Adsense

Selasa, 19 Julai 2011

borak kosong

borak kosong


Datuk ini setelah 66 tahun baru dapat ambil ijazahnya

Posted: 19 Jul 2011 09:00 PM PDT


TRIBUNNEWS.COM, LONDON - Setelah 66 tahun tak pernah menginjakkan kaki di kampus, seorang lelaki Inggris berusia 85 tahun akhirnya kembali ke kampus untuk mengikuti upacara penyampai ijazah.

Harold Jones memulakan studinya di Cardiff tahun 1942. Dia tercatat sebagai mahasiswa Howard Gardens Sixth Form, jurusan teknik mesin.

"Yang mengikuti jurusan ini memiliki insentif tambahan agar lulus kerana jika tidak akan diberi senapang dan dikata, 'Ayuh pergi sana melawan Jerman'," katanya.

"Dari lima belas orang yang semula mengikuti kursus ini hanya lima yang selesai," tuturnya.

Ketika kuliah, Jones mengikuti kewajiban menjadi pasukan cadangan sehingga dia menjadi staf di bahagian radar untuk melacak pembom Jerman yang datang menyerang.

Tahun 1944 ketika tinggal satu tahun kuliah, Jones datang ke London dengan tiga sahabatnya. Mereka diterima di Angkatan Laut Inggris. Dia mengikuti latihan tahun 1945 saat perang akan berakhir.

Jones dikirim untuk menyelesaikan pelatihan di Angkatan Laut Inggris tahun 1945 dan tidak pernah mengambil ijazahnya di Universiti Cardiff.

Tahun 2011, datuk lapan anak ini kembali kampus untuk mengikuti pengambilan ijazah secara rasmi bersama mahasiswa lainnya yang berusia 60 tahun lebih muda.

"Setelah dalam waktu yang lama, akhirnya mendapatkan gelar ini," ujar Jones.

"Sungguh mengesankan bagi saya. Saya mungkin lebih tua 40 atau 50 tahun namun itu tidak penting. Saya senang kembali ke Cardiff," lanjutnya.

Meskipun tak sempat Jones yang sekarang tinggal di Madrid berhasil dalam kariernya. Dia pernah bekerja di Wales kampung halamannya serta di Timur Tengah, London, Belanda dan Afrika Selatan.

Ibu cuba jual anaknya yang baru berusia 3 hari

Posted: 19 Jul 2011 08:00 PM PDT


VANCOUVER, Amerika Syarikat - Seorang wanita tidak berumah dituduh cuba menjual anak lelakinya yang berusia tiga hari di restoran Hazel Dell Taco Bell di sini pada harga di antara AS$500 (RM1,507) hingga AS$5,000 (RM15,074), lapor beberapa buah akhbar semalam.

Ibu itu, Heidi L. Knowles berumur 36 tahun bertindak menjual anaknya itu pada Khamis lalu.

Menurut dokumen mahkamah, seorang wanita menghubungi talian kecemasan 911 bagi membuat laporan bahawa Heidi membuat tawaran untuk menjual anaknya itu kepadanya.

Ibu itu kemudian ditangkap polis dan dihadapkan ke mahkamah kelmarin.

Hakim mahkamah menetapkan wang ikat jamin sebanyak AS$50,000 (RM150,749) selepas mendapati dia mempunyai rekod jenayah termasuk keganasan rumah tangga dan dadah.

Ibu itu yang merupakan seorang janda dan kini ditahan di sebuah penjara akan dibicarakan pada 29 Julai depan.

Menurut dokumen mahkamah, Heidi yang menganggur memberitahu polis dia menginap di Motel Kay's di Vancouver, Washington dengan anaknya itu buat sementara waktu sehingga menemui tempat tinggal yang sesuai.

Dia menyara kehidupan dengan wang bantuan kebajikan sebanyak AS$540 (RM1,628) sebulan dan penerima program bantuan makanan kebajikan.

