Adsense

Ahad, 9 Jun 2013

Utusan Online - Hiburan

Utusan Online - Hiburan


Serah jodoh pada takdir

Posted: 09 Jun 2013 06:50 AM PDT

Oleh RASDAN AHMAD
rasdan_utusan@yahoo.com

Foto NOOR ASREKUZAIREY SALIM /Farah Ain Bahaman (Pelatih Unisel)
Solekan EMEL ISMAIL (010-2553996)
Busana RIZALMAN FOR ZALORA COLLECTION

BAGI sesetengah orang usia 33 tahun itu dianggap sebagai satu tempoh masa yang cukup matang. Dalam usia sebegini biasanya kehidupan mereka sudah dilimpahi dengan kebahagiaan dan kasih sayang tak berbelah bahagi bersama pasangan masing-masing.

Lain pula hal dengan wanita yang seorang ini. Dia masih sendiri tidak berteman berbanding rakan-rakan yang lain. Biar masih bersendirian namun itu tidak bermakna dia memendam rasa.

Tidak pernah mengalah pada takdir, tiada yang harus diratapi oleh Fara Fauzana Mohd. Fadzil. Segala-gala sudah dimiliki - populariti, rupa paras yang menarik dan wang ringgit namun sehingga kini jiwanya masih kosong.

Saban hari dia mendengar pelbagai soalan dan desakan. Semua ingin mengetahui kisah peribadi mengenai dirinya. Tidak pernah bosan untuk melayan, dia sedar itu adalah aturan biasa seorang yang mempunyai populariti seperti dirinya.

Bukan sahaja terkenal sebagai deejay radio malah Fara Fauzana yang terkenal dengan panggilan Fafau juga merupakan salah seorang pengacara program televisyen popular.

Justeru tidak hairanlah sekiranya setiap soalan yang diajukan kepadanya dijawab satu persatu membuatkan penulis sendiri cukup senang dengannya.

Mungkin disebabkan oleh kesibukan dalam mengurus kerjayanya saban hari, soal peribadi terutamanya kisah cinta tidak diambil berat kerana sehingga sekarang kita masih belum lagi mendapat berita mengenai kisah percintaannya.

Namun ketika diajukan soalan berkenaan hal ini, Fafau yang juga turut terkenal sebagai pengacara program Nona ini langsung tidak mengelak malah nampaknya dia sendiri ingin menjelaskan sesuatu kepada khalayak berhubung jodoh serta kisah cintanya.

"Saya tahu mesti ramai yang ingin tahu berkenaan perkara ini. Saya memang tiada kisah cinta dan terus terang saya katakan soal jodoh pertemuan saya ini saya serahkan kepada Tuhan.

"Saya percaya pada jodoh dan saya percaya jodoh saya akan sampai juga suatu hari nanti. Saya tidak pernah sedih atau kecewa terhadap jodoh saya yang sampai sekarang masih belum ditemui.

"Saya memang ramai kawan lelaki tetapi saya masih tiada seseorang secara peribadinya yang boleh digelar sebagai teman lelaki atau teman istimewa sehingga kini.

"Sebelum ini saya ada meletakkan sasaran untuk menamatkan zaman solo pada usia 21 tahun tetapi tidak berjaya, kemudiannya rancang pada usia 30 tahun namun tetap gagal. Jadi sekarang saya hanya berdoa agar jodoh untuk saya akan tiba juga suatu hari nanti," jelas Fafau.

Ada juga tanggapan bahawa disebabkan oleh populariti serta taraf kehidupan Fafau sekarang membuatkan ramai jejaka dan teman Fafau tidak berani untuk untuk mendekati dirinya namun jelas Fafau, perkara ini sebenarnya tidak pernah wujud.

"Sebenarnya saya seorang yang boleh terima sebarang keadaan. Saya boleh menjadi orang biasa, saya juga boleh menjadi seperti Fara Fauzana sekarang.

