Adsense

Jumaat, 6 April 2012

Harian Metro: Rap

Harian Metro: Rap


Minta Allah tetapkan hati

Posted: 05 Apr 2012 07:35 AM PDT

SEKEMBALINYA dari mengerjakan umrah di Tanah Suci Makkah pada pertengahan Mac lalu, Abby Abadi kini tampil dengan imej bertudung yang sememangnya sudah lama disimpan hasrat untuk berubah menjadi muslimah yang lebih baik.

Sesungguhnya dia tahu menutup aurat adalah wajib. Bagaimanapun katanya, dia tidak mahu terburu-buru kerana mahu penghijrahannya itu kekal untuk selama-lamanya. Tidak henti dia mengucapkan syukur ke hadrat Ilahi yang memudahkan urusannya ke Tanah Sudi dan sepanjang melakukan ibadah di sana.

"Sudah lama saya mahu bertudung tetapi saya perlu pastikan yang saya benar-benar bersedia untuk melakukan perubahan itu kerana kita tidak boleh mempermainkan hukum Allah s.w.t. Saya juga tidak mahu bertudung kerana desakan orang lain, biarlah setiap perubahan itu dilakukan seikhlas hati saya.

"Sepanjang berada di Tanah Suci, saya melihat kebesaran Allah s.w.t. Dia Maha Pengasih dan Penyayang terhadap hamba-Nya. Apabila berada di sana, kita dituntut menjaga aurat tanpa menampakkan walau sehelai rambut pun dan saya sendiri berasa sangat selesa apabila bertudung. Kini kembali ke tanah air, saya rasa sangat bersalah jika tidak bertudung. Seolah-olah saya tidak bersyukur dengan segala nikmat yang diberikan-Nya kepada saya selama ini.


"Pada hari kedua di Makkah, saya beritahu rakan sebilik yang saya mahu bertudung. Katanya, baguslah kerana ia perkara yang baik tetapi fikirlah betul-betul. Katanya lagi, saya perlu berubah kerana Allah. Setiap kali bersolat, saya berdoa agar Allah tetapkan hati dan iman saya serta jangan membolak-balikkan hati saya," katanya.


Berada di rumah Allah juga mengingatkan saya kepada kematian yang akan datang pada bila-bila masa, tanpa mengira usia muda atau tua serta di mana kita berada. Kematian itu pasti tetapi sudahkah kita membuat persediaan untuk kembali kepada-Nya.

"Di tempat kita, saya selalu menziarahi orang yang meninggal dunia tetapi saya tidak pernah melakukan solat jenazah. Tetapi di Makkah setiap waktu solat saya dapat melakukan solat jenazah kerana setiap waktu ada kematian. Kalau bernasib baik kita boleh nampak orang mengusung jenazah lalu di tengah masjid.

"Bayangkanlah setiap hari saya melihat jenazah. Hati saya sangat terusik dengan rasa keinsafan menyelinap ke segenap ruang dalam tubuh ini. Janji Allah itu pasti bahawa setiap yang hidup pasti akan mati. Jadi kenapa kita perlu bertangguh untuk berubah ke jalan yang lebih baik.

"Belum pernah saya rasa sangat takut apabila teringatkan hari kematian tetapi kali ini perasaan saya amat berbeza. Tiba-tiba hati saya jadi gerun apatah lagi bila memikirkan sedikitnya amal ibadah yang dilakukan," katanya.

Tambah Abby, kita perlu ingat lima perkara sebelum datangnya lima perkara.
Rebutlah peluang itu, masa sihat sebelum sakit, masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin), masa lapang sebelum tiba masa sibuk, masa muda sebelum datang masa tua dan masa hidup sebelum tiba masa mati." (Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi).

"Ada kenalan saya yang sihat walafiat tiba-tiba terjatuh dan terus lumpuh. Saya mohon kepada-Nya supaya diberikan kesihatan yang baik supaya saya dapat melakukan ibadah tanpa halangan. Sejak balik umrah, saya berusaha menjaga solat. Tertinggal satu waktu saja, saya rasa sangat berdosa.

"Saya menginsafi diri kerana sebagai hamba-Nya yang kerdil, saya banyak melakukan kesilapan dan hati agak berdebar untuk pergi ke rumah-Nya.
Alhamdulillah, Allah permudahkan perjalanan saya ke sana.

