Adsense

Sabtu, 30 Oktober 2010

Blog Sensasi Ohbayu

Blog Sensasi Ohbayu


Kerana wanita itu…

Posted: 28 Oct 2010 09:23 PM PDT

Kisah ini pakcik ambil dari blog ctsabarina untuk sama-sama kita ambil pengajaran darinya…

***

Kisah ini berlaku sewaktu aku di Madinah. Suatu hari aku berjalan melalui pasar pada suatu petang bila, sebaik saja muazzin melaungkan azan, pandanganku jatuh pada belakang seorang wanita. Wanita itu ganjil cantiknya, walaupun berbaju abaya penuh hitam, purdah merentang kepala dan wajahnya, wanita itu berpaling kepadaku seolah-olah tahu bahawa aku merenungnya, dan wanita itu memberikanku anggukan kecil tapi bermakna sebelum wanita itu berpusing di satu sudut menuju ke lorong penjual sutera.

Bagaikan terkena panahan halilintar, aku serta-merta tertarik, hatiku terpukau dengan pandangan wanita itu. Dalam kepayahan aku berdebat dengan hatiku, memberikan satu alasan demi satu alasan untuk meneruskan langkahku ke masjid -bukan kah masanya telah tiba untuk solat?- tapi perdebatan itu telah tamat: tiada apa yang boleh
dilakukan tapi mengikut wanita tersebut..

Aku bergegas mengejar wanita itu, nafasku pantas mengah, wanita itu tanpa disangka mempercepatkan langkahnya, dan sekarang pun telah berada jauh beberapa kedai di hadapan. Dia memaling wajahnya seketika padaku, terasa kudapat melihat cahaya senyuman nakal wanita itu dibalik purdah hitam rayonnya, sambil wanita itu –adakah ini khayalanku saja?- melambaiku lagi.

Kasihan aku pada diriku ketika itu. Akalku seolah hilang. Siapakah wanita itu? Anak perempuan satu keluarga kaya? Apa dimahunya? Aku memantaskan langkahku dan memasuki lorong dimana wanita itu dilihatku masuk. Dan seterusnya wanita itu mengimbau aku, senantiasa dihadapan, masih tidak dapat dikejar, semakin jauh dan jauh dari mana kami mula-mula bersua. Perasaanku tambah membuak.

Adakah wanita itu orang gila? Semakin panjang wanita itu berjalan, ke penghujung sempadan bandar itu benar-benar. Mentari turun dan tenggelam, dan wanita tersebut masih berada jauh di hadapanku. Sekarang, kami berada di tempat yang tidak disangka, sebuah perkuburan lama.

Kalaulah aku siuman seperti biasa, pasti aku kan merasa gementar, tapi aku terfikir, tempat yang lebih ganjil dari ini biasa dijadikan tempat pasangan kekasih memadu asmara. Dalam 60 langkah di antara kami aku melihat wanita itu memandang ke arahku, menunjuk arah, kemudian turun ke tangga dan melalui pintu bangunan sebuah kubur tua.Kalaulah aku tidak diamuk senyuman wanita itu tadi, pasti aku berhenti sebentar dan memegun masa, tapi sekarang tiada guna berpaling arah, aku menuruni tangga tersebut dan mengekori wanita itu ke dalam bangunan kubur itu.

Di dalam bilik bangunan kubur itu, kudapati wanita itu duduk di atas ranjang yang mewah, berpakaian serba hitam masih berpurdah, bersandar pada bantal yang diletak pada dinding, diterangi cahaya lilin pada dinding bilik itu. Di sebelah ranjang itu, aku terpandang sebuah lubang perigi.

"Kuncikan pintu itu," kata wanita itu, dengan suara yang halus gemersik seumpama berbisik, "dan bawakan kuncinya." Aku akur. "Buangkan kunci itu ke dalam perigi itu," kata wanita itu Aku tergamam sebentar, kalaulah ada saksi di situ, pasti saksi itu dapat melihat gamamku.

"Pergilah buangkan," ujar wanita itu sambil ketawa, "tadi kau tidak berfikir panjang untuk meninggalkan solatmu untuk mengekoriku kemari?" Tempelak wanita itu lagi. Aku diam. "Waktu maghrib sudah hampir selesai," kata wanita itu bernada sedikit menyindir . "Apa kau risaukan? Pergilah buangkan kunci itu, kau mahu aku memuaskan nafsumu, bukan?" Aku terus membuang kunci pintu tersebut ke dalam perigi, dan memerhatikan kunci itu jatuh.

