Adsense

Jumaat, 18 Mac 2011

borak kosong

borak kosong


Dongeng Alladin Memupuk Keyakinan Monica Granath Akan Islam

Posted: 18 Mar 2011 09:00 PM PDT

Pengenalan Iman Monica Granath dengan Islam, dimulai sejak masa kanak-kanak. Tepatnya, setelah dia menyukai dongeng-dongeng Timur Tengah, termasuk kisah Alladin."Saya selalu tertarik pada budaya yang berbeza, Saya uka belajar bahasa. Ketika saya masih kecil, saya gemar berdandan sebagai puteri Arab seperti di kisah-kisah Alladin," katanya.


Ketika remaja, ia menyedari tak semua Arab adalah Muslim. Dia bersekolah dengan beberapa orang Arab Kristian, yang semuanya begitu bangga mengenakan kalung salib besar di lehernya. Dia tersedar, keimanan bukan soal keturunan. Keyakinan adalah soal hati.

Granath kemudian belajar bahasa Arab di Universiti Stockholm. Di kampus ini, keyakinannya akan Islam semakin terpupuk. Di usia 20 tahun, ia memutuskan menjadi mualaf.

Granath kemudian memutuskan menikah dengan seorang Muslim Palestin dari Gaza. Pasangan itu hidup di antara dua kota dan dia membuat blog tentang pengalaman mereka, baik dan buruk. Blog-nya menjadi terkenal di Timur Tengah.

"Kami punya banyak perbezaan, menikah dengan seorang lelaki lain budaya memerlukan banyak penyesuaian. Tentu saja kami berbagi beberapa idea umum tetapi apa yang ia nilai dan suka kadang-kadang sangat berbeza dari penilaian masing-masing," katanya.

Granath memakai jilbab sekarang. Meskipun penelitian terbaru dari Uppsala University yang menyatakan bahwa 50 peratus publik Sweden ingin untuk melarang jilbab di sekolah dan tempat kerja, dia tidak merasa didiskriminasikan.

Walau kadang, katanya, orang kerap menilainya berdasarkan pilihan berpakaian. "Kadang-kadang aku merasa orang mengira aku tidak pintar hanya kerana mereka melihat cara saya berpakaian," katanya.

Bagi sebahagaian orang, katanya, pilihan busananya merupakan bentuk kemunduran. "Tapi bagi saya itu merupakan pilihan gaya hidup sihat dan lebih spiritual, dengan kesadaran diri dan lingkungan. Saya memiliki pekerjaan sejak awal saya menjadi mualaf, tak masalah," katanya.

Ia bersyukur, mempunyai keluarga dan teman-teman yang berfikiran terbuka. "Mereka mungkin berfikir saya sedikit aneh tapi mereka masih memperlakukan saya seperti yang mereka lakukan sebelumnya. Saya pikir itu juga kerana saya sendiri memiliki keperibadian yang liberal dan berpikiran terbuka, saya telah membuat banyak kompromi ketika mengunjungi keluarga saya," ujarnya.

Ia mencontohkan fkelsibiliti yang dimaksudnya. Ia memang kerap menahan diri untuk tidak berjabat tangan dengan lawan jenis. "Tetapi dalam keluarga saya, saya memeluk mereka, kerana itu adalah bagaimana kita melakukannya di sini. Tapi saya tidak merayakan Krismas lagi. Itu yang membuat mereka sangat sedih."

Ketika ditanya apakah ia pernah merasa ingin menyerah ketika menjadi seorang Muslim, ia menjawabnya dengan lawak, Saya menyerah ketika melihat orang-orang yang good looking."

Ia menjadi satu dari sekitar 5 ribu mualaf Swedie. Bersama Helena Benauoda, pimpinan organisasi Muslim Sweden, ia pernah dijuluki sebagai "wanita yang melawan arus"; di saat semua bergegas menjadi liberal dan sekular, keduanya malah memilih Islam.

Secara keseluruhan, populasi Swedia berjumlah 9 juta, 300 ribu hingga 400 ribunya beragama Islam.

Batal buat parti kerana digodam anonymous

Posted: 18 Mar 2011 08:00 PM PDT

Macam-macam hal....
saya petik dari kosmo online

MELBOURNE, Australia - Seorang remaja yang hanya dikenali sebagai Jess terpaksa melupakan hasrat untuk mengadakan majlis ulang tahun kelahirannya akibat menerima respons bahawa 180,000 orang akan hadir selepas dia membuat undangan di laman jaringan Facebook, lapor sebuah akhbar semalam.

Menurut laporan media, undangan majlis hari jadi ke-15 Jess secara kecil-kecilan itu yang akan diadakan di rumahnya tersebar meluas sehingga dia menerima maklum balas mengejutkan selepas disiarkan di laman tersebut.

Remaja itu difahamkan mengambil keputusan untuk membatalkan majlisnya selepas maklumat jemputan itu dapat dilihat oleh semua pengguna Facebook.

