Adsense

Sabtu, 6 Julai 2013

Berita Harian: Hip

Berita Harian: Hip


Shandy Aulia takut bergelar janda

Posted: 05 Jul 2013 06:31 PM PDT

Aktres popular Indonesia tidak sanggup hadapi kegagalan rumah tangga

Naik turun sebuah kehidupan menjadi lumrah yang harus ditempuhi setiap insan. Aktres yang melonjak lewat sinetron, Pacar Khayalan dan filem, Eiffel I'm In Love, Shandy Aulia turut merasai getir dalam mengejar cita-citanya.

Pelakon berusia 26 tahun itu mengakui, terlalu banyak dugaan yang menghalangi perjalanan kariernya malah pernah suatu ketika, dia berdepan kegagalan demi kegagalan.

"Setiap kita pernah mengalami jatuh bangun dalam kehidupan. Saya juga pernah gagal, tetapi saya enggan tunduk dan hanya pasrah kepada nasib," katanya.

Pemain watak Tita dalam filem, Eiffel I'm In Love itu berkata, dia tidak pernah gentar untuk berdepan rintangan yang menanti di depan matanya.

"Sudah berkali-kali saya gagal, namun paling ditakuti kegagalan berumah tangga. Perkahwinan adalah cermin kehidupan, sama ada dalam karier saya atau hal peribadi lain.

"Keluarga bagi saya adalah pelita yang menerangi hidup," kata isteri kepada ahli perniagaan, David Herbowo yang disatukan di Bali, Indonesia pada 12 Disember 2011.

Sedang berusaha untuk menyempurnakan sebuah biografi, Shandy berkata, tulisannya itu merangkumkan perjalanan hidupnya sejak kecil terutama membesar dalam keluarga berbeza pegangan.
Bapanya, Kemas Yusuf Effendy berasal dari Palembang dan menganut Islam, manakala ibunya, Elyse Dopong membesar di Manado dan beragama Kristian.

Ketika Shandy berusia 3 tahun, kedua orang tuanya memilih untuk membawa haluan sendiri. Shandy terpaksa berpisah dengan tiga kakaknya yang memilih untuk membesar bersama bapa mereka.

"Saya mulai biografi ini dari kecil, bagaimana saya membesar dalam keluarga berbeza agama. Ketika di bangku sekolah, saya di kelilingi lingkungan tidak sihat kerana pernah menjadi mangsa buli," katanya.

Shandy ditemui wartawan ketika majlis pelancaran filem terbarunya, Moga Bunda Disayang Allah di Cikini, Jakarta Pusat, Isnin lalu.

Menulis kata Shandy, bukan perkara baru kerana minat itu dipupuk sejak masih kanak-kanak. Cuma kini, dia mempunyai masa untuk menuang seluruh kisah hidupnya dalam sebuah catatan lengkap.

"Ia seperti catatan diari, cuma saya ubah formatnya menjadi sebuah novel. Mungkin ada yang melihat ia seperti sebuah biografi, namun ia cenderung kepada curahan isi hati," katanya.

Serius menggarap penulisan buku itu sejak empat bulan lalu, Shandy berkata, 2013 adalah momen paling tepat untuk melancarkannya kerana ia bersamaan ulang tahun ke-10 pembabitannya sebagai insan seni.

2 konsert percuma malam ini, esok

Posted: 05 Jul 2013 06:18 PM PDT

Artis tiga negara jayakan Festival Muzik Kuala Lumpur 2013

Bermula hari ini dan esok, pelbagai aktiviti menarik Festival Muzik Kuala Lumpur (FMKL) 2013 diisi. Lebih istimewa memasuki tahun kesembilan penganjurannya, FMKL menampilkan sisi berbeza berbanding tahun terdahulu. Tiga elemen digabungkan iaitu persembahan, keilmuan dan kerohanian.

Ia disatukan menerusi paksi muzik. Dua konsert percuma pada malam ini iaitu persembahan kumpulan muzik dari tiga negara iaitu Malaysia, Indonesia dan Singapura melalui Konsert "A Night With Life Record" dan diikuti malam esoknya, Konsert Rohani, sekali gus mengalu-alukan kedatangan Ramadan beberapa hari lagi.