Perutku itu terasa bersimpul bila kunci itu tiada berbunyi jatuhnya ke dalam lantai perigi. Aku berasa kagum, kemudian takut, kemudian memahami nya. "Tiba masanya untuk melihat aku." kata wanita tersebut, dan dia mengangkat purdahnya untuk mendedahkan bukan wajah segar seorang gadis remaja, tapi kehodohan wajah yang mengerikan, jijik, hitam dan keji, tanpa satu zarah cahaya kelihatan pada alur kedut ketuaannya. "Pandang aku sungguh-sungguh," kata wanita itu lagi. "Namaku Dunia. Aku kekasihmu. Kau habiskan masamu mengejarku , sekarang kau telah mendapatiku . Didalam kuburmu. Mari. Mari. "Kemudian wanita itu ketawa dan ketawa, sehingga dia hancur menjadi debu, dan lilin itu padam satu demi satu, dan kegelapan menyelubungi suasana.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

(GAMBAR) makam sahabat Rasulullah SAW

Posted: 28 Oct 2010 09:08 PM PDT

Sahabat Rasulullah S.A.W. (Arab الصحابه;) adalah bermaksud mereka yang hidup semasa zaman baginda, mengenali dan menjadi rakan seperjuangan Nabi Muhammad s.a.w. semasa mengembangkan Islam.

Para sahabat Rasulullah telah berjuang sehidup semati bersama Rasululllah SAW, yang telah membela Islam dan Nabinya dengan jiwa, raga dan hartanya dan telah berjasa mengembangkan Islam. Seperti Nabi Muhammad SAW, kita tidak pernah mengenal wajah-wajah mereka tapi kita mencintai mereka, para sahabat Nabi pilihan Allah SWT.

Berikut antara makam-makam mereka para sahabat yang mulia ini .Mudah-mudahan, nanti kita semua yang hina dan banyak dosa ini, diampuni dosa, diberi syafaat Nabi dan dikumpulkan bersama Nabi dan para sahabatnya yang mulia ini. Amiin ….

sahabat Rasulullah SAW

Makam Bilal bin Rabbah, sahabat Nabi dari negeri Habsyi (Ethiopia). Budak hitam yang diangkat menjadi muazin Rasulullah SAW. Kisah terkenal dari Bilal Bin Rabbah ialah kisah Bilal yang ditindih dengan batu besar di atas perutnya oleh kafir Quraisy, walau kesakitan tapi bibirnya hanya mengucapkan "Allahu Ahad … ahad …. Ahad."

sahabat Rasulullah SAW

Makam Sahabat Nabi yang terkenal, Ubay bin Kaab. Nama lengkapnya Ubay bin Kaab bin Qis bin Ubaid al-Ansari al-Khazraji. Beliau adalah Sayyid al-Qurr'o (pemimpin para pembaca al-Quran). Biasa dipanggil Abu Thufail. Beliau adalah termasuk dalam golongan sahabat yang awal masuk Islam, setiausaha Nabi yang mashur, ketika kecil sudah turut menyaksikan perjanjanjian Aqabah, dan turut dalam banyak peperangan besama Rasulullah SAW. Beliau dikenali sebagai sahabat yang meriwayatkan hadis.

sahabat Rasulullah SAW

Makam Abu Adbullah Jabir Al-Anshary. Sahabat Nabi yang terkenal pandai dan kuat dalam hafalan pengumpulan dan periwayatan hadits. Berguru dan berbai'at sejak kecil dengan Rasulullah SAW. Diriwayatkan darinya terkumpul sekitar 1,540 hadis. Ia masih kecil semasa Perang Badar dan Uhud berlaku. Beliau adalah diantara yang ikut sumpah setia kepada Rasulullah di Bai'ah Ridwan.

sahabat Rasulullah SAW

Makam sahabat Nabi yang agung, Abu Dzar Al-Ghifari. Sahabat kebanggaan Nabi yang dikenali akan memberi kritikan pedas kepada pemimpin yang menyimpang dan pada siapa saja tanpa rasa takut dihukum.

sahabat Rasulullah SAW

Makam sahabat yang terkenal Anas bin Malik. Ia adalah sahabat kesayangan Nabi. Ia adalah sahabat yang dikatakan Abu Hurairah, "aku belum pernah melihat orang yang solat menyerupai solatnya Rasulullah SAW kecuali Ibn Umm Salim (Anas bin Malik)." 10 tahun ia menjadi khadim (pelayan) Rasulullah dan dialah yang meriwayatkan hadis bahawa selama 10 tahun bersama Nabi. 2287 hadis terkumpul darinya selama ia bersahabat dengan beliau. Wafat pada tahun 91 Hijrah, berumur 99 tahun.

sahabat Rasulullah SAW

Gambar di atas bukan makam tapi runtuhan rumah Abu Ayub Al-Ansari, sahabat Nabi yang dikenali kekayaan dan kedermawanannya. Rumah ini adalah rumah yang dikunjungi Rasulullah SAW ketika setelah baginda berhijrah ke Madinah.

sahabat Rasulullah SAW

Makam Jaafar Ibn Abi Talib di Jordan, sepupu Rasulullah SAW.

sahabat Rasulullah SAW

Makam sahabat Nabi, Salam al-Farisi. Salman al Farisi dikenal sebagai "Imam", "Pewaris Islam", "Hakim yang Bijaksana", "Ulama yang Berpengetahuan Luas", "Ahlul Bayt". Semua gelaran trersebut diberikan kepadanya oleh Nabi Muhammad saw.

sumber – isuhangat

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.