Pelajar itu pada awalnya membuat jemputan tersebut hanya kepada rakan-rakan sekelasnya tanpa menyedari mesej yang dihantarnya boleh dibaca oleh orang lain dalam Facebook.

Undangan itu juga telah digodam oleh sebuah kumpulan sembang di laman sosial tersebut yang menggelar diri mereka sebagai Anonymous sehingga majlis itu boleh diketahui di seluruh dunia.

Sebuah laman web mengambil kesempatan mendapatkan wang ekoran populariti segera Jess dengan menjual baju berharga AS$15.50 (RM47.32) yang tertera nama Jess dan tarikh majlis tersebut. - Agens

Inilah dia pelayan restoran yang menjadi model rebutan

Posted: 18 Mar 2011 07:00 PM PDT

Rezeki ada dimana-mana..
saya petik dari kosmo online

LONDON - Kehidupan seorang pelayan remaja, Alexander Beck kini bertukar dalam sekelip mata selepas dia ditawarkan menjadi model untuk jenama mewah terkenal, Prada, lapor sebuah akhbar semalam.

Beck yang berusia 17 tahun sebelum ini bekerja di restoran Ocean Delight Fish & Chips di Essex dengan menerima bayaran sebanyak enam pound sterling (RM29.51) selama satu jam semasa dia menunggu keputusan peperiksaan sekolah.

Bakatnya ditemui oleh seorang ejen pencari bakat baru, Cesar Perin di sebuah kedai buku di Cambridge. 

Ia memberi peluang kepada Beck untuk melangkah ke dalam dunia peragaan dengan memperoleh pendapatan lebih lumayan.

Dalam tempoh sebulan, Beck sudah berjalan di atas pentas peragaan bagi memperaga koleksi dari Itali, Prada.

Beck kemudian menerima peluang memperagakan fesyen sempena Minggu Fesyen Paris dan menerima layanan kelas pertama apabila pihak pengurusan jenama Dior menghantar sebuah kereta di lapangan terbang bagi menjemput pemuda tinggi lampai itu.

Tanpa disangka-sangka, anak kelahiran Thaxted, Essex itu kini menjadi salah seorang model wajah terbaru yang mendapat permintaan tinggi di Britain.

Beck memberitahu, dia sedang berjalan keluar dari sebuah kedai buku dan Cesar kemudian menjerit kepadanya sambil berkata bahawa dia menyukai wajahnya.

"Saya tidak pernah bermimpi langsung untuk berada pada

Dikira bom rupanya alat bantuan seks wanita yang bergetar

Posted: 18 Mar 2011 06:00 PM PDT


TRIBUNNEWS.COM - Pasukan Pemusnah Bom Russia berlari ke sebuah pejabat pos terdekat setelah sebuah kotak berbunyi dan petugas pun menelefon kerana menduga ini adalah bom canggih.

Dilapor Daily Mail, setelah membuka dengan hati-hati, isi paket itu ternyata alat bantu seks perempuan, vibrator, yang terus bergetar.

Insiden ini terjadi di Petrozavodsk, Republik Karelia, Russia utara setelah seorang petugas pos dengan ketakutan kerana mendapatada kotakyang mencurigakan dan dengan segera menelefon polis yang datang dengan unit pemusnah bom.

"Pasukan pengamanan datang dan semua orang diarah meninggalkan bangunan" demikian ujar juru cakap polis ketika diwawancara. Dalam kotak itu, pasukan itu menemukan sebuah vibrator dan ternyata getaran itu aktif tanpa disengaja.

Tindakan hati-hati pasukan itu bukan tanpa sebab. Sebuah bom bunuh diri meledak di bandara Domodedovo, dekat Moscow, pada Januari lalu, dan menewaskan 37 orang. March 2010, dua bom bunuh diri menewaskan 40 orang dalam serangan di Moscow.

Kanak-kanak perempuan suka minum minyak kayu putih

Posted: 18 Mar 2011 05:00 PM PDT

BANYUMAS- Mayang Aryani, anak kecil berusia empat tahun ini mempunyai kebiasaan yang cukup unik. Mayang sangat suka minum minyak kayu putih terus dari botolnya.

Dalam sehari, anak perempuan pasangan Prayitno (35) dan Suryani (30) warga Kelurahan Bobosan, Kecamatan Purwokerto Utara, Banyumas Jawa Tengah ini, boleh menghabiskan satu botol kecil minyak kayu putih.

Setiap bangun tidur, kebiasaan Mayang adalah mencari minyak kayu putih. Namun, minyak kayu putih baru dia dapatkan setelah Mayang mandi dan diolesi minyak kayu putih ditubuhya.

Biasanya, Mayang langsung menjilat atau meminum dari botol minyak kayu putih ketika  ibu menyapu minyak kayu putih diperut dan dada Mayang.