"Di celah ribuan jemaah umrah, Allah menyediakan 'lorong' untuk saya mencium Hajarul Aswad, bukan sekali tetapi dua kali. Saya juga dapat mengerjakan tiga kali umrah, umrah ketiga saya buatkan untuk arwah ibu saudara saya. Rindunya hati untuk ke sana lagi. Kalau ada rezeki dan diizinkan oleh-Nya, setiap bulan saya mahu ke sana.

"Berada di sana, hati saya lapang dan tenang, tumpuan hanya kepada ibadah dengan melupakan segala yang mengganggu fikiran," katanya.

Menurut Abby, sebelum dia ke Makkah, ada tawaran berlakon tetapi dia sudah nekad mahu segera ke rumah Allah selepas beberapa kali hasrat untuk ke sana tertangguh.

"Saya pergi ke sana atas rezeki yang Allah beri pada saya dan anak-anak. Oleh itu tiada sebab dan alasan untuk saya menolak 'jemputan' daripada-Nya. Saya yakin pada ketetapan Allah. Apabila saya balik saja, ada beberapa tawaran berlakon dan ada dua tiga butik tudung yang mahu mengambil saya menjadi duta produk mereka. Serahkan saja urusan hidup kita kepada-Nya, insya-Allah selamat.

"Buat masa ini saya belum memberikan kata putus, masih dalam proses perbincangan. Dalam soal berlakon pula, memang tiada masalah kerana daripada dulu saya selalu dapat watak yang memerlukan saya memakai tudung.

"Bahkan dalam drama Gerak Khas pun saya bertudung. Saya tidak perlu bimbang mengenai itu kerana kalau kita niat ikhlas kerana Allah, pasti Dia akan membantu," katanya.

Hampir tiga tahun berpisah dengan pelakon Norman Hakim dan menjalin hubungan intim dengan pelakon baru, Zul Ariffin, Abby kembali bersendirian.

"Cukuplah sekali berkahwin dan selepas berpisah dengan Zul, saya juga tak mahu ada komitmen dengan sesiapa lagi. Bukan serik tetapi mulai hari ini saya perlu memberi ruang kepada diri sendiri dan bekerja keras mencari rezeki untuk saya serta anak-anak.

"Apa yang boleh saya lakukan sekarang, mohon yang terbaik daripada Allah. Soal jodoh juga saya serahkan kepada-Nya. Andai ada jodoh buat kali kedua, saya berharap dapat suami yang baik, dapat menjaga saya serta menyayangi anak-anak," katanya.
Julianne selami Palin

Posted: 05 Apr 2012 07:27 AM PDT

TIDAK mudah untuk menyelami sesuatu watak yang membabitkan identiti individu. Bukan sekadar mengamati perwatakan, malah segala aspek termasuk gaya bercakap dan gerak tubuh perlu dijadikan bahan penting untuk memastikan individu yang dilakonkan benar-benar berkesan.

Itulah cabaran buat pelakon yang sudah empat kali dicalonkan di Anugerah Academy, Julianne Moore dalam melakonkan watak utama, Sarah Palin seorang Gabenor Alaska dalam filem khas tayangan HBO berjudul Game Change.

Meskipun sudah membintangi lebih 30 filem sejak tiga dekad lalu, Julianne masih mengakui watak Palin yang dilakonkannya kali ini tidak semudah yang dijangka.

Jelasnya, Game Change sebuah filem yang berbeza dengan garapan plot cerita yang begitu berat mengenai pergolakan politik di Amerika Syarikat.


"Saya begitu tertarik dengan skrip dan perjalanan ceritanya. Mana tidaknya, ia diterjemah dari buku paling laris di Amerika Syarikat dengan mentakrif semula detik-detik pilihan raya dan senario politik di Amerika. Ia sesuatu yang melangkaui imaginasi saya sendiri kerana tidak pernah kita didedahkan secara menyeluruh dengan terperinci mengenai perjalanan dan perjuangan ahli politik.


"Lantas saya menyifatkan Game Change filem yang hebat namun penuh cabaran buat saya selaku pelakonnya," katanya.

