Adsense

Rabu, 6 April 2011

borak kosong

borak kosong


Wanita ini dipecat kerana cuba bandingkan gajinya dengan bos di Facebook

Posted: 06 Apr 2011 09:00 PM PDT

TEMPO Interaktif, London – Seorang pekerja bank di Inggris dipecat lantaran membandingkan gaji dirinya dengan sang bos. Stephanie Bon, 37 tahun, membuat perbandingan gaji itu ke laman Facebook miliknya.

Stephanie yang bekerja di bahagian sumber daya manusia Llyods Banking Group (LBG) menulis, "direktur utama LBG baru memperoleh 4.000 pund sterling per jam, saya cuma 7 pound. Itu adil."

Sang bos, Antonio Horta-Osorio, langsung memecat wanita asal Kota Essex ini setelah mengetahui komentar bawahannya itu. Horta sendiri saban tahun memperoleh 13,5 juta pound sterling dari gaji, bonus, dan pelbagai tunjangan. Lelaki berdarah Portugis ini sebelumnya memimpin sebuah bank di Kota Santander, Sepanyol.

Kejadiannya bermula ketika Bon menulis soal perbandingan antara gajinya dan gaji bosnya. Informasi itu ia peroleh beberapa jam sebelumnya saat berbincang dengan temannya di kantin pejabat.

Stephanie mengaku tidak percaya dengan pemecatan dirinya itu. "Saya tidak percaya diperlakukan begitu menakutkan atas gaji (bos saya) yang saya bicarakan dengan teman di luar jam kerja," katanya geram. Ia beralasan apa yang ditulis bukan sesuatu bersifat rahsia.

Seorang juru bicara LBG yang tidak ditulis identitinya mengatakan keluarnya pemberhentianStephanie tidak ada kaitannya dengan status Facebooknya. "Stephanie dipekerjakan melalui sebuah agen dengan kontrak jangka pendek." katanya.

[Hebat] Lukis guna ratusan ribu perkataan

Posted: 06 Apr 2011 08:00 PM PDT

Kreatif betul..
saya petik dari kosmo online

MADRID - Seorang pelukis amatur dari Sepanyol, Juan Osborne menunjukkan kepakarannya dengan melukis gambar pewaris kedua takhta Britain, Putera Charles dan tunangnya, Kate Middleton dengan menggunakan ratusan ribu perkataan pelbagai warna, lapor sebuah akhbar semalam.

Jika diperhatikan dari jarak dekat lukisan tersebut yang dihasilkan oleh lelaki berusia 40 tahun berasal dari Madrid itu mempamerkan perkataan seperti William, holiday, Kenya, Wales, Prince, Middleton, royal, family, queen dan Catherine.

Dia yang telah menghasilkan lebih 500 lukisan mendapat idea untuk melukis gambar dengan menggunakan perkataan selepas bekerja di sebuah syarikat arkitek pada tahun 2009. - Agensi

Wow....BPA ubah lelaki jadi wanita

Posted: 06 Apr 2011 07:00 PM PDT

Biar betul..
saya petik dari kosmo online

AIR walaupun sangat penting kepada tubuh manusia boleh bertukar racun memberi mudarat dengan bermacam cara. 

Sebagai contoh, air bersih yang diminum menggunakan bekas plastik yang mengandungi bahan kimia Bisphenol A (BPA) dan Nonyphenol mampu menjejaskan kesihatan bahkan mengganggu sistem hormon. 

Profesor Madya Mohamad Pauzi Zakaria dari Jabatan Sains Alam Sekitar, Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, salah satu daripada topik global yang sedang dibincangkan para saintis adalah bahan yang terkandung dalam bekas minuman plastik.

"Terdapat dua jenis bahan di dalamnya iaitu BPA dan Nonylphenol. 

"Dua bahan itu digunakan untuk membuat bekas minuman seperti botol susu bayi kerana ia membuatkan plastik menjadi kuat dan tidak rapuh.

"Namun, ia memberi kesan buruk kepada kesihatan manusia bahkan mampu menukarkan hormon di dalam badan manusia," katanya.

BPA

Dakwanya, BPA dan Nonylphenol dikatakan lebih berbahaya terhadap lelaki kerana ia boleh menukar ciri lelaki kepada ciri wanita.

"Struktur molekul BPA dan Nonylphenol hampir menyerupai hormon yang terdapat dalam tubuh manusia.

"Jika manusia minum air menggunakan bekas plastik yang mengandungi BPA dan Nonylphenol, dua bahan ini akan menghapuskan hormon manusia sedia ada," ujarnya.

Sebagai contoh, Pauzi berkata, jika seorang ibu minum bahan BPA dan Nonylphenol dan kemudian menyusukan anak lelakinya, bahan tersebut akan berpindah ke dalam tubuh anak lelakinya. 

Secara tidak langsung, anak lelaki tersebut akan bertukar kepada ciri kewanitaan apabila dewasa kelak.

