Adsense

Jumaat, 15 Jun 2012

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater

Sensasi Selebriti | Berita Hiburan, Gossip Artis, Gambar Selebriti Terbaru, Filem, Muzik, Video & Teater


AKU, KAU & DIA Karya Pierre Andre

Posted: 15 Jun 2012 08:03 PM PDT

AKU, KAU & DIA
SEBUAH KARYA KISAH CINTA AGUNG PIERRE ANDRE

Spoiler alert : Diminta jasa baik pembaca budiey.com yang menonton filem ini, mohon kerjasama anda untuk memberi "spoiler alert" sekiranya anda menulis dengan siapa Mia bercinta di dalam artikel/review filem AKU, KAU & DIA.

Pengarah Pierre Andre
Tarikh 28 Jun 2012
Terbitan Tayangan Unggul Sdn Bhd (TUSB)

SEBUAH KARYA KISAH CINTA AGUNG PIERRE ANDRE – Diambil dari pengalaman yang dialami oleh pengarah dan diangkat ke layar perak. TUSB sekali lagi memberikan kepercayaan kepada Pierre Andre untuk mengarahkan filem kedua beliau bersama TUSB berjudul 'Aku, Kau & Dia' yang bakal menemui penonton pada 28 Jun ini. Filem Drama Romantik ini menampilkan wajah baru Zarinatasha Jamalullail, bekas finalis Dewi Remaja 2010 dan buat pertama kali berpasangan bersama Remy Ishak sebagai pasangan kekasih.

Semasa menonton filem ini, Budiey ada senaraikan beberapa fakta menarik:

 1. Remy memegang watak bernama Izlan, seorang pemuzik jalanan yang sangat selekeh dan suka korek hidung.
 2. Sepanjang menonton filem ini, mengingatkan Budiey akan filem Indonesia yang ads perencah yang sama, drama muzikal tragis melankolik. Ingat tak dengan filem Ada Apa Pada Cinta, Tentang Dia, Cinta, My Heart?
 3. Dalam banyak-banyak lagu, lagu Pendam dari Shahir sangat sebati dengan filem ini kerana dimainkan secara berulang secara instrumental.
 4. Pelakon baru Zarina yang kini bertudung… not bad gak sebagai Mia.
 5. Ada part, penonton akan kata…. yaaaakss yeek etc
 6. Macamana korang rasa bila berada di tempat Mia yang lara merindui kekasih yang dah tiada.
 7. Penonton akan diperkenalkan dengan beberapa perkataan baru yang sengaja direka, contoh: Apa itu gemik?
 8. Setengah jam berlalu, Izlan perkenalkan namanya. Wataknya lucu dan sinikal.
 9. Mana Izlan cari duit utk buat party kanak kanak serba putih & melamar tu sedang dia hanya seorang pemuzik jalanan?
 10. Tu dia keluar lagu Pendam. Terasa ia cukup sadih bangat. Pedihnya hanya aku yg merasa….
 11. Filem ni kalau jual kat Indonesia ni, kompem laku.
 12. Falsafah cinta dgn bermonolog. Watak Pekin ada dalam 15 peratus je rasanya.
 13. Muka Zarina ada iras Erin Malek.
 14. Moral of the story, berhati-hati melintas jalan.
 15. Kejutan. Tolong jgn kasi spoiler utk penamat filem ni. Stail & gaya Pierre Andre mmg mcm ni.

Filem ini telah menjalani penggambaran di sekitar Kuala Lumpur bermula 15 Mac 2011. Turut menjayakan filem ini ialah Pekin Ibrahim, Harun Salim Bachik, Marisa Yasmin, Nash, Harris Shidee (Idola Kecil 3) dan ramai lagi.

Mengisahkan tentang harapan seorang gadis bernama Mia (Zarina Jamalullail) yang kehilangan tunangnya Ilhan (Pekin Ibrahim) dalam kemalangan jalanraya. Untuk mengubat kerinduan pada arwah tunangnya, Mia mencipta sebuah lagu yang didedikasikan untuk Ilhan. Kemudiannya, Mia pula mengalami kemalangan dan koma selama 2 minggu. Mia kehilangan lagu yang diciptanya untuk Ilhan dalam kemalangan tersebut. Pulih dari koma, Mia cuba untuk mendapatkan ingatannya kembali kepada nota lagu yang diciptakan untuk Ilhan. Namun Mia gagal berbuat demikian.

Mia kembali ke tempat di mana dia mengalami kemalangan dengan harapan dia dapat mengingati kembali nota lagu tersebut. Di sana dia terjumpa Izlan (Remy Ishak) seorang pemuzik jalanan yang bermain muzik di kawasan tersebut. Izlan memainkan lagu kegemaraan Ilhan. Melalui pertemuan itu, Mia dan Izlan kemudiannya menjadi semakin rapat.