Ibu itu memberitahu polis, dia berpindah dari Florida ke Vancouver, Washington tiga bulan lalu.

Jika sabit kesalahan, dia akan dipenjarakan sehingga lima tahun. - Agensi

sumber : kosmo online

Pulau cuma dijual £750,000

Posted: 19 Jul 2011 07:00 PM PDT


PEMBROKESHIRE, Wales - Sebuah pulau yang mengandungi sebuah istana yang terletak di luar pantai Pembrokeshire, selatan Wales menanti pembeli dengan harga jualan £750,000 (RM2.25 juta).

Ia yang dikenali sebagai Pulau Thorn Fort mempunyai sebuah istana yang mengandungi sembilan bilik tidur selain dapur, bilik makan dan bilik permainan.

Kubu yang terdapat di pulau itu dibina pada 1850-an bagi menghalang serangan tentera Perancis.

Pulau itu mempunyai pemiliknya sejak tahun 1930-an dan kemudian dijadikan sebuah hotel.

Ia kemudian dibeli oleh kumpulan hotel Von Essen 10 tahun lalu dan pada 2001 sebuah keluarga menjadi penjaga pulau berkenaan selepas memenangi satu pertandingan. - Agensi

sumber : kosmo online

Alamak ...Jepun jual daging tercemar

Posted: 19 Jul 2011 06:00 PM PDT


TOKYO - Peruncit kedua terbesar di Jepun kelmarin mengakui menjual daging daripada lembu dipercayai diberi makanan dicemari bahan radioaktif, sekali gus mencetuskan kebimbangan baru mengenai kesan kebocoran loji nuklear akibat bencana berganda 11 Mac lalu.

Syarikat Aeon menyatakan daging lembu tercemar itu dijual di sebuah kedai di ibu negara Tokyo dan di lebih 12 kedai lain di kawasan berhampiran.

Aeon mengakui lembu ternakan dari Fukushima itu diberi makan jerami padi yang mempunyai kadar radiasi melebihi had dibenarkan kerajaan.

Sebelum ini, kes sayuran, teh, susu, makanan laut dan air dicemari radiasi mencetuskan kebimbangan ramai selepas krisis nuklear terburuk dunia dalam tempoh 25 tahun selepas bencana Chernobyl berlaku di Jepun.

Kerajaan Jepun dijangka melarang eksport daging lembu, iaitu makanan popular di negara itu, dari seluruh ladang ternakan di Fukushima.

sumber : Sinar Harian

Wanita ini mati kerana jadi santapan singa

Posted: 19 Jul 2011 05:00 PM PDT


TRIBUNNEWS.COM - Seorang perempuan malang menjadi santapan singa liar yang berhasil melarikan diri dari sebuah kandang di Kenya. Demikian dilansir The Sun, Selasa (19/7/2011).

Martha Nduta dilaporkan mendapat serangan mematikan itu di rumahnya dan singa liar itu kemudian menariknya dari rumah tempat ia tinggal.

Petugas setempat kemudian mencari perempuan berusia 58 tahun di daerah Nyahururu dan hanya berhasil menemukan hanya tengkorak dan beberapa serpihan tulang.

Keluarga perempuan malang itu berhasil mengenali tubuh korban dari pakaian yang tercabik-cabik dan sepatu dari lokasi kejadian.

Ketua polis Laikipia West,Francio Nyamatari, mengatakan lembaga reservasi Kenya Wildlife Service kini berusaha mencari singa liar jantan kerana dikhautirkan akan menyerang warga setempat.

Diduga, haiwan liar itu berhasil melarikan diri melalui pagar yang rosak di Laikipia Nature Conservancy sebelum masuk ke sebuah desa di sebelah utara Nairobi.

