Adsense

Sabtu, 14 Mei 2011

borak kosong

borak kosong


Lelaki Ini Nekad Jual Ginjalnya setelah Dijanjikan Bekerja di AS

Posted: 14 May 2011 09:00 PM PDT

TRIBUNNEWS.COM, SANTIAGO - Ibu Luis Picado ingat betul hari itu, ketika anaknya mengatakan bahawa dia baru saja memenangi sebuah loteri. Ia mengatakan kepada ibunya akan menemukan cara untuk keluar dari jurang kemiskinan dan memulai hidup baru di Amerika Syarikat. Picado, selama ini memang tinggal di daerah miskin di Managua, Nicaragua.

Seorang lelaki Amerika telah menjanjikan anak yang tak habis sekolah berumur 23 tahun ini untuk bekerja sebagai buruh pembinaan di AS. Ia pun dijanjikan  diberi sebuah apartment di New York, asalkan ia bersedia menyumbangkan ginjalnya.

Tiga minggu kemudian, pada bulan Mei 2009, Picado keluar dari ruang bedah di RS Militer Managua dengan keadaan pendarahan parah ketika doktor berusaha mengeluarkan ginjalnya. Ibunya, Elizabeth Tercero, hanya boleh berlutut di samping tempat tidur anaknya di ruang pemulihan sambil berdoa untuk kesembuhan anaknya.

"Saya berbisik ke telinga anak saya, bahawa semua akan baik-baik saja. Tapi nyatanya semua terlambat, dia sudah banyak kehilangan darah dan harus meregang nyawa," ujar sang ibu.

Menurut sang ibu, Picado memang sangat berhasrat mengejar mimpinya untuk boleh pindah ke AS. Dan sampai akhirnya, ia harus kehilangan nyawanya untuk mimpinya itu.

Matthew Ryan, lelaki putus asa akan penyakitnya yang berasal dari Amerika ini juga bernasib sama. Tanpa mempertimbangkan akibatnya, ia menerima transplantasi ginjal milik Picado, secara ilegal. Dua bulan setelah transplantasi itu, ia meninggal di hospital yang sama.

Transplantasi organ yang sering terjadi di Nicaragua ini telah menyebabkan banyak kematian laki-laki di sana. Otoritas hukum disana sedang menyelidiki apakah aktiviti ini melanggar undang-undang atau tidak.

Cerita  nasib kanak-kanak miskin ini, merupakan satu dari ribuan cerita mengenai pasar bebas jual beli organ yang terjadi di seluruh dunia. Francis Delmonico, profesor dan ahli bedah dari Harvard ini mengatakan, tiap tahun terdapat 5.000 orang mati di AS, Israel, dan Arab Saudi akibat aktiviti transplantasi organ seperti ini. "Praktek ini ilegal di seluruh dunia, kecuali di Iran," ujarnya.

Penderma organ tubuh biasanya berasal dari orang-orang miskin yang memerlukan wang. Ramai pesakit yang sakit mencari organ di Mesir, Peru dan Filipina. Di Amerika Latin, transplantasi biasanya diatur oleh broker tanpa izin. Mereka bekerjasama dengan doktor bedah yang terakreditasi, diantaranya adalah ahli bedah yang telah dilatih di sekolah-sekolah medik ternama di dunia.

Wanita kena asid ini teruja bila mahkhamah benarkan untuk menitiskan asid pada penyerangnya

Posted: 14 May 2011 08:35 PM PDT

Inilah pembalasannya..
saya petik dari myMetroTEHERAN: Seorang wanita yang buta dan cacat selepas seorang lelaki yang kecewa kerana cintanya ditolak melontar asid pada mukanya berkata, dia gembira untuk membalas dendam terhadap lelaki itu.

Sebuah mahkamah di Iran memberi kebenaran kepada Ameneh Bahrami untuk menitiskan asid pada mata penyerangnya, bekas rakan pelajarnya di Universiti Teheran.

Mahkamah memberikan pampasan berjumlah kira-kira RM95,000 dan menjatuhkan hukuman penjara ke atas lelaki itu, Majid Movahedi.

Bagaimanapun, Ameneh menolak pampasan berkenaan, sebaliknya mahu penyerangnya menderita sepertinya.

Persediaan dibuat untuk membolehkan Ameneh menyuntik asid ke dalam mata Majid di sebuah hospital semalam, di bawah pengawasan doktor. Ameneh dibenarkan menitik 20 titisan asid pada setiap belah mata lelaki itu.

