Adsense

Jumaat, 19 Ogos 2011

borak kosong

borak kosong


Pelik..agen jual rumah dengan kubur sekali

Posted: 19 Aug 2011 09:00 PM PDT


Sebuah agen perumahan di Sweden menawarkan sebuah rumah lengkap dengan penghuninya dari abad pertengahan masuk dalam harga penjualan.

Bangunan yang didirikan tahun 1750 di Visby, di Pulau Gotland dekat Laut Baltik, Sweden, dilengkapi dengan sebuah kuburan termasuk tengkorak dan kerangka jenazah yang pernah dikubur di ruang bawah tanah bangunan tersebut.

Harga awal yang ditawarkan untuk rumah dengan tiga bilik tidur itu, dimana rangkanya nampak dari lapisan kaca di rumang bawah tanah, adalah 4,1 juta Kronor .

Bangunan ini didirikan di atas sebuah gereja Russia, yang kemudian tak digunakan lagi pada sekitar abad pertengahan.

"Sulit lebih dekat lagi pada sejarah (daripada dengan memiliki rumah ini)," kata agen perumahan Leif Bertwig, seperti dikutip dari situs web Helagotland, Swedia.

Tanah pertanian dimana rumah ini berada saling berbagai sebahagain propertinya dengan dua rumah berdekatan yang juga punya akses ke ruang bawah tanah tersebut, yang boleh dicapai melalui tangga melingkar dari halaman, tulis website itu.


Sebuah agen perumahan di Swedia menawarkan sebuah rumah lengkap dengan penghuninya dari abad pertengahan masuk dalam harga penjualan.

Bangunan yang didirikan tahun 1750 di Visby, di Pulau Gotland dekat Laut Baltik, Swedia, dilengkapi dengan sebuah kuburan termasuk tengkorak dan kerangka jenazah yang pernah dikubur di ruang bawah tanah bangunan tersebut.

Harga awal yang ditawarkan untuk rumah dengan tiga kamar tidur itu, dimana rangkanya nampak dari lapisan kaca di rumang bawah tanah, adalah 4,1 juta Kronor atau hampir Rp5,5 miliar.

Bangunan ini didirikan di atas sebuah gereja Rusia, yang kemudian tak digunakan lagi pada sekitar abad pertengahan.

"Sulit lebih dekat lagi pada sejarah (daripada dengan memiliki rumah ini)," kata agen perumahan Leif Bertwig, seperti dikutip dari situs web Helagotland, Swedia.

Tanah pertanian dimana rumah ini berada saling berbagai sebagain propertinya dengan dua rumah berdekatan yang juga punya akses ke ruang bawah tanah tersebut, yang bisa dicapai melalui tangga melingkar dari halaman, tulis website itu.

Tapi jika Anda tidak bisa menawar harga rumah itu, sebuah museum lokal mengorganisir tur berkala untuk mengunjungi sang kerangka di ruang bawah tanah.

sumber: bbc
sumber: bbc

Anak bos F1 kahwin dengan penuh kemewahan

Posted: 19 Aug 2011 08:00 PM PDT


LONDON - Kehidupan Petra Ecclestone, 23, yang merupakan anak bos perlumbaan kereta Formula satu (F1), Bernie Ecclestone dipenuhi dengan kekayaan, kemewahan dan dia begitu mudah mendapatkan semua barangan, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Justeru, tidaklah mengejutkan jika perkahwinan anak Bernie akan kelihatan mewah seperti mana gaya kehidupan keluarga itu. Petra akan mendirikan rumah tangga dengan tunangnya yang merupakan seorang usahawan dari Itali iaitu James Stunt minggu depan.

Bernie dipercayai membelanjakan £1.3 juta (RM6.4 juta) untuk meraikan perkahwinan yang diidamkan oleh Petra.

Menurut akhbar Mirror, perkahwinan mewah itu akan diadakan di Istana Odescalchi di Rom yang pernah menjadi tempat selebriti Tom Cruise dan Katie Holmes melangsungkan perkahwinan.