Akibat salah asuhan..begini jadinya

Posted: 19 Jul 2011 11:01 AM PDT

Mahasiswi dan suami orang ditangkap kerana berhubungan seks ditengah sawah

Posted: 19 Jul 2011 10:01 AM PDT


Ratusan warga Desa Singkil, digegarkan dengan penangkapan pasangan yang berhubungan seks di sebuah gebuk sawah desa setempat, Ahad (17/7/2011) pukul 20.00 WIB. Saat ditangkap warga desa setempat, keduanya sedang memadu kasih dan tanpa mengenakan sehelai benang pun di tubuhnya.
Pasangan bogel Sug (24) dan mahasiswi WL (20) diadili warga di Kantor Desa Singkil, Ponorogo, Minggu (17/7) pukul 20.00 WIB. Foto: surya/sudarman

Pasangan itu adalah Sug (24) warga Desa Sambilawang, Kecamatan Bungkal, Kabupaten Ponorogo dan WL (20) warga Desa Bukur, Kecamatan Jiwan, Kabupaten Madiun. Pasangan lelaki ketika ini, diketahui telah beristeri dan ditinggal isterinya menjadi Tenaga Kerja Wanita (TKW). Sedangkan pasangan perempuan, merupakan salah satu mahasiswi di salah satu perguruan tinggi di Kabupaten Ponorogo.

Penangkapan pasangan itu, bermula saat pukul 18.30 WIB, kedua pasangan itu, sama-sama menunggang motornya menuju pertengahan gebuk di sawah. Warga curiga lalu mengikuti "Saat kami masuk gebuk, keduanya sudah dalam keadaan bogel. Kami pun mengamankan pakaian keduanya. Keraa kami kesal kami bawa keduanya ke balai desa," terang Gianto, salah seorang warga kepada Surya, Ahad (17/7) malam. (sumber)

Gila ..remaja bunuh ibubapanya dan kemudian adakan pesta

Posted: 19 Jul 2011 09:25 AM PDT


REPUBLIKA.CO.ID, FLORIDA – Seorang remaja laki-laki berumur 17 tahun diduga melakukan tindak kekerasan dengan menggunakan penukul yang mengakibatkan kedua orangtuanya meninggal dunia. Tanpa rasa bersalah, anak tersebut langsung mengikuti pesta dan membiarkan jenazah kedua orangtuanya itu terbaring di bilik tidur.

Demikian disampaikan pihak berkuasa setempat Sabtu minggu lalu. Remaja tersebut bernama Tyler Hadley. Ia berasal dari Florida, Amerika Syarikat (AS). Atas tindakannya itu, dia didakwa dengan tuduhan pembunuhan .

Ia langsung ditahan di penjara remaja tanpa penangguhan. Kedua orang tuanya, Blake dan Mary-Jo Hadley, mengalami tindakan kekerasan dengan menggunakan penukul di kepala dan beberapa titik di dada. Kekerasan terhadap kedua orangtuanya itu dilakukan Hadley setelah dia mem-posting sebuah acara pesta sekitar 1.15 pm (waktu setempat) Sabtu kepada teman-temannya, di rumahnya di utara West Palm Beach.

Penyiasat setempat percaya bahawa kedua orangtuanya diserang di luar blik tidur utama dan mayat mereka dipindahkan ke bilik dan pintu kamar dikunci. Sekitar 60 orang menghadiri pesta malam itu, menurut Jurucakap Polis Port St Lucie Tom Nichols.

Pesta tersebut begitu meriah, sehingga membuat bising para tetangga dan melaporkannya ke polis. Tak lama polis tiba pada pukul 1.30 (waktu setempat) untuk memastikan acara pesta tersebut berjalan normal. Ketika polis datang, pesta tengah berlangsung meriah, ujar Nichols.

Polis lalu pergi. Namun kembali pada pukul 04.20 dan menemukan tubuh kedua orangtua Hadley ditutupi dengan tuala, file, buku dan barang-barang rumah tangga lainnya. Selain itu terdapat tukul besi yang berada di antara kedua orangtua Hadley. Sang ibu, yang berumur 47, adalah seorang guru sekolah rendah Sementara sang ayah, (54) bekerja untuk sebuah perusahaan elektrik.