Bagaimanapun, hukuman itu ditangguhkan semalam ke satu tarikh yang tidak ditetapkan.

Namun, Ameneh yang kembali ke Teheran dari Sepanyol untuk melaksanakan hukuman itu memberitahu wartawan, dia tetap mahukan lelaki itu buta sepertinya.

"Saya mahu hukuman qisas dilaksanakan. Saya sudah bersedia untuk menjalankan tugas itu. Hanya dengan membutakan dia baru saya boleh tenteram," kata Ameneh.

Dia berkata, segala rayuan, supaya dia membatalkan hasratnya, termasuk daripada ibu lelaki itu sudah terlambat. - Agensi
Ngeri..budak 2 tahun telan pemutar skru 8.89 sentimeter

Posted: 14 May 2011 07:00 PM PDT

Bahaya betul...
saya petik dari myMetro

ALAMOSA (Colorado): Seorang kanak-kanak berjaya diselamatkan selepas dia menelan pemutar skru.

Shelia Martinez dihantar ke hospital selepas ibubapanya menyedari ada sesuatu yang tidak kena pada kanak-kanak berusia dua tahun itu.


Ujian sinar-X yang dilakukan padanya menunjukkan satu pemutar skru sepanjang 8.89 sentimeter berada di dalam perutnya.


Pakar bedah mengambil masa kira-kira sejam untuk mengeluarkan pemutar skru yang biasanya digunakan untuk mengetatkan bingkai cermin.


Keluarganya berkata, Shelia kini beransur pulih tetapi mendakwa tidak tahu dari mana dia memperoleh pemutar skru itu.


Pada 2008, seorang kanak-kanak berusia lapan tahun nyaris mati selepas menelan 10 besi berani dan 20 guli besi. - Agensi

Tabah...bayi jalani 11 kali pembedahan,akhirnya pulih

Posted: 14 May 2011 06:46 PM PDT

betul-betl tabah..
saya petik dari Sinar Harian

CUMBRIA - Seorang bayi perempuan yang menjalani pembedahan sebanyak 11 kali dan didakwa tiada harapan untuk hidup mengejutkan keluarganya apabila sudah pulih sepenuhnya.

Lillie-Mai Jackson yang baru berumur enam bulan menghidap penyakit meningitis atau keracunan darah semasa berumur 14 minggu, menyebabkan kedua kaki dan tangan kirinya terpaksa dipotong akibat serangan virus berbahaya itu.

Bayi comel bermata biru itu juga terpaksa bergantung dengan mesin bantuan pernafasan pada Januari lalu.

Walaupun pada mulanya doktor hanya memberikan Lillie-Mai tempoh dua jam untuk hidup tetapi kini bayi pasangan Belinda dan Rupert Jackson itu terus hidup dan sihat seperti bayi normal lain.

Bangkai Burung Misteri Bergigi Ditemukan di Iran

Posted: 14 May 2011 05:00 PM PDT

Adakah burung yang memiliki baris gigi di mulutnya? Sepengetahuan kita tidak ada. Tetapi, seekor bangkai burung misteri yang bergigi dilaporkan telah ditemukan di kota Meshginsharhr di barat laut daerahi Ardebil, Iran.

 Para penduduk  menemukan bangkai burung tersebut pada hari minggu 8 Mei 2011. Burung itu terlihat seperti baru mati beberapa hari kerana sisa-sisa bulunya masih bioleh terlihat dengan jelas. Demikian dilaporkan pejabat berita IRNA.Gempak..LRT berkonsep retro

Posted: 14 May 2011 11:01 AM PDTIndia Negara Pengirim Spam Terbesar Di Dunia

Posted: 14 May 2011 10:01 AM PDT

SERING menerima spam lewat email? Spam berfungsi menginfeksi komputer lewat kotak email. Namun negara manaj saya yang paling gemar mengirimkan spam?Dari hasil kajian yang dilakukan ICSA Labs sebuah organisasi pengujian independen, ditemukan 10 negara terbanyak pengirim spam.Data dari ICSA Labs pada akhir 2010 menunjukkan India, Rusia, Brazil dan Amerika Syarikat sebagai negara penyumbang spam terbesar. Nampaknya generasi spam cukup tersebar secara geografis.

Berikut ini daftar 10 negara yang relatif konsisten sebagai pengirim spam terbanyak, menurut data yang dikumpulkan ICSA Labs dari Januari 2010 hingga Ogos 2010.

