Adsense

Isnin, 15 November 2010

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


Ulasan Filem Appalam

Posted: 15 Nov 2010 04:34 PM PST

Budiey rasa ramai yang dah tahu tentang filem Appalam, sebuah filem remix atau remade yang diadaptasi daripada filem Papadom ni. Filem Papadom adalah filem Terbaik di FFM22. Jadi tak perlu lah nak hurai panjang lebar.

Semalam, 15 November 2010, Budiey dijemput untuk turut sama menonton filem Appalam yang diadakan di State PJ Cinema, Lotus Five Star, Jalan Yong Shook Lin, Petaling Jaya. Ini merupakan kali pertama Budiey memijakkan kaki di pawagam ini dan pertama kali makan nasi berhamparkan daun pisang.

Kenangan makan nasi atas daun pisang

Memang ada kelainannya kali ini. Orang kata, baru lah caraaaa kan? Jiwa 1Malaysia yang mahu diterapkan oleh pengarah memang sudah dapat Budiey rasakan tatkala berbijak di pawagam yang memang terkenal dengan tayangan filem Tamilnya.

Jom tonton Appalam

Bukan apa, memamg filem ini adalah filem Tamil tempatan yang pertama pernah diterbitkan oleh pengarah Afdlin Shauki dan Tayangan Unggul sebagai penerbit pastinya akan cuba melakukan sehabis baik dalam mempromosikan filem ini. Dikatakan filem ini adalah filem Tamil tempatan yang pertama yang menggunakan film 33mm. Dikatakan juga Appalam is the 1st Malaysian made Tamil movie in 24 years. Tahniah buat Tayangan Unggul kerana dah pecah rekod menjadi penerbit pertama filem Tamil Malaysia pertama selepas 24 tahun tidak diterbitkan di dalam bentuk format filem 35mm.

Kalau kita nak imbas balik, 24 tahun lalu, filem Tamil dalam format filem terakhir di Malaysia telah diterbitkan oleh Berjaya Filem bertajuk Saya Anak Malaysia, lakonan Pansha. Dalam filem ini, turut menampilkan Rosyam Nor sebagai Hero Malaysia yang bekerja sebagai kru filem dan Sathia melakonkan watak jahat dan juga merupakan filem pertama lakonan beliau.

Budiey nak ucapkan tahniah buat semua pelakon terutamanya Gana Pragasam sebagai Appalasamy yang membawa peranan bapa kepada Shruti lakonan Raja Ilya. Sebenarnya Raja Ilya ni bukannya Melayu tapi anak Mami. Dengarnya, pelakon drama ini telah ditawarkan untuk berlakon di Bollywood. Selain mereka berdua, filem ini didokong oleh Jaclyn Victor, Haani Shivraj, Kristina Vinokree, Sharifah Amani dan ramai lagi.

Appalam - Good Job

Budiey bergambar kenangan dengan Gana Pragasam

Sekiranya filem ini berjaya, pastinya akan membuka mata penerbit lain untuk mengetengahkan filem yang berunsurkan pelbagai kaum di Malaysia.

Dengan mengekalkan jalan, plot cerita yang sama, Filem Appalam pastinya akan ditonton oleh komuniti India. Ini kerana corak cerita berlainan sedikit dengan Papadom. Sosial budaya kaum India di Malaysia diketengahkan dalam filem ini. mengikut Afdlin Shauki, beliau begitu yakin orang Melayu juga akan menonton filem Appalam ini. Betul juga, orang kita memang semua belasah aje. Filem cina pun kita layan. Yang pastinya, watak baru dan latar filem ini memang berlainan kerana ia mengikut budaya dan adat resam orang India.

Filem ini bukannya 100% dalam bahasa Tamil malah diselitkan juga dialog-dialog 1Malaysia dari Bahasa Melayu dan Cina. Jadi, pelakon dan dialek juga mempunyai latar jiwa orang Malaysia. Ini pertepatan dengan apa yang mahu disampaikan oleh Afdlin Shauki.

Kalau tanya kepada Budiey tentang filem Appalam… Filem ini ada kelainannya kerana kelemahan dari filem Papadom diperbaiki dan diupgrade (dinaikkan taraf) oleh Afdlin Shauki. Seperti mana filem Papadom, filem lakonan Gana dan Raja Ilya ini bisa buat kita ketawa dan mengalirkan air mata. Mesej tentang kasih sayang, kehidupan, tanggungjawab seorang bapa kepada anak dan juga persahabatan tetap sampai kepada penonton walau pun berlainan bangsa. Lakonan pelakon disampaikan dengan jelas dan outstanding.

Gandingan mantap pelakon Gana dan Raja Ilya dilihat mempunyai chemistry sehingga setiap babak lakonan mereka kelihatan begitu spontan dan pasti menyentuh hati penonton.

Muzik dan lagu juga menjadi teras dalam menjayakan filem ini. Jadi, lagu tema yang disumbangkan oleh Dr. Burn seorang rapper terkenal dalam scenario Hip Hop Tamil tempatan dan beberapa komposer lain seperti R. Lawrence turut membantu menaikkan mood filem ini ke dalam jiwa penonton.

