Adsense

Jumaat, 26 Julai 2013

Berita Harian: Hip

Berita Harian: Hip


Tetap jaga sensitiviti agama

Posted: 25 Jul 2013 05:11 PM PDT

Sazzy nafi kongsi pautan blogger sokong perbuatan pasangan kontroversi

Ketika diri bergelut persediaan ke New York yang hanya berbaki kira-kira enam minggu lagi, Sazzy Falak dikejutkan dengan kemarahan peminat yang menempelaknya selepas dilihat seakan memihak kepada penulis blog kontroversi, Alvin Tan dan Vivian Lee, apabila berkongsi pautan sensitif seorang blogger lain berhubung isu itu.

Menafikan punya kaitan dengan paparan di dinding Facebook (FB) miliknya, tegas pemilik nama Sazlini Shamsul Falak itu, akaun FB yang dikatakan memuatkan status sensitif itu ialah fan page yang bukan dikendalikan sendiri, sebaliknya di bawah tanggungjawab pihak lain.
Memang nampak macam saya yang buat kerana ia ada di laman sosial saya, tetapi sumpah, bukan saya yang melakukannya." Sazzy Falak, Pelakon/pengacara

Menerusi akaun FB pelakon, pengacara dan pereka fesyen itu, dia didakwa cuba menjadi hero ketika masyarakat menyelar perbuatan biadap pasangan terbabit yang secara terangan menghina Islam.


"Saya terkejut apabila dimaklumkan mengenai isu ini. Saya cukup menjaga sensitiviti masyarakat, budaya dan agama bangsa lain, apatah lagi agama Islam sendiri. Sudah tentu pendirian saya tidak menyokong apa yang pasangan itu lakukan.

"Saya jarang mengemaskini FB kerana lebih selesa menggunakan medium komunikasi lain, manakala tugas mengendalikan FB kebiasaannya dilakukan pihak pengendali fan page.
"Walau belum berapa jelas mengenai perkara berkenaan, saya meminta maaf jika salah faham ini membuatkan ramai orang terasa. Memang nampak macam saya yang buat kerana ia ada di laman sosial saya, tetapi sumpah bukan saya yang melakukannya," katanya ketika ditemui pada majlis iftar dan rakaman Melodi Raya.

Bersiap sedia untuk ke New York

Beberapa hari lalu, perkongsian pautan status FB blogger lain di laman sosial isteri kepada peserta The Apprentice Asia, Nazril Idrus, berserta kenyataan yang menyatakan seolah-olah masyarakat tempatan terlampau berlebih-lebih memberikan reaksi dalam isu yang dianggap sekadar berjenaka.

Rata-rata berpendapat Sazzy tidak sensitif terhadap isu membabitkan agama Islam hingga berani berkongsi kenyataan seorang blogger lain yang dilihat turut mempertahankan Alvin dan Vivian di FBnya.

Beberapa minggu lalu, negara dikejutkan kebiadapan pasangan berkenaan yang berani meletakkan gambar mereka menikmati bak kut teh (sup herba berasaskan babi) berserta logo halal sambil mengucapkan Selamat Berbuka Puasa.

Walaupun kedua-duanya kini sudah ditahan sementara menanti kes perbicaraan di mahkamah, perbuatan itu tetap membangkitkan kemarahan apatah lagi status seakan memihak kepada mereka dikatakan dikongsi seorang selebriti seperti Sazzy.

Dalam perkembangan lain, ibu kepada cahaya mata kembar ini dalam debaran 'menjual' helaian persalinan rekaannya sendiri di bawah label SF by Sazzy di Minggu Fesyen Plitz New York, 7 dan 8 September ini.

Masih rancak menyediakan bahan terutama 25 helaian yang mahu dipertontonkan kepada fashionista yang bakal membanjiri acara berprestij itu nanti, dia berharap segala-galanya berjalan lancar seperti dirancang.