Menurut Pauzi, kajian di Tasik Apopka, Florida, Amerika Syarikat mendapati seekor buaya jantan yang terdedah kepada kedua-dua bahan itu akibat pembuang plastik di tasik tersebut telah bertukar secara perlahan menjadi buaya betina.

"Kajian pada tahun 1999 di Scandinavia pula menunjukkan ramai belia lelaki yang berumur 18 tahun secara perlahan memiliki sifat kewanitaan. 

"Ini disebabkan kekerapan mereka terdedah kepada dua bahan tersebut.

"Lelaki yang sihat biasanya memiliki sebanyak 60 juta sperma untuk setiap mililiter.

"Malangnya, belia lelaki yang terdedah kepada dua bahan ini hanya memiliki sebanyak 20 juta sperma setiap mililiter," katanya.

Selain isu pencemaran bekas minuman, sumber air yang diminum juga berupaya mendedahkan manusia kepada risiko penyakit kanser. 


AIR paip yang sudah dirawat selamat diminum begitu sahaja. 


"Air yang tidak dirawat mengandungi pelbagai bahan berbahaya seperti nitrat, arsenik, mikroorganisma dan bahan kimia daripada racun perosak. 

"Setelah air di empangan memasuki pusat pemprosesan air, kebanyakan bahan itu berjaya dihapuskan. 

"Klorin yang digunakan turut membantu menghapuskan bakteria.

"Begitupun, jika air yang telah diklorin itu bertembung dengan sisa organik seperti air kencing, ia akan bertindak balas dengan klorin dan menghasilkan Trihalomethanes (THM) iaitu bahan karsinogenik yang boleh menyebabkan kanser," kata Pauzi.

Klorin

Jelas Pauzi yang berpengalaman selama 30 tahun dalam bidang Sains Alam Sekitar, kandungan klorin yang terdapat pada sumber air minuman bagaimanapun tidak terlalu banyak.

Sebaliknya, kata beliau, tempat paling berisiko adalah di kolam renang kerana kandungan klorinnya tinggi. 

Mengulas lanjut, Pauzi memberitahu, THM wujud di dalam kolam renang jika terdapat ramai individu yang mandi di situ.

Jika salah seorang daripada mereka membuang air kecil atau najis yang merupakan sisa organik, ia akan bertindak balas dengan klorin lantas menghasilkan THM.

"Walaupun kandungan THM itu rendah, jika tersentuh atau diminum, kita boleh mendapat kanser dalam jangka masa panjang," katanya kepada Jurnal.

Disebabkan itu, kata Pauzi, Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (USEPA) telah mengharamkan rawatan air minuman menggunakan klorin.

Katanya, ada dua cara rawatan air tanpa klorin iaitu dengan menggunakan teknologi osmosis balikan (RO) dan ultra violet.

Ironinya, menurut Pauzi, kebanyakan negara masih mengekalkan rawatan klorin kerana ia murah.

Bercerita lebih lanjut, menurut Pauzi yang juga ahli jawatankuasa Persatuan Saintis Muslim Malaysia, terdapat banyak punca pencemaran air yang boleh menjejaskan kesihatan manusia.

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com

'Rasa kepala macam mahu tercabut'

Posted: 06 Apr 2011 06:00 PM PDT

DISAHKAN menghidap leukemia tahap kritikal pada usia 14 tahun dianggap takdir yang paling memilukan buat Noorliameera Johar.

Lantaran penyakit kanser darah yang biasa menjangkiti kanak-kanak itu, kehidupan anak kelahiran Labis, Segamat, Johor ini berubah sama sekali.

Dia yang kini berumur 20 tahun masih dapat merasai kesakitan menjalani pelbagai prosedur rawatan apabila mengingati semula fasa sukar dalam hidupnya itu.

"Ia bermula apabila saya sering sakit di bahagian kiri kepala manakala hidung saya sering berdarah terutama jika berada lama di tempat panas.

"Ayah hanya membawa ke klinik biasa, namun apabila saya kerap sakit, doktor menasihatkan ayah membawa saya ke hospital untuk pemeriksaan lanjut kerana ada kemungkinan saya menghidap ketumbuhan otak.

"Tidak mahu berlengah, ayah membawa saya menjalani pemeriksaan di sebuah hospital pakar di Batu Pahat. Pakar yang memeriksa mengatakan saya menghidap penyakit hati dan perlu dibedah segera.

"Namun, atas nasihat seorang pakar tulang yang pernah merawat saya, Datuk Dr. Zahir Hussein Kamari, saya enggan dibedah sebaliknya pergi ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru untuk diperiksa dengan lebih lanjut di sana.


Jarum besar

"Pada 25 April 2005, saya jalani pemeriksaan darah di HSA. Selepas lima hari, saya diberitahu hasil daripada ujian tersebut menunjukkan saya menghidap leukemia jenis limfoblastik akut (LLA) iaitu leukemia yang dicirikan oleh limfoblas berlebihan.

