Adsense

Ahad, 10 April 2011

borak kosong

borak kosong


Nenek ini boleh membaca kembali kerana iPad

Posted: 10 Apr 2011 09:00 PM PDT

Percaya atau Nggak, nenek nenek 99 tahun mahir Main iPad!Zaman sekarang, bukan hanya anak muda yang gila gadget, ternyata di Amerika ada nenek 99 tahun dibeliikan iPad oleh anaknya dan ternyata nenek ini menyukainya.


Nenek 99 tahun yang akan memasuki tahun ke 100 dalam hidupnya ini bernama Virginia Campbell serta memiliki hobi membaca dan merupakan sarjana dalam bidang literatur bahasa Inggris. Sayangnya dia memiliki penyakit glaukoma sehingga sukar untuk membaca.


Namun dengan iPad dia boleh membaca kerana layarnya yang jelas dan kontras serta boleh membesarkan tulisan atau huruf yang nampak sehingga membuat nenek ini kembali boleh membaca. Nenek ini sudah membaca 2 buku melalui iPad ini, bahkan sudah menulis puisi di iPad.


Nenek ini sudah mendengar berita tentang iPad ini dan menginginkan iPad ini sehingga anaknya ikut berbaris pada saat pelancaran iPad di hari pertama. Perlu diketahui bahwa iPad adalah perangkat komputer pertama yang digunakan dan dibeli untuknya.


Ingin tahu puisi buatan nenek ini tentang iPad?


"To this technology-ninny it's clear
In my compromised 100th year,
That to read and to write
Are again within sight
Of this Apple iPad pioneer."

Remaja tak boleh tutup mulut selepas menguap didalam kelas

Posted: 10 Apr 2011 08:00 PM PDT

Macam-macam hal..
saya petik dari kosmo online

KINGSTHORPE, Britain - Seorang remaja perempuan berumur 17 tahun, Holly Thompson tidak dapat menutup mulut selepas dia menguap semasa berada di dalam kelas di Sekolah Perempuan Northampton di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Dalam kejadian yang berlaku baru-baru ini, dia meminta seorang rakan menutup mulutnya tetapi apa yang berlaku ialah dia berasa sakit semasa percubaan itu dilakukan.

Holly kemudian dihantar menemui seorang jururawat sekolah tetapi dia gagal untuk menutup mulutnya walaupun air panas dan ketul ais diletakkan di bawah dagunya.

Dia kemudian dihantar ke Hospital Besar Northampton dan rahangnya terkatup semula selepas 26 batang kayu kecil mirip batang aiskrim dimasukkan ke dalam mulutnya.

Dr. Ejiro Obakponovwe memasukkan batang kayu itu yang diikat dengan pita pelekat dengan tujuan untuk menjadikan rahang Holly menjadi letih kerana gigi Holly menggigitnya buat seketika.

Doktor wanita itu menarik perlahan-lahan batang kayu tersebut sebelum dia memegang kedua-dua pipi pelajar tersebut dan menutup mulut Holly.

Pelajar itu kemudian dapat menutup semula mulutnya tanpa berasa sakit. - Agensi

Belanda mungkin haramkan penyembelihan binatang ternakan kerana dianggap kejam

Posted: 10 Apr 2011 07:00 PM PDT

Beginilah jika jahil terhadap Islam..
saya petik dari kosmo online

AMSTERDAM - Penyembelihan binatang ternakan mungkin diharamkan di Belanda selepas kaedah tersebut yang terkandung dalam agama Islam dan Yahudi, ditentang oleh majoriti wakil rakyatnya, lapor sebuah akhbar semalam.

Sebuah akhbar melaporkan majoriti wakil rakyat Belanda menganggap kaedah penyembelihan halal seperti yang diamalkan umat Islam, bersifat kejam terhadap haiwan.

Satu rang undang-undang mengenainya akan didebat di Parlimen Belanda pada hujung bulan ini.

