyian. Pasti tumpuan lebih ke arah itu, lakonan pula rezeki daripada Tuhan yang tidak baik kita menolak.

Sarah seorang yang bertuah kerana sejurus menjuarai Anugerah dia disambar untuk menerbitkan album. Dengan imej dan lagu yang telah dirangka oleh Suria Record, semestinya ia suatu pertaruhan besar.

Album Sarah yang sudah berada di pasaran Malaysia pada 24 Mei lalu telah dilancarkan di Singapura pada 16 Jun lalu di Furama Riverfront.

Sambutan yang hangat di sana membolehkan album Sarah menjadi album Melayu Singapura pertama yang dijual di kedai-kedai Muzik HMV dan Gramophone. Umum mengetahui HMV dan Gramophone hanya menjual album daripada penyanyi-penyanyi antarabangsa sahaja.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.