Adsense

Jumaat, 29 April 2011

borak kosong

borak kosong


Bahaya..sudah ada orang buat daging babi jadi seperti daging lembu

Posted: 29 Apr 2011 09:20 PM PDT

Mahalnya harga daging lembu menyebabkan beberapa orang mencuba memerah otak mencari keuntungan walau cara yang ditempuh membuat rugi orang lain. Inilah tipikal pengusaha yang layak disebut jenayah, meraut keuntungan diatas penderitaan orang lain.

Inilah kejadian curang sebuah depot makanan Noodle di China yang memanipulasi daging babi menjadi daging lembu dengan cara-cara yang sangat membahayakan pengguna yang memakannya. Walau di negara China penduduknya bukan majorati muslim melainkan (non muslim) dimana memakan makanan yang mengandung babi adalah haram bagi seorang muslim, namun tetap saja memanipulasi daging babi menjadi baging lembui ini berbahaya bagi yang memakannya, kerana digunakannya bahan-bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser berbahaya bagi tubuh.


Proses manupulasi ini hanya memerlukankan waktu 90 minit menggunakan beberapa bahan kimia berbahaya bagi tubuh, yang pertama adalah ekstrak daging dan juga glazing agent yang biasa digunakan untuk mencantikkan makanan nampak lebih bagus dan segar. Kedua bahan ini mengandung zat aditif yang berbahaya yang boleh menyebabkan keracunan, cacat pada janin bahkan kanser pada orang dewasa.Pihak berkuasa di wilayah Hefei China menemukan kecurang ini di beberapa pedagang makanan Noodle di wilayahnya.
Kejadian ini ternyata juga berlaku dibeberapa kota lain di China di wilayah Fujian, Shanghai, Anhui dan Jiangxi. Seperti dikutip ruanghati.com dari media setempat News163 menyebutkan sejak terbongkarnya beberapa kejadian manipulasi daging lembu dari daging babi ini membuat orang ramai takut memakan makanan terutama Noodle.

Perbezaan yang terlihat jelas antara daging babi dengan daging lembu adalah serat serat pada dagingnya, pada daging babi, serat daging agak halus tidak seperti pada daging lembu yang serat daging yang kukuh, mudah untuk dipotong. daging babi ketika di potong agak lebih sulit daripada memotong daging lembu, dan penampilan pada serat daging babi adalah lebih pucat kurang terlihat jelas serat dagingnya, tidak seperti daging lembu yang merona merahnya, seratnya terlihat sangat jelas, dan ketika di rebus, daging babi akan berubah menjadi putih, dan sebaliknya daging sapi akan berubah warna menjadi keabu-abuan ketika direbus dalam air panas, serta pada daging babi setelah direbus akan tampak lebih mulus seratnya dibandingkan daging sapi yang seratnya terlihat mengeriput setelah direbus.

Di harapkan kejadian menukar daging babi menjadi daging lembu tidak berlaku dinegara kita.-ruanghati.com

Web yang hanya membenarkan jual beli barang $5 sahaja

Posted: 29 Apr 2011 08:35 PM PDT

LOS ANGELES - Satu laman web terkenal, Fiverr.com membenarkan para penggunanya untuk membeli dan menjual pelbagai produk atau perkhidmatan selagi ia tidak menyalahi undang-undang serta moral pada harga hanya AS$5 (RM14.80), lapor sebuah akhbar semalam.

Dilancarkan sejak tahun lalu, laman web itu telah menawarkan lebih 150,000 perkhidmatan seperti pemasaran, sokongan teknologi, mengedit resume, nasihat fesyen, selain menulis dan membuat persembahan lagu selamat hari jadi dalam klip video.

Seorang ahli psikologi dari Brooklyn, Suzanne menggunakan bakatnya dalam muzik untuk menulis dan mempersembahkan lagu kepada para kliennya.

Sudah menggunakan laman web tersebut selama enam bulan, dia telah menjana pendapatan lebih AS$500 (RM1,482) setakat ini dengan menulis lagu hari lahir dan menyanyikannya dengan menggunakan piano atau klarinet.

