Adsense

Jumaat, 28 Januari 2011

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Zahiril Adzim dalam Teater SHORT EYES

Posted: 28 Jan 2011 10:30 PM PST

Rumah Anak Teater (RAT) dengan kerjasama The Actor's Studio akan mempertunjukkan sebuah teater bertajuk SHORT EYES yang akan dipersembahkan dalam Bahasa Malaysia. Karya ini merupakan olahan dan diarahkan oleh pengarah muda berbakat, Fared Ayam dengan Nam Ron sebagai Pengarah Artistik.

Teater SHORT EYES ini akan dibintangi oleh pelakon-pelakon muda berbakat seperti Zahiril Adzim, Amerul Affendi, Taiyuddin Bakar, Khairunadzwan Rodzy, Tayanithi, Khairil Ridzuan K'N, Kirin Muhamad, Hafizee Hatta, Xavier Fong, Nam Ron dan penampilan istimewa, Faisal Mustaffa.

Short Eyes merupakan satu drama yang menggambarkan kehidupan masyarakat yang minoriti. Segala yang berlaku mencerminkan dunia luar, yang juga mempunyai kepentingan penerimaan, nilai dan moral masyarakat. Walaupun kedua-dua dunia adalah selari, kepentingan-kepentingan ini adalah lebih tegas di dalam alam sebuah penjara.

shorteyes_TASTR_n_RAT

Dalam pementasan ini, kita melihat watak lelaki yang memikul beban, di mana dia mesti mendapatkan sesuatu hasil daripada apa yang dilakukannya. Sepertimana watak Omar menerangkan kepada Mr. Nett ketika dia diminta untuk berjanji supaya tidak bergaduh lagi "Saya tak boleh janji untuk perkara macam itu.. janji itu ikatan. Lelaki dalam penjara tak ada apa-apa selain janji, dan dia harus berjaga-jaga tentang siapa, bagaimana dan untuk apa dia bagi janji itu.. "

Apabila Clark Davis ditahan atas tuduhan pesalah seks kanak-kanak/pedofil (dan dia juga merupakan seorang lelaki kulit putih kelas menengah), tahanan-tahanan lain telah menganggap dan memandang itu sebagai kejam.

Sedangkan kumpulan tahanan ini sendiri yang menjalani hukuman mereka, yang berdasarkan tuduhan dan justifikasi masyarakat dunia luar.

Watak-watak dalam pementasan ini terdiri daripada tahanan-tahanan orang kulit hitam (afrika-amerika), bangsa Puerto Rico dan kulit putih. Mereka mempunyai cara mereka sendiri untuk bergaul sesama sendiri dalam masyarakat mereka sendiri dan juga untuk mencari jalan untuk melepaskan diri daripada terperangkap dalam kegilaan dan keserabutan mental, sama ada melalui kasih sayang, agama, keganasan, kepercayaan, dadah dan sebagainya. Short Eyes bukan hanya satu pementasan berkenaan kehidupan dalam penjara, tetapi sebenarnya memaparkan tentang realiti kehidupan sebenar masyarakat dunia luar.

Tarikh pementasan:
Full Dress Rehearsal: Rabu, 16 Mac 2011, 8.30pm
Show Time: Khamis, 17 Mac 2011 – Sabtu 19 Mac 2011, 8.30pm dan Ahad, 20 Mac 2010, 3pm

Tempat:
The Actors' Studio @ Lot 10, Kuala Lumpur
Roof Top, Level 8, Lot 10 Shopping Centre 50 Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpu

Tiket :
Malam pratonton: RM15 untuk semua tempat duduk
Waktu Pementasan: RM35 (dewasa), RM25* (pelajar dengan kad pelajar yang sah dan OKU)
*Terhad kepada 60 tempat bagi setiap pementasan.

Sebarang tempahan tiket sila hubungi 03-2142009 / 0321432009.

Facebook Event Page, klik SINI

Untuk keterangan lanjut:
http://www.theactorsstudio.com.my
http://rumahanakteater.blogspot.com

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

 • Zahiril Adzim, Nas-T, Hanis Kamal dalam Drama 6 Progresif
 • Filem KARAOKE Menang anugerah Mavericks di Festival Filem Antarabangsa Calgary
 • Teater Kompilasi Vol. 3 TANDA
 • Zahiril Adzim Dan Nas T Berlakon Drama Bersiri Waris
 • Kisah Lagenda Bawang Merah Bawang Puteh Versi Lelaki Dalam Merah Putih
 • Montage Drama Merah Putih Lagu KAU AKU Nyayian Aizat
 • Teater Legasi & Naturalisasi Dalam Projek KoKEN : Teater Kompilasi Volume II
 • Drama Merah Putih Lakonan Zahiril Adzim dan Ellyas Abdullah
 • Short Shorts Film Festival & Asia 2010
 • Pemenang Peraduan Mari Menonton Teater Muzikal Kanak-Kanak Aladdin
 • Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

  Telemovie Cheongsam Untuk Ibu

  Posted: 28 Jan 2011 09:52 PM PST

  INSAF SEORANG ANAK DALAM TELEMOVIE CHEONGSAM UNTUK IBU KHAS TAHUN BAHARU CINA DI TV2

  Ibarat kata pepatah, sesat di hujung jalan balik semula ke pangkal jalan. Apatahlagi menjelangnya sambutan perayaan-perayaan yang pastinya mengajak kita sebagai manusia menyuntik kesedaran dalam diri untuk melakukan kebaikan dan meninggalkan kejahatan tanpa mengira kaum dan agama.

  Begitu juga kesempatan terbuka luas bagi anak-anak yang ingin memohon keampunan daripada ibu dan ayah atas keterlajuran yang dilakukan.