1. India (290.022 pesan)

2. Brasil (275.311 pesan)

3. Amerika Syarikat (219.227 pesan)

4. Russia (202.229 pesan)

5. Vietnam (128.303 pesan)

6. Ukraine (99.767 pesan)

7. Korea Selatan (85.322 pesan)

8.England (69.565 pesan)

9. Indonesia (66.839 pesan)

10. Israel (59.359 pesan)

Telefon ini boleh dilipat seperti kertas

Posted: 14 May 2011 09:01 AM PDT

Dalam beberapa tahun ke depan, telefon dan tablet PC boleh dilipat seperti kertas dan boleh disimpan dalam beg duit. Ketika ini, prototipe perangkat ini sudah ada. Seperti apa?

Direktor Human Media Lab Roel Vertegaal di Queen's Universiti akan mempamerkan prototipe perangkat yang diberi nama PaperPhone itu di konferensi Association of Computing Machinery's Computer Human Interaction di Vancouver minggu depan.

"Ini masa depan. Semuanya akan tampak dan terasa seperti ini lima tahun mendatang," katanya. Komputer ini tampak, terasa dan beroperasi seperti kertas kecil yang interaktif, lanjutnya. "Anda boleh berinteraksi dengan cara melipatnya guna mengubahnya menjadi telefon atau lembaran 'kertas' untuk menulis dengan ballpen".

Tampilan PaperPhone merupakan layar tipis fleksibel berukuran 3,7 inci. Ketika dokumen boleh disimpan di layar yang lebih besar, pejabat-pejabat tak akan lagi membutuhkan kertas atau printer, ungkap Vertegaal.

"Pejabat tanpa kertas segera terwujud. Semuanya boleh disimpan secara digital dan Anda boleh menumpuk perangkat ini layaknya kertas biasa atau meletakkannya di sekitar meja," imbuhnya.

Studi filem komputer tipis yang boleh dibengkokkan ini akan diterbitkan di konferensi itu. Selain telefonkertas, Vertegaal juga akan mempamerkan komputer gelang yang disebut Snaplet. Menarik bukan?

Kinect : cuba baju tanpa harus buka baju

Posted: 14 May 2011 08:00 AM PDT

Dengan menggunakan teknologi Kinect, kedai pakaian TopShop di Eropah menyediakan sebuah display khusus yang berfungsi sebagai ruang ganti virtual. Dengan alat ini, pembeli boleh mengganti baju tanpa perlu membuka baju dan tanpa perlu keruang ganti.
Sebenarnya teknologi ini sudah digunakan pada game virtual seperti pada game di konsol x-box 360
Kerana arnab kereta masuk kolam renang

Posted: 14 May 2011 07:00 AM PDT

GRAFENWOERTH - Seorang pemandu kereta membelokkan keretanya di jalan demi menghindari arnab sehingga dia melanggar pagar tanaman dan masuk ke dalam kolam renang.

 Martina Boller, seorang wanita berusia 42 tahun memberikan kesaksian pada polisi di Grafenwoerth, Austria. Dia membrek kereta dan membelokkan secara tiba tiba ketika melihat seekor arnab yang bingung itu terdiam. Demikian yang dikutip web.orange.co.uk Sabtu, (14/05/2011).

 "Dia memilih mendaratkan kereta di kolam renang, dan tindakan tersebut cukup tangkas," menurut petugas pemadam kebakaran.

 "Keadaan pemandu itu basah , tapi dia tidak terluka," mereka menambahkan.

Kambing pelik suka minum susu ,makan nasi lauk keropok dan tidur atas katil

Posted: 14 May 2011 06:00 AM PDT

Kambing aneh, suka makan nasi, minum susu, dan makan keropok.Dilihat postur tubuhnya, kambing betina milik warga Desa Pandanwangi Kecamatan Diwek Kab. Jombang ini, tidak ada yang aneh. Namun kebiasaan tidur, makan dan minum di luar kebiasaan kambing.

 Kambing itu suka minum susu, makan nasi dengan lauk keropok. Tidur pun bersama pemiliknya, Dayat dan isterinya, Ny Nuryati. "Keanehan itu terlihat sejak kambing ini lahir," kata Dayat.Awalnya normal, minum susu ibunya dan makan rumput. Usia dua bulan, kambing ini sakit, nyaris mati. Ny Nuriyati dan Dayat merawatnya lebih teliti dan memberinya ubat. Kambing itu diberi minum susu lembu dalam botol dengan cara didodoi. Setelah sembuh, terjadi perubahan itu —kambing ini tidak mahu makan rumput dan minum air putih lagi.