Kedua orangtua Mayang selalu membelikan minyak kayu putih kerana Mayang akan selalu mencari apabila tidak ada minyak kayu putih di rumahnya.

Uniknya, Mayang hanya mahu minum minyak kayu putih jenama tertentu saja Dia mengaku merasa enak minum minyak kayu putih tersebut.

Kebiasaan Mayang ini sudah terlihat ketika dia berusia dua tahun. Ketika itu Mayang tanpa sengaja menjilat-jilat minyak kayu putih yang ada di rumahnya, namun rupanya kebiasaan ini berlanjut hingga suka minum minyak kayu putih.

Menurut Suryani, ibu anak ini, mengatakan kebiasaan Mayang tidak membuatnya khuatir. Bahkan, Mayang lebih tahan terhadap serangan batuk  setelah mempunyai kebiasaan ini.

Selain itu, Mayang sendiri mengaku tidak pernah mengeluhkan sakit atau adanya kelainan pada kesihatannya akibat kebiasaan tersebut.

"Saya sendiri kok tidak merasa khuatir. Bahkan anak saya sekarang tahan terhadap batuk " ujar Suryani saat ditemui di rumahnya, Selasa (15/3/2011).

Meski anaknya belum pernah diperiksakan ke doktor, namun kedua orangtua Mayang yakin jika keadaan anaknya tersebut baik-baik saja terkait kebiasaannya ini.

Sementara doktor setempat mengatakan, jika kebiasaan menyimpang dari Mayang harus segera dihentikan secara perlahan-lahan oleh orangtuanya.

"Meski tidak mengandung racun, namun kebiasaan ini harus dihentikan oleh orangtua mereka sendiri. Yang jelas, lama-kelamaan kebiasaan menyimpang ini boleh mengganggu pencernaan," jelas Ketua Ikatan Dokter Indonesia cabang Banyumas, Budhi Setiawan, ketika dihubungi ..

Sumber : http://www.okezone.com/

DJ Set yang boleh di simpan Kocek Celana

Posted: 18 Mar 2011 11:01 AM PDT

Produk terbaru dari Tonium Laboratories asal Swedia ini bakal menjadi favourite para disk jockey (DJ). Namanya Pacemaker, sebuah peranti DJ portabel berlayar TFT 45 milimeter dengan kedalaman 262.000 warna, serta berat hanya 200 gram. Begitu kecilnya sampai-sampai muat di saku seluar.

Dalam sebuah pesta, Pacemaker dapat digunakan secara wireless di sebuah lounge eksklusif. Tidak hanya digunakan untuk DJ pemula, Pacemaker juga dapat membantu para DJ profesional.

Seperti layaknya fungsi set up DJ Profesional, Pacemaker memungkinkan dua lagi dimainkan secara simultan. Aplikasi lunda di dalamnya secara otomatis menyesuaikan BPM (beats per minute) di setiap lagu, memungkinkan seorang DJ dengan cepat memadu beat dan nge-mix lagu. Alat ini juga sangat kompatibel dengan PC atau Mac, serta dapat memutar hampir semua format file audio mulai dari MP3, WAV, AAC, OGG, hingga FLAC.

"Kami dekat ke musik serta membuat mereka lebih kreatif dalam bereskpresi," ujar founder Tonium, Jonas Norberg.

Sebagai paket tambahan, dalam pembelian disertakan pula software pacemaker Editor. Aplikasi itu dapat digunakan untuk memainkan alat muzik, mengedit atau mixing. Hasil mix dari Pacemaker juga boleh langsung dimasukkan ke hard drive.

Memori internal Pacemaker  60 gigabyte dan 120 gigabyte. Spesifikasi lengkapnya antara lain kabel USD2.0, kabel stereo amplifier, mendukung frekuensi 2- hingga 20.000 hz, equalizer, dua crossfader dan fasilitas unduh langsung ke harddrive. Alat tersebut mulai dipasarkan dua hingga 3 bulan ke depan dengan harga USD550. (oz)

Ajaib…Wanita Ini Sembuh dari Kanser dalam 7 Hari

Posted: 18 Mar 2011 10:01 AM PDT

VIVAnews – Natalie Langworthy disahkan mengidap lymphoblastic leukemia pada March 2010. Lapan bulan setelah Dia melahirkan anaknya, Elkie. Atas anjuran doktor, dia kemudian menjalani empat kali siklus kemoterapi dan transplantasi sumsum tulang belakang. Tetapi dua bulan kemudian, kanser kembali muncul.

"Waktu itu, aku menemui konsultan kesihatanku. Dia membawa hasil dari komputer yang menunjukkan kalau jumlah darah putih mencapai 50, yang bererti kanser kembali muncul," kata Natalie, seperti dikutip dari The Sun.

Setelah pengubatan kansernya gagal, Natalie pun dikatakan hanya boleh hidup dalam beberapa minggu. Mengingat kejadian tersebut adalah mimpi buruk bagi Natalie.