  Lalu dalam meraikan sambutan Tahun Baharu Cina pada 3 dan 4 Februari ini, Radio Televisyen Malaysia (RTM) menerusi slot Citra yang popular di kalangan penonton setianya dalam menyiarkan drama-drama sarat dengan pengajaran berguna untuk ditonton seisi keluarga pada 4 Februari 2011 (Jumaat) ini menyiarkan telemovie bertajuk Cheongsam Untuk Ibu, jam 10.00 malam di TV2.

  VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

  Membariskan pelakon Ng Hung Shen, Mandy Chong, Siti Fazurina, Rowena Lee, Erry Putra, Jovinia Jusmin, Satish dan Rosnah Johari, telemovie yang mengambil 'mood' perayaan Tahun Baharu Cina ini mengajak penonton menghayati watak Leong yang keliru dengan keinginan dirinya sendiri.

  Kerana desakkan perasaan mahu mengejar cita-cita di ibukota Kuala Lumpur, dia sanggup meninggalkan ibunya sendirian di kampung. Semuanya kerana semata-mata mahu meletakkan dirinya setaraf dengan teman-teman sekampungnya yang telah berjaya memperolehi pekerjaan mampu dibanggakan di Kuala Lumpur. Namun nasib setiap individu itu berbeza apatahlagi kerana hasratnya itu tidak mendapat restu orang tua.

  Plot drama ini bermula dengan memaparkan watak Mei Lan dan anak tunggalnya, Leong tinggal di sebuah felda. Mereka mengusahakan perusahaan kebun sayur.

  Setelah hanya mendapat gred 3 di dalam keputusan SPMnya, Leong tidak seperti kawan-kawan sekampungnya yang telah mengembangkan sayap masing-masing untuk menyambung pelajaran mereka atau mencari pekerjaaan di bandar-bandar besar. Hanya Leong yang tinggal di kampung, membanting tulang empat kerat dengan berkebun.

  Leong cemburu apabila melihat kawan-kawannya pulang ke kampung untuk bersama dengan keluarga masing-masing, membawa kereta atau motorsikal berkuasa tinggi. Bila berkumpul, Leong hanya mendengar cerita-cerita kehebatan hidup di bandar dari teman-temannya.

  Yang paling menyakitkan hati Leong ialah apabila Jenny, buah hatinya menjalinkan hubungan mesra dengan Tony yang pulang dari Kuala Lumpur dengang kereta besarnya. Jenny mula menjauhi Leong malahan mencemuhnya kerana tidak ada perkembangan dalam hidup. Sejak itu Leong nekad untuk ke Kuala Lumpur.

  VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

  Leong amat minat kepada muzik. Leong ingin mengejar cita-citanya untuk menjadi pemain muzik handalan. Leong ingin mencari nama dan kemewahan sebagai pemuzik Mei Lan menentang kehendaknya. Mei Lan ingin Leong terus mengusahakan kebun sayur mereka.

  Bagi Mei Lan, pendapatan yang mereka dapat dari hasil kebun itu sudah cukup untuk menampung kehidupan mereka dua beranak tetapi itu tidak cukup bagi Leong. Jiwa remajanya mempunyai citarasa sendiri. Citarasa yang didorong oleh hawa nafsu dan hasutan kawan-kawan.

  Sejak Jenny bersikap dingin kepadanya, hasrat Leong untuk ke Kuala Lumpur mula membuak-buak di jiwanya. Dia ingin buktikan pada Jenny bahawa dia boleh menjadi lebih hebat dari Tony. Lalu Leong berhijrah ke Bandar meskipun tanpa restu Mei Lan. Mei Lan membawa rajuknya ke pusara mendiang suaminya, menumpahkan airmata kecewa dan kedukaannya di situ.

  Di Kuala Lumpur, Leong tiada arah hendak dituju. Bekalan duitnya semakin berkurangan. Leong menumpang tidur di to'kong untuk beberapa malam dan siangnya dia mencari kerja. Nyata hidup di ibukota tidak seindah yang dibayangkan. Kerana terlalu lemah, Leong tertidur di kedai jahit Aziah, pada suatu malam. Aziah terkejut menemui Leong yang terketar kesejukan, ketika dia ingin ke kedai jahitnya.

  Di situlah titik permulaaan perkenalan antara Aziah dan Leong. Aziah membantu Leong untuk mendapatkan pekerjaan di sebuah kelab malam tempat kawannya bekerja. Leong bekerja di kelab malam bukan sebagai pemuzik tetapi sebagai seorang pelayan. Leong tidak berjaya memenuhi cita-citanya untuk menjadi pemuzik.

  Menjelang Tahun Baharu Cina, Aziah bersetuju untuk menghantar Leong pulang dengan keretanya. Aziah juga memberi alasan bahawa dia ingin memastikan tubuh Mei Lan muat memakai cheongsam yang dibuatnya. Mei Lan sangat gembira dengan kepulangan Leong tetapi dia terkejut

  VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

  Click on the following buttons to share this article with your friends:

  Baca artikel lain yang berkaitan:

 • Gambar Farahdhiya di Green Cheongsam Showcase
 • Gambar Faezah Ilai dengan Green Cheongsam Salikin Sidek
 • Gambar Amanda Amani di Green Cheongsam Showcase
 • Gambar Erra Fazira di Green Cheongsam Showcase The Weld
 • Gambar Amber Chia di Green Cheongsam Showcase
 • Gambar Nasha Aziz di Green Cheongsam The Weld
 • Gambar Farhan di Green Cheongsam Showcase
 • Liyana Jasmay di Jelajah Era di Nilai, Negeri Sembilan
 • DUA TELEMOVIE KHAS MERDEKA DI HARI KEBANGSAAN KE-51
 • Telemovie Raya Cinta Terlepas Pandang
 • Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.