 "Ketika istrei saya bawa keropok dekat kambing itu, dia makan keropok itu," cerita Dayat.Perilaku aneh lainnya diketahui saat nasi anaknya di piring diletakkan di teras rumah, tiba-tiba dimakan kambing itu.
 Sejak itu kambing yang kemudian diberi nama Niken itu setiap hari diberi makan nasi dengan lauk keropok. Minumnya susu . "Hanya kadang-kadang saja air putih," tambah Dayat.
 Untuk membuktikannya, Dayat meneletakkan rumput di tangan kanan dan keropok di tangan kiri. Kambing unik ini lebih memilih keropok.
 Waktu petang, kambing itu menolak masuk kandang. "Kalau dipaksa, dia marah. Akhirnya saya keluarkan dari kandang, dan dia berlari masuk rumah," katanya.
 Di dalam rumah pun Niken tidak mahu tidur di ruang tamu, tapi mengikuti Dayat dan isterinya tidur di katil. "…sampai pagi hari," katanya.
 Tentu saja Dayat dan Ny. Nuryati—meski sudah biasa bergaul dengan kambing—tidak tahan baunya. Dua hari sekali kambing itu dimandikan pakai shampoo. "Kalau baunya lebus sayapun juga tak mahu tidur sama dia (kambing) itu," katanya.
 Makan kambing manja itu sungguh banyak. Berapa pun nasi yang disediakan akan dimakan habis. Setiap hari Niken makan empat piring seperti manusia dewasa. Para tetangga desa dan warga desa tetangga, banyak yang datang melihat Niken. "Setiap hari ada saja orang yang ingin melihat keanehan kambing itu. Mereka ada yang membawa nasi dan keropok untuk kambing saya," katanya.
 Beberapa orang di antara menawar kambing itu, tapi Dayat menolak. Suroto (40) warga Tandes Surabaya sudah empat kali datang ke rumah Dayat untuk membeli kambing itu. "Saya sudah berulang kali mengatakan berminat membeli kambing itu, namun, Pak Dayat mengatakan tidak menjualnya."
 Namun sekali ditolak, Suroto datang lagi dan datang lagi. "Siapa tahu dengan sering datang, fikiran Pak Dayat berubah," katanya.Tapi apa kata Dayat, "Kambing ini hidup untuk dipelihara, tidak untuk dijual."

Hebat…Blackberry dijadikan tempat habuk rokok

Posted: 14 May 2011 05:00 AM PDT

image
Canggih..ada sesiapa yang berani buat begini???

Cara unik polis menakutkan pengguna lebuhraya

Posted: 14 May 2011 04:00 AM PDT
Surat Khabar 3D popular di China

Posted: 14 May 2011 03:00 AM PDT

Sejak suratkhabar 3D pertama di China dirilis, kembali pada bulan April, masyarakat telah meminta lebih banyak. 


Temabak katak kena denda

Posted: 14 May 2011 02:00 AM PDTREPUBLIKA.CO.ID, MOSCOW – Seorang warga sebuah kota kecil di Jerman telah didenda 1.500 euro. Kesalahannya cuma membunuh katak peliharaan tetangganya, kata satu majalah Jerman.

Christian Tenhofer, 47 tahun, mengaku di persidangan bahawa dia menembak katak itu dengan senjata angin. Kerana dia merasa  terganggu dengan bunyinya yang membuat dia terbangun tiap malam, kata majalah Focus pada Khamis (13/5). Tenhofer juga melukai katak peliharaan lainnya dengan menembak kaki katak itu.

Pemilik haiwan amfibi itu, yang menaruh katak yang tewas tersebut di satu alat pendingin selama beberapa bulan sebagai bukti, dan akan diserahkan kepada pengadilan, dan mengatakan bahawa haiwan peliharaannya itu "tidak pernah berbunyi, dan bunyi mirip katak tersebut mungkin disebabkan oleh semacam kelainan genetik."

Pengadilan di kota Krefeld telah mendenda Tenhofer setelah para penyidik juga menemukan bahawa dia memperolehi senjata itu secara haram. Pengadilan memutuskan bahawa kepemilikan senjata-senjata haram itu adalah sanagt memberatkan, kata Focus.