Polis setempat tengah melakukan otopsi terhadap mayat kedua orangtua Hadley. Namun pihak polis percaya bahawa orangtua Hadley meninggal kerana pukulan benda tumpul. Menurut polis, Hadley saat ini tengah mengikuti ujian untuk masuk sekolah menengah keatas, namun tidak lulus.

Nenek Mensi sudah 21 kali melahirkan anak,sampai sekarang belum menopause

Posted: 19 Jul 2011 08:50 AM PDT


MANGALDAN, KOMPAS.com — Kalau ada hukuman buat pelanggar program keluarga berencana, boleh jadi Mensita Edano Cera bakal dipenjara lama. Kerana, perempuan 56 tahun itu sudah 21 kali melahirkan.


Nana Mensi, di Pangasinan, Filipina melahirkan ke-21 anaknya dalam keadaan sihat. Namun, lima di antaranya meninggal kerana kecelakaan atau sakit.

"Saya boleh terus melahirkan kalau tidak mengalami menopause," kata ibu yang kemudian menjaga lima anak angkat lagi itu.

Cera tinggal di Desa Barangay Guilig, dengan suaminya Emilio (59) dan dua anak termudanya yang berusia 17 tahun dan 14 tahun di sebuah rumah sederhana.

Pasangan itu menikah pada 1968, ketika itu usia Cera baru 15 tahun. Mereka sebenarnya menyedari program keluarga berencana yang dicanangkan Pemerintah Filipina dan alat kontrasepsi.

"Kami tidak pernah mencubanya. Tidak pernah tertarik," ujarnya.

"Meskipun memang sulit membesarkan sebegitu ramai anak, kami tidak menyesalinya. Tuhan sudah memberinya kepada kami dan kami membesarkannya dengan baik," kata Nana Mensi.

Dia melahirkan pertama kali pada 1971. Puteri sulungnya, Celia, kini berusia 40 tahun. Sementara si bongsu, Carl Edmund, berusia 14 tahun.

"Terus terang, sampai sekarang saya belum mengalami menopause. Jadi mungkin saya masih boleh punya anak lagi," katanya.

Dia melahirkan semua anaknya di rumah. Awalnya dengan bantuan bidan desa. Kini setelah usianya makin tua, proses kelahiran anak-anaknya dibantu doktor.

Menurut Cera, semua anaknya tumbuh dalam kondisi sehat. "Mereka jarang sakit. Meskipun mereka kelihatannya kurus, mereka sehat. Mereka makan teratur dan tidak pernah kelaparan," tegas perempuan yang mengidap diabetes itu.

Sementara itu, menurut Dr Ophelia Rivera, ibu seperti Cera rentan terhadap masalah kandungan dan penyakit jantung. Dia juga boleh mengalami kerosakkan gigi dan tulang reput.

Sumber : Inquirer.net

Wanita ni ketagihan seks setelah digigit anjing

Posted: 19 Jul 2011 07:45 AM PDT


Sejak digigit anak anjing, seorang perempuan di India jadi ketagihan seks dan selalu mencapai orgasme berulang setiap kali berhubungan seks. Hasil pemeriksaan menunjukkan, peningkatan birahi terjadi kerana perempuan itu tertular rabies.

Perempuan 28 tahun yang tidak disebutkan namanya itu dilaporkan mengalami peningkatan ghairah seks yang tidak wajar. Diakui sendiri oleh suaminya, perempuan ini tidak pernah sebegitu berghairahnya sejak keduanya menikah sekitar 8 tahun lalu.

Tidak hanya menjadi lebih mudah terangsang, perempuan ini juga selalu mengalami orgasme berulang (multiple orgasm) yang kadang-kadang berlangsung sampai 2 hari. Yang penat tentu saja suaminya keraa harus melayani isterinya lebih sering dari biasanya.