Penyanyi tersohor, Eric Clapton yang merupakan kawan rapat Bernie dipercayai menerima bayaran sebanyak £240,000 (RM1.1 juta) untuk membuat persembahan menyanyikan lagu pertama sebaik sahaja bakal pengantin itu menari sebagai suami isteri.

Kumpulan Black Eyed Peas dijadualkan akan menghiburkan tetamu di bahagian penyambut tetamu dan mereka dibayar sebanyak £750,000 (RM3.7 juta).

Sewa istana Itali pada abad ke-15 itu menelan kos £310,000 (RM1.5 juta) termasuk penginapan dan katering tetamu dan £40,000 (RM197,358) lagi dibelanjakan untuk acara percikan bunga api pada lewat malam. - Agensi


sumber : kosmo online

Bekas pilot cipta kereta terbang

Posted: 19 Aug 2011 07:00 PM PDT


KALUGA, Rusia - Seorang bekas juruterbang, Valery Bulgakov mengubah suai sebuah kereta untuk dijadikan latihan untuk juruterbang, lapor sebuah akhbar semalam.

Bulgakov yang berusia 72 tahun meletakkan empat sayap pada badan kereta itu.

Kereta itu boleh bergerak 96.56 kilometer sejam dan terbang hanya setinggi 3.04 meter.

Kereta yang diubah suai itu adalah model ZAZ Tvria tahun 1987.

Dalam kereta itu terdapat alat yang mengawal pergerakan sayap semasa ia terbang. - Agensi

Wow..Saham milik firma Bono U2 dalam Facebook bernilai RM2.91 bilion

Posted: 19 Aug 2011 06:00 PM PDT

NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Pada tahun lalu, penyanyi kumpulan U2, Bono dilabel sebagai pelabur paling teruk di AS oleh sebuah laman blog kewangan, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Bagaimanapun, nasib Bono, 51, kini berubah selepas sahamnya dalam syarikat laman jaringan sosial Facebook memperoleh keuntungan empat kali ganda kepada hampir AS$1 bilion (RM2.98 bilion).

Firma pelaburan penyanyi kelahiran Ireland itu, Elevation Partners melabur AS$210 juta (RM627.38 juta) dalam laman web Facebook yang diasaskan oleh Mark Zuckerberg pada November 2009.

Namun, selepas seorang lagi pelabur menjual sahamnya dalam Facebook sekali gus meningkatkan harga saham laman sosial berkenaan, nilai pegangan Elevation melonjak kepada sekitar AS$975 juta (RM2.91 bilion) atau sebanyak 400 peratus.

Saham Facebook tidak dijual di pasaran awam tetapi diniagakan di Sharepost iaitu pasaran saham sekunder yang membolehkan pemegang saham menjual saham mereka sebelum sesebuah syarikat disenaraikan dalam bursa saham.

Perkembangan tersebut menyebabkan blog yang menggelarkan Bono sebagai pelabur paling teruk terpaksa mencari orang lain untuk memindahkan gelaran itu. Namun, sebelum ini gelaran yang diberikan kepada Bono itu ada justifikasinya.

Elevation yang dinamakan sempena lagu U2 diasaskan pada 2004 oleh bekas ketua pegawai kewangan firma Apple, Fred Anderson dan Roger McNamee iaitu pengasas bersama syarikat Silver Lake Partners yang pernah melabur dalam pengeluar perisian telefon Internet, Skype.

Bono menjadi rakan kongsi Elevation pada 2004, tidak lama selepas ia ditubuhkan, namun syarikat itu memiliki reputasi buruk kerana kerap melakukan pelaburan yang mendatangkan kerugian.

Antara pelaburan paling teruk pernah dibuat oleh Elevation ialah pada 2006 apabila ia melabur dalam syarikat Forbes Media yang memiliki majalah kewangan terkenal, Forbes.

Forbes Media dinilaikan pada AS$750 juta (RM2.23 bilion) ketika Elevation menyuntik dana sekitar AS$300 juta (RM895 juta) ke dalam syarikat media itu.