Tapi siapa boleh menyangka, Dia akhirnya boleh sembuh dari penyakit leukimia atau kanser darah dalam waktu tujuh hari. Kesembuhan Natalie adalah berkat kegigihan tunangannya, Andy Fairclough.

Andy meriset jenis leukimia yang dialami Natalie. Ia mengirimkan email ke berbagai belahan dunia untuk meminta pertolongan. Hingga akhirnya, Andy mendapat email dari temannya di California yang memberi tahu bahwa ada pengubatan percubaan di Jerman yang sesuai dengan keadaan Natalie.

"Aku langsung mengirimkannya pada konsultan kesihatan Natalie di London yang selama ini membantu kami. Ia kemudian mengatakan boleh saja hal itu berhasil. Ia lalu menghubungkanku dengan seorang haematologis di Jerman untuk percubaan," kata Andy.

Ia kemudian mengumpul wang lebih dari £80.000 untuk pergi ke Wurzburg, tidak jauh dari Frankfurt, Jerman, pusat pengubatan tempat Natalie diberikan ubat kanser terbaru yang disebut Blinatumomab.

Dengan dana cukup besar, pasangan tersebut terbang dari Australia ke Jerman untuk melakukan pengubatan percubaan. Dengan jumlah darah putih yang sangat tinggi, Natalie harus duduk di kelas bisnis demi menjaga tubuhnya tetap telentang dan menerima oksigen yang cukup untuk mengurangi risiko penggumpalan darah.

Sesampainya di Jerman dia mengalami pneumonia. Setelah pneumonianya terkawal dua minggu kemudian dia mulai melakukan percubaan pengubatan, tepatnya pada November 2010 lalu. Natalie diberikan Blinatumomab, yang bekerja dengan cara mengunci sel-sel leukemia kemudian mengaktifkan sistem kekebalan tubuh untuk menghancurkannya.

Hanya dua hari setelah pengubatan diberikan, hasil ujian menunjukan kalau tidak ada lagi sel kanser dalam aliran darahnya. Sel kanser berpindah pada bahagian tulang sumsumnya. Lima hari kemudian, dia pun dibiopsi dan doktor menyatakan kalau pengubatan berhasil.

Untuk menentukan kalau Natalie sudah cukup sehat, dia harus boleh berjalan sendiri tanpa bantuan sejauh satu km. Dua minggu kemudian, ketika Krismas, Natalie dapat melakukannya.

"Saat itu adalah hadiah krismas terbaik sepanjang hidupku," kata Natalie.

Natalie masih terus membawa ubat tersebut. Ubat itu akan masuk ke dalam tubuhnya terus-menerus selama empat minggu. Ia kemudian memiliki dua minggu untuk beristirehat sebelum memulai proses memasukan ubat lagi.

Natalie ketika ini tingal di Jerman, untuk mempermudahnya melakukan rawatan lanjutan. Ia dan Andy juga mendirikan Save Natalie Foundation, yayasan untuk membantu para penderita kanser yang pernah mengalami kegagalan dalam pengubatan konvensional.

Aneh…Lelaki Ini Tersiksa Akibat Alergik Suara

Posted: 18 Mar 2011 09:45 AM PDT


VIVAnews -  Seorang pemuzik rock Inggris berusia 33 tahun mengalami alergik terhadap suara. Doktor menyebut gangguan yang dialami Chris Singleton sebagai hyperacusis atau sangat sensitif terhadap suara dengan volume normal sekalipun.

"Rasanya seperti lawak buruk," kata Chris dengan sedih, dikutip dari Daily Mail.

Chris mengatakan ini benar-benar mimpi buruk. Dia boleh sangat tersiksa hanya kerana mendengar suara kucuran air ketika mandi atau dering telefon.

Penderitaan ini disedari Chris di awal 2004. Saat itu telinga kirinya mulai merasa seperti berdengung, seolah-olah dia sedang berenang dan ada cairan masuk ke telinga.

"Setelah beberapa minggu kemudian, aku pergi menemui doktor. Dan doktor mengatakan bahawa ada lubang di gendang telinga saya. Lalu dia memberi saya antibiotik," katanya.

Keluhan Chris sempat hilang. Tetapi beberapa minggu kemudian, gangguan yang sama muncul kembali. "Aku mulai merasakan bila mendengar nada tinggi, itu terasa menyakitkan. Dan tidak hanya di telinga kiri saya, telinga kanan saya juga mengalami hal aneh."

Kehidupan Chris mulai tidak menyenangkan sejak itu. Ketika bertemu kereta api, dia harus mencari tempat duduk sejauh mungkin untuk menghindari suara keretapi.

"Rasa sakit itu menyiksa, ini merupakan salah satu jenis ketidaknyamanan orang dengan pendengaran normal. Rasanya seperti mendengar pekikan menengking menggunakan mikrofon," kata Dr Veronica Kennedy, seorang spesialis di NHS Bolton.