"Ini cuma perkara yang saya lakukan untuk berseronok, tetapi ia benar-benar meningkatkan kebolehan saya menulis lagu," kata Suzanne.

Sementara seorang pereka grafik, Mary Ingrassia dari Howard Beach, Queens pula menjual perkhidmatan pengiklanan yang unik dengan menggunakan gambar burung kakak tua peliharaannya, Pickle.

Sejak menggunakan Fiverr.com pada Januari lalu, dia telah memperoleh pendapatan lebih AS$625 (RM1,852). - Agensi

Superman dah tak nak jadi warganegara Amerika Syarikat

Posted: 29 Apr 2011 07:45 PM PDT

Kartun pun dah taknak jadi warga Amerika..
saya petik dari kosmo online..


NEW YORK - Watak adiwira yang mempunyai kuasa luar biasa, Superman mengumumkan dia berhasrat untuk melepaskan kewarganegaraan Amerika Syarikat (AS).

Adiwira itu mebuat kenyataan tersebut dalam edisi baharu Action Comics No. 900 dengan menyatakan dia sudah bosan dengan tindakannya yang ditafsirkan sebagai alat AS.

Dalam cerita komik adiwira tersebut, Superman yang berhijrah ke Bumi semasa zaman kanak-kanak dari Krypton dan dijadikan anak angkat oleh sebuah keluarga di Smallville, Kansas itu menyatakan adalah lebih baik untuk berkhidmat kepada masyarakat Bumi.

Dalam satu kenyataan kepada akhbar New York Post, penerbit bersama DC Comics yang mengeluarkan komik Superman, Jim Lee dan Dan Didio berkata, walaupun adiwira itu kini bercirikan global, watak berkenaan akan tetap mempunyai gaya hidup AS.

"Superman merupakan seorang pelawat dari sebuah planet yang jauh yang sekian lama menerapkan nilai-nilai Amerika. Sebagai satu watak dan ikon, dia menerapkan gaya terbaik Amerika," kata kenyataan tersebut. - Agensi

Budak 11 tahun hamil dilarang ambil peperiksaan

Posted: 29 Apr 2011 06:00 PM PDT

Kesian diusia muda dia menjadi mangsa keadaan..
saya petik dari Berita Harian

JAKARTA: Berita budak perempuan 11 tahun mungkin dilarang daripada menduduki peperiksaan penting minggu depan kerana hamil mendapat perhatian pihak berkuasa dan aktivis.

 Budak perempuan dikenali sebagai WDE dari Sekolah Dasar Negeri (SDN) di daerah Mojokerto, Jawa Timur, dilaporkan hamil dua bulan.
 Ketua Pejabat Pendidikan Mojokerto, Muhammad Taqlin, berkata beliau sedang mempertimbangkan sama ada membenarkannya mengambil peperiksaan itu dan jika boleh, sama ada dia perlu dipisahkan daripada pelajar lain ketika peperiksaan.
 Ketua Pengarah Kementerian Pendidikan untuk pendidikan rendah dan menengah, Suyanto, berkata kelmarin pihak berkuasa tempatan tidak berhak melarang gadis itu daripada menduduki peperiksaan.

 "Tiada peraturan dalam negara ini melarang seorang pelajar hamil daripada mengambil peperiksaan," katanya kepada Jakarta Globe.

 "Mereka mempunyai hak sama terhadap capaian pendidikan seperti orang lain. Justeru, bagaimana jika dia hamil? Pentadbir tempatan perlu mengambil serius kes ini. Ia tidak betul."

Suyanto berkata beliau akan terus memantau kes itu dan jika gadis itu dihalang daripada mengambil peperiksaan, beliau akan bertindak.
 "Kami menyedari kes sebegitu ibu bapa gadis mungkin malu mengenai kehamilannya, justeru mereka melarangnya
daripada mengambil peperiksaan, kami tidak boleh biarkan ia berlaku," katanya. – Agensi

Pelajar lelaki ini kena marah kerana pakai kasut tinggi ke sekolah

Posted: 29 Apr 2011 05:25 PM PDT

TRIBUNNEWS.COM - Biasanya, pelajar yang senang mengenakan pakaian serba seksi di kelas akan mendapatkan teguran.Namun, hal lain terjadi ke seorang pelajar lelaki di wilayah Bay Area yang dikirim ke pejabat guru besar sekolah gara-gara muncul di SMA Riverview High School mengenakan kasut tinggi.