Jalan Raja berdekatan Dataran Merdeka bakal menjadi saksi di mana kedua-dua konsert ini diadakan. Ia dipilih kerana ia disifatkan sebagai sebuah kawasan yang popular di kalangan pelancong dan ini bersesuaian dengan matlamat FMKL untuk menjadikan KL sebagai Pusat Kesenian Antarabangsa dan sebagai daya tarikan pelancong.

Konsert A Night With Life Record semestinya melihat pembabitan syarikat rakaman Life Record sendiri menggabungkan kumpulan pemuzik dari tiga negara, Malaysia, Indonesia dan Singapura bersatu atas dinamik sebuah nama seni.

Konsert ini menampilkan artis dari Malaysia seperti kumpulan XPDC, Subculture, Dead Mushroom, Project Pistol, Keroz Nazri serta beberapa individu seperti Awang BPR, Andy Flop Poppy, Sharifah Zarina, Loka, Qayyum Mazlan, dan bakat yang dicungkil dari YouTube, Nana Sheme.

Penghibur yang dibawakan khas dari Indonesia untuk memantapkan konsert ini ialah Jenita Janet dan Pentaboyz, manakala Singapura diwakili oleh persembahan dari Daly Filsuf, Iskandar Ismail dan J Yantzen dari kumpulan Rusty Blade.
Konsert ini juga bakal diserikan dengan kehadiran penghibur Jepun, Miss Juli.
Konsert ini dijadual bermula sekitar jam 9 malam. Manakala acara kedua yang menerajui FMKL buat kali ini iaitu Konsert Rohani pula membariskan Ramli Sarip, Nash serta kumpulan nasyid Rabbani, Raihan dan Hijjaz malam esoknya jam 8.45. Kedua konsert ini akan diadakan di Pentas Utama, Jalan Raja.

Merealisasikan FMKL 2013, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) bertindak sebagai penganjur utama dan urus setia. Tidak hanya konsert percuma, pengisian berbentuk ekspo muzik juga akan berlangsung selama dua hari dari pagi hingga ke malam dengan pembabitan syarikat rakaman, gajet muzik, pusat jualan peralatan muzik dan macam-macam lagi.

Bengkel muzik pula mengetengahkan pemuzik berkaliber untuk berkongsi ilmu dengan pemuzik amatur dan orang ramai termasuk cara teknik bermain dan pembuatan sebuah instrumen muzik. Antara yang terbabit ialah Steve Thornton, Jeffrey Yong dan Dylan Elise.

Seperti kebiasaan dalam sesebuah penganjuran karnival muzik terutamanya, ruang sebegini turut dimanfaatkan untuk mencungkil bakat baru dalam bidang muzik termasuk Uji Bakat Pertandingan Nyanyian Lagu Melayu Antarabangsa (PALMA) 2013 yang akan dilaksanakan di Panggung Bandaraya hari ini dari pagi hingga petang.

Seterusnya, Bakat Muzik Malaysia yang turut berlangsung hari ini menampilkan Pertandingan Muzik Tradisional dan Pertandingan Muzik Eksperimental. Tak ketinggalan pencungkilan bakat lain ialah Battle of Drums, sebuah pertandingan teknik bermain dram yang dianjurkan oleh JKKN dan diselia oleh JS Music bermula esok.

Selain konsert yang dijadualkan pada sebelah malam, FMKL 2013 turut membawakan persembahan bakat muzik Malaysia yang dicungkil menerusi program kerjasama strategik JKKN dengan Radio Televisyen Malaysia (RTM) iaitu Mimpi Ke Bintang. Mereka ialah The Siblings Band, Ismail Itam Daim, Jalan Lenteng, Umagad, Angklung Seni dan Kumpulan Warisan Seni Negeri Sembilan.

JKKN turut mengiktiraf pemuzik jalanan dengan membawakan persembahan mereka untuk ditonton oleh segenap lapisan masyarakat melalui iaitu kumpulan Amali, Nan Blues Buskers, Gemerincing dan BB Buskers. Jadi jom ramai-ramai meriahkan FMKL 2013 hari ini dan esok.