Namun, tidak lama kemudian Forbes Media terpaksa memberhentikan ramai kakitangannya, membekukan pelan pencen syarikat manakala sektor majalah turut mengalami kerugian. - Agensi

sumber : kosmo online

Wow! Ada Superhero Sexy beraksi di Hongkong

Posted: 19 Aug 2011 05:00 PM PDT

Orang-orang miskin di Hongkong mungkin akan sedikit bernapas lega, kerana seperti cerita fantasi menjadi kenyataan, kini kota itu memiliki seorang pahlawan superhero wanita yang dengan kostumnya berwarna hitam dan 'sedikit' terbuka, berkelana membahagikan makanan dan bantuan wang setiap malam kepada mereka yang kurang beruntung.

Sama seperti cerita di film superhero yang biasa di tonton, wanita ini juga menyembunyikan identiti aslinya diketahui oleh publik. Namun ia menyebut dirinya Orchid Knight atau Kesatria Anggrek.

Ada spekulasi beredar bahawa identitas wanita ini sebenarnya adalah Wan Baobao, cucu dari bekas pemimpin China, Wan Li. Wan sendiri tidak menafikan dan menyalahkan rumor tersebut.

"Saya hanya boleh mengatakan bahawa saya memiliki latar belakang yang mirip dengan Wan Baobao dan keluarga saya cukup terkenal di Hong Kong," Ujarnya.
Wanita ini mengatakan meskipun ia berasal dari keluarga berkemampuan ia banyak melihat orang-orang miskin dan ingin membantu mereka.

Sumber dan foto: Agencies via Daily chilly

Biar benar pak cik ni

Posted: 19 Aug 2011 11:01 AM PDT

krisis identiti....

Wah..anjing ni pandai matematik

Posted: 19 Aug 2011 10:30 AM PDT


Beau adalah anjing labrador hitam berusia 12 tahun dari Montana.

Beau merupakan anjing yang istimewa lantaran dirinya pandai matematik, dari tambah, pengurangan, perkalian dan juga pembahagian. Bahkan Beua juga boleh mengingat akar kuadrat.

"Jika 3X sama dengan 9, X sama dengan?" tanya Dave Madsen, pemilik Beau.

Dan Beau, dengan menggunakan suaranya, menggonggong sebanyak 3 kali.

Dave , bekas eksekutif AT&T yang sudah pencen, memelihara Beau dari kecil dan mulai mengajarinya dasar-dasar matematik ketika si anjing jantan itu memperlihatkan tanda-tanda kecerdasan.

Menurut Dave lagi, saat masih kecil, Beau menemukan permainan dan strategi-strategi rumit yang dirancang untuk menghindari penangkapan.

Dave mengajarkan Beau berhitung menggunakan biskut anjing, meletakkan segenggam biskut dan memberinya hadiah jika jumlah gonggongannya menunjukkan atau mewakili jumlah pembahasan.

"Aku pernah punya banyak anjing dalam hidupku, tapi anjing ini berbeza. Dia sangat pintar. Dia memahami bahawa penghargaan-penghargaan dikaitkan dengan angka atau jumlah yang benar dari gonggongan," ujar Dave.

Kesian..Gadis ini boleh mati jika sikat rambut

Posted: 19 Aug 2011 09:45 AM PDTBagi remaja, mencantikkan rambut adalah segala-galanya. Terkadang, mereka boleh melakukannya beberapa kali sehari. Namun bagi Megan Stewart (13), menyikat rambut boleh jadi hal yang mematikan.

Tak hanya menyikat, Megan juga tak boleh menyentuh belon getah atau baju hangat (sweater) berbahan polyester. Gadis ini menghidap kelainan yang menyebabkan kontak dengan lektrik statis menjadi hal yang boleh mematikannya.