Kennedy menambahkan, "Bagi sebahagian orang, masalahnya mungkin sesekali dan cukup ringan, tetapi untuk orang lain itu dapat menjadi sangat membatasi hidup."

Para ahli memperkirakan bahwa antara dua dan lima peratus dari populasi orang dewasa berpotensi menderita hyperacusis di beberapa titik. Tapi, Kennedy tidak jelas mengapa hal itu terjadi.

"Ada teori bahwa hal itu dapat dipicu oleh paparan suara keras tiba-tiba atau mungkin terkait dengan peristiwa stress atau trauma, seperti kecelakaan," kata Kennedy.

Bahkan, banyak orang yang mengalami hyperacusis mengenakan penutup telinga, tetapi itu tidak mengatasi masalah. "Ketika Anda melepaskan penutup telinga, suara akan menjadi lebih keras. Ini adalah lingkaran setan."

Menurut Kennedy, hyperacusis kemungkinan besar disebabkan oleh sebab-sebab fizik seperti cedera kepala.

Jangan cium gambar kekasih selepas dicuci..BAHAYA

Posted: 18 Mar 2011 08:50 AM PDT

Kedai cuci gambar ekspress zaman sekarang, dapat mencuci gambar dalam singkat. Hal ini adalah benar-benar untuk memuaskan para photografer yang ingin segera dapat melihat hasilnya.

Berikut ini, cara proses mencetak yang lengkap :

Proses memunculkan gambar dari sistem cuci ekspres adalah merupakan suatu proses kimia, yang disebut sistem garam perak.

Kertas filem disinari — alkali kuat menampakkan gambarnya – asam keras menetapkan gambarnya.

Setelah asam dan basa neutral maka akan dihasilkan garam, maka harus disiram dengan air untuk membersihkan garamnya, setelah itu lalu dikeringkan, maka jadilah foto.

Umumnya dalam proses pencucian dengan air biasanya paling tidak setengah jam baru dapat mencuci bersih secara keseluruhan.

Tetapi, sekarang untuk mengejar masa lalu diganti dengan hanya menggunakan alat pengiling untuk menekan garamnya agar keluar dan yang pasti masih ada sisa garam yang tertinggal. Sisa garam ini mengandung racun bila tertelan.

Sekuat manakah racun ini? Ia boleh mengakibatkan bahan stainless jadi berkarat.

Jika racun garam ini sebegitu jahat, mengapa masih menggunakan sistem cuci gambar yang ekspres? Ini adalah kesalahan pelanggan yang terus menerus minta gambar dicuci dengan segera.

Masalah yang timbul kerana keperluan demand dan supply sehingga timbul keadaan kehidupan dengan permasalahan baru.

Jangan sekali-kali mencium gambar, walaupun gambar orang yang anda sayangi. Harap diingat, setelah memegang foto harus mencuci tangan.-forum.vivanews.com

Powerloo: toilet pertama di dunia khas untuk anjing

Posted: 18 Mar 2011 07:40 AM PDT

Sebagai pemilik anjing kotoran anjing sedikit mengganggu atau mengotori kawasan sekitar makanya dicipta satu produk khas untuk anjing .

Powerloo adalah toilet pertama di dunia yang khusus untuk binatang peliharaan terutama anjing. Yang dimaksud toilet disini bukan bererti boleh membuat anjing anda membuang kotoran dan mem-flush-nya sendiri tentu saja.Seperti layaknya sebuah toilet, toilet ini juga tersambung ke saluran pembuangan (septic tank) dan juga paip air untuk air bersih.

Powerloo ditempatkan di luar rumah dan untuk membilas, anda boleh menggunakan kaki melalui pijakan yang ada.Dengan toilet ini, setidaknya anda tidak akan mencemari lingkungan kerana anda sudah tidak perlu lagi membuangnya di sembarang tempat.

Ini sesuatu yang pasti diidamkan oleh para pecinta binatang peliharaan tetapi  agak sedikit sedih setelah mengetahui harganya iaitu mencapai US$ 1.000  hanya untuk sebuah toilet binatang.

Bayi Ketakutan Jadi Sensasi Di YouTube

Posted: 18 Mar 2011 06:00 AM PDT

INILAH.COM, London – Kelucuan bayi boleh menjadi hiburan tersendiri bagi seseorang. Kini, bayi lucu berasal London bernama Emerson menjadi perhatian. Pada video nampak bayi sedang ketakutan.

Bayi lima bulan bernama Emerson itu memang lucu. Dalam video YouTube, Emerson tiba-tiba menunjukkan ekspresi wajah ketakutan seperti melihat hantu, namun langsung tertawa terbahak-bahak.

Ternyata, Emerson takut kerana melihat ibunya boleh mengeluarkan bunyi dari hidungnya. Begitu ibu Emerson berhenti membunyikan hidung, bayi lucu itu langsung tertawa dan terus begitu berulang-ulang.