Untuk itu, Budiey memberikan 3/5 bintang untuk filem ini. Tahniah Afdlin Shauki.

APPALAM poster

APPALAM CAST LIST

Appalasamy : Gana Pragasam S/O Sebastian

Shruthi : Raja Ilya

Nalaini : Jaclyn Victor

Jasmine : Haanii Shivraj

Bootyslap : Shashi Tharan

Shasha : Kristina Vinokree

Siti : Sharifah Amani

Vassan : Vassantha Kumaran

Hassan : Afdlin Shauki

Wong : Iman Wan

Mr. Prakash : Sathia

Karate Master : Gunseh

Headmistress : Maimon Mutalib

Booty's Manager : Muthu Kumaran (MK)

SINOPSIS FILEM APPALAM

'Appalam' adalah sebuah kisah drama komedi keluarga yang diangkat daripada filem terbaik Festival Filem Malaysia 22, PAPADOM.

Samy (Appalasamy) menyara keluarga melalui gerai kecil menjual nasi daun pisang dan appalam yang mendapat sambutan kerana keenakan resipi turun-temurunnya. Samy dan isteri, Nalaini kemudian dikurniakan bayi perempuan, Shruti. Samy berazam untuk memberi kesenangan kepada Nalaini dan Shruti. Perniagaan Samy semakin maju dan beliau berjaya membuka restoran bersama kawan-kawan baiknya, Hassan dan Wong. Namun ada harga yang terpaksa dibayar. Samy semakin sibuk dengan perniagaan makanan, menyebabkannya kurang memberi perhatian terhadap keluarga terutama si kecil, Shruti.

Shruti 10 tahun… Nalaini terlibat dalam kemalangan semasa bergaduh dengan Samy di talian telefon. Wasiat Nalaini agar Samy menjaga Shruti dengan baik. Samy berjanji akan menunaikannya. Bermulalah kehidupan Samy sebagai ibu dan bapa kepada Shruti. Segala keperluan Shruti disediakan dan segala pergerakan Shruti diperhatikan.

Shruti 17 tahun… Shruti semakin rimas dengan sikap bapa yang melayannya seperti anak kecil yang perlu dikawal itu ini. Selepas SPM, Shruti mahu belajar di Kuala Lumpur agar dia mampu berdikari. Samy bersetuju membenarkan Shruti pergi bersama kawan baiknya, Siti. Namun,tanpa pengetahuan Shruti, Samy momohon kerja sebagai tukang kebun di kolej agar dia sentiasa dapat mengawasi Shruti.

Shruti memulakan kehidupan baru di kampus tanpa gangguan bapanya. Dia bertemu dengan pelbagai ragam manusia, antaranya Shasha, Booty Slap dan Vassan. Shruti mula berubah sejak berkawan rapat dengan Booty Slap, tanpa menyedari yang pemuda tersebut sebenarnya berniat jahat. Shasha rasa cemburu kerana dia beranggapan dirinya lebih popular berbanding Shruti.

Samy pula tanpa jemu meneruskan misi 'rahsia' mengintip pergerakan Shruti, antaranya rancangan menggagalkan siri temujanji Shruti dan Booty Slap. Pelbagai perkara pelik dilakukan oleh Samy termasuk mengajar Vassan bagaimana mahu menambat hati Shruti, mengajak Vassan mengekori Shruti dan Booty Slap, serta menyamar menjadi hantu untuk menakutkan Booty Slap.

Adakah Booty Slap berjaya memperdaya Shruti? Adakah Shruti bakal mengetahui semua rancangan bapanya itu? Dan mampukah Vassan memenangi hati Shruti? Selusuri gelak tawa, suka duka, kasih dan sayang dua generasi menerusi 'Appalam'.

Appalam

Appalam

Appalam

Appalam

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

 • Sinopsis Filem Appalam
 • Foto-foto dari Filem Qabil Khushry Qabil Igam
 • Gambar Nanu Baharudin Pelakon Filem Congkak
 • Trailer Filem Otai Lakonan Nasha Aziz & Aznil Nawawi
 • Filem Orang Minyak: Filem Paling Teruk Tahun 2007
 • Pemenang Peraduan Mari Menonton Teater Muzikal Kanak-Kanak Aladdin
 • CD Album Chandra, Mr Gambus & Hans Anwar dari EQ Music
 • Filem Jangan Tegur Lakonan Julia Ziegler
 • Senarai Pembaca ke Majlis Pra Tonton I'm Not Single 8 Julai Ini
 • Ulasan Vantage Point: Memang Hebat Bebs!
 • Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

  Sekitar Malam Apresiasi Media Portal Tonton

  Posted: 15 Nov 2010 02:15 PM PST

  Baru-baru ini, Budiey dijemput untuk menghadiri Malam Apresiasi Media anjuran Portal Tonton yang diadakan di sebuah restoran terkemuka di Petaling Jaya iaitu Kitchen Creatures, Centrepoint, Bandar Utama. Ianya dihadiri dihadiri oleh pihak media cetak dan elektronik dari pelbagai organisasi.