Keadaan medik amat aneh yang disebut Hair Brushing Syndrome ini baru didiagnosa padanya sekitar tiga tahun lalu. Ia diketahui ketika dari ibunya, Sharon (41), menyikat rambut Megan. Tiba-tiba, puterinya itu pengsan dan bibirnya biru.?Saya mengira ia kena serangan (jantung), yang belum pernah ia alami. Kami memanggil paramedis dan benar-benar ketakutan. Saat diberi tahu, kami semua terkejut dengan kondisi Megan, apalagi dokter baru pernah mendengarnya sekali,? ujar Sharon kepada Mirror.

Kalangan medis menduga Megan mengidap kondisi aneh ini karena terlahir prematur dan mengalami komplikasi. Megan mengidap hernia diafragma yang menekan perutnya, sehingga hanya satu paru-parunya yang bisa tumbuh.
Megan sempat ditahan di Royal Hospital selama 18 bulan karena tak cukup kuat untuk pulang. Sindrom aneh itu juga memaksa Megan menjauhi listrik statis. ?Meski begitu, ia gadis yang amat gembira dan penuh semangat. Ia mengalahkan segalanya,? ujar Sharon, didukung suami sekaligus ayah Megan, Ian.

Harrods Melancarkan Ais Krim dengan 'Aroma' Justin Bieber

Posted: 19 Aug 2011 08:50 AM PDT


Buat para penggemar Justin Bieber, bergembiralah! Setelah debutnya mengeluarkan parfume Justin Bieber "Someday", toko Harrods di London,Britain kini telah mengumumkan tersedianya ais krim yang terinspirasi dari aroma parfume tersebut.

Ais krim yang diberi nama sebagai "Bieber Bocker Glory" terdiri dari campuran ais krim buah berry dan ais krim vanila yang diberi taburan buah pir segar dan buah berry di atasnya, taburan lavender, dan glitter yang dapat dimakan. Ais krim tersebut tersedia sampai akhir Ogos ini. Atas permintaan Bieber, semua keuntungan dari penjualan ais krim akan disalurkan ke Make A-Wish Foundation.

Sumber: huffingtonpost, ontheredcarpet

Daisy,lembu bijak buka pintu pagar dengan lidahnya

Posted: 19 Aug 2011 07:41 AM PDT

Daisy,lembu dari sebuah ladang di Co Armagh, Ireland Utara, telah mempelajari teknik untuk membuka pintu pagar dengan lidahnya.


Hakim Di Itali Buat Panik Sidang

Posted: 19 Aug 2011 06:45 AM PDT

Penyakit flu babi yang merebak di seluruh dunia ini ternyata memang sangat ditakuti, seperti kejadian di ruang sidang di Roma.

Ketika seorang hakim bernama Giovanni Barese mengatakan di ruang sidang dirinya baru kembali dari Mexico setelah sebelumnya batuk terlebih dulu, semua orang yang ada dalam ruangan sidang pun jadi panik.


Seperti yang diberitakan Ananova.com, lebih dari 30 pengacara memboikot sidang dan menunda kes mereka kerana takut akan flu babi.

"Hakim itu batuk beberapa kali, aku tak tahu apakah kerana lagi flu atau dia hanya sedang mencuba membersihkan tenggorokannya, lalu mengatakan dirinya baru saja kembali dari Mexico."

"Aku tak pernah melihat begitu banyak pengacara yang setuju pada segala hal secepat itu tapi kami memutuskan untuk secepat mungkin menjauhkan dari dirinya."

"Mungkin dia tak terkena flu babi, tapi gak seorangpun siap mengambil resiko. Dia bahkan seharusnya jangan dulu masuk kerja. Dengan begitu banyak orang di ruang sidang, pastinya itu merupakan tempat ideal untuk menyebarkan virus itu," ujar seorang pengacara.

Meski belum jelas apakah si hakim memang benar kena flu babi atau tidak, tetapi sang hakim pun setuju untuk pergi ke doktor dan saat ini sedang dikuaranti.