Kejadian atau Kebetulan Yang Aneh Dan Lucu

Posted: 14 May 2011 01:00 AM PDT

1. Pada tahun 1979, majalah German - Das Besteran – mengadakan pertandingan mengarang.Para penulis harus mengirimkan cerita yang tidak biasa, tapi harus berdasarkan kisah nyata.Pemenangnya, Walter Kellner dari Munich, akhirnya memenangkan pertandingan itu dan ceritanya dimuat.
Ia menulis tentang ketika dia menerbangkan pesawat Cessna 421 antara Sardinia dan Sicily. Pesawatnya mengalami masalah di laut, mendarat di atas air, akhirnya dia terapung-apung dengan pelampung darurat cukup lama sebelum akhirnya diselamatkan.Cerita ini tak sengaja dibaca oleh seorang warga Austria, yang namanya juga Walter Kellner, yang menuduh si Kellner dari Jerman telah menciplak ceritanya. Kellner dari Austria mengatakan bahawa dia menerbangkan pesawat Cessna 421 melewati laut yang sama, mengalami masalah mesin, dan akhirnya harus mendarat di Sardinia. Jadi intinya, itu cerita yang sama, tapi dengan akhir yang berbeza.
Majalah tersebut menyiasat kebenaran cerita mereka berdua, dan kedua-duanya ternyata benar, bahkan nyaris sama .


2. Pada 28 Julai 1900, Raja Itali Umberto I makan malam di sebuah restoran di kota Monza. Ternyata si pemilik restoran wajahnya sama  dengan raja. Nama pemilik restoran itu juga Umberto, dan nama isterinya juga sama dengan nama ratu, bahkan restoran itu dibuka pada tarikh yang sama dengan pelantikan raja.Si pemilik restoran Umberto mati tertembak keesokan harinya. Begitu pula Raja Umberto.

3. Claude Volbonne membunuh Baron Rodemire de Tarazone dari Perancis pada tahun 1872. 21 tahun sebelumnya, ayah Baron telah dibunuh juga oleh seseorang yang lain yang juga bernama Claude Volbonne

4. Pada 13 Februari 1746, seorang Perancis, Jean Marie Dubarry, ditahan kerana telah membunuh ayahnya.Tepat 100 tahun kemudian, tarikh13 February 13, seorang Perancis juga, yang juga bernama Jean Marie Dubarry, ditahan– juga kerana membunuh ayahnya.

5. Pada  26 November 1911, tiga orang lelaki dihukum gantung di Greenberry Hill di London setelah terbukti bersalah atas pembunuhan Sir Edmund Berry. Nama mereka bertiga antara lain Green, Berry dan Hill.

6. Aktor asal British Anthony Hopkins senang sekali saat ia mendapatkan peranan utama dalam filem yang berdasarkan sebuah buku berjudul The Girl From Petrovka yang ditulis George Feifer. Beberapa hari setelah menandatangani kontrak, Hopkins pergi ke London untuk membeli buku tersebut. Dia mencari di beberapa kedai buku tetapi tidak ada yang menjualnya. Saat menunggu kereta pulang di Leicester Square, dia melihat ada sebuah buku yang terletak begitu saja di kerusi menunggu. Ajaibnya, ternyata itu buku The Girl From Petrovka. Ternyata kebetulan itu tidak sampai di situ saja.
Dua tahun kemudian, saat sedang shooting filem di Vienna, Hopkins dikunjungi oleh George Feifer, pengarang buku tersebut.
Feifer menyebutkan bahawa dia kehilangan buku miliknya sendiri. Ia meminjamkan buku miliknya – dengan beberapa catatan tulisan tangannya sendiri – kepada temannya, yang kemudian kehilangan buku itu di suatu tempat di London. Hopkins memberikan Feifer buku yang ia temukan. 'Ini bukunya?' tanyanya, 'dengan catatan di pinggiran halamannya?' Itu buku yang sama.

7. Seorang petugas Inggris, Major Summerford, ketika sedang bertempur di daerah Flanders pada Februari 1918 terjatuh dari kudanya kerana tersambar petir dan dia menjadi lumpuh dari pinggang ke bawah. Summerford pencen dan pindah ke Vancouver.Satu hari pada tahun 1924, saat ia memancing di pinggir sungai, sebuah petir menyambar pohon di mana ia sedang duduk dan melumpuhkan tubuh bahagian kanannya. Dua tahun kemudian Summerford sudah cukup pulih dan sudah boleh berjalan-jalan di taman. Dan ia sedang berjalan2 di taman itu di musim panas pada tahun 1930 tiba-tiba sebuah petir kembali menyambarnya, dan akhirnya melumpuhkannya secara tetap. Ia meninggal dua tahun kemudian. Tetapi petir nampaknya belum puas dan masih mengejarnya. Empat tahun kemudian, saat badai, petir menyambar kuburan dan menghancurkan sebuah batu nisan. Siapa yang terkubur di bawah nisan itu? Major Summerford