"Ketika itu, tahap leukemia saya di tahap kritikal dan doktor menjangkakan saya mampu hidup di antara tiga hingga enam bulan sahaja," katanya.

Lantaran itu, impiannya untuk kembali ke sekolah terpaksa ditangguhkan. Sebaliknya, HSA menjadi rumah kedua bagi mereka tiga beranak.

Setiap hari, selain berehat, bermacam-macam ujian dan pemeriksaan yang perlu dijalani.

Kesakitan yang ditanggung semasa penyedutan tisu sum-sum tulang (BMA), kemoterapi dan radioterapi pernah melenyapkan semangat Lia.

Bersyukur kerana memiliki keluarga yang sangat memahami keadaan dirinya, anak bongsu dari tiga adik-beradik perempuan ini mengaku mereka adalah sumber kekuatannya.

Mana tidaknya, sudahlah seluruh tubuhnya sakit, rawatan yang diberikan juga sangat menyakitkan. Menurut Lia, untuk proses penyedutan tisu tulang sum-sum, jarum yang besar dan panjang digunakan.

"Sakitnya memang tidak tertanggung. Walaupun dibius, saya boleh rasa jarum mencucuk tulang belakang dan menyedut sum-sum tulang.


Muntah hijau

"Kesan daripada itu, hampir dua minggu saya tidak mampu berdiri. Saya hanya mampu berbaring, itu pun secara mengiring di atas katil.

"Prosedur ini saya jalani dua kali sebulan manakala sebulan sekali saya menjalani rawatan kemoterapi di HSA," katanya.

Waktu itu, katanya, badannya sentiasa rasa panas dan kepalanya sangat sakit.

"Sakitnya sampai saya rasa kepala saya mahu tercabut. Setiap kali jalani rawatan, saya akan menangis sampai tak keluar suara.

"Di samping menjalani rawatan kemoterapi, saya juga menjalani rawatan radioterapi di Hospital Pantai di Jasin, Melaka, memandangkan HSA belum memiliki mesin tersebut," kata penuntut semester empat dalam bidang Pengurusan Pejabat di Kolej Unikop, Kuala Lumpur ini.

Beberapa kali menjalani rutin rawatan yang sama, tubuh Lia mula menerima kesan sampingan. Badannya terasa panas, cepat letih dan lembik.

Dia juga hilang selera makan sehingga berat badannya turun mendadak daripada 43 kilogram (kg) kepada 20 kg saja. Ada masanya tekak saya membengkak hingga menyebabkan leher membesar melebihi dagu.

"Walaupun tidak mampu menjamah makanan, saya kerap muntahkan cairan hijau yang rasanya sangat pahit.

"Bayangkan kalau saya terpaksa menjalani prosedur yang sama untuk tempoh dua tahun," katanya yang kini masih mendapatkan rawatan susulan enam bulan sekali di HSA.

Pernah putus asa dan lebih rela mati daripada terus hidup, semangat dan sokongan daripada keluarganya mengembalikan kekuatan untuk dia terus hidup.

"Mereka juga percaya saya mampu melalui semua rawatan ini.

"Lama-kelamaan, timbul kesedaran dalam diri saya. Mengapa saya perlu menyerah kalah sedangkan ayah dan ibu telah berkorban segala-galanya demi memastikan saya mendapat rawatan terbaik.

"Sejak itu, saya kuatkan semangat untuk melawan penyakit ini dan sangat berharap untuk kembali sihat seperti manusia lain," ujarnya yang menolak untuk menjalani rawatan pemindahan sum-sum tulang kerana tidak mahu kakaknya mendapat risiko sakit seperti dirinya.

Bercerita mengenai penyakit leukemia yang Lia hadapi sama seperti menceritakan putaran roda kehidupan keluarganya.

Bukan sahaja leukemia, Lia juga tergolong sebagai orang kelainan upaya (OKU) selepas tiga jarinya terpaksa dipotong akibat tersepit dalam mesin tebu.

"Semasa berumur lapan tahun, saya menolong ayah yang berniaga air tebu. Secara tidak sengaja, saya tergelincir dan berpaut pada mesin tebu tersebut.

Mesin tebu


"Tanpa saya sedari, jari telunjuk, hantu dan manis tersepit dan turut dimesin. Akibatnya, tulang ketiga-tiga jari itu hancur dan perlu dipotong untuk mengelak daripada terus membusuk.

"Selepas saya mendapat leukemia, ayah berhenti berniaga dan sama-sama menjaga saya di hospital bersama ibu.

"Pengorbanan ayah bukan setakat itu. Memandangkan kos rawatan leukemia yang sangat tinggi, ayah sanggup jual tanah dan kebun.

"Sekarang ayah menyara kami sekeluarga dengan mengambil upah sebagai buruh kasar manakala ibu pula tidak bekerja," katanya yang pernah mengemukakan permohonan untuk meminta bantuan daripada pelbagai pihak termasuk Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) namun tidak pernah dilayan.