Sebelum ini, undang-undang Belanda mengarahkan haiwan ternakan diberikan renjatan elektrik supaya ia pengsan sebelum dibunuh dengan pengecualian diberikan untuk daging yang disediakan untuk orang Islam dan Yahudi.

Kaedah tersebut kononnya untuk mengurangkan kesakitan dan ketakutan haiwan terbabit.

Cadangan untuk mengharamkan kaedah penyembelihan itu bagaimanapun, ditentang hebat komuniti Islam dan Yahudi di negara berkenaan.

"Jika undang-undang ini diluluskan tiada apa yang dapat kami lakukan kecuali mengadakan protes," kata seorang aktivis halal di Belanda, Abdulfatteh Ali-Salah.

Seorang jurucakap sebuah pertubuhan Yahudi, Ruben Vis pula menganggap rang undang-undang tersebut melanggar hak kebebasan beragama.

Larangan penyembelihan haiwan telah pun diamalkan di New Zealand, negara-negara rantau Scandinavia dan Baltik serta Switzerland.

Terdapat sekitar sejuta orang Islam daripada keseluruhan 16 juta penduduk Belanda manakala kira-kira 50,000 orang Yahudi turut tinggal di negara Eropah berkenaan. - Agensi


Pakar kecantikkan salah bagi suntikan,dua sahabat berdepan maut

Posted: 10 Apr 2011 06:00 PM PDT

KUALA LUMPUR - Dua gadis mendakwa mereka kini berdepan maut apabila seorang pakar kecantikan menyuntik tubuh mereka dengan ubat yang salah bagi rawatan selulit pada paha dan punggung mereka kira-kira lima bulan lalu.

Akibatnya, kedua-dua sahabat karib itu kini dijangkiti bakteria mycobacterium ablessum sekali gus menyebabkan bahagian suntikan mengalami luka yang sukar untuk sembuh.

Lebih menakutkan, walaupun dicuci di klinik setiap hari, luka tersebut bukan sahaja terus membesar malah mereka mengalami masalah kegatalan melampau.

Mereka juga sudah menghabiskan wang kira-kira RM50,000 untuk menjalani rawatan tersebut.

Kedua-dua gadis itu yang masing-masing mahu dikenali sebagai Cheng, 26, dan Wong, 30, mendakwa, segala-galanya bermula setelah mereka mendapatkan nasihat seorang pakar kecantikan di Subang Jaya, Selangor.

saya petik dari kosmo online

Lelaki Menganggur Berisiko Mati Lebih Cepat

Posted: 10 Apr 2011 05:00 PM PDT

Menurut penelitian yang dilakukan oleh Eran Shor, profesor sosiologi dari McGill University, Montreal, Kanada, pengangguran menaikkan risiko kematian prematur hingga 63 peratus Kesimpulan ini diambil setelah melakukan survey terhadap 20 juta orang di 15 negara, umumnya negara-negara barat, selama 40 tahun terakhir.

Yang menarik, meski sistem kesihatan di sejumlah negara sudah lebih baik dan berkontribusi terhadap rendahnya tingkat kematian, korelasi antara pengangguran dan risiko tinggi kematian terjadi di seluruh negara yang dikaji. Kajian ini sendiri bertujuan untuk mengetahui apakah ada hubungan sebab akibat antara pengangguran dan risiko kematian.

"Sampai ketika ini, salah satu pertanyaan besar adalah seputar keadaan kesihatan yang ada seperti diabetes, masalah jantung, atau perilaku buruk seperti menghisap rokok, minuman keras, atau ubat terlarang menjurus ke pengangguran dan risiko kematian yang lebih besar," kata Shor, seperti dikutip dari MedIndia, 7 April 2011.

Yang menarik, kata Shor, dari penelitian diketahui bahawa keadaan kesihatan yang sudah ada (sebelum survei) tidak berpengaruh. Ini mengindikasikan bahawa hubungan pengangguran dan kematian menjadi hubungan sebab akibat.