Di situ bermulalah konfiik dalam hidup Mia. Ingatan dan cintanya masih kuat pada tunangnya. Adakan Izlan cinta baru Mia? Mampukah Mia mengingati kembali nota lagu yang dicipta untuk Ilhan?

Segala informasi tentang Aku, Kau & Dia ini boleh didapati
Laman sesawang : www.tayanganunggul.com
Facebook : www.facebook.com/akukaudia28jun2012
Twitter : www.twitter.com/tayanganunggul #akukauNdia
Youtube : http://www.youtube.com/tayanganunggul

Sharon Paul selaku Pengarah Muzik filem ini telah mencipta 3 buah lagu baru sebagai OST Aku, Kau & Dia. Dejavu lirik ditulis oleh Imillya Irwani dan Aku Kau Dia lirik ditulis oleh Pekin Ibrahim. Kedua-dua lagu ini dinyanyikan oleh Shila Amzah. Sementara Namanya Cinta nyanyian Harris Shidee ditulis oleh Fedtri dan Wan. Selain itu, terdapat dua buah lagu lain yang turut menghiasi filem ini iaitu Pendam nyanyian Shahir dan Please Forgive Me nyanyian Elly Mazlein.

Senarai Pelakon
ZARINA JAMALULLAIL -MIA
REMY ISHAK -IZLAN
PEKIN IBRAHIM -ILHAN
MARISA YASMIN -DATIN ROSELYNN
HARUN SALIM BACHIK -DATO' HASHIM
HARISS SHIDEE -ARYAN
NASH -PAK MAT
AMERUL AFENDI -FARID

OST FILEM AKU, KAU & DIA

DEJAVU
penyanyi / singer
SHILA AMZAH
lagu / composer SHARON PAUL
lirik / lyrics IMILLYA IRWANI
Publisher SCORES MUSIC PUBLISHING / WARNER CHAPPELL MUSIC (M) SDN BHD

PLEASE FORGIVE ME
penyanyi / singer
ELLY MAZLEIN
lagu / composer JULFEKAR
lirik / lyrics JULFEKAR
Publisher MILLENNIUM ART SDN BHD

AKU KAU DIA
penyanyi / singer
SHILA AMZAH
lagu / composer SHARON PAUL
lirik / lyrics PEKIN IBRAHIM
Publisher SCORES MUSIC PUBLISHING / WARNER CHAPPELL MUSIC (M) SDN BHD

NAMANYA CINTA
penyanyi / singer
HARRIS SHIDEE
lagu / composer SHARON PAUL
lirik / lyrics FEDTRI & WAN
Publisher SCORES MUSIC PUBLISHING / WARNER CHAPPELL MUSIC (M) SDN BHD

PENDAM
penyanyi / singer
SHAHIR
lagu / composer SHAM KAMIKAZE
lirik / lyrics SHAM KAMIKAZE
Publisher MEASAT BROADCAST NETWORK SYSTEMS SDN BHD

POSTER AKU, KAU & DIA

Tags:

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

 • Quotes of the day: Pierre Andre Dibomoh Maya Darina?
 • Biodata Pierre Andre
 • Filem Jangan Tegur Lakonan Julia Ziegler
 • Filem Congkak Arahan Pierre Andre : Gambar Pelakon
 • Video Pierre Andre Diterjah Zubir Berita Harian Part 2
 • Create a Tagline for ASAP
 • Drama Tiramisu
 • Foto Sneak Preview Filem 9 September
 • Filem ke-2 Pierre Andre – 9 September
 • Pierre Andre & Fasha Sandha Cium Mulut?
 • Teater Puisi Tari Primadona Perahu Mimpi

  Posted: 15 Jun 2012 07:25 PM PDT

  Teater Puisi Tari Primadona… Perahu Mimpi mencipta kelainan apabila bakal mengangkat puisi tari ke dalam jalan ceritanya.

  Teater ini berkisar pada kehidupan seorang wanita Timur yang bangkit kerana wanita Timur yang lain. Atas nama feminisme, primadona bangkit dengan membangunkan dunianya sendiri dengan mengajak wanita-wanita lain yang tertindas untuk bersama-samanya bekerja bagi menampung kehidupan mereka dan keluarga. Mereka membuka tempat tari-menari dan hiburan mengikut konsep ketimuran. Kisah suka duka dalam pementasan ini mudah difahami disebabkan plotnya yang ringkas, namun terkandung nilai didaktik yang berguna buat penonton.