Melihat kesusahan yang terpaksa dilalui keluarganya, Lia tekad untuk terus sihat dan maju dalam pelajarannya.

"Saya tidak mahu jadikan kekurangan ini sebagai halangan untuk saya berjaya dan membalas pengorbanan ayah dan ibu," azamnya yang ingin menjadi seorang kaunselor satu hari nanti.

sumber : kosmo online

Lukisan yang dilukis Hitler

Posted: 06 Apr 2011 05:00 PM PDT

Sebuah lukisan koleksi Adolf Hitler akan dijual seharga 150 ribu pounds pada lelong bulan ini. Lukisan ini dilukis pada 1908.


Lukisan itu menggambarkan pemandangan ladang dan desa, gereja di pinggir jalan, serta barisan pabrik.

Lukisan ditemukan di dalam sebuah rumah yang dibeli oleh seorang pengacara yang tidak mahu disebutkan namanya di utara Austria.

Richard Westwood-Brookes dari lelang Mullocks mengatakan "kegiatan sehari-hari Hitler adalah jalan-jalan dan melukis".

"Dia cuba masuk akademi di Vienna untuk mengejar kariernya sebagai artis profesional, namun gagal."

"Jika dia masuk akademi, kita hanya akan mendengar cerita rutinitas melukisnya saja. Peneliti meyakini karena dia gagal masuk akademi kemudian dia menyimpan dendam dan mengubahnya menjadi monster seperti di sejarah."

Lelong ini akan diselenggarakan di Ludlow Racecourse, Shrops.

Gambar seorang tua dihalau daripada sebuah bas

Posted: 06 Apr 2011 11:01 AM PDT


Didakwa kerana mengonggong kearah anjing polis

Posted: 06 Apr 2011 10:01 AM PDT

TEMPO Interaktif, Ohio – Seorang lelaki asal Ohio, Amerika Syarikat, dituntut atas kejahatan jenayah ringan kerana menirukan suara gonggongan anjing kepada seekor anjing polisi.

Menurut laporan polis, lelaki bernama Ryan James Stephens dituduh mengganggu anjing polis di pinggiran Cincinnati.

Polisi Bradley Walker dalam laporannya menulis dia mendengar anjing polis menggonggong tidak terkendali di dalam kereta perondanya. Ketika itu, Walker sedang menyiasat kes pelanggaran keretadi sebuah pub pada Ahad (3/4) pagi.

Walker mengatakan Stephens menirukan suara anjing menggonggong dan berdesis. Hal itu dilakukan Stephens ke arah anjing polis.

Menurut Walker, ketika ditanya mengapa mengganggu anjing polis, Stephens mengaku "anjing itu yang memulakan". Walker mengatakan Stephens nampak mabuk.

Pihak Stephens belum boleh dimintai keterangan mengenai kes ini. Telefon di rumahnya di Mason tidak diangkat. Stephens  akan diadili pada 21 April berkait kes tersebut.

Demi Seekor Kucing, 5 ribu poundsterling Melayang

Posted: 06 Apr 2011 09:01 AM PDT

MUNICH - Seekor kucing bernama Tinka, menyebabkan pemiliknya mengeluarkan wang sebanyak 5 ribu poundsterling untuk menyelamatkan nyawanya.

Tinka terpelosok ke dalam saluran corong paip ketika sedang mengejar burung di atap rumah pemiliknya.

"Awalnya kami memang sudah merasa seperti mendengar suara-suara aneh namun kami belum dapat memastikan darimana asal suara itu sampai kami merasa ada yang aneh di balik dinding corong dapur kami," ungkap Katja Bach, pemilik Tinka.

Katja pun curiga kalau yang ada di balik dinding corong dapurnya adalah Tinka, kucing kesayangannya.

Akhirnya, Katja memutuskan memanggil petugas pemadam kebakaran untuk membantunya mencari Tinka.

Para petugas pun langsung memecah dinding corong dapur, namun Tinka tak juga ditemukan, setelah ditelusuri, Tinka berada di balik dinding corong bilikr mandi, sehingga dinding bilik mandi Katja pun harus dipecahkan.

Dan akhirnya Tinka pun ditemukan terperangkap di dalamnya, demikian lapor Orange, Selasa (6/4/2011).

Hal ini pun membuat Katja harus mmbaiki dinding dapur dan bilik mandinya yang diperkirakan akan memakan biaya hingga 5 ribu poundsterling.

"Saya memang harus merenovasi dinding-dinding rumah, walau harus mengeluarkan banyak wang, tapi menurut saya ini setimpal, demi keselamatan Tinka," ujar Katja. (rhs)

Si Cantik Ini, Sudah 10 Tahun Tidak Gosok Gigi

Posted: 06 Apr 2011 08:00 AM PDT

SEOUL - Sebuah program TV di Seoul menghadirkan seorang wanita cantik yang memiliki kebiasaan yang sama sekali tidak sesuai dengan parasnya. Ji Hyun Ji (20), mengaku sudah 10 tahun tidak mengosok giginya, sebagaimana dilapor Strait Times, Rabu (6/4/2011).