Kedua pasangan ini menajukan masalahnya ke hospital terdekat. Semula doktor juga bingung mendiagnosisnya, hingga akhirnya beberapa hari kemudian si pesakit menampakkan gejala aerofobia (takut udara dan ketinggian) serta hidrofobia (takut air).

Selain takut cahaya, takut air dan takut udara termasuk gejala spesifik pada infeksi virus rabies. Akhirnya doktor menyimpulkan pesakit tertular rabies, namun sayang si peakit terlambat mendapat vaksin lalu akhirnya meninggal keesokan harinya.

Kes ini telah dilaporkan dalam jurnal Archives of Sexual Behavior edisi terbaru.Salah seorang doktor di Chennai Medical College India, Ponniah Thirumalaikolundusubramanian, MD mengatakan peningkatan libido sangat mungkin dipengaruhi oleh virus rabies. Dikutip dari MensHealth.com, (11/7/2011), virus yang mencapai otak mempengaruhi bahagian tertentu yang membangkitkan perilaku hiperseks.

Seandainya dugaan Dr Ponniah terbukti benar, maka virus rabies boleh disebut sebagai aphrodisiac (obat kuat) paling mematikan. Infeksi virus ini hampir tidak boleh diatasi dan hampir pasti menyebabkan kematian jika sudah mencapai otak dan susunan saraf pusat.

Dalam banyak kes, infeksi rabies memang tidak memunculkan gejala hingga virus mencapai otak atau susunan saraf pusat. Kerana itu setelah digigit anjing, sangat dianjurkan untuk sesegera mungkin mendapat vaksin rabies sebelum virusnya menyebar.

Pelajar di China siksa babi sebelum membunuhnya

Posted: 19 Jul 2011 06:35 AM PDT

These horrific photos show students in Nanning, China, tying up some pigs before beating them with metal poles, stepping on them and trying to drown them in a pail of water.

STOMPer Freakazoid, who sent in these pictures, said:

"This is just horrible!

"The pigs were seen bleeding from the torture.

"It's uncertain if the pigs survived the ordeal.

"What's with these people abusing animals? I can't comprehend what they get out of this.

"It's just disturbing to see people behaving worse than animals."

Cara tendangan penalti yang menjadi kontroversi

Posted: 19 Jul 2011 05:45 AM PDT


Banyak cara dilakukan pemain bolasepak untuk tampil unik seperti yang dilakukan oleh pemain pasukan Uni Emirates Arab (UEA) ketika melakukan di perlawanan persahabatan melawan Lebanon (16/7) yang berakhir 6-2 untuk UEA itu.

Salah satu gol dalam pelawanan itu diciptakan oleh Awana Diab tetapi, bukan gol yang menjadi masalah namun cara menendangnya yang akhirnya menjadi kontroversi.

Awalnya Diab seperti ingin mengambil penalti seperti biasa namun ketika sebelum menendang bola pemain membalikkan badan dan menendangnya menggunakan tumit dan bola meluncur masuk ke gawang Lebanon tanpa ada reaksi dari penjaga gol lawan.

Atas tendangan pelik ini pelatih UEA, Srecko Katanec marah terhadap Awana Diab dengan alasan dirinya tidak senang cara yang dilakukan pemainnya itu di pertandingan antarabangsa.

Diab sendiri setelah melakukan tendangan aneh itu mendapatkan kad kuning dari pengadil tanpa ada alasan jelas mengapa dirinya mendapatkan kad tersebut.[Oa]

videonya:


Aksi brutal lelaki aniaya burung merak

Posted: 19 Jul 2011 04:00 AM PDT

Video budak comel yang buat aku geram

Posted: 19 Jul 2011 03:40 AM PDT

Comel betul budak ni..geram kau
tengok....