  Pementasan ini bukan sahaja berkonsepkan teater puisi tari yang menampilkan dialog dan lirik lagu yang berteraskan puisi moden dan tradisional, malahan melalui keindahan kata dalam dialog dan lagunya dapat mengungkapkan semangat perjuangan hidup. Keindahan dialog yang dituturkan mampu membawa satu pendekatan baru kepada penonton khasnya golongan muda di negeri Johor agar mendekati dan meminati teater.

  Teater Puisi Tari Primadona Perahu Mimpi

  Sinopsis Teater Puisi Tari Primadona Perahu Mimpi
  Pementasan teater ini berkisar soal kisah kehidupan seorang perempuan Timur yang bangkit kerana perempuan Timur yang lain. Atas nama feminisme, Primadona membangunkan dunianya sendiri, beliau mengajar perempuan-perempuan yang tertindas untuk bersamanya bekerja menampung kehidupan mereka dan keluarga dengan membuka tempat menari dan berhibur mengikut konsep ketimuran. Kisah suka duka kelompok yang dibela oleh Primadona dalam pementasan ini mudah difahami serta plotnya yang ringkas, namun terkandung nilai didaktik yang berguna buat para penonton. Pementasan yang digabung jalin dengan unsur irama lagu-lagu berunsurkan kesedaran serta tarian dan lontaran dialog yang bertujuan mendidik membuatkan pementasan yang berlangsung dua jam ini begitu menghiburkan dalam konteks memberikan kesedaran tentang kesengsaraan serta pentingnya membantu sesama insan yang tertindas.

  Pengarahnya, Zamri Pangat berkata, pementasan itu lain dari yang lain kerana menggabungkan dua elemen iaitu puisi dan tarian dalam satu teater sama dalam mewujudkan suasana baru dalam genre teater muzikal.

  "Ia sebenarnya masih sebuah teater muzikal seperti mana yang biasa kita tonton tetapi menariknya mengenai Primadona…Perahu Mimpi ini ia menggunakan puisi sebagai fokus utama dan tarian gabungan moden dan tradisional sebagai pelengkap kepada puisi yang didendangkan."

  Primadona…Perahu Mimpi bakal dipentaskan di Pusat Pelancongan Malaysia (MATIC) bermula 22 hingga 26 Jun depan.

  Dalam pada itu, Zamri berkata, walaupun teater ini pernah dipentaskan di Johor, dia optimis untuk memperkenalkan teater puisi tari ini kepada penonton di bandar besar supaya mereka dapat menghayati pementasan teater yang dianggap berbeza dan menarik ini.

  Zamri berkata, puisi yang digunakan juga tidak akan dipersembahkan dengan cara biasa di dengar oleh masyarakat sebaliknya ia akan diberi nafas baru.

  "Mungkin masyarakat dan penonton sudah biasa dengan cara sesebuah puisi itu disampaikan dan menerusi teater ini sesuatu yang berbeza akan ditampilkan.

  Primadona..Perahu Mimpi adalah sebuah karya Rahimah Muda dan bakal menampilkan pelakon seperti Que Haidar, Emelda Rosmila, Emma AF, Maulana AF dan ramai lagi.

  Sementara itu, Zamri berkata, semua pelakon memberikan kerjasama baik sepanjang latihan dan ia turut disertai beberapa pelakon daripada Johor bagi memantapkan lagi persembahan itu nanti.

  Tarikh : 22 – 26 jun 2012
  Lokasi : Dewan Tunku Abdul Rahman
  Masa : 8.45 mlm
  Pas menonton : 03-42701777 (LJ Studio)

  Tiket bagi menyaksikan teater Primadona…Perahu Mimpi dijual pada harga RM100 dan RM80 (akan mendapat diskaun 20 peratus untuk setiap barangan Aviva-Active) yang boleh didapati dengan melayari www.aviva-active.com.my atau menghubungi 03-4270-1777.

  Tags:

  Click on the following buttons to share this article with your friends:

  Baca artikel lain yang berkaitan:

 • Profile Rosminah Mohd. Tahir Pengarah Teater Nyonya
 • Pengarah A. ARIS A. KADIR Graduan Tari dari ASWARA
 • Pengarah Artistik BADRUL ZAMAN ABDUL JALIL
 • Penulis Skrip SITI JASMINA IBRAHIM
 • ABDUL MUTALIF ABU BAKAR KAREOGRAFER
 • Tari Tirana
 • Teater Topeng-Topeng Karya Baha Zain @ DBP
 • Persembahan The Secret Life of Nora Dilanjutkan
 • Malam Gema Puisi Gaza TV9
 • Lirik Puisi Hamba – Ella