Dilapor My Fox Tampa Bay, Florida, Amerika Syarikat (AS), seorang pelajar mengaku jika pelajar lelaki ini merasa sangat percaya diri mengenakan kasut tinggi. "Dia senang memakainya kerana membuatnya percaya diri dan dia sangat suka memakainya," kata Hayley Stepp, teman sekelas lelaki ini.

Seorang guru kemudian melapor ke guru besar dan mengatakan jika kasut tinggi pelajar tinggi sangat menganggu di kelas.Guru besar Bob Heilmann mengatakan jika sempat terjadi pertengkaran sehingga dia meminta si pelajar lelaki mengganti kasutnya.

"Sebagai guru besar sekolah, saya harus membuat keputusan sebagai orangtua juga jadi saya harus memastikan jika dia baik-baik saja. Ia tidak ingin si pelajar itu menjadi korban cercaan teman-temannya.

Bapok Arab

Posted: 29 Apr 2011 11:01 AM PDT

cun tak....

Pemain pertahanan bolasepak wanita paling brutal

Posted: 29 Apr 2011 10:01 AM PDTPemain Bertahan Elizabeth Lambert adalah seorang pemain bola sepak New Mexico yang telah menjadi selebriti internet hari ini. Dia di buang padang untuk pelanggaran-nya ,menarik rambut, meninju, bergaduh dengan beberapa pemain, dan tendangan ke wajah ketika bermain melawan Brigham Young.
Datuk ini belajar photoshop semasa umur 60 tahun,membaiki 2000 gambar rosak

Posted: 29 Apr 2011 09:40 AM PDT


Baojun Yuan, datuk berusia 76 tahun, belajar Photoshop ketika usia 60 tahun. Dan dalam waktu 16 tahun terakhir ini telah memperbaiki lebih dari 2000 foto rosak dan melakukannya semuanya secara gratis....Aksi unik lelaki untuk sesuap nasi

Posted: 29 Apr 2011 08:45 AM PDTSurat resign yang patut dibaca

Posted: 29 Apr 2011 07:40 AM PDT

image

"Mojito shoe", Kasut unik dengan bentuk abstrak

Posted: 29 Apr 2011 06:00 AM PDT

Sepintas bentuknya memang tak seperti kasut,  bentuknya  seperti untaian rumput laut yang meliuk-liuk, namun nyatanya in adalah kasut. Kasut unik bernama "Mojito shoe." yang dirancang oleh seorang seniman London bernama Julian Hakes.

 Kasut unik ini dibuat dari Carboon fiber, sehingga jangan takut akan patah, kerana dijamin kekuatanya. Walaupun bentuknya sangat aneh dan abstrak, namun ternyta kasut ini laris . Bahkan rumor yang beredar, Si perancang sendiri sampai penat untuk memenuhi permintaan kasut  tersebut. Padahal Julian Hakes niatnya hanya membuat kasut tersebut untuk promosi, namun ternyata malah jadi produk yang terlaris.Pelik...Nak bunuh diri tapi tertidur

Posted: 29 Apr 2011 05:00 AM PDT

Guangzhou - Yang Jun (30),kecewa karena pernikahannya gagal. Lelaki China ini pun berniat mengakhiri hidupnya.

 Agar yakin dirinya benar-benar tewas, Yang Jun mencuba dua metode bunuh diri sekaligus. Melompat dari Jembatan Haiyin di Guangzhou dan minum ubat tidur hingga over dose. Demikian ditulis orange.co.uk.

 Jadi, sebelum memanjat jambatan dia memakan ubat tidur. Jumlahnya 50 butir lebih.

 Di atas jembatan, petugas penyelamat berusaha meyakinkan agar Yang tidak jadi melompat. Saat itulah Yang merasa sangat mengantuk. Matanya berat dan dia berkali-kali menguap. Hingga tanpa sedar dia tertidur pula.