[Unik] Jam Tangan Bluetooth Untuk Telefon Android

Posted: 19 Aug 2011 05:46 AM PDT

Dibuat oleh perusahaan Itali, I?m Watch jam tangan Bluetooth ini akan dilancarkan dalam 2 versi iaitu I?m Jewel yang merupakan jam tangan Bluetooth dengan rekaan yang elegan dengan bahan dari Titanium, emas dan berlian.


Versi REMAJA iaitu I?m Color yang punya banyak warna pilihan:
 • Banyak fitur yang ditawarkan oleh I?m Watch ini:
 • Boleh menampilkan format berupa jam tangan digital atau analog
 • Menampilkan caller ID pada ketika ada telefon masuk
 • Melakukan panggilan telefon dan ada speakerphone
 • Menampilkan SMS dan email masuk
 • Boleh menampilkan foto yang ada di ponsel (image gallery)
 • Ada aplikasi tambahan yang boleh didownload di I?m Store
 • Boleh juga download muzik melalui web "I Music
Dari segi spesifikasi juga cukup menjanjikan:
 • Layar sentuh 1,54 inch (240?240. 200 ppi)
 • Bluetooth 2.1
 • Memori internal 4 GB
 • Memori Ram: 64 MB
 • Bateri Lithium Polymer 600 mAh:
 • Standby time tanpa Bluetooth: 48 jam
 • Standby time dengan Bluetooth: 30 Jam
 • Waktu bercakap: 2 jam

I?m watch selain boleh dipadankan dengan telefon Android juga boleh dengan iPhone dan rancangannya di tahun 2012 boleh juga dengan telefon Blackberry.

Harganya , I?m Jewel dijual mulai dari 599 ? 11.999 Euro sedangkan yang I?m Color dijual 249 Euro .

Pemandangan Terindah Dataran Garam Uyuni Di Bolivia [Foto]

Posted: 19 Aug 2011 04:25 AM PDT

Apabila ada satu tempat di dunia paling mempesona yang dapat membuat kamu kesulitan membezakan mana langit dan daratan, maka inilah tempatnya, dataran Uyuni atau disebut juga gurun garam Bolivia.

Dataran garam Uyuni ini terletak di pegunungan tinggi Andes,bagian selatan Bolivia dan berdekatan dengan gunung berapi Tunupa. Posisi ketinggiannya yang berada di 3600m diatas permukaan laut, membuat dirimu mampu menyentuh awan ketika berdiri disana.

sumber

Al Quran Raksasa Terbuat Dari Kulit Unta Dan Ditulis Dengan Tinta Emas

Posted: 19 Aug 2011 03:45 AM PDT


Pernahkah Anda melihat Al Quran berukuran raksasa? Jika belum, Anda mungkin boleh singgah ke Solo, Jawa Tengah, yang memiliki sebuah Al Quran berukuran raksasa. Keunikan lain dari kitab suci umat Islam ini adalah bahannya terbuat dari kulit unta dan ditulis dengan tinta emas.

Al Quran terbesar berukuran panjang 1,5 meter dan lebar 2,5 meter itu tersimpan di Masjid Fatimah. Al Quran ini tebalnya mencapai 20 centimeter dengan berat hampir 200 kilogram. Selain terbuat dari kulit unta, tulisannya pun dibuat dengan tulisan tangan dengan tinta emas. Bahkan, meski sudah berusia ratusan tahun, lembar demi lembar Al Quran ini masih terjaga dengan rapi.

Selama bulan Ramadan ini banyak masyarakat yang berkunjung ke masjid tersebut untuk melihat Al Quran ini secara langsung. (liputan6.com)

Inilah Perusahaan Yang Bertugas Membuat Penonton Kelihatan Ramai

Posted: 19 Aug 2011 02:00 AM PDT

The Inflatable Cowd Company adalah sebuah perusahaan yang berdiri pada tahun 2002 dan bergerak di bidang jasa meramaikan sebuah acara iklan atau filem. Meramaikan disini bukan dalam arti membuat gaduh atau rusuh ya, melainkan membuat adegan yang sebetulnya hanya berisi beberapa butir manusia menjadi terlihat sangat ramai seperti sekumpulan manusia dalam sebuah stadium bolasepak.
"Armadanya" terdiri dari 30 ribu boneka plastik yang akan ditiup lalu didandani dengan detail apabila kehadiran mereka diperlukan. Boneka-boneka ini didandani menggunakan berbagai macam pakaian serta wig yang unik satu sama lain agar memberikan kesan realistik.