"Tapi saya bukan jenis orang yang hipokrit dan suka bermuka-muka, pandangan orang terhadap saya macam-macam. Sebenarnya saya seorang yang biasa, tidak perlu takut untuk dekatkan diri dengan saya, saya juga hidup seperti orang lain. tiada yang lebih, tiada yang kurang," jelasnya.

Semakin larisSelain terkenal dalam bidang pengacaraan, Fafau juga turut dikenali dalam dunia lakonan. Antara filem yang pernah melibatkan dirinya adalah SH3 The Movie, Gila Gila Bola, Jin Notti, Kecoh Betul dan Andartu Terlampau... 21 Hari Mencari Suami.

Sepanjang penglibatannya dalam dunia seni, pelbagai perkara telah dirasai sehingga dirinya turut dilantik sebagai jurucakap beberapa produk kecantikan dan pakaian.

Terkini, Fafau baru sahaja selesai sesi fotografi di Jakarta, Indonesia setelah dilantik sebagai jurucakap kepada produk Sophie Paris. Jelas Fafau sesi fotografi tersebut sangat unik apabila dia berjaya menyalin 53 helai baju dalam masa dua jam sahaja.

"Saya juga tidak sangka saya berjaya melakukannya. Sebenarnya tenaga kerja di sana cukup mahir dan pantas dalam melakukan kerja, saya cukup bertuah apabila berjaya melakukan kerja bersama pasukan tersebut," jelas Fafau.

Melihat kepada jadual kerjanya yang padat, tertanya juga bagaimana dia berjaya membahagikan masa. Jelas penyampai radio popular ini, sebelum menerima apa-apa tawaran dia terlebih dahulu merancang jadualnya.

"Bukan semua tawaran saya terima, saya mesti merancang sebaik-baik mungkin agar semuanya tidak bertindih. Sebenarnya tugas saya sebagai penyampai radio itu adalah tugas wajib bagi saya.

"Jadi jurucakap dan yang lain-lain itu adalah secara bermusim. Sekiranya ditawarkan itu adalah rezeki kepada saya, sekarang ini pun saya masih menjadi pengacara Nona. Alhamdulillah penonton boleh menerima saya. Itu semua adalah rezeki Allah kepada saya.

"Saya akui banyak bidang seni sudah saya ceburi cuma bidang pengarahan saya tidak minat. Sebenarnya saya suka lakukan apa yang saya suka dan bukan ambil apa sahaja tawaran yang diberi. Bagi saya sekiranya kita ambil benda yang kita tidak suka itu sebenarnya akan merosakkan kita," jelasnya.

Selain itu, Fafau juga turut mempunyai perniagaannya sendiri antaranya penginapan inap desa di Shah Alam, Selangor serta restoran makanan segera Rojak Box di KL Sentral, Kuala Lumpur.

Nyonya & The Gang"Sebenarnya saya cukup minat dalam pementasan teater. Terbaru saya akan menjayakan pementasan teater Nyonya & The Gang di Istana Budaya, Kuala Lumpur bermula 14 hingga 20 Jun nanti.

"Ini merupakan teater terbesar pernah saya lakonkan. Saya cukup meminati teater sejak kecil lagi. Dari dulu lagi saya bayangkan diri saya berada di atas pentas teater kerana saya anggap teater ini adalah satu cabang seni yang cukup unik.

"Saya pernah tawarkan diri untuk berlakon dalam teater Puteri Gunung Ledang namun tidak berjaya sehinggalah saya ditawarkan untuk berlakon dalam teater Mak Dara Nyonya dua tahun lalu.

"Bagi saya soal teater itu meletup atau tidak itu nombor dua, saya sebenarnya nak suruh orang kenal teater. Teater adalah satu perkara yang unik kerana berlaku secara langsung. Sebarang kesalahan kita kena tutup secepat mungkin. Tidak seperti filem, kalau kita salah kita boleh ulang lakonan itu sekali lagi," jelasnya.

Selain Fafau, beberapa pelakon lain turut membintangi teater arahan Siti Rohayah Attan itu antaranya Misha Omar, Takiudin Bakar serta penampilan khas, Anuar Zain.