 Saat tidur  inilah, petugas keamanan mendekati Yang. Mereka memasang tali pengaman sebelum menarik turun lelakii patah hati ini. Ketika sedar, Yang Jun sudah berada di hospital.

 "Saya tidak tahu mana cara yang terbaik untuk bunuh diri. Melompat atau makan ubat tidur berlebihan, jadi saya lakukan keduanya. Di atas saya merasa sangat mengantuk dan ketika sedar sudah berada di hospital," ujar Yang Jun yang akhirnya kembali rujuk dengan isterinya.

Lakukan ini jika tak takut mati

Posted: 29 Apr 2011 04:36 AM PDT

Manusia pada ketika ini memang ramai yang gila.. Mereka tidak peduli dengan apa yang ada di samping mereka, pokoknya asal mereka ingin mendapatkan suatu keinginan mereka, mereka pasti akan melakukan apa saja. Seperti contohnya orang-orang di bawah ini, mereka hanya ingin memuaskan nafsu mereka saja, dengan melakukan suatu hal yang berbahaya..
Ukiran Unik Di Meja Yang Kelihatan Real

Posted: 29 Apr 2011 03:00 AM PDT

Seorang seniman  di London, Ben Turnbull lahir pada tahun 1974 dan dikeluarkan dari dua sekolah di mana ia menggunakan waktu dengan menggambar dan mengukir beberapa karikatur yang indah ke sebuah meja yang hari ini telah membuatnya menjadi salah satu seniman kontroversi dengan karya kontroversi .

 Fokus utamanya adalah ia terpesona oleh dominasi global dari sistem politik Amerika. Karyanya yang menyerupai mainan anak-anak terutama menggambarkan prevalensi kekerasan dalam masyarakat hari ini, seperti ukiran kayu nya terutama senjata yang berbeza dan senjata yang pasti menarik perhatian seseorang.


Scooter antik terdapat tali pocong dan bangkai komodo yang diawetkan

Posted: 29 Apr 2011 02:00 AM PDT

Scooter ini berisi bermacam-macam aksesories; kerana sering melancung Pak Bimo yang  pernah juga menjadi anggota sasana tinju sawunggaling ini kerap kali membawa berbagai barang sebagai kenang-kenangan seperti ketika ke Bali dia membawa saji yang sudah terpakai, kemudian  bangkai komodo yang telah diawetkan, tanduk binatang, batu-batuan, tali pocong, tali bra perempuan, tali tampar berbagai logo yang di tampalkan, bendera dan masih banyak lagi pernak-perniknya yang sangat beragam. Tentu semua itu memiliki nilai historis juga filosofi tersendiri buat beliau, tidak asal  menempatkan atau menempelkan di scooter kesayangannya.

Ratu cantik kaki curi dan penipu

Posted: 29 Apr 2011 01:30 AM PDT

MOSOW, KOMPAS.com — Miss Rusia 1999 dan bekas semifinalis Miss Universe, Anna Malova, ditangkap di Amerika Syarikat kerana mencuri di kedai pakaian. Demikian dilaporkan New York Post pada Khamis (28/4/2011).


Anna Malova (39) tertangkap mencuri sepasang kasut berharga 135 dollar AS dan sebuah topi seharga 10 dollar AS di Toko Strawberry di New York.

Malova ditangkap dan didakwa dengan tuduhan pencurian dan memiliki barang-barang curian. Dia akan menghadiri sidang di pengadilan pada 24 Mei ini.

Malova juga ditangkap pada Februari 2010 atas tuduhan kepemilikan ubat-ubatan haram, pemalsuan, dan menyamar sebagai seorang doktor.

Ada pasangan pengantin China yang meniru cara perkahwinan Putera William

Posted: 29 Apr 2011 12:35 AM PDT

BEIJING, KOMPAS.com — Orang China belakangan ini memang dikenal gemar meniru. Tidak hanya barang, tetapi juga idea. Sepasang pengantin di China menikah dengan meniru cara pernikahan Putera William dan Kate Middleton di Inggris.