Tentu saja jasa ini diminati oleh berbagai produser film Hollywood. Hampir 80 Filem menggunakan jasa perusahaan ini, antara lain The King's Speech, American Gangster, Salt, Jonah Hex dan Angels & Demons. Selain filem, jasa mereka juga digunakan untuk berbagai macam iklan dan video klip musik.


Kesian..Kepala Lembu Ini Tersepit di Antara Anak Tangga

Posted: 19 Aug 2011 01:00 AM PDT


AYRSHIRE - Pasukan penyelamat haiwan mengaku tercenggang ketika mereka melihat dengan mata kepala mereka sendiri, bahawa ada seekor lembu yang kepalanya terjebak di tangga.

Pasukan penyelamat tersebut datang ke sebuah ladang peternakan di Troon, Ayrshire, Scotland, setelah mereka mendapat panggilan untuk menyelamatkan lembu malang tersebut. Mereka datang, pertama kali untuk memastikan bahawa khabar itu bukan gurauan belaka.

"Ketika saya mendapat khabar tersebut, saya fikir ini hanya gurauan saja, tetapi saya tetap datang ke ladang peternakan ini untuk mengetahui apakah berita itu benar atau tidak. Namun begitu tiba di lapangan, saya terkejut ketika melihat seekor lembu tetap dengan keadaan tenang, walaupun kepalanya tersepit erat di antara anak tangga," ujar Inspektor Kerry Kirkpatrick, dari pasukan penyelamat haiwan Scotland.

Pasukan penyelamat itu pun menarik dengan pelan-pelan kepala lembu hingga akhirnya lembu tersebut bebas dari sepitan anak tangga.

Petani yang bekerja di peternakan tersebut mengaku tidak mengetahui apa penyebab lembu tersebut boleh terjebak kepalanya di antara anak tangga.

"Walau bagaimanapun, penyelamatan terhadap lembu tersebut tidak akan saya lupa," ujar Kerry.(rhs)

Wow...Bunga Matahari Raksasa Tumbuh Setinggi 7 Meter

Posted: 19 Aug 2011 12:00 AM PDT


KENT - Walau pada musim panas di daerah Kent, Inggris, ketika ini tidak begitu terik, namun nampaknya tidak berpengaruh pada pertumbuhan bunga matahari milik nenek Hawa Fielding (48).

Bunga matahari milik Fielding yang ditanamnya di kebun belakang rumahnya, tumbuh sangat tinggi hingga tujuh meter. Padahal, normalnya tinggi rata-rata bunga matahari hanyalah mencapai sekitar 3,5 meter.

Sebagai pemilik yang setiap hari mengamati pertumbuhannya, Fielding pun merasa aneh dengan tanamannya ini.

"Ini sangat besar, saya benar-benar tidak dapat percaya tanaman ini dapat tumbuh setinggi ini. Aku memang menyiram tanaman ini setiap hari, tapi tidak menaruh apapun secara khusus di dalam tanah hingga membuatnya setinggi ini," ujar Fielding, seperti dikutip Dailymail, Khamis (18/8/2011).

Kerana tingginya yang tidak biasa, Fielding mengelar tanaman bunga mataharinya itu, 'Bunga Eiffel'.

Tidak menutup kemungkinan, bunga matahari milik Fielding ini kelak menjadi bunga matahari tertinggi di dunia, menggantikan bunga matahari tertinggi dan terbesar di dunia saat ini yang berada di Kaarst-Voorst, Jerman.

