Adsense

Isnin, 7 Mac 2011

Gosip Artis Malaysia

Gosip Artis Malaysia


Saleha Bicara Soal Lelaki

Posted: 06 Mar 2011 08:53 PM PST

Saleha tidak pernah melupakan pelajaran biarpun sibuk dengan aktiviti lakonan.
TIGA tahun berhempas-pulas dalam industri seni masih belum menjanjikan kesempurnaan buat pelakon manis Siti Saleha Mohd Baharum, 21.
Ini kerana masa yang diperuntukkan untuk bergelar anak seni terpaksa dibahagikan dengan pelajaran. Sesibuk mana dengan aktiviti seni, Saleha cuba tidak melupakan pengajiannya demi mengejar kejayaan di menara gading.
Dek kerana sibuk dengan pelajaran, dia terpaksa menolak tawaran tiga buah filem daripada penerbit ternama. Bagaimanapun, tahun ini dia memujuk hatinya untuk bersiap sedia menerima tawaran berlakon filem pertamanya.
"Saya rasa tahun ini merupakan masa yang sesuai untuk saya berlakon filem kerana sebelum ini masa saya banyak ditumpukan kepada pelajaran selain saya merasakan merasakan masih baru dalam dunia lakonan.
"Jadi, saya sudah bersedia untuk berlakon filem. Saya sedang menunggu pembikinan filem pertama tidak lama lagi.
"Paling seronok apabila saya turut menerima tawaran berlakon di samping Datuk Shah Rukh Khan iaitu filem Don 2 pada 15 Mac ini.

"Walaupun hanya terlibat untuk dua hingga tiga babak, saya menerima tawaran berkenaan kerana sangat meminati pelakon Bollywood itu dan bukan senang untuk menerima peluang sebegini," katanya.
Sementara menanti semester ketiga
Saleha akui selesa bergandingan dengan pelakon Aaron Aziz.
pengajiannya pada April ini di Kolej Inti, Subang Jaya dalam bidang Diploma Komunikasi Massa, adik kepada vokalis Sam Bunkface ini akan memenuhi masanya dengan karier seni.
Namun perjalanan akademik pelakon 'Kecuali Cintamu' dan 'Di Bawah Ketiak Isteri' ini tidak akan terhenti di situ, sebaliknya dia memasang impian untuk menyambung pengajian di peringkat ijazah di luar negara sebelum menjawat pekerjaan tetap dalam industri yang sama.
"Sementara mendapat pekerjaan tetap, saya akan jadikan lakonan sebagai karier sampingan. Selain itu, saya turut menerima tawaran mengacara program televisyen. Tetapi saya lebih selesa mengacara program berbahasa Inggeris," ujarnya.
Pegang watak utama
Wajah pelakon drama 'Kasut Tumit Tinggi' dan '5 Jingga' ini juga boleh ditonton menerusi drama 'Ustaz Amirul' yang sedang disiarkan di slot Zehra TV3 pada setiap Jumaat, pukul 9 malam.
Saleha melakonkan watak utama sebagai Munirah di samping Ashraf Muslim dan Eira Syazira.
"Alhamdulillah, sekarang ada pengarah dan penerbit drama yang memberi kepercayaan kepada saya untuk melakonkan watak utama.
"Buat pertama kalinya, saya ditawarkan berlakon drama untuk slot Akasia berjudul Kasih Yang Suci sebagai Elena di samping Aaron Aziz, Ana Dahlia dan Zul Ariffin.
"Drama ini merupakan drama adaptasi daripada novel judul yang sama karya Meen Zulaikha. Ia mengisahkan tentang Elena yang menjadi agresif dengan lelaki kerana terlalu berhati-hati dalam percintaan setelah mengalami trauma akibat dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali," ujarnya mengenai drama arahan Jet Li itu.
Selesa dengan Aaron Aziz
Menyentuh tentang pasangan lakonannya, Saleha akui selesa bergandingan dengan pelakon Aaron Aziz.
"Saya pernah bekerjasama dengan Aaron dalam drama 'Habil Qabil' di TV3 dan kali ini kami bergandingan sekali lagi.
"Saya selesa bekerja dengannya serta pelakon-pelakon lain yang bagus belaka. Aaron juga banyak memberikan tunjuk ajar dalam lakonan.
"Dalam drama 'Kasih Yang Suci', saya dipaksa berkahwin dengan Seth Tan (Aaron) setelah tunangnya memutuskan pertunangan apabila mengetahui Elena tidak suci lagi.
"Bagaimanapun, Elena mula membenci Seth setelah mengetahui lelaki itu merupakan perogolnya ketika dia berusia 15 tahun," cerita Saleha.
Jatuh cinta di lokasi
Menyelami karakter sebenar Saleha di luar berbanding yang dilihat di televisyen, dia sebenarnya sama seperti remaja lain yang gemar berkawan dan bergaya feminin.
Biarpun tinggal dalam keluarga yang tidak sempurna apabila ibu dan bapanya berpisah ketika dia berusia 10 tahun, Saleha tetap bersyukur dengan apa yang ada.
Sekurang-kurangnya dia masih lagi mendapat kasih sayang daripada bapa yang tinggal bersama-samanya, abang dan adik.
Sekali dalam setahun, duta dan model iklan wangian Enchanter ini akan melawat ibu dan kakaknya di United Kingdom.
Diperakui sikap berdikari menular dalam diri sejak kecil lagi dan kini dia mula menghitung saat manis untuk memiliki keluarga yang bahagia.
"Saya berkira-kira untuk berkahwin pada usia 25 atau 26 tahun atau paling lambat 30 tahun. Sekarang, saya sudah mempunyai kekasih yang masih belajar peringkat sarjana dan hubungan kami baru berusia setahun.
"Dia berusia 23 tahun dan berfikiran matang. Pada mulanya, saya ingatkan dia berusia 27 tahun kerana wajah dan badannya tampak lebih tua dari usianya.
"Kami mula berkenalan semasa sama-sama melakonkan iklan komersial Munchy," tutur Saleha yang bakal menyambut kelahirannya pada 14 Mac ini.
Jelas anak kacukan Melayu, Belanda dan Inggeris ini, dia lebih cenderung memilih lelaki yang berdarah kacukan, kelakar, berfikiran terbuka dan memahami kerjayanya.