Semua ditiru, termasuk menaiki kereta kuda yang ditarik dua ekor kuda serta dijaga pengawal berseragam lengkap. Wang Xueqian, pengantin lelaki berusia 23 tahun, harus mengeluarkan wang sehingga 50.000 yuan untuk menyelenggarakan pesta pada 18 April lalu.


Pernikahan itu dimeriahkan dengan parade yang melibatkan 50 orang, puluhan kereta, dan dua kuda seperti parade pernikahan Putera William. Proses itu diawali oleh empat perempuan berbaju putih yang membawa bunga serta bendera Inggris. Mereka disusul kereta kuda yang diikuti barisan para penjaga. Para penjaga tersebut tak mengenakan pakaian khas China, tetapi topi tinggi, jas berbuntut panjang, dan jas merah. Seperti penjaga di Istana Buckingham, London.

"Ada perasaan senang dan eksotik ketika melangsungkan pernikahan seperti ini," ujar Wang, Rabu (27/4/2011). (AP/Joe)

Anjing Klon Korea Tubuhnya Boleh Menyala

Posted: 28 Apr 2011 11:00 PM PDT

Para ilmuwan di Korea Selatan mengatakan telah berhasil mengklon empat ekor anjing jenis beagle. Uniknya, tubuh keempat anjing tersebut boleh menyala.


Tubuhnya hanya akan bernyala warna merah jika dipapar sinar ultraviolet. Bahagian yang benyala terutama di kuku dan bahagian tubuh yang berkulit tipis seperti perut.

Profesor Lee Byeoung-chun dari Universitas Nasional Seoul yang memimpin projek klon ini menyebutnya sebagai anjing transgenik pertama di dunia yang membawa gen fluorescent. Sebelumnya, peneliti AS dan China baru  melakukannya pada tikus dan babi.

"Pencapaian penting dalam kajian ini tidak hanya warna merahnya itu, namun gen yang berhasil kami tanam di tubuhnya," ujar Lee. Teknik penyisipan gen yang dapat membuat tubuh bernyala biasanya dimanfaatkan untuk mendeteksi sel-sel kanser dalam rangka mengembangkan terapi pengubatan.


Pasuka  yang dipimpin Lee menggunakan sel kulit anjing induknya untuk menghasilkan keempat anjing klon tersebut. Para peneliti menyisipkan gen fluorescent sebelum intil sel tersebut disuntikkan ke dalam sel telur kosong dan ditanam ke rahim anjing angkatnya.

Awalnya ada 6 ekor anjing klon yang berhasil lahir dengan selamat, namun dua di antaranya tidak bertahan hidup. Empat lainnya yang sihat diberi nama Ruppy, kependekan dari ruby dan puppy.

Wanita pura-pura diculik untuk dapat perhatian suami

Posted: 28 Apr 2011 10:00 PM PDT

SEOUL, KOMPAS.com — Laporan yang menyebutkan bahawa seorang ibu dan anak lelakinya diculik dan membuat operasi pencarian polis merupakan khabar bohong yang dibuat oleh seorang isteri yang tertekan demi mendapat perhatian suaminya, demikian dilaporkan pihak polis Korea Selatan, KHamis (28/4/2011).Ratusan polis dikerahkan secara nasional pada Selasa, setelah seorang perempuan berusia 37 tahun bernama Lee mengatakan bahwa dirinya dan anak lelakinya yang berusia lima tahun telah diculik.

Ia mengirimkan pesanan rinkas melalui telefon selular ke suaminya, memintanya agar mentransfer wang sebanyak150 juta won ke akaunnya sebagai wang tebusan.

Polis mengenal pasti panggilan dibuat di satu kawasan di pusat kota Seoul. Mereka tiba di satu bilik hotel, tetapi menemukan bahawa Lee dan anaknya tidur nyenyak.

"Laporan itu palsu dan dibuat oleh perempuan yang menginginkan perhatian dari suaminya," kata seorang detektif di markas polisi Ilsan di pinggiran utara kota Seoul.

Perempuan tersebut didakwa kerana mengganggu tugas polis, tetapi tidak menahannya secara hukum dan membiarkannya pulang ke rumah kerana dia sedang mengalami tekanan dan suaminya juga meminta keringanan hukuman.