Adsense

Selasa, 25 Jun 2013

Berita Harian: Hip

Berita Harian: Hip


Despicable Me 2 Ke 3D

Posted: 24 Jun 2013 05:18 PM PDT

Bukan niat asal pihak pembikin filem 'Despicable Me 2' untuk mereka babak 3D hanya untuk 3D semata-mata. Sebaliknya, mereka ingin menggunakan teknologi berkenaan untuk membawa penonton lebih mendalami dunia Gru, Margo, Edith dan Agnes.

Buat Cinco Paul dan Ken Daurio, sepanjang proses penulisan mereka cuba mencari peluang untuk memasukkan elemen 3D. Tetapi hanya jika ia masuk akal. Dan bila anda menulis sebuah cerita yang menampilkan penjenayah paling macho diturunkan ke dalam sebuah gunung berapi dengan seekor ikan jerung diikat di belakangnya, senario yang dipersembahkan cukup berasas untuk 3D.

Penerbit Chris Meledandri percaya 'Despicable Me 2' sesuai dipersembahkan dalam 3D. Lebih-lebih lagi bila pengarah Pierre Coffin dan Chris Renaud menyukai urutan cerita yang berskala. Ini jelas kelihatan di dalam filem pertama dari percubaan mencuri piramid ke pengembaraan mereka di Super Silly Fun Land dan pelan mencuri bulan.

Satu lagi alasan mengapa sekuel ini sesuai untuk 3D bukan sahaja disebabkan skop dan skala set tetapi tarikan penonton di seluruh dunia dengan cara terbaik menggunakan elemen 3D di layar perak.

Melalui watak baru Lucy Wilde yang juga teman sepasukan Gru di Anti-Villain League, pereka telah memperkenalkan beberapa gajet milik Lucy yang cukup menakjubkan dalam kesan khas 3D. Daripada sebuah dompet yang boleh ditukar menjadi 'hand glider', di samping menyimpan sebuah pelontar api mini dan taser gincu. Dia juga memiliki sebuah semburan yang mampu mengesan sebarang pencetus penggera laser.

Untuk melihat sendiri kemantapan kesan khas 3D 'Despicable Me 2', jangan lupa menontonnya di pawagam bermula 4 Julai depan.

Belum nak kahwin

Posted: 24 Jun 2013 05:17 PM PDT

Gambar Nelydia bertudung, Qi bersongkok cetus spekulasi pasangan popular ikut kursus nikah

Tiada ribut tiada angin, tiba-tiba beberapa individu prihatin memaklumkan pasangan kekasih, Qi Razali dan Nelydia Senrose, sudah pun mengikuti kursus kahwin minggu lalu. Semuanya gara-gara gambar si jejaka memakai songkok manakala si gadis bertudung penuh bertebaran di media sosial.

Melihat usia gadis yang baru menjengah 19, ditambah kerjaya seni yang baru hendak bertatih, mana mungkin dia menamatkan zaman dara seawal itu. Namun memikirkan Qi atau nama sebenar Qushairi Razali, 33, tampak serius terhadap hubungan mereka, ia memberi pelbagai kemungkinan.
Tak sangka pula ada yang tersalah anggap sebaik saja Qi memuat naik gambar itu di laman Instagramnya. Terima kasih kepada yang mendoakan, tetapi gambar itu tiada kena mengena dengan kursus kahwin," Nelydia Senrose, Pelakon

Enggan berteka-teki, pertanyaan dilayangkan terus kepada si empunya diri. Seakan dapat meneka kemusykilan, sambil tertawa kecil dengan pantas bintang Setia Hujung Nyawa itu menafikan gambar berkenaan dirakamkan bersempena kehadiran ke kursus pernikahan.

"Memang ramai menganggap kami sudah selamat menjalani kursus perkahwinan. Sebenarnya kami sama-sama diundang untuk program Akustika Ramadan Raya TV3. Demi menghormati bulan mulia itu, kami diminta tampil sopan.

"Tak sangka pula ada yang tersalah anggap sebaik saja Qi memuat naik gambar itu di laman Instagramnya. Terima kasih kepada yang mendoakan, tetapi gambar itu tiada kena mengena dengan kursus kahwin," katanya yang mengakui tidak akan merahsiakan perkara baik.

Masih kenali hati budi
Ditanya penerimaan Qi berhubung perkara itu, kongsi Nelydia, sebagai lelaki matang dan lebih dulu berkecimpung dalam industri seni, Qi cukup tenang malah memintanya jangan cepat melatah.


Terdahulu, pemilik nama Nik Zaris Nelydia Senrose Nik Sen itu memaklumkan, perhubungan mereka masih pada tahap mengenali hati budi, sekali gus menyerahkan segala-galanya kepada ketentuan Tuhan.

"Biarlah saya katakan Qi ialah lelaki paling rapat dengan saya ketika ini. Lebih manis begitu kerana jodoh, ajal dan maut tetap ketentuan-Nya. Namun sebagai teman terdekat, saya lihat banyak aura positif yang dia bawakan dalam hidup saya.

"Sikap dan penerimaannya terhadap sesuatu perkara membuatkan saya juga menjadi lebih bersabar. Maklumlah, pada usia yang masih dalam kelompok darah muda, ada kala maklum balas atau sikap saya agak kurang sabar terutama berdepan provokasi.

"Dia berfikiran jauh dan cukup matang. Kalau tak berkawan lagi pun dengan dia selepas ini, sikap dia yang sangat ke hadapan serta positif adalah sesuatu yang baik untuk dikenang," luahnya penuh bermakna.

Lebih berhati-hati

Biar masih muda, patah bicara penuntut jurusan psikologi di sebuah pusat pengajian swasta di ibu negara ini menyerlahkan sisi kematangannya. Tidak hairanlah dirinya disenangi ramai.

Sebagai bakat muda yang menjadi tumpuan, Nelydia juga tidak terlepas daripada dicop mengejar publisiti murahan apabila terbaru dikatakan sengaja berkongsi gambar berbikini padahal ia figura wanita kulit putih yang kebetulan berada di lokasi sama.

"Sebagai manusia, kita tidak terlepas melakukan kesilapan. Perkara itu sudah saya jelaskan bahawa itu bukan saya. Namun, saya situasi sebegitu menjadikan saya lebih berhati-hati sama ada dalam perlakuan mahu pun pembawaan diri. Terima kasih kepada yang prihatin," ulasnya ringkas.

Bakal tampil dengan siri yang menaikkan namanya, Setia Hujung Nyawa Edisi Raya untuk Syawal kali ini, jadual harian sebagai pelajar dan pelakon cuba diseimbangkan sebaik mungkin supaya kedua-duanya seiring.

"Agak melelahkan tetapi demi minat dan tugasan, saya gagahi juga melaksanakan kedua-dua tanggungjawab ini. Jujurnya ada juga kelas yang tidak dapat saya hadiri, tetapi rakan dan pensyarah faham kerana selepas itu saya akan kejar semula pelajaran yang tertinggal.

"Setakat ini tugasan yang diberikan pensyarah dapat saya siapkan sebelum tarikh tutup. Selagi terdaya saya cuba sebaik mungkin supaya pelajaran tidak tercicir," katanya mengenai pengajian yang masih berbaki kira-kira dua setengah tahun lagi.