8. Pada tahun 1899 sebuah petir membunuh seorang lelaki saat ia berdiri di halaman belakangnya di Taranto, Italy. 30 tahun kemudian, anaknya mati dengan cara yang sama di tempat yang sama. Pada 8 October 1949, Rolla Primarda, cucu dari korban pertama dan anak dari korban kedua, menjadi korban yang ketiga.

Kerana rindukan ibu, kanak-kanak tersesat sampai ke Chile

Posted: 14 May 2011 12:00 AM PDT

SANTIAGO, KOMPAS.com - Seorang kanak-kanak lelaki Bolivia, yang berusia 10 tahun dan bersembunyi di trak dalam usaha menemui ibunya di penjara, malah menempuh perjalanan sampai Chile, setelah trak yang ditumpanginya menjelajahi perjalanan sejauh 500 kilometer melewati pegunungan Andes.


Anak lelaki tersebut, yang diidentifikasi bernama Franklin Villca, akhir minggu lalu sampai di kota Iquigue, Chile, sekitar 1.800 kilometer di sebelah utara Santiago, setelah menempuh perjalanan tiga hari tanpa makan dan minum di dalam trak, yang membawa bahan mineral.

"Saya cuma mahu menemui ibu saya," kata anak lelaki itu kepada stesen televisyen Chile, TVN, sebagaimana dikutip AFP.

Franklin Villca menumpang sebuah trak di kota Oruro, Bolivia, kerana dia mengira kendaraan itu akan membawa dia ke Cochabamba, tempat ibunya menjalani hukuman.

Rupanya, Franklin salah menumpang trak, sehingga membawanya ke arah yang berbeza melewati jalan pegunungan setinggi 3.000 meter.

Franklin turun dari trak dan tidak sedar dirinya telah berada di jalanan Alto Hospicio, di dekat Iquique. Beruntung, Franklin bertemu Margarita Flores, wanita ini lalu membawa Franklin pulang dan melaporkan ke pihak yang berkenaan.

"Saya boleh  merasakan kerinduan kanak-kanak itu, kerana saya juga seorang ibu. Dan ternyata ibu Franklin sedang mengalami masalah dan di penjara," kata Margarita Flores kepada media setempat.

Franklin kemudian diserahkan kepada pihak polis untuk mendapat pengasuh. Namun, atas permintaan Margarita Flores, pengadilan di Iquique memutuskan dan mengizinkan Franklin tinggal bersama keluarga perempuan tersebut, sampai ia boleh diserahkan kepada pemerintah Bolivia.

Aneh.. Jin dilaporkan ke Muka Pengadilan di Arab

Posted: 13 May 2011 11:00 PM PDT

IkadaNews - Ternyata banyak sekali kejadian misteri dan keanehan di dunia ini, contoh kecilnya ada
keluarga yang melaporkan kelakuan jin ke pengadilan setempat dan ternyata pengadilan tersebut pun menyelidiki kewujudan jin tersebut! Tuduhannya, jin itu suka melemparkan batu ke rumah. Tak cuma itu, jin tersebut dituduh mencuri barang milik tuan rumah.


  Surat kabar Al Watan,, menyebutkan, ada satu keluarga yang melayangkan surat tuduhan itu ke pengadilan di Kota Madinah. Sayang, ketua keluarga tak hendak disebutkan namanya.
 Keluarga itu telah tinggal di rumah di kota Madinah selama 15 tahun. Namun, mereka baru-baru ini mereka sedar kewujudan jin tersebut dan ini telah membuat keluarga tersebut sekarang telah keluar dari rumah.

 Kami mulai mendengarkan suara-suara aneh, kata ketua keluarga itu yang datang dari Mahd Al Dahab, kepada harian di Arab Saudi itu.
 Kami tidak menganggapnya serius pada mulanya, namun ketika suara aneh itu mulai terjadi dan anak-anak ketakutan ketika jin itu mulai melemparkan batu, katanya.

Dia menambahkan,  suara seorang perempuan berbicara kepada saya dan kemudian seorang lelaki. Mereka berkata kami harus keluar dari rumah. Sebuah pengadilan tempatan sedang menyelidki kes ini.