Tiadak berapa lama video itu menjadi popular. Kini hit yang diperoleh video itu sebanyak 3 juta dan terus bertambah.

"Pagi itu, ketika saya membunyikan hidung, Emerson ketakutan lalu tertawa. Saya melakukannya lagi dan reaksinya sama. Saya kemudian langsung merakamnya," tulis ibu bayi lima bulan itu di YouTube.[Hebat] Pemuda cipta kincir angin daripada bahan buang untuk jana elektrik di kampungnya

Posted: 18 Mar 2011 05:35 AM PDT

William Kamkwanba berumur 22 tahun telah membuat 5 kincir angin daripa bahan buangan untuk menjana elektrik dikampungnya.Idea ini datang selepas dia tamat persekolahan dan dia telah membuat kajian.Dia mengambil masa selam 3 bulan untuk untuk membuat  kincir angin pertamanya setinggi 5 meter untuk menjana elektrik dan untuk mengecas handphone,


Inilah Kisah Tulisan Twitter Pertama di Dunia

Posted: 18 Mar 2011 04:30 AM PDT

INILAH.COM,.  Meski Twitter memasuki tahun kelima, namun situs microblogging ini mengirim tweet pertama, 10 tahun lalu. Inilah pesan singkat pertama yang mengubah dunia.

Salah satu pendiri Twitter, Jack Dorsey meluncurkan tulisan Twitter pertama kali berupa informasi soal pemandangan indah.

"Ketika saya masih muda, saya sangat terobsesi dengan pemetaan. Di usia 14 tahun, saya menantang diri saya sendiri untuk menciptakan sofware yang memudahkan para pemandu teksi mengetahui lokasi mereka dengan tulisan," kata Dorsey.

Suatu hari, Dorsey melihat pemandangan menakjubkan di kotanya dan berharap orang lain dapat merasakan hal yang sama.

"Lalu, saya menulis semacam kode untuk BlackBerry saya dan menciptakan daftar email teman. Saat saya berada di Golden Gate Bison Park (California, Amerika Syarikat), saya mengirim pesan ke mereka semua berbunyi; Saya berada di Bison Park," ujar Dorsey.

Inilah tulisan Twitter pertama, katanya lagi, lima tahun sebelum Twitter muncul.

Kini menulis pesan pendek atau menandai lokasi di internet juga dimanfaatkan oleh Foursquare, layanan tempat Dorsey berinvestas, Gowalla dan Facebook. Bagaimanapun, alasan kenapa Twitter datang 'terlambat' adalah Amerika Syarikat memiliki teknologi SMS di semua layanan operator pada 2006.

"Di Amerika Syarikat, kami tertinggal dari Eropah dalam adopsi beberapa teknologi," kata Dorsey. "SMS misalnya. Kita berada 10 tahun di belakang Britain sehingga Twitter perlu waktu yang lama untuk dilancarkan via layanan SMS."

Facebook dan Twitter merupakan jejaring sosial paling populer di dunia "Twitter menunjukkan pertumbungan sangat pesat sejak peluncuran pada 2006. Situs ini memiliki setidaknya 253 juta pengguna aktif setiap bulan, 85% lebih tinggi dari jumlah di tahun lalu," ungkap perusahaan Perkins Caufield & Byers, beberapa waktu lalu.

Anjing yang dijual dengan harga 1 juta poundsterling

Posted: 18 Mar 2011 03:45 AM PDT


SHANGHAI – Anjing Merah Tibet merupakan anjing termahal di dunia setelah berhasil terjual dengan harga satu juta poundsterling,

Anjing Tibet Mastiff merupakan anjing penjaga yang biasa menjaga kem para pengembara dan juga biara di dataran tinggi Tibet selama berabad-abad.

Anjing tersebut juga diperkirakan sebagai anjing peranakan tertua di dunia. Anjing jenis tersebut juga diperkirakan pernah dimiliki oleh Genghis Khan dan juga Buddha.

Namun kini, anjing tersebut menjadi simbol bagi orang China yang kaya. Anjing tersebut juga dianggap peranakan murni dari China dan sulit ditemukan di luar Tibet, membuatnya menjadi sangat ekslusif.

Sebelumnya harga anjing tersebut hanya di kisaran 5.000 yuan, tapi kini meningkat menjadi ratusan ribu hingga jutaan yuan, demikian lansir Telegraph.

Big Splash, atau "Hong Dong" di China, berusia 11 tahun tapi tingginya bisa mencapai satu meter dengan berat 82 kilogram.

Lu Liang, salah seorang peternak mengatakan, bahawa penjualan tersebut sebenarnya dirahsiakan. Tapi tetap saja bocor. Anjing itu dibeli oleh pengusaha batu bara dari utara China.

Sumber : http://www.okezone.com/

Makan cokelat boleh buat seseorang pandai matematik

Posted: 18 Mar 2011 02:00 AM PDT

INILAH.COM, Cokelat selalu dikreditkan sebagai pengurang stress hingga risiko penyakit jantung. Namun, ada fakta lain mengenai cokelat.