Menurut Guinness World Records, bunga matahari tertinggi ditemukan di Kaarst-Voorst, Jerman, pada 17 Ogos 2009, dengan tinggi delapan meter, dan ditanam oleh Hans-Peter Schiffer di Kaarst-Voorst, Jerman.(rhs)

Wanita Ini Terperangkap 30 Jam di Tab Mandi

Posted: 18 Aug 2011 11:00 PM PDT


ILLINOIS - Seorang perempuan di Illinois, Amerika Syarikat (AS), menyaman sebuah perusahaan tab mandi. Perempuan itu terjepit selama lebih dari 30 jam."Saya membeli tab mandi dari perusahaan tersebut, namun akhirnya saya dilarikan ke hospital. Setelah itu saya menghabiskan waktu tiga bulan dirawat," ujar Annac Cullen seperti dikutip News Core, Khamis (18/8/2011).


Cullen yang tinggal di bahagian barat Illinois, menyaman perusahaan Premier Care. Insiden itu terjadi pada 4 September 2010 lalu. Cullen terjebak dalam tab mandi tak lama setelah dibeli.

Ketika tab diisi air, Cullen terjepit di bahagian depan tab dan rosak. Cullen yang mengaku baru dua kali menggunakan bak tersebut, tersepit selama lebih dari 30 jam.

Cullen mengalami cedera di kulit. Dia ditemukan dalam keadaan tidak sedar ketika puterinya datang menghampirinya.

Cullen menyalahkan kerosakan tab mandi kerana tidak dapat mengosongkan air. Dia menuntut USD50 ribu untuk biaya ganti rugi.

Sumber :http://www.okezone.com/

Foto Duta Besar AS Pesan Kopi Sendiri Hebohkan China

Posted: 18 Aug 2011 10:00 PM PDT


VIVAnews – Foto Duta Besar AS untuk China yang membawa beg dan memesan kopinya sendiri di lapangan terbang kini menjadi perbincangan hangat di Negeri Tirai Bambu. Menurut mereka, sikap bersahaja seperti itu kini sangatlah sulit ditemui di kalangan pejawat jawatan tinggi di China.

Dilapor dari bilikberita Associated Press pada Rabu 17 Ogos 2011, foto tersebut diambil oleh Zhao Hui Tang, yang saat itu sedang bersantai di gerai kopi Starbucks di sebuah lapangan internasional. Ia mengaku terkejut melihat Gary Locke — Duta Besar — berada di gerai kopi tersebut, terlihat bersahaja seperti bukan seorang duta.

Selepas mengambil foto, Tang memperkenalkan dirinya pada Locke, dan mengucapkan semoga sukses untuk lelaki yang dulunya adalah gabernor Washington DC itu.

Merasa terkejut kerana bertemu dengan Locke, Tang memposting foto tersebut ke situs jejaring sosial China yang mirip Twitter, Sina Weibo dan memperoleh ribuan komen positif.

"Sulit dipercaya hal seperti ini boleh terjadi di China," kata Tang. "Bahkan pejawat jawatan rendah di China saja tidak mahu melakukan sendiri hal-hal semacam ini. Akan ada yang memesankan kopi atau membawakan beg mereka."

Menurut Tang, Locke sempat terlihat menggunakan voucher untuk membayar kopi, namun ditolak oleh juruwang. Ia akhirnya membayar kopi tersebut menggunakan kad kredit. Dubes AS pertama yag berdarah China-AS tersebut memang dikenal suka melakukan semuanya sendiri.

Warga China mengaku kagum dengan sikap bersahaja yang ditunjukkan Locke kerana di negara mereka sendiri, para pejawat jawatan tinggi dikenal gila status dan manja, bahkan untuk yang tingkatannya tidak terlalu tinggi. "Rasanya sayang sekali China boleh membuat seperti ini," tulis seorang komen di sebuah situs China.

Saking hebohnya foto Locke ini, surat khabar China Daily sampai memuatnya dalam sebuah editorial khusus yang diberi tajuk 'Ransel dapat menimbulkan kesan yang baik.' Surat khabar tersebut juga menulis, "Mungkin sudah waktunya bagi para pejawat jawatan tinggi China meniru sifat bersahaja Gary Locke."