Kupu-kupu berusia 70.000 tahun ditemukan

Posted: 19 Jul 2011 02:00 AM PDT


Ilmuwan berhasil menemukan spesies kupu-kupu baru tanpa sengaja. Mengejutkannya, kupu-kupu ini sudah ada di Bumi selama 70.000 tahun. Seperti apa?

Bahkan, para ahli tak menyangka ada kupu-kupu Cryptic Wood White ini. Kupu-kupu aneh ini nampak mirip Reals Wood White. Namun ahli yang mempelajari kupu-kupu ini menemukan, haiwan ini memiliki lebih banyak kromosom dan secara genetis berusia 70.000 tahun.

"Temuan ini sangat menarik. Buku tentang kupu-kupu harus ditulis ulang," ujar kepala eksekutif Butterfly Conservation Martin Warren. Kupu-kupu ini ditemukan Sir David Attenborough.

"Keberadaan kupu-kupu terus menurun. Saya mendorong orang untuk membantu konservasi haiwan menakjubkan ini," ujar Sir David seperti dilaporkan dailymail.

Kesian..mahu selamatkan anak daripada anjing tapi tertembak suami

Posted: 19 Jul 2011 01:00 AM PDT


TRIBUNNEWS.COM - Seorang perempuan bermaksud menembak seekor anjing yang hendak menyerang anaknya. Namun, salah tembak, ia malah membunuh suaminya. Demikian dilapor Sydney Morning Herald, Isnin (18/7/2011).

Keterangan yang disampaikan seorang saksi ke polis Mississippi, Amerika Syarikat (AS), menyebutkan jika anjing jenis pit bull bernama Cocaine berusaha menggigit dan menyerang anak-anak.

Anak pasangan suami isteri ini mengatakan jika mereka diamankan ke dalam rumah dan sang ayah berusaha menenangkan anjing tersebut.

Polis mengatakan bahawa perempuan bernama Betty Walker ini menembak dua kali, satu mengenai anjing dan satunya lagi mengenai dada sang suami.

Juru cakap polis Jackson Colendula Green mengatakan kematian Robert Walker yang berusia 53 tahun sepertinya tidak disengaja. Namun juri akan memutuskan apakah mereka akan menjatuhkan dakwaan terhadap Betty

Kerana payudara isteri yang besar buat suaminya tertangkap polis

Posted: 19 Jul 2011 12:00 AM PDT


TRIBUNNEWS.COM - Seorang penjual kokain tertangkap setelah tetangganya curiga dia menggunakan wang penjualan narkoba untuk operasi perbesaran payudara isteri. Demikian dilapor Daily Mail, Isnin (18/7/2011).

Polis menyerbu ke rumah pasangan Julie Coyne dan George Kelly di Lobley Hill, Gateshead, Inggris, setelah sejumlah tetangga mereka mengatakan bahawa pasangan suami isteri ini hidup di atas rata-rata standard.

Pasangan ini hidup dengan menggunakan tunjangan sosial pemerintah dan ketika polis menyerbu rumah pasangan itu, mereka menemukan kokain senilai 30 ribu poundsterling dan bukti tanda bayar operasi plastik dan pemutihan gigi.

Tetangga rumah mereka memberikan informasi ke polis setelah melihat payudara sang isteri tetangga tiba-tiba membesar. Selain menemukan ubat-ubatan terlarang dan bukti pembayaran operasi payudara, polis juga menemukan seutas jam tangan mewah Rolex termasuk sejumlah replika mahal tali pinggang kejuaraan.

Pasangan yang masing-masing berusia 39 tahun ini ditangkap bersama seseorang lainnya bernama Brian Hall (50) yang tinggal di jalan yang sama. Di pengadilan Newcastle Crown Court, Kelly dijatuhi hukuman dua setengah tahun penjara sementara Hall dipenjara tiga tahun enam bulan. Sedangkan, Coyne diberi hukuman melakukan kegiatan sosial dan harus bekerja untuk masyarakat selama 100 jam tanpa dibayar.