Populariti tidak terjejas - Izzue

Posted: 09 Jun 2013 06:50 AM PDT

Oleh AMIRAH AMALY SYAFAAT
amirah.amaly@utusan.com.my
Foto MOHD. AZIM ABD. RAHMAN

Bergambar bersama keluarga pihak pengantin perempuan.

MEMBINA masjid adalah perkara yang dituntut. Saya yakin tidak akan menjejaskan populariti sedia ada," kata Izzue Islam berhubung perkahwinannya dengan Awin Nurin.

Malah dia sudah lama bersedia dengan sebarang kemungkinan yang terjadi selepas menjadikan Awin sebagai suri hidupnya.

Mengakui tidak pernah memikirkan topik kemasyhuran yang boleh menjejaskan saham selepas berkahwin, Izzue punya pandangan tersendiri berhubung soal tersebut.

Baginya masyarakat hari ini sudah bijak menilai kualiti seseorang pelakon. Mereka lebih memandang kebolehan berbanding cerita-cerita peribadi.

Lantaran itu dia menafikan seseorang artis itu pasti tenggelam selepas mendirikan rumah tangga.

Saya tahu ada pihak yang kurang senang apabila saya mengumumkan tentang perkahwinan ini. Malah saya tidak kesal dengan jodoh pilihan saya.

Jujurnya saya tidak pernah mengambil hati dengan apa juga tanggapan negatif dilemparkan sejak kami berkahwin hujung minggu lalu. Biarlah orang nak cakap apa pun," katanya ketika ditemui petang Rabu lalu.

Anggota kumpulan Forteen ini turut menyatakan rasa kurang senang terhadap tanggapan segelintir pihak yang mendakwa dia masih terlalu muda untuk berkahwin.

Mengakui sudah bersedia memikul tanggungjawab sebagai suami sejak mengenali Awin kira-kira enam tahun lalu, Izzue juga tidak menyangka bertemu jodoh pada usia 23 tahun. Memikirkan pasti tidak akan bertemu dengan wanita sebaik Awin sekali gus mendorong Izzue segera meminang wanita tersebut.

Awin adalah seorang teman hidup yang sejati. Dia sanggup susah senang bersama, suka, duka, kenyang mahupun lapar. Dia banyak berkorban untuk saya.

Kalau saya lepaskan peluang bersama dia, maknanya saya telah buat kesilapan besar dalam hidup. Mungkin juga saya tidak akan berjumpa dengan orang sebaik dia pada masa depan," katanya.

Izzue dinikahkan oleh bapa Awin, Waharudin Jonit, dengan disaksikan Penolong Pendaftar Nikah, Masjid Negeri Selangor, Khairuddin Haiyon kira-kira pukul 9.45 pagi pada 2 Jun lalu di Dewan Shah Alam, Selangor.

Pada majlis tersebut pengantin perempuan menerima 11 emas dinar sebagai mas kahwin dan RM11,111.11 sebagai wang hantaran.

Penjaga setia Izzue - Awin

Awin memberitahu bahawa peranannya kini cukup besar dalam kehidupan Izzue. Selain menjaga jadual dan menjadi pengurus peribadi Izzue di lapangan seni, Awin juga tidak boleh melupakan tanggungjawabnya sebagai isteri ketika berada di rumah.

Mungkin ketika bekerja Izzue kena dengar cakap saya. Tapi kini kami lebih mementingkan soal toleransi sewaktu bekerja. Saya kena hormat perasaan dia.

Kalau dahulu saya cuma menjaga Izzue di luar rumah tapi sekarang semuanya kena buat," kata pemegang Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Pengurusan Perkhidmatan Makanan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Selangor ini.

Awin turut menafikan wujud perasaan cemburu apabila Izzue sering mendapat perhatian daripada peminat wanita. Malah akuinya, selain sudah terbiasa dengan keadaan sebegitu sebelum berkahwin, dia juga sudah masak dengan bidang kerja suaminya itu.