Game Change yang ditulis oleh Danny Strong dan mendapat sentuhan pengarah Jay Roach menawarkan pengalaman berbeza di belakang tabir kempen pilihan raya presiden John McCain pada 2008 termasuk pemilihan Gabenor Alaska, Sarah Palin selaku Timbalan Presiden McCain yang turut tewas dalam pilihan raya umum itu.

Bagaimanapun ia diceritakan semula daripada sudut pakar strategi kempen John McCain iaitu Steve Schmidt yang dilakonkan oleh Woody Harrelson bagi memberikan Game Change satu naskhah yang melihat kempen itu dari perspektif berbeza.

Bukan sekadar menjadi pakar strategi, malah Steve Schmidt juga adalah lelaki yang memperjuangkan penyertaan Palin serta sentiasa setia berdiri bersama Gabenor Alaska itu dalam mencari jalan bagi mengukuhkan empayarnya dalam pilihan raya itu.

Pelakon disegani ramai, Ed Harris yang membawakan watak John McCain juga Senator Arizona dilihat memberikan satu pengalaman terbaik dalam menghidupkan kesemua watak dalam filem ini.

Menurut Julianne ketika ditanya mengenai cabaran dan kelainan yang dirasainya dalam menjayakan watak menerusi filem ini, Game Change menguji satu sisi bakat lakonannya yang mana perlu meneliti dengan terperinci sesebuah watak hingga menyeru ke dalam hidupnya sendiri.

"Melakonkan watak Palin memang sesuatu yang sukar buat saya kerana dia seorang figura yang dikenali dan penuh semangat. Sudah tentu ia sesuatu yang mustahil untuk benar-benar menjadi orang itu, bagaimanapun saya berusaha membawa watak beliau ke dalam diri saya dan mewujudkan kehadiran beliau dalam cerita ini.
Bukan sekadar melihat gaya cakap dan karakter semata-mata sebaliknya saya perlu meneliti emosi dan ekspresi wajahnya untuk memastikan lakonan itu tampak realistik.

"Saya begitu bimbang jika ada pihak mempersoalkan lakonan saya dan kerana itu juga saya perlu melihat setiap aspek agar Palin dapat diserap masuk ke dalam diri saya.

"Bayangkan, setiap hari saya membuat penyelidikan mengenai dokumentasi
Palin serta menonton video ucapannya, wawancara beliau dan penampilan
di seluruh negara menerusi YouTube. Saya juga turut merekodkan suaranya
untuk didengar dalam iPod selain bekerja dengan jurulatih vokal. Saya perlu mengamatinya setiap hari kerana ingin meniru selagi termampu.

"Saya membaca biografi beliau, buku-buku yang ditulis mengenai beliau
dan pilihan raya yang mampu saya terjemahkan pada lakonan saya. Namun yang lebih sukar adalah menjejaki semangatnya dalam bertanding demi mengejar jawatan. Itu lebih memberikan tekanan," katanya.

Tambahnya lagi, Game Change mendedahkannya dalam mempelajari perasaan dan pergolakan jiwa menjadi seorang ahli politik yang bermain dengan kuasa dan duit.

"Saya boleh membaca dan bertanya soalan mengenai mereka serta cuba menjadi jelmaan mereka bagi menikmati siapa mereka. Ia sangat menarik, tetapi saya tidak akan tahu kebenaran rasanya atau apa yang mereka lakukan kerana saya tidak melaluinya. Namun menghambakan diri bagi meneliti perjalanan hidup Palin dan senario politik, saya hanya boleh katakan semuanya berlaku terlalu pantas.

"Bayangkan, mereka mempunyai 60 hari saja untuk ke hari pengumuman pilihan raya yang mana ia satu jangka masa tidak waras. Jadi kejutan yang saya lihat ialah berapa cepat mereka terpaksa beralih dari satu perkara ke perkara lain dan bagaimana teruknya membuat persediaan secara tiba-tiba. Saya kagum dengan kecekapan dan semangat yang ada pada ahli politik ini dalam membuat keputusan dalam sekelip mata.

"Ia sesuatu menakjubkan apabila seseorang yang mengejar jawatan di negara ini tapi dalam masa yang sama menjadi sasaran media hingga meletak keluarga di belakang. Lantas ada kalanya saya simpati terhadap situasi dihadapi mereka yang tidak pernah diketahui umum," katanya.