Adsense

Ahad, 28 November 2010

Utusan Online - Hiburan

Utusan Online - Hiburan


Syarat Susan kembali berlakon

Posted:

Syarat Susan kembali berlakon

Syarat Susan kembali berlakon

Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL
shazryn.faizal@utusan.com.my
Gambar NOOR AZLINA JAAFAR


DALAM usia 48 tahun, pesona Susan Lankester masih belum pudar.


HAJAT di hati sudah lama mahu menemubual bintang ini. Katalah apa sahaja kerana penulis tidak malu untuk mengakui bahawa Susan Lankester merupakan antara pelakon yang cukup penulis minati.

Susan memiliki personaliti dan aura tersendiri setiap kali beraksi di kaca televisyen mahupun layar lebar.

Maka itu, tidak hairanlah jika Susan diangkat sebagai salah seorang pelakon bukan Melayu yang paling berjaya dan terbaik dalam generasinya.

Tidak keterlaluan dikatakan, kejayaannya juga dilihat sebagai pendorong kepada pelakon bangsa lain untuk menjejaki langkahnya dalam bidang seni.

Lantas, apabila berpeluang berbual dengan Susan di Istana Budaya, Kuala Lumpur baru-baru ini, ia membawa penulis peluang mendekati jiwa seninya.

Pada usia 48 tahun, Susan masih memiliki pesona seorang aktres. Gaya pertuturannya tetap sama seperti mana yang pernah ditonton dalam mana-mana medium ketika di zaman kegemilangannya.

Kepada Susan, penulis bertanya mengenai kehilangannya dari gelanggang seni yang menjadi tanda-tanya ramai peminat hiburan dan juga pengamal media.

Sambil menguntum senyum, Susan memberitahu, dia sebenarnya masih lagi aktif dalam bidang seni.

"Ini bidang yang saya cinta. Mana mungkin saya melupakannya begitu sahaja. Walaupun tidak lagi membintangi mana-mana drama mahupun filem, tetapi saya masih bergiat dalam dunia teater sebagai seorang penulis skrip dan filem.

"Pada masa yang sama, saya sibuk mengendalikan dua perniagaan saya dalam bidang hiasan dalaman dan landskap yang sudah saya usahakan lebih lima tahun.

"Sengaja saya mencari peluang perniagaan di luar bidang seni kerana saya mahu melakukan sesuatu yang saya minati sejak dulu lagi," katanya yang fasih berbahasa Melayu.

Bosan

Dalam kerancakan berbual, Susan tiba-tiba meluahkan isi hatinya apabila ditanya apakah benar dia merajuk seperti yang disangka ramai.

Katanya, istilah itu tidak pernah ada dalam dirinya sebaliknya, dia berasa bosan apabila sering diberikan watak dan skrip yang sama.

Memiliki darah campuran sepertinya, jelas Susan, bukan mudah seperti yang disangka kerana acap kali dia dilambakkan dengan watak-watak yang begitu klise.

Kemuncak kebosanan Susan ialah sekitar tahun 1994 apabila ketika itu dia sibuk mempromosi album sulungnya, Takdir dan pada masa yang sama dia menerima tawaran berlakon yang cukup banyak.

Dalam kesibukan itu, sempat dia meneliti semua skrip yang diterima namun tiada satu pun yang memikat hatinya kerana hampir kesemuanya menawarkan watak yang sama.

Sehinggalah dia menerima tawaran daripada Rashid Sibir untuk membintangi filem Sutera Putih pada tahun 1996 di samping penyanyi Shima dan Bonnie Sta Maria.

"Saya menerima tawaran Rashid kerana watak dalam filem itu memang cukup mencabar. Saya juga pernah membintangi sebuah telemovie arahannya dengan membawakan watak sebagai seorang superstar yang cukup saya suka.

"Setelah selesai semuanya, saya mengambil keputusan untuk merehatkan diri dan melupakan dunia glamor dengan membawa diri merantau jauh ke seluruh dunia.

"Selama hampir 20 tahun menjadi anak seni, saya sudah penat kerana bekerja tanpa henti. Dan, benarlah kata orang, apabila menjadi seorang yang popular, adalah menjadi tugas kita untuk menghiburkan mereka.

"Tetapi, apabila pulang ke rumah, hidup kita menjadi kosong dan tiada siapa yang menggembirakan kita. Kerana itulah, saya berkelana jauh dan ia benar-benar buat saya gembira.

"Selain dapat melihat negara orang, saya juga dapat menambah kenalan baru dan mempelajari bahasa asing yang tidak kesempatan saya lakukan sebelum ini. Semua itu cukup menggembirakan dan mengisi hati saya yang kosong itu," ujar anak sulung daripada dua beradik ini yang boleh bertutur dalam bahasa Perancis dan Sepanyol.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Drama bertaraf filem

Posted:

Drama bertaraf filem

Drama bertaraf filem

Oleh ABD. AZIZ ITAR
aziz.itar@utusan.com.my
Gambar MOHD FARIZWAN HASBULLAH


AHMAD Puad Onah (berdiri enam dari kiri),(berdiri empat dari kanan) bersama para pelakon dan tenaga produksi Cikgu Kemisah Kirkby selepas melancarkannya di Saloma Bistro, Kuala Lumpur, baru-baru ini.


DRAMA Cikgu Kemisah Kirkby yang ditayangkan melalui saluran TV2 setiap Rabu pukul 9 malam sejak 17 November lalu merupakan antara drama bersiri televisyen (TV) tempatan yang mementingkan kepuasan penonton.

Kerana itu, Multilift Film Production (MFP) selaku penerbit drama bersiri 26 episod tersebut sanggup mengeluarkan belanja yang tinggi bagi menerbitkan drama yang kosnya dikatakan mencecah RM1 juta.

Penerbit MFP, Anwar Ismail biarpun enggan mendedahkan kos penerbitan Cikgu Kemisah Kirkby, tetapi tidak menafikan ia menelan belanja yang besar kerana membina set khusus untuk pembikinan drama itu.

"Untuk pembikinan drama bersiri ini, kami telah membina sebuah rumah kayu yang besar di Desa Balqis, Kuala Linggi, Melaka. Di sana saja penggambaran drama bersiri itu dijalankan selama lebih sebulan.

"Set yang dibina khas untuk drama ini direka bagi menghidupkan jalan cerita watak Cikgu Kemisah Kirkby yang mendiami rumah tersebut," katanya kepada Hits pada pelancaran drama itu di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Watak Cikgu Kemisah Kirkby yang dilakonkan oleh Liza Othman itu memaparkan ketokohan seorang guru lepasan Kolej Kirkby di England dalam mendidik anak-anak bangsanya di sebuah kampung.

Meskipun cuma sekadar sebuah cerita fiksyen yang ditulis oleh penulis skrip Mahizan Husin, namun Anwar menyifatkan drama bersiri yang berkonsepkan kekeluargaan itu mempunyai taraf seperti sebuah filem cereka.

"Ini kerana, selain membabitkan kos yang tinggi dan pembinaan prob khas, Cikgu Kemisah Kirkby juga menghasilkan album lagu-lagu latar yang disiarkan menerusi drama itu berjudul Dendang Merantau nyanyian Endang S. Taurina.

"Album itu mengandungi 10 lagu dan lagu yang berjudul Cikgu Kemisah Kirkby dipilih sebagai lagu tema drama tersebut. Lagu-lagu daripada album itu bukan sahaja disiarkan dalam drama itu, tetapi ia juga dijual di pasaran.

"Sepanjang enam bulan drama 26 episod itu ditayangkan di TV2 secara tidak langsung ia akan mempromosikan album nyanyian Endang S. Taurina yang pernah popular di Malaysia dan Indonesia pada tahun 1980-an," ujarnya.

Idea mengundang Endang terlibat sama dalam drama Cikgu Kemisah Kirkby kata Anwar tercetus sewaktu dia menyertai Program Titian Budaya di Jakarta, Indonesia pada tahun 2007.

Katanya, dia menampilkan Endang S. Taurina sebagai penyanyi lagu-lagu tersebut selepas diperkenalkan oleh rakan baiknya, John Alan Shah sewaktu menyertai program pertukaran budaya Malaysia dan Indonesia itu.

"Endang bukan sahaja sudah dikenali ramai di Malaysia dan Indonesia sejak hampir 30 tahun lalu tetapi suaranya juga mantap seperti dulu. Suaranya juga sesuai untuk menyanyikan lagu lagu tema drama ini dengan baik.

"Untuk perancangan masa depan, kami berharap drama bersiri ini juga akan dapat ditayangkan di stesen-stesen TV di Indonesia. Sebab itu, kami gunakan Endang sebagai penyanyi lagu latar drama bersiri ini," jelasnya.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.