"Kemungkinan, penganggur mengalami tingkat tekanan yang lebih tinggi dan mempengaruhi status sosioekonomi seseorang," kata Shor. "Ini menjurus ke keadaan kesihatan yang memburuk dan  kematian yang lebih tinggi," ucapnya.

Dari penelitian juga diketahui bahawa pengaruh pengangguran terhadap tingkat risiko kematian dan tingkat kematian pada lebih lebih tinggi dibanding wanita. Angkanya mencapai 78 peratus pada lelakidan hanya 37 peratus pada wanita. Risiko kematian ini cukup tinggi khususnya bagi mereka yang berusia di bawah 50 tahun.

• VIVAnews

Bila sukan digabungkan

Posted: 10 Apr 2011 11:01 AM PDT

Model Wanita Raksasa Dari Jerman

Posted: 10 Apr 2011 10:01 AM PDT

Caroline Welz dilahirkan pada 6 Julai 1986 di Cologne, Jerman. Ia memiliki tinggi badan 6 kaki 9 inch (206 cm) dengan panjang kaki 51 inch (130 cm) dan tergabung ke dalam klelab wanita-wanita tinggi di Jerman. Pekerjaan Caroline sehari-hari sebetulnya adalah penjahit dan part time sebagai seorang model.
Ayam goreng tiruan yang dibuat daripada tikus

Posted: 10 Apr 2011 09:35 AM PDT
setelah diperap dengan bumbu tikus pun digoreng..


maka inilah hasilnya

v


v
kelihatan seperti ayam goreng biasa 
dan
bezanya...

kalau kulitnya dikoyak, kelihatan lemak-lemak yang banyak yang mungkin ada sebanyak itu pada ayam.

Alasan kenapa orang suka ambil gambar close up

Posted: 10 Apr 2011 08:00 AM PDT

Gamabr close up selalu disukai oleh orang
apabila mengambil gambar.Tetapi kenapa alasannya ye...

vvv

Sebab kalau tidak diclose up, lain lagi hasilnya, scroll ke bawah !


V


V


V


V


PECAH LUBANG LAK NANTI


Anjing Bunuh Diri Setelah Anak-anaknya Mati

Posted: 10 Apr 2011 07:00 AM PDT

Ini cerita tentang seekor anjing yang diduga kecewa. Beberapa hari setelah melahirkan dan menemukan anak-anaknya mati, seekor anjing betina dikhabarkan bunuh diri dengan cara melompat dari gedung di kota Xinyi, daerah Guandong, China.Bahkan, warga setempat juga mengetahui, semenjak anak-anaknya mati, anjing itu tidak lalu makan. Apa pun menunya, dia selalu menolak. Anjing itu kemudian menaiki sebuah bangunan. Dan, saat malam sepi, anjing itu segera terjun dari bangunan tersebut. Tidak diperolehi berita berapa ekor anak yang dilahirkan anjing itu, begitu juga dari jenis apa anjing itu.

[Gila] Lelaki kahwin dengan watak dalam game

Posted: 10 Apr 2011 06:00 AM PDT

Gamer ini  jatuh cintanya pada salah satu karakter game bernama Nene Anegasaki, nekad mengadakan resepsi pernikahan dan bulan madu, yang tentu saja tak seperti gelaran biasanya.

SAL9000 dengan Nintendo DS-nya:  Undangan pernikahan SAL-Nene

Aksi ini berawal dari ikutnya SAL9000 dalam video game di Jepun bernama Love Plus, di mana para pemain lelaki dipersilakan untuk mengenali karakter-karakter gadis Jepun yang ada si situ. Namun rupanya si gamer tak berhenti sampai di sana.

Ranjang pengantin SAL - Nene:  

Mungkin saking sudah merasa sesuai  dan dibuat jatuh cinta oleh salah satu karakter, SAL9000 pun memutuskan untuk menikahi Nene. Selain mengajaknya untuk berbulan madu di Guam, ia juga akan membuat ke resepsi pernikahan yang diadakan di depan orang ramai, tepatnya di kota Tokyo.

Dan kerana gadis ini tidak pernah akan 'hadir' di dunia, maka si gamer tersebut akan membawa Nintendo DS-nya. Dilapor dari MyFocdfw., ia telah memposting foto-foto perjalanannya dari Guam ke dalam sebuah web berbagi video Jepun bernama Nico Nico Douga. Video pernikahan yang akan dia gelar di Tokyo juga rencananya diposting di situ.

jalan-jalan sama isterinya ke Tokyo DisneySea:  

Game Love Plus memang menimbulkan 'efek samping' yang tidak terduga. Selain perbuatan SAL9000 yang di luar jangkaan,  dikhabarkan pula game ini membuat para isteri cemburu kerana telah membuat suami mereka 'selingkuh

Aksi gang perempuan belasah orang

Posted: 10 Apr 2011 05:00 AM PDT
Anak kura-kura yang unik dan aneh

Posted: 10 Apr 2011 04:00 AM PDTLelaki Malang Ini Terdampar Sendirian di Kota Sunyi

Posted: 10 Apr 2011 03:00 AM PDT

TRIBUNNEWS.COM - Rumahnya menjadi satu-satunya berdiri di kubangan lumpur dan jalan-jalan menuju ke rumah itu dipenuhi pohon yang tumbang, mayat babi, dan sisa sampah yang tertumpuk akibat tsunami pada 11 March lalu. Demikian dilansir AP, Jumaat (9/4/2011).

Tinggal sendirian di dalam rumah yang gelap, Kunio Shiga yang berusia 75 tahun, benar-benar sebatang kara. Ia tidak bisa berjalan sendirian dan tidak tahu apa yang terjadi pada isterinya.

Seluruh tetangganya sudah pergi kerana takut radiasi nuklir dari kilang nuklir Fukushima yang hanya berjarak 20 kilometer. Padahal pihak otoritas sudah memperingatkan agar setiap orang segera meninggalkan lokasi kerana radiasi. Tak ada yang datang menolongnya.

Ketika reporter dan fotografer AP tiba di rumah Shiga, ia terlihat takut dan kebingungan. "Anda orang pertama yang saya temani bicara setelah bencana tsunami dan gempa," katanya. Ia kemudian berujar.

"Apakah Anda punya makanan? Saya akan membayar Anda," kata Shiga lagi. Shiga kemudian menerima satu liter air mineral dan satu pak makanan energi. Tak berapa lama kemudian, wartawan AP memberitahukan situasi Shiga ke polis terdekat.

Bangunan seperti jatuh daripada langit

Posted: 10 Apr 2011 02:00 AM PDT


Cincin Lalat, Aneh Dan Unik

Posted: 10 Apr 2011 01:00 AM PDT

Sejenis binatang lalat  di jari-jari tangan. Binatang lalat ? Bukan, ini hanya "lalat" mainan terbuat dari plastik dengan mata berwarna-warni, dipasang pada sebuah cincin perak. Kreatif juga …Kanak-kanak 10 tahun cuba bubuh diri kerana tak tahan diejek

Posted: 10 Apr 2011 12:00 AM PDT

GROBOGAN- Seorang pelajarkelas 2 SD cuba bunuh diri dengan cara memanjat tower elektrik. Dia frustasi dengan ejekkan teman-teman di sekolahnya.

Ngatman, terus menangis dan berteriak teriak di atas tower setinggi 60 meter tersebut. Kanak-kanak10 tahun ini juga mengusir semua temannya yang berada di bawah tower untuk segera pergi. Dia terlihat tertekan dan trauma jika melihat teman-teman sekolahnya.Warga yang melintas terkejut mendengar suara tangisan anak kecil. Setelah dicari ternyata ada anak kecil menangis di ujung tower. Warga kemudian melaporkan polis.

Menurut Supardi, kakak Ngatman yang tinggal di Deslajer, Kecamatan Penawangan, pada pagi harinya adiknya minta agar segera dikirim wang sekolah. Namun sampai di sekolah, dia mendapat khabar kalau adiknya cuba bunuh diri.

Polis dan warga terus berusaha memujuk Ngatman untuk segera turun. Sambil menangis, dia hanya menggelengkan kepala dan menolak turun.

Setelah hampir 6 jam di atas tower, Ngatman akhirnya bersedia turun dengan syarat semua teman-teman pondok pergi dari lokasi. Kanak-kanak ini kemudian dibawa ke tempat yang tenang.

Di situ Ngatman mengaku dirinya kerap dijaili teman-teman di sekolah. Karena frustasi jadi bulan-bulanan teman, dia memilih mengakhiri hidup dengan naik tower.

Sumber :http://www.okezone.com/

Nenek makan kertas kotak untuk sembuhkan penyakitnya

Posted: 09 Apr 2011 11:00 PM PDT

TRIBUNNEWS.COM, CIHAMPELAS – Mak Acih, warga RT 03/05, Kampung Babakan, Desa Situwangi, Kecamatan Cihampelas, Kabupaten Bandung Barat, terpaksa makan kertas kotak. Hal itu dilakukannya jika penyakit perutnya kembali menyerang Bahkan, kaki gajah yang dideritanya sejak lima tahun lalu, sembuh sekitar satu bulan lalu kerana makan kertas kotak.

Menurut Ani, anak Mak Acih, ibunya harus makan kotak kalau perutnya sakit dan buang air besar tidak lancar. Kertas kotak itu dicuci, dijemur, dan kemudian dimakan. Ma Acih mulai makan kertas kotak sekitar dlapan bulan lalu. Namun, Ma Acih enggan mengakuinya.

"Saya hanya makannya dua hari. Tidak tiap hari," kata nenek berusia 70 tahun ini ketika ditemui di rumahnya beberapa saat lalu.

Kepala Dusun Situwangi, Wawan mengakui, seringkali melihat Ma Acih memakan kertas kotak. Bahkan, bungkusan nasi juga seringkali dimakannya.

"Mungkin beliau sudah bosan dengan penyakitnya. Katanya dapat mimpi disuruh makan kertas kotak  untuk menyembuhkan penyakit perut. Kaki gajah yang dideritanya selama lima tahun juga sembuh satu bulan lalu," ujarnya

Membunuh 4.000 Orang Hanya Di Penjara 8 Tahun

Posted: 09 Apr 2011 10:00 PM PDT

Seorang bekas komandan paramiliter di Colombia yang dikenal sebagai "Iguana",  hanya dijatuhi hukuman lapan tahun penjara. Padahal, Jorge Ivan Laverde bekas komandan itu, mengakui secara langsung pembunuhan ratusan orang dan memerintahkan pembunuhan 4.000 orang lain ketrika mwenjawat jawatan komandan milisi sayap kanan ekstrim AUC, yang telah dibubarkan pada 2003.

Sebuah pengadilan Colombia pada awalnya menjatuhkan hukuman 40 tahun penjara pada Laverde setelah membuktikan ia bersalah dalam pembunuhan, penyiksaan, aksi terorisme dan penelantaran penduduk. Tapi hukuman itu diubah menjadi lapan tahun, hukuman maksima yang diperbolehkan berdasarkan proses "Keadilan dan Perdamaian" yang ditujukan untuk menyembuhkan luka-luka kerana pertempuran pada masa lalu.

Semula, kelompok paramiliter sayap kanan dibentuk pada 1980-an. Satu dasawarsa berikutnya kelompok ini menguasai sejumlah besar bidang wilayah, seolah-olah untuk melindungi para pemilik tanah dari pemberontak sayap kiri.

Menurut hitungan resmi, sekitar 30 ribu anggota milisi didemobilisasi ketika kelompok itu dibubarkan pada 2003. Tapi beberapa pihak memperkirakan AUC hanya memiliki sekitar 9.000 anggota sejak mereka mengangkat senjata, dengan banyak anggotanya terlibat dalam perdagangan gelap ubat bius. (AFP/Ant/DOR)