Inilah musuh terbesar dekad ini

Posted: 18 Jul 2011 11:00 PM PDT

INILAH.COM, Jakarta – Sebuah televisyen menggadakan jejak pendapat untuk menentukan tokoh yang dianggap sebagai 'musuh'. Siapa musuh terbesar para penonton?

Ternyata, musuh terbesar itu bukan dari industri hiburan. Ia adalah Ketua Federasi Sepak Bola Internasional (FIFA), Sepp Blatter. Ia digelar sebagai biggest villain of the past decade.

Menempati urutan kedua sebagai musuh terbesar adalah bekas Ketua Bank RBS Sir Fred Goodwin. Kemudian bekas CEO perusahaan yang bertanggung jawab atas tumpahan minyak besar-besaran di Teluk Mexico, British Petroleum, yakni Tony Hayward.

Para atlet yang berselingkuh seperti Ashley Cole (3), Tiger Woods (4) dan Ryan Giggs (7) juga dianggap sebagai musuh.

Sebaliknya, dalam jajak pendapat televisyen Syfy ini, seperti dilansir Mirror, pahlawan terbesarnya adalah Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama.

Berada di belakang Obama adalah David Beckham, Putera William dan pengarang Harry Potter, JK Rowling.

Jejak pendapat digelar bersamaan pelancaran serial pahlawan super baru di televisyenber bayar itu, 'The Cape'. Kajian ini melibatkan dua ribu orang yang disuruh menuliskan pahlawan dan musuh terbesar versi mereka.

Wanita Pilih Main Game Daripada Berhubungan seks

Posted: 18 Jul 2011 10:00 PM PDT


BERMAIN game sudah sejak lama dikaitkan sebagai hobi lelaki. Umumnya, game dilakukan remaja lelaki yang terobsesi permainan komputer, juga suami yang tergolong antisosial. Namun sebuah penemuan menarik dilaporkan minggu ini, ternyata wanita juga menggemari game online sama seperti lelaki.

Bahkan, responden yang telah menikah mengaku lebih punya banyak waktu 'berteman' dengan layar komputer saat bermain game ketimbang bermain dengan suami. Demikian seperti dilapor Dailymail.

Kajian yang dibuat Doritos, snack asal Amerika ini menemukan, sementara 50 peratus lelaki mengaku ketagihan game online, 49 peratus wanita juga mengalaminya. Lelaki menghabiskan 22,3 peratus waktu mereka bermain game online, wanita justru lebih lama yakni 23,2 peratus dari seluruh waktunya.

Penelitian ini juga menemukan bahawa responden wanita menghabiskan waktu lebih banyak bermain game daripada bercinta. Parahnya, 1 dari 5 wanita mengaku bermain game online di ranjang, sementara sang suami tidak bolehberbuat apa-apa soal ini.

Alasan yang mendasari lelaki bermain game online adalah prinsip pertandingan sedangkan 2 di antara 3 wanita mengaku memaikannya untuk menghilangkan stress. Dan soal pilihan game, wanita lebih menyukai game yang berelemen sosial atau menggunakan otak sedangkan lelaki memilih game berunsur kekerasan atau gambling.

Adakah kegemaran lelaki dan wanita terhadap game online menjadi perosak hubungan? Para ahli mengatakan, Ya. Kedekatan kita terhadap teknologi menjauhkan kita dari teman-teman bahkan pasangan, yang akan berhujung pada masalah. Belum lama ini sahaja terungkap bahawa 15 peratus perceraian terjadi lantaran salah satu pihak ketagihan game.

Sekarang ini, ramai orang yang tetap menggunakan handset saat makan malam atau menghabiskan banyak waktu di depan komputer atau televisyen. Mereka lebih terhubung dengan teman di Facebook berbanding dengan pasangannya. Teknologi telah mengganggu hubungan perkahwinan di mana kita menjadi saling menjauh. Teknologi telah menjadi semacam gangguan keintiman," jelas para peneliti dari Doritos