  Artis yang turut hadir pada malam itu ialah Altimet, menghiburkan kami dengan lagu Syukur.

  Tujuan media nite anjuran Alt Media ini adalah sebagai tanda terima kasih bagi menghargai usaha dan sokongan mereka dalam mempromosikan portal video terbaru ini.

  REZ_1395

  Budiey di sini nak ucapkan terima kasih dan tahniah juga buat Portal Tonton kerana Tonton terus mencetuskan revolusi dalam dunia penyiaran digital sejak dirasmikan pada 6 Ogos lalu.

  Kepada pembaca yang masih samar-samar, apa itu Tonton, Tonton merupakan sebuah projek portal video terbaru keluaran Alt Media Sdn Bhd (anak syarikat Media Prima Berhad), yang memberi pengalaman kepada pelayarnya untuk menonton video secara definisi tinggi (HD) serta disajikan dengan kandungan yang bertaraf dunia.

  Turut hadir di malam media itu ialah Pengurus Besar (Kandungan, Jenama, Pemasaran) Alt Media Sdn Bhd, M.Zulkifli Abd Jalil, Pengarah Urusan Kumpulan Media Prima, Dato' Amrin Awaluddin serta Ketua Pegawai Eksekutif Operasi Alt Media, Ahmad Izham Omar.

  Komen M Zul:

  "Majlis ini diadakan sebagai tanda terima kasih kepada rakan-rakan media yang banyak menyokong serta membantu mengenengahkan jenama baru Tonton. Adalah menjadi satu cabaran untuk orang kenal dan tahu tentang sesuatu jenama baru.

  "Namun dengan sokongan media, ia sedikit sebanyak dapat membantu memperkenalkan Tonton kepada semua,"ujar M.Zulkifli yang menggayakan pakaian karakter Austin Power pada majlis tersebut.

  Apa yang menariknya, majlis tersebut turut diwarnai dengan gaya pakaian dari pelbagai karakter filem antaranya Superman, Samurai Girl, Devil, Witch, Batman, Pirates Of The Carribean, Ninja Boy dan banyak lagi.Paling best cabutan bertuah. Budiey dapat sebotol perfume Bvlgary!

  REZ_1354

  Hadirin yang datang juga turut dihiburkan dengan persembahan nyanyian dari Altimet, tayangan khas kandungan terbaru Tonton serta aktiviti menarik seperti cabutan bertuah, permainan Marvel Lullaby, Eye-Ball Eating dan Ready, Set & Scream.

  Bagi memantapkan lagi pengisiannya, Tonton akan terus menyajikan pelbagai paparan menarik untuk tatapan pelayar internet semua. Antara filem dan siri televisyen terkini yang terdapat dalam Tonton ialah Survival Of The Dead, Exorcist The Beginning, The Hurt Locker, Criminal Minds 5, Ghost Whisperer 5, Goodnight DJ 2 dan banyak lagi.

  Bukan itu saja, TonTon juga turut menampilkan kandungan eksklusif laman sesawang seperti Films and Stars News, Guiness World Records, WWE Classics serta siri Dilbert.

  "Ini baru satu permulaan bagi Tonton, selepas ini banyak lagi pengisian baru yang akan dipaparkan dalam Tonton,"ujar M.Zul yang mengharapkan lebih ramai pengunjung akan melayari Tonton.

  Apa yang istimewanya, Tonton juga memberi peluang kepada pencipta pengisian kandungan lain untuk mewujudkan saluran mereka sendiri di landasan ini. Antara mereka yang akan terlibat ialah KRU yang akan melancarkan KRUTV, Hot FM, Fly FM dan One FM dengan kandungan eksklusif dalam Hot TV, Fly TV dan One TV.

  Tidak ketinggalan, akhbar Harian Metro serta portal gaya hidup dan hiburan terunggul Malaysia, gua.com.my yang akan melancarkan Metro TV dan Gua TV di Tonton.

  Layari www.tonton.com.my untuk menonton rancangan menarik pilihan anda dan teruskan menyokong portal video berdefinisi tinggi No.1 abad ini. via Portal GUA

  REZ_1358

  REZ_1375

  REZ_1382

  Click on the following buttons to share this article with your friends:

  Baca artikel lain yang berkaitan:

 • Selamat Menyambut Ulangtahun Pertama Portal GUA
 • Gambar Sekitar 8TV Viewing Party di Bagan Lalang
 • ADV: Episod Ke-2 Drama Online Mingguan Lelaki di Portal GUA
 • Gambar Erin Malek di Malam Penghargaan Metrowealth
 • Jom Tonton Drama Luna Fantasiku
 • HOT TV, Fly TV, KRU TV dalam Portal TONTON
 • Gambar Terbaru Saida Bersama Anak
 • Adv: Saksikan Episod Pertama Mingguan Lelaki di Portal Gua
 • Media Prima Lancar Portal TONTON
 • Portal Cars, Bikes & Trucks Launching
 • Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.