Adsense

Jumaat, 9 Julai 2010

ISU HANGAT

ISU HANGAT


Penghinaan tentera Israel semasa mendengar azan

Posted: 08 Jul 2010 10:40 AM PDT

Penghinaan yang dilakukan oleh 6 orang tentera Israel semasa mendengar Azan di tebing barat yang dimuat-naikkan di youtube.

Photobucket


Video tersebut menunjukkan tentera-tentera Israel berkawal semasa Azan dan apabila dipasang muzik mereka beramai-ramai menari serentak.

Photobucket

Betulkan , apabila kita lemah mudah diinjak-injak….

:
Mininiaga

due 7 Jul

jana wang adsense

**LETAKKAN IKLAN ANDA DI SINI**

Share/Bookmark

Gambar lawak : Apabila Spiderman pencen

Posted: 08 Jul 2010 09:53 AM PDT

Spiderman

Haha jadi parking attendan..

Mininiaga

due 7 Jul

jana wang adsense

**LETAKKAN IKLAN ANDA DI SINI**

Share/Bookmark

Mufti Wilayah Fatwa ESQ Haram

Posted: 08 Jul 2010 08:57 AM PDT

Sesiapa yang pernah mengikuti latihan ESQ ni mesti terperanjat dengan fatwa Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan yang memfatwa ESQ Leadership adalah HARAM.

Siapa yang tengok rancangan Halaqah di TV9 semalam yang pendengar ceramah tersebut nangis ramai-ramai apabila penceramah bercerita tentang kontrak kehidupan kita dengan Allah. Program spt ini antara program ESQ. Saya pernah menghadiri latihan ESQ ini selama setengah hari dari penceramah Malaysia yang mendapat latihan dari Indonesia.Pada pendapat saya ia adalah satu program yg baik dan banyak mengaitkan Islam dengan dunia kehidupan nyata kita sekarang. Namun begitu para Mufti kita mestilah sudah mengkaji sedalam-dalamnya sebelum mengeluarkan fatwa

ESQ adalah berasal dari Indonesia yang diperkenalkan oleh Ary Ginanjar Agustian.

Apa itu ESQ? ESQ adalah singkatan Emosional Spritual Quetient adalah satu pertubuhan latihan yang membentuk karakter kepemimpinan yang digelar oleh ESQ Leadership Centre. ESQ merupakan gabungan emotional, spriritual dan quontient, iaitu kecerdasan emosi dan kecerdasan spiritual.

Ari Ginanjar , mencuba menggabungkan antara kecerdasan intelektual (IQ), kecerdasan emotional (EQ), dan kecerdasan spritual (SQ) dalam satu konsep yang saling terintergasi yang disebut ESQ. Di dalam konsep ESQ, semua manusia mempunyai intelektual dan mempunyai emosi, tapi kedua-kedua tersebut tidak sempurna kalau tidak disatukan dengan kecerdasan spriritual. Dengan ESQ, kita sebagai manusia mengakui adanya Tuhan dengan segala kebesaran-Nya dan boleh diimplementasikan dalam kehidupan sehari-hari. Ini merupakan konsep psikologi (keagamaan) yang mengakui adanya Tuhan, yang berbeza dengan konsep psikologi Barat yang hanya mengutamakan intelektual (rasio) dan emosional.

ESQ mempunyai tujuh nilai dasar iaitu jujur, disiplin, tanggung jawab, kerjasama, adil, peduli dan berwawasan. Nilai-nilai inilah yang ditanamkan kepada peserta ESQ. Bila sudah mendapatkan nilai-nilai ini,diharapkan para pelatih boleh membentuk suasana saling menghormati, menyayangi, tidak ada lagi saling menjatuhkan, saling membenci antara satu agama dengan agama lain, satu suku dengan suku lain. ESQ bukan lembaga dakwah, kebetulan para trainer beragama Islam dan konsepnya diambil dari ajaran Islam. Jadi banyak material yang disampaikan trainer berdasarkan Islam.

Jadi dari visi di atas menunjukkan ESQ bukanlah satu program dakwah seperti yang disangkakan tetapi cuma satu program yang menggabungkan intelektual (IQ),emosi(EQ) dan spiritual(SQ). Program motivasi 7 Habits hanya menggabungkan IQ dan EQ sahaja. Sebab tu ESQ boleh disampaikan kepada semua pengganut agama lain. Memang betullah Mufti Wilayah mengatakan ESQ training ni bersifat liberal.

Berikut adalah dalil-dalil Jabatan Mufti Wilayah yang menfatwa ESQ adalah haram yang diambil dari http://www.muftiwp.gov.my/pmwp/utama.htm

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

:Mininiaga

due 7 Jul

jana wang adsense

**LETAKKAN IKLAN ANDA DI SINI**

Share/Bookmark