Ji berkata bahawa kali terakhir dia gosok gigi sekitar satu dekad lalu, ketika ibunya memaksa Ji mengosok gigi, pada ketika itu pun ibunya yang tolong mengosokkan gigi Ji.

Bahkan ia merasa heran mengapa orang-orang mengosok gigi.

"Saya tidak mengerti kenapa orang-orang rajin mengosok giginya, seperti orang lain perduli terhadap apa yang ada di dalam mulutnya," ujar Ji.

"Bagi saya, makanan-makanan yang menempel pada gigi dapat melindungi gigi saya,"

Ia pun hanya sesekali membersihkan giginya menggunakan tisu ketika ada acara yang menurutnya spesial.

Program TV itu pun turut mengundang satu pasukan ahli gigi untuk memeriksa keadaan gigi Ji.

Para ahli doktor gigi itu pun menganggap memeriksa gigi Ji adalah suatu hal yang luar biasa sepanjang perjalanan kariernya.

Walaupun Ji lupa bagaimana caranya mengosokt gigi yang benar, namun program tersebut berhasil memujuk Ji untuk mengosok giginya.(rhs)

sumber : http://international.okezone.com/

Hebat tempat parking di China ini

Posted: 06 Apr 2011 07:00 AM PDT

China merupakan Negara yang sangat terkenal dengan kepadatan penduduknya. Bahkan, China merupakan negara terpadat No. 1 di dunia. Semakin ramai penduduk, secara automatik semakin banyak juga penggunaaan kendaraan bermotor, terutama kereta.

Untungnya pemerintah China telah menjangka jumlah penduduk dan kendaraan semakin bertambah. Kerana itu, dibangunlah sebuah kawasan khusus parking yang mampu menampung ratusan, bahkan ribuan kereta dalam satu tempat.

Tapi, jangan berpikir lahan parkir tersebut seperti tanah lapang yang luas, melainkan bangunan yang dibangun menjulang ke atas dengan konsep melingkar, yang memungkinkan boleh menampung semua kendaraan yang ingin parking.Tapi kalau tempat parkingnya setinggi ini, ngeri juga tak ada tembok penghadang.


Raja Butang (The Button King)

Posted: 06 Apr 2011 06:00 AM PDT

Dalton Stevens, dari Bishopville, South Carolina, telah disebut sebagai Button King (Raja Butang) setelah dia menghabiskan 15 tahun untuk menjahit dan menampalkan ribuan butang pada segala macam benda.

Cerita Button King  berawal pada suatu malam di tahun 1983, ketika insomnia Dalton bermula Saat itu, waktu menunjukkan masih pukul 2 pagi. Untuk menghabiskan waktu, Dalton mencari benda2 kuno atau bekas yang dia miliki. Dia menemukan sebuah Jaket Denim tua, dan mulai menjahitkan butang di jaket itu. Sekitar dua tahun sepuluh bulan kemudian, Dalton masih sering mengalami insomnia yang kronik, tapi Jaket Denimnya telah dipenuhi 16.333 kancing dan mencapai berat 16kg. Ini adalah awal suatu cerita yang luar biasa mengenai butang.

Bahkan setelah menyelesaikannya, Dalton tetap berusaha menampalkan ribuan kancing pada berbagai hal. Dia menampalkan 3.005 kancing di gitar dan 517 tombol di kasutya. Dia juga menampalkan butang pada banjo, piano dan Chevette 1983-nya. dan tak lama setelah itu, pekerjaannya yang unik membuat banyak media tertarik. Dia tampil di acara televisyen tempatan ,di CNN, dan dengan segera seluruh dunia tahu cerita tentang Button King yang luar biasa. Dia juga diundang pada acara televisyen popular dan seakan menjadi bintang seperti Johnny Carson, David Letterman, Geraldo, Regis & Kathy Lee, di mana dia akan memakai pakaiaannya yang penuh dengan butang dan memainkan banjonya.

Pada tahun 2008, Dalton Stevens membuka Muzium Butang miliknya, di mana semua karyanya dipamerkan agar dapat dilihat semua orang. Di sini Anda akan melihat kereta Chavette milik Dalton yang dipenuhi 150.000 kancing, sebuah kereta enazah yang diberikan oleh rumah duka local dan dipenuhi 600.000 kancing, dua keranda butang, sebuah toilet umum butang, dan banyak lagi. Dalton telah menciptakan karya seninya ini selama bertahun-tahun. Muzium ini terletak dekat dengan rumahnya, di pinggiran Bishopville, dan si-Button King ini tidak mengenakan bayaran masuk bagi orang yang mahu mengunjungi muziumnya.