Menurut kajian peneliti Northumbria University Inggris pada 2009, cokelat boleh membantu orang mengerjakan matematik. Studi menunjukkan, orang boleh mengira mundur lebih baik setelah memakan cokelat panas yang mengandung 500 mg flavanols atau lima batang cokelat.

Selain itu, antioksidan pada cokelat boleh meningkatkan aliran darah ke otak. Kajian lain menunjukkan, sedikit cokelat hitam boleh mengubah tingkat protein C-reaktif yang berhubungan dengan peradangan di dalam tubuh.

"Pengaruh terbaik diperoleh ketika memakan rata-rata 6,7 gram coklat per hari atau setara kotak kecil coklat dua atau tiga kali sepekan," papar penulis utama studi Northumbria Romina di Giuseppe.

Selama beberapa tahun, studi juga menguak manfaat cokelat bagi kesehatan. Menurut kajian pada 44 ribu orang baru-baru ini, orang yang tiap minggu makan coklat, 22% lebih kebal stroke. Temuan ini dipresentasikan di pertemuan tahunan American Academy of Neurology di Toronto.

Meski cokelat terbukti kaya antioksidan flavonoid yang boleh menangkal stroke, kajian Sarah Sahib dari McMaster University, Kanada, mencatat, penelitian 'lebih lanjut diperlukan untuk menentukan cokelat benar-benar menurunkan risiko stroke, atau apakah orangt cukup dengan makan coklat".

Pada 2009, kajian menemukan, orang yang dinilai sangat tertekan mengalami penurunan tingkat hormon stress setelah makan cokelat tiap hari selama dua minggu. Di  Nestle Research Center Swiss, 30 orang makan 40 gram coklat hitam tiap hari.

Kajian Sunil Kochhar ini menunjukkan, relawan mengalami 'pengurangan kadar hormon stres dan normalisasi metabolik stres sistemik' secara signifikan. Mungkin alasan ilmiah inilah yang membuat cokelat disebut sebagai 'makanan para dewa' di Yunani.

Tradisi larian bogel di sebuah universiti berakhir

Posted: 18 Mar 2011 01:00 AM PDT

MEDFORD, KOMPAS.com — Tradisi lebih dari tiga dekad di Tufts University, Massachusetts, akhirnya berakhir. Rektor Lawrence Bacow melarang mahasiswanya melanjutkan tradisi berlari tanpa pakaian keliling kampus untuk menandai akhir semester musim gugur.

Dalam tulisannya di akhbar mahasiswa, Isnin (14/3/2011), Bacow mengatakan, Naked Quad Run menjadi berbahaya kerana penggunaan alkohol berlebihan, trotoar yang licin, dan rendahnya suhu udara yang membahayakan kesihatan mahasiswa. Selain itu, polis menganggap kegiatan ini haram.

Bacow mengatakan, dua peserta masuk hospital kerana pengunaan  alkohol berlebihan pada Disember lalu. Tradisi ini dimulai pada tahun 1970-an. Mahasiswa yang kecewa mengatakan, lari bogel adalah cara mengendurkan tekanan kuliah. Mereka menuduh sebahagian kecil pemabuk telah merugikan mahasiswa lain.

Seluar dalam untuk orang pemalu

Posted: 18 Mar 2011 12:00 AM PDT

INILAH.COM, Anda merasa malu ketika berjalan melalui mesin pengimbas seluruh tubuh di lapangan terbang? Jangan khuatir. Ada orang yang menciptakan seluar dalam khas.Alat pengimbas di beberapa lapangan terbang Britain memungkinkan seluruh penampakan tubuh, termasuk organ kelamin, tampak di layar muka umum. Kerananya, ilmuwan Steve Bradshaw, 54, menciptakan seluardalam yang mampu mencegah penumpang merasa malu.

Seluar dalam itu terbuat dari campuran logam dan kaca, namun tetap memungkinkan operator pengimbas mesin dapat melihat benda-benda berbahaya seperti senjata, pisau dan bahan peledak di seluruh tubuh.

Ayah satu anak itu mengatakan mesin itu sudah melanggar privasi manusia. "Mesin itu beroperasi dengan panjang gelombang yang berbeza-beza dan dikhuatirkan menciptakan radiasi," kata Bradshaw.

Lelaki berasal Poynton, England itu menciptakan seluar dalam 'berbeza' dari bahan barium sulfat, alumunium, kaca dan lainnya. "Saya sudah bekerja 35 tahun di perusahaan sablon. Saya sudah mengetahui secara pasti bagaimana mendifusikan gambar."

Profesor Nick Bowring,  di Manchester Metropolitan University, Inggris, percaya teknologi yang diciptakan Bradshaw dapat bekerja dengan baik.

"Menggunakan bahan yang mampu merefleksikan sinar X sekaligus 'membutakan' tampilan mesin merupakan cara yang efektif untuk mencegah alat itu menampilkan gambar yang tidak diinginkan," katanya

Wah…Hormon Cinta Ditemukan pada Monyet

Posted: 17 Mar 2011 11:00 PM PDT

KOMPAS.com – Para ilmuwan berhasil menemukan hormon cinta pada monyet yang disebut dengan oksitosin. Disebut hormon cinta kerana oksitosin berperanan mengatur aktiviti organ reproduksi dan perilaku sosial, seperti ikatan antarkelompok, ibu dan anak.

Oksitosin sebenarnya ditemui pada seluruh mamalia, tetapi oksitosin yang ditemukan pada monyet ini berbeza. Peneliti mengungkapkan, perbezaan itu terjadi kerana gen yang bertanggung jawab dalam produksi hormon ini juga berbez.

Karen Parker, peniliti dari Stanford University yang terlibat penelitian ini mengatakan, penemuan ini adalah kali pertama oksitosin ditemukan berbeza dalam mamalia yang dipelajari.

"Pandangan ortodoks mengatakan, semua mamalia memiliki oksitosin yang sama," ujarnya.

Penemuan hormon ini terjadi ketika Karen dan rakannya tengah mempelajari tentang monyet di laboratorium. Mereka mengalami kesulitan ketika  ingin mengukur kadar oksitosin. Setelah melakukan analisa genetik, mereka mengetahui bahwa gen yang bertanggung jawab terhadap produksi oksitosin dalam monyet berbeda.

Penelitian ini telah dipublikasikan dalam jurnal Biology Letters, Selasa (15/32011) kelmarin. Parker mengatakan, ia dan pasukannya akan terus mempelajari aktiviti oksitosin ini untuk membandingkan efeknya dengan oksitosin yang dikenal selama ini.

Oksitosin sendiri adalah sebuah hormon yang diproduksi di bahagian otak disebut kelenjar putuitari. Setelah diproduksi, hormon disebarkan lmelalui sistem sirkulasi tubuh, terutama menuju organ sasaran.

Kerana tak berduit air bekas memasak beras jadi pengganti susu

Posted: 17 Mar 2011 10:00 PM PDT

DEMAK - Potret kemiskinan di negeri ini seolah tak ada habisnya. Sebuah keluarga yang terdiri dari lima orang di Demak, Jawa Tengah, harus tinggal dalam pondok yang nyaris roboh.

Bahkan kerana tidak memiliki wang seorang bayi berusia kurang dari sebulan harus minum air bekas memasak beras untuk mengganti susu.

Air bekas memasak beras ini diberi campuran gula dan garam kemudian diminumkan kepada Nadia Fabriola, bayi yang berusia 21 hari. Ibu sang bayi, Heri Puryatiningsih dan neneknya Muniroh, dengan telaten menyuapi Nadia sejak lahir. Air susu Heri tak juga keluar, sementara untuk membeli susu formula, mereka tidak memiliki wang.

Jangankan membeli susu, untuk makan sehari-hari saja, keluarga yang tinggal di Kampung Tanubayan, RT 07/09, Kelurahan Bintoro, ini kesulitan. Di pondok yang terbuat dari anyaman bambu berukuran 3×4 meter itulah, janda miskin itu hidup bersama anaknya, Heri dan tiga cucunya.

Selain berfungsi sebagai tempat tidur, ruangan itu juga untuk memasak sekaligus makan. Tak hanya itu, sejumlah barang teronggok di pojok pondok berlantai tanah ini.

Sementara untuk tidur, mereka berbaring di atas tumpukan batu bata yang dijajar lalu ditutup alas tikar lusuh. Satu-satunya tiang penyangga di dalam pondok juga telah lapuk hingga nyaris roboh.

Untuk mandi dan mencuci, mereka harus pergi ke sungai yang tak jauh dari tempat mereka.

Muniroh mengaku hanya bekerja sebagai buruh tani dengan penghasilan tak lebih dari Rp15 ribu per hari. Itu pun tidak setiap hari ada orang yang memanfaatkan jasanya.

Jumlah itu tidak cukup menutupi seluruh keperluan anak cucunya. Apalagi semenjak melahirkan, Heri tidak boleh lagi membantu mencari nafkah.

"Suaminya (Heri), Sukeri, kabur waktu isterinya hamil 2 bulan," ujar Muniroh.

Muniroh menambahkan, mahalnya biaya hidup juga memaksanya untuk bertahan dalam gelap kerana tidak mampu berlangganan listrik PLN. Satu-satunya cahaya sebagai penerang gpondoknya adalah lampu templok usang di dinding bambu.

Meski hidup serba kekurangan, Muniroh tidak ingin mengemis meminta belas kasihan orang. Baginya bertahan hidup dengan penghasilan seadanya, lebih disyukuri daripada memohon belas kasih orang.

Sumber : http://www.okezone.com/