Adsense

Sabtu, 16 April 2011

Kosmo Online - Hiburan

Kosmo Online - Hiburan


Realistik jadi popular

Posted:

Realistik jadi popular

Realistik jadi popularDIVA dan glamor, itu dua predikat yang cukup dekat dengan diri Jennifer Lopez atau dikenali dunia juga dengan nama J.Lo.

Anak kepada pasangan guru tadika dan juruteknik komputer yang mula menceburi bidang hiburan seawal usia 19 tahun ini didakwa selalu membuat permintaan di luar jangkaan.

Menurut beberapa laporan, kebanyakan pihak yang pernah bekerja dengannya, Lopez didakwa selalu meminta disediakan bilik serba putih bersama lilin khas daripada Jo Malone dan makanan khas selain dikatakan pernah meminta diterbangkan dengan jet persendirian untuk sesi fotografi.

Lopez yang memulakan kariernya sebagai penari sebelum mencipta nama dalam bidang lakonan dan sukses luar biasa melalui bakat nyanyiannya dengan menjual berjuta-juta unit album di seluruh dunia setiap kali dia muncul dengan album baharu itu juga akan memastikan semua permintaannya dipenuhi sebelum dia berlepas untuk melakukan sesuatu lawatan atau persembahan.

Cukup hangat dengan jawatan pengkritik American Idol 10 dan muncul dengan album terbaharunya, Love?, dia mengaku gelaran tersebut mempunyai dua makna buat dirinya.

Pada satu sisi, dia suka digelar diva. Sisi lain pula, tidak digemarinya.

Kata Lopez: "Saya agak menyukainya. Saya suka kalau orang memanggil saya dengan gelaran diva yang positif. Bukan diva yang berkelakuan diva, seperti yang banyak orang lemparkan ia kepada saya sejak dulu lagi."

Bintang yang mempunyai rangkaian produk tersendiri seperti wangian dan pakaian ini kemudian mendefinisikan hal diva yang dikaitkan dengan dirinya berbalik kepada soal populariti yang dikecapi sejak dulu.

Menurut Lopez yang masih berada dalam kelas A bintang Hollywood, apabila dia menjadi semakin popular, dunia realiti bagi dirinya semakin mengecil.

"Kalau ada artis yang mengatakan kehidupan mereka sama seperti orang biasa, mereka penipu. Semakin kita popular, semakin kita diperhatikan dan diberi layanan yang istimewa sehingga kita dikatakan sebagai berlagak atau diva.


WANITA ini memulakan kariernya seawal usia belasan tahun sebagai penari.


"Saya telah hidup di dalam industri ini selama lebih 20 tahun dan saya sudah melalui semua hal seperti tidak lagi pernah membuka pintu atau beratur untuk diri sendiri tetapi semua diberi layanan yang istimewa oleh orang lain hanya kerana saya seorang bintang.

"Saya telah melaluinya semua. Tetapi saya akan terus berpijak di atas bumi yang nyata. Ya, mungkin satu masa dahulu, saya berasakan popular dan meminta-minta itu perlu, tetapi kini tidak lagi. Saya lebih selesa untuk hidup serba sederhana kerana Tuhan telah memberikan saya semua hal yang istimewa selama ini," katanya serius.

Polos di rumah

Memang cukup terkenal sebagai wanita yang tidak pernah lekang daripada solekan dan glamor dunia hiburan, Lopez memberitahu dunia dia di rumah dengan di atas pentas adalah amat berbeza.

Bagaimanapun kata Lopez, adalah satu kewajipan baginya untuk sentiasa tampil menawan di hadapan umum. "Itu (cantik) adalah sebahagian daripada kerja saya," katanya ringkas.

Tetapi di rumah, sebagai isteri kepada Marc Anthony dan ibu kepada sepasang kembar, Emme Maribel Muñiz (Emme) dan Maximilian David Muñiz (Max), 3, dia hanya seorang suri rumah tangga yang biasa tanpa sebarang solekan atau imej glamor.

"Sebenarnya saya lebih senang begitu (tanpa solekan). Jadi saya bebas untuk bermain dengan rambut atau muka tanpa berasa bimbang saya akan merosakkan solekan dan dandanan yang telah dihias," katanya jujur.


PERKAHWINAN dengan Marc Anthony dikurniakan sepasang kembar bernama Emme dan Max.


Teruja berkongsi cerita tentang rutin bersama anak-anaknya, Lopez memberitahu, Emme dilihat mempunyai potensi untuk menjadi seperti dirinya apabila dewasa kelak.

Katanya: "Saya dapat merasakan Emme akan menjadi seperti saya. Dia sukakan kecantikan. Selalu dia meminta saya mewarnakan kukunya dan bijak menyuai padan baju yang mahu dipakai."

Sementara Max pula kata Lopez, agak keliru dengan kecantikan. "Dia kadangkala mahu ikut mewarnakan kuku, tapi tidak tahu mengapa perlu mewarnakannya. Jadi dia akan pilih warna mengikut sesuka hati dan lari sebelum semua kuku habis diwarnakan, " katanya ketawa.

Ditanya bagaimana dia menjaga kesejahteraan rumah tangga bersama Marc memandangkan dia pernah gagal dalam dua perkahwinan sebelum ini, Lopez memberitahu mencintai dan menghormati pasangan dengan sepenuh hati adalah kunci dia dan Marc bahagia.

"Banyak orang cepat berputus asa dengan hubungan mereka. Saya telah melalui pengalaman kegagalan rumah tangga dua kali, dan kali ini saya mengambil serius semua hal tentang rumah tangga saya.

"Memang tidak mudah, tetapi kami saling berkongsi semua hal bersama dan mengharungi dugaan bersama-sama. Apa yang boleh saya katakan, semua tentang perkahwinan kami adalah cukup membahagiakan. Kami saling menghormati dan mencintai satu sama lain dengan sepenuh hati, bukan berbuat demikian hanya pada dasar," katanya yang cukup terharu kerana sering ditatang bagai minyak yang penuh oleh suaminya, Marc.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Salma kekalkan rentak kemenangan

Posted:

Salma kekalkan rentak kemenangan

Salma kekalkan rentak kemenangan

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN
roni.ridwan@kosmo.com.my


MANTAP. Aksi Salma ketika mengalunkan lagu, Bukan Milikkmu Lagi.


PERSAINGAN untuk kumpulan B rancangan program realiti televisyen Mentor musim kelima untuk minggu kedua semakin rancak apabila protege Erra Fazira iaitu Salma meneruskan rentak kemenangan.

Dalam persembahan yang diadakan di Dewan Auditorium MBSA baru-baru ini menyaksikan Salma mengatasi cabaran dua orang lagi peserta iaitu Iqa dan Aiman yang masing-masing merupakan protege kepada Edry dan Rahim Maarof.

Menerusi markah yang diperolehi menerusi juri awam, juri profesional serta melalui undian SMS, Salma mendapat 77 peratus, diikuti Iqa dengan 56 peratus dan Aiman sekadar berpuas hati dengan meraih undian sebanyak 43 peratus sahaja.

Pada malam tersebut, Salma telah membuat satu persembahan yang cukup mantap dan bertenaga menerusi dua buah lagu iaitu Bukan Milikmu Lagi serta Rama-Rama yang dinyanyikan secara duet bersama Ratnah iaitu protege Afdlin Shauki dari Kumpulan A.

Malah persembahan peserta yang berasal dari Tawau, Sabah itu turut mendapat pujian dua orang juri iaitu Datuk Ramli MS dan Mas Idayu. Menariknya, dia turut mendapat markah penuh sebanyak 20 peratus daripada juri awam.

Dalam komen yang diberikan, Ramli MS menyifatkan Salma sebagai seorang peserta yang sememangnya sudah boleh menyanyi, manakala Mas Idayu pula menganggapnya peserta yang cukup hebat.

Seorang lagi peserta iaitu Iqa yang turut memberi saingan sengit kepada Salma turut tidak ketinggalan membuat persembahan yang memukau menerusi sebuah medley lagu berjudul Sejati dan Bujang Senang.

Ternyata percubaan Iqa yang membawa elemen rock untuk persembahan minggu kedua dilihat agak berjaya apabila turut mendapat pujian kedua-dua orang juri dan mentornya iaitu Edry.

Untuk persembahan yang kedua pula, Iqa turut tidak mengecewakan para peminatnya apabila sekali lagi tampil dengan persembahan mantap menerusi duetnya bersama protege Noh Hujan iaitu Ayish dengan lagu Sofea Jane yang dipopularkan oleh Black.


ERRA bersama protegenya, Salma.


Bagaimanapun, nasib dilihat tidak begitu menyebelahi protege Rahim Maarof iaitu Aiman apabila sekali lagi dia mendapat peratusan undian yang terendah untuk minggu kedua.

Biarpun dia dilihat berani membawa medley lagu-lagu rock menerusi empat buah lagu iaitu Ekstravaganza, Larut, Aku Cinta Kerana Kau Cinta dan Holy Diver, tetapi ia masih belum mampu memikat hati juri.

Sementara menerusi persembahan kedua pula, Aiman dilihat masih tidak mampu untuk membuat persembahan yang memberangsangkan, meskipun berduet dengan protege Datuk Sharifah Aini, Shiha.

Menerusi komen yang diberikan oleh Ramli MS, beliau merasakan Aiman tidak mampu untuk membawakan lagu rock dengan baik dan Mas Idayu pula menyatakan duetnya bersama Shiha dilihat agak longgar.

Kurang pengalaman

Ketika ditemui selepas tamat persembahan, Aiman menyatakan antara punca dia masih tidak mampu untuk memberi saingan kepada dua orang peserta lagi adalah disebabkan kurang pengalaman.

Menurutnya, sebelum ini dia langsung tidak pernah menyertai mana-mana pertandingan nyanyian dan Mentor adalah merupakan percubaan sulungnya untuk bergelar seorang penyanyi.

"Secara jujurnya, saya memang tidak berpuas hati dengan persembahan malam ini dan ia memberi sememangnya agak memberi tekanan untuk terus memberikan saingan.

"Apapun saya akan berbincang dengan mentor saya untuk perbaiki segala kelemahan yang ada. Walaupun terus berada di tangga terbawah, namun saya yakin peluang saya masih lagi ada," ujar peserta dari Shah Alam itu.

Sementara bagi Salma yang sudah dua minggu berturut-turut bergelar juara mingguan, dia tidak mahu berasa terlalu selesa memandangkan persaingan masih lagi berlangsung.

Ujarnya, meskipun terus mendapat peratusan undian yang tertinggi untuk minggu kedua, tetapi dia berasa sedikit kecewa apabila ia merosot berbanding minggu sebelumnya.

"Pada minggu pertama saya mendapat undian sebanyak 80 peratus dan minggu ini hanya 77 peratus. Jadi saya tidak boleh terlalu yakin sangat dan akan terus membuat persembahan yang terbaik untuk minggu-minggu seterusnya," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Agnes, Michael Bolton berduet

Posted:

Agnes, Michael Bolton berduet

Agnes, Michael Bolton berduet

SATU lagi sejarah dilakar Anges Monica! Kali ini dia diajak berduet oleh penyanyi terkenal barat, Michael Bolton.

Mengaku teruja dengan lamaran tersebut, kata Agnes: "Jujurnya saya tak tahu mengapa dia ajak saya berduet. Tapi dia beritahu saya, dia sering mendengar album saya dan sukakan suara saya."

Walaupun bersetuju untuk berduet dengan penyanyi antarabangsa tersebut, Agnes memberitahu ia bukan salah satu rangka strategi buat dia masuk ke dalam lapangan antarabangsa seperti yang diidamkan.

Sebaliknya, kata Agnes, kolaborasi itu kelak adalah satu projek khas, sementara dia akan berusaha dengan album solonya sendiri untuk menembus pasaran antarabangsa.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.