Wanita yang seleweng duit Citibank tak pakai baju tahanan kerana buah dadanya besar

Posted: 06 Apr 2011 05:30 AM PDT

Jakarta - Tidak ada baju tahanan yang sesuai untuk tersangka penyelewengan wang Citibank Malinda Dee. Apakah pihak polis akan membuat baju tahanan khusus untuk Malinda? Dipastikan langkah itu tidak akan dilakukan. Yang jelas, Kabareskrim Komjen Pol Ito Sumardi menegaskan sudah ada baju yang sesuai untuk Malinda.

"Ini begini ya, jadi kelmarin sudah saya tanyakan, dan sudah ada baju yang pas. Pokoknya ukuran besar ," kata Ito ktika ditanyakan detikcom, Rabu (6/4/2011).

Namun, Ito buru-buru menegaskan, baju itu bukan baju tahanan khusus. Hanya baju biasa saja. "Ya bukan baju khusus, baju yang sesuai," terangnya.

Ito meminta agar soal baju ini tidak jadi polemik dan diributkan. Pastinya polis tetap fokus pada penyelidikan dan penyiasatan untuk mengungkap kes ini.

Sebelumnya tertuduh Malinda Dee tidak mengenakan baju tahanan ketika hendak menuju Citibank dikritik hebat. Wanita seksi ini malah mengenakan tudung hitam dan baju merah. Benarkah ada keistimewaan? Ito Sumardi sudah membantahnya. Dia menyebut ada alasan khusus kenapa Malida tidak memakai baju tahanan.

"Aduh, engga ada yang sesuai," kata Ito, dengan gerak tangan menunjuk dada dengan mimik serius ketika ditemui wartawan di Gedung DPR, Senayan, Jakarta, Selasa (5/4).
(ndr/asy)

Gara-gara mabuk telanjang dan salah masuk rumah

Posted: 06 Apr 2011 04:00 AM PDT

Seorang penduduk San Diego, terbangun pada pagi hari dan terkejut bukan kepalang. Dia menemukan seorang lelaki telanjang tertidur berdengkur di sofanya. Si pemilik rumah langsung mengambil senjata dan meminta isterinya menelefon 911.

Leftnan Jim Filley polis San Diego, California, AS, mengatakan, setelah dibangunkan, lelaki "penyusup" yang mabuk  itu mengatakan bahawa dia mengira sedang berada di rumahnya di Mission Valley, sekitar 32 km dari rumah yang dia masuki.

Nama lelaki mabuk yang tersalah masuk rumah itu tidak disebutkan. Dia membuka baju di luar rumah dan berjalan memasuki rumah melalui pintu yang tidak dikunci. Si pemilik rumah tidak menudakwa si pemabuk n itu. Setelah sedar, si pemabuk pulang ke rumahnya.

Kisah anak orang berpangkat yang berlagak selepas langgar orang

Posted: 06 Apr 2011 03:00 AM PDT

Insiden langgarl ari oleh Li Qiming terjadi pada malam 16 Oktober 2010, di dalam Hebei Universiti, Baoding di daerah Hebei, ketika sebuah kereta Volkswagen hitam Magotan yang laju di sebuah jalan sempit menghentam dua mahasiswa yang sedang bermain roller-skating.

 


Salah seorang dari mereka mereka,  Chen Xiaofeng 20 tahun, seorang mahasiswa dari Shijiazhuang di Informasi Elektronik Teknik College meninggal kemudian di hospital. Korban lainnya, Zhang Jingjing, usia 19,  dalam keadaan stabil, meskipun menderita patah kaki kiri. Pemandui dalam keadaan mabuk, 22 tahun Li Qiming, cuba untuk melarikan diri dan terus memandu kereta ke asrama wanita untuk menurunkan kekasihnya. Ketika ditangkap oleh penjaga keamanan, dia yakin kedudukan ayahnya akan memberinya imuniti, dia berteriak "Silakan jika anda berani menuntut saya, ayah saya adalah Li Gang !!! "

Setelah kemarahan meletus di forum internet China dan menyatakan bahawa Li Gang adalah wakil direktur biro keamanan umum setempat. Empat hari setelah kejadian itu, sebuah lomba puisi online mengundang pendatang untuk menggabungkan kalimat "Ayahku adalah Li Gang" ke dalam puisi China klasik. Pertandingan ini dibuat oleh seorang blogger perempuan di China utara dijuluki Piggy Feet Beta pada MOP orang Cina yang populer Bulletin Board System dan menerima lebih dari 6.000 penyertaan.


Dalam sebuah wawancara dengan China Central Television pada 21 Oktober, Li Gang menangis dalam permintaan maaf pada 22 Oktober 2010, sebuah video yang menunjukkan maaf Li Qiming ditayangkan. Permintaan maaf ditolak oleh keluarga mangsa, kakak Chen Xiaofeng percaya permintaan maaf menjadi sebuah aksi politik. The People's Daily, dalam sebuah editorial yang diterbitkan pada tanggal 26 Oktober 2010, mendesak pihak berwajib untuk mengambil utindakan dan menjelaskan kebenaran melalui hukum.

Polis tahan remaja untuk ujian keperawanan (dara)

Posted: 06 Apr 2011 02:00 AM PDT

DUBAI – Seorang remaja perempuan berusia 14 tahun ditahan atas tuduhan perzinaan di United Emirat Arab (UEA). Remaja tersebut bahkan harus menjalani ujian keperawanan, selain menjalani penahanan yang sudah berjalan dua minggu.
Polis di wilayah Ajman, UEA menyatakan, remaja itu ditahan setelah ditemukan sedang berduaan dengan kekasihnya di atap rumah gadis tersebut.
Sejak kedapatan sedang berkasihan dengan kekasihnya, gadis remaja tersebut terpaksa menjalani pemeriksaan ginekologis.
"Dapat dikonfirmasi bahawa dirinya masih perawan (selepas pemeriksaan berlangsung)," ungkap ayah dari gadis tersebut seperti dikutip Gulf News, Rabu (6/4/2011).
"Polisi sudah menghancurkan masa depan anak perempuan saya, ketika dirinya tidak dapat mengikuti ujian sekolah. Dia ditahan oleh polis sejak 22 March lalu," protes ayah gadis tersebut.
Sang ayah juga menceritakan bahawa pihak polis menolak wang jaminan dan anaknya saat ini ditahan dengan tahanan dewasa, bukan di penjara khusus remaja.
Sementara kekasih  remaja itu, dikhabarkan juga ditangkap setelah sebelumnya melarikan diri.
Sumber :http://www.okezone.com/

[Lain daripada yang lain] Foto Pre Wedding yang sangat brutal

Posted: 06 Apr 2011 01:25 AM PDT

"Aku bosan dengan foto-foto pernikahan biasa dengan pantai, sambil bermain air, dan hal-hal seperti itu. Jadi bagaimana bila dengan lumpur dan darah?" Sang fotografer asal Manila, Jevy Santiago memberikan ideanya yang terinspirasi dari pasangan Ingle dan Aimee kerana keduanya sangat menyukai sebuah game zombie yang sangat terkenal, Left 4 Dead.


Ayam seekor ni tak mati-mati walaupun leher hampir putus

Posted: 06 Apr 2011 12:46 AM PDT

SUMENEP- Warga Dusun Barat Sungai, Desa Kapedi, Kecamatan Bluto Kabupaten Sumenep, Madura, Jawa Timur, digegarkan dengan adanya seekor ayam ajaib.

Ajaibnya, meski disembelih ayam tersebut tidak mati dan keadaannya terlihat sihat. Ayam ini bertahan hidup dengan tenggorokan putus, hingga hampir satu minggu.

Adanya ayam ajaib tersebut, menarik perhatian warga setempat. Mereka datang untuk melihat dari dekat.

Ayam tersebut milik Wakid Hobsi, pengasuh Perguruan Ilmu Batin, Desa setempat. Dia menceritakan, awalnya ayam tersebut akan dijadikan perangkat ritual atau selamatan untuk murid-muridnya yang akan menjalani ritual khusus menjelang kenaikan tingkat.
Ketika itu, tambahnya, ada sekira 42 ekor ayam yang akan digunakan  dalam ritual atau selamatan muridnya. Ketika disembelih, ayam jantan yang satu ini tidak  mati.

"Ayam tersebut kami sembelih untuk keperluan ritual, sebagai rentetan dari kenaikan tingkat bagi semua murid di sini " Kata Hobsi kepada wartawan, Selasa (5/4/2011).

"Namun ayam itu tidak  mati meski sudah disembelih, bahkan lehernya sudah hampir putus," tambahnya.

Hendra, seorang salah-seorang murid yang ditugakan menyembelih 42 ekor ayam, mengaku terkejut melihat ayam yang tidak sama seperti lainnya saat disembelih.

"Saya terkejut, kerana ayam yang lain begitu disembelih mati beberapa detik kemudian. Tapi ayam yang satu ini tidak, malah langsung lari," katanya.

Warga kini masih terus berdatangan untuk melihat ayam ajaib itu. Rencananya ayam ajaib tersebut akan dirawat meski sulit memberinya makan dan minum, kerana tenggorokannya putus, dan lehernya nyaris putus pula.

Sumber :http://www.okezone.com/

Wajah Chubby Lebih Awet Muda

Posted: 05 Apr 2011 11:30 PM PDT

BANYAK perempuan yang beranggapan bahawa tubuh ramping akan membuat mereka nampak lebih muda. Namun, hasil kajian terbaru malah bertentangan dengan itu. Disebutkan, perempuan berusia di atas 40 tahun akan terlihat lebih muda apabila memiliki wajah yang chubby.

Kesimpulan itu didapati setelah para peneliti membandingkan 186 pasang orang kembar identiti. Ditemukan, penambahan berat badan pada perempuan boleh membuat mereka terlihat lebih muda empat tahun.

Ketua kajian ini  Dr Bahaman Guyuron berkata, "Penampilan seseorang boleh dipengaruhi genetik dan faktor lingkungan." Kerana orang kembar identiti memiliki penampilan serupa, maka untuk memperkirakan usia mereka boleh dilihat dari faktor eksternal seperti gaya hidup. Untuk itu, peneliti lalu mengalkulasikan indeks massa tubuh setiap pasangan kembar.

"Mereka yang memiliki indeks massa tubuh yang  lebih malah terlihat lebih muda dua-tiga tahun. Ini ditemukan pada perempuan berusia 40 tahun ke atas," kata Guyuron seperti dikutip The Telegraph.

"Semakin banyak lemak di wajah, terutama di pipi, Anda akan semakin mendapatakan wajah lebih muda," kata Rajiv Grover, konsultan bedah plastik di Secretary of the British Association of Aesthetic Plastic Surgery. "Sebaliknya, diet berlebihan yang menyebabkan wajah menjadi cengkung akan membuat penampilan nampak lebih tua."

Terlebih, jelasnya, bagi mereka yang menjalani diet secara tidak konsisten hingga tercipta efek yo-yo. Tak hanya akan membuat lemak di wajah hilang, tapi juga membuat kulit yang tadinya meregang menjadi mengendur kemudian meregang kembali sehingga garis wajah di hidung dan mulut serta rahang akan terlihat lebih jelas dan tampak seperti kedutan. Maka itu, bersyukurlah mereka yang berwajah chubby! (Pri/OL-06)

Wanita ini tak boleh tutup kelopak mata selepas pembedahan kecatikkan

Posted: 05 Apr 2011 10:00 PM PDT

VIVAnews - Upaya Mrilyn Leisz mempercantik kelopak matanya gagal. Bahkan, pilihan operasi bedah estetika itu membuat kelopak matanya tak bisa menutup. Wanita asal New Jersey, Amerika Syarikat, itu terus membukakan mata sepanjang hari.

Leisz yang begitu memuja kecantikan keliru. Ia melayangkan gtuntutan terhadap doktor yang menanganinya, Paul Parker, ahli bedah plastik di Paramus, New Jersey, akhir March lalu.

Namun, doktor hanya sanggup membayar US$115 ribu . Hanya dua puluh peratus dari nilai tuntutannya. "Mereka tidak mempertimbangkan apa yang saya hadapi setiap hari. Saya mengharap US$500ribu," kata Leisz seperti dilansir ABC News.

Dalam sebuah pernyataan tertulis, Parker menyatakan telah melakukan lebih 10 ribu prosedur bedah estetika selama 25 tahun terakhir. Dan, tak pernah ada masalah sebelumnya.

Parker mengatakan, Leisz memiliki riwayat dua kali menjalani perawatan bedah kelopak mata di masa lalu. Yang pertama, bedah untuk memperbaiki kondisi bawaan yang dikenal ptosis, di mana otot tidak cukup kuat untuk menahan kelopak mata.

Yang kedua, bedah estetika dengan metode blepharoplasty, sebuah operasi kelopak mata untuk memberi efek peremajaan di daerah sekitar mata. Namun, ini menjadi awal bencana. Matanya tak lagi boleh berkedip. Kelopaknya tak boleh mengatup, walaupun ketika tidur.

Penguam Parker mengatakan, sebelum menjalani operasi, Leisz telah menandatangani peringatan dan risiko terburuk yang mungkin terjadi. Namun, menurutnya, Leisz tidak memperhatikan risiko dan peringatan doktor.

Leisz telah berkonsultasi sebanyak 45 kali dan menjalani 30 kali tindakan medis dalam lima tahun terakhir, untuk memulihkan cacat matanya. Namun, tidak memperolehi hasil memuaskan. Malah, ia berisiko tinggi terkena glaukoma dan berpotensi buta kerana overexposure matanya.

"Setiap minit aku bangun, aku harus khuaatir dengan mataku. Merah dan kering. Seperti dicubit," kata Leisz." Saya akan mengeluarkan tulisan di media massa atas perlakukan Parker terhadap saya. Saya akan terus menuntut ganti rugi yang besar."

Dr Gary S Brody, profesor di Divisi Bedah Plastik Keck School of Medicine University of Southern California, mengatakan, kesalahan operasi Leisz masih boleh diperbaiki. "Mungkin yang terjadi adalah kulit terlalu banyak diambil dalam prosedur terakhir. Boleh diperbaiki dengan cangkok kulit dari belakang telinga." kata Brody.

Dr John Millard, Presiden Millard Plastic Surgery Center, Denver, merujuk Leisz ke doktor bedah ocuplastic yang mengkhususkan diri pada pembedahan rongga mata, saluran air mata, kelopak mata, dan wajah.

Namun, semua itu tak membuat Leisz tenang. Trauma menghadap meja bedah mengganggunya. Ia tidak memiliki mental dan fizik cukup kuat untuk kembali menjalani pembedahan. "Saya seperti tidak ada pilihan lain atau mata saya akan kering